য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ২০২০ চহী লোইশিল্লকপগী রিভিয়ু
এম.ঐচ.এ.গী মরু ওইবা ৱারেপশিং/ইনিসিয়েতিবশিং পুথোকখ্রে
(কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা এম.ঐচ.এ. এক্তিবিতীশিং অসিগী মতাংদা থোকখিবা প্রেজ রিলিজকী লিঙ্কশিং এনেক্সর Iদা পীরি)
07 JAN 2021 8:03PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ শন্দোরকপা অমসুং ভারত লৈবাক অসিদা য়াম্না থুনা পাক্তক্ননা শন্দোরকপা অসিদা চহী অসি হৌরকপা মতমদগী হোম এফিয়র্স্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়(এম.ঐচ.এ.)গী থবক থৌরমশিং পাংথোকপা হৌখ্রে৷ কোবিদ-১৯গী মতাংদা এম.ঐচ.এ.না লৌখৎখিবা থবক থৌরমশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর Iদা উবা ফংলগনি৷
২০২০গী মতমদা এম.ঐচ.এ.গী মরু ওইবা থবক থৌরমশিং চহী অসিদা য়াম্না মরু ওইবা পাইখৎলিবা থবকশিং অদুগী তেন্তক্না পীরি:
জম্মু অমসুং কাশ্মীর অমসুং লদাখঅনৌবা য়ু.তি.শিং অসিগা কেন্দ্র অসিগা চৎমিন্ননবা মখাতাবা খোঙথাংশিং
• জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ুনিয়ন তেরিতোরী অমসুং লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা রাজ্যগী চৎনা পথাপশিং অমসুং কেন্দ্রগী চৎনা পথাপশিং চৎনহনবা
• জে অমসুং কেদা কেন্দ্রগী চৎনা পথাফ ৪৮ অমসুং রাজ্যগী চৎনা পথাফ ১৬৭ চৎনহন্নবা ওর্দরশিং থোকখ্রে
• লদাখগী য়ু.তি.দা কেন্দ্রগী চৎনা পথাফ ৪৪ অমসুং রাজ্যগী চৎনা পথাফ ১৪৮ চৎনহনবদা চংবা মরী লৈনবা ওর্দরশিং থোকখ্রে৷
• ২০২০গী জম্মু অমসুং কাশ্মীর রিওর্গনাইজেসন ওর্দর ৩১.০৩.২০২০দা থোকখ্রে৷ মসিগী ওর্দর অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী কম্মন হাই কোর্তকী নৌনা খল্লবা জর্জশিং অদুনা ৱাশক লৌবা য়াননবগীদমক ২০১৯গী জম্মু অমসুং কাশ্মীর রিওর্গনাইজেসন এক্সকী সেক্সন ৭৫গা মরী লৈননা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং অদু লৌথোকই৷
• ০৮.০৬.২০২০দা জম্মুদা সেন্ত্রেল এদমিনিস্ত্রেতিব ত্রিবুনেলগী বেঞ্চ অমা শেমখ্রে৷
• ২০২০গী জম্মু অমসুং কাশ্মীর ওফিসিয়েল লেঙ্গুয়েজ এক্স ২৭.০৯.২০২০দা থোকখ্রে৷ এক্স অদু ২৯.০৯.২০২০দগী চৎনবা হৌখ্রে৷ কাশ্মীর, দোগ্রি, ঊর্দু, হিন্দি অমসুং ইংলিস অসি হৌজিক্তি য়ু.তি. অমসুং জে. অমসুং কে.গী ওফিসিয়েল লেঙ্গুয়েজ ওইখ্রে৷
• ২০১৯গী মতমদা থোকখিবা তেরোরিস্তকী থৌদোকশিং অসিগা ২০২০গী মতমদা থোক্লিবা (নবেম্বর ১৫ ফাওবা) অসিগা চাংদম্নদুনা য়েংবদা চাদা ৬৩.৯৩ হন্থরে৷ ২০১৯গী মতমদা থোকখিবা অসিদা য়েংনবদা ২০২০গী মতমদা(নবেম্বর ১৫ ফাওবদা) স্পিসিয়েল ফোর্সেস পর্সোনেল শিবগী মশিং অসি চাদা ২৯.১১ হন্থরে অমসুং প্রজা মীয়ামশিং অশোক অপন য়াওবগী চাং অদুসু চাদা ১৪.২৮ হন্থরে৷
• প্রধান মন্ত্রী দিভেলপমেন্ত পেকেজকী মখাদা পি.ও.জে.কে. অমসুং চাম্বদগী হোংদোকখিবা ইমুং ৩৬,৩৮৪দা ইমুং অমমমদা অমুক্তংদা পীবা ফাইনান্সিয়েল মতেং ওইনা লুপা লাখ ৫.৫ পীখ্রে৷ পি.ও.জে.কে. অমসুং চাম্বদগী হোংদোকখিবা ইমুংশিংদা পীখিবা মতেং অদুগুম্না জম্মু অমসুং কাশ্মীর রাজ্যদা লৈরিবা ৱেস্ত্রন পাজিস্তান রেফ্যুজীশিং অসিগী ইমুং ৫,৭৬৪দা ইমুং অমমমদা লুপা লাখ ৫.৫গী শেনফম অমু্ক্তংদা পীদুনা মতেং পাংখ্রে৷
• এপ্রীল ৪: জে অমসুং কে য়ু.তি. অসিদা সরকারগী পোস্ত পুম্নমক থাদা য়ারিবা মীওইশিং অসিগী দোমিসাইলশিং শেংনবা এম.ঐচ.এ.না ওর্দর থোকখ্রে৷
• ওক্তোবর ১৪: এফ.ৱাই. ২০২৩-২৪ ফাওবগী মনুংদা চহী মহাগী ওইনা জে.অমসুং কে. অমসুং লদাখকী য়ু.তি.শিং লুপা কোতি ৫২০গী শেনফম ওইবা অখন্নবা পেকেজ অমা থাদনবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রে অমসুং হায়রিবা শাংদোক্লিবা মতম অসিদা পোভর্তী রেসিওগা মরী অমতা লৈনদনা দিমান্দ দ্রিভন বেবিস ওইবা মওং অমদা জে অমসুং কে অমসুং লদাখগী য়ু.তি.শিং অসিদা নেস্নেল রুরেল লিবলিহুদ মিসন(দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.)-দীনদায়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনাগী ফন্দ থাদরগনি৷
• ওক্তোবর ২১: ২০১৯-২০দা লৈখিবা তর্মশিং অমসুং কন্দিসনশিং অদুগুম্না ২০২০-২১ চহী অসিদসু জে অমসুং কে.দা শেমশিং লৌশিন্ননবগীদমক মার্কেৎ ইন্তরবেন্সন স্কিম মখাতানা শাংদোক্নবা কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রে৷
• সেপ্তেম্বর ২৬: লদাখকী ভেতরান লিদরশিং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগা দিল্লীদা উন্নখ্রে
• লেহ অমসুং লদাখকী এল.এ.ঐচ.দি.সি. হেন্না শক্তি লৈননবা ভারত সরকার অসিনা হোৎনখ্রে অমসুং লদাখ য়ু.তি. অসিগী মীওইশিংগী ঙাক শেন্দুনা থমগনি হায়না উন্নবগী থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা থাজবা পীরকখ্রে৷
• জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ু.তি.দা দিস্ত্রিক দিভেলপমেন্ত কাউন্সিল(দি.দি.সি.) ইলেক্সনশিং
• জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী জিলা খুদিংমক্তা দিস্ত্রিক দিভেলপমেন্ত কাউন্সিলশিং(দি.দি.সি.শিং) শেমগৎননবগীদমক ১৯৮৯গী জম্মু অমসুং কাশ্মীর পঞ্চায়তি রাজ এক্ত অদু ভারত সরকার অসিনা ১৬.১০.২০২০দা শেমদোকখ্রে৷ ১৯৯২গী ৭৩শুবা কন্সতিত্যুস্নেল এমেন্দমেন্তগী মখাদা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা নিংথীনা মথৌ তৌবা পঞ্চায়তি রাজ সিস্তেম অমা শেমগৎপদা দি.দি.সি.শিং শেম্বা অসিনা খ্বাইদগী অরোইবা অমসুং ফাইনেল ওইবা খোঙথাংনি৷
• জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা গ্রাসরুত দেমোক্রেসী চৎননবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হোৎনরিবশিং অদু পল্লদুনা ইতিহাস অসিদা ইহান হানবা ওইনা জে অমসুং কেগী য়ু.তি.দা দি.দি.সি. ইলেক্সনশিং পাংথোকখ্রে৷ ইলেক্সনশিং অদু নবেম্বর গী অরোইবা চয়োলদগী হৌদুনা দিসেম্বরগী অহুমশুবা চয়োল ফাওবা ফেস নিপান থোক্না পাংথোকখ্রে৷ কন্সতিত্যুয়েন্সী ২৮০গীদমক কেন্দিদেৎ ২,১৭৮না লম্বা তৌনখি৷ ইলিজিবল ইলেক্তর পুন্না ৫৮,৩৪,৪৫৮ অসিগী মনুংদা মীওইনা ৩০,০০,১৮৫না মশা মশাগী ভোত থাদনখ্রে অমসুং ভোৎ থাদবগী চাং অদু চাদা ৫১.৪২ ওইখি৷
• মার্চ ৬: অমসুং কাশ্মীর এয়রপোর্তকী সেক্যুরিতী সি.আই.এস.এফ.না পাইখ্রে৷ ফেব্রুৱারী ২৬তা শ্রীনগর এয়রপোর্তকী সেক্যুরিতী সি.আই.এস.এফ.তা খুৎশিন্নখ্রে৷
অৱাং-নোংপোক: পীছ দিবিদেন্দশিং পুনশিনবা
• ২০১৪দগী হৌদুনা অৱাংনোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা সেক্যুরিতীগী ফিভম অশুক্কী মতিক ফগৎলে৷ হৌখিবা চহী তরুক অসিদা ইন্সর্জেন্সীগী থৌদোকশিং অশুক্কী মতিক তাথরে৷ হন্দক্কী চহী ২০২০ অসিদসু ইন্সর্জেন্সীগী থৌদোকশিং মমাংগী মতৌগুম্না লেপ্পা লৈতনা তাথরে৷
• হৌখিবা চহী তরুক অসিদা সেক্যুরিতীগী ফিভম অসি ফগৎলকপদগী মেঘলয় অমসুং ত্রিপুরা রাজ্যদা আর্ম ফের্সেস স্পিসিয়েল পৱার্স এক্ত মপুং ফানা লৌথোকখ্রে অমসুং অরুনাচল প্রদেশতসু এক্ত অসিগী এপ্লিকেসন হন্থখ্রে৷
• জানুৱারী ১৬: ব্রু-রিয়াঙ্গ রিফ্যুজী ক্রিসিস অসি লোইশিন্নবা ইতিহাসিক ওইরবা এগ্রীমেন্ত শহি পীনবা
• চহী ২৩ চংনা চত্থরক্লিবা ব্রু-রিয়াঙ্গ মাইগ্রেন্ত ক্রাইসিস অসি লোইশিন্নবা জানুৱারী ১৬তা ন্যু দিল্লীদা ভারত সরকার, ত্রিপুরা অমসুং মিজোরাম সরকার অমসুং ব্রু-রিয়াঙ্গ রিপ্রজেন্তেতিবশিং অসিগী মরক্তা ফংখিবা এগ্রীমেন্তগী শহি পীনবগী থৌরম অদু হোম এফিয়র্স্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা থৌরম মপু ওইখি৷ ব্রু মাইগ্রেন্ত চাওরাক্না ৩৭,০০০রোমগী চাং ত্রিপুরাদা লৈরগনি অমসুং মখোয়গী য়াইফ থৌরাং অমসুং চাওখৎনবদা শিজিন্ননবা লুপা কোতি ৬০০রোমগী শেনফম কেন্দ্রনা মতেং ওইনা পীখ্রে৷
• জানুৱারী ২৭: বোদো এগ্রীমেন্ত৷
• চহী ৫০ শুরক্লবা বোদো ক্রাইসিস অসি লোইশিন্নবা ন্যু দিল্লীদা জানুৱারী ২৭তা ভারত সরকার, অসাম সরকার অমসুং বোদো রিপ্রজেন্তেতিবশিং য়াওদুনা ফমখিবা ইতিহাসিক ওইরবা এগ্রীমেন্ত শহি পীনবগী থৌরম অসিদা হোম এফিয়র্স্কী কেন্দ্রগী মন্ত্র্রী শ্রী অমিত শাহনা থৌরম মপু ওইখি৷
• মসিনা মরম ওইদুনা এন.দি.এফ.বি. কাংলুপকী কেদর ১,৬১৫ মখোয় মখোয়গী খুৎলাইগা লোইননা সরেন্দর তৌরকখ্রে অমসুং ২০২০গী মার্চ ৯-১০দা এন.দি.এফ.বি. অসি মখোয় মশানা থিংজিনখ্রে৷
