প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত পুম্বগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকপদা পিখিবা পি.এম.গী ৱারোল
16 JAN 2021 1:11PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
খুরুমজরি !
ঙসিগী নুমিৎ অসি লৈবাক পুম্বনা খৌরাংনা ঙাইরকপা নুমিত্তুনি‍। থা কয়াদগী লৈবাক্কী য়ুম-য়ুম খুদিংদা অঙাঙ-অহল-নহা খুদিংমক্কী চীন্দা – কোরোনাগী তিকা করম্বা মতমদা লাক্কনি? – হায়বসি হংনদুনা লাকখিবনি‍। হৌজিক্তি কোরোনাগী তিকা লাক্লে, তেল্লবা মতমসিদা লাক্লে‍। হৌজিক্তি মিনত খরগী মতুংদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক ভারত্তা হৌরগনি‍। মসিগীদমক ঐনা লৈবাক মীয়াম পুম্বদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ঙসি অসি হৌখিবা থা কয়াসিদা কোরোনাগী লান্থেং অসিদা শরুক য়াদুনা ভেক্সিন অসি পুথোক্নবা অহিং নুংথিল নাইদনা হোৎনখিবা মখোয়শিংদু থাগৎপগী মতিক চারবা নুমিৎনি‍। মখোয়না কুমহৈ হরাও য়াওখিদে, মখোয়না নুমিৎ মশক উখিদে মখোয়না নুমিদাংগী থাবলসু উখিদে‍। ভেক্সিন অমা পুথোকপদা চাংচত্তা চহী কয়া চঙই‍। অদুবু তেনখ্রবা মতমসিদা অমখক নত্তনা ভারত্তা শাবা ভেক্সিন অনি পুথোক্লি‍। মসিদসু নত্তনা অতৈ ভেক্সিনশিংগীসু থবক খুমাঙ চাউশিন্না চঙশিল্লি‍। মসি ভারতকী মতিং, ভারতকী সাইন্সকী মতিক, ভারতকী হৈ শিংবগী লেঙদ্রবা খুদম্নি‍। অসিগুম্বা মচাকশিং অসিগীমদমক লৈবাক্কী শৈরেংবা রামধারি সিংহ দিনকরনা– মীওইবনা হোৎনরবদি নুংসু ঈশিং ওল্লকই !! হায়না হায়বিরম্মি‍।
ইচিল ইনাউশিং,
ভারতকী তিকা থাবগী থৌরাং অসি য়াম্না মরম চাবা অমদি মরুওইবা পরিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পায়খৎপনি‍। খ্বাইদগী হেন্না মথৌ তাবা মীওইশিংদা ইহান হান্না তিকা থাদোক্কনি‍। কোরোনানা শোকহনবগী খুদোংথিবা খ্বাইদগী ৱাংবা মীওইশিংদা তিকা হান্না থাদোক্কনি‍। ঐখোয়গী লৈরিবা দোক্তরশিং, নর্সশিং, অনা লায়েংশঙদা লৈরিবা শিৎ-শেংবগী শিন্মীশিং, মেদিকেল – পেরা মেদিকেল স্তাফশিং মখোয়না ইহান হান্না কোরোনাগী তিকা ফংফম থোকই‍। লৈঙাক্কী নৎত্রগা লনাইগী অনা লায়েংশঙশিংগী ওইরবসু পুম্নমক্তা অহানবা খুদোংচাবা পীগনি‍। মদুগী মতুংদা লৈবাক্কী থৌগল অমসুং ঙাকশেলগী থবক্তা থৌদাং লৌরিবা মীওইশিংদা ফংহনগনি‍। ঐখোয়গী ঙাকশেল লান্মীশিং, পুলিসকী মীওইশিং, ফাইয়র ব্রিগেদকী মীয়াম, শিৎ-শেংবগী শিন্মীশিং মখোয় পুম্নমক্তসু অহানবা খুদোংচাবা পীগনি‍। অদুগা ঐনা মমাঙদা হায়খিবগুম – মখোয়গী মশিং অসি চাউরাক্না করোর অহুমলোম্নি‍। মখোয়গী তিকা থাদোকপগী শেন্ফম ভারত লৈঙাক্না পুগনি‍।
মরূপশিং,
তিকা থাবগী থবক অসিগীদমক স্তেত লৈঙাকশিংগী মতেঙগা লোয়ননা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া য়ৌনা ত্রাইএল পাঙথোকখি, দ্রাই রন পাঙথোকখি‍। অখন্ননা শেম্লিবা কো-ৱিন দিজিতেল ফম্পাক অসিদা তিকা থাবগী রেজিস্ত্রেসন্দগী হৌরগা ত্রেকিং ফাওবগী থৌরাং লৌখৎলি‍। অদোম্না অহান্বা দোজকী তিকা থাখ্রবা মতুংদা অনিসুবা দোজ করম্বা মতমদা কাপকনি হায়বা ৱাফমসু ফোন্দা পীরক্কনি‍। অদুগা ঐনা লৈবাক মীয়াম পুম্বদা কোরোনা ভেক্সিনগী দোজ অনি কাপ্পা মরুওই হায়বা ৱাফমসি অমুক্কা হন্না নীংশিংবা পাম্মি‍। দোজ অমা কাপ্লগা কাউথোকখিবগী থৌওং তৌবিগনু‍। এক্সপর্তশিংনা