Ministry of Panchayati Raj
Year End Review 2020- Ministry of Panchayati Raj
08 JAN 2021 11:47AM by PIB Delhi
The major highlights of the Ministry of Panchayati Raj during the year 2020 are as follows:
1. SVAMITVA (Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas)
Towards the objectives of socio-economic empowerment of the rural mass and making them self-reliant, a Central Sector Scheme, “Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas’ was launched by the Prime Minister on 24th April 2020. The scheme aims to provide the ‘record of rights’ to village household owners possessing houses in inhabited rural areas in villages and issuance of property cards to the property owners.
• Pilot phase of the Scheme is being implemented during the financial year 2020-21 covering about 1 lakh villages in the States of Maharashtra, Karnataka, Haryana, Uttar Pradesh, Uttarakhand and Madhya Pradesh and few border villages of Punjab & Rajasthan, along with establishment of 101 Continuous Operating System (CORS) stations across Punjab and Rajasthan. In the Pilot phase, distribution of Property card/title deed has already commenced in all the six selected States. The scheme will cover all remaining States/UTs by 2023-24.
• As on November 2020, drone flying has been completed in 8,837 villages; out of which data processing of survey data is completed for 6,438 villages and feature extraction for 5,342 villages. Physical distribution of property cards has been done to about one lakh household owners in 763 villages across 6 pilot States, details of which are as under:
Sl. No.
State
Property Card/ Title deed
Villages
Property Card Owners
1.
Haryana
Title Deed
221
40,000
2.
Karnataka
Rural Property Ownership Record (RPOR)
2
121
3.
Madhya Pradesh
AdhikarAbhilekh
44
3,132
4.
Maharashtra
Sannad
100
14,000
5.
Uttarakhand
SvamitvaAbhilekh
50
6,587
6.
Uttar Pradesh
Gharauni
346
36,880
Total
763
1,00,720
1. e-Gram Swaraj e-Financial Management System
In order to strengthen e-Governance in Panchayati Raj Institutions (PRIs), eGramSwaraj, a Simplified Work Based Accounting Application for Panchayati Raj, was launched on the occasion of National Panchayati Raj Day on April 24, 2020. It has been developed amalgamating the functionalities of all the applications under e-panchayat Mission Mode Project (MMP).
• e-GramSwaraj assists in enhancing the credibility of Panchayat through inducing greater devolution of funds to PRI. It brings better transparency through decentralized planning, progress reporting and work-based accounting. Furthermore, the application provides a platform for effective monitoring by higher authorities.
• In this endeavour, the Ministry of Panchayati Raj has put in place an e-Financial Management System (e-FMS) comprising of Panchayat Planning, Physical Progress, Financial Progress, and Asset Management with Local Government Directory (LGD) forming the base for such a robust system along with the Public Financial Management System (PFMS), Special Planning and Geotagging.
Click here for more details on current progress of the adoption of e-GramSwaraj including eGramSwaraj-PFMS Interface
1. Training & Capacity Building
• The Ministry of Panchayati Raj (MoPR) is responsible for the work of advocacy, monitoring and implementation of the mandate of 73rd Amendment to the Constitution. MoPR complements the efforts of State Government towards training and capacity building of the Panchayati Raj Institutions (PRls) through Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Gram Swaraj Ahhiyan (RGSA). The Ministry has approved the Annual Action Plans (AAPs) of 34 States/UTs and released Rs.324.42 crore to 17 States/UTs and implementing agencies till 08.12.2020.
Click here for details of some of the major activities approved during 2020-21 to States/UTs
1. People’s Plan Campaign (PPC)- Sabki Yojana Sabka Vikas
• Inspired by the visible and quite satisfactory performance of the Gram Panchayats, Gram Sabhas and other stakeholders involved in the PPC during 2018-19 and 2019-20 and to provide sustainability to the Gram Panchayat Development Plan (GPDP) formulation process into a participative and transparent exercise, the process of GPDP preparation for the financial year 2021-22 again has started in Campaign mode from 2nd October, 2020 as PPC-2020-21. The status of PPC as on December 08/12/2020 is as under:
1. 162155 numbers (59.7%) of Gram Sabhas held
2. 195168 numbers (78%) of Gram Sabhas Scheduled
3. 53901 numbers (19.9%) of facilitator’s feedback received.
4. 49114 numbers (18.1%) of GPDP Approved as per facilitator’s feedback.
5. 39 numbers of GPDPs uploaded on eGramswaraj portal
6. 98 numbers of GPDPs in pipeline
1. AuditOnline: Online Audit of Panchayat accounts
• As a critical Institutional reform, Ministry has launched the AuditOnline application on 15th April, 2020 for carrying out online Audits of Panchayat accounts. AuditOnline not only facilitates the auditing of accounts but also provisions for maintaining audit records that have been carried out. This application also seeks to streamline the process for audit inquiries, draft local audit reports, draft audit Paras etc. One of the main unique aspect of AuditOnline; is that it is a completely configurable application i.e. the application can be modified/configured as per States ‘Audit process flow, so that the State Auditors using the application can easily carry out the audit exercise using AuditOnline.
• To begin with; it was decided to carry out the audit of Panchayat accounts for 14th Finance Commission (XIV FC) for the year 2019-20. Accordingly, States were informed that mandatory audit of at least 20% GPs need to be carried out. The accounts of Panchayats are being maintained on eGramSwaraj (erstwhile PRIASoft – accounting MIS), a work based accounting software developed under e-Panchayat Mission Mode Project. Majority of the States have adopted eGramSwaraj and have been accounting for expenditure incurred under XIV FC. Almost, all States are on-board AuditOnline to carry out audit of 20% of the GPs. Few States decided to carry out audit of more than 20% GPs viz. Telangana (40%) and UP (100%). All States are required to complete the audit process by 31st December 2020. However, from next year i.e. 2021-22; 100% GPs have to be audited using AuditOnline.
