ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্ত্রীগী মখাদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না দি.ও.এন.ই.আর. অমসুং ইন্দিয়া পোস্তকা খুৎশম্নদুনা অৱাং-নোংপোক্কী পোত্থোকশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা মার্কেতিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ওইবা পোৎ-চৈ য়াওশিন্নবা খোঙথাং লৌখৎলি
03 JAN 2021 12:32PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী মখাদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না মখল কয়াগী মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ননা ত্রাইবেলগী পুন্সি মহিংশিং অসি অহোংবা অমা পুরক্নবগী পান্দম ফংননবা হেন্না চাওবা থবক কয়া অমা পায়খৎনবা মখোয়গী মফমশিং খঙদোকপা অমসুং পুন্না স্কীমশিং অমসুং থৌরমশিং শেম্বা হৌখ্রে। মসিগী হিরম অসিদা, প্রোপোজেল অমা মিনিস্ত্রী ওফ দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.) অমসুং ইন্দিয়া পোস্তকা খুৎশম্নদুনা মায় পাক্না মার্কেতিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ওইবা পোৎ-চৈ য়াওশিন্নবা খোঙথাং লৌখৎতুনা অৱাং-নোংপোক্কী পোত্থোকশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা হৌখ্রে। অৱাং-নোংপোক্কী পোত্থোকশিংদা পুক্নিং চিংশিন্দুনা অমসুং ত্রাইবেল সপ্লাই অসি হেন্না কান্নবা ফংহল্লগনি।
থৌরম খায়দোকপা হায়বদি সপ্লাইয়র খন্দোকপা অমসুং ফিশাবী কাংবু; পোত্থোক লৌফম, ত্রেনিং অমসুং ত্রাইবেলগী ললশিং চাওখৎহৱবা, ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং লৈশিনবা অমসুং খোমজিনবা অমসুং খনগৎলবা পোত্থোকশিং অসি পুথোক পুশিন তৌবা অমসুং ত্রাইব ইন্দিয়াগী পোৎয়োৎফমদা য়ৌহন্দুনা কস্তম্মর ফাওবা য়ৌহনবা অসিনি। দি.ও.এন.ই.আর.না মসিগী থবকশিং অসি এজেন্সিগী খুত্থাংদা য়ৌহনগনি অমসুং তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না হায়রিবা অসি পাক-শন্না পোৎ য়োনবগী নেতৱার্কতা শিজিন্নগনি অমসুং ই-কম্মর্সকী প্লেতফোর্মতা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী ওইবা মার্কেত্তা য়োনবগী থবক তৌগনি।
হায়রিবা অসিনা সরকারগী ‘এক্ত ইস্ত’ পোলিসিগা পুন্দুনা ইকোনোমিক, লাল্লোং অমসুং চৎনবিগী ওইবা মরীদা য়াম্না পাক চাওরবা এসিয়া-পেসিফিক মফমশিংগী থাক কয়াদা পুখৎনা হোৎনরি। পান্দম অসি অৱাং-নোংপোক্কী পোৎ য়োনবা অসি ৪ ফোল্দদা য়োনবা ঙম্নবনি। মসিনা ত্রাইবেল সপ্লাইয়রশিংগী ইনকম হেনগৎহনবা ঙমগনি অমসুং আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ান অমসুং ভোকেল ফোর লোকেলদা ত্রাইবেদগী লৈবা অসিদা থৌদাং লৌরি।
পোত্থোকশিং অসি জি.আই. তেগীং তৌবা, পোৎশিং অসিগী হৌরকফম তাকপা অসিনা শোই তাক্লি। মসিনা অৱাং নোংপোংকী মরমদা হেন্না খঙলগনি মদুদি মসি মহৌশাগী চৎনবি ৱাংনা লৈবা অমসুং মগুন লৈবা অমনি।
মসিদা নত্তনা পোত্থোকশিং অসি জি.আই. তেগীং তৌবা অসিগী শরুক অমা ওইনা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ইন্দিয়া পোস্তকা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। ২০২১গী জানুৱারীদা ফিলাতেলিক ওইবা একজিবিসন অমা পোস্ত দিপার্তমেন্তনা উৎকদৌরি হায়রিবা অসিদা জি.আই. ৬ পাকশন্না উৎকদৌরি। হায়রিবা অসিগা চপ মান্নবা জি.আই. আদি মাহোতসাব একজিবিসন অমা ২০২১ ফেব্রুৱারীদা উৎকনি। তি.আর.আই.এফ.ই.দি. নত্তবা অতোপ্পা অমসুং ইন্দিয়া পোস্তনা ত্রাইবেল একজিবিসন অসি গুজরাতকী অহমেদবাদকী জি.পি.ও.দা উৎনবা অতোপ্পা পুনগনি। অদুগা ভান ধন বিকাস কেন্দ্রনা ইন্দিয়ন পোস্ততা লাক অমসুং গম পীনবা থৌরাং তৌরি। ইন্দায়া পোস্তনা মতুং তাবা খুদোলপোৎ পীনবগী পোলম খুদিংমক ত্রাইবেলগী খুৎ-শা হৈরবা পোৎলমশিং লৈরগনি।
মসিগী পুন্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌবা অসিদগী মায় পাকপা অমসুং অতোপ্পা অনৌবা কয়া অমা লাক্কদৌরিবা অসিদা তি.আর.আই.এফ.ই.দি.না ইনকম হেন্না পুথোক্লগনি হায়বগী আসা অমসুং মসিগী মীয়ামশিং অসিদা অঙকপা ফংনা পুন্সি মহিংদা মপুং ফানা অওনবা অমা পুরক্তুনা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল পুন্সিদা নুঙাইরবা পুন্সি মহিং অমা ওইরগনি।

Ministry of Tribal Affairs
