Ministry of Commerce & Industry
Seventh Trade Policy Review of India at the WTO
WTO Members applaud India’s efforts to improve trade and economic environment since 2015
08 JAN 2021 5:53PM by PIB Delhi
The second and final Session of India’s seventh Trade Policy Review (TPR) concluded today, 8thJanuary 2021, at the World Trade Organization in Geneva. The TPR is an important mechanismunder the WTO’s monitoring function in which member countries’ trade and related policies are examined by the WTO with an aim to contribute towards improved adherence to WTO rules, while providing constructive feedback to the Member under review.
India’s official delegation for the TPR was headed by the Commerce Secretary, Dr. Anup Wadhawan. In his closing statement to the WTO Membership today, the Commerce Secretary effectively responded to the issues raised by the Members during the first Session of India’s TPR held on 6th January 2021, while appreciating the importance placed by the WTO Members on India’s role and contribution toworld trade, as well as to the multilateral trading system. This can be gauged by more than 1050 questions asked during this exercise as well as 53 interventions made by the Member countries in the TPR meetings.
The Commerce Secretary highlighted that reform is a continuous and ongoing process, and the Government of India is deeply committed to pursuing this path to make India an attractive trade and investment partner for the world. He also informed that that India is striving toforge greater economic and trade linkages with the world, by utilizing all avenues available.
The Commerce Secretary mentioned that the ongoing pandemic has again brought to the fore, the importance of food and livelihood security and urged the Membership for a permanent solution to Public Stock Holding (PSH) for food security. He also informed that India has a stable policy environment with considerably lower applied rates than its WTO commitments. While emphasizing that India’s trade remedial investigations are conducted in a transparent manner and in accordance with WTO provisions, he also mentioned that only a miniscule fraction of India’s imports attract these measures.
The Commerce Secretary conveyed India’s gratitude to the Members for their active participation in India’s review, highlighting that this is an indicator of their keen interest in strengthening trade ties with India. He specially thanked the LDC Members for their appreciation of India’s proactive efforts at the WTO as well as India’s very liberal Duty-Free Tariff Preference Scheme. While conveying India’s deep commitment to the multilateral trading system and continued positive role in the international fora, he also informed the Membership about India’s commitment on streamlining and simplifying the overall domestic business environment even further, with an aim to break into the top 50 in the World Bank’s Doing Business Report.
The Discussant for India’s TPR, Ambassador (Ms.) SunantaKangvalkulkij of Thailand, in her concluding remarks, appreciated India’s efforts and commitment towards this transparency exercise. She also noted the interest shown by the WTO membership in India’s review and strongly commended the steps taken by India in the past 5 years onwide-ranging economic issues. Introduction of a path-breaking structural reform in the form of Goods & Services Tax by India, during the review period, was also commended. The Discussant specifically observed India’s proactive efforts in the implementation of WTO’s Trade Facilitation Agreement and the role played by it in furthering “Ease of Doing Business” in the country, while observing the highly improved ranking of India in the “Trading across Borders” indicator under the Doing Business Report. She also noted that the WTO Membership has been appreciative of the steps taken by India for liberalizing its FDI regime and India’s National Intellectual Property Rights Policy, 2016.
