প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আই.আই.এম. সম্বলপুর, ওরিসাগী লেঙদ্রবা কেম্পসকী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
02 JAN 2021 2:49PM by PIB Imphal
জয় জগন্নাথ !
জয় মা সমলেস্বরি ‍!
ওরিসাগী ইচিল ইনাওশিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি‍
অনৌবা চহী অসিনা পুম্নমক্কী য়াইফবা পুরকপা ওইরসনু!
ইকায়খুম্নরবা ওরিসাগী গভর্নর প্রোফেসর লাল জী, মুখ্য মন্ত্রী অমদি ঐগী মরুপ শ্রী নবীন পত্নাইক জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা য়াওরিবা ঐগী মরূপ দোক্তর রামেস পোখ্রিয়াল নিসঙ্ক জী, ওরিসাগী মনি মুক্তা ওইরিবা ভাই ধরমেন্দ্র প্রধান জী অমসুং শ্রী প্রতাপ জন্দ্র সারঙ্গ জী, ওরিসা লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং, এম.পি. অমসুং এম.এল.এ.শিং, আই.আই.এম. সম্বলপুরগী চেয়রপর্সন, শ্রীমতি অরুন্ধতি ভত্তচার্য়া, দাইরেক্তর প্রোফেসর মহাদেও জৈস্বাল জী, ফেকল্তী স্তাফ অমসুং ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং!
ঙসি আই.আই.এম. কেম্পসগী উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা ওরিসাগী নহাশিংগী মতিং নৌনা হাপ্নবা য়ুম্বী অমসুং য়ুংলে‍। আই.আই.এম. সম্বলপুরগী লেঙদ্রবা কেম্পস অসিনা ওরিসাগী মমীং লৈরবা নাৎ অমসুং মচাকশিংগা লোয়ননা মেনেজমেন্তকী তাইবঙসিদা ওরিসাগী অনৌবা মশক অমা পুরক্লগনি‍। অনৌবা চহী হৌরকপগী মতমসিদা নৌনা হৌদোক্লিবা অসিনসু নুংঙাইবগী চাং শরুক অনি ওইহল্লে‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহী তরাগী খুজিং খরসিদা লৈবাক অসিদা অনৌবা চৎনরোল অমা উবা ফংলি‍; মশিং য়াম্লবা মল্তি-নেসনেল কয়া মফমসিদা লাক্লি অমদি মফমসিদগী মশা মরেং ফন্দোকখি‍। চৎলিবা চহী তরা অমদি চহীচা অসি ভারত্তা অনৌবা মল্তি-নেসনেলশিং শেমগৎপগী মতম ওইরি‍। মতমসি ভারতনা মাগী মতিং মালেমদা উত্থোকপগী খ্বাইদগী ফরবা মতম ওইরি‍। ঙসিগী স্তার্ত-অপশিং অসিনা হয়েংগী মল্তি-নেসনেল ওইগদৌরিবন‍ি‍। অদুগা হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসি অয়াম্বনা করম্বা ময়োল্লমদা ওইবগে? হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসিগী ইনোৎ ঐখোয়না তিয়র-২ নৎত্রগা তিয়র-৩ হায়না খঙনবা ময়োল্লমশিংদা উবা ফংলি‍। হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং, ভারতকী নহাশিংনা লিংখৎলিবা অনৌবা কম্পেনীশিং অসিবু খুমাঙ চাওশিলহন্নবা খ্বাইদগী ফবা মেনেজরশিং মথৌ তাগনি‍। ভারতকী অনৌবা মফমশিংদগী হৌগৎলক্লিবা মেনেজমেন্তকী খঙ-হৈরবশিং অসিনা মখোয়গী অনৌবা এক্সপিরিয়েন্স কয়াগা লোয়ননা ভারতকী কম্পেনীশিংদা অনৌবা চাওখৎপগী পন্দোল অমা তানফংনবা অচৌবা থৌদাং লৌগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
