ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଇଆଇଏମ ସମ୍ବଲପୁର, ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
02 JAN 2021 2:49PM by PIB Bhubaneshwar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ମା’ ସମଲେଶ୍ୱରୀ !
ଓଡ଼ିଶାର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ଜୁହାର
ନୂଆ ବର୍ଷ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମଙ୍ଗଳମୟ ହେଉ।
ଓଡ଼ିଶାର ମାନନୀୟ ରାଜ୍ୟପାଳ ପ୍ରଫେସର ଗଣେଶୀ ଲାଲ ମହୋଦୟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀମାନ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଡ. ରମେଶ ପୋଖରିୟାଲ ନିଶଙ୍କ ଜୀ, ଓଡ଼ିଶାର ରତ୍ନ ଭାଇ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପ ଚନ୍ଦ୍ର ଷଡ଼ଙ୍ଗୀ, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଓ ବିଧାୟକଗଣ, ଆଇଆଇଏମ ସମ୍ବଲପୁର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ଶ୍ରୀମତୀ ଅରୁନ୍ଧତୀ ଭଟ୍ଟାଚାର୍ଯ୍ୟ ମହୋଦୟା, ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ମହାଦେବ ଜୟସୱାଲ, ଅଧ୍ୟାପକ କର୍ମଚାରୀ ଗଣ ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ଯୁବ ସାଥୀଗଣ!
ଆଜି ଆଇଆଇଏମ କ୍ୟାମ୍ପସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସହିତ ଓଡ଼ିଶାର ଯୁବା ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏକ ନୂତନ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଆଇଆଇଏମ ସମ୍ବଲପୁରର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସ, ଓଡ଼ିଶାର ମହାନ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସମ୍ପଦକୁ ପରିଚୟ ଦେବା ସହିତ ଓଡ଼ିଶାକୁ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଦୁନିଆରେ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ନୂତନ ବର୍ଷର ଆରମ୍ଭରେ, ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆନନ୍ଦକୁ ଦୁଇ ଗୁଣିତ କରି ଦେଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏକ ନୂଆ ଧାରା ଦେଶ ଦେଖିଥିଲା। ବାହାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବୃହତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ମାଟିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧି ଏବଂ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଭାରତରେ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥା ଗଢ଼ି ଉଠିବାର ସମୟ। ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ଲାଗି ଏହା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମୟ। ଆଜିର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଆସନ୍ତାକାଲି ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥାର ରୂପ ନେବ। ଆହୁରି ଏହି ସବୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କେଉଁ ସହରରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି? ସେହିସବୁ ସହର ଯାହାକୁ ଆମେ ଟିୟର-2, ଟିୟର-3 ସହର କହିଥାଉ, ଆଜିର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପର ପ୍ରଭାବ ସେହିସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ, ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କର ନୂଆ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ଭଲ ମ୍ୟାନେଜରମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦେଶର ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରୁ, ନୂଆ ଅଭିଜ୍ଞତା ନେଇ ବାହାରୁଥିବା ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଭାରତର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ନୂତନ ଶିଖର ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବେ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ କୌଣସି ଏକ ସ୍ଥାନରେ ପଢ଼ି ଜାଣିଲି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ କୋଭିଡ ସଙ୍କଟ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ବିଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଦେଇପାରିଛି। ଆଜି କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଉଛି, ସେଥିରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପରିସର ଲଗାତାର ବଢ଼ୁଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଲାଗି ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିଜ କ୍ୟାରିଅରକୁ ଭାରତର ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ହେବ। ଏହି ନୂଆ ଦଶକରେ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ନୂଆ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଚୟ ଦେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ବିଶେଷ କରି ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଇଆଇଏମ ସମ୍ବଲପୁରର ଧ୍ୟେୟ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି-ନବସର୍ଜନମ ଶୁଚିତା ସମାବେଶତ୍ୱମ। ଅର୍ଥାତ୍ ନବୋନ୍ମେଷ, ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ସମାବେଶୀତା। