প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্রধানমন্ত্রীয়ে আহমেদাবাদ মেট্রো ৰে'ল প্রকল্পৰ দ্বিতীয় পর্যায় আৰু ছুৰাট মেট্রো ৰে'লৰ ভূমিপুজন কৰিছে
যোৱা দুই দশক ধৰি ছুৰাট আৰু গান্ধীনগৰৰ পৰিৱর্তনে দেখুৱাইছে কেনেদৰে যুৱ সম্প্রদায় সহ মানুহ পৰিকল্পিত নগৰায়ণৰ পৰা উপকৃত হ'ব পাৰে : প্রধানমন্ত্রী
গুজৰাটৰ গ্রামাঞ্চলৰ পৰিৱর্তন সকলোৱে চোৱা উচিত : প্রধানমন্ত্রী
শক্তিশালী এমএছএমই দেশৰ প্রগতিৰ বাবে গুৰুত্বপূর্ণ : প্রধানমন্ত্রী
18 JAN 2021 2:02PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত আহমেদাবাদ মেট্রো ৰে'ল প্রকল্পৰ দ্বিতীয় পর্যায় তথা ছুৰাট মেট্রো ৰে'ল প্রকল্পৰ ভূমিপুজন কৰিছে। এই অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল, কেন্দ্রীয় গৃহ মন্ত্রী, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী আৰু কেন্দ্রীয় নগৰোন্নয়ন তথা আবাসন মন্ত্রী উপস্থিত আছিল।
এই উপলক্ষ্যে প্রধানমন্ত্রীয়ে আহমেদাবাদ আৰু ছুৰাট চহৰৰ নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনাইছে। দেশৰ দুটা গুৰুত্বপূর্ণ বাণিজ্য কেন্দ্রত মেট্রো পৰিসেৱাৰ মাধ্যমত উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ়ি উঠিব। তেওঁ কেভাডিয়াৰ বাবে নতুন ট্রেইন আৰু ৰে'ল লাইন চালু হোৱাত গুজৰাটৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছে। ইয়াৰ মাজত আহমেদাবাদৰ পৰা কেভাডিয়া পর্যন্ত অত্যাধুনিক জনশতাব্দী এক্সপ্রেছ আছে। প্রধানমন্ত্রীয়ে জনাইছে আজি ১৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ পৰিকাঠামো প্রকল্পৰ কাম আৰম্ভ হ'ল। ইয়াৰ মাজেৰে এই কথা প্রতিফলিত যে কোভিডৰ সময়তো পৰিকাঠামো উন্নয়নৰ উদ্যোগ লোৱা হৈছে আৰু সি গতি পাইছে। সম্প্রতি হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ পৰিকাঠামোগত প্রকল্পবিলাকৰ কাম শেষ হৈছে, নাইবা কাম চলিছে।
আত্মনির্ভৰতাৰ বাবে আহমেদাবাদ আৰু ছুৰাট চহৰৰ অবদানৰ কথা উল্লেখ কৰি আহমেদাবাদত যেতিয়া মেট্রো ৰে'ল চালু হৈছিল সেই সময়ৰ উৎসাহ উদ্দীপনাৰ কথা প্রধানমন্ত্রীয়ে স্মৰণ কৰিছে। কেনেকৈ আহমেদাবাদে নিজৰ স্বপ্ন পূৰণ কৰিছে আৰু মেট্রো পৰিসেৱাৰ সৈতে যুক্ত হৈছে প্রধানমন্ত্রীয়ে সেই কথাও জনাইছে। আহমেদাবাদৰ দ্বিতীয় পর্বৰ মেট্রো প্রকল্প চহৰৰ নতুন নতুন এলেকাৰ সৈতে যুক্ত হ'ব। মানুহ ইয়াৰ পৰা উপকৃত হ'ব, কাৰণ আৰামপ্রদ গণ-পৰিবহণৰ সুযোগ তেওঁলোকে বেছিকৈ পাব। একেদৰে ছুৰাট চহৰেও উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ সুবিধা পাব। ভৱিষ্যতৰ কথা মনত ৰাখিয়েই এই প্রকল্পবিলাকৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল।