কোবিদকী লাংফম লৈজরবসু হৌখিবা চহীশিংগা য়েংনবদা চহী অসিদা ভারতনা য়ুনিকোর্ন মশিং হেন্না শেমগৎলি হায়না ঐনা মফম অমদা পাখি‍। ঙসিদি লৌউ-শিংউ অমসুং তরংগী সেক্তরদা হান্না পানরুদবা মওংদা পুরক্লিবা অওনবশিং অসিনা মরম ওইরগা স্তার্ত-অপকী মশকসু লেপ্পা নাইদনা চাউথোরক্লি‍। অসিগুম্বা অনৌবা তাঞ্জা কয়াসিগীদমক অদোম্না ইশাবু শেম শাবা মথৌ তারি‍। অদোম্না অদোমগী করিয়রবু ভারতকী মংলান অমদি নীংজবশিংগা চুননা শেমবা মথৌ তারি‍। ব্রান্দ ইন্দিয়াবু অনৌবা মালেমগী মশক অমা পীবগী থৌদাং ঐখোয় খুদিংমক্তা, মরু ওইনা নহারোলশিংদা লৈরি‍।
মরূপশিং,
আই.আই.এম. সম্বলপুরগী পান্দমগী লাইৱাদি नवसर्जनम् शुचिता समावेशत्वम्। হায়বদি ইনোভেসন, ইন্তিগ্রিতী অমসুং ইনক্লুজিবনেস হায়বসিনি‍। হায়রিবা লাইৱাসিগী পাঙ্গলগা লোয়ননা লৈবাকসিগী মেনেজমেন্তকী স্কিলশিং অদোম্না উত্থোক্কদৌরিবনি‍। অদোম্না অনৌবা সেত-অপশিং পুক্নিং থৌগৎপদা নত্তনা পুম্নমক কোনশিনবা হায়বা ৱাফমসিদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্নবগীদমক অদোম্না চাওখৎপগী লমজেলদা মনিংদা লৈথহৌরিবা পুম্নমকপু পুনশিন্দুনা চৎমিন্নবা মথৌ তাই‍। আই.আই.এম.গী লেঙদ্রবা কেম্পস শাগৎকদৌরিবা মফমসিদা হান্ননা মেদিকেল য়ুনিভর্সিতী অমা ইঞ্জিনিয়রিং য়ুনিভর্সিতী অমা, অতোপ্পা য়ুনিভর্সিতী অহুম, সাইনিক স্কুল অমসুং সি.আর.পি.এফ. অমসুং পুলিসকী ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিং লৈরি‍। সম্বলপুরগী মরমদা কা হেন্না খঙদবশিংনা হৌজিক্তি মফম অসি আই.আই.এম.গুম্বা মমীং লৈরবা ইন্সতিত্যুৎ লিংখৎলক্লবা মতুংদা কয়া য়াম্না চাউবা মহৈ মশিংগী মকোন অমা ওইরক্লগদগে হায়বদু ৱাখলনা শাগৎপা ঙম্লগনি‍। আই.আই.এম. সম্বলপুর, মফমসিদা তম্লিবা মহৈরোয়শিং অমদি প্রফোসনেলশিংগীদমক্তা খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফমদি মফম পুম্বা অসি মওং অমদা অদোমগীদমক্তা প্রাক্তিকেল হব অমা ওইরগনি‍। মহৌশাগী মীৎয়েঙদা য়েংলবসু মফম অসি মমীং লৈরবা ওরিসাগী মীংচৎ ওইরিবা হিরাকুদ দাম য়াম্না লাপত্রে‍। দাম অসিগী মনাক্তা লৈরিবা দেব্রিগর সেংচুএরী অসিসু মশাগী ওইবা তোপ তোপ্পা মশক লৈজরি, অদুগা মফমসিগী ময়ায় চবুক্তা বীর সুরেন্দ্র সাই জীনা মাগী মফম শেমগৎলম্বা শেংলবা মফম অমসু লৈরি‍। মফম অসিগী লমকোয়বগী মতি হেনগৎহন্নবগীদমক মহৈরোয়শিংগী ৱাখল্লোন অমদি মেনেজরিএল স্কিলগী কান্নবসু লাক্কনি‍। বন্ধা-ইকৎ ফি অমদি মাগী তোপ তোপ্পা ময়েক, মওং অমদি মশক অসিসু অখন্নবা অমনি‍। মতৌ অসুম্না মফমসিদা মশিং য়াম্লবা খুৎশা হৈবগী, লুপাগী লৈতেং, নুংদা হকপা, উ শুবগী হৈ-শিংবা, কোলুগী পোৎলমশিং অমদি ঐখোয়গী ত্রাইবেও ইচিন ইনাউশিংনা হীরমশিং অসিদা হৈথোই শিংথোইবা মতিং কয়া লৈরি‍। সম্বলপুরগী পোত্থোকশিংগীদমক ভোকেল ফোর লোকেল পুরকপদা আই.আই.এম. সম্বলপুরগী মহৈরোয়শিংগী মরুওইবা থৌদাং লৈ‍।