হায়বগী মতুং ইন্না অহানবা অমসুং অনিসুবা দোজগী মরক্তা চাউরাক্না থা অমগী মতম কান্নগনি‍। অদোম্না নীংশিংবিগদবা ৱাফম অমদি অনিসুবা দোজ কাপ্লবা মতুং চয়োল অনিগী মতুংদগী অদোমগী হকচাঙদা কোরোনাগা থেংনবা ঙম্নবা পাঙ্গল লাক্কদৌরিবনি‍। মরম অসিনা তিকা হেক থাবগা চেকশিনবা হন্থবা, মাস্ক উপ্তবা ফীত তরুক্কী অরাপ্পা থমদবনচিংবা থৌওংশিং তৌবিগনু‍। অদুগা ৱাফম অমসু ঐনা অদোমগী মফমদা চেকশিন্না হায়নিংই‍। অদোম্না কোরোনাগা থেংনবদা খাঙবা কনবগী মতৌ উৎখিবগুম তিকা থাবগী মতমসিদসু খাংবা কনবা তাই‍।
মরূপশিং,
মাঙলমচত্তা অসিগুম্বা মখলগী অমদি পাক চাউবা থাক্কী তিকা থাবগী থৌরাং অমত্তা পায়খৎখিদ্রি‍। তিকা থাবগী থবক অসি কয়ামুক য়াম্না চাউবগে হায়বসি অদোম্না অহানবা তাঙ্কক অসিদগী ৱাখলনা শাগৎচবা য়ারে‍। মালেমগী লৈবাক ১০০ হেনবগী মীশিং করোর ৩গী মখাদা লৈরিবনি‍। অদুগা ভারতনা অহানবা তাঙ্কক্তা মীওই করোর ৩দা তিকা থাগদৌরি‍। অনিসুবা তাঙ্কক্তা মীওই করোর ৩০দা তিকা থাগনি‍। অহলশিং, অরুবা অনাবা লৈবা মীওইশিং মথংগী তাঙ্কক্তা তিকা থাগনি‍। অদোমসু খন্দুনা য়েংবিয়ু, মীশিং করোর ৩০ হেন্না লৈবা মালেমগী লৈবাকশিংদি ভারত, চাইনা অমসুং অমেরিকাখক্তনি‍। মসিদগী হেন্না মীশিং য়াম্বা লৈবাক অতৈ অমত্তা লৈতে‍। মরম অসিনা ভারতকী তিকা থাবগী থৌরাং অসি য়াম্না চাউবা থৌরাংনি‍। মরম অসিনা থৌরাং অসিনা ভারতকী মপাঙ্গল উৎলি‍। অদুগা লৈবাক মীয়ামদা ৱাফম অমগসু হায়নিংই‍। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং, ঐখোয়গী এক্সপর্তশিংনা ভারত্তা শাবা ভেক্সিন অসি অসিগী শাফবা অমদি মতিক্কী মরমদা নীংথিনা নৈনরবা মতুংদা অথু অকায়গী ওইনা শীজিন্ননবা অয়াবা পীরকখিবনি‍। মরম অসিনা মখল খুদিংমক্কী প্রোপেগেন্দা, তোকঙা অমদি অরানবা ৱাফমশিংদগী নাথৈদুনা লৈবিয়ু‍।
মরূপশিং,
ভারতকী ভেক্সিনগী কাঙলোন, ঐখোয়গী মেদিকেল সিস্তেম, ভারতকী স্তেন্দর্দ মালেম পুম্বনা হান্নদগী হৌনা থাজবা থম্লি‍। ঐখোয়না থাজবা অসি ঐখোয়গী ত্রেক রেকোর্দনা ফংলকপনি‍।
ঐগী নুংশিরবা লৈবাক মীয়ামশিং,
মালেম পুম্বগী অঙাঙ মশিংগী চাদা ৬০দা থারিবা পুন্সি কন্নবা তিকা অসি ভারত্তা শাবনি, ভারতকী চেকশিল্লবা স্তেন্দর্দ ঙাক্না শাবনি হায়বসি ভারত মচা খুদিংমক্না চাউথোকচনিংঙাইনি‍। ভারতকী সাইন্তিস্তশিংদা অমদি ভেক্সিনগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী হৈ শিংবা অসিদা লৈরিবা মালেমগী থাজবা অসি ভারত্তা পুথোকপা কোরোনাগী ভেক্সিন অসিনা অমুক্কা হন্না চেৎশিনহল্লগনি‍। মসিগী মরুওইবা ৱাফম খরসু লৈরি অমদি মদুবু ঐনা ঙসি লৈবাক মীয়ামদা শোয়দনা তম্বা পাম্মি‍। ভারতকী ভেক্সিন অসিচ মপান লৈবাক্কী ভেক্সিনশিংগা য়েংনবদা য়াম্না হোঙই অমদি শীজিন্নবদসু য়াম্না লায়‍। মপান লৈবাকশিংগী ভেক্সিন খরদি দোজ অমদা লুপা লিশিং মঙারোম য়ৌই অমদি মাইনস ৭০ দিগ্রীগী অইংবদা থমদবা য়াদে‍। অদুগা ভারতকী ভেক্সিনদি ভারত্তা নীংথিনা চাংয়েং তৌরবা মওংদা শাবনি‍। ভেক্সিন অসি স্তোরেজতগী হৌরগা পুথোক পুশিন ফাওবদা ভারতকী ফীভম অমদি ওইরকপা য়াবা ফীভমগা চাননবা পুথোকপনি‍। ভেক্সিন অসিনা হৌজিক্তি ভারতপু কোরোনাগী লান্থেংদা মায় পাকহল্লগনি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়না কোরোনা থেংনরিবা অসি ইশাদা থাজবা