• বোদোগী মফমশিং অসিদা চাওখৎ থৌরাং কয়াগীদমক অখন্নবা প্রোজেক্তশিং পাংথোক্নবা কেন্দ্র সরকার অসিনা চহী অহুমগী ওইনা লুপা কোতি ১,৫০০গী শেনফম অখন্নবা দিভেলপমেন্ত পেকেজ ওইনা থাদরগনি৷
• অৱাংনোংপোক লমদমদা শান্তি পুরক্নবা হোৎনরিবা অসিগী মখা চত্থরকপা ওইনা তোঙান তোঙানবা আউতফিৎশিং আল্ফা/আই, এন.দি.এফ.বি. , কে.এল.ও.গী কেদর ৬৪৪না মখোয় মখোয়গী খুৎলাই থাদোক্লে হায়না অসামদা ২৩.০১.২০২০দা সরেন্দর তৌরকখ্রে৷
মরু ওইবা চৎনা পথাপশিং শেমদোকপা
• ২০১০গী ফোরেন্দ কন্ত্রিব্যুসন (রুগুলেসন)এক্ত শেমদোকপা
• ২০২০গী সেপ্তেন্বর থাদা ২০২০গী ফোরেন্দ কন্ত্রিব্যুসন(রিগুলেসন) এমেন্দমেন্ত এক্ত পার্লিয়ামেন্তনা পাস তৌখ্রে অমসুং ২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৮দা ময়ামদা খঙহনখ্রে৷ এক্ত অসিদা শেম্লিবা এমেন্দমেন্তশিং অসিনা তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসননা ফংখিবা ফেরেন্দ কন্ত্রিব্যুসন রিসিপ্ত অমসুং শিজিন্নখিবা অদু মাই পাক্না য়েংশিনবদা মতেং পাংলগনি৷ সরকার অসিনসু ২০২০গী নবেম্বর ১০দা ২০১১গী ফোরেন্দ কন্ত্রিব্যুসন রিগুলেসন রুলশিংগী এমেন্দমেন্তশিং অদু লাওথোকখ্রে৷
• এক্ত অসিনা নেস্নেল ইন্তরেস্ত শোকপা য়াবা থবক অমা হেক্তগী ওইবা ফোরেন্দ কন্ত্রিব্যুসন্দা অথিংবা থম্মী৷
• মী অমগী আইদেন্তিতী খঙদোক্নবা ইন্দিয়ন সিতিজনগী ওইনা আধান শেম্মী অমসুং ফোরেন্নরশিংগীদমক ওইনা শুংশোই শোইদনা ও.সি.আই. নত্রগা পাসপোর্ত শেম্মী৷
• ফেব্রুৱারী ২৪: ১৯৫৯গী আর্মস এক্ত অমসুং ২০১৬গী আর্মস রুলশিংগী এমেমেন্তশিং লাওথোকখ্রে; শুত্তরশিংগীদমক ফাইয়রআর্মশিং অমসুং এম্মুনিসন মশিং হেনগৎপা য়াখ্রে৷
• জানুৱারী ৮: ক্রিমিনেল মেতরশিংদা লৈরিবা মুচুয়েল লিগেল এসিস্তেন্স অসিগীদমক শেমদোক্লবা গাইদলাইনশিং
• ক্রাইমদা জেরো তোলেরেন্স লৈহন্নবা ভারত সরকার অসিগী পোলিসী অসিগী মখা চৎথরকপা অমসুং ৱায়েল বিচার অসি থিন্থবা তৌদনা ফংহন্নবা পোলিসীগী মখা চৎথরকপা ওইনা ২০১৯গী দিসেম্বর থাদা ক্রিমিনেল মেত্তরশিংদা মুচুয়েল লিগেল এসিস্তেন্স পীননবগীদমক শেমদোক্লবা গাইদলাইনশিং এম.ঐচ.এ.না পুথোকখ্রে৷
• শোমদোক্লবা গাইদলাইনশিং অসিনা ভারত য়াওনা মালেমগী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিং অসিদা লৈরিবা প্রোসিদুয়েল লোশিং অসিগী এমেন্দমেন্ত, অনৌবা লেজিস্লেসনশিং, রিগুলেসনশিং অমসুং কনবেন্সনশিং অসিগী মখা পোন্না ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসনদা অহোংবা পুরক্লগনি৷
• মার্চ ১৯: এন.সি.সি. সর্তিফিকেৎ হোল্দরশিংনা পেরামিলিতরী ফোর্সশিংদা য়াওশিনবদা হেন্না পুক্নিং থৌগৎনবা মোদী সরকার অসিনা য়াম্না মরু ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে৷
• নেস্নেল কেদেৎ কোর্পস(এন.সি.সি.) অসিদা ভারতকী নহাশিংনা হেন্না শরুক য়াবা হেনগৎহনবা হায়বা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান অসি মংফাওননবগীদমক আর্ম ফোর্সেস পরিক্ষশিং অসিদা তৌবা অদুগুম্না সেন্ত্রেল আর্ম পুলিস ফোর্সেস(সি.এ.পি.এফ.শিং) অসিদা দাইরেক্ত এন্ত্রী এগজামিনসেনশিং পাংথোকপদা এন.সি.সি. সর্তিফিকেৎ পাইবা কেন্দিদেৎশিং অসিদা অহেনবা বোনস মার্ক পীনবা হোম এফিয়র্স্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ৱারেপ লৌখ্রে৷
য়ু.এ.পি.এ. এক্তকী মখাদা মীওই অমমমগী মমিং
• জুলাই ১: য়ু.এ.পি.এ.গী মখাদা লানহৌবনি হায়না লাওথোকখ্রবা সিখ তেরেরিস্ত কাংলুপশিং অসিগা মরী লৈনা হায়না মীওই মপন এম.ঐচ.এ.না লাওথোকখ্রে৷
• ওক্তোবর ২৭: অনলোফুল এক্তিবিতীস(প্রিবেন্সন)এক্ত,১৯৬৭কী মখাদা পাকিস্তানদা বেস তৌবা মীওই তরানিপান লানহৌবনি হায়না লাওথোকখ্রে৷
এম.ঐচ.এ.গী অনৌবা ইনিসিয়েতিবশিংহেন্না ফবা অমসুং তংদু লৈতাবা ভারত ওইহনগদৌরিবা
• জানুৱারী ১০: গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা দিল্লীদা ইন্দিয়ন সাইবর কোওর্দিনেসন সেন্তর(সি.১৪) শঙ্গাখ্রে৷
• সাইবরক্রাইমগী মখল পুম্নমক য়াম্না মপুং ফাবা অমসুং মওং মরিল নাইবা মওং অমদা থেংননবা লুপা কোতি ৪১৫.৮৬ থাদদুনা সি ১৪ শানবা স্কিম অসি ২০১৮গী ওক্তোবর থাদা এপ্রুব তৌখিবনি৷
• এম.ঐচ.এ.গী ইনিসিয়েতিবতা রাজ্য ১৫ অমসুং য়ু.তি.শিং অসিনা মথোয় মখোয়গী রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা রিজনেল সাইবর ক্রাইম কোওর্দিনেসন সেন্তরশিং শেমগৎনবগী অয়াবা পীরকখ্রে৷
• জানুৱারী ২৯: মাংখিবা মী থিবা অমসুং গারিশিংগী এন.ও.সি. পীথোক্নবা এন.সি.আর.বি.না ওনলাইন নেস্নেল লেভেল সর্ভিস অনি হৌদোকখ্রে৷
• মার্চ ১: কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা কোলকতাদা এন.এস.জি. রিজনেল হবকী কেম্পস শঙ্গাখ্রে৷
• কোলকতাদা লৈরিবা লুপা কোতি ১৬২ হেন্না চংদুনা শাখিবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত রিজনেল হব কমপ্লেক্স অসিনা এন.এস.জি.গী মোদেল রিজনেল হব অমা ওইখ্রে৷ হব অসিগী মনুং চল্লিবা মফমশিং অদুদি ৱেস্ত বেঙ্গল, বিহার, ঝার্খন্দ অমসুং অৱাং নোংপোক রাজ্য পুম্নমক্নি৷
• দিসেম্বর ২: ৫৫শুবা চহীগী ওইনা পাংথোকপা দি.জি.এস.পি./আই.জি.এস.পি. কনফরেন্স হৌদোকপগী থৌরমদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ৱা ঙাংখ্রে; অসিগুম্বা কনফরেন্সকী ইহান হান্না পাংথোকখিবা অদু ভর্চুয়েল মোদতনি
• হৌদোকপগী থৌরমদা লৈবাক অসিদা তেরোরিজম অসিদা জিরোদা থমগদবনি হায়না গৃহ মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ লৈবাক মীয়াম অসিগী ইকাই খুম্নবা অমসুং চেকশিন্না ঙাক শেনবগী তঙাই ফদবা অদু পল্লদুনা ইমর্জেন্সীগী ওইবা ফিভমশিং অমসুং দিজাস্তরশিং অসি থেংননবা পুলিস্কী মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনবা য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
• মতুং তারকপদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কনফরেন্স অদু ভর্চুয়েল ওইবা মোদতা শরুক য়ারকখি অমসুং মমাংগী কনফরেন্সকী এক্সন পোইন্তশিং অদু য়েংশিনখ্রে৷
• মার্চ ১২: এন.সি.আর.বি.না ক্রাইম মল্তি এজেন্সী সেন্তর(ক্রি-মেক) অমসুং নেস্নেল সাইবরক্রাইম ত্রেনিং সেন্তর(এন.সি.তি.সি.) লোঞ্চ তৌখ্রে৷
• য়াম্না শাথিবা মওং অমদা চৎথবা ক্রাইম অমসুং ইন্তর স্তেত কোওর্দিনেসনগা মরী লৈনবা অতোপ্পা ইসুশিং অসিগী মতাংদা ই-পাউশিং পীরক্নবা ক্রি-মেক পুথোকখ্রে; য়াম্না পাক চাওবা মওং অমদা সাইবর ক্রাইম ইনবেস্তিগেসন তৌবদা পুলিস ওফিসরশিং, জজশিং, প্রোসিক্যুতরশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং অসিদা প্রোফেস্নেল ক্বালিতী ইলর্নিং সর্ভিস ফংহন্নবা এন.সি.তি.সি. পুথোকখ্রে৷
• ওক্তোবর ১৩: এন.সি.আর.বি.গী ইসাইবর লেব শঙ্গাবা
• স্তেত-ওফ-দি-আর্ত সাইবর ফোরেন্সিক তুলশিংগা লোইননা এন.সি.আর.বি.না শেমগৎলিবা ইসাইবর লেব অসিনা সাইবর ক্রাইমশিং থিজিনবদা ভর্চুয়েল এক্সপরিয়েন্স পীরগনি৷
• প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী সরকার অসিনা ত্রাইম অমসুং তেরর শুংলৈ লৈতবা লৈবাক অমা ওইহনবা ঙমগনি হায়না থাজৈ৷ কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহগী লুচিং মখাদা ক্রাইম ফ্রী ওইবা ভারত অমা শেম্ননবা সরকার অসিনা পান্দম থম্লি৷
• কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা পুলিস ফের্সেস মোদর্নাইজ (এম.পি.এফ.)তৌবগী তঙাই ফদবা অদুগী মতাংদা ফোংদোকখ্রে৷ ২০১৯-২০ ফাইনান্সিয়েল চহী অসিগী মতমদা ভারত সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা এম.পি.এফ.তা লুপা কোতি ৭৮৯গী শেনফম থাদখ্রে৷
• দিসেম্বর ১৫: ‘সি.সি.তি.এন.এস. অমসুং আই.সি.জে.এস.তা অফবা থবক থৌরমশিং’ হায়বা অসিগী মতাংদা ২শুবা কনফরেন্স
• এম.ঐচ.এ.গী য়াম্না মরু ওইবা মোদর্নাইজিং প্রোগ্রামশিং ওইরিবা ক্রিমিনেল ত্রেক্কিং নেতৱার্ক অমসুং সিস্তেমশিং(সি.সি.তি.এন.এস.)/ইন্তরওপরেবল ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম(আই.সি.জে.এস.) অসিনা চৎনরিবা লোশিং অসি হেন্না ইফেক্তিব ওইহনখ্রে৷
• লুপা কোতি ২০০০রোমগী বদজেৎ থাদদুনা মিসন মোদ প্রোজেক্ত অমা ওইনা লৈরিবা সি.সি.তি.এন.এস. অসিনা মহাক্কী কা হেন্না য়ৌবা ঙম্বা অমসুং শমজিন্নহনবা ঙম্বা অসিনা পুলিস অমসুং ইনবেস্তিগেসন্দা অওনবা পুরকখ্রে৷ মসিনা পুলিস স্তেসনশিং অমসুং অতোপ্পা ওফিসশিং য়াম্না অথাপ্পা মফমশিংদা লৈবা তারবসু শমজিন্নহন্নবা হোৎনখ্রে৷
• লৈবাক অসিদা লৈরিবা অপুনবা পুলিস স্তেসন ১৬,০৯৮ অসিগী মনুংদা সি.সি.তি.এন.এস. সোফতৱেয়র অসি পুলিস স্তেসন চাদা ৯৫হেন্না শিজিন্নরি; পুলিস স্তেসন ৯৭% কন্নেক্তিবিতী ফংহল্লি অমসুং পুলিস স্তেসন ৯৩%দি হৌজিক সি.সি.তি.এন.এস.কী খুৎথাংদা এফ.আই.আর.শিং চাদা ১০০ শিজিন্নরি৷
• সি.সি.তি.এন.এস. দাতা অসি রাজ্য ২৮/য়ু.তি.শিং অসিদা লৈরিবা কোর্তশিং অমসুং রাজ্য ৩২/য়ু.তি.শিং অসিদা লৈরিবা জেলশিং অসিদা ইলেক্ত্রোনিকেল্লী ওইনা শিজিন্নরি৷
• প্রধান মন্ত্রীগী মংলান স্মার্ত পোলিসিং অসিগী মখাদা একাউন্তেবিলিতী, ত্রান্সপরেন্সী, কম্ম্যুনিতী-বেস স্ত্রাতিজীশিং অমসুং ইফিসিয়েন্সী অসিদা মীৎয়েং থমদুনা লো অমসুং ওর্দর অসি কাইহন্দনা ঙাক্তুনা থম্নবা অনৌবা ভিজন অমা থোক্লকখ্রে৷
সেফ সিতী প্রোজেক্তলৈবাক মীয়াম মরু ওইনা নুপীশিং অসিগীদমক অফবা ইকোসিস্তেম শেমগৎনবা হোৎনবা
• শহর ৮দা (অহমেদবাদ, বেঙ্গলুরু, চেন্নাই, দিল্লী, হায়দ্রবাদ, কোলকতা, লখনৌ অমসুং মু্ম্বাই) সেফ সিতী প্রোজেক্তশিং ফেস Iদা শেঙ্কসন তৌখ্রে৷
• হায়রিবা শহরশিং অসিদা নুপীশিংগী অফবা ইকোসিস্তেম শেম্ননবা লৈবাক মীয়ামগী অপাম্বা অসি ফংহনবদা অমসুং হৌজিক লৈরিবা এসেতশিং অসি সেফ সিতী প্রোজেক্তশিং অসিনা মতেং পাংগদৌরি৷
• তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা স্মার্ত পোলিসিং অমসুং সেফতী মেনেজমেন্ত অসিদা মতেং পাংনবা লৈরিবা সেফ সিতী প্রোজেক্তশিং অসি হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিদা লৈরিবা গেপ অমা হেক্তা মেনশিন্নবা অমসুং নুপীশিংগী অপাম্বশিং অসিগী মতুং ইন্না শহর অসিগী পুলিস অমসুং মুনিসিপাল কোওপরেসন্সনা শেমগৎখিবা অফবা অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ প্রোজেক্তশিংনি৷
• লুপা কোতি ১,২২০গী অপুনবা শেনফম রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা কাইথখ্রে৷
দিল্লী রাইওৎগৃহ মন্ত্রীনা য়েংশিনখ্রে
• ফেব্রুৱারী ২৫: দিল্লীদা থোক্লিবা হিংশাগী ইসুশিং অসিগী মতাংদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং অমসুং পোলিতিকেল পার্তীশিং অসিগা মীফম পাংথোকখ্রে৷
• লৈবাক মীয়াম অসিগী মাইয়োক্তা কম্মুনেল ওইবা হিংশা থোক্কদবা ৱারোল অমতা ফোংদোক্তনবা শ্রী অমিত শাহনা পোলিতিকেল পার্তীশিং অসিদা হায়খ্রে৷ কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অসিনা শোকহল্লিবা মফমশিং অসিদা অহেনবা ফোর্সশিং থাদোক্নবা খঙহনখ্রে৷
• মার্চ ১২: হৌখিবা মতম খরা অসিদা দিল্লীগী মফম খরদা লৈরম্বা লো অমসুং ওর্দরগী ফিভম অদুগী মতাংদা খন্না নৈনখিবা শ্রী শাহনা রাজ্য সবাদা মহাক্কী ওইবা মত ফোংদোরকখ্রে৷
• দিল্লীদা থোকখিবা হিংশাগী থবকশিং অসিদা থৱাই মাংখিবা অমসুং লন-থুম কয়া মাংখিবা অসিদা নুংঙাইতবা ফোংদোক্তুনা মখোয় মখোয়গী লাইনিং লাইশোন, দর্ম, চৎনবি অমতা খাইদনা ৱায়েল মতিক চানা ফংহন্নবা মোদী সরকার অসিনা হোৎনরি হায়না লৈবাক অসিদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা রাজ্য সভাদা অমু্ক হন্না থাজবা পীখ্রে৷
• মরাল লৈবা মীওই অমতা লেম্না থারোই অমসুং মতুং তারকপদা অমুক হন্না থোক্তনবা মরাল লৈবা মীওইশিং অদু দন্দি পীগনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখ্রে৷
• এন.পি.আর. এক্সর্সাইজকী মতমদা দোকুমেন্ত অমদা পীরকউ হায়ররোই অমসুং এন.পি.আর. অসিগী মতুং ইন্না সিতিজনশিপ গ্রাউন্দা য়েংলগা মীওই অমতা চমম্নবা মওং অমদা খায়দোক্লরোই হায়না গৃহ মন্ত্রী অসিনা মীয়াম অসিদা অমুক হন্না থাজবা পীরকখ্রে৷
• হায়রিবা হিরম অসিদা পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্না পোলিতিক্স শিজিন্নদনবা অমসুং লৈবাক মীয়ামশিং অসিগী ৱাখলদা লৈরিবা অকিবা অসি লৌথোক্নবা গৃ মন্ত্রী অসিনা হায়জখ্রে৷
বোর্দর এরিয়া দিভেলপমেন্তসীমন্ত ভাকাসউতসব: ঙমখৈগী মফমশিং অসি চাওখৎনবা অমসুং মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিং অসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতীদা লৈরিবা মখোয়গী থৌদাংশিং অদু খঙহন্নবা অখন্নবা প্লেকফোর্ম অমনি
• ঙমখৈদা লৈরিবা মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসিগী ঙমখৈগী মফমশিং অসিদা সেক্যরিতী লৈহন্নবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি৷ ঙমখৈগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীয়ামশিং অসি সেক্যুরিতী ফোর্সশিং অসিগী ওইনদি তশেংনা ফোর্স মল্তিপ্লাইয়র অমনি৷ বোর্দর কম্ম্যুনিতী অমসুং মখোয়গী রিপ্রজেন্তেতিবশিং অসিনা ঙমখৈগী মফমশিং অসিদা চিংনবা মীওইশিং চৎপা অমসুং পোৎ পুথোক পুশিন তৌবা অসি মশক খঙবা অমসুং রিপোর্ত পীরকপা অসিনা মরম ওইদুনা ঙমখৈগী মফমশিং অসিদা সর্ভিলেন্স চৎথবদা মখোয়শিং অসি য়াম্না মরু ওইবা খুৎলাইশিং ওইরি৷
• প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ইনিসিয়েতিব ওইনা “সিমন্তক্ষেত্র ভিকাসউতসব-২০২০” ২০২০গী নবেম্বর ১২দা কতচ(গুজারাত)কী ধোর্দো খুঙ্গংদা পাংথোকখ্রে৷ ঙমখৈগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতীদা মখোয়গী থৌদাংশিং খঙহন্নবা অমসুং অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি অদু ফহন্নবা ভারত সরকার অসিনা পাইখৎলিবা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিংগী অখন্নবা প্লেতফোর্ম অমনি৷
• প্রোগ্রাম অদু কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হৌদোকখ্রে৷ পাকিস্তানগা ঙমখৈ তাইনরিবা গুজরাতকী ঙমখৈদা লৈরিবা জিলা অহুম মমিং ওইনা হায়রবদা কতচ, বনাস্কান্থা অমসুং পতন জিলাশিং অসিদা লৈরিবা ঙমখৈগী খুঙ্গং ১৫৮গী তলুক পঞ্চায়তশিং, জিলাগী মেম্বরশিং অমসুং খুঙ্গংগী হেদশিংনা প্রোগ্রাম অদুদা শরুক য়াখি৷
• ঙমখৈগী মফমশিং অসি চাওখৎহন্নবা অমসুং অফবা লৈঙাক লৈহনবা অসি সীমন্ত ভিকাস উতসব-২০২০ অসিগী পান্দমনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
• ঙমখৈগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসি শহরগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিনা ফংলিবা খুদোংচাবা অদুগা চপ মান্ননা ফংহনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ মসিগীসু মথক্তা হায়রিবা মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিদা নেস্নেল সেক্যুরিতীগী তঙাই ফদবশিং অদু খঙহনবা অমসুং ঙমখৈদা লৈরিবা মফমশিং অসিগী সেক্যুরিতী এস্পেক্তশিং অমসুং স্ত্রাতিজিক্কি তঙাই ফদবশিং অদু সেয়র তৌবা অসিনা সীমন্ত ভিকাস উতসব অসিগী পান্দম ওইরি৷
ভারতনা অত্মনির্ভর ফংনবা হোৎনবদা সি.এ.পি.এফ.কী পান্দম-স্বাদেশি য়োকখৎপা:
• ভারত লৈবার অসি অত্মনির্ভির ওইহন্নবা, মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং ভারততা শাজবা পোত্থোকশিং শিজিন্ননবা মে ১২দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়জখ্রে৷
• হায়রিবা অপীল অসি মতুং তারকপা তুংগী পুন্সিদা ভারত অসি মালেম অসিগী লিদর অমা ওইনবা হোৎনবদা লমজিংনবা মঙাল অমা ওইরগনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখ্রে৷
• হায়রিবা হিরম অসিদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা সেন্ত্রেল আর্ম পুলিস ফোর্সেস্কী কেন্তিনশিং অমসুং স্তোরশিং অসিদা ২০২০গী জুন ১দগী হৌদুনা লৈবাক অসিদা শাজবা পোত্থোক খক্তমক য়োল্লগনি হায়না এম.ঐচ.এ.না ৱারেপখ্রে৷
• কেন্দ্রিয়া পুলিস কল্য়ন ভন্দর-কে.পি.কে.বি.(মমাংদা সেন্ত্রেল পুলিস কেন্তিন হায়না খঙনৈ) অসিনা ০১.০৬.২০২০দগী হৌদুনা স্বাদেশি পোৎ-চৈ খক্তমক য়োল্লগনি৷ কে.পি.কে.বি.সু খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস কম্মিসন(কে.ভি.আই.সি.)গা লোইননা মখোয়গী প্রদক্তশিং অসি ভন্দরগী খুৎথাংদা য়োন্নবা য়ানখ্রে৷