• To educate the concerned authorities about AuditOnline, several online training sessions were provided to the States, video tutorials (both in English and Hindi) were also developed which were shared with the States.
Click here for more details on Current Status of AuditOnline (as on 07.12.2020)
1. Geo-tagging of assets
• As a part of effective monitoring, it is imperative to have field-level monitoring of physical progress of the works. Further, supplementing to strengthening the system; geo-tagging of assets (on completion of work) is of utmost importance. Ministry has developed mActionSoft – a mobile based solution to help in capturing photos with Geo-Tags (i.e. GPS Coordinates) for the works which have asset as an output. Geo-tagging of the assets is done in at least three stages viz. (i) before start of the work, (ii) during the work and (iii) on completion of work. This would provide a repository of information on all works and assets related to natural resource management, water harvesting, drought proofing, sanitation, agriculture, check dams and irrigation channels etc. As on November 2020 around 13,49,396 photographs (cumulative count) of the assets have been created through Fourteenth Finance Commission Grants. States have also initiated Geo tagging for Fifteen Finance Commission, 13,624 photos have been uploaded across 12 States in the current year.
1. Initiative for the Gram Panchayat Spatial Development Planning
• Ministry of Panchayati Raj has taken up the initiative for the Gram Panchayat Spatial Development Planning on the pilot basis for two Gram Panchayats per institute in the States of Andhra Pradesh, Assam, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Jharkhand, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Uttarakhand and West Bengal in collaboration with 17 architecture as well as engineering institutes of National repute, including IITs and NITs, spread across 14 States. This initiative was launched on 1st July 2020 in a meeting chaired by Secretary, Panchayati Raj in which these institutes and State Governments participated through video conference.
• A total of 34 Gram Panchayats have been selected for this pilot study through a consultation process with the respective institute and the Panchayati Raj Department of the State Government. National Informatics Centre (NIC) and National Remote Sensing Centre (NRSC) are the technology partners of the Ministry in this endeavour.
1. Role of Panchayats in combating COVID-19 Pandemic
• With active assistance of the Ministry of Panchayati Raj, the Panchayats in the country have taken various mitigation / preventive measures against the COVID-19 Pandemic. Right from times of early onset of the COVID-19 pandemic in the country, the Panchayats have been on the forefront taking various preventive and protective measures. This has been illustrated during the interaction of the Prime Minister Shri Narendra Modi with selected Sarpanchs of Gram Panchayats on the occasion of National Panchayati Raj Day on 24th April, 2020.
• The various initiatives employed by the Panchayats in setting up isolation centres in rural areas include development of IEC materials towards awareness creation, intensive sanitization/disinfection measures, deployment of village volunteers for COVID-19 management, enforcement of social distancing, organization of medical camps, tracking and isolating new entrants to the villages, door to door campaigns for awareness generation, hand washing campaigns, mass production of masks through SHG involvement, provision of gainful employment to returning migrant workers through involving them in Finance Commission, MGNREGS works etc.
• Since Panchayati Raj Institutions are more closely connected to the local public and better able to navigate context-specific local conditions, Ministry of Panchayati Raj roped in the nationwide network of PRIs to convince the local residents to follow the guideline of health authorities and cooperate with the frontline health workers / Corona warriors.
1. Dissemination of vital information of other Ministries/ Departments to the last mile recipients at Gram Panchayats and role of the Ministry of Panchayati Raj
• Ministry of Panchayati Raj has been supporting, encouraging and catering to the information-needs of the Panchayati Raj Institutions, especially Gram Panchayats, to play an important role on issues of national importance. A sizeable number of Gram Panchayats are covered under digital umbrella and the availability of digital infrastructure / digital backbone as well as robust and advanced IT & e-Governance infrastructure available with Gram Panchayats facilitated an outreach till the last mile and proved boon to ensure dissemination of information.
1. Finance Commission Grants to Rural Local Bodies
• The Fifteenth Finance Commission (XV FC) in its interim report for the period of FY 2020-21 has recommended grants of Rs.60,750 crore for Rural Local Bodies (RLBs). This is the highest annual allocation of Finance Commission Grants to RLBs so far. Earlier, Fourteenth Finance Commission (XIV FC) recommended an award of Rs.2,00,292.20 crore to the Gram panchayats constituted under Part IX of the Constitution for 26 States for the award period 2015-20. Non Part IX Areas where Panchayats do not exist were not recommended XIV FC Grants. Now, the XV FC Grant-in-aid will be devolved to all tiers of Panchayats including the Traditional Bodies of Non Part IX States and Fifth and Sixth Schedule areas, in 28 States.
• The Grants are provided in two parts, namely, (i) a Basic (Untied) Grant (50%) and (ii) a Tied Grant (50 %) While the basic grants are untied and can be used by RLBs for location-specific felt needs, except for salary or other establishment expenditure, the Tied Grants are earmarked for the national priority focus areas of Drinking Water Supply and Sanitation. Rs. 30,375 Crore as the first instalment each of Basic (Untied) and Tied Grants for the RLBs have already been released to the States based on the recommendation of MoPR, which have helped create infrastructure for basic services and also augment delivery of services to the rural citizens.