প্রধানমন্ত্রীয়ে বর্তমান চৰকাৰৰ সৈতে পূর্বৰ চৰকাৰৰ মানসিকতাৰ পৰিৱর্তনৰ বিষয়টো উল্লেখ কৰিছে। এই প্রসঙ্গত তেওঁ মেট্রো ৰে'লৰ সম্প্রসাৰণৰ কথা জনাইছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে ১০-১২ বছৰত দেশত মাত্র ২০০ কিলোমিটাৰ পথত মেট্রো ৰে'ল চলাচল কৰিছিল। যোৱা ৬ বছৰত এই পৰিমাণ ৪০০ কিলোমিটাৰ হৈছে। চৰকাৰে ২৭খন চহৰত মুঠ ১ হাজাৰ কিলোমিটাৰ মেট্রো লাইনৰ কাম কৰিছে। ইয়াৰ আগতে সুসংহত আধুনিক চিন্তাধাৰাৰ অভাবৰ বিষয়ে তেওঁ ক্ষোভ প্রকাশ কৰে। মেট্রোক লৈ তেতিয়া কোনো জাতীয় নীতি নাছিল। তাৰ ফলত বিভিন্ন চহৰত মেট্রো পৰিসেৱাৰ ক্ষেত্রত প্রযুক্তি তথা ব্যৱস্থাপনাত কোনো মিল নাছিল। আৰু এটা ডাঙৰ সমস্যা আছিল সেই চহৰসমূহৰ ভিন্ন পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ মাজত সমন্বয়ৰ অভাব আছিল। আজি এইসমূহ চহৰত সুসংহতভাৱে পৰিবহণ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা হৈছে; য'ত মেট্রো পৰিসেৱা পৃথকে নহয়, অন্যান্য পৰিবহণৰ সৈতেই সক্রিয় আছে। সম্প্রতি নেচনেল কমন মোবিলিটি কার্ডৰ সূচনা কৰা হৈছে যাৰ মাধ্যমত এই সমন্বয় আৰু বৃদ্ধি পাব বুলি প্রধানমন্ত্রীয়ে জনাইছে।
ছুৰাট আৰু গান্ধীনগৰৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰি শ্রী মোদীয়ে কৈছে, ভৱিষ্যতৰ চাহিদাৰ কথা মনত ৰাখি চৰকাৰে ইয়াত নগৰায়ণৰ কাম সক্রিয়ভাৱে কৰিছে। এটা সময়ত ছুৰাট প্লেগৰ কেন্দ্র হিচাপে পৰিচিত আছিল- উন্নয়নৰ বাবে নহয়। চৰকাৰে শিল্পোদ্যোগৰ উৎসাহক এতিয়া কামত লগাইছে। আৰু সেয়েহে আজি এই চহৰ জনসংখ্যাৰ নিৰিখত ভাৰতৰ অষ্টম বৃহত্তম চহৰ তথা বিশ্বত চতুর্থ দ্রুত বিকাশশীল চহৰ। ১০টা হীৰা কাটিলে তাৰ মাজত ৯-টাই ছুৰাটত কাটি পালিছ কৰা হয়। একেদৰে দেশৰ ৪০ শতাংশ হস্তচালিত বস্ত্র বয়ন শিল্পৰ কাম ছুৰাটতে হয় আৰু ৩০ শতাংশ হাতে প্ৰস্তুত সুতাও ইয়াতেই উৎপাদিত হয়। প্রধানমন্ত্রীয়ে দৰিদ্রসকলৰ বাবে আবাসন, যানজঁটৰ ব্যৱস্থাপনা, পয়ঃনিষ্কাশন ব্যৱস্থা আৰু হাস্পতালৰ পৰিকাঠামো বৃদ্ধিৰ কথা উল্লেখ কৰি কৈছে এইবিলাকৰ মাজেৰে চহৰৰ জীৱনযাত্রা সহজ হ'ব। উন্নত পৰিকল্পনা আৰু সর্বাঙ্গীন ভাবনাৰ কাৰণে এইসমূহ সম্ভব হৈছে, আৰু ছুৰাট ‘এক ভাৰত শ্রেষ্ঠ ভাৰত’ৰ আদর্শ উদাহৰণ হৈ উঠিছে কাৰণ ছুৰাট দেশৰ সকলো অংশৰ শিল্পোদ্যোগী আৰু শ্রমিকসকলৰ কেন্দ্র হৈ উঠিছে।
একেদৰেই প্রধানমন্ত্রীয়ে গান্ধীনগৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। এসময়ৰ চৰকাৰী কর্মচাৰী আৰু অবসৰপ্রাপ্ত কর্মচাৰীসকলৰ চহৰৰ অভিধা আঁতৰাই আজি এই চহৰ তৰুণ প্রাণৱন্ত চহৰত পৰিণত হৈছে। আইআইটি, নেচনেল ল ইউনিভাৰ্ছিটি, এনআইএফটি, নেচনেল ফৰেন্সিক ছায়েন্স ইউনিভাৰ্ছিটি, পন্ডিত দীনদয়াল পেট্রোলিয়াম ইউনিভাৰ্ছিটি, ইন্ডিয়ান ইন্সটিটিউট অফ টিচাৰ এডুকেশ্যন, ধীৰুভাই আম্বানী ইন্সটিটিউট অফ ইনফৰমেশ্যন এণ্ড কমিউনিকেশ্যন টেকনোলজি, নেচনেল ইন্সটিটিউট অফ ডিজাইন, ৰক্ষা শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ দৰে বিখ্যাত প্রতিষ্ঠানসমূহ এই চহৰত গঢ়ি উঠিছে। এই প্রতিষ্ঠানসমূহে কেৱল এই চহৰৰ শিক্ষা ব্যৱস্থালৈ পৰিৱর্তনেই অনা নাই, ডাঙৰ ডাঙৰ সংস্থাসমূহে ইয়ালৈ আৰু সংস্থাক লৈ আহিছে। যাৰ ফলত কর্মসংস্থানৰ সুযোগ বাঢ়িছে।