মরূপশিং,
সম্বলপুর অমসুং মাগী থংনবা মফমশিং অসি মখোয়গী মিনরেল অমসুং খনিগী পোত্থোকশিংগী লৈরিবা মপাঙ্গলগীদমক্তা মীয়াম্না খংনৈ হায়বসিসু অদোম্না মমুৎ তানা খঙলম্লগনি‍। অৱাংবা থাক্কী শুংদোক্ত্রিবা য়োৎ, বোক্সাইত, ক্রোমাইত, মেঙ্গানিজ, কোইলা শুনুনুংদগীনা সনা, লৈতেংগী নুং অমদি দাইমন্দনচিংবনা মফমসিগী মহৌশাগী লনবু শরুক কয়া হেনগৎহল্লি‍। অদোম্না লৈবাকসিগী অসিগুম্লবা মহৌশাগী লনশিংবু কমদৌনা হেন্না ফবা মওংদা মেনেজমেন্ত তৌগদগে অমদি মফম পুম্বা অসি কমদৌনা চাওখৎহনগদগে অমসুং মীয়ামগী ফীভম ফগৎহনগদগে হায়বা হীরমসিদা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোকপসু মথৌ তাগনি‍‍।
মরূপশিং,
ঐনা অদোমদা হায়রিবসি খুদম খরখক্তনি‍। উমংগী লন, মিনরেল, রঙ্গবতি ঈশৈ নোংমাই, ত্রাইবেল আর্ত অমদি ক্রাফ্ত অমসুং মহৌশাগী ৱাকম গঙ্গাধর মেহেরগী শৈরেংশিং – ওরিসাদা ফংদববু করি লৈরিবগে? অদোমগী মরক্তগী মীওই কয়া অমনা সম্বলপুরগী ফিরোল নৎত্রগা কতক্কী লৈতেংগী পোৎলমশিংবু মালেমগী ওইবা মশক অমা পীননবা অমদি মফমসিদা তুরিজম চাউখৎহন্নবা অদোমগী স্কিলশিং শীজিন্নরকপা মতমদা মদুনা আত্মনিরভর ভারত কেম্পেনবু অহেনবা অনৌবা ইনোৎ পীবখক্তা নত্তনা ওরিসাগী মপুং ওইবা চাউখৎ থৌরাংদা চাউনা কান্নবা পীগনি‍।
মরূপশিং,
আই.আই.এম.গী নহা ওইরিবা মরূপ পুম্নমক্তা লমদমসিগী পোত্থোকশিংগী মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা অনৌবা অমদি ইনোভেতিব ওইবা পাম্বৈশিং পুথোক্কদবনি‍। লৈবাকসিগী মরোমদোম লেপচবগী পান্দম অসিদা মাঙদা চঙশিনবদা লমদমসিগী পোত্থোকশিং অমদি মালেমগী খুৎশম্নবগী থৌরাংগী মরক্তা ঐখোয়গী আই.আই.এম.শিংনা থোং ওইনা থবক তৌরক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। মালেমগী কাচিন কোয়া শিন থুংনা লৈরিবা অদোমগী পাক চাউরবা এলুম্নাই নেতৱর্কনা হীরম অসিদা চাউনা মতেং ওইগনি‍।‍ ২০১৪ ফাওবদা ঐখোয়গী আই.আই.এম. ১৪ লৈরম্মী‍। হৌজিক্তি লৈবাকসিদা আই.আই.এম. ২০ লৈরে‍। অসিগুম্লবা চাউরবা হৈথোই শিংথোইরবা মীওইশিং অসিনা আত্মনিরভর ভারত কেম্পেনদা মতেং ওইগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
করিগুম্বা মালেমসিদা অনৌবা তাঞ্জা কয়া লৈরবদি মেনেজমেন্তকী তাইবংদা লৈরিবা শিংনবশিংসু অনৌবা ওইগদৌরিবনি‍। অদোম্না হায়রিবা শিংনবশিং অসি খংজিনবা মথৌ তাই‍। খুদম ওইনা, এদিতিব প্রিন্তিং নৎত্রগা ৩দি প্রিন্তিংনা পোত্থোক পুথোকপগী শেন্মিৎলোন পুম্বদা অহোংবা পুরক্লি‍। কম্পেনী অমনা চেন্নাইদা মমাঙ থাদা মথোল অনিগী বিল্দিং অপুম্বা অমগী ৩দি প্রিন্ত দিজাইন তৌখিবদু অদোমসু পাউদা তারম্লগনি‍। পোত্থোক