1. Garib Kalyan Rozgar Abhiyan (GKRA)
• Government of India had launched GKRA in six States of Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Uttar Pradesh to provide gainful employment to the migrant labourers who had returned to their native villages due to the outbreak of COVID-19 pandemic. As a part of the Abhiyan, Ministry of Panchayati Raj undertook facilitation of two activities namely, (i) ‘Construction of Gram Panchayat Bhawans’ and (ii) ‘Works under Central Finance Commission Grants.
• The Panchayats in the 116 GKRA Districts were provisioned with the funds to the tune of Rs.9554.97 crore (unspent balance of XIV FC Grants and XV FC Untied and Tied Grants) for undertaking ‘Works under Finance Commission Grants’ in the rural areas, out of which an expenditure to the tune of Rs.5810.95 crore (60.82%) was made and 2,82,45,660 person days generated during the Abhiyan period which ended on 22.10.2020.
• Construction of a total of 1,347 new Gram Panchayat (GP) Bhawans in six GKRA States have been completed during the Abhiyan, 12,854 GP Bhawans are at different stages of construction and 35,56,809 person days of employment generated. Apart from the construction of GP Bhawans under GKRA, construction of 9 and repairing of 4480 GP Bhawans have also been approved under the scheme of RGSA during 2020-21.
1. National Panchayat Awards 2020
• Despite constraints and limitations, there are many outstanding performers among Panchayats all over the country. Thus, Ministry of Panchayati Raj has been incentivizing best performing Panchayats/States/UTs through awards and financial incentives since the year 2011 under its Incentivization of Panchayats Scheme in recognition of their good work for improving delivery of services and public goods. The awards are given on the National Panchayati Raj Day celebrated on 24thApril annually.
• National Panchayat Awards 2020 were conferred under various categories namely, Deen Dayal Upadhyay Panchayat Sashaktikaran Puraskar [to 213 Panchayats in 28 States/UTs], Nanaji Deshmukh Rashtriya Gaurav Gram Sabha Puraskar (to 27 Gram Panchayats in 27 States/UTs), Gram Panchayat Development Plan Award (to 28 Gram Panchayats in 28 States/UTs), Child-friendly Gram Panchayat Award (to 30 Gram Panchayats in 30 States/UTs) and e-Panchayat Puraskar (8 States).
• For National Panchayat Awards 2021 (Appraisal year 2019-20) online nominations for all three tiers of Panchayati Raj Institutions have been invited from State Governments/Union Territory (UT) Administrations under the four categories namely, Deen Dayal Upadhyay Panchayat Sashaktikaran Puraskar, Nanaji Deshmukh Rashtriya Gaurav Gram Sabha Puraskar, Gram Panchayat Development Plan Award and Child-friendly Gram Panchayat Award.

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
ইং ২০২০ লোইশিনখিবগী হঙ্গৎনা য়েংবা – পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়
08 JAN 2021 11:47AM by PIB Imphal
পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না ইং ২০২০দা পাংথোকখিবা মরু ওইবা থৌওংশিং মখাদা পীরিঃ
১) এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ. (সর্ভে ওফ ভিলেজস অমসুং মেপ্পিং ৱিথ ইম্প্রোভাইজ তেক্নোলোজী ইন ভিলেজ এরিয়াস)
খুঙ্গংগী মীওইশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক্কী ফিভম্বু খুমাং চাউশিলহনবগী পান্দম অমসুং মখোয়বু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা হোৎনবগা লোয়ননা ‘সর্ভে ওফ ভিলেজস অমসুং মেপ্পিং ৱিথ ইম্প্রোভাইজ তেক্নোলোজী ইন ভিলেজ এরিয়াস’ কৌবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা প্রধান মন্ত্রীনা এপ্রিল ২৪, ২০২০দা হৌদোকখি। মসিগী স্কিম অসিনা খুঙ্গংগী মী তাবা লমশিংদা য়ুম লৈবা মীওইশিংগী ‘রেকোর্দ ওফ রাইৎস’ ফংহনবগা লোয়ননা লম মপুশিং অসিদা লন-থুমগী কার্দ পীবগী পান্দম থম্মি।
• স্কিম অসিগী পাইলোৎ ফেজ অসি শেনবা চহি ২০২০-২১গী মনুংদা মহারাস্ত্রা, করনাতকা, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং মধ্য প্রদেশকী রাজ্যশিংদা অমসুং পঞ্জাব অমসুং রাজস্থানগী ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং খরা অমসুং রাজ্য অনিসিগী কন্তিন্যুৱস ওপরেতিং সীস্তেম (সি.ও.আর.এস.) ১০১দা পায়খৎখিবনি। মসিগী পাইলোৎ ফেজ অসিদা, প্রোপর্তী কার্দ/তাইতল দীদ য়েন্থোকপগী থৌওংশিং অসি খনগৎলবা রাজ্য ৬তা হৌখ্রে। সিম অসিনা ইং ২০২৩-২৪ ফাওবগী মনুংদা লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংসু কোনগনি।
• নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী মনুংদা, খুঙ্গং ৮৮৩৭তা দ্রোন পাইবগী থবকশিং লোইশিনখ্রে; মসিগী থৌওংশিং অসিদগী খুঙ্গং ৬৪৩৮গী সর্ভে দেতা শিন্দোকপগী থবকশিং অমসুং খুঙ্গং ৫৩৪২গী ফীচর এক্সত্রেক্সনগী থবকশিংসু লোইখ্রে। প্রোপর্তী কার্দশিং অসি পাইলোৎ রাজ্য ৬কী খুঙ্গং ৭৬৩গী লমগী মপু চাউরাকপা লাখ অমদা য়েন্থোকখ্রে অমসুং মসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
মথং-মনাও
রাজ্য
প্রোপর্তী কার্দ/তাইতল দীদ
খুঙ্গং
প্রোপর্তী কার্দকী মপুশিং
হরিয়ানা
তাইতল দীদ
২২১
৪০০০০
করনাতকা
রুরেল প্রোপর্তী ওনর্শিপ রেকোর্দ (আর.পি.ও.আর.)