শ্রী মোদীয়ে মহাত্মা মন্দিৰৰ কথা উল্লেখ কৰিছে, যি সন্মিলিত পর্যটনৰ প্রসাৰ ঘটাব। অত্যাধুনিক ৰে'ল ষ্টেচন, গিফ্ট ছিটি, সবৰমতী নদী তীৰৰ সৌন্দর্য্যায়ন, কাকাৰিয়া হ্রদৰ সৌন্দর্য্যায়ন, দ্রুত পৰিবহণৰ বাবে ৱাটাৰ অ্যাৰোড্রাম, মোতেৰাত বিশ্বৰ বৃহত্তম ষ্টেডিয়ামআৰু ৬ লেনৰ গান্ধীনগৰ মহাপথৰ দৰে প্রকল্পসমূহ আহমেদাবাদৰ পৰিচিতিৰ নিদর্শন হৈ উঠিছে। এই চহৰে তাৰ পুৰণা বৈশিষ্ট্যবিলাক বজাই ৰাখি আধুনিক হৈ উঠিছে।
শ্রী মোদীয়ে আহমেদাবাদে বিশ্ব ঐতিহ্যশালী চহৰৰ অভিধা পোৱাৰ কথা জনাইছে। ধোলেৰাত নতুন বিমান বন্দৰ তৈয়াৰ কৰা হ'ব। এই বিমান বন্দৰৰ সৈতে আহমেদাবাদ চহৰক যুক্ত কৰাৰ বাবে মনো ৰে'ল প্রকল্পই অনুমোদন পাইছে। আহমেদাবাদ আৰু ছুৰাটৰ সৈতে দেশৰ অর্থনৈতিক ৰাজধানী মুম্বাইক যুক্ত কৰাৰ বাবে বুলেট ট্রেইন চলোৱাৰ কাম চলিছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে গ্রামাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপৰ কথাও উল্লেখ কৰিছে। যোৱা ২ দশকত গুজৰাটত ৰাস্তাঘাট, বিদ্যুৎ আৰু জলৰ সংযোগ সহজে পোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আদিবাসীসকলৰ গাঁওসমূহতো ভাল ৰাস্তা বনোৱা হৈছে। আজি জল জীৱন মিছনৰ আওতাত এই ৰাজ্যত ৮০ শতাংশ ঘৰত নলবাহিত পানী পৌঁছাই দিয়া হৈছে। ১০ লক্ষ জলৰ সংযোগ পৌঁছাই দিয়া হৈছে। খুব শীঘ্রেই গুজৰাটৰ প্রতিটো ঘৰতে নলৰ মাধ্যমত পানী সৰবৰাহ কৰা হ'ব।
চর্দাৰ সৰোবৰ সৌনি প্রকল্পৰ আওতাত সিঞ্চনৰ কামত গতি আহিছে। শুখা অঞ্চলত সিঞ্চনৰ পানী গ্রীডৰ মাধ্যমত পৌঁছাই দিয়া হৈছে। নর্মদাৰ পানী কচ্ছত পৌঁছিছে। তাত ক্ষুদ্র সিঞ্চন প্রকল্পৰ কাম হৈছে। গুজৰাটত বিদ্যুৎ আন এটা সফল উদ্যোগ। সৌৰশক্তিৰ মাধ্যমত বিদ্যুৎ সৰবৰাহৰ ক্ষেত্রত ৰাজ্য প্রথম শাৰীত আছে। সম্প্রতি বিশ্বৰ বৃহত্তম সৌৰশক্তি উৎপাদন কেন্দ্র কচ্ছত গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম চলিছে। সর্বোদয় যোজনাত সিঞ্চনৰ কামত পৃথক বিদ্যুতৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ উদ্দেশ্যে গুজৰাটে দেশৰ ভিতৰত প্রথম পৃথক ব্যৱস্থা লৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে স্বাস্থ্যক্ষেত্রত বিভিন্ন উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত প্রকল্পৰ মাধ্যমত ৰাজ্যত ২১ লক্ষ মানুহ উপকৃত হৈছে। ৫০০টা জনৌষধি কেন্দ্রৰ সাহায্যত স্থানীয় মানুহে ১০০ কোটি টকা বচাব পাৰিছে। পিএম আবাস-গ্রামীণৰ আওতাত ২.