• সি.এ.পি.এফ.সু মখোয়গী ফিরোল অমসুং চানবা পোৎলমশিংগী অৱাৎপশিং অসি মেনশিন্নবা কে.ভি.আই.সি.গী প্রদক্তশিং শিজিন্ননবা হোৎনরি৷ মসিনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রী য়োকখৎতুনা মী কয়া অমা অচৌবা স্কেলদা থবক ফংহল্লগনি৷
• অপুনবা পোৎ-চৈ লৈবগী মমল অসি চাওরাক্না লুপা কোতি ২,৮০০নি৷
• মসিগী ৱারেপ অসিগা লোইননা সি.এ.পি.এফ. পর্সোনেল লাখ ১০মুক্কী ইমুংগী মীওই লাখ ৫০ অসিনা লৈবাক অসিদা শাজবা পোৎলমশিং শিজিন্নরগনি৷
সি.এ.পি.এফ.শিংনা উ থাখিবা (সেন্ত্রেল আর্ম পুলিস ফোর্সেস)
• ২০২০গী জনুৱারী ২৫: নোংজু থাগী মতমদা সেন্ত্রেল আর্ম পুলিস ফোর্সেস(সি.এ.পি.এফ.শিং) হায়বদি বোর্দর সেক্যুরিতী ফোর্স(বি.এস.এফ.), সেন্ত্রেল রিজর্ব পুলিস ফোর্স(সি.আর.পি.এফ.), সেন্ত্রেল ইন্দস্ত্রীয়েল সেক্যুরিতী ফোর্স(সি.আই.এস.এফ.), ইন্দো-তিবেতান বোর্দর পুলিস ফোর্স(আই.তি.বি.তি.),সশাস্ত্র সীমা বাল(এস.এস.বি.), নেস্নেল সেক্যুরিতী গার্দ(এন.এস.জি.) অমসুং অসাম রাইফল্স(এ.আর.শিং)না “প্লান্তেসন দ্রাইব-২০২০” পাংথোকপা অমসুং য়ামদ্রবদা পাম্বী মচা কোতি অমা থাবগী প্লান তৌবা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা পাম্মী৷ থাগদৌরিবা উ পাম্বীশিং অদু লমদম অসিদা ফংবা হকচাংদা য়াম্না কান্নবা পীবা, মতম কুইনা হিংবা ঙম্বা পাম্বী মখলশিং ওইগদবনি৷ হায়রিবা উশিং অসিগী পুন্সি অসি চহী ১০-১০০ ফাওবা ওইগদবনি৷ মসিগী মতুং ইন্না নোংজু থাগী মতম অসিদা সি.এ.পি.এফ.শিংনা অচৌবা প্লান্তেসন দ্রাইব-২০২০ পাংথোক্কনি হায়না ৱাশকখ্রে৷
• লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ থেংনবদা সি.এ.পি.এফ.শিংনা অচৌবা থৌদাং কয়া লৌরিবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা মতম কুইনা হিংবা ঙম্বা উ পাম্বী মচা কোতি ১.৩৭ হেন্না থাদুনা ফেব্রুৱারী থাদগী অসিগুম্বা অচৌবা কেম্পেন্দ অসি চৎথরকপা অসিগীদমক সি.এ.পি.এফ. জৱানশিং অসিবু শ্রী অমিত শাহনা থাগৎখ্রে৷
• অরিবা মতমগী হিন্দু লাইরিক অসিদগী লৌথোক্তুনা শ্রী অমিত শাহনা উ পাম্বী অমনা মচানুপা ১০দগী হেন্না মমল লৈ হায়না ফোংদোকখ্রে:
[পুখ্রি অমা অসি গুহা ১০গা মান্নৈ, পাৎ অমা অসিনা পুখ্রি ১০গা মান্নৈ;
মচানুপা অমনা পাৎ ১০গা মগুন মান্নৈ অমসুং উ পাম্বী অমগা মচা নুপা তরাগা মগুল মান্নৈ]
• উ পাম্বীশিং অসিনা ওক্সিজেন পীবগী কেপাবিলীতী অমসুং তোঙান তোঙানবা কুমশিংদা হিংবা ঙম্বগী ফিভম অসিগী মতুং ইন্না প্লান্তেসন দ্রাইব অসিদা থারিবা উ পাম্বী মখলশিং অদুদি খোঙনাং, জামুন, নীম, বতাবরিক্স অসিনি; হেক য়ারিবমখৈ মফম অসিদা হৌজবা পাম্বী মখলশিং খক্তমক থাই অমসুং থারিবা উশিং অসিগী য়ামদ্রবদা তংখায়দি চহী ১০০ অমসুং মসিদগী হেন্না কুইনা হিংবা ঙম্বা উ পাম্বীশিং ওই; হিদাক লাংথক অমসুং অকোইবগী ফিভম ফহনবা পাম্বীশিংনা হেন্না পাম্না থারি৷
• ২০২০গী নবেম্বর ৩০ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য ২৭ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৭তা লৈরিবা হায়রিবা ফোর্সেস অসিগী মফম ১,২১৬তা উ পাম্বী মচা কোতি ১.৪৭ থাখ্রে৷ হায়রিবা ফোর্সশিং অসিনা তারিবা উ পাম্বীশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:-
সি.এ.পি.এফ.
উ থাবগী তার্গেৎ
৩০.১১.২০২০ ফাওবগী মনুংদা পুন্না থাখিবা উ পাম্বী মশিং
অসাম রাইফল্স
৭৫,৯৫,৩৫০
৭৬,৪২,৪৮৪
সি.আর.পি.এফ.
২২,৯২,৪০৮
২৭,৮৬,৮০০
এস.এস.বি.
১২,৩১,৮৩৭
১৪,২১,২৮৫
বি.এস.এফ.
১১,৫২,০১৩
১১,৮৩৭৯
সি.আই.এস.এফ.
৭,৪৯,৮৪৮
৮,৯৬৫৬
আই.তি.বি.পি.
৫,০০,০০০
৫,৪৫,৬৫২
এন.এস.জি.
২,৫০,০০০
২,৫০,০২৯
অপুনবা
১,৩৭,৭১,৪৫৬
১,৪৭,২৭,২৮৫
• জুলাই ২৩: কোইলা মন্ত্রালয়গী উ থাবগী কেম্পেন্দ-২০২০ কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে
• কোইল, মাইন্স অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রলহাদ জোশি য়াওদুনা কোইল মন্ত্রালয়গী উ থাবগী কেম্পেন্দ “ব্রিক্সারোপন অভিয়ন” দিল্লীদা শ্রী অমিত শাহনা হৌদোকখ্রে৷
• ইকোপার্ক ৬/তুরিজমগী মফমশিং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে৷
• উ থাবগী কেম্পেন্দ অদু কোইলা/লিগলাইত লৈরিবা রাজ্য ১০গী জিলা ৩৮দা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা মফম ১৩০ হেনবদা পাংথোকখ্রে৷
দিজাস্তর মেনেজমেন্তপ্রোপর মেনেজমেন্ত অমসুং স্বিফত এইদ
সাইক্লোন অমফান:
• মে ১৮: চেকশিন থৌরাংশিং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়েশিনখ্রে৷ ভারত সরকারগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং অমসুং আই.এম.দি., এন.দি.এম.এ. অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী ওফিসরশিংগা লোইননা কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্স্কী মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহসু শরুক য়াখি৷
• সাইক্লোন অসিনা লাক্কদবা লম্বী অসিদা লৈরিবা মীওইশিং মপুং ফানা লৌথোক্নবা অমসুং তঙাই ফদনা মরু ওইবা পোৎলমশিং ফংহনবদা তঙাই ফদবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷
• মপাঙ্গল য়াম্না লৈরিবা নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা ২০২০গী মে ২০দা ভারতকী সমুদ্র মপানশিংদা লৈরিবা ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ওরিশা রাজযগী মফমশিং অসিদা শোকহনখ্রে৷ মসিনা পুংদা কি.মি. ১৫৫-১৬৫দগী কি.মি. ১৮৫ ফাওবা য়াংনা শিৎতুনা ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং বঙ্গলাদেশ ফাওরগা সুন্দরবন্স ফাওদুনা শিৎখ্রে৷ এম.ঐচ.এ.না এন.দি.আর.এফ. অমসুং দিফেন্স ফোর্সশিং থাদোক্তুনা লোজিস্তিক সপোর্ত অমসুং তঙাই ফদবা ফাইনান্সিয়েল সপোর্ত পুম্নমক ফংহনখ্রে৷ রাজ্য সরকারশিং, দিফেন্স মন্ত্রালয়, এন.দি.আর.এফ. অমসুং অতোপ্পা সেন্ত্রেল মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংগা পুন্না খুৎশম্নদুনা এম.ঐচ.এ.না কন্না হোৎনবা অসিনা নুংশিৎ অসিনা পুন্সি মাংহনগদবগী চাং অদু অশুক্কী মতিক তাহল্লে৷
• প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নুংশিৎ অসিনা শোকহল্লিবা ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং ওরিশাগী জিলাশিং অসিগীদমক এরিয়েল সর্ভে অমা পাংথোকখ্রে অমসুং খুদক্কী ওইবা রিলিফ এক্তিবিতীশিং অসিগীদমক ৱেস্ত বেঙ্গলগীনা লুপা কোতি ১,০০০ অমসুং ওরিশাগী ওইনা লুপা কোতি ৫০০গী শেল-থুমগী ওইবা মতেং লাওথোকখ্রে৷ রাজ্যশিং অসিদা অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা মরম ওইদুনা শিখিবা মীশিংদা মী অমদা লুপা লাখ ১গী শেনফম পীরগনি অমসুং কা হেন্না শাথীনা শোকহল্লবা মীওইশিং অসিদনা মীওই অমদা লুপা ৫০,০০০ পীরগনি হায়না লাওথোকখ্রে৷
• নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা মাংহন তাকহনবগী এসেস্মেন্ত রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না রিলিফ ওপরেসনশিং পাংথোকপদা তৌখিবা চাদিংশিং অদু মেনশিন্ননবগীদমক নেস্নেল দিজাস্তর রিলিফ ফন্দদগী (এন.দি.আর.এফ.) মাংজৌননা ৱেস্ত বেঙ্গল রাজ্যদা লুপা কোতি ১০০০ থাদখিবা অসিগী মথক্তা অহেনবা মতেং ওইনা লুপা কোতি ১,২৫০.২৮ থাদোকখ্রে৷
সাইক্লোন নিসার্গ অমসুং সাইক্লোন নিভার
• ০৩.০৬.২০২০দা য়াম্না মপাঙ্গল লৈরবা নোংলৈ-নুংশিৎ “নিসার্গা”না পুংদা কি.মি. ১০০-১১০গী চাংদা য়াংনা শিৎপা হৌদুনা পুংদা কি.মি.১২০ ফাওবা য়াংনা শিৎখিবা নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা অলিবাঘকী খা থংবা শরুক্কা নক্ননা লৈরিবা মহারাস্ত্রগী সমুদ্র মপান ফাওদুনা শিৎখ্রে৷
• সাইক্লোন নিভারনা ২০২০গী নবেম্বর ২৫ অমসুং ২৬কী লোন্নবা অহিংদা পুংদা কি.মি. ১২০-১৩০দগী শিৎপা হৌদুনা পুংদা কি.মি. ১৪৫ ফাওবা শিৎতুনা করাইকল অমসুং মমল্লাপুরমগী মরক্তা লৈরিবা তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরীগী সমুদ্র মপানশিং ফাওদুনা শিৎখ্রে৷
• নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা মাংহন তাকহল্লিবা এসেস্মেন্ত রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না সাইক্লোন নিসার্গ অসিগীদমক এন.দি.আর.এফ.তগী মহারাস্ত্র রাজ্য অসিদা লুপা কোতি ২৬৮.৫৯গী শেনফম থাদখ্রে৷