১২১
মধ্য প্রদেশ
অধিকার অভিলেখ
৪৪
৩১৩২
মহারাস্ত্রা
সন্নদ
১০০
১৪০০০
উত্তরাখন্দ
স্বামিত্ব অভিলেখ
৫০
৬৫৮৭
উত্তর প্রদেশ
ঘরোনি
৩৪৬
৩৬৮৮০
অপুনবা
৭৬৩
১০০৭২০
২) ই.-গ্রাম স্বরাজ ই.-ফাইনেন্সিএল মেনেজমেন্ত সীস্তেম
পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.)গী ই.-গভর্নেন্স অসিগী মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক্তা, লাইহল্লবা থবক তৌবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইবা পঞ্চায়তী রাজকী একাউন্তিং এপ্লিকেসন, ই.-গ্রাম স্বরাজ অসি নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎ, এপ্রিল ২৪, ২০২০দা লোঞ্চ তৌখি। অসিগী এপ্লিকেসন অসি ই.-পঞ্চায়ৎ মিসন মোদ প্রোজেক্ত (এম.এম.পি.)গী মখাদা লৈবা এপ্লিকেসন খুদিংগী থবকশিংবু পুনশিন্দুনা পুথোকপনি।
• ই.-গ্রাম স্বরাজনা পি.আর.আই.দা ফন্দ পীবগী থৌওং হেনগৎপগী খুত্থাংদা পঞ্চায়ৎকী থাজবা অসিবু হেনগৎহনবদা তেংবাংই। মসিনা দিসেন্ত্রেলাইজ প্লান্নিং, প্রোগ্রেস রিপোর্তিং অমসুং থবক য়ুম্ফম ওইবা একাউন্তিংগী খুত্থাংদা মনুং-মপান হেন্না উবা ফংহল্লি। মখা তাবা ওইনা, এপ্লিকেসন অসিনা অৱাংবা থাক্কী ওথোরিতীশিংনা নীংথিনা য়েংশিনবা য়াবগী প্লেৎফোর্ম অমা পী।
• মসিগী থৌওং অসিদা পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না লোকেল গভর্নমেন্ত দাইরেক্তরী (এল.জি.দি.)গা লোয়ননা পঞ্চায়ৎ প্লান্নিং, ফিজিকেল প্রোগ্রেস, ফাইনেন্সিএল প্রোগ্রেস অমসুং এসেৎ শেন্নবগী থৌওংশিং য়াওবা ই.-ফাইনেন্সিএল মেনেজমেন্ত সীস্তেম (ই.-এফ.এম.এস.) অমা লৈহন্দুনা পব্লিক ফাইনেন্সিএল মেনেজমেন্ত সীস্তেম (পি.এফ.এম.এস.), স্পিসিএল প্লান্নিং উমসুং জিও-তেগিংগী থৌওংগা লোয়ননা অসিগুম্বা অচৌবা পথাপ অসিগী য়ুম্ফম অমা শেম্মি।
ই.-গ্রাম স্বরাজ – পি.এফ.এম.এস. ইন্তর্ফেস য়াওবা ই.-গ্রাম স্বরাজ শিজিন্নবগী হৌজিক ওইরিবা ফিভমগী অকুপ্পা মরোলগীদমক্তা ক্লিক তৌবীয়ু
৩) ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবা
• পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয় (এম.ও.পি.আর.) অসিনা কন্সতিত্যুসনগী ৭৩শুবা শেমদোকপদা য়াওরিবা থবকশিংগী ই-পাউ শন্দোকপা, য়েংশিনবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপগী থৌদাং লৌই। এম.ও.পি.আর.না রাজ্য সরকারশিংনা রাস্ত্রিয় গ্রাম স্বরাজ অভিয়ান (আর.জি.এস.এ.)গী সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কিমগী খুত্থাংদা পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসন (পি.আর.আই.)শিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী থবকশিংবু শৌগৎলি। মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্য/য়ু.তি. ৩৪গী এন্নুএল এক্সন প্লান (এ.এ.পি.)গী অয়াবা পীদুনা ৮/১২/২০২০ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি. ১৭ অমসুং থবক পাংথোকপা এজেন্সীশিংদা লুপা করোর ৩২৪.৪২গী শেনফমসু থাদোকখ্রে।
ইং ২০২০-২১গী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা অয়াবা পীখ্রবা মরু ওইবা খোঙথাং খরগী অকুপ্পা ৱারোলশিংগীদমক্তা ক্লিক তৌবীয়ু
৪) পীপল্স প্লান কেম্পেন (পি.আর.সি.) – সবকী য়োজনা সবকা বিকাস
• ইং ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০গী মনুংদা পি.পি.সি.দা য়াওবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ, গ্রাম সভা অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংনা নীংথিনা অমসুং মশক থোক্না উবা ফংবা মওংদা থবক পাংথোকপশিংনা ইথিল পীবা অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ৎ দিভেলপমেন্ত প্লান (জি.পি.দি.পি.) শেম্বগী থৌওং অসিবু তুং কোইনা চৎপা মীয়াম্না শরুক য়াবা অমসুং মনুং-মপান ফাওনা উবা থৌওং অমা ওইহন্নবগীদমক্তা শেনবা চহি ২০২১-২২গী জি.পি.দি.পি. শেম্বগী থবকশিং অসি ওক্তোবর ২, ২০২০দগী পি.পি.সি.-২০২০-২১ ওইনা কেম্পেন মোদতা থবক পাংথোকপা হৌখ্রে। দিসেম্বর ৮, ২০২০গী ফাওবগী মনুংদা পি.পি.সি.গী ওইরিবা ফিভমশিং অসি মখাদা পীরিঃ
