প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১২ জানুৱাৰীত দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ সংসদ মহোৎসৱৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
10 JAN 2021 12:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১২ জানুৱাৰী, ২০২১ৰ পুৱা ১০.৩০ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ সংসদ মহোৎসৱৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব৷ অনুষ্ঠানত মহোৎসৱৰ তিনিগৰাকী ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা বিজয়ীয়েও তেওঁলোকৰ বক্তব্য আগবঢ়াব৷ অনুষ্ঠানত লোকসভাৰ অধ্যক্ষ, কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা মন্ত্ৰী আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব)ও উপস্থিত থাকিব৷
ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ সংসদ মহোৎসৱঃ
ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ সংসদ মহোৎসৱ(এনৱাইপিএফ)ৰ উদ্দেশ্য হৈছে ১৮ৰ পৰা ২৫ বছৰ বয়সৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ মন্তব্য শুনা, যিসকলক ভোটদানৰ অনুমতি প্ৰদান কৰাৰ লগতে অহা বছৰসমূহত অসামৰিক সেৱাকে ধৰি বিভিন্ন কেৰিয়াৰৰ সৈতে জড়িত হ’ব৷ এনৱাইপিএফৰ ধাৰণা সম্পৰ্কে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৭ৰ ৩১ ডিচেম্বৰত তেওঁৰ মন কী বাতত অৱগত কৰিছিল৷ সেই ধাৰণাক প্ৰেৰণা হিচাপে লৈ ২০১৯ৰ ১২ জানুৱাৰীৰ পৰা ২৭ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ ‘নতুন ভাৰতৰ কণ্ঠ হওক আৰু সমাধান বিচৰাৰ লগতে নীতিৰ প্ৰতি বৰঙণি আগবঢাওক’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তু হিচাপে লৈ প্ৰথম এনৱাইপিএফৰ আয়োজন কৰা হৈছিল৷ এই কাৰ্যসূচীত ৮৮,০০০ যুৱক-যুৱতীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল৷
২০২০ চনৰ ২৩ ডিচেম্বৰত ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে দ্বিতীয় এনৱাইপিএফৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল৷ সমগ্ৰ দেশৰ ২.৩৪লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে প্ৰথম পৰ্যায়ত অংশগ্ৰহণ কৰে৷ ইয়াৰ পাছতে ১ৰ পৰা ৫ জানুৱাৰী, ২০২১লৈ ভাৰ্চুৱেল ব্যৱস্থাৰে ৰাজ্যিক যুৱ সংসদ অনুষ্ঠিত কৰা হয়৷ দ্বিতীয় এনৱাইপিএফৰ চূড়ান্ত কাৰ্যসূচী ১১ জানুৱাৰীত সংসদৰ চেণ্ট্ৰেল হলত অনুষ্ঠিত হ’ব৷ এই কাৰ্যসূচীত ৰাজ্য সভাৰ সাংসদ ৰূপা গাংগুলী, লোকসভাৰ সাংসদ শ্ৰী পাৰ্ভেশ ছাহিব সিং আৰু বিশিষ্ট সাংবাদিক শ্ৰী প্ৰফুল্ল কেটকাৰৰে গঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় জুৰীৰ সন্মুখত ২৯গৰাকী বিজয়ীয়ে কথা কোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিব৷ শীৰ্ষ তিনিগৰাকী বিজয়ীয়ে ১২ জানুৱাৰীৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সন্মুখত বক্তব্য আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিব৷
ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ
প্ৰতি বছৰৰ ১২ৰপৰা ১৬জানুৱাৰীলৈকে ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰা হয়৷ ১২ জানুৱাৰী স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱস হিচাপে পালন কৰা হয়৷ এই বছৰৰ এনৱাইপিএফ কাৰ্যসূচী ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱৰ লগতে আয়োজন কৰা হৈছে৷
ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ একে স্থানত সমবেত কৰা; তেওঁলোকক এখন ক্ষুদ্ৰ ভাৰত গঢ় দি এক মঞ্চ প্ৰদান কৰা, য’ত যুৱক-যুৱতীসকলে আনুষ্ঠানিক আৰু অনানুষ্ঠানিকভাৱে তেওঁলোকৰ সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰক বিনিময় কৰিব পাৰে৷ ই ৰাষ্ট্ৰীয় সংহতি, সাম্প্ৰদায়িক সম্প্ৰীতি, ভাতৃত্ববোধ, সাহস আৰু দুঃসাহিক মনোভাৱৰ প্ৰতি উদ্গনি যোগায়৷ ইয়াৰ মৌলিক দিশটোৱেই হৈছে এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত মনোভাৱক প্ৰচাৰ কৰা৷
