ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী ফিবম
13 JAN 2021 4:11PM by PIB Imphal
জনুৱারি ১৩, ২০২১ ফাওবদা রাজ্য ১০দা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী কেসশিং লৈরে। মখা তানা, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী গন্দরবাল জিলা অমসুং ঝারখান্দগী জিলা ৪দা মহৌশাগী নত্তবা মওংদা উচেকশিং শিবগী পাউ লৈরে।
জনুৱারি ১২, ২০২১দা দি.এ.ঐচ.দিগী সেক্রেতরিনা লুচিংদুনা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে অমসুং রাজ্য ১৭গী মীহুৎশিং শরুক য়াখি। মীফম অদুগী খুৎথাংদা, এক্সন প্লান ২০২১গী মতুংইন্না মখোয়গী রাজ্যশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা শন্দোরকপা মপুংফানা লাকশিন্নবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে। ফিবম অসি লাকশিন্নবা হেল্থ অমসুং ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিংগা পুন্না চৎমিন্ননবা অমসুং লাইচৎ অসিগী মতাংদা মখোয়দা খঙহন্নবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে।
হকচাংদা মহিক চঙদনবা পোৎলমশিং মরাংকাইনা থম্নবা অমসুং য়েন লোইবা ফার্মশিংদা বাইও-সেকুরিতিগী চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে। রাজ্য অমদা লায়না শন্দোরকপা মতমদা মশক খঙদোক্নবা রাজ্য থাক্তা লৈরিবা বি.এস.এল-২ লেবোরেতোরিশিং মশক খঙদোক্নবগী থবক য়াংনা লৌখৎনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে। য়েন লোইবা লৌমীশিংদা শেন য়াম্না মাঙগদবা মরম্না, য়েনশিংদা লায়না অসি শন্দোক্তনবা চেকশিন-থৌরাং লৌখৎনবা রাজ্যশিংদশু খঙহনখ্রে। রাজ্য অয়াম্বা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী য়েন অমসুং য়েরুম পুশিল্লকপা থিংলে। মসিনা য়েন লোইবগী ইন্দস্ত্রিদা চাউনা চৈথেং পীগদবা মরম্না, অসিগুম্বা ৱারেপ অসি অমুক হন্না খন্ননবা রাজ্যশিংদা হায়জখ্রে।
পাউ-চেগী এদভর্তাইজমেন্তশিং, সেমিনারগী খুৎথাংদা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা থবকশিং রাজ্যশিংনা পাংথোক্লে। মখোয়গী রাজ্যগী ইনফোর্মেসন অমসুং পব্লিক রিলেসনগী মতেংগা লোয়ন্না অসিগুম্বা মীয়াম ৱাখল তাহনবগী থবকশিং মখা তানা পাংথোক্নবা রাজ্যশিং পুক্নিং থৌগৎলে। তোকঙা শন্দোক্তুনা য়েন লোইবা লৌমীশিং শেন মাঙবদগী কন্নবা য়েন অমসুং য়েরুম চাবদগী মতাংদা তৌগদবশিং অমসুং তৌরোইদবশিংগী মতাংদা রাজ্যশিংনা চেকশিনৱাশিং পীগদবনি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
13 JAN 2021 4:11PM by PIB Delhi
Cases of Avian Influenza have been confirmed in 10 states, as on 13 January, 2021. Further, cases of unnatural mortality of birds have been reported in Ganderbal district of Jammu and Kashmir and 4 districts of Jharkhand.
On January 12, 2021, a VC was organised under the chairmanship of Secretary, DAHD and was attended by representatives from 17 states. Through the meeting, states were advised to efficiently manage the spread of Avian Influenza in their respective states in accordance with the Action Plan 2021. To deal with the situation the states were asked to coordinate with the department of health and forest and sensitize them about the issue. States were also asked to maintain sufficient supply of protective equipment and maintain bio-security measures in poultry farms. States were also directed to identify BSL-II labs at the state level for speeding up the identification of infection in the state and timely introduction of control mechanism. The states were also asked to ensure that the infection does not spread among poultry, as it would have a high economic costfor the poultry farmers. It was found that many states are banning supply of poultry and poultry products from other states. As this would add to the negative impact on the poultry industry, the states were requested to reconsider such decision.
Awareness generation activities through newspaper advertisements, seminar etc are being conducted byseveral states. The states were encouraged to continue such awareness generation activities with support from their state Directorate of Information and Public Relationsand were assured about availability of funds for such activities. States should issue advisories on Dos and Don’ts regarding consumption of poultry and eggs, so as to avoid spreading of rumours/ misinformation thereby leading to economic loss for the poultry farmers.