ক) গ্রাম সভা ১৬২১৫৫রক (৫৯.৭%) পাংথোকখ্রে
খ) গ্রাম সভা ১৯৫১৬৮ (৭৮%) পাংথোক্নবা মতম লেপখ্রে
গ) ফেসিলিতেতর ৫৩৯০১ (১৯.৯%)গী ফীদবেক ফংখি
ঘ) ফেসিলিতেতরগী ফীদবেক্কী মতুং ইন্না জি.পি.দি.পি. ৪৯১১৪ (১৮.১%)গী অয়াবা পীখ্রে
ঙ) ই.গ্রামস্বরাজ পোর্তেলদা জি.পি.দি.পি. ৩৯ অপলোদ তৌখ্রে
চ) জি.পি.দি.পি. ৯৮ পাংথোক্কদবগী ঙাইদুনা লৈরি
৫) ওদিৎওনলাইনঃ পঞ্চায়ৎ একাউন্তশিং ওনলাইন্দা ওদিৎ তৌবা
• ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা মরু ওইবা শেমদোকপা অমা ওইনা, মন্ত্রালয়না পঞ্চায়ৎকী একাউন্তশিংবু ওনলাইন্দা ওদিৎ তৌনবা হায়দুনা এপ্রিল ১৫, ২০২০দা ‘ওদিৎওনলাইন’ এপ্লিকেসন লোঞ্চ তৌখি। মসিনা একাউন্তশিংবু ওদিৎ তৌবদা তেংবাংবতা নত্তনা ওদিৎ তৌবগী রেকোর্দশিংবু শেন্নবগী খুদোংচাবসু ফংহল্লি। মসিগী এপ্লিকেসন অসিনা ওদিৎ ইঙ্ক্বারী, লোকেলগী ওদিৎ রীপোর্ত শেম্বা, ওদিৎ পেরা শেম্বনচিংবগী থবকশিংবু মওং মরিলসু তাহল্লি। ওদিৎওনলাইনগী তোপ-তোপ্পা মওং অমদি এপ্লিকেসন অসিবু অপাম্বগী মতুং ইন্না শেমদোকপা য়াবা অসিনি, হায়বদি এপ্লিকেসন অসি রাজ্যগী ওদিৎ প্রোসেস ফ্লোগী মতুং ইন্না শেমদোক্তুনা এপ্লিকেসন অসিবু শিজিন্নরিবা রাজ্যগী ওদিৎ তৌবা মীওইশিংনা ওদিৎ তৌবগী থৌওংশিং অসি পাংথোকপা য়াহল্লি।
• হৌদোকপা ওইনা; ইং ২০১৯-২০গী ১৪শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী (এক্স.আই.ভি. এফ.সি.) পঞ্চায়ৎকী একাউন্তশিং ওদিৎ তৌবা হায়না ৱারেপ অমা লৌখি। মসিগী মতুং ইন্না, রাজ্যশিংদা য়ামদ্রবদা জি.পি. ২০%গী ওদিৎ তৌদবা য়াদে হায়বা ৱাফম খঙহনখি। পঞ্চায়ৎশিংগী একাউন্তশিং অসি ই.-পঞ্চায়ৎ মিসন মোদ প্রোজেক্তকী মখাদা শাবা থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা একাউন্তিং সোফৱেয়র, ই.-গ্রামস্বরাজতা (হান্ননা পি.আর.আই.এ. সোফ – একাউন্তিং এম.আই.এস. ওইরম্বা) শেম-শাদুনা লৈবনি। রাজ্য অয়াম্বনা ই.-গ্রামস্বরাজ শিজিন্নদুনা এক্স.আই.ভি. এফ.সি.গী মখাদা লৈখিবা চাদিংশিংগী একাউন্তিং তৌদুনা লাক্লিবনি। রাজ্য পুম্নমক্না জি.পি. ২০%গী ওদিৎ তৌননবা ওদিৎওনলাইনদা য়াওনরে। রাজ্য খরা অমদি জি.পি. ২০%দগী হেন্না ওদিৎ তৌনবা ৱারেপ লৌনখিবসু লৈখিঃ তেলঙ্গানা (৪০%) অমসুং য়ু.পি. (১০০%)। রাজ্য খুদিংমক্না ওদিৎ তৌবগী থবকশিং অসি দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা লোইশিনগদবনি। অদুবু, মথং চহিদগী হৌনা, হায়বদি ইং ২০২১-২২, এপ্লিকেসন অসিগী খুত্থাংদা জি.পি.গী ১০০%গী ওদিৎ তৌগদবনি।
• ওদিৎওনলাইনগী মতাংদা মরী-লৈনবা মীওইশিংবু খঙহন্নবা হায়দুনা রাজ্যশিংদা তোঙান-তোঙানবা ওনলাইনগী ত্রেনিং সেসন কয়াসু পীখি। ভিদিও ত্যুতোরিএল (ইংলিশ অমসুং হিন্দি অনিমক্তা) কয়াসু শেম-শাদুনা রাজ্যশিংদা পীখি।
ওদিৎওনলাইনগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম খঙনবগীদমক্তা ক্লিক তৌবীয়ু (৭/১২/২০২০ ফাওবগী)
৬) এসেৎশিং জিও-তেগিং তৌবা