ক’ভিড-১৯ৰ বাবে ২৪সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ ভাৰ্চুৱেল ব্যৱস্থাৰে আয়োজন কৰা হৈছে৷ চলিত বৰ্ষৰ মহোৎসৱৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘যুৱা-উৎসৱ নতুন ভাৰতৰ’, যিটোৱে নতুন ভাৰতৰ উদযাপনক জীৱন্ত ৰূপ দিব যুৱক-যুৱতীসকলে৷ ২৪সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱৰ আৰম্ভণি আৰু দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ সংসদ মহোৎসৱৰ সামৰণি অনুষ্ঠান দুয়োটা একেলগে ১২ জানুৱাৰী, ২০২১ত সংসদৰ চেণ্ট্ৰেল হলত অনুষ্ঠিত হ’ব৷ ২৪সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱৰ সামৰণি অনুষ্ঠান ১৬ জানুৱাৰী, ২০২১ত নতুন দিল্লীৰ ড০ আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰত অনুষ্ঠিত হ’ব৷

Prime Minister's Office
PM to address valedictory function of 2nd National Youth Parliament Festival on 12 January
10 JAN 2021 12:13PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the valedictory function of the second National Youth Parliament Festival on 12th January 2021 at 10:30 AM via video conferencing. Three national winners of the Festival will also express their views during the event. Lok Sabha Speaker, Union Education Minister and Union MoS (I/C) for Youth Affairs & Sports will also be present on the occasion.
National Youth Parliament Festival
The objective of the National Youth Parliament Festival (NYPF) is to hear the voice of youth between 18 and 25 years of age, who are allowed to vote and will join various careers in coming years, including public services. NYPF is based on the idea given by the Prime Minister in his Mann Ki Baat Address on 31st December 2017. Taking inspiration from the idea, the first NYPF was organised from 12 January to 27 February 2019 with the theme “Be the Voice of New India and Find solutions and Contribute to Policy”. A total of 88,000 youth participated in the program.
The second NYPF was launched on 23rd December 2020 through virtual mode. 2.34 lakh youth from across the country participated in the first stage. It was followed by State Youth Parliaments through virtual mode from 1 to 5 January 2021. The finals of the second NYPF will be held in the Central Hall of the Parliament on 11th January, 2021. 29 National winners will get an opportunity to speak before the National Jury comprising of Ms. Roopa Ganguly, MP, Rajya Sabha, Shri Parvesh Sahib Singh, MP, Lok Sabha and Shri Prafulla Ketkar, eminent journalist. The top three winners will get an opportunity to speak before the Prime Minister in the valedictory function on 12th January.
National Youth Festival
National Youth Festival is celebrated every year from 12th to 16th January. 12th January being the birth anniversary of Swami Vivekananda, is observed as National Youth Day. This year, NYPF is also being organized along with the National Youth Festival.
The objective of the National Youth Festival is to bring youth of the country together to showcase their talents; provide them an arena, by creating a mini-India, where youth interact in formal and informal settings and exchange their social and cultural uniqueness. It is also to promote national integration, spirit of communal harmony, brotherhood, courage and adventure. The basic aim is to propagate the spirit, essence and concept of Ek Bharat Shreshtha Bharat.
Due to COVID-19, the 24th National Youth Festival is being held in virtual mode. ‘YUVAAH – Utsah Naye Bharat Ka’ is the theme of this year’s festival, which suggests, the youth bring alive the celebration of New India. The opening ceremony of the 24th National Youth Festival and the closing ceremony of 2nd National Youth Parliament Festival will both take place on 12th January, 2021 in the Central Hall of Parliament. Closing ceremony of the 24th National Youth Festival will take place in Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi on 16th January, 2021.