• তামিল নাদু,আন্দ্র প্রদেশকী রাদ্য সরকার অমসুং পুদুচেরীগী য়ু.তি. অসিদা নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা কয়াম য়াম্না মাংহন তাকহনবগে হায়বা অদু খঙদোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা ইন্তর মিনিস্ত্রিয়েল সেন্ত্রেল তীমশিং(আই.এম.সি.তি.) শেমখ্রে৷
• স্তেত দিজাস্তর রিক্স মেনেজমেন্ত ফন্দ(এস.দি.আর.এম.এফ.)/স্তেত দিজাস্তর রিলিফ ফন্দ(এস.দি.আর.এফ.) অমসুং নেস্নেল দিজাস্তর রিলিফ ফন্দ(এন.দি.আর.এফ) অসিদগী থাদোরকখিবা ফন্দশিং
• ২০২০-২১ চহী অসিগী ওইনা এস.দি.আর.এম.এফ./এস.দি.আর.এফ.কী এলোকেসন অসি লুপা কোতি ২৮,৯৮৩.০০নি, মসিগী মনুংদা লুপা কোতি ২২,১৮৪.০০দি কেন্দ্রগী সেয়রনি অমসুং লুপা কোতি ৬,৭৯৯.০০দি রাজ্য সরকারশিং অসিগী সেয়রনি৷ ২০২০-২১ চহী অসিগী মতম অসিদা(৩০/১১/২০২০) রাজ্য ২৮দা এস.দি.আর.এম.এফ.কী সেন্ত্রেল সেয়র ওইনা লুপা কোতি ১১,১৭০.৪২৫কী অহানবা ইন্সতোল্মেন্ত থাদোরকখ্রে৷ অসিগীদসু মথক্তা ২০২০-২১ চহী অসিগী ওইনা রাজ্য ১০দা লুপা কোতি ৫,৪২৩.৫০গী শেনফম এস.দি.আর.এম.এফ.কী সেন্ত্রেল সেয়রগী অনিশুবা ইন্সতোল্মেন্ত ওইনা থাদোরকখ্রে৷ মসিগীসু মথক্তা এন.দি.আর.এফ.তগী রাজ্য ১০দা লুপা কোতি ৪,৪০৬.৮১গী শেল-থুমগী মতেং কাইথখ্রে৷
জোনাল কাউন্সিলশিং অমসুং আইলেন্দ দিভেলপমেন্ত এজেন্সী(আই.দি.এ.) –অফবা ফেদেরেল স্ত্রকচর য়োকখৎপা
• জানুৱারী ২৮: ছত্তিশগরগী নয়া রাইপুরদা পাংথোকখিবা সেন্ত্রেল জোনাল কাউন্সিলগী ২২শুবা মীফমদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা থৌরম মপু য়াখ্রে৷
• মীফম অসিদা জোনাল কাউন্সিলশিং অসিগী মীফমশিং চাং নাইনা পাংথোকপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না গৃহ মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
• পি.ও.সি.এস.ও. এক্তকী মখাদা ওফেন্সশিংগী ইনবেস্তিগেসন অদু থা অনিগী মনুংদা লোইশিন্ননবা রাজ্যশিং অসিদা মহাক্না হায়খ্রে৷
• ফেব্রুৱারী ২৮: ভুবনেস্বরদা পাংথোকখিবা ইস্ত্রন জোনাল কাউন্সিলগী ২৪শুবা মীফমদা শ্রী অমিত শাহনা থৌরম মপু ওইখ্রে য়াখ্রে৷
• জোনাল কাউন্সিল মেকানিজমগী কান্নবশিং অসিদা গৃহ মন্ত্রী অসিনা অপেনবা ফোংদোকখ্রে অমসুং মমাংগী জোনাল কাউন্সিলগী পাংথোকখিবা মীফমশিং অসিগী মতুং ইন্না লৈরম্বা ইসু চাদা ৭০ হেন্না মাই পাক্না লোইশিনখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা ইসুশিং অসিসু লোইশিন্নবা কন্না হোৎনরি হায়না ফোংদোকখ্রে৷
• জানুৱারী ১৩: ইথৎশিংদা গ্রীন দিভেলপমেন্ত পুরক্তুনা অৱাংবা থাক অমদা পুখৎপা হায়বা অসিদা মীৎয়েং থমদুনা পাংথোকখিবা আইলেন্দ দিভেলপমেন্ত এজেন্সীগী মীফমদা শ্রী অমিত শাহনা থৌরম মপু ওইখ্রে৷
• লৈবাক অসিদা ইহান হানবা ওইনা আই.দি.এ.গী লুচিং মখাদা সাইন্তিফিকেল্লী-এসেস কেরিয়িং কেপাসিতীগী মখাদা লৈবা খন্দোক্লবা ইথৎশিং অসিদা অফবা চাওখৎপা পুরক্নবা ইনিসিয়েতিব অমা লৌখৎখ্রে৷
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
• য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং(য়ু.তি.শিং) অসিদা শুংশোই শোইদনা সিতিজন সর্ভিসশিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মীশিংগী পুন্সি থাক য়াম্না ৱাংনা হিংগদবনি অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা রাজ্যশিংনা অসিগুম্বা অফবা লৈঙাক শাশন অমসুং চাওখৎপা অসি মতুং ইন্নবা মখোয়শিং অসিনা মোদেলশিং ওইগদবনি হায়না সরকার অসিনা ফোংদোকখ্রে৷অত্মনির্ভর ভারত অভিয়ন অসি মতুং ইন্দুনা ভারত সরকার অসিনা পাইখৎলিবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোগ্রামশিং অদু ইফেক্তিব ওইনা নিংথীজনা চৎনহন্নবা তৌবা য়াবা থবক পুম্নমক তৌরি৷
• মহৌশাগী ওইবা ফিভম অসি য়োকখৎতুনা অমসুং ইথৎশিং অসিগী সেক্যুরিতীগী ফিভমশিং অসি থেংন্দুনা মেরিতাইম ইকোনোমী অমা শেমগৎনবা মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর তুরিজম প্রোজেক্তশিং প্লান তৌখ্রে অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরশিং শরুক য়াদুনা অমসুং অন্দামন অমসুং নিকোবর ইথৎশিং অমসুং লক্সদ্বীপ ইথৎশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিদগী মতেং ফংদুনা প্রোজেক্তশিং অসি পাংথোক্লি৷
• লৈবাক অসিগী মরু ওইবা মফম মেনলেন্দ অসি পোর্ত ব্লেয়র ফাওবা শমজিন্নহল্লিবা অমসুং মখাতানা স্বারাদ্বীপ, লিত্তল অন্দামন, কার নিকোবর, কমোর্তা, গ্রেত নিকোবর, লোঙ্গ আইলেন্দ অমসুং রঙ্গৎ শমজিন্নহল্লিবা সি.এ.এন.আই.(চেন্নাই অমসুং অন্দামন অমসুং নিকোবর ইথৎশিং) সবমেরিন ওপ্তিকেলকেবল প্রোজেক্তকী সেগমেন্ত পুম্নমক শিজিন্নবা হৌখ্রে৷ মসিগী হাই স্পীদ ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিব প্রোজেক্ত অসিনা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা মফমশিং অসিগা হেন্না থুনা পোৎ থাদোক থাজিন তৌবা অমসুং মেনলেন্দগী শরুক অসিগা লেন্দ তেলিকোম সর্ভিস লৈহল্লগনি৷ কানি প্রোজেক্ত অসি ইথৎশিং অসিদা লৈরিবা মীওইশিংগী ওইনদি অচৌবা অহোংবা অমা ওইরগনি অমসুং মসিনা শেল-থুমগী ফিভম ফগৎহনবা অমসুং ইথৎ অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিগী পুন্সি মরেল অসি হেন্না ফহনবা অসি খক্তা নত্তনা ইথৎ অসিদা য়াম্না লাইনা হিংবা য়াহন্দুনা অমসুং ই-গভর্নেন্সকী খুদোংচাবা লৈহল্লগনি৷

Ministry of Home Affairs
Year End Review 2020 Ministry of Home Affairs
Highlights of Major Decisions/Initiatives of MHA
(Links to Press Releases on MHA activities on COVID-19 at ANNEXURE I)
07 JAN 2021 8:03PM by PIB Delhi
INTRODUCTION
The outbreak of COVID-19 pandemic and concerns over its rapid spread to Indian shores started dominating the activities of the Union Ministry of Home Affairs (MHA) since early this year. Detail of MHA activities on COVID-19 can be seen at ANNEXURE I.
Major activities of MHA during 2020 -A summary of important developments during the year:
JAMMU & KASHMIR AND LADAKH – Further steps towards Integration of the new UTs with the Union
• Adaptation of Central Laws and State Laws in the Union Territory of Jammu & Kashmir and the Union Territory of Ladakh
• Orders were notified for adaptation of 48 Central Laws and 167 State Laws in respect of UT of J&K
• Orders relating to adaptation of 44 Central Laws and 148 State Laws in UT of Ladakhwere also notified.
• The Jammu and Kashmir Reorganisation (Removal of Difficulties) Order, 2020 was notified on 31.03.2020. It removes difficulties with regard to section 75 of the Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019 for administering oath to new judges appointed to the common High Court for Jammu and Kashmir and Ladakh.
• A Bench of Central Administrative Tribunal was established at Jammu on 08.06.2020.
• The Jammu and Kashmir Official Languages Act, 2020 was notified on 27.09.2020.TheAct came into force w.e.f. 29.09.2020. Kashmiri, Dogri, Urdu, Hindi and English have now become official Languages of UT of J&K.
• The number of terrorist incidents in 2020 (Upto15thNov) decreased by 63.93 percent as compared to the corresponding period in 2019. There was also decrease in fatalities of Special Forces Personnel by 29.11 percent and decrease in casualties of civilians by 14.28 percent in 2020 (Upto15th Nov) as compared to the corresponding period in 2019.
• One-time financial assistance of Rs. 5.5 lakh per family provided to 36,384 displaced families from PoJK and Chhamb under Prime Minister Development Package. A one-time financial assistance at the rate of Rs.5.5 Lakh per family for the 5,764 families of West Pakistan Refugees (WPRs) in Jammu &Kashmir State is also being provided at par with displaced persons of PoJK and Chhamb.