• নীংথিনা য়েংশিনবা ঙম্নবা হোৎনবগী শরুক অমা ওইনা, থবকশিং অসিগী লৈমাইগী থাক্তা লৈবা চাউখৎপশিং য়েংশিনবা অসি তঙাই ফদবা অমনি। মসিদা নত্তনা, পথাপ অসিবু মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবগীদমক্তা এসেৎশিংবু জিও-তেগিং তৌবা হায়বসি খ্বাইদগী মরু ওইনা ওইরক্লি। মন্ত্রালয় অসিনা এম.এক্সন সোফ কৌবা মোবাইলদা য়ুম্ফম ওইবা এসেৎশিংবু আউৎপুৎ ওইনা পুথোক্লিবা থবকশিংবু জিও তেগ (হায়বদি, জি.পি.এস. কো-ওর্দিনেৎ ওইনা) তৌবা ফোতো নম্বগী ৱারোইশিনগী পথাপ অমা পুথোকখি। এসেৎশিংবু জিও-তেগিং তৌবগী থবকশিং অসি য়ামদ্রবদা থাক অহুমদা পাংথোকখিঃ (১) থবক হৌদ্রিঙৈদা, (২) থবক তৌরিঙৈগী মনুংদা অমসুং (৩) থবক লোইরবা তুংদা। মসিনা থবক পাংথোকখিবা খুদিং অমসুং নেচরেল রিসোর্স মেনেজমেন্ত, ঈশিং য়োকশিনবা, ইকং থোক্তনবা শিনবা, সেনিতেসন, লৌউ-শিংউ, চেক-দাম অমসুং ইরিগেসন চেনেলনচিংবগা মরী লৈনবা এসেৎশিংগী ই-পাউ কয়াগী তুংশিনফম অমা ওইনসু কান্নবা পীগনি। নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী মনুংদা, এসেৎশিংগী ফোতো অপুনবা ১৩,৪৯,৩৯৬ অসি ১৪শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তকী খুত্থাংদা খোমজিনখ্রে। রাজ্যশিংনসু ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী জিও-তেগিংগী থবক হৌনখ্রে। হৌজিক্কী চহি অসিদা রাজ্য ১২দগী অপুনবা ফোতো ১৩,৬২৪ অপলোদ তৌরকখ্রে।
৭) গ্রাম পঞ্চায়ৎকী খোঙথাং- স্পেতিএল দিভেলপমেন্ত প্লান্নিং
• পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না গ্রাম পঞ্চায়ৎ- স্পেতিএল দিভেলপমেন্ত প্লান্নিং অসি পাইলোৎ বেসিস্তা আন্ধ্র প্রদেশ, অসম, ছতিসগর, গুজরাৎ, হরিয়ানা, ঝারখন্দ, করনাতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, ওরিশা, তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোলগী রাজ্যশিংগী গ্রাম পঞ্চায়ৎ অনি/অনিদা রাজ্য ১৪দা চাইথোক্তুনা লৈবা আর্কিতেকচর অমসুং আই.আই.তি. অমসুং এন.আই.তি. য়াওবা লৈবাক্কী থাক্তা লৈবা ইঞ্জিন্যারিং ইন্সতিত্যুৎ ১৭কা খুৎশম্নদুনা পায়খৎখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসি জুলাই ১, ২০২০দা পঞ্চায়তী রাজকী সেক্রেতরীনা লুচিংদুনা হায়রিবা ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা শরুক য়াবা মীফম অমদা হৌদোকখিবনি।
• মসিগী পাইলোৎকী ওইনা নৈনবা অসিগীদমক্তা গ্রাম পঞ্চায়ৎ ৩৪বু মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং রাজ্য সরকারগী পঞ্চায়তী রাজ বিভাগকা খন্নরবা মতুংদা খনগৎখি। নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.) অমসুং নেস্নেল রীমোৎ সেন্সিং সেন্তর (এন.আর.এস.সি.)না খোঙথাং অসিদা মন্ত্রালয়গী তেক্নোলোজীগী খোঙলোই ওইরিবনি।
৮) কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবদা পঞ্চায়ৎকী থৌদাং
• পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না থৱাই য়াওনা তেংবাংবগা লোয়ননা, লৈবাক অসিগী পঞ্চায়ৎশিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিবু লান্থেংনবা ওইনা চেকশিন তৌরাং কয়া অমা পায়খৎখি। লৈবাক অসিদা লাইচৎ অসি শন্দোরকপগী অঙনবা মতমদগী হৌনা, পঞ্চায়ৎশিংনা তোঙান-তোঙানবা চেকশিন-থৌরাং পায়খৎপগী থৌওংশিংদা মাং থাদুনা লাকখি। মসিগী থৌওংশিং অসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক্কী পঞ্চায়তী রাজ নুমিৎ, এপ্রিল ২৪, ২০২০দা খনগৎলবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী সর্পঞ্চশিংগা উন্নবগী থৌরমদা উৎখি।
• পঞ্চায়ৎশিংনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা আইসোলেসন সেন্তরশিং শেমগৎখিবগী তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মনুংদা মরী লৈনবা ই-পাউ পীনবা, সেনিতাইজেসন/মহিক-হাৎনবা থৌওংশিং মনুং হুৎনা পাংথোক্নবা, কোবিদ-১৯ শেন্ননবগীদমক্তা খুঙ্গংগী ভলন্তিয়রশিং থাদোকপা, সোসিএল দিস্তেন্সিং চৎনহনবা, মেদিকেল কেম্প শিন-লাংবা, খুঙ্গংদা লাকপা অনৌবা মীওইশিং মশক খংদোকপা অমসুং থীদোকপা, য়ুম্থোং খুদিংদা চত্তুনা ই-পাউ পীবা, এস.ঐচ.জি.শিং য়াওদুনা মাস্ক য়াম্না পুথোকপা, মইয়ুমদা হল্লকপা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংবু ফাইনান্স কম্মিসন, এম.জি.এয়ার.ই.জি.এস.কী থবকশিংগী খুত্থাংদা থবক পীবনচিংবা থৌওং কয়া য়াওখি।