পুথোকপগী মওং মতৌ হোংলকপগা লোয়ননা লোজিস্তিক অমসুং সপ্লাই চেনগী থৌরাং পুম্বসু হোংলক্কদৌরিবনি‍। মতৌ অসুম্না ঙসিদি মফমগী খুদোংচাদবা কয়া তেক্নোলোজীনা মাংহল্লক্লি‍। নোংথক্কী কনেক্তিভিতীনা ২০শুবা চহীচাগী লল্লোন ইতিক্কী থৌওংবু অপনবা লৈতবা ওইহনবগুম দিজিতেল কনেক্তিভিতীনা ২১শুবা চহীচাগী লল্লোন ইতিক্তা অওনবা পুরক্কদৌরিবনি‍। মফম অমদগী হেক্তা থবক তৌবগী ৱাখল্লোনদা মালেম পুম্বসি গ্লোবেল ভিলেজদগী গ্লোবেল ৱর্কপ্লেস ওইরক্লে‍। হৌখিবা থা খরসিদা ভারতনসু হীরম অসিদা মথৌ তাবা অওনবশিং পুরকখ্রে‍। ঐখোয়গী পান্দমদি মতমগা লোয়ননা চৎপখক্তা নত্তনা মতমগী মাংওইননা চৎপনি‍।
মরূপশিং,
থবক তৌবগী মওংদা হোংলকপগা লোয়ননা মেনেজমেন্ত স্কিলগী দিমান্দসু হোংলক্লি‍। হৌজিক অসি তোপ দাউন নৎত্রগা তোপ হেভী মেনেজমেন্তকী মহুত্তা পুনশিন্নদুনা থবক তৌমিন্নবা, ইনোভেতিব অমদি ত্রান্সফোর্মেতিব মেনেজমেন্তকী মতম্নি‍। পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়বসি লেং মান্নবশিংগীদমক্তা মরুওই অদুগা বোত অমসুং অল্গোরিথমশিংসু হৌজিক্তি তীম মেম্বর ওইরে‍। মরম অদুনা ঙসি মীওইবগী মেনেজমেন্ত হেন্না মথৌ তারবদি মদুগা মান্ননা তেক্নোলোজিকেল মেনেজমেন্তসু মথৌ তাগনি‍। হীরমসিগী মতাঙদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা আই.আই.এমশিং অমদি বিজিনেস মেনেজমেন্ত স্কুলশিংদা ৱাফম খর থমজনিং‍ই‍। কোরোনা লাইচৎকী মতমসিদা লৈবাকসিনা তেক্নোলোজী অমসুং তীমৱর্ককী ৱাখল্লোনদা কমদৌনা থবক পায়খৎখিবগে, ভারত মচা করোর ১৩০বু ঙাকথোক্নবগীদমক খোঙথাঙশিং, থৌদাংশিং অমদি পুনশিন্নবা থৌরাংশিং কমদৌনা লৌখৎখিবগে, অমদি মীয়াম্না পুন্না শরুক য়ামিন্নবগী কেম্পেন অমা পায়খৎখিবগে হায়বদু নৈনমিন্নবা মথৌ তাই‍। হায়রিবা হীরম খুদিংমকসিদা থিজিন হুমজিন্দুনা চে চাং নীংথিনা থমজিনবা মথৌ তাগনি‍। কমদৌনা মীওই করোর ১৩০গী লৈবাকসিনা মতম মতমগী মতুং ইন্না ইনোভেত তৌবগে? তেনখ্রবা মতমসিদা ভারতনা মাগী মঙম অমসুং মতিং কমদৌনা হেনগৎহনখিবগে? মসিদা মেনেজমেন্তকী চাউরবা পরা অমা য়াওরি‍। লৈবাকসিনা কোবিদকী পি.পি.ই. কিত, মাস্ক অমসুং ভেন্তিলেতরকী লেঙদ্রবা পাম্বৈ ফংখ্রে‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়দা খুদোংচাদবা ফীভমগী পাম্বৈ পুথোকপগী লমদা অতেনবা মতমগী থৌরাং পায়খৎপগী চৎনবী অমা লৈরি‍। হৌজিক্তি লৈবাক অসিনা ৱাখল্লোন অদুগী ৱাংমা লাল্লক্লে‍। হৌজিক্তি ঐখোয়না খুদক্কী ওইবা মথৌ তাবগী ৱাংমদা অশানবা মীৎয়েংলোমদা মায় ওনশিল্লে‍। অদুগা মসিদগী মীওই অমনা মেনেজমেন্তকী কান্নরবা পরা অমা তম্বা ফংগনি‍। অরুন্ধতিজী ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওরি‍। লৈবাকসিগী জন ধন একাউন্ত হাংবগী থৌরাং য়াৎপা, পায়খৎপা অমদি মেনেজমেন্তকী