অমদি ইরোমদোম লেপচবগী য়ুম্ফমদনি‍। লুরবা লান্ফম অসি থেংননবগীদমক ঐখোয়গী ইশাদা থাজবগী চাং কৈদৌনুংদসু হন্থহল্লোই হায়না ভারত মচা খুদিংমক্কী ফিরেপ লৈ‍। লাংফম অসিনা ফনা লুরবসু লৈবাক মীয়াম্না কৈদৌনুংদা মশাদা থাজবা মাঙখিদে‍। ভারত্তা কোরোনা য়ৌরকপা মতমদা লৈবাকসিদা কোরোনা তেস্ত তৌনবা লেব অমখক্তমক লৈখি‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌনাদা থাজবা থমখি অমদি ঙসি লেব ২৩০০ হেনবগী নেতৱর্ক লৈরে‍। হৌরকপা মতমদদি ঐখোয় মাস্ক, পি.পি.ই. কিত, তেস্তিং কিত, ভেন্তিলেতরনচিংবা মরুওইবা মচাকশিংগীদমক মপান লৈবাকশিংদা তাংদুনা লৈরম্মি‍। অদুবু ঙসিদি হায়রিবা মচাকশিংসিদা ইরোমদোম লেপ্পা ঙমজরে অমদি মখোয়শিংসু মপান্দসু থাদোক্লি‍। ইশাদা থাজবা অমদি ইরোমদোম লেপচবগী থৌনা অসি ঐখোয়না তিকা থাবগী থৌরাং অসিদসু উৎপা মথৌ তাই‍।
মরূপশিং,
মমীং লৈরবা তেলুগি শৈরেংবা শ্রী গুরাজাদা অপ্পরাওনা হায়রম্মি – সৌন্ত লাম্ভ কৌন্ত মানুকি, পৌরুগুৱাদিকি তোরু পদ্বোয় দেশমন্তে মত্তি কাদোয়ি, দেশমন্তে মনুসুলোয় ! হায়বদি ঐখোয়না মীগী মতেং পাংবা ঙম্নবা ৱাখল্লোন ঐখোয়দা লৈবা মথৌ তাই‍। লৈবাক অমা হায়বসি শুপ্নতগী লৈখোম, ঈশিং, নুংচাক, নুংনা শেম্বা নত্তে, লৈবাক অমগী ৱাহন্থোক্তি ঐখোয়গী মীয়াম হায়বনি‍। কোরোনাগী মায়োক্তা লৈবাক শিন্বা থুংনা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা লান্থেংনখি‍। ঙসি হৌখিবা চহী অসি হঙ্গৎনা য়েংলুবদা মী অমা ওইনা, ইমুং অমা ওইনা, লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়না ৱাফম কয়া তমহৌখি, কয়া অমা উখি, কয়া অমা খঙখি‍।
ঙসি ভারতনা তিকা থাবগী থবক হৌরকপসিদা ঐনা হৌখিবা নুমিৎশিংসু নীংশিংলক্লি‍। কোরোনাগী লাংফম মতমদুদা মীপুম খুদিংমক্না করিগুম্বা খরদি তৌবা পাম্লগা লম্বীদি কয়া লৈখিদে‍। অনাবা অমা য়াওরকপদা ইমুং অমগী মীপুম খুদিংমক অনাবা অদুবু শেন্নবদা পুক্নিং লুপ্নৈ‍। অদুবু লায়না অসিনদি নারিবা মীওই অদুবু তোখায়না থম্লি‍। মফম কয়াদা পীক্লিবা অঙাঙ অনাবা কয়া অমা মমাদগী লাপ্না থমবা তাখি‍। মমা ওইবীশিংনা পুক্নিং ৱাখি, মমা কয়ানা কপখি, ফনা পাম্লবসু করিমত্তা তৌবা ঙমখিদে, মচাবু মথাদা পমবা ঙমখিদে‍। অহল ওইরবা মপা কয়া অমনা লায়েংশঙদা মথন্তা মশাগী অনাবা থেংনবা তাখি‍। মচাশিংনা পাম্লবসু মখোয়গী মনাক্তা চঙবা য়াখিদে‍। ঐখোয়বু থাদোক্তুনা চৎখ্রবশিংবুসু চৎনবীগী মতুং ইন্না কায়নবগী মঙম ফংনখিদে‍। অদুগুম্বা মতমদুগী মরমদা ঐখোয়না হেক খল্লিবমখৈ পুক্নিং নৌথোরকই, ৱাখল লুমথরকই‍।
অদুবু মরূপশিং,
লাংফমগী মতমদুদা নীংবা কায়বগী ফীভমদুদা কনাগুম্বা খরদি থাজবগী পাউজেল শন্দোকখি, ঐখোয়গী পুন্সি কন্নবগীদমক মখোয়গী থৱায় খুবাক্তা হাপ্তুনা হোৎনখি‍। ঐখোয়গী দোক্তর, নর্স, পেরামেদিকেল স্তাফশিং, এম্বুলেন্স দ্রাইভর, আশা ৱর্কর, শিৎ-শেংলিবা শিন্মীশিং, পুলিসকী মরুপ মপাঙশিং অমদি অতৈ মাঙজিন থাবা থৌমীশিংনা ইমুং মনুংদগী লাপ্না লৈখি, নুমিৎ কয়ানি ময়ুমদা হঞ্জিনখিদে‍। ময়ুমদা অদুমক হঞ্জিনবা ঙমদনা পুন্সি কয়া কন্নবগীদমক মপুন্সি লোমখিবা মীওই চা কয়াসু য়াওখি‍। মরম অসিনা ঙসি কোরোনাগী অহানবা তিকা অসি হকশেলগী লম্বা থবক তৌরিবা মীওইশিংদা ফংহন্দুনা মওং অমদা খুন্নাই অসিনা মখোয়গী লমন শিংলিবনি‍। তিকা অসি অদুগুম্লবা মরূপ কয়াদুগী মফমদা লৈবাক অসিনা কৎচবা খুদোলনি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