৫ লক্ষ গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। স্বচ্ছ ভাৰত মিছনত ৰাজ্যত ৩৫ লক্ষ শৌচাগাৰ নির্মিত হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে আশ্বাস দি কৈছে, ভাৰতে বিভিন্ন ক্ষেত্রত গুৰুত্বপূর্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু সেইবিলাক দ্রুত বাস্তবায়িত কৰিছে। ভাৰতে বৃহৎ প্রকল্পৰ পৰিকল্পনাই কৰা নাই সেইবিলাক সুন্দৰভাবে সম্পাদনা কৰিছে। বিশ্বৰ উচ্চতম মূর্তি, বিশ্বত বৃহত্তম ব্যয় সাশ্রয়ী আবাসন প্রকল্প, স্বাস্থ্য পৰিসেৱা, ৬ লক্ষ গাঁৱত ইন্টাৰনেট পৰিসেৱা পৌঁছাই দিয়া আৰু সম্প্রতি পৃথিৱীৰ বৃহত্তম টিকাকৰণ কর্মসূচীৰ দৰে বিভিন্ন বিষয়ৰ কথা তেওঁ উল্লেখ কৰিছে।
শ্রী মোদীয়ে, হাজিৰা আৰু ঘোঘাৰ মাজত ৰো-প্যাক্স ফেৰী পৰিসেৱা আৰু গিৰনাৰত ৰোপওৱে প্রকল্পৰ কাম দ্রুত শেষ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। এইবিলাকৰ মাধ্যমত স্থানীয় মানুহৰ জীৱনযাত্রালৈ পৰিৱর্তন আহিছে। ঘোঘা আৰু হাজিৰাৰ মাজত দূৰত্ব ফেৰী পৰিসেৱাৰ কাৰণে ৩৭৫ কিলোমিটাৰৰ পৰা হ্ৰাস হৈছে ৯০ কিলোমিটাৰ। এই প্রকল্পহমূহে ইন্ধন আৰু সময় দুয়োটাই ৰাহি কৰিছে। যোৱা ২ মাহত ৫০ হাজাৰ মানুহ আৰু ১৪ হাজাৰ যানবাহনে এই ফেৰী পৰিসেৱা ব্যৱহাৰ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত এই অঞ্চলৰ কৃষিকৰ্ম আৰু পশুপালনৰ ক্ষেত্রত সুবিধা হৈছে। একেদৰে যোৱা আঢ়ৈ মাহত ২ লক্ষ মানুহে গিৰনাৰ ৰোপওৱে ব্যৱহাৰ কৰিছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কৈছে, নতুন ভাৰতৰ লক্ষ্য হ'ল মানুহৰ চাহিদা তথা উচ্চাকাঙ্খা উপলব্ধি কৰি দ্রুত কাম শেষ কৰা। এই প্রসঙ্গত তেওঁ ‘প্রগতি’ ব্যৱস্থাপনাৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। দেশত বিভিন্ন কাম দ্রুত কৰাৰ ক্ষেত্রত প্রগতিয়ে নতুন গতিৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। কাৰণ প্রধানমন্ত্রীয়ে নিজেই প্রগতিৰ বৈঠকত পৌৰোহিত্য কৰে। বিভিন্ন সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে সংশ্লিষ্ট সকলৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ কথা পতা হয়। যোৱা ৫ বছৰত ১৩ লক্ষ কোটি টকাৰ বিভিন্ন প্রকল্পৰ পর্যালোচনা কৰা হৈছে বুলি প্রধানমন্ত্রীয়ে জনাইছে।
ছুৰাটৰ দৰে চহৰসমূহত নতুন উদ্যোগ সঞ্চাৰৰ বাবে দীর্ঘদিনৰ বকেয়া প্রকল্পসমূহ শেষ কৰাৰ বিষয়ত উদ্ভুত সমস্যাৰ সমাধানৰ ওপৰত তেওঁ জোৰ দিয়ে। অতিক্ষুদ্র ক্ষুদ্র আৰু মজলীয়া শিল্পোদ্যোগ (এমএছএমই)সহ আমাৰ শিল্পসংস্থাসমূহে এতিয়া আত্মবিশ্বাস অর্জন কৰিছে। তেওঁলোকে যেতিয়া আন্তর্জাতিক স্তৰত প্রতিযোগিতাত নামিব তেতিয়া উন্নত পৰিকাঠামোৰ সহায় পাব সেই বিশ্বাস তেওঁলোকৰ আহিছে। আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে জনাইছে সৰু সৰু শিল্পসমূহক সাহায্যৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। সংকটৰ পৰা ওলাই অহাৰ বাবে তেওঁলোকৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টাকাৰ সহজে ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এমএছএমই-ৰ সংজ্ঞাৰ পৰিৱর্তন ঘটোৱাত এই প্রতিষ্ঠানসমূহে নতুন নতুন সুযোগ পাইছে। লগতে ব্যৱসায়ীসকল এমএছএমই-ৰ সুযোগ হেৰুউৱাৰ ভয়ৰ পৰা চিন্তামুক্ত হৈছে। চৰকাৰে তেওঁলোকৰ বাবে বিভিন্ন বিধি-নিষেধ প্ৰত্যাহাৰ কৰাৰ ফলত এই সংস্থাসমূহে নতুন নতুন সুযোগ পাইছে। নতুনকৈ সংজ্ঞা নির্ধাৰিত হোৱাত উৎপাদন ক্ষেত্ৰত আৰু পৰিসেৱা ক্ষেত্রৰ মাজত ব্যৱধান দূৰ কৰা হৈছে। পৰিসেৱা ক্ষেত্রত নতুন নতুন সুযোগ প্ৰস্তুত হৈছে। চৰকাৰে এমএছএমইসমূহৰ পৰা বেছিকৈ পণ্য সংগ্রহ কৰিছে। সৰু সৰু শিল্প প্রতিষ্ঠানসমূহে যাতে আৰু বেছি সুযোগ পায় চৰকাৰ সেই বিষয়ত অঙ্গীকাৰবদ্ধ। এই প্রতিষ্ঠানসমূহে আৰু ভাল সুযোগ পালে ইয়াত কর্মৰত শ্রমিকসকলৰ জীৱনযাত্রা উন্নত হ'ব বুলি প্রধানমন্ত্রীয়ে মন্তব্য কৰিছে।

Prime Minister's Office
Prime Minister performs Bhoomi-Poojan of Ahmedabad Metro Rail Project Phase-II and Surat Metro Rail
The transformation of Surat and Gandhinagar over the last two decades shows how a planned approach to urbanisation can benefit people, especially the youth: PM
The transformation across rural Gujarat is for everyone to see: PM
A strong MSME sector is vital for national progress: PM
18 JAN 2021 2:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi performed Bhoomi Poojan of Ahmedabad Metro Rail Project Phase-II and Surat Metro Rail Project via video conference today. Gujarat Governor, Union Home Minister, Gujarat Chief Minister and Union Housing & Urban Affairs Minister were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister congratulated Ahmedabad and Surat for the gift of Metro as the service will improve connectivity in the two important business centers of the country. He also congratulated people of Gujarat for new trains and railway lines for Kevadiya including modern Jan Shatabdi from Ahmedabad to Kevadiya. The Prime Minister informed that today work started on infrastructure projects worth 17 thousand crore. This shows that even during Corona period, efforts for infrastructure building are gaining momentum. In recent days infrastructure projects worth thousands of crores were either dedicated to nation or work started on new projects.
Terming Ahmedabad and Surat as the cities contributing to Aatamnirbharta, The Prime Minister, recalled the excitement when Metro was launched in Ahmedabad and how Ahmedabad had linked its dreams and identity with Metro. The second phase of metro will benefit the people as it will link new areas of the city with this comfortable mode of transport. Similarly, Surat will also experience better connectivity. These projects are envisaged keeping in mind the requirement of the future, said the Prime Minister.