• পঞ্চায়তী রাজকী ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মফমগী মীয়ামশিংগা হেন্না নক্নবা হেনবা অমসুং লোকেলগী মফমশিংগী মরমদা হেন্না খঙবা হেনবনা, পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবা পি.আর.আই.গী নেৎৱর্কশিংগা খুৎশম্নদুনা মখোয়গা লোয়ননা লোকেলগী মীওইশিংদা হকশেলগী ওথোরিতীশিংনা পীরিবা কাঙলোনশিং ইন্নবা অমসুং ফ্রন্তলাইন হেল্থ ৱর্কর/কোরোনাগী লান্মীশিংদা তেংবাংনবা হায়হনখি।
৯) অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিংগী মরু ওইবা ই-পাউশিংবু অরাপ্পা মফমগী গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা য়ৌহনবা অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়গী থৌদাংশিং
• পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী, মরু ওইনা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী, ই-পাউ খঙবগী তঙাই ফদবশিংবু খঙহন্দুনা লৈবাক্কীদমক্তা মরু ওইবা হীরমশিংদা অচৌবা থৌদাং য়াদুনা লাক্লি। মশিং য়াম্লবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংবু দিজিতেল অম্ব্রেল্লা অমগী মখাদা লৈহন্দুনা অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা চাউরবা অমসুং থাক ৱাংবা আই.তি. অমসুং ই.-গভর্নেন্সকী ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা ফংহন্দুনা অরাপ-অরাপ্পা মফমশিংদা ই-পাউ য়ৌহনবা ঙমখি অমসুং মসিগী থৌওংশিং অসিনসু ই-পাউ য়ৌহনবদা য়াম্না কান্নবা তেংবাং অমসু পীখি।
১০) খুঙ্গংগী লোকেল বোদীশিংদা ফাইনান্স কম্মিসনগী গ্রান্তশিং পীবা
• ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না (এক্স.ভি. এফ.সি.) মখোয়গী এফ.ৱাই. ২০২০-২১গী ইন্তেরিম রীপোর্ত্তা খুঙ্গংগী লোকেল বোদীশিংগী ওইনা লুপা করোর ৬০,৭৫০ কায়থবা হায়না পনখি। মসিগী শেনফম অসিনা হৌজিক ফাওবদা লোকেল বোদীশিংদা পীথবা খ্বাইদগী য়াম্বা শেনফম ওইরি। মমাংগী ১৪শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না (এক্স.আই.ভি. এফ.সি.)না কন্সতিত্যুসনগী পার্ত ৯গী মখাদা শেমখিবা রাজ্য ২৬কী গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা ইং ২০১৫-২০গী শেল পীবগী মতমগী ওইনা লুপা করোর ২,০০,২৯২.২০ কায়থখি। পঞ্চায়ৎ লৈতবা নন-পার্ত ৯গী মফমশিংদদি গ্রান্ত অসিগী শেল কায়থখিদে। হৌজিক্তি, এক্স.ভি. এফ.সি.গী গ্রান্ত-ইন-এদ অসিনা নন-পার্ত ৯গী রাজ্যশিং য়াওনা অমসিং ৫শুবা অমসুং ৬শুবা সেদ্যুলগী মফমশিং য়াওনা রাজ্য ২৮গী পঞ্চায়ৎকী থাক খুদিংদা কোল্লগনি।
• গ্রান্তশিং অসি থাক অনি থোক্না পীগনি, মিং ওইনা পল্লবদা, (১) বেসিক (অন্তাইদ) গ্রান্ত (৫০%) অমসুং (২) তাইদ গ্রান্ত (৫০%)। বেসিক গ্রান্তশিং অসিনা অন্তাইদ ওই অমসুং আর.এল.বি.শিংনা তোলোব অমসুং অতোপ্পা ইস্তাব্লিশ চাদিং নত্তনা লমদমশিংগী তঙাই ফদবশিংদা শিজিন্নবা য়াগনি। তাইদ গ্রান্তশিং অসিনা থক্নবা ঈশিং পীবা অমসুং সেনিতেসনগুম্বা লৈবাক্কী তৌদবা য়াদবা হীরমশিংদা শিজিন্নবা থম্বনি। এম.ও.পি.আর.না হায়রকপগী মতুং ইন্না আর.এল.বি.শিংগী বেসিক (অন্তাইদ) অমসুং তাইদ গ্রান্তকী অহানবা ইন্সতোলমেন্তকী শেনফম লুপা করোর ৩০৩৭৫ অসি অমমমগী ওইনা রাজ্যশিংদা পীথখ্রে। মসিগী শেন্থং অসিনা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বদা অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংদা সেবাশিং অসি ফগৎহনবদা তেংবাংখি।
১১) গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান (জি.কে.আর.এ.)