মীওইবগী পুৱারীদা লাংফম কয়া লাকখ্রে, লাইচৎ কয়া থেংনখ্রে, তমথিরবা লান্ফম থোকখ্রে অদুবু কোরোনাগুম্বা শিংনবা অমা লাক্কনি হায়বা কনানসু খন্নরুদে‍। লাইচৎ অসি সাইন্সনসু থাজরুদবা অমদি খুন্নাই অসিনসু খন্নরুদবা লাইচৎ অমনি‍। লৈবাক কয়াদগী লাকখিবা শক্তমশিং, পাউশিং মালেম পুম্বগা লোয়ননা ভারত মচা খুদিংমকপুসু নুংশা থিহনখি‍। ফীভমদুদা মালেমগী খঙ-হৈরবা মীওই কয়ানা ভারতকী ফীভমগী মতাঙদা চিংনবা কয়া ফোঙদোক্নখি‍।
অদুবু মরূপশিং,
ভারতকী য়াম্লবা মীশিং অসিবু ঐখোয়গী অশোন্বনি হায়খিবা অদুবু ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌনা ওন্থোকখি‍। ভারতকী অরুবা ফীভম অমদি খুদোংথিনিংঙাই ওইবা ৱাফমবু লান্ফম অসিগী য়ুম্ফম ওইহনখি‍। ভারতনা পুং ২৪ চুপ্না মীকুপ নাহুম শিংনা লৈদুনা থোকখিবা থৌদোক খুদিংমক্তা মীৎয়েঙ চঙদুনা মতম চানা অচুম্বা ফিরেপ লৌখি‍। জনুৱারী ৩০দা ভারত্তা অহানবা কোরোনা কেস থেংনখি, অদুবু মদুগী চয়োল অনিগী মমাঙদা ভারতনা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতী অমা শেমখি‍। মমাঙগী চহীগী ঙসিগী নুমিৎ অসিমক্তদনি ঐখোয়না সর্ভিলেন্স হৌখিবদু‍। জনুৱারী ১৭, ২০২০দা ভারতকী অহানবা পাউতাক ৱারোল থোকখি‍। এয়রপোর্ত্তা পেসেঞ্জরশিং স্ক্রীনিং তৌবা হৌখিবা অহানবা লৈবাকশিংগী মরক্তা ভারতসু অমা ওইখি‍।
মরূপশিং,
কোরোনাগী মায়োক্তা ভারতনা মাগী মতিং, মথৌনা উৎখিবা, মতিক-ময়াই তাকখিবা পুম্নমক অদুনা লাক্কদৌরিবা মীরোল কয়াগী পুক্নিং থৌগত্তুনা লৈরগনি‍। নীংশিংবিয়ু, জনতা কর্ফিয়ু তৌখিবদু লৈবাকসিগী মীয়ামগী লমচৎ অমসুং থৌদাংগী চাংয়েং অমা ওইখিবনি অমদি মদুদা ঐখোয়না মায় পাকখি‍। জনতা কর্ফিয়ুনা লৈবাক মীয়ামগী পুক্নিং ৱাখলবু লোকদাউনগীদমক শেন শাহনখি‍। ঐখোয়না তালি-থালি অমদি মৈরা থানবনচিংবা থৌওংশিংনা লৈবাকসিগী পুক্নিং ৱাখল ৱাংনা থমখি‍।
মরূপশিং,
কোরোনাগুম্বা মশক খঙদবা য়েক্নবা অসিগা থেংনবদা চাউর-চাউরবা লৈবাক কয়ানা লেপ্পা ঙমখিদবসিদা মসিনা শোকহনবা থিংনবগীদমক খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈদি মশা মশানা লৈরিবা মফমদুদা লেঙদনা লৈবনা ওইখি‍। মরম অসিনা লৈবাকসিদা লোকদাউন চত্থনবা ফিরেপ লৌখি‍। ফিরেপ অসি অরায়বদি ওইখিদে‍। য়ামখ্রবা মীয়াম অসিবু য়ুম মনুংদা লেঙদনা লৈহনবা হায়বসি ওইথোক্লোইদবা ৱাফম অমনি হায়বা ঐখোয়দা ফাউখি‍। অদুগা অমরোমদা লৈবাক শিনবা থুংনা থবক থৌওং খুদিংমক পুম্লেপ লেপ্পা তাখি, লোকদাউন চত্থবা তারকখি‍। মদুনা মীয়ামগী চরা তানবদা করি চৈথেং পীগদগে, শেন্মিৎলোনগী ফীভমদা করি চৈথেং পীগনি হায়বা ৱাফমসু মাঙদা তাদুনা লৈখি‍। অদুবু লৈবাক অসিনা ‘পুন্সি লৈরবদি মালেমসু লৈগনি’ ঐহায়বা লাইৱা অসিগী পরিংদা চত্তুনা ভারত মচা খুদিংমক্কী পুন্সি কনবদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমখি‍। অদুগা ঐখোয় খুদিংমক্না থেংনখিবা ৱাফম অমদি কমদৌনা লৈবাক পুম্বনা তেল্লবা মতমদুদা অমত্তা ওইনা ৱাখল পরিং অসিদা লেপমিন্নখিবগে হায়বসিনি‍। কয়ারক হন্না মরু ওইবা ৱাফম মচা মচা কয়া লৈবাক মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক মশিং য়াম্লবা লৈবাক মীয়ামগা হকথেংননা ৱারী ৱাতায় শানখি‍। নাকল অমদা লায়রবা মীওইশিংদা লেম্না চাক পীজনবা থৌরাং লৌখৎখিবগা লোয়ননা শঙ্গোম, মনা মশিং, চেং হৱাই, গ্যাস, হিদাক লাংথক্নচিংবা পোৎলমশিং লেপ্তনা ফংহন্নবা হোৎনখি‍। লৈবাক্কী ফীভম চুম্না চৎহন্নবগীদমক গৃহ মন্ত্রালয়না পুং ২৪ চুপ্না মথৌ তৌবা কন্ত্রোল রুম হৌদোকখি, মদুদগী কোল লিশিং কয়াগী পাউখুম পীখি, মীয়ামদা কান্নবা পীখি‍।