• 4th April: MHA issued order to make domiciles of J&K eligible for all Government posts in the UT.
• 14th October: Union Cabinet approved a Special Package worth Rs. 520 crore in the UTs of J&K and Ladakh for a period of five years till FY 2023-24 and ensure funding of DeendayalAntyodayaYojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) in the UTs of J&K and Ladakh on a demand driven basis without linking allocation with poverty ratio during this extended period.
• 21st October: Cabinet approved extension of the Market Intervention Scheme for procurement of apples in J&K for the year 2020-21 on the same terms and condition as was done last season i.e. 2019-20.
• 26th September: Delegation of Ladakhi veteran leaders met Union Home Minister, Shri Amit Shah in New Delhi.
• Union Home Minister assured the delegation that Government of India was committed to empower the LAHDC of Leh and Kargil and would safeguard interests of the people of the UT of Ladakh. Following the assurances, the delegation agreed to withdraw its call for the boycott of the ensuing LAHDC, Leh elections.
• District Development Council (DDC) Elections in UT of Jammu & Kashmir
• The Government of India amended the Jammu & Kashmir Panchayati Raj Act, 1989 on 16.10.2020 to set up District Development Councils (DDCs) in each district of Jammu & Kashmir. In a land mark decision for the first time ever West Pakistan’s refugees were entitled to exercise their franchise. The creation of DDCs was the last and final step in establishing a fully functional Panchayati Raj System in the Union Territory of Jammu & Kashmir as mandated under the 73rd Constitutional Amendment, 1992.
• Reflecting Prime Minister Shri Narendra Modi’s commitment and resolve to strengthen grassroots democracy in Jammu & Kashmir, for the first time in history,DDC elections were held in the UT of J&K. The elections were held in eight phases from the last week of November tothe hird week of December.2,178 candidates contested for 280 constituencies. Out of a total 58,34,458 eligible electors, 30,00,185 cast their votes accounting for a net turnout of 51.42 percent.
• 6th March: CISF takes over the security of Jammu Airport Security of Srinagar Airport was handed over to the CISF on 26th February.
NORTH-EAST: CONSOLIDATING PEACE DIVIDENDS
• There has been substantial improvement in the security situation in the North Eastern States since 2014. There has been a significant decline in insurgency incidents in last six years. The declining trend in insurgency incidents also continued in the year 2020.
• Due to improvement in security situation in last six years, Armed Forces Special Powers Act has been completely removed in Meghalaya and Tripura and its application has been reduced in Arunachal Pradesh.
• 16th January: Signing of Historic Agreement to end the Bru-Reang Refugee Crisis
• Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah presided over the signing of an agreement between Government of India, Governments of Tripura and Mizoram and Bru-Reang representatives in New Delhi on 16th January, to end the 23-year old Bru-Reangmigrant crisis. This historic agreement was in line with Prime Minister, Shri Narendra Modi’s vision for the progress of the North East and the empowerment of the people of the region. Around 37,000 Brumigrants would be settled in Tripura and given aid from the Centre to help with their rehabilitation and all-round development, through a package of around Rs 600 crore.
• 27th January: Bodo Agreement.
• Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah presided over the signing of a historic agreement between Government of India, Government of Assam and Bodo representatives, in New Delhi on 27th January, to end the over 50-year old Bodo crisis.
• As a result, 1,615 cadres of NDFB groups surrendered their arms and NDFB groups disbanded themselves on 9th – 10th March, 2020.
• A Special Development Package Rs. 1,500 crore over three years would be given by the Union Government to undertake specific projects for the development of Bodo areas.
• In continuation of efforts for peace in North East, 644 cadres of various outfits including ULFA/I, NDFB, KLO etc. surrendered their arms in Assam on 23.01.2020.
AMENDMENTS TO IMPORTANT LAWS
• Amendments to the Foreign Contribution (Regulation) Act, 2010
• The Foreign Contribution (Regulation) Amendment Act, 2020 was passed by Parliament in September 2020 and was notified on 28th September, 2020. The amendments made in the Act would help in effectively monitoring the receipt and utilization of foreign contribution received by various organizations. Government also notified amendments to the Foreign Contribution Regulation Rules, 2011 on 10th November, 2020.
• The Act prohibits foreign contribution for any activities that pose a danger to national interest.
• It makes Aadhaar for Indian citizens and passports or OCI for foreigners mandatory to verify identity.
• 9th September: FCRA clearance to the Sri Harmandir Sahib.
• MHA granted registration to the Sachkhand Sri Harmandir Sahib, Sri Darbar Sahib, Punjab.
• Union Home Minister Shri Amit Shah hailed the grant of FCRA clearance to the Sri Harmandir Sahib as a path breaking and historic decision.
• Calling it “a blessed moment”, Shri Amit Shah said, in a tweet, “the Prime Minister Shri Narendra Modi ji is blessed that Wahe Guru ji has taken Seva from him. The decision on FCRA at the Sri Harmandir Sahib is a pathbreaking one which will once again showcase the outstanding spirit of service of our Sikh sisters and brothers”.
• 29th September: Human Rights cannot be an excuse for defying the law of the land-MHA.
• Following instances of mala fide rerouting of money, the MHA suspended the FCRA license to Amnesty International.
• MHA clarified that the Amnesty was free to continue humanitarian work in India, as is being done by many other organizations. However, India, by settled law, does not allow interference in domestic political debates by entities funded by foreign donations.
• 11th November: FRRO, Delhi given jurisdiction over matters relating to services in respect of OCI card holders residing in districts of GautamBuddh Nagar and Ghaziabad. Jurisdiction of three FRROS in Kerala clearly defined.
• So far, GautamBuddh Nagar and Ghaziabad districts of Uttar Pradesh were earlier under jurisdiction of FRRO, Lucknow.
• 24th February: Amendments in Arms Act, 1959 and Arms Rules, 2016 notified; Increase in number of Firearms and Ammunition allowed for Shooters.
• 8th January: Revised Guidelines for Mutual Legal Assistance in Criminal Matters.
• In furtherance to Government of India’s policy of zero tolerance for crime and in an endeavour to fast track the dispensation of justice, the MHA issued Revised Guidelines for Mutual Legal Assistance in Criminal Matters in December 2019.
• India has entered into Mutual Legal Assistance Treaties/ Agreements with 42 countries and is signatory to various international conventions i.e. UNCAC, UNTOC etc..
• The revised guidelines incorporate substantial changes in International Cooperation based on new legislations, regulations & conventions and amendment in procedural laws all over the world including India.
• 19th March: Modi government took important step to encourage NCC Certificate holders to join Paramilitary Forces.
• In order to achieve Prime Minister Shri Narendra Modi's vision to increase participation of India's youth in National Cadet Corps (NCC), the Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah took an unprecedented decision to give NCC Certificate holders Bonus Marks in direct entry examinations for in the Central Armed Police Forces (CAPFs), as prevalent in Armed forces examinations.
INDIVIDUALS NAMED UNDER UAPA ACT – Tightening the noose
• 1st July: MHA declared nine individuals linked to Sikh terrorist groups as designated terrorists under UAPA.
• 27th October: Eighteen more individuals, all Pakistan based, declared as terrorists under the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967.
NEW INITIATIVES OF MHA – Enabling safe & secure India
• 10th January: Home Minister Shri Amit Shah inaugurated Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C) in New Delhi; dedicated National Cyber Crime Reporting Portal.
• The scheme to setup I4C was approved in October 2018 at an estimated cost of Rs. 415.86 crore, to deal with all types of cybercrimes in a comprehensive and coordinated manner.
• At the initiative of the MHA, 15 States and UTs have given their consent to set up Regional Cyber Crime Coordination Centres at respective States/UTs.
• 29th January: NCRB launched two online national level services related to Search of Missing Persons and to generate Vehicle NOC.
• 1st March: Union Home MinisterShri Amit Shah inaugurated the campus of NSG Regional Hub at Kolkata.
• The state-of-the-art regional hub complex at Kolkata, worth over Rs.162 crore, became a model regional hub of the NSG. Area of responsibility of this hub comprises West Bengal, Bihar, Jharkhand & the entire North East.
• 2nd December: Union Home Minister Shri Amit Shah addressed inaugural session of 55th Annual DGsP/IGsP Conference; First such conference organized in virtual mode.
• In his inaugural address, Home Minister emphasised that there should be zero tolerance against terrorism. While stressing upon the need to ensure safety and dignity of citizens, he underlined the importance of capacity building of Police to deal with emergency situations and disasters.
• The Prime Minister Shri Narendra Modi later joined the Conference virtually and reviewed the action points of the previous Conference.
• 4th March: MHA approved implementation of Automated Facial Recognition System by NCRB, will facilitate better identification of criminals, unidentified dead bodies and missing/found children and persons.
• AFRS will use police records and will be accessible only to Law Enforcement Agencies.
• To facilitate better identification of criminals, unidentified dead bodies and missing/found children and persons. It will not violate privacy.
• 12th March: NCRB launched Crime Multi Agency Centre(Cri-MAC) and National Cybercrime Training Centre(NCTC).
• Cri-MAC to enable sharing of information on heinous crime and other issues related to inter-state coordination; NCTC to impart professional quality eLearning services on cybercrime investigation on large scale to police officers, judges, prosecutors and other stakeholders.
• 13th October: Inauguration of NCRB’s eCyber Lab.
• The eCyber Lab, set up by NCRB with state-of-the-art cyber forensic tools, will provide virtual experience in investigation of cyber crimes.
• The Prime Minister, Shri Narendra Modi’s Government believes in zero tolerance in crime and terror. Under the leadership of Union Home Minister, Shri Amit Shah Govt. aim is to create Crime Free India.
• Union Home Minister, Shri Amit Shah has emphasized on importance of Modernization of Police Forces (MPF). During the financial year 2019-20, the Government of India released Rs. 780 crore towards MPF across India.
• 15th December: 2nd Conference on ‘Good Practices in CCTNS & ICJS.
• Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS)/ Interoperable Criminal Justice System (ICJS), the two key modernization programmes of the MHA, have led to effective law enforcement and proved to be force multipliers.
• CCTNS is a Mission mode project with a budget of about Rs. 2000 crore, that has revolutionized investigation and policing with its massive reach and connectivity. It has managed to connect the police stations and other offices, even in the most far-flung areas.
• Out of a total of 16,098 Police Stations in the country, CCTNS Software is being used in over 95 percent Police Stations; connectivity available at 97% Police Stations and 93% Police Stations now entering 100 percent FIRs through CCTNS.
• ICJS takes data sharing to a higher level and ensures a single source of truth between law enforcement and judicial systems, thus improving the operational efficiency of the criminal justice system. ICJS components such as eForensics, eProsecutions&ePrisons, have all been expanded manifold and many more databases integrated with the System.
• CCTNS data is being consumed electronically in courts in 28 States/UTs and in prisons in 32 States/UTs. Reverse transfer of court data into CCTNS has also started in 9 States/UTs.
• Under the Prime Minister’s vision of SMART Policing, a new vision has emerged of maintaining law and order with focus on accountability, transparency, community-based strategies and efficiency.
SAFE CITY PROJECT – towards safe ecosystem for citizens, especially women
• Safe City Projects sanctioned in Phase I in 8 cities (Ahmedabad, Bengaluru, Chennai, Delhi, Hyderabad, Kolkata, Lucknow and Mumbai).
• The Safe City projects to supplement existing assets and meet citizen demands for safe ecosystem for women in these cities.
• Safe City Projects, using technology to aid Smart Policing and safety management, are comprehensive and integrated projects developed by the Police and Municipal Corporations of the city, in keeping with the demands of their women residents and to plug any gaps in existing infrastructure.
• A total of Rs.1,220 crore disbursed to States/ UTs.
DELHI RIOTS – Home Minister steps in
• 25th February: Union Home Minister Shri Amit Shah chaired meeting with Political Parties and Senior Officials on issue of violence in Delhi.