The meeting ended with the closing remarks of the Chair of the WTO’s TPR Body, Ambassador Harald Aspelund, wherein he congratulated India for its strong economic growth during the period under review, and commended India’s support during the TPR exercise.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
দবল্যু.তি.ও.দা ভারতকী তরেৎশুবা ত্রেদ পোলিসী য়েংশিনবা
দবল্যু.তি.ও. মেম্বরশিংনা ভারতনা ইং ২০১৫দগী হৌদুনা ললোন-ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোনগী অকোয়ববু ফগৎহন্নবা হোৎনবশিংবু থাগৎখ্রে
08 JAN 2021 5:53PM by PIB Imphal
ভারতকী তরেৎশুবা ত্রেদ পোলিসী রীভ্যু (তি.পি.আর.)গী অনিশুবা অমসুং অরোইবা সেসন অসি ঙসি, জনুৱারি ৮, ২০২১দা জেনেভাদা লৈবা ৱর্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসন্দা লোইশিনখ্রে। তি.পি.আর. অসি দবল্যু.তি.ও.গী য়েংশিনবগী থৌওংগী মখাদা লৈবা য়াম্না মরু ওইবা মেকানিজম অমনি। মসিদা মেম্বর লৈবাকশিংগী ত্রেদ অমসুং মরী লৈনবা পোলিসীশিং অসি দবল্যু.তি.ও.না মখোয়গী কাঙলোনশিং ইনবগী মওং হেনগৎহন্নবা তেংবাংবগা লোয়ননা য়েংশিনবগী থবক চত্থৈ অমসুং য়েংশিল্লিবা মেম্বর লৈবাকশিংদা কান্নবা পাউতাক কয়া অমসু পীবগী থৌওং য়াওই।
ভারতকী তি.পি.আর.গী ওফিসিএল দেলিগেসন অসি কম্মর্স সেক্রেতরী, দাঃ অনুপ ৱাধাৱন্না লুচিংবনি। মহাক্না দবল্যু.তি.ও.গী মেম্বরশিপ্তা ঙসি পীখিবা ৱারোলগী লোইশিনবদা জনুৱারি ৬, ২০২১দা পাংথোকখিবা ভারতকী অহানবা তি.পি.আর.দা মেম্বরশিংনা হংলকখিবা ৱাহংশিংগী মতিক চাবা পাউখুম পীখি। মসিগা লোয়ননা মহাক্না দবল্যু.তি.ও.গী মেম্বরশিংনা ভারতনা মালেমগী ত্রেদতা তেংবাংবা অমসুং থৌদাং য়াবগা লোয়ননা মলতিলেতরেল ত্রেদিং সীস্তেমদা শৌগৎপগী থৌওংশিংদা মরু ওইবা পীবীবগীদমক্তা থাগৎপসু ফোংদোকখি। মসিগী থৌওংশিং অসি থৌরম অসিগী মনুংদা হংখিবা ৱাহং ১০৫০ অমসুং তি.পি.আর.গী মীফমশিংদা মেম্বর লৈবাকশিংনা পাংথোকখিবা থৌওং ৫৩না মতিক চানা ফোঙদোকপা ঙমগনি।
কম্মর্স সেক্রেতরীনা শেমদোকপা অসি লেপ্তনা অমসুং হৌজিক-হৌজিক চত্থরিবা থৌওংনি অমসুং ভারত সরকারনা ভারতপু মালেমগী নুংঙাইরবা ললোন-ইতিক অমসুং শেল-থাদবগী খোঙলোই অমা ওইহন্নবা খোঙফম চেৎপা লম্বী অমদা চৎলি হায়রদুনা মীয়ামগী অউক্নিং চীংশিনখি। মহাক্না ভারতনা অফংবা এভেন্যুশিংবু নীংথিনা শিজিন্নদুনা অচৌবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা শেন্মিৎলোন অমা শেম্নবা অমসুং মালেমগী ললোন-ইতিক্কী মতাংদা নীংথিনা শম্ননবা হোৎনরি হায়না মখা তানা হায়খি।
কম্মর্স সেক্রেতরীনা হৌজিক চৎলিবা লাইচৎ অসিনা চিঞ্জাক অমসুং হিংবগী সেক্যুরিতীগী মরু ওইবা অসি মাংদা অমুক পুরক্লে হায়রদুনা মেম্বরশিংনা ফুদ সেক্যুরিতীগীদমক্তা মতম কুইনা চৎকদবা পব্লিক স্তোক হোলদিং (পি.এস.ঐচ.)গী ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা হায়খি। মহাক্না দবল্যু.তি.ও.দগী হেন্না তাথবা মমলগা লোয়নবা তংদু লৈতাবা পোলিসীগী অকোয়বা অসি ভারত্তা লৈ হায়না পাউদমখি। ভারতকী ললোন-ইতিক ফগৎহন্নবা থিজিনবগী থবকশিং অসি নুং-পান্না ফাউনা উবগী মওংদা অমসুং দবল্যু.তি.ও.গী কাঙলোনগী মতুং ইন্না চত্থৈ হায়না মিৎয়েং চঙলদুনা ভারতকী মীরমদগী পোত্থোক লৈবগী অপিকপা শরুক অমক্তংনা মসিগী খোঙথাংশিং অসিগী পুক্নিং চীংশিল্লি হায়খি।