মরূপশিং,
কোরোনাগী মায়োক্তা থেংনরিবা লান্থেং অসিদা খোঙথাঙ খুদিংদা মালেমগী মাঙদা খুদম ওইনা উৎখি‍। মতম অসিদা লৈবাক খরনা মখোয়গী মীওইশিং চাইনাদা হেনগৎলক্লিবা কোরোনাগী মরক্তা নাথৈদুনা থম্নখিবা মতমদা ভারতনা চাইনাদা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিং পুরকখি‍। ভারত মচাখক্তা নত্তনা ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাক্কী মীওইশিংসু পুরকখি‍। কোরোনাগী মতমদা বন্দে ভারত মিসনগী মখাদা মপান লৈবাকশিংদগী ভারত মচা লাখ ৪৫ হেনববু ভারত্তা পুরকখি‍। লৈবাক অমদা ভারত মচাশিং তেস্ত তৌনবগী মেচিন ৱাৎলক্লবদা ভারতনা তেস্তিং লেপ অমা মফমদুদা থাদুনা মফমদুদগী ভারত মচাশিং তেস্ত তৌবা য়ানবা লিংখৎখিবা ঐ নীংশিংলি‍।
মরূপশিং,
ভারতনা লাইচৎ অসি থেংনখিবা মতৌ অসি ঙসি মালেম অসিনা য়ারি‍। কেন্দ্র অমসুং স্তেত লৈঙাক্না, লোকেল গভর্নমেন্তশিং, লৈঙাক্কী লূপশিং, খুন্নাইগী লূপশিং অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা কমদৌনা হেন্না নীংথিনা থবক তৌবা য়াবগে হায়বগী খুদম ভারতনা মালেমসিদা উৎখি‍। আই.এস.আর.ও., দি.আর.দি.ও., লান্মীশিংদগী হৌরগা লৌমী অমদি লংফৈদা লৈবা শিন্মী খুদিংমক্না ফিরেপ অমগা লোয়ননা কমদৌনা থবক তৌবা ঙম্বগে হায়বদু ভারতনা উৎখি‍। ‘মিতর অনিগী অরাপ্পা অমদি মাস্ককী মরুওইবা’ হায়বসিদা মাঙজিল থানা অহেনবা মীৎয়েং চঙখিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা ভারত অমা ওইখি‍।
ইচিন ইনাওশিং,
ঙসিদি হায়রিবা থৌরাং কয়া অসিগী মহৈনা ভারত্তা কোরোনানা শিহনবগী অকিবা হন্থরক্লি অমদি ফগৎলকপগী চাং ৱাংলি‍। কোরোনানা মরম ওইরগা মী অমত্তা শিখিদবা লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত কয়া অমা লৈ‍। হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা মীওই খুদিংমক কোরোনাদগী ফদুনা ময়ুমদা হনখি‍। হৌখিবা চয়োল অনিসিদা কোরোনাগী কেস অমত্তা লৈখিদবা দিস্ত্রিক্ত কয়া অমসু লৈরি‍। লোকদাউন্না শোকহনখিবা শেন্মিৎলোনগী ফীভমদগী ফগৎলকপগী চাংদসু ভারতনা মালেমগী মাঙ থাদুনা চৎলি‍। খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নজরবসু মালেমগী লৈবাক ১৫০ হেনবদা মথৌ তাবা হিদাক লাংথক অমসুং মেদিকেলগী মতেং পাংখিবা লৈবাক খরগী মনুংদা ভারতসু অমা ওইখি‍। পেরাসিতামোল ওইরবসু, হাইদ্রোক্সিক্লোরোকুইন ওইরবসু, তেস্তিংগা মরী লৈনবা পোৎলমশিং ওইরবসু ভারতনা অতোপ্পা লৈবাক্কী মীয়ামবুসু কন্ননবা তৌবা য়াবা কয়া তৌখি‍। ঙসি ঐখোয়না ভেক্সিন পুথোক্লবসিদসু ভারত্তা মালেম অসিনা থাজবগা লোয়ননা মীৎয়েঙ থম্লক্লি‍। ঐখোয়গী তিকা থাবগী থবক অসুম অসুম খুমাঙ চাউশিল্লিবমখৈ মালেমগী লৈবাক কয়ানা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা মতিংগী কান্নবা ফংগদৌরিবনি‍। ভারতকী ভেক্সিন, ঐখোয়গী পুথোকপা ঙম্বগী মতিং, মীওইবা খুন্নাই পুম্বগী কান্নবা ওইহনবা হায়বসিনা ঐখোয়গী পান্দম্নি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
তিকা থাবগী থবক অসি মতম কুইনা চঙগনি‍। ঐখোয় মীয়ামগী পুন্সি কনবদা থৌদাং য়ানবগী তাঞ্জা ফংলি‍। মরম অসিনা থৌরাং অসিগা মরী লৈনবা থৌওং অসি অসিদা মতেং পাংননবা ভোলুন্তিয়র কয়া মাঙদো থোরক্লি‍। ঐনা মখোয়বু তরাম্না ওক্লি, অতৈ ভোলুন্তিয়রশিংসু মখোয়গী মতম কায়থোক্তুনা থৌরাং অসিদা শরুক য়ানবা ৱাফম থমজরি‍। ঐনা মমাঙদা হায়খিবগুম মাস্ক, মিতর অনিগী অরাপ্পা অমদি লুনা-নান্না লৈবা হায়রিবশিং অসি তিকা থারিঙৈ মনুংসিদা ঙাক্না চৎপা মথৌ তাই‍। তিকা থাখ্রবদি কোরোনাদগী ঙাকথোক্নবা পাম্বৈ পুম্বা তোকপা য়ারে হায়বা নত্তে‍। হৌজিক্তি ঐখোয় হিদাকসু, চেকশিনবসু হায়বা অনৌবা ৱাশক অমা ঐখোয়না লৌবা মথৌ তারে‍। অদোম খুদিংমক মশা মউ ফনা লৈবিয়ু হায়বা ৱাফমসিগা লোয়ননা তিকা থাবগী থবক অসিগীদমক লৈবাক পুম্বগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। লৈবাক্কী সাইন্তিস্তশিং, রিছর্চরশিং, লেবতা চহী চুপ্পা মুনিগুম মপুন্সি লেন্দুনা লৈবাক্কী অমদি মীওইবা খুন্নাইগী মফমদা ভেক্সিন পীননবা থৌদাং লৌবিখিবা মখোয় পুম্নমক্কী মফমদা অখন্ননা থাগৎচবা ফোঙদোকচরি, মখোয়গী তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍। ঐনা অদোম খুদিংমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। অদোম অথুবা মতমদা মসিগী কান্নবা লৌবিয়ু‍। অদোমসু মশা মউ ফনা লৈবিয়ু, অদোমগী ইমুং মনুংসু মশা মউ ফনা লৈবিয়ু‍। মীওইবা খুন্নাই পুম্বা অসিগুম্বা লাংফমগী পুংফম অসিদগী লান্থোরক্তুনা ঐখোয় খুদিংমক মশা মউ ফনা লৈহনবিবা ওইরসু হায়বা থৌনি অসিগা লোয়ননা ঐনা অদোম খুদিংমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of Pan-India Rollout of COVID-19 Vaccination Drive
16 JAN 2021 1:11PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
Namaskar!
The entire country is eagerly waiting for this day. For months together, the children, old and the young in every household in the country had the same question as to when the Corona vaccine would come. So now the Corona vaccine has come, and in a very short time. A few minutes from now, the world's largest vaccination campaign is going to be launched in India. I congratulate all my countrymen for this. Today, a number of scientists and those involved in the research of vaccines deserve praise, who were engaged day and night for the past several months in developing vaccines against the Corona. They did not care for any festival, day or night. It usually takes years to develop a vaccine. But, in such a short time, not one, but two ‘Made in India’ vaccines have been developed. Not only that, many more vaccines are also progressing at a rapid pace. This is a shining proof of India's strength, India's scientific proficiency and India's talent. For such achievements, national poet Ramdhari Singh Dinkar had said, "When human beings insist, even stones become water!!