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ସହିତ ଦେଶକୁ ନିଜ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସ୍କିଲ ଦେଖାଇବାର ଅଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ସମାବେଶୀତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଜୋର ଦେବାକୁ ହେବ, ଯେଉଁମାନେ ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାଥୀରେ ଆଣିବାକୁ ହେବ। ଯେଉଁସ୍ଥାନରେ ଆଇଆଇଏମର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ମେଡ଼ିକାଲ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି, ତିନୋଟି ଅନ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏହାଛଡ଼ା ସୈନିକ ସ୍କୁଲ, ସିଆରପିଏଫ ଏବଂ ପୁଲିସ ଟ୍ରେନିଂ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବଲପୁର ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଅନୁମାନ ଲଗାଇପାରିବେ ଯେ ଆଇଆଇଏମ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସଂସ୍ଥାନ ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ବୃହତ ଶିକ୍ଷାକେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ। ସମ୍ବଲପୁର ଆଇଆଇଏମ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଢ଼ୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ-ପେସାଦାରଙ୍କ ଲାଗି ସବୁଠୁ ବଡ଼ ବିଶେଷତା ହେଉଛି ଯେ ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇଲାକା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାକ୍ଟିକାଲ ଲ୍ୟାବ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ସ୍ଥାନ ପ୍ରାକୃତିକ ରୂପରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭବ୍ୟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଠାରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗୌରବ ହୀରାକୁଦ ନଦୀବନ୍ଧ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଖୁବ ନିକଟରେ ରହିଛି। ନଦୀବନ୍ଧ ନିକଟରେ ଥିବା ଦେବ୍ରୀଗଡ଼ ଅଭୟାରଣ୍ୟର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱାତନ୍ତ୍ର୍ୟ ରହିଛି, ତା’ଛଡ଼ା ଏହା ମଧ୍ୟରେ ସେହି ପୂଣ୍ୟ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାହାକୁ ବୀର ସୁରେନ୍ଦ୍ର ସାଏ ଜୀ ନିଜର ବେସ ଭାବେ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଏଠାକାର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କର ବିଚାର ଏବଂ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଦକ୍ଷତା ଖୁବ କାମରେ ଆସିପାରିବ। ସେହିପରି ସମ୍ବଲପୁରୀ ବସ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଶବିଦେଶରେ ଲୋକପ୍ରିୟ। ଏହାର ଅଭିନବ କାରିଗରୀ, ଡିଜାଇନ ଏବଂ ସଂରଚନା ବେଶ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ସେହିପରି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉପରେ ଅନେକ କାମ ହୋଇଥାଏ, ରୂପା ତାରକସୀ, ପଥର ଖୋଦେଇ, କାଠ ନାମ, ବ୍ରାସ କାମରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପାରଙ୍ଗମ। ଆଇଆଇଏମର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଲାଗି ସମ୍ବଲପୁରର ଲୋକାଲକୁ ଭୋକାଲ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଏହା ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ବଲପୁର ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖର ଅଞ୍ଚଳ ନିଜର ଖଣି ଏବଂ ଖଣି ଶକ୍ତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଉଚ୍ଚମାନର ଲୁହାପଥର, ବକ୍ସାଇଟ, କ୍ରୋମାଇଟ, ମାଙ୍ଗାନିଜ, କୋଇଲା, ଚୂନପଥର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୁନା, ଧାତୁପଥର, ହୀରା ଏଠାକାର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ଅନେକଗୁଣା ବଢ଼ାଇ ଦେଇଥାଏ। ଦେଶର ଏହି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତ ପରିଚାଳନା କିପରି ହେବ, ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ, ଲୋକମାନଙ୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନବ ବିଚାର ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଇ କେତୋଟି ଉଦାହରଣ ଦେଲି। ଓଡ଼ିଶାରେ ଜଙ୍ଗଲ ସମ୍ପଦ, ଖଣିଜ, ରଙ୍ଗବତୀ-ସଙ୍ଗୀତ, ଆଦିବାସୀ କଳା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ, ସ୍ୱଭାବ କବି ଗଙ୍ଗାଧର ମେହେରଙ୍କ କବିତା, କ’ଣ ନାହିଁ ଓଡ଼ିଶା ପାଖରେ! ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ସାଥୀମାନେ ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବଲପୁରୀ ବସ୍ତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ କିମ୍ବା କଟକର ରୂପା ତାରକସୀ କାମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପରିଚୟ ଦେବା ଲାଗି ନିଜର କୌଶଳକୁ ଉପଯୋଗ କରିବେ, ଏଠାକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି କାମ କରିବେ, ତା’ହେଲେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଆହୁରି ଉଚ୍ଚକୁ ଉଠିପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲୋକାଲକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ କରିବା ଲାଗି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆଇଆଇଏମର ଯୁବସାଥୀମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଏବଂ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାର ଅଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ଆମର ଆଇଆଇଏମ ଦେଶର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅଭିଯାନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସେତୁ ଭଳି କାମ କରିପାରିବ। ସାରା ଦୁନିଆରେ ବ୍ୟାପି ରହିଥିବା ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଲୁମ୍ନି (ପୂର୍ବତନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ) ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ବର୍ଷ 2014 ସୁଦ୍ଧା ଆମ ଦେଶରେ 13ଟି ଆଇଆଇଏମ ଥିଲା। ଏବେ ଦେଶରେ 20ଟି ଆଇଆଇଏମ ରହିଛି। ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରତିଭା ଭଣ୍ଡାର, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଅଧିକ ବିସ୍ତାର ଦେଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଦୁନିଆ ଆଗରେ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବୁଝିବାକୁ ହେବ। ଉଦାହରଣ ଭାବେ ଦେଖିଲେ ଏବେ ଯେପରି ଆଡିଟିଭ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ବା ଥ୍ରୀଡି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ସାରା ଉତ୍ପାଦନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଏବେ ଆପଣ ଖବରରୁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଥିବେ, ବିଗତ ମାସରେ ହିଁ ଗୋଟିଏ କମ୍ପାନୀ ଚେନ୍ନାଇ ନିକଟରେ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦୁଇ ମହଲା ଅଟ୍ଟାଳିକୁ ଥ୍ରୀଡି ପ୍ରିଣ୍ଟ କରି ଦେଇଥିଲା। ଏବେ ଉତ୍ପାଦନର ପଦ୍ଧତି ବଦଳୁଥିବାରୁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେହିପରି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୌଗଳିକ ସୀମାକୁ ଦୂର କରି ଦେଇଛି। ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବାଧାମୁକ୍ତ କରିଥିଲା, ଏବେ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବ୍ୟବସାୟକୁ ବଦଳାଇଦେବ। ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ କାମ କରିବାର ବିଚାର ଫଳରେ ସାରା ଦୁନିଆ ବୈଶ୍ୱିକ ଗ୍ରାମରୁ ବୈଶ୍ୱିକ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜରୁରି ସଂସ୍କାର ବିଗତ କିଛି ମାସରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି। କେବଳ ସମୟ ସହିତ ନୁହେଁ ସମୟ ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କାର୍ଯ୍ୟପଦ୍ଧତି ବଦଳିବା ସହିତ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଦକ୍ଷତାର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବଦଳୁଅଛି। ଏବେ ଟପଡାଉନ କିମ୍ବା ଟପ ହେଭି ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସହଭାଗୀ, ଅଭିନବ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟର ସମୟ ଆସିଛି। ଏହି ସହଭାଗିତା ଆମର ସାଥୀମାନଙ୍କର ପାଇଁ ଜରୁରି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବୋଟ୍ସ ଏବଂ ଆଲଗୋରିଦିମ ଏବେ ଦଳର ସଦସ୍ୟ ରୂପରେ ଆମ ସହିତ ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ମାନବ ପ୍ରବନ୍ଧନ ଯେତେ ଜରୁରି ବୈଷୟିକ ପ୍ରବନ୍ଧନ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ଆଇଆଇଏମକୁ ଏବଂ ବିଜନେସ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ଅନୁରୋଧ କରିବି। କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଭାବନା ନେଇ ଦେଶ କିପରି କାମ କଲା, କିପରି ଭାବେ 130 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଗଲା, ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇ ସହଭାଗିତା ଜରିଆରେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଗଲା, ଏ ସମସ୍ତ ବିଷୟ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରାଯିବା ଓ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଖୁବ କମ ସମୟରେ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଗଲା, ତାହା ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଶିକ୍ଷା। କୋଭିଡ କାଳରେ ଦେଶ ପିପିଇ କିଟ, ମାସ୍କ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟରର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ବାହାର କରିଦେଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷଣସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ କରାଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେହି ପରମ୍ପରା ବଦଳିଯାଇଛି। ଏବେ ଆମେ ତତ୍କାଳ ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମାଧାନ ଉପରେ ଜୋର ଦେଉଛୁ। ଏଥିରୁ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଶିଖିବାର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଦିଗ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି। ଆମ ଗହଣରେ ଅରୁନ୍ଧତି ମହୋଦୟା ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କ ଲାଗି ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିବା ପାଇଁ କିପରି ଯୋଜନା କରାଗଲା, ଏହାକୁ କିପରି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଗଲା ଏବଂ ଏହାକୁ କିପରି ଭାବେ ପରିଚାଳନା କରାଗଲା, ଏ ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ସାକ୍ଷୀ ରହିଛନ୍ତି, କାରଣ ସେ ସମୟରେ ସେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିଲେ। ଏକଦା ବ୍ୟାଙ୍କର ଦୁଆର ମାଡ଼ୁନଥିବା ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ 40 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ସେତେଟା ସହଜ ନଥିଲା। ମୁଁ ଏସବୁ କଥା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ କହୁଛି ଯେ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟର ଅର୍ଥ କେବଳ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ଚଳାଇବା ନୁହେଁ। ଏହାର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତ ଭଳି ବଡ଼ ଦେଶର ଜନଜୀବନରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଏଥିପାଇଁ ଜରୁରି କାରଣ ଓଡ଼ିଶା ମାଟିର ସନ୍ତାନ ଭାଇ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ରଙ୍କର ଏଥିରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ପାଖାପାଖି 10 ବର୍ଷ ପରେ ଆସିଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ କେବଳ ସଉକ ପାଲଟିଯାଇଥିଲା। ଧନୀ ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଲଟିଯାଇଥିଲା। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ କେତେ ଚକ୍କର ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ତଥାପି ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ମିଳୁନଥିଲା। ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଥିଲା ଯେ ବର୍ଷ 2014 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଜକୁ 6 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, 2014 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସର କଭରେଜ ମାତ୍ର 55 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଏପରି ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉନଥିବା କାରଣରୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରୁନଥିଲା। 60 ବର୍ଷରେ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସର କଭରେଜ ମାତ୍ର 55 ପ୍ରତିଶତ। ଏହି ଗତିରେ ଦେଶ ଚାଲିଥିଲେ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ଗ୍ୟାସ ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଆହୁରି ଅର୍ଦ୍ଧଶତାବ୍ଦୀ ବିତିଯାଇଥାନ୍ତା। 2014ରେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଆମେ ସ୍ଥିର କଲୁ ଏହାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଆଜି ଦେଶରେ ଗ୍ୟାସ କଭରେଜ କେତେ ରହିଛି? 98 ପ୍ରତିଶତରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ। ଏବଂ ଏଠାରେ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପରେ ଅଳ୍ପବହୁତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହଜ ହୋଇପାରେ। କିନ୍ତୁ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ହେଉଛି ଏହି କଭରେଜକୁ ଶତପ୍ରତିଶତ କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ଆମେ ଏହା କିପରି ଭାବେ ପ୍ରାପ୍ତ କଲୁ, କିପରି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କଲୁ? ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟର ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ କେସ ଷ୍ଟଡି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସମସ୍ୟାକୁ ରଖିଲୁ ଏବଂ ଆଉ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନକୁ। ତେବେ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ନୂଆ ବିତରକଙ୍କୁ ନେଇ। ଆମେ ଦଶ ହଜାର ନୂଆ ଗ୍ୟାସ ବିତରକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଲୁ। ସମସ୍ୟା ଥିଲା ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କ୍ଷମତାକୁ ନେଇ। ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ନୂଆ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କଲୁ, ଦେଶର କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇଲୁ। ଆହୁରି ଇମ୍ପୋର୍ଟ ଟର୍ମିନାଲ କ୍ଷମତାକୁ ନେଇ ସମସ୍ୟା ଥିଲା। ଆମେ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ସୁଧାର ଆଣିଲୁ। ପାଇପ ଲାଇନ କ୍ଷମତାକୁ ନେଇ ସମସ୍ୟା ଥିଲା। ଆମେ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କଲୁ ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ। ସମସ୍ୟା ଥିଲା ଗରିବ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଚୟନକୁ ନେଇ। ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପାରଦର୍ଶିତା ସହିତ ସେହି କାମ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କଲୁ। ବିଶେଷ କରି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଫଳ ରୂପ ଦିଆଗଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଦେବାର ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଫଳରେ ଆଜି ଦେଶରେ 28 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହୋଇପାରିଛି। 2014ରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମାତ୍ର 14 କୋଟି ଥିଲା। ଚିନ୍ତାକରନ୍ତୁ, 60 ବର୍ଷରେ 14 କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିଗତ ମାତ୍ର 6 ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ 14 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଗଲା। ଏବେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ, ଏଣେତେଣେ ବୁଲିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ। ଏଠାରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା କାରଣରୁ ପାଖାପାଖି 50 ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମିଳିପାରିଛି। ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ କ୍ଷମତା ବିକାଶ କରାଗଲା, ସେହି କାରଣରୁ ଓଡ଼ିଶାର 19ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁସନ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏସବୁ ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଆଣମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ବୁଝାଇଲି କାରଣ ଆପଣମାନେ ଯେତେ ଅଧିକ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା, ସମସ୍ୟାକୁ ବୁଝିପାରିବେ, ଆପଣ ସେତେ ଭଲ ମ୍ୟାନେଜର ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ସେତେ ଭଲ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଦେଇପାରିବେ। ମୁଁ ଭାବୁଛି, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନିଜର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବା ଅନୁଚିତ। ସେମାନଙ୍କର ପରିଧି ବ୍ୟାପକ ହେବା ଉଚିତ। ଏଠାରେ ପଢ଼ୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କର ଏଥିରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିପାରିବ। ନୂଆ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ବିସ୍ତୃତ, ବହୁବିଷୟକ, ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଛି। ପେସାଦାର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁସବୁ ବାଧା ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଛି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ଦେଶର ବିକାଶ ଲାଗି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଆଣିବା ଲାଗି ଚାହୁଁଛୁ। ଏହା ମଧ୍ୟ ସମାବେଶୀ ପ୍ରକୃତି। ମୋର ଭରସା ରହିଛି, ଆପଣମାନେ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବେ। ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ ସମ୍ବଲପୁରର ପ୍ରୟାସ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ସିଦ୍ଧ କରିପାରିବ। ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ। ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at foundation laying ceremony of the permanent campus of IIM Sambalpur, Odisha
02 JAN 2021 2:49PM by PIB Delhi
Jai Jagannath !
Jai Ma Samaleswari!
Greetings to brothers and sisters of Odisha
May the New Year be propitious to all!
Hon'ble Governor Professor Ganeshi Lal ji of Odisha, Chief Minister and my friend Shri Naveen Patnaik ji, my colleagues in the Union Cabinet, Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank ji, Odisha’s gem Bhai Dharmendra Pradhan ji and Shri Pratap Chandra Sarangi ji, ministers of Government of Odisha, MPs and MLAs, Chairperson of IIM Sambalpur, Smt. Arundhati Bhattacharya, Director Professor Mahadeo Jaiswal ji, faculty staff and all my young colleagues!
Today, with the laying of the foundation stone of IIM campus, a new stone has also been laid to give new vigour to the youth potential of Odisha. IIM Sambalpur's permanent campus is going to give Odisha a new identity in the world of management along with the great culture and resources of Odisha. This launch at the beginning of the New Year has doubled our happiness.