থৌওং পুম্নমক মহাক্না বেঙ্ককী ইন-চার্জ ওইবা মরম্না লোয়না খঙখিবনি‍। মপুন্সিদা বেঙ্কদা চৎলিদ্রিবা লায়রবা মীওই করোর ৪০গী বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোকপা হায়বসি অরায়বা অমদি নত্তে‍। ৱাফমসি ঐনা হায়রিবগী মরমদি মেনেজমেন্ত হায়বসি অচৌবা কম্পেনীশিং শেন্নবখক্তা নত্তে‍। ভারতকুম্বা লৈবাক অমগীদমক্তদি মেনেজমেন্তকী তশেংবা ৱাহন্থোক্তি পুন্সি কয়াবু তশেংনা শেন্নবনি‍। ঐনা অতোপ্পা খুদম অমগা পীগে অমদি মসি ওরিসাগী হৈথোই শিংথোইরবা মীওই ধর্মেন্দ্র প্রধান জীনা মসিদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবনা মরম ওইরগা মরুওইবা ৱাফম্নি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাকসিদা চাকথোং গ্যাস অসি নীং তম্লবা চহী ১০রোমগী মতুংদা লাকখি‍। অদুবু মতুংগী চহীশিংদা চাকথোঙ গ্যাস অসি লকজরী ওইরকখি‍। মসি ইনাক খুল্লবা মীওইশিংগী ইজৎকী ৱাফম ওইরকখি‍। মীয়াম্না গ্যাস কনেক্সন অমা লৌননবা কোইচেন চেন্নখি অদুবু মখোয়না ফংবদি ঙমখিদে‍। ওইরম্লিবা ফীভমদুদি ২০১৪ ফাওবদা, চহী তরুক্কী মমাঙদা লৈবাকসিদা এল.পি.জি. কভরেজ অসি চাদা ৫৫ খক্তনি‍। ফীভমসিনা লেঙদ্রবা পাম্বৈ পুরকপগী ৱাখল্লোন লৈরমদবা মরম্না ওইখিবনি‍। চহী ৬০সিদা এল.পি.জি. কভরেজ অসি চাদা ৫৫ খক্তনি‍। করিগুম্বা লৈবাক অসিনা খোঙজেল অসিদা চৎলম্লবদি মীপুম খুদিংদা গ্যাস কনেক্সন পীবদা চহী ৫০ অমগা চঙখিগনি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক ২০১৪দা শেম্লবা মতুংদা ঐখোয়না লেঙদ্রবা পাম্বৈ অমা লৈহনবা মথৌ তাই হায়না ফিরেপ অমা লৌখি‍। ঙসি লৈবাকসিদা গ্যাস কভরেজ কয়া য়াম্না লৈরবগে অদোম খঙবিবরা? চাদা ৯৮ হেল্লে‍। মেনেজমেন্ততা লৈরিবা অদোম পুম্নমক্না অনৌবা থৌরাং অমা হৌদোক্তুনা ফীভম খরদা অহোংবা পুরকপা হায়বসি অরায়বনি হায়বসি খঙবিরমগনি‍। তশেংনা লৈরিবা শিংনবদি চাদা চাম্মা কভরেজ পীবদুনি‍।
মরূপশিং,
লৈরিবা ৱাহংদি ঐখোয়না মসি কমদৌনা ফংবা ঙমখিবগে হায়বসিনি‍। মসি অদোমগুম্বা মেনেজমেন্তকী মপাংশিংগীদমক্তা য়াম্না ফরবা কেস স্তদী অমনি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়না খুদোংচাদবা ফীভমবু নাকল অমদা থম্লগা লেঙদ্রবা পাম্বৈনা নাকল অমদা থম্লি‍। থেংনরিবা শিংনবদি অনৌবা দিস্ত্রিব্যুতরশিংনি‍। ঐখোয়না অনৌবা গ্যাস দিস্ত্রিব্যুতর ১০,০০০ কম্মিসন তৌখি‍। মদুদগী অমুক থেংনখিবা শিংনবদু বোত্লিং প্লান্ত কেপাসিতীনি‍। ঐখোয়না লৈবাক শিনবা থুংনা অনৌবা বোত্লিং প্লান্তশিং লিংখত্তুনা লৈবাকসিগী কেপাসিতী হেনগৎহনখি‍। ইম্পোর্ত তর্মিনেল কেপাসিতীসু শিংনবা অমা ওইখি‍। মদুসু ঐখোয়না পাম্বৈ পুথোকখি‍। শিংনবা থেংনখিবসি পাইপ-লাইন কেপাসিতীনি‍। ঐখোয়না হীরমসিদা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদখি অমদি ঙসিমকসু মখা চত্থরি‍। লায়রবা বিনিফিসিয়রিংশিং খনবদা শিংনবা থেংনখি‍। মদুদসু ঐখোয়না লৌথুপ লৌকোয় লৈতনা, অখন্ননা উজ্বলা য়োজনা হৌদোক্তুনা তৌখি‍।