Brothers and sisters,
India's vaccination campaign is based on very humane and important principles. Those who need the most will be vaccinated first. Those who have the highest risk of corona infection will be vaccinated first. Our doctors, nurses, safai karamcharis (sanitation staff) in hospitals and paramedical staff are the first to be vaccinated. Whether they are in government hospitals or in private, they will be vaccinated on a priority basis. Thereafter, those who are responsible for protecting essential services and the country or law and order will be vaccinated. For example, our security forces, police personnel, fire brigade personnel, safai karamcharis (sanitation staff) etc. will be on priority. And, as I have said earlier, their number is about three crores. The cost of vaccination of all these people will be borne by the Government of India.
Friends,
For the elaborate prepareness of this vaccination campaign, trials and dry runs have been conducted in every nook and corner of the country in collaboration with the state governments. The specially created Co-WIN digital platform provides for registration to tracking of vaccination. You will receive information about the second dose after the first vaccine on your phone. And, I would like to remind all the countrymen again that it is very important to have two doses of corona vaccine. Do not commit a mistake of forgetting about the second dose after taking the first dose. And, as the experts say a gap of about one month will also be maintained between the first and the second dose. You also have to keep in mind that your body will develop the necessary immunity against the corona after two weeks of the second dose. Therefore, please do not be careless, or remove your masks or forget about the distance of two yards as soon as you get vaccinated. I implore you not to do these things. One more thing I would like to insist is that you have to display the same patience during vaccination as you did while fighting the corona.
Friends,
Never before has this kind of such a large-scale vaccination campaign been carried out in history. You can gauge the magnitude of the campaign from the first stage itself. There are more than 100 countries in the world with a less than three crore population. And India is inoculating three crore people in its first phase of vaccination. In the second phase, we have to take it to 30 crores. Those who are elderly, who suffer from serious illness, will be vaccinated in the next stage. Can you imagine that there are only three countries in the world above a population of 30 crore – India itself, China and the United States. There is no country which has more population than these countries. Therefore, India's vaccination campaign is so enormous and it also shows India's strength. And I want to make one more point to the countrymen. Our scientists and experts have allowed emergency use only after they are confident about the safety and impact of both the Made in India vaccines. Therefore, the countrymen have to avoid any kind of propaganda, rumour and erroneous information.
Friends,
There is already a lot of credibility for the scientists of India developing vaccines, our medical system and India's process. We have gained this trust from our track record.
My dear countrymen,
Every Indian will be proud of the fact that the life-saving vaccines which are vaccinated to about 60 per cent of the children around the world are developed in India and pass through India's rigorous scientific processes. The world's confidence in India's scientists and our vaccine expertise is going to be further strengthened after the Made in India corona vaccines. There are some other important things that I must tell the countrymen today. These Indian vaccines are much cheaper than foreign vaccines and their use is also very simple. There are some vaccines abroad whose one dose costs up to 5,000 rupees and which have to be kept in the refrigerators at minus 70 degree temperatures. India's vaccines have been developed on technology that has been tried and tested in India for years. These vaccines are conducive to Indian conditions from storage to transportation. The same vaccines will now ensure a decisive victory for India in the fight against Corona.
Friends,
Our battle with corona has been of confidence and self-reliance. The resolution that we will not allow our confidence to weaken while fighting this difficult battle has been seen in every Indian. No matter how huge the crisis is, the countrymen have never lost self-confidence. When corona hit India, there was only one lab of corona testing in the country. We kept our faith in our potentiality and today we have a network of more than 2300 labs. Initially, we were dependent on foreign countries for essential items like masks, PPE kits, testing kits, ventilators etc. Today, we have become self-reliant in the manufacture of all these goods and are also exporting them. We have to strengthen this power of confidence and self-reliance even during vaccination.
Friends,
The great Telugu poet, Shri Gurajada Apparao, said, सौन्त लाभं कौन्त मानुकु, पौरुगुवाडिकि तोडु पडवोय् देशमन्टे मट्टि कादोयि, देशमन्टे मनुषुलोय meaning we should be of help to others, this selfless sense should be within us. The nation is not just made up of mud, water, pebbles, stones, but the nation means our people. The battle against corona has been fought by the entire country with this spirit. Today, when we look at the past year, we have learnt a lot, seen a lot, understood a lot as an individual, as a family and as a nation.
Today, when India is launching its vaccination campaign, I am reminded of those days. Everyone wanted to do something during the corona crisis, but he did not know the ways. In normal circumstances, the whole family is engaged to take care of a sick person. But this disease isolated the patient. In many places, small children suffering from the disease had to stay away from their mothers. The mother was upset, wept, but she could not do anything, could not comfort the child in her lap. Somewhere the elderly father was struggling with the disease all alone in a hospital. The children could not even visit him. Those who left us could not even get the farewell they deserved according to tradition. As much as we think about that time, it sends shivers down our spine and we become depressed.