Friends,
In the last few decades, the country has seen a trend; a large number of multi-nationals came here and grew from this land. This decade and the century belong to the creation of new multi-nationals in India. This is the best period for India to showcase its potential in the world. Today's Start-ups are the multi-nationals of tomorrow. And in which cities these Start-ups are mostly coming up? The influence of these Start-ups can be seen in the cities which we usually call Tier-2 or Tier-3 cities. Best managers are needed to take forward these Start-ups, the new companies formed by the Indian youth. The management experts who are emerging from the new regions of the country and with new experiences will play a big role in giving new heights to Indian companies.
Friends,
I was reading somewhere that India has created more Unicorns this year than in previous years despite the COVID crisis. Today, the scope for Start-ups is constantly increasing due to the unprecedented reforms that are being carried out in the fields from agriculture to the space sector. You have to prepare yourself for these new possibilities. You have to align your career with India's hopes and expectations. The responsibility to provide a new global identity to the Brand India is on all of us, especially on our youngsters.
Friends,
IIM Sambalpur's mission mantra is नवसर्जनम् शुचिता समावेशत्वम्। i.e., Innovation, Integrity and Inclusiveness. You have to display your management skills to the country with the power of this mantra. Not only do you have to encourage new set-ups, but to emphasize inclusiveness; you have to take along with all who have been left behind in the race of development. The place where IIM's permanent campus is being built already has a medical university, an engineering university, three more universities, Sainik School and training institutes for CRPF and police. Those who do not know much about Sambalpur can now imagine how big an education hub the region is going to become after the establishment of a prestigious institution like IIM. The most important thing for IIM Sambalpur and students and professionals studying here would be that the entire area is like a practical lab for you in a way. Nature wise, this place is so majestic, Odisha's glory – the Hirakud Dam – is not far away from you. The Debrigarh Sanctuary near the dam is special in itself, and there is also a sacred place in the middle of it where Veer Surendra Sai ji built his base. In order to further enhance the tourism potential of this area, the students ' ideas and managerial skills can be very handy. Similarly, Sambalpuri textiles are also famous in the country and abroad. The Bandha-Ikat fabric and its unique pattern, design and texture are very special. Similarly, there is so much work of handicrafts in this area, silver filigree, stone carving, woodwork, brass work, and our tribal brothers and sisters are also very well versed in it. It is an important responsibility for IIM students to make vocal the local products of Sambalpur.
Friends,
You also know very well that Sambalpur and its adjoining areas are also known for their mineral and mining strength. High-grade iron ore, bauxite, chromite, manganese, coal limestone to gold, gemstone, and diamond etc increase the natural wealth here manifold. You also have to work on new ideas as to how to ensure better management of these natural assets of the country and how to develop the entire region and develop people.
Friends,
I have given you only a few examples. What is not there in Odisha -- the forest wealth, minerals, Rangabati music, tribal art and craft and the poems of the poet of nature Gangadhar Meher? When many of you colleagues will use your skills to give a global identity to Sambalpuri textile or Cuttack’s filigree and work to enhance tourism here, it will give a new impetus and new heights to not only the Atmanirbhar Bharat campaign but to the overall development of Odisha as well.
Friends,
All the young colleagues of IIM have to discover new and innovative solutions to make the local products global. I am confident that our IIMs can work as a bridge between local products and international collaboration towards the country’s self-reliant mission. The huge alumni network of yours which is spread across every nook and corner of the world can also help a lot in this. We had 13 IIMs till 2014. Now there are 20 IIM in the country. Such a huge pool of talent can supplement the Atmanirbhar Bharat campaign.
Friends,
If there are new opportunities in the world, the challenges in front of the world of management are also new. You also have to understand these challenges. For example, the additive printing or 3D printing is changing the entire production economy. You may have heard in the news, a company designed 3D print of an entire two-storey building near Chennai last month. The logistics and supply chain arrangements will also change with the changes in the methods of production. Similarly, technology is eliminating every geographical limitation today. If the air connectivity made the 20th century business seamless, the digital connectivity is going to transform the 21st century business. The entire world has changed from global village to global workplace with the concept of work from anywhere. India has also made all the necessary reforms in this regard in the past few months. Our endeavour is to not only walk with time but also walk ahead of time.