মরূপশিং,
ঙসি লৈবাকসিদা গ্যাস কনেক্সন করোর ২৮ হেন্না লৈরিবসি ঐখোয়না লেঙদ্রবা পাম্বৈ পুথোক্নবা হোৎনখিবদুগী মহৈনি‍। ২০১৪গী মমাঙদা লৈবাকসিদা গ্যাস কনেক্সন করোর ১৪ লৈরম্মী‍। মসিদা খন্থবিয়ু, চহী ৬০দা গ্যাস কনেক্সন করোর ১৪! ঐখোয়না হৌখিবা চহী তরুকসিদা গ্যাস কনেক্সন করোর ১৪ হেন্না পীরি‍। হৌজিক্তি মীয়াম্না চাকথোং গ্যাসকীদমক কোইচেন চেন্নবগী মথৌ তাদ্রে‍। ওরিসাদসু, উজ্বলা য়োজনাগী মখাদা লায়রবা ইমুং লাখ ৫০রোম্না গ্যাস কনেক্সন ফংখ্রে‍। ওরিসাগী দিস্ত্রিক্ত ১৯দা সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন নেতৱর্ক পায়খৎলবসি স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাকসিদা পায়খৎখিবা কেপাসিতী বিল্দিং অদুনা ঙম্লিবনি‍‍।
মরূপশিং,
ঐনা হায়রিবা খুদমশিং অসি পীরিবগী মরমদি অদোম্না লৈবাকসিগী মথৌ তাবশিংগা শম্নরিবমখৈ অমদি লৈবাকসিগী শিংনবশিং খঙলিবমখৈ অদোম্না হেন্না ফবা মেনেজরশিং ওইগদৌরিবনি অমদি খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ পীবা ঙমগদৌরিবনি‍। অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্ফমশঙশিংগীদমক্তা মখোয়গী হৈ-শিংবদা মীৎয়েঙ থম্বখক নত্তনা মখোয়গী মীৎয়েং পাকথোক চাউথোকহনবসু মথৌ তাই হায়না ঐনা খল্লি‍। মফমসিদা লাক্লিবা মহৈরোয়শিংনা লৌগদবা চাউরবা থৌদাং লৈরি‍। অনৌবা নেসনেল এজুকেসনেল পোলিসী অসিনা মীৎয়েঙ পাক চাউবা, দিসিপ্লিন য়ামবা অমদি পুম্নমক কোনশিল্লবা থৌওং অমদা মীৎয়েঙ চঙলি‍। প্রোফেসনেল এজুকেসনগী লম্বীদা লৈরিবা উয়ুংশিং লৌথোক্নবা থৌরাং পায়খৎলি‍। ঐখোয়না মীপুম খুদিংমকপু লৈবাকসিগী চাউখৎপগী লম্বী পরিংদা পুরকপা পাম্মি‍। মসিমকসু পুম্নমক পুনশিনবগী মওংনি‍। অদোম্না অদোমগী মীৎয়েং খঙলক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। অদোমগী অমদি আই.আই.এম. সম্বলপুরগী থৌরাংনা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী কেম্পেনবু মহৈ য়ালহনগদৌরিবনি‍। য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোয়ননা অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি‍। খুরুমজরি!
দিসক্লেমর: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি‍। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at foundation laying ceremony of the permanent campus of IIM Sambalpur, Odisha
02 JAN 2021 2:49PM by PIB Delhi
Jai Jagannath !
Jai Ma Samaleswari!
Greetings to brothers and sisters of Odisha
May the New Year be propitious to all!