But friends,
During that time of crisis, in the atmosphere of despair, someone was nourishing hope and was putting his life to risk to save us. Our doctors, nurses, paramedical staff, ambulance drivers, ASHA workers, safai karamcharis (sanitation staff), police personnel and other frontline workers gave priority to their responsibility towards humanity. Most of them stayed away from their children, their families and did not go home for many days. There are hundreds of friends who never made it to their homes; they sacrificed their lives to save each and every life. Therefore, the society is repaying its debt in a way by administering corona's first vaccine to the health care people. This vaccination is also a tribute by the indebted nation to all those colleagues
Brothers and sisters,
There were many calamities, epidemics, fierce wars fought in human history, but no one imagined a corona-like challenge. It was an epidemic whose experience was known neither to the science nor society. The images and news that were coming from all the countries were unsettling for the whole world as well as every Indian. In such a situation, the world's prominent experts were making different kinds of apprehensions about India.
But friends,
We have made the large population of India which was being described as our weakness our strength. India made sensitivity and participation the basis of the battle. While being vigilant round the clock and keeping an eye on every development, India took the right decisions at the right time. India had set up a high level committee within two weeks when the first case of Corona was detected on January 30. On this day last year, we had started surveillance. January 17, 2020 was the date when India issued its first advisory. India was among the first countries in the world to start screening passengers at its airports.
Friends,
The will, the courage, the collective power that India has displayed in the fight against Corona will serve as an inspiration for many generations to come. Recall the Janata Curfew, which was also a test of the restraint and discipline of our society against the corona, and in which every countrymen succeeded. The Janata Curfew prepared the country psychologically for lockdown. We kept the confidence of the country high by clapping, clanging utensils and lighting lamps.
Friends,
The most effective way to prevent the infection of an unknown enemy like corona was that one should stay put wherever he was as its implications were beyond the comprehension of many developed countries. Therefore, a decision regarding lockdown was taken in the country. This decision was not easy. We were aware that it was impossible to keep such a large population indoors. And here, everything in the country was going to be closed, there was going to be a lockdown. We also had an assessment of the impact it would have on the livelihood of the people and on the economy. But the country gave top priority to saving the lives of every Indian by following the mantra of ’जान है तो जहान है’ (if there's life, then there's the world). And we have all seen how immediately the entire country, the whole society, stood by this spirit. I also interacted directly with the countrymen many times to inform them about the small but important things. On the one hand, while free food was provided to the poor, on the other, the smooth supply of milk, vegetables, ration, gas, medicines, etc such essentials was also ensured. In order to ensure proper arrangements in the country, the Ministry of Home Affairs started the 24x7 control room on which thousands of calls have been answered; people have been given solutions.
Friends,
In this fight against corona, we have set an example to the world at every step. At a time when some countries had left their citizens in China in the midst of widespread corona, India brought back every Indian stranded in China. And not only nationals from India, we also brought back the citizens of many other countries. More than 45 lakh Indians were evacuated to India from abroad under the Vande India Mission during the corona period. I remember when testing machines were falling short for Indians in a country; India sent the entire testing lab there so that the people coming to India would not face any problem.
Friends,
Today the entire world is acknowledging the way India has fought this epidemic. India also showed the example before the world how the central and state governments, local bodies, every government institution, social institutions, can work together. India has shown how ISRO, DRDO, army personnel, farmers and labourers can all work with a single-minded resolution. India was also among the leading countries which focused on the ‘distance of two yards and mask is must’.
Brothers and sisters,
Today, it is the result of all these efforts that the mortality rate in India due to corona is low and the recovery rate is very high. There are many districts in the country where not a single life was lost due to the corona. In these districts, every person has reached his home after recovering from the corona. There are many districts where not a single case of corona infection has been detected in the last two weeks. Even, India is moving ahead of the world as far as recovering from the economy affected through lockdown is concerned. India is among the few countries that provided essential medicines and essential medical assistance to more than 150 countries in the world, despite so many difficulties. Be it Paracetamol or Hydroxychloroquine or testing materials, India made every effort to save the people of other countries also. Now that we have developed our vaccines, the world is looking at India with hope and expectation. As our vaccination campaign progresses, many countries in the world will benefit from our experiences. We are committed that India's vaccines, our production capacity, serve the interest of the whole humanity.
Brothers and sisters,
This vaccination campaign will run long. We have got the opportunity to contribute to saving the lives of each and every individual. Therefore, volunteers are coming forward in the country to be part of the process associated with this campaign. I welcome them and would urge more volunteers to come forward and devote their time for this noble work. Yes, as I said earlier, masks, distance of two yards and cleanliness, will remain necessary even during and after the vaccination. If you are vaccinated, it does not mean that you discard other ways of protection from corona. Now we have to take a new resolution -- medicine as well as discipline. With this wish that all of you stay healthy, I wish the entire country all the best for this vaccination campaign! I also particularly congratulate and express my gratitude to the scientists, researchers and all those engaged in lab work who spent their entire year as a sage in their labs to provide these vaccines to the country and to humanity. Many many best wishes to all of you. Take early advantage of it. May you and your family remain healthy! May the entire humankind come out of this hour of crisis and all of us remain healthy! With this wish, many many thanks to you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.