কম্মর্স সেক্রেতরীনা ভারতকী পোলিসী য়েংশিনবা অসিদা মেম্বরশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকপগা লোয়ননা মসিগী থৌওং অসিনা মখোয়না ভারতকা লৈনরিবা ত্রেদকী মরী অসি হেন্না ফগৎহন্নিঙই হায়বা তাকপনি হায়খি। মহাক্না এল.দি.সি.গী মেম্বরশিংবু মখোয়না ভারতনা দবল্যু.তি.ও.দা থৱাই য়াওনা হোৎনরিবা অমসুং মীয়াম্না য়াবা ভারতকী দ্যুতী-ফ্রী তারিফ প্রিফরেন্স স্কিম অসিদা থাগৎপগীদমক্তা অখন্ননা থাগৎপগী ৱাফম ফোংদোকখি। মলতিলেতরেল ত্রেদিং সীস্তেমদা ভারতনা খোঙফম চেৎলিবা অমসুং মালেমগী মরক্তা কান্নবা থৌদাং য়ারিবা অসিগী মতাংদা খোঙফম চেৎপগী ৱাফম ফোংদোকপগা লোয়ননা মহাক্না ভারতকী লৈবাক মনুংগী কারবার অপুনববু হেন্না পরিং চুম্বা অমসুং লাইহন্নবা হোৎনদুনা ৱর্ল্দ বেঙ্ককী দুইং বিজনেস রিপোর্তকী মকোক থংবা ৫০গী মনুং চনবা ঙম্নবা হোৎনরি হায়বগী ৱাফমসু ফোংদোকখি।
ভারতকী তি.পি.আর.গী খন্ন-নৈনবদা য়াওরিবা, থাইলেন্দগী এম্বেসেদর (মিস) সুনন্তা কাংবাল্কুল্কিজনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবদা মসিগী মনুং-মপান ফাওনা উবা থৌওংশিং অসিদা ভারতনা হোৎনবগী থৌওংবু থাগৎখি। ভারতকী পোলিসী য়েংশিনবগী থৌওং অসিদা দবল্যু.তি.ও.গী মেম্বরশিংনা থৱাই য়াওবগী মওং উৎপা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা ভারতনা হৌখিবা চহি ৫দা তোঙান-তোঙানবা শেন্মিৎলোনগী হীরমশিংদা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতনা গুদ অমসুং সর্ভিস তেক্সকী মওংদা তোঙানবা মওংগী স্ত্রকচরেল রীফোরম অমা পাংথোকখিবা অসুদু য়েংশিনবগী থৌরম অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। খন্ন-নৈনরিবা মীওই অসিনা ভারতনা দবল্যু.তি.ও.গী ত্রেদ ফেসিলিতেসন এগ্রীমেন্তকী কাঙলোনশিংবু থবক ওইনা পাংথোকপদা থৱাই য়াওবগী মওং উৎলিবা অমসুং ‘দুইং বিজনেস রীপোর্ত’কী মখাদা ভারতকী ‘ত্রেদিং এক্রোস বোর্দর’গী থাক ৱাংখৎলক্লিবা অসিবু য়েংলদুনা ভারতনা লৈবাক অসিদা কারবার তৌবা নুংঙাইহন্নবা পাংথোকপদা লৌরিবা থৌদাংশিংবু অখন্ননা য়েংশিনখি। মহাক্না ভারতনা এফ.দি.আই.গী চৎনবীবু মীয়াম্না পাম্নবা হোৎনবগীদমক্তা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং ভারতকী নেস্নেল ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী রাইৎ পোলিসী, ২০১৬পু দবল্যু.তি.ও.গী মেম্বরশিংনা য়াম্না থাগৎনৈ হায়না ফোঙদোকখি।
দবল্যু.তি.ও.গী তি.পি.আর. বোদী, এম্বেসেদর হারাল্দ এস্পেলুন্দনা ভারতনা য়েংশিনবগী থৌওংগী মনুংদা মপাঙ্গল লৈনা শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৌবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকপগা লোয়ননা তি.পি.আর.গী থবক পাংথোক্লিঙৈগী মনুংদা ভারতনা শৌগৎপগী থৌওংবু থাগৎপগা লোয়ননা মীফম অসি লোইশিনখি।