• ভারত সরকারনা বিহার, ঝারখন্দ, মধ্য প্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশতা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ থোক্লকপদগী ময়ুমদা হল্লক্লবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা কান্নবা থবক পীনবগীদমক্তা জি.কে.আর.এ. অসি লোঞ্চ তৌখি। অভিয়ান অসিগী শরুক অমা ওইনা, পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না মখাদা পীরিবা কান্নবা পীবগী খোঙথাং অনি অসি পায়খৎখিঃ (১) ‘গ্রাম পঞ্চায়ৎ ভৱন শাবা’, (২) ‘সেন্ত্রেল ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তকী মখাদা থবক পীবা’।
• জি.কে.আর.এ. জিলা ১১৬কী পঞ্চায়ৎশিংদা লুপা করোর ৯৫৫৪.৯৭গী (এক্স.আই.ভি. এফ.সি. গ্রান্ত অমসুং এক্স.ভি. এফ.সি.গী অন্তাইদ অমসুং তাইদ গ্রান্তকী শিজিন্নহৌদ্রবা শেনফম) শেনফম অসি খুঙ্গংগী মফমশিংদা ‘সেন্ত্রেল ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তকী মখাদা থবক পীবা’গী মখাদা থবক পায়খৎনবা কায়থখি। মসিগী মনুংদগী লুপা করোর ৫৮১০.৯৫ (৬০.৮২%) অসিদি ২২/১০/২০২০দা লোইখিবা অভিয়ানগী মতম অসিদা চাদিং তৌখি অমসুং মীওই ২,৮২,৪৫,৬৬০গী নোঙমগী থবক লৈহনখি।
• অভিয়ান অসিগী মনুংদা জি.কে.আর.এ. রাজ্য ৬তা অনৌবা গ্রাম পঞ্চায়ৎ (জি.পি.) ভৱন ১,৩৪৭ শাবা লোইশিনখি। জি.পি. ভৱন ১২,৮৫৪দি শাবগী তোঙান-তোঙানবা থাক্তা লৈখি অমসুং মীওই ৩৫,৫৬,৮০৯গী নোঙমগী থবক লৈহনখি। জি.কে.আর.এ.গী মখাদা জি.পি. ভৱন শাবগী মথক্তা, ইং ২০২০-২১গী মনুংদা আর.জি.এস.এ.গী স্কিমগী মখাদা জি.পি. ভৱন ৯ শাবা অমসুং ৪৪৮০ শেমজিনবগী অয়াবসু পীখি।
১২) নেস্নেল পঞ্চায়ৎ এৱার্দ ২০২০
• খুদোংচাদবা অমসুং অকক্নবা কয়া অমা লৈখ্রবসু, লৈবাক শিনবা থুংবগী পঞ্চায়ৎশিংগী মনুংদগী মশক থোকপা থবক পাংথোকপা পঞ্চায়ৎ কয়া অমসু থোক্লকখি। পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না ইং ২০১১দগী হৌনা মখোয়গী সেবা নীংথিবগী থবকশিংবু মশক খঙবা ওইনা পঞ্চায়ৎকী স্কিমশিংবু ইন্সেন্তিব পীবগী থবক্কী মখাদা মনা অমসুং ইন্সেন্তিব পীদুনা খ্বাইদগী নীংথিজনা থবক তৌবা পঞ্চায়ত/রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু মশক খঙদুনা লাক্লি। মনাশিং অসি চহি খুদিংগী এপ্রিল ২৪দা পাংথোকপা লৈবাক্কী পঞ্চায়তী রাজ নুমিত্তা পীবনি।
• মসিগী মনা অসি তোঙান-তোঙানবা থাক্তা পীবনি, মিং ওইনা পল্লবদা, দীন দয়াল উপাধ্যায় পঞ্চায়ৎ সশক্তিকরন পুরস্কার (রাজ্য/য়ু.তি. ২৮গী পঞ্চায়ৎ ২১৩দা), নানাজী দেশমুখ রাস্ত্রিয় গৌরব গ্রাম সভা পুরস্কার (রাজ্য/য়ু.তি. ২৭কী গ্রাম পঞ্চায়ৎ ২৭তা), গ্রাম পঞ্চায়ৎ দিভেলপমেন্ত প্লান এৱার্দ (রাজ্য/য়ু.তি. ২৮গী গ্রাম পঞ্চায়ৎ ২৮দা), চাইল্দ ফ্রেনলী গ্রাম পঞ্চায়ৎ এৱার্দ (রাজ্য/য়ু.তি. ৩০গী গ্রাম পঞ্চায়ৎ ৩০দা) অমসুং ই.-পঞ্চায়ৎ পুরস্কার (রাজ্য ৮দা)।
• নেস্নেল পঞ্চায়ৎ এৱার্দ ২০২১গী ওইনা (খন্নগদবা চহি- ২০১৯-২০), পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনগী তাইয়র ৩মক্কী ওইনা রাজ্য সরকার/য়ু.তি.শিংগী লৈঙাক্লোইশিংদগী এৱার্দ কাঙলুপ ৪গীদমক্তা, মিং ওইনা পল্লবদা দীন দয়াল উপাধ্যায় পঞ্চায়ৎ সশক্তিকরন পুরস্কার, নানাজী দেশমুখ রাস্ত্রিয় গৌরব গ্রাম সভা পুরস্কার, গ্রাম পঞ্চায়ৎ দিভেলপমেন্ত প্লান এৱার্দ অমসুং চাইল্দ ফ্রেনলী গ্রাম পঞ্চায়ৎ এৱার্দ, ওনলাইন্দা নোমিনেসন কৌরি।