প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা স্তার্দঅপশিংগা ৱারি শানখি অমসুং ‘প্রারম্ভ: স্তার্দঅপ ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সমিৎ’তা ৱা ঙাংখি
লুপা করোর ১০০০গী স্তার্দঅপ ইন্দিয়া সিদ ফন্দ লাউথোক্লে
হৌজিক মতমদা ললোন-ইতিক পাংথোক্লিবা মীওইশিংগী মওং-মতৌদা স্তার্দঅপশিংনা অহোঙবা পুরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
‘নহারোলগী, নহারোলশিংনা, নহারোলগীদমক’ স্তার্দঅপকী ফিবম অমা শেমগৎনবা ভারতনা থবক পায়খৎলি: প্রধান মন্ত্রী
স্তার্দঅপ লিশিং ৮ জি.ই.এমদা রেজিস্তার তৌরে, লুপা করোর ২৩০০গী ললোন-ইতিক পাংথোকখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
16 JAN 2021 8:09PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্তার্দঅপশিংগা ৱারি শানখ্রে অমসুং ‘প্রারম্ভ: স্তার্দঅপ ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সমিৎ’তা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা বিমস্তেক লৈবাকশিংগী মিনিস্তরশিং অমসুং য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী প্রকাস জাবরেকার, শ্রী পিয়ুস গোয়াল অমসুং শ্রী সোম প্রকাস শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্তার্দঅপশিংনা ঙসিগী ললোন-ইতিক্কী লমদা মীয়ামগী মওং-মতৌ অমসুং লিচৎ-শাজৎশিংদা অহোঙবা পুরক্লে। মশক খঙলবা স্তার্দঅপশিংগী চাদা ৪৪ নুপীশিংনা দিরেক্তরশিং ওইরি অমসুং হায়রিবা স্তার্দঅপশিং অসিদা নুপী মশিং য়াম্না থবক তৌরি। স্তার্দঅপশিংগী চাদা ৪৫ তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩গী সহরশিংদা লৈরি অমসুং মফম অমগী পোৎথোকশিংগী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইনা থবক তৌরি। লমদম অমগী অঙম্বা থাক্তা রাজ্য খুদিংমক স্তার্দঅপশিং য়োকখৎলি অমসুং হৌজিক লৈবাক অসিগী জিলাশিংগী চাদা ৮০ স্তার্দঅপ মিসনগী শরুক অমা ওইরে। মসিগী ফিবম অসিদা নহারোল কয়া মখোয়গী হৈশিংবা কয়া থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি। ‘করিগী অদোম থবক অমা ফংদ্রিবনো? করিগী স্তার্দ-অপ অমা পায়খৎলিবনো? হায়বা ৱাখল্লোল অসিদগী ‘থবক ফংবা য়াম্না ফরে অদুবু করিগী নহাক্না নশাগী স্তার্দ-অপ হৌদ্রিবনো! হায়বা অসিদা হোঙলে। ২০১৪দা ‘য়ুনিকোর্ন ক্লব’ অসিদা শুপ্নগী ভারতকী স্তার্দঅপ ৪ খক লৈরম্মী, হৌজিক বিল্লিয়ন ১ হেল্লবা স্তার্দঅপ ৩০ হেন্না লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০২০গী কোরোনা মনুংদা স্তার্দঅপ ১১ ‘য়ুনিকোর্ন ক্লব’তা য়াওরে অমসুং অৱাবা মনুংদা মখোয়না অত্মানির্ভর ভারত্তা মতেং পাংখি। সেনিতাইজরশিং, পি.পি.ই কিৎশিং অমসুং মরী লৈনবা পোৎলমশিং ফংহনবদা স্তার্দঅপশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। মীয়ামগী চানবা পোৎলমশিং, হিদাক-লাংথকশিং থোঙজিলদা ফংহনবা, মমাঙ থানা থবক তৌরিবা শিন্মীশিংগী চৎথোক-চৎশিন অমসুং ওনলাইন স্তদি মেতরিএল ফংহনবদা মখোয়না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। অৱাবা মতমদা খুদোংচাবা থিরিবা স্তার্দঅপকী থৌনা অদু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি।