TRIFED under M/O Tribal Affairs initiates Marketing & Logistics intervention for promoting products of North – East in collaboration with DoNER and India Post
03 JAN 2021 12:32PM by PIB Delhi
TRIFED under Ministry of tribal Affairs is continuing to explore convergences with different Ministries and Departments to identify and jointly execute schemes and programmes that are being implemented so that a larger impact can be achieved in its mission of transforming tribal lives. In this context, it has formulated a proposal in which it will collaborate with Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) and India Post to implement a successful marketing and logistic intervention for promoting the rich and traditional tribal products of the North Eastern states.The aim of this initiative is to create a brand for products from that region, increase awareness of the brand across the globe and provide national and international market access.With the focus on products of the North-Eastern region, and the facilitation and onboarding of more tribal suppliers will result in enhancing tribal entrepreneurship in the region, hence increasing incomes and also generate livelihood for the tribal communities.
The planned interventions include the identification of suppliers and weaving clusters; sourcing of products, training and development of tribal resources, procurement and aggregation of tribal products and transportation and distribution of the selected products to Tribes India outlets and end customers. DoNER will work on these activities through its agencies and TRIFED will use its extensive network of outlets and its e-commerce platforms for the marketing and branding in domestic and international markets.
The collaboration aligns with the ‘Act East’ policy of the government to promote economic, strategic and cultural relations with the vast Asia-Pacific region at different levels. The objective is to increase the sale of the North-Eastern products to 4 fold. This will help in enhancing income generation of tribal suppliers and contribute effectively to the Aatmanirbhar Bharat Abhiyan and the Vocal for Local, Buy Tribal initiative.
By GI tagging the products, the transparency regarding the origin of the product can be ensured. This will help North East in generating awareness about region, its rich traditions and quality across the globe.It has been decided to collaborate with India Post for all logistics requirements arising from this initiative.
Besides this, as a part of its promotion of GI Tagged products and tribal products, TRIFED will be collaborating with India Post on other initiatives as well. There is a philatelic exhibition being planned by Department of Post in January 2021 where 6 GI items will be exhibited and promoted widely. The same items will be promoted by TRIFED in its GI specific Aadi Mahotsav exhibition in February 2021. Other than that TRIFED and India Post will tie up to host a tribal exhibition at the GPO in Ahmedabad Gujarat. Also it has been planned to supply lac and gum from Van DhanVikasKendras to India Post. India Post will also purchase products and items made by tribal artisans for all its future gifting requirements.
With the successful implementation of this collaborationand many more upcoming convergences, TRIFEDhopes tohelp in generating income and livelihoods for these people and ultimately help in in a complete transformation of tribal lives and livelihoods across the country.