Hon'ble Governor Professor Ganeshi Lal ji of Odisha, Chief Minister and my friend Shri Naveen Patnaik ji, my colleagues in the Union Cabinet, Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank ji, Odisha’s gem Bhai Dharmendra Pradhan ji and Shri Pratap Chandra Sarangi ji, ministers of Government of Odisha, MPs and MLAs, Chairperson of IIM Sambalpur, Smt. Arundhati Bhattacharya, Director Professor Mahadeo Jaiswal ji, faculty staff and all my young colleagues!
Today, with the laying of the foundation stone of IIM campus, a new stone has also been laid to give new vigour to the youth potential of Odisha. IIM Sambalpur's permanent campus is going to give Odisha a new identity in the world of management along with the great culture and resources of Odisha. This launch at the beginning of the New Year has doubled our happiness.
Friends,
In the last few decades, the country has seen a trend; a large number of multi-nationals came here and grew from this land. This decade and the century belong to the creation of new multi-nationals in India. This is the best period for India to showcase its potential in the world. Today's Start-ups are the multi-nationals of tomorrow. And in which cities these Start-ups are mostly coming up? The influence of these Start-ups can be seen in the cities which we usually call Tier-2 or Tier-3 cities. Best managers are needed to take forward these Start-ups, the new companies formed by the Indian youth. The management experts who are emerging from the new regions of the country and with new experiences will play a big role in giving new heights to Indian companies.
Friends,
I was reading somewhere that India has created more Unicorns this year than in previous years despite the COVID crisis. Today, the scope for Start-ups is constantly increasing due to the unprecedented reforms that are being carried out in the fields from agriculture to the space sector. You have to prepare yourself for these new possibilities. You have to align your career with India's hopes and expectations. The responsibility to provide a new global identity to the Brand India is on all of us, especially on our youngsters.
Friends,
IIM Sambalpur's mission mantra is नवसर्जनम् शुचिता समावेशत्वम्। i.e., Innovation, Integrity and Inclusiveness. You have to display your management skills to the country with the power of this mantra. Not only do you have to encourage new set-ups, but to emphasize inclusiveness; you have to take along with all who have been left behind in the race of development. The place where IIM's permanent campus is being built already has a medical university, an engineering university, three more universities, Sainik School and training institutes for CRPF and police. Those who do not know much about Sambalpur can now imagine how big an education hub the region is going to become after the establishment of a prestigious institution like IIM. The most important thing for IIM Sambalpur and students and professionals studying here would be that the entire area is like a practical lab for you in a way. Nature wise, this place is so majestic, Odisha's glory – the Hirakud Dam – is not far away from you. The Debrigarh Sanctuary near the dam is special in itself, and there is also a sacred place in the middle of it where Veer Surendra Sai ji built his base. In order to further enhance the tourism potential of this area, the students ' ideas and managerial skills can be very handy. Similarly, Sambalpuri textiles are also famous in the country and abroad. The Bandha-Ikat fabric and its unique pattern, design and texture are very special. Similarly, there is so much work of handicrafts in this area, silver filigree, stone carving, woodwork, brass work, and our tribal brothers and sisters are also very well versed in it. It is an important responsibility for IIM students to make vocal the local products of Sambalpur.
Friends,
You also know very well that Sambalpur and its adjoining areas are also known for their mineral and mining strength. High-grade iron ore, bauxite, chromite, manganese, coal limestone to gold, gemstone, and diamond etc increase the natural wealth here manifold. You also have to work on new ideas as to how to ensure better management of these natural assets of the country and how to develop the entire region and develop people.
Friends,
I have given you only a few examples. What is not there in Odisha -- the forest wealth, minerals, Rangabati music, tribal art and craft and the poems of the poet of nature Gangadhar Meher? When many of you colleagues will use your skills to give a global identity to Sambalpuri textile or Cuttack’s filigree and work to enhance tourism here, it will give a new impetus and new heights to not only the Atmanirbhar Bharat campaign but to the overall development of Odisha as well.
Friends,
All the young colleagues of IIM have to discover new and innovative solutions to make the local products global. I am confident that our IIMs can work as a bridge between local products and international collaboration towards the country’s self-reliant mission. The huge alumni network of yours which is spread across every nook and corner of the world can also help a lot in this. We had 13 IIMs till 2014. Now there are 20 IIM in the country. Such a huge pool of talent can supplement the Atmanirbhar Bharat campaign.