• Shri Amit Shah urged political parties to avoid provocative speeches and statements which could flare up the communal violence. He noted that the professional assessment is that the violence in the capital has been spontaneous. The Union Home Minister directed deployment of additional forces in affected areas.
• 27th February: Union Home Minister took stock of the prevailing Law and Order situation in Delhi.
• 12th March: Shri Shah responded to a discussion on the recent Law and Order Situation in some parts of Delhi in Rajya Sabha.
• Expressing grief over loss of life and property in Delhi violence, in the Rajya Sabha, the Union Home Minister reassured the Nation that Modi Government is committed to bring the perpetrators to justice regardless of their religion, caste, creed or political affiliation.
• Shri Amit Shah emphasized that no culprit would be pardoned and the punishment would instil fear of law in the hearts of perpetrators of violence in the future.
• He said that all the loss of property during the riots would be recovered from those responsible for it.
• He informed the House that many social media accounts were created a day before the beginning of the riots and were shut down once the riots ended. He resolved to bring all those who instigated riots on social media to justice.
• Shri Shah said that vested interests are misguiding and instilling a fear in Indian Muslims that CAA would take away their citizenship. The hate speeches delivered in the last two months were the main reason behind anti-CAA protests culminating into Delhi riots.
• The Home Minister also reassured the people that no document would be demanded during NPR exercise and that nobody will be classified as doubtful on citizenship grounds, on the basis of NPR.
• The Home Minister requested all political parties to rise above politics and allay all fears from the minds of common people in this regard.
BORDER AREA DEVELOPMENT –SeemantVikasotsav: A unique platform to expedite development in border areas and sensitize local population about their role in National Security
• The border population plays significant role in the overall security of the border areas of the country. They function as ‘Eyes and Ears’ of the nation especially the security forces. The border population is actually a force multiplier for the security forces. Border community and their representatives are vital tools for surveillance on the border, as they identify and report movement of any suspects/ strangers/suspicious objects.
• On the initiative of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, a “SimantKshetra Vikasotsav-2020” was held in Dhordo Village, Kutch (Gujarat) on November 12, 2020, as a unique platform to sensitize the border population about their role in national security and development works initiated by the Government of India to provide critical infrastructure and ensuring sustainable living for them.
• Union Home Minister, Shri Amit Shah inaugurated the programme. Village heads, members of district and taluk panchayats of 158 border villages from three border districts of Gujarat, namely Kutch, Banaskantha and Patan districts sharing borders with Pakistan, attended the programme.
• The Union Home Minister, speaking at the SeemantVikasUtsav – 2020 said its aim is to bring good governance and development to border areas.
• He said citizens living in border villages should get the same facility as citizens living in the cities. Along with this, the aim of the SeemantVikasUtsav is to sensitize the population of these areas to the importance of national security and share the sensitivity of the security aspect and strategic importance of border areas.
CAPF’S COMMITMENT TO MAKE INDIA AATMANIRBHAR-Promotion of Swadeshi:
• Prime Minister, Shri Narendra Modi, on 12th May made an appeal to make India Aatmanirbhar, self-reliant, and use products made in India.
• Union Home Minister Shri Amit Shah described this appeal as a guiding light to make India the Global Leader in future.
• In this direction, the MHA decided that all the Central Armed Police Forces canteens and stores across the country would now sell only indigenous products, from 1st June, 2020.
• Kendriya Police KalyanBhandar- KPKB (earlier known as Central Police Canteen) were directed to sell Swadeshi Goods only w.e.f. 01.06.2020. KPKB have also entered into an agreement with Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to sell their products through Bhandars.
• CAPFs are also making efforts to procure KVIC products to meet their requirement of clothing and edible items. This will provide boost to Khadi and Village Industries thereby generating large scale employment.
• The total purchase value would be around Rs. 2,800 crore.
• With this decision, 50 lakh family members of about 10 lakh CAPF personnel would use indigenous products.
TREE PLANTATION DRIVE by CAPFs (Central Armed Police Forces)
• 25th January 2020: Union Home Minister, Shri Amit Shah desired that Central Armed Police Forces (CAPFs) i.e. Border Security Force (BSF), Central Reserve Police Force (CRPF), Central Industrial Security Force (CISF), Indo-Tibetan Border Police Force (ITBP), SashastraSeema Bal (SSB), National Security Guard (NSG) and Assam Rifles (ARs) should undertake a “Plantation Drive-2020” during the monsoon season and plan to plant at least one crore saplings. The trees to be planted would be of indigenous varieties having long life as well as health benefits. The life span of these trees would range from 10 to 100 years. Accordingly, CAPFs pledged to undertake a massive Plantation Drive-2020, during the monsoon season.
• 12th July: Union Home Minister launched the nationwide tree plantation drive of the CAPFs.
• Union Home Minister planted a sapling of the ‘Peepul’ tree at the CRPF Campus in Gurugram on 12th July to mark launch of the CAPFs nationwide tree plantation drive.
• Shri Amit Shah lauded the CAPF Jawans for undertaking this massive campaign since February, 2020 to plant more than 1.37 crore saplings of long-lasting trees across the country besides ensuring security and contributing in the nation's battle against the COVID-19 pandemic.
• Shri Amit Shah, quoting from an ancient Hindu text, said a tree is worth more than ten sons:
दशकूपसमावापी, दशवापीसमोह्रदः।
दशह्रदसमोपुत्रो, दशपुत्रसमोद्रुमः।।
[A pond is equal to 10 wells, a lake equal to ten ponds;
One son is worth ten lakes and one tree is worth ten sons]
• Varieties of saplings chosen in this plantation drive such as peepal, jamun, neem, vatavriksh, burgud based on their oxygen giving capability and ability to survive in different seasons; as far as possible local species being planted and at least half of the total plantation constituting of long lasting trees with a lifecycle of 100 years or more; medicinal and environment friendly trees preferred.
• By 30th November 2020, 1.47 crore saplings were planted across 27 States and 7 Union Territories at 1,216 locations of these Forces. The details of the saplings planted by these forces are as under:-
CAPF
Target for Plantation
Total number of saplings planted upto 30.11.2020
Assam Rifles
75,95,350
76,42,484
CRPF
22,92,408
27,86,800
SSB
12,31,837
14,21,285
BSF
11,52,013
11,82,379
CISF
7,49,848
8,98,656
ITBP
5,00,000
5,45,652
NSG
2,50,000
2,50,029
Total
1,37,71,456
1,47,27,285
• 23rd July: Union Home Minister launched Tree Plantation Campaign-2020 of the Coal Ministry
• Shri Amit Shah launched the Tree Plantation Campaign “VriksharopanAbhiyan” of the Ministry of Coal in the presence of Union Minister of Coal, Mines and Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi in New Delhi.
• Union Home Minister inaugurated and laid Foundation stone of 6 Ecoparks/Tourism sites.
• Tree plantation campaign conducted at more than 130 locations spread in 38 Districts of 10 coal/lignite bearing States through Video Conferencing.
NEW UNIVERSITIES – National Forensic Sciences University and the RashtriyaRaksha University (RRU)
• The Government of India set up a National Forensic Sciences University recognizing the increasing need for high quality manpower in the field of Forensic Sciences necessary for improving criminal investigations The University, which is an Institution of National Importance commenced its operations on October 1, 2020.
• The Government of India also set up a National Police University with the name of RashtriyaRaksha University (RRU) recognizing the increasing need for high quality trained manpower in various wings of policing, criminal justice and correctional administration.
• The University, which is an Institution of National Importance, commenced its operations on October 1, 2020.
DISASTER MANAGEMENT – Proper planning & swift aid
CYCLONE AMPHAN:
• 18th May: Prime Minister Shri Narendra Modi reviewed preparedness. Union Minister for Home Affairs, Shri Amit Shah was present, along with senior officers of Government of India and officers of IMD, NDMA and NDRF.
• Prime Minister directed that all necessary measures be taken to complete evacuation of people from areas in cyclone path and maintain adequate quantities of essential supplies.
• The Extremely Sever Cyclonic Strom struck the Indian coast affecting the States of West Bengal and Odisha on 20thMay 2020. It crossed West Bengal and Bangladesh, with the speed of 155-165 Km/ hour gusting to 185km/hrs across the Sunderbans.From the formation of the low pressure area, the situation was monitored at the highest level on 24x7 basis. MHA also provided all necessary financial and logistical support including deployment of NDRF and Defence Forces. With the concerted efforts of the MHA, in close coordination with the State Governments, Ministry of Defence, NDRF and other Central Ministries/Department loss of human lives was substantially minimized.
• Prime Minister, Shri Narendra Modi also undertook an aerial survey of the cyclone affected districts of West Bengal and Odisha and announced a financial assistance of Rs. 1,000 crore for West Bengal and Rs 500 crore to Odisha, for immediate relief activities. He also announced an ex-gratia of Rs. twolakh to the next of kin of the deceased and Rs. 50,000 to the seriously injured in the cyclone in the States
• Based on damage assessment report, an amount of Rs.1,250.28 crore was released in addition to the already released financial assistance of Rs 1,000 crore to the State of West Bengal, from the National Disaster Relief Fund (NDRF) for meeting the expenditure towards relief operations.
CYCLONE NISARG & CYCLONE NIVAR
• On 03.06.2020, the Severe Cyclonic Storm NISARGAcrossed Maharashtra coast close to south of Alibagh with a wind speed of 100-110 kmph gusting to 120 kmph.
• Cyclone NIVAR cross Tamil Nadu and Puducherry coasts between Karaikal and Mamallapuram around Puducherry during intervening night of 25th&26th November, 2020 with a wind speed of 120-130 kmph gusting to 145 kmph.
• Since the beginning of the formation of low pressure area, the situation was monitored at the highest level on 24x7 basis. All logistical support has been provided and deployed manpower and resources of NDRF, Armed Forces in the States affected by Cyclone.
• Based on damage assessment report, an amount of Rs. 268.59 crore was released to the State of Maharashtra from NDRF for Cyclone Nisarg.
• Central Government has constituted Inter Ministerial Central Teams (IMCT) to assess the damage caused due to effect of this cyclone in the State Govt. of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and UT of Puducherry.
• Release of funds from the State Disaster Risk Management Fund(SDRMF)/State Disaster Relief Fund(SDRF) & National disaster Relief Fund(NDRF)
• For the year 2020-21, the allocation of SDRMF/SDRF is Rs.28,983.00 crore out of which Rs.22,184.00 is Central Share and Rs.6,799.00 is share of State Governments. During the year 2020-21(up to 30/11/2020) an amount of Rs.11,170.425 crore of 1st instalment has been released, as Central share of SDRMF to 28 States. Besides, the 2nd instalment of Central Share of SDRMF for the year 2020-21, amounting to Rs.5,423.50 crore has been released, to the 10 States. In addition to this, financial assistance of Rs.4,406.81 crore has been released from NDRF to the 10 States.
ZONAL COUNCILS &Island Development Agency (IDA) – Promoting amicable federal structure
• 28th January: Union Home Minister chaired the 22nd Meeting of the Central Zonal Council held at Naya Raipur, Chhattisgarh.
• During the meeting, the Home Minister stressed on the need of regular meetings of the Zonal Councils.
• Shri Shah exhorted the members to expeditiously resolve the issues relating to forest clearance and provide brick-&-mortar banking facility within 5 kms radius in each village – particularly in Naxal areas.
• He called upon the States to adhere to the timeline of 2 months for completion of investigation of offences under POCSO Act.
• The Home Minister reminded the States to send suggestions for comprehensive amendments of CrPC and IPC, for which he had already written to all the Chief Ministers.
• Shri Amit Shah further called for prompt payment to farmers and assured the States in the region that their issues relating to procurement of grains and their disposal would be resolved quickly and informed that a high level committee was already seized of the matter.
• 28th February: Shri Amit Shah chaired 24th Meeting of Eastern Zonal Council at Bhubaneswar.