শ্রী মোদীনা ‘প্রারম্ভ’ কয়া হায়বদি ঙসিদগী থবক হৌখিবা কয়া পনখি। ঙসি অহানবা বিমস্তেক লৈবাকশিংগী স্তার্দঅপ মীফম পাংথোক্লে। মাইপাক্না ভারত্তা স্তার্দঅপ ইন্দিয়াগী খোঙজং চৎথরকপা ঙসি ৫ মপুংফারে অমসুং ঙসি ভারত্তা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক হৌদোক্লে। মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী নহারোলশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, ঐখোয়গী দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং হকশেলগী মীওইশিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং থবক কন্না শুবা অমসুং কৎথোকপা ঙসিগী নুমিৎ অসিদা উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিমস্তেক লৈবাকশিং হায়বদি বঙ্গলাদেস, ভুতান, ভারত, নেপাল, শ্রী লঙ্কা, ম্যন্মার অমসুং থাইলেন্দা স্তার্দঅপকী অকনবা ইহৌ লৈরে। চৎলিবা চহিচা অসি দিজিতেলগী রিভোলুসন অমসুং অনৌবা পুথোকপগী নৌবা মতমনি। মসিগী চহিচা অসি এসিয়াগী চহিচানি। মরম অদুনা তুংগী তেক্নোলোজি অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং লমদম অসিদা লাক্কদবনি হায়বা অসি ঐখোয়গী অপাম্বনি। মসিগীদমক এসিয়াগী লৈবাকশিং দাইত্ব লৌনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মীওইবা খুন্নাইগী শরুক মঙা থোকপগী শরুক অমগী ঐখোয়না থবক তৌবা মরম্না বিমস্তেক লৈবাকশিংনা মসিগী থৌদাং অসি লৌগদবনি।
ভারতকী চহি ৫গী স্তার্দঅপকী খোঙচৎকী অকুপ্পা থৌদোকশিং য়াওবা ‘ইভোলুসন ওফ স্তার্দঅপ ইন্দিয়া’ কৌবা লাইরিকমচা অমশু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙখি। মহাক্না হায়খি স্তার্দঅপ লিশিং ৪১ হেনবগা লোয়ন্না মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্দঅপ ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা অহানবদা খুদোংচাদবা কয়া লাকশিনখি। হায়রিবা স্তার্দঅপশিং অসিগী মনুংদা, আই.তি সেক্তরগী স্তার্দঅপ ৫৭০০, হেল্থ সেক্তরগী স্তার্দঅপ ৩৬০০ অমসুং লৌউ-শিংউগী স্তার্দঅপ ১৭০০ হৌজিক থবক ফজনা পাংথোক্লি। মখোয়গী চীঞ্জাক্কী মরমদা মীয়াম ৱাখল তাবা হেনগৎল্লকপদগী চীঞ্জাক অমসুং লৌউ-শিংউগী লমদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। লুপা করোর লাখ ১গী শেল্লেপকা লোয়ন্না এগ্রি ইনফ্রা ফন্দ অমা শেমদুনা হায়রিবা সেক্তরশিং অসি চাউখৎনবা ভারতনা মিৎয়েং চঙলে। হায়রিবা অনৌবা খুদোংচাবশিং অসিগা লোয়ন্না, লৌবুক্তগী তেবল ফাওবা অফবা মখলগী পোৎথোকশিং য়াম্না লাইনা য়ৌনবা স্তার্দঅপশিংনা লৌমীশিংগা থবক তৌমিন্নরি অমসুং মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্তার্দঅপ তাইবংগী অঙকপা মগুন অসি ময়ামদগী তোঙানবা অমসুং মখল কয়া লৈবা অসিনি। ময়ামগী তোঙানবা হায়বদি অনৌবা থবক মওংশিং, অনৌবা তেক্নোলোজি অমসুং অনৌবা পাম্বৈশিংনি অমসুং মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা পাক-চাউবা মওংদা মখলগী কয়াগী থবকশিং পায়খৎলকই। মসিগী থবক অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা শক্তমদি পামজবনা লমজিংবা অসিনি। ঙসি ভারতনা পায়খৎলিবা থবক অসিদা ‘থবক অমা হেক্তা পাংথোকপা ঙমগনি’ হায়বগী থৌনা উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০২০গী দিশেম্বরদা ভিম য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা ভারত্তা লুপা করোর লাখ ৪গী ত্রান্সসেক্সনশিং পাংথোকখি। ভারতনা সোলার অমসুং এ.আই সেক্তরদশু মাঙজিল থারি। দাইরেক্ত বেনিফিদ ত্রান্সফর সিস্তেম্না লায়রবশিং, লৌমীশিং অমসুং মহৈরোয়শিংগী একাউন্তশিংদা হকথেংন্না শেন হাপচিন্দুনা মখোয়গী অৱাবশিং কোকহল্লে অমসুং নারোলদা হুখিগদবা লুপা করোর লাখ ১.