The Prime Minister pointed out the difference in approach between the previous governments and the current one taking reference of Metro expansion. He said, as compared to 200 kilometer long Metro line in 10-12 years before 2014, 400 kilometer long Metro line has been operationalized in last 6 years alone. Government is working on 1000-kilometer new lines in 27 cities. He lamented the absence of integrated modern thinking earlier. There was no national policy for Metro. As a result, there was no uniformity in technique and systems of Metro in different cities. Second lacuna was absence of linkage with the rest of the transport system of the city. Today transportation is being developed as an integrated system in these cities, in which Metro will not function in isolation but will work as a collective system. This integration will be taken further by the recently launched National Common Mobility card, asserted the Prime Minister.
Taking the example of Surat and Gandhinagar, the Prime Minister also dwelled on the thinking of the government on urbanization which is not reactive but proactive and keeps the needs of future in mind. Only two decades ago, Surat was mentioned for it plague epidemic rather than its development. The Government, promoted its spirit of entrepreneurial inclusion and toady, Surat is not only 8th largest city of the country- population-wise but also the 4th fastest growing city of the world. 9 out every 10 diamonds are cut and polished in Surat. Similarly, 40 per cent of man-made fabric of the country is made in Surat as about 30 per cent man-made fiber is being produced there. Surat, today, is the second cleanest city of the country. The Prime Minister also elaborated upon efforts in housing for poor, traffic management, roads and bridges, sewage treatment and hospitals for enhancing the ease of living in the city. This became possible by better planning and holistic thinking, and Surat has turned out to be a great example of ‘Ek Bharat, Shresth Bharat’ as it is home to entrepreneurs and laborer from all parts of the country, said the Prime Minister.