• The Home Minister expressed satisfaction at usefulness of Zonal Council mechanism and informed that more than 70 percent issues have been resolved based on the recent meetings of the Zonal Councils and remaining issues are also under resolution.
• 13th January: Shri Amit Shah chaired meeting of Island Development Agency focusing on ‘Green Development in the Islands to reach a new Height'.
• For the first time in the country, under the guidance of IDA, an initiative of sustainable development in the identified Islands within scientifically-assessed carrying capacity was taken-up.
UNION TERRITORIES
• The Government has envisaged that the Union Territories (UTs) must have the highest standards of living, citizen services and infrastructure, and that they should become models of good governance and development for the rest of the country to follow. Following the announcement of the AtmaNirbhar Bharat Abhiyan, all efforts are being made to ensure an effective and outcome-oriented implementation of development Programmes of the Government of India.
• To develop the maritime economy, while preserving the natural ecosystem and also addressing the security concerns of the islands, key infrastructure tourism projects have been planned and being implemented with participation of the private sector and support of the local islanders in Andaman & Nicobar Islands and Lakshadweep.
• All segment of the CANI (Chennai and Andaman & Nicobar Islands) Submarine Optical Fibre Cable project connecting Mainland to Port Blair and further to SwarajDweep, Little Andaman, Car Nicobar, Kamorta, Great Nicobar, Long Island and Rangat, were commissioned. This High Speed Broadband connectivity project will enable delivery of fast and more reliable mobile and land telecom service at par with mainland India. The CANI project will be a game changer for the islanders and boost ease of living and e-Governance in the Islands, apart from giving impetus to the economy and raise standard of living of the Islanders.
****
ANNEXURE I
MHA activities on COVID-19: during 2020 were as follows:
March 2020
• 5th March: Union Home Secretary reviewed status of screening people entering India in view of Corona Virus threat.
Link - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1605440
· 13thMarch: Dispersal begins of 112 evacuees taken from Wuhan, China housed at ITBP Quarantine Facility at Chhawla, New Delhi after they were tested negative in Corona Virus Tests.
Link - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1606275
• 14th March: List of items and Norms of Assistance from the SDRF circulated in the wake of COVID-19 virus outbreak.
Link - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609259
• 15th March: Government closes certain Immigration Land Check Posts for all Incoming Passenger Traffic located at India's borders with Bangladesh, Nepal, Bhutan and Myanmar.
Link-https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609253
• 17th March: Union Home Secretary reviewed level of preparedness to contain Corona Virus Threat with States bordering Nepal, Bhutan, Bangladesh and Myanmar.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1606768
• 17th March: Bureau of Immigration, under MHA, issued a 24×7 helpline to answer queries regarding Visa and travel restrictions, as well as to facilitate foreigners in India in availing consular services.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609242
• 20th March: Grant of Consular Services to Foreign Nationals presently residing in India affected by Travel Restrictions.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609240
• 23rd March: MHA wrote to States/UTs to prevent harassment of people from North East by linking them to COVID-19 outbreak.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609219
• 23rd March: GoI stopped all incoming passenger traffic on all 107 Immigration Check Posts (ICPs), including ICPs at all Airports, Seaports, Land ports, Rail ports and River ports.
Link - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609215
• 24th March: GoI issued Orders prescribing lockdown for containment of COVID-19 pandemic.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1607997
• 25th March: First phase of Census 2021 and updation of NPR postponed.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1608107
• 25th March: MHA issues an Addendum to the Guidelines regarding Nationwide Lockdown.
Link - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1608173
• 25th March: MHA to States: Unhindered Movement of Essential Goods & Services to be ensured during Nationwide Lockdown.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609137
• 26th March: MHA issues SOPs for Maintaining Supply of Essential Goods during 21-day Nationwide Lockdown.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1608443
• 26th March: MHA to States: Transportation/Interstate Movement of Animal Feed and Fodder exempted under Lockdown restrictions.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609131
• 27th March: MHA issued Advisory to all States/UTs to make adequate arrangements for migrant workers, students etc from outside the States.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1608518
• 27th March: MHA issues an Addendum to the Guidelines regarding Nationwide Lockdown.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1608644
• 28th March: Union Home Minister, Shri Amit Shah, while reviewing the COVID-19 situation, said the Government has committed all support to Migrant Workers during lockdown period, as per the directions of the Prime Minister Shri Narendra Modi.
Link - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1608867
• 28th March: Home Minister Shri Amit Shah chaired 3rd Review Meeting since March 25 on COVID-19 outbreak.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1608941
• 28th March: Grant of Consular Services to Foreign Nationals, presently residing in India due to travel restrictions in the context of COVID-19 outbreak, till 30th April, 2020.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1613895
• 29th March: Union Home Minister said Modi Government dedicated to alleviate sufferings of people during the 21-day Nationwide Lockdown.
Link -https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609073
• 31st March: Government committed to identify, isolate and quarantine COVID-19 positive TablighJamaat (TJ) workers in India post their congregation in Nizamuddin, Delhi.
Link -https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1609608
April 2020
• 2nd April: MHA wrote to States/UTs to take measures to fight Fake News in order to prevent COVID-19 panic.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610146
• 3rd April: MHA approved release of Rs 11,092 crores under State Disaster Risk Management Fund to All States.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610756
• MHA issues an Addendum to exempt Shops of Agricultural machinery, spare parts & repair; Truck repair shops and Tea industry from Lockdown Restrictions.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1610862
• 6th April: MHA wrote to States to give special attention on keeping the supply of Medical Oxygen smooth and hassle-free across the country.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1611693
• 8th April: MHA wrote to States to ensure availability of Essential Goods, by invoking provisions of the Essential Commodities (EC) Act 1955, under Lockdown.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1612154
• 13th April: Grant of Consular Services to Foreign Nationals till 30th April, 2020 further extended till 3rd May on 17th April.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1613898
• 14th April: Government of India decided to extend the nationwide lockdown to fight COVID-19 till 3rd May. Lockdown Measures for containment of COVID-19 in the country to continue to remain in force up to 3rd May.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1614481
• 15th April: MHA issued Consolidated Revised Guidelines for the Containment of COVID-19 pandemic in the Country.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1614620
• 17th April: All existing Visas granted to Foreigners and all Incoming Passenger Traffic into India through ICPs, except certain categories, suspended till 3rd May.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1615500
• 19th April: Union Home Minister reviewed the situation of the COVID-19 pandemic in the country, with senior officers of the Ministry. He directed them to discuss with States, the relaxations in lockdown restrictions to be applicable from 20th April and control COVID-19 pandemic.
• Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1616061
• 20th April: Central Government constitutes 6 Inter-Ministerial Teams to make assessment of situation and augment State efforts to fight and contain spread of COVID-19 effectively.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1616325
• 21st April: Union Government directed West Bengal not to obstruct working of Central Teams reg. review and on-spot assessment of implementation of Lockdown.
Link-https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1616755
• 22nd April: Union Home Minister interacted with Doctors and Senior representatives of IMA; assured them of their Security in the fight against COVID-19.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1616965
• Union Home Minister directed adequate security to Healthcare Professionals, Medical Staff and Frontline Workers to prevent violence against them.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1617162
• 24th April: Central Government constituted Inter-Ministerial Central Teams (IMCT) to assess and augment State efforts to fight COVID-19.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1617834
• 25th April: MHA issued Order to States/UTs to allow Opening of Certain Categories of Shops, except those in Single and Multi-brand Malls.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1618049
• 29th April: Centre facilitated Inter-State Movement of Stranded People including Migrant Labourers in the country.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1619318
May 2020
• 1st May: Special Trains operated for Movement of Stranded Persons across the Country.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1620024
• Extension of Lockdown for a further period of Two Weeks w.e.f. 4th May.
Link - https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1620095
• 4th May: Government of India started facilitating the return of Indian Nationals stranded abroad on compelling grounds in a phased manner. The travel was arranged by aircraft and naval ships. SOP was prepared in this regard. Indian Embassies and High Commissions prepared a list of distressed Indian citizens. Link-https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1620953
• 5th May: MHA issued SOPs for movement of Indian Nationals stranded outside the country, as well as, for those persons stranded in India who are desirous to travel abroad for urgent reasons.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1621290
• 7th May: Travel restrictions imposed by MHA to remain in place till prohibition on International Air Travel of passengers to/from India, except certain categories.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1626100
• 11th May: MHA issued SOP to facilitate Train travel.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1622917
• 16th May: National Migrant Information System (NMIS) - a central online repository on Migrant Workers - developed by NDMA to facilitate their seamless movement across States.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1624540
• 17th May: Extension of Lockdown up to 31st May. Under the new guidelines, States and Union Territories (UTs) were delineated Red, Green and Orange zones taking into consideration the parameters shared by the Health Ministry. Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1624763
• 20th May: Conduct of 10th and 12th Board Examinations exempted from Lockdown Measures.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1625407
• 20th May: MHA amended Lockdown Guidelines to facilitate Domestic Air Travel for Stranded Persons in India.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1625578
• 24th May: MHA issued SOPs for movement of Indian Nationals stranded abroad, besides persons stranded in India.
Link- https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1626629
June 2020
• 3rd June: Relaxation in Visa and Travel restrictions to permit certain categories of Foreign Nationals to come to India.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1628988
• 14th June: Union Home Minister Shri Amit Shah chaired a meeting to review COVID-19 situation in Delhi.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631512
• 15th June: Union Home Minister Shri Amit Shah chaired meeting of all political parties in Delhi on the COVID-19 situation in the national capital.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631667
• 15th June: Union Home Minister Shri Amit Shah made a surprise visit to LNJP Hospital in Delhi to inspect COVID-19 facilities.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631723
• 16th : Following Union Home Minister Shri Amit Shah’s directions, all Delhi hospitals speed up last rites of COVID-19 deceased.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1631964
• 17thJune : Slew of steps taken to tackle the COVID situation in Delhi pursuant to series of review meetings chaired by the Union Home Minister Shri Amit Shah.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632196
• 18th June: Union Home Minister held review meeting on COVID-19 preparations with senior officials of NCR; from health surveys to testing and cap on in-patient private hospital costs, COVID-19 management in Delhi streamlined.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632370
• 21st June: Union Home Minister chaired a high level meeting where report of Dr. V.K. Paul Committee on containment strategy of COVID-19 in Delhi was presented.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633260
• 29th June: MHA issued new Guidelines for Unlock 2.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635227
July 2020
• 2nd July: Union Home Minister held a meeting with Chief Ministers of Delhi, Haryana and Uttar Pradesh for a unified Covid19 strategy for NCR.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635978
• 5th July: Union Home Minister Shri Amit Shah and RakshaMantri Shri Rajnath Singh visited the 1000 Beds with 250 ICU Beds SardarVallabh Bhai Patel COVID19 Hospital in Delhi.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1636695
• 6th July: MHA permitted conduct of examinations by Universities and Institutions.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1636867
• 29th July: MHA issued Unlock 3 Guidelines, opened up more activities outside Containment Zones.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1642115
August 2020
• 22nd August: MHA asksed States to allow unhindered movement of persons and goods and services during Unlock-3.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1647890
• 29th August: MHA issued new Guidelines. Unlock 4 opened up more activities outside Containment Zones.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1649623
September 2020
• 30th September: MHA issued new Guidelines for Reopening.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1660432
October 2020
• 22nd October: Graded relaxation in visa and travel restrictions.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1666713
• 27th October: MHA extended the Guidelines for Reopening.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1667821
November 2020
• 15th November: Union Home Minister directed slew of measures for controlling the spread of Covid-19 in Delhi at a review meeting.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1673080
• 25th November: MHA issued Guidelines for Surveillance, Containment and Caution.
Link- https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1675624
December 2020
• 28th December: MHA extends guidelines for Surveillance, Containment and Caution.
Link - https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1684156