৭৫গী শেনফম কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারগী পোৎ-চৈ লৈনবা পোর্তেল জি.ই.এমগী মখাদা স্তার্দঅপ লিশিং ৮ রেজিস্তার তৌরে অমসুং অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংলে অমসুং জি.ই.এমগী খুৎথাংদা মখোয়না লুপা করোর ২৩০০গী ললোন-ইতিক পাংথোকখ্রে। তুংদা জি.ই.এমদা স্তার্দঅপশিং শরুক য়াবা হেনগৎলক্লগনি। মসিনা লমদম অসিদা পোৎ পুথোকপা, থবক পীবা অমসুং স্তার্দঅপ রিছর্স অমসুং ইন্নোবেসন্দা শেন থাদবা হেনগৎলক্কনি।
স্তার্দঅপশিংদা মতেং পাংনবা শেন অৱাৎপা লৈতনবা লুপা করোর লিশিং ১গী স্তার্দঅপ ইন্দিয়া সিদ ফন্দ হৌদোক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি। মসিনা অনৌবা স্তার্দঅপশিং য়োকখৎপদা মতেং পাংলগনি। ফন্দ স্কিমশিংগী ফন্দশিং স্তার্দঅপশিংগী ইকুইতি কেপিতেল শেমগৎপদা মমাঙদা মতেং পাংখ্রে। গরেন্তিশিংগী খুৎথাংদা স্তার্দঅপশিংগী কেপিতেল শেমগৎনবা সরকারনা মতেং পাংগনি। ‘নহারোলগী, নহারোলশিংনা, নহারোলগীদমক’ হায়বা লাইৱা অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা স্তার্দঅপকী ফিবম অমা শেমগৎনবা ভারতনা থবক তৌরি। মথং চহি ৫গী ঐখোয়গী পান্দমশিং থম্লে অমসুং হায়রিবা পান্দমশিং অসি ঐখোয়গী স্তার্দঅপশিংগী ওইগনি অমসুং ঐখোয়গী য়ুনিকোর্নশিং মালেমদা অচৌবা অমা ওইরক্কনি অমসুং তুংগী তেক্নোলোজিশিংদা মাঙজিল থাগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
PM interacts with Startups and addresses ‘Prarambh: Startup India International Summit’
Announces 1000 crore Startup India seed fund
Startups are changing demographic characteristics of today’s business: PM
India is working for a startup ecosystem ‘Of the Youth, By the Youth, For the Youth’: PM
8 thousand startups registered on GeM, Done business worth 2300 crore: PM
16 JAN 2021 8:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with startups and addressed ‘Prarambh: Startup India International Summit’ today via video conferencing. Ministers from BIMSTEC countries and Union Ministers Shri Prakash Javadekar, Shri Piyush Goyal and Shri Som Parkash were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that the start-ups are changing the demographic characteristics of today’s business. He pointed out that 44 per cent recognized startups have women directors and number of women working in these start up is very high. Similarly, 45 per cent startups are in tier 2 and tier 3 cities, working as the brand ambassadors of the local products. Every state is supporting and incubating startups as per local possibilities and 80 percent of districts of the country are now part of the Startup India mission. Youth from all types of background are able to realize their potential in this ecosystem. Result, the Prime Minister said, is before us as attitude has changed from ‘Why don’t you do a job? Why a start-up?’ to ‘Job is alright, but why not create your own start-up!’. In 2014 only 4 Indian startups were in the ‘unicorn club’ now, more than 30 startups have crossed the 1 billon mark, Shri Modi added.