Similarly, Prime Minister talked about the journey of Gandhinagar, which underwent a transformation from a city of government employees and retirees to a young vibrant city. Today, Gandhinagar is identified by renowned institutes like IIT, National Law University, NIFT, National Forensic Science University, Pandit Deendayal Petroleum University, Indian Institute of Teacher Education, Dhirubhai Ambani Institute of Information and Communication Technology, National Institute of Design (NID), Raksha Shakti University etc. These institutions have not only transformed education landscape of the city but also brought companies to the campuses, increasing the employment avenues in the city. Shri Modi also mentioned Mahatama Mandir which gave a push to conference-tourism. Projects like modern railway station. Gift City, Sabarmati River Front, Kankariya Lake Front, water aerodrome, bus rapid transit system, world’s largest stadium in Motera, six-lane Gandhinagar Highway have become Ahmedabad’s identity. The City is getting a modern makeover without sacrificing its old character, said the Prime Minister.
Shri Modi also mentioned that Ahmedabad has been declared ‘World Heritage City’, and is getting a new airport in Dholera. The airport will get connected with Ahmedabad with already-approved Mono-Rail. Work is under progress on Bullet Train connecting Ahmedabad and Surat to the financial capital of the country- Mumbai.
The Prime Minister also took up the steps taken in the area of rural development. He termed the improvement brought in roads, electricity, water situation in Gujarat over the period of last two decades as an important chapter in the journey of Gujarat’s development. Today, every village of Gujarat is connected with all-weather road. Tribal villages too have better roads. Today, 80 percent of households in Gujarat have piped water. 10 Lakh water connections have been provided in the state under Jal Jeevan Mission. Soon every household will have water from tap.
Similarly, irrigation has seen new momentum as Sardar Sarovar Sauni Yojna and water grid network has taken irrigation water to dry areas. Narmada water has reached Kutch. Work has been done in micro-irrigation. Electricity is another success story and Gujarat is leading state in solar power. Recently, work was started on the world’s largest solar plant in Kutch. Gujarat is the first state in the country to give separate electricity for irrigation under Sarvodya Yojana.
The Prime Minister also enumerated steps in health sector such as Ayushman Bharat Scheme which has benefited 21 lakh people in the state. More than 500 Jan Aushadh Kendra’s saving about 100 crore for local patients. More than 2.5 lakh houses were built under PM Awas-Gramin. More than 35 lakh toilets were built in the state under Swachch Bharat Mission.
The Prime Minister asserted that India is taking bold decisions and implementing them with speed. India is not only doing big but also, better, said the Prime Minister. He cited, world’s largest statue, world’s largest affordable housing programme, healthcare assurance programme, Internet connectivity in 6 lakh villages, recently launched worlds larges vaccination campaign as examples of this thinking.
He also mentioned Ro-pax ferry services between Hazira and Ghogha and Girnar Rope-way as two examples which, through their swift implementation, changed the lives of the local people. These schemes have saved fuel and time as distance between Ghongha and Hazira got reduced from 375 km to 90 km by ferry. The service has been patronised by 50 thousand people in two months and 14 thousand vehicles were also ferried on the service. This has helped farmers and animal husbandry in the region. Similarly, Girnar Rope-way has been used by more than 2 lakh people in two and half months.
The goal of new India can only be achieved by working rapidly with understanding of people’s needs and aspirations, said the Prime Minister. Shri Modi put forth his PRAGATI system as a step in this direction. PRAGATI has brought new momentum in the implementation culture of the country as it is chaired by the Prime Minister himself. Effort is to talk directly with the stakeholders and find solutions for the problems. In last 5 years we have reviewed projects worth rupees 13 lakh crore, said the Prime Minister.
The Prime Minister emphasized that with solutions of long pending schemes, cities like Surat get new energy. Our industry, especially small-scale industry, MSME get the confidence that they have the support of good infrastructure when they compete globally. Under Aatmnirbhar Bharat Campaign, many steps have been taken to help these small industries as they have been provided easy loans worth thousands of crore to tide over the difficult times. They are being given great opportunities by steps like redefinition of MSME that has helped with the fear of expansion, as traders were weary of losing benefits if they grew bigger than the defined limit. Government has removed these restrictions and has opened new avenues for them. Similarly, this redefinition has removed the distinction between manufacturing and service enterprise, creating new possibilities for the service sector. They are also being given preference in the government procurement. The Government is committed to provide opportunities to small industries to flourish and laborer working in these units should have better amenities and better life, concluded the Prime Minister.