Friends,
If there are new opportunities in the world, the challenges in front of the world of management are also new. You also have to understand these challenges. For example, the additive printing or 3D printing is changing the entire production economy. You may have heard in the news, a company designed 3D print of an entire two-storey building near Chennai last month. The logistics and supply chain arrangements will also change with the changes in the methods of production. Similarly, technology is eliminating every geographical limitation today. If the air connectivity made the 20th century business seamless, the digital connectivity is going to transform the 21st century business. The entire world has changed from global village to global workplace with the concept of work from anywhere. India has also made all the necessary reforms in this regard in the past few months. Our endeavour is to not only walk with time but also walk ahead of time.
Friends,
With the change in work methods, the demand for management skills is also changing. Now is the time for collaborative, innovative and transformative management instead of top down or top heavy management. These collaborations are important for peers, but bots and algorithms are also now with us as team members. Therefore, if more human management is required today, the more technological management is equally necessary. I would also urge you, the IIMs across the country and other business management schools. How the country worked in the spirit of technology and teamwork in this entire period of corona infections, how steps were taken to protect the 130 crore countrymen, responsibilities taken, collaborations done and a public participation campaign was carried out. There should be research on all these subjects and documents should be prepared. How does a country of 130 crore people innovate from time to time? How India expanded capacity and capability in a very short time? There is a great lesson for management. The country has found the permanent solution of PPE kits, masks and ventilators during COVID.
Friends,
We had a tradition to adopt a short term approach for problem solving. The country has now come out of that mindset. Now our emphasis is on long term solutions beyond immediate needs. And one can learn a very good lesson of management in this. Arundhati ji is present among us. She has been witness to the whole process of the kind of planning, implementation and management which was done for Jan Dhan accounts for the poor in the country because she was in-charge of the bank at that time. It is not easy to open bank accounts of more than 40 crore poor who have never ever been to the bank. And, why I am telling you these things because management does not mean handling only big companies. The real meaning of the management for a country like India is to handle lives in the true sense. I give you another example and this is important because the prodigy of Odisha, Dharmendra Pradhan ji, has played a big role in it.
Friends,
In our country, cooking gas had come after nearly 10 years of independence. But in later decades, cooking gas became a luxury. It became the prestige of the rich people. People had to make so many rounds for a gas connection, and yet they did not get it. The situation was such that the coverage of LPG in the country was only 55 percent till 2014, six years ago. This is what happens when there is no sense of permanent solution in the approach. LPG coverage is only 55 percent in 60 years! If the country were to move at this speed, half of this century would have passed in ensuring gas connections to everybody. After our government was formed in 2014, we decided that there should be a permanent solution. Do you know what the gas coverage in the country is today? More than 98 percent! And all of you involved in management here know that it is easier to move a little bit by starting something new. The real challenge is to make the coverage hundred percent.
Friends,
The question is then how did we achieve this? This is a very good case study for management peers like you.
Friends,
We put the problem on one side and put the permanent solution on another. The challenge was regarding new distributors. We commissioned 10,000 new gas distributors. The challenge was the bottling plant capacity. We installed new bottling plants across the country, enhancing the capacity of the country. The challenge was the Import Terminal Capacity. We corrected it also. The challenge was the pipe-line capacity. We spent thousands of crores of rupees on this also and we are doing it even today. The challenge was the selection of poor beneficiaries. We also did it with full transparency, especially by launching the Ujjwala Yojana.
Friends,
This is the result of finding the permanent solution that there are more than 28 crore gas connections in the country today. There were 14 crore gas connections in the country before 2014. Think about it, 14 crore gas connections in 60 years! We have given more than 14 crore gas connections in the country in the last six years. Now people don't have to run and make rounds for cooking gas. In Odisha also, about 50 lakh poor families have got gas connections under the Ujjwala Yojana. It is due to the capacity building under this scheme in the country that the city gas distribution network is underway in 19 districts of Odisha.
Friends,
I also explained to you these examples because as much as you connect with the requirements of the country and understand the challenges of the country, you will become good managers and will be able to give the best solutions. I think it is necessary for higher education institutions not only to be focused on their expertise, but to widen their scope. The students who come there have a big role to play in it. The new National Education Policy emphasizes a broad based, multi-disciplinary and holistic approach. Efforts are being made to remove the silos that came in the way of professional education. We want to bring everyone into the mainstream for the development of the nation. This is also inclusive nature. I'm sure you'll realize this vision. Yours and IIM Sambalpur's efforts will realize the campaign of self-reliant India. With these good wishes, thank you very much. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.