Noting the fact that 11 startups entered the ‘unicorn club’ in 2020 during the Corona time, the Prime Minister underlined their contribution in the Aatmnirbharta during the crisis. Startups played a major role in ensuring availability of sanitizers, PPE kits and related supply chains. They played a sterling role in meeting local needs like grocery, medicine delivery at doorstep, transportation of frontline workers and online study material. The Prime Minister appreciated the startup spirit of finding opportunity in adversity.
Shri Modi pointed out many ‘Prarambh’ i.e. starts today. Today, the first startup conclave of BIMSTEC nation was organized. Startup India Movement completed its successful five years today and India embarked upon the largest vaccination drive today. He said that this day is a witness to the capabilities of our youth, scientists and entrepreneurs and hard work and dedication of our doctors, nurses and health sector personnel.
The Prime Minister, noted the vibrant energy in the startup space in BIMSTEC counties like Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Thailand. The Prime Minister noted that this century is a century of digital revolution and new age innovations. This is also the century of Asia. Therefore, it is the demand of our time that future technology and entrepreneurs should come from the region. For this, the Prime Minister stressed, that Asian counties who have will for collaboration should take responsibility and come together. This responsibility, naturally falls on BIMSTECF countries as we work for one fifth of humanity, said the Prime Minister.
The Prime Minister also launched a booklet titled ‘Evolution of Startup India’ detailing the experiences of India’s 5 year journey in startup space. He recalled the initial challenges which were overcome to create one of the world’s biggest startup ecosystem with more than 41 thousand startups. Out of these startups 5700 are in IT sector, 3600 in health sectors and about 1700 are active in agriculture sector. The Prime Minister pointed out new possibilities in food and agriculture area as people are becoming more aware about their diet. India has paid special attention to the growth of these sectors as an Agri Infra Fund has been created with a capital base of one Lakh crore. With these new avenues, startup are collaborating with farmers and playing a significant role in taking products from farm to table with better ease and quality.
The Prime Minister said that the biggest USP of the startup world is its disruption and diversification capacity. Disruption, as they are giving rise to new approaches, new technology and new ways; diversification because they are coming up with diverse ideas bringing revolution is diverse sectors with unprecedented scale and substance. The greatest feature of this ecosystem is that it is guided more by passion than pragmatism. This ‘can-do’ spirit is evident in the way India is working today, said shri Modi.
The Prime Minister gave example of BHIM UPI which has revolutionized the payment system as only in December 2020, 4 lakh crore worth of transections took place through UPI in India. Similarly India is leading in solar and AI sector. Shri Modi also mentioned direct benefit transfer system which providing assistance to poor, farmers and student directly in their accounts, relieving them of their difficulties and plugging the leakage worth 1.75 lakh crore.
The Prime Minister said that through the government procurement portal GeM, startups are getting new opportunities as 8 thousand startups are registered on GeM portal and they have done the business of 2300 crore through GeM. He said that in coming time startup presence on GeM will only increase. This will lead to promotion of local manufacturing, local employment and better investment in startup research and innovation.
The Prime Minister also announced launching of Startup India seed fund with one thousand crore rupees so that there is no shortage of seed money for startups. This will help in starting and growing new startups. Fund of funds scheme is already helping startups raising equity capital. The Government will also help the startups in raising capital through guarantees. India is working for a startup ecosystem based on the mantra ‘Of the Youth, By the Youth, For the Youth’, We have to fix our goals for the next five years and these goals should be that our startups, our unicorns should emerge as global giants and lead in the futuristic technologies. Shri Modi concluded.