Friends,
With the change in work methods, the demand for management skills is also changing. Now is the time for collaborative, innovative and transformative management instead of top down or top heavy management. These collaborations are important for peers, but bots and algorithms are also now with us as team members. Therefore, if more human management is required today, the more technological management is equally necessary. I would also urge you, the IIMs across the country and other business management schools. How the country worked in the spirit of technology and teamwork in this entire period of corona infections, how steps were taken to protect the 130 crore countrymen, responsibilities taken, collaborations done and a public participation campaign was carried out. There should be research on all these subjects and documents should be prepared. How does a country of 130 crore people innovate from time to time? How India expanded capacity and capability in a very short time? There is a great lesson for management. The country has found the permanent solution of PPE kits, masks and ventilators during COVID.
Friends,
We had a tradition to adopt a short term approach for problem solving. The country has now come out of that mindset. Now our emphasis is on long term solutions beyond immediate needs. And one can learn a very good lesson of management in this. Arundhati ji is present among us. She has been witness to the whole process of the kind of planning, implementation and management which was done for Jan Dhan accounts for the poor in the country because she was in-charge of the bank at that time. It is not easy to open bank accounts of more than 40 crore poor who have never ever been to the bank. And, why I am telling you these things because management does not mean handling only big companies. The real meaning of the management for a country like India is to handle lives in the true sense. I give you another example and this is important because the prodigy of Odisha, Dharmendra Pradhan ji, has played a big role in it.
Friends,
In our country, cooking gas had come after nearly 10 years of independence. But in later decades, cooking gas became a luxury. It became the prestige of the rich people. People had to make so many rounds for a gas connection, and yet they did not get it. The situation was such that the coverage of LPG in the country was only 55 percent till 2014, six years ago. This is what happens when there is no sense of permanent solution in the approach. LPG coverage is only 55 percent in 60 years! If the country were to move at this speed, half of this century would have passed in ensuring gas connections to everybody. After our government was formed in 2014, we decided that there should be a permanent solution. Do you know what the gas coverage in the country is today? More than 98 percent! And all of you involved in management here know that it is easier to move a little bit by starting something new. The real challenge is to make the coverage hundred percent.
Friends,
The question is then how did we achieve this? This is a very good case study for management peers like you.
Friends,
We put the problem on one side and put the permanent solution on another. The challenge was regarding new distributors. We commissioned 10,000 new gas distributors. The challenge was the bottling plant capacity. We installed new bottling plants across the country, enhancing the capacity of the country. The challenge was the Import Terminal Capacity. We corrected it also. The challenge was the pipe-line capacity. We spent thousands of crores of rupees on this also and we are doing it even today. The challenge was the selection of poor beneficiaries. We also did it with full transparency, especially by launching the Ujjwala Yojana.
Friends,
This is the result of finding the permanent solution that there are more than 28 crore gas connections in the country today. There were 14 crore gas connections in the country before 2014. Think about it, 14 crore gas connections in 60 years! We have given more than 14 crore gas connections in the country in the last six years. Now people don't have to run and make rounds for cooking gas. In Odisha also, about 50 lakh poor families have got gas connections under the Ujjwala Yojana. It is due to the capacity building under this scheme in the country that the city gas distribution network is underway in 19 districts of Odisha.
Friends,
I also explained to you these examples because as much as you connect with the requirements of the country and understand the challenges of the country, you will become good managers and will be able to give the best solutions. I think it is necessary for higher education institutions not only to be focused on their expertise, but to widen their scope. The students who come there have a big role to play in it. The new National Education Policy emphasizes a broad based, multi-disciplinary and holistic approach. Efforts are being made to remove the silos that came in the way of professional education. We want to bring everyone into the mainstream for the development of the nation. This is also inclusive nature. I'm sure you'll realize this vision. Yours and IIM Sambalpur's efforts will realize the campaign of self-reliant India. With these good wishes, thank you very much. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.