ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଚି - ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ପାଇପଲାଇନକୁ ଜାନୁଆରୀ 5ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
03 JAN 2021 2:02PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାନୁଆରୀ 5, 2021 ଦିନ 11 ଟା ସମୟରେ କୋଚି - ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ପାଇପଲାଇନକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘ୱାନ ନେସନ ୱାନ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ’ ସୃଷ୍ଟି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଏହି ଅବସରରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ତଥା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦେବେ ।
ପାଇପଲାଇନ ବିଷୟରେ
450 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପାଇପଲାଇନ ଗେଲ (ଭାରତ) ଲିମିଟେଡ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଦୈନିକ 12 ମିଲିୟନ ମେଟ୍ରିକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ କ୍ୟୁବିକ ମିଟର ପରିବହନ କ୍ଷମତା ରହିଛି ଏବଂ କୋଚି (କେରଳ)ରେ ଲିକ୍ୱିଫାଏଡ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ (ଏଲଏନଜି) ରେଜିଫିକେସନ ଟର୍ମିନାଲରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ପରିବହନ କରିବ ଯାହା ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ (ଡାକସିନା କନ୍ନଡ ଜିଲ୍ଲା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ), ଏର୍ନାକୁଲମ୍, ଥ୍ରିସୁର, ପାଲକ୍କଡ, ମାଲାପୁରାମ, କୋଜିକୋଡେ, କନ୍ନୁର ଏବଂ କାସାରାଗୋଡ ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଯିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ 3000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏହାର ନିର୍ମାଣରେ 12 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମାନବ-ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ପାଇପଲାଇନ ସ୍ଥାପନ ଏକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆହ୍ଵାନ ଥିଲା, କାରଣ ଏହି ମାର୍ଗରେ 100ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଜଳସ୍ରୋତ ପାର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିଲା । Horizontal Directional Drilling ପଦ୍ଧତିର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଦ୍ଵାରା ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ (ପିଏନଜି) ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କମ୍ପ୍ରେସଡ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ (ସିଏନଜି) ଆକାରରେ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ତଥା ସୁଲଭ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇବ । ଏହା ପାଇପ ଲାଇନ ସହିତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଯୋଗାଇବ । ପରିଷ୍କାର ଇନ୍ଧନର ବ୍ୟବହାର ଯୋଗୁଁ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯଦ୍ୱାରା ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM to dedicate Kochi - Mangaluru Natural Gas Pipeline to the Nation on 5 January
03 JAN 2021 2:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate the Kochi - Mangaluru Natural Gas Pipeline to the nation on 5th January 2021 at 11 AM via video conferencing. The event marks an important milestone towards the creation of ‘One Nation One Gas Grid'. Governors and Chief Ministers of Karnataka and Kerala, along with Union Minister for Petroleum and Natural Gas will also be present on the occasion.
About the Pipeline
The 450 km long pipeline has been built by GAIL (India) Ltd. It has transportation capacity of 12 Million Metric Standard Cubic Metres per day, and will carry natural gas from the Liquefied Natural Gas (LNG) Regasification Terminal at Kochi (Kerala) to Mangaluru (Dakshina Kannada district, Karnataka), while passing through Ernakulam, Thrissur, Palakkad, Malappuram, Kozhikode, Kannur and Kasaragod districts. The total cost of the project was about Rs. 3000 crore and its construction created over 12 lakh man-days of employment. Laying of the pipeline was an engineering challenge as the route of the pipeline necessitated it to cross water bodies at more than 100 locations. This was done through a special technique called Horizontal Directional Drilling method.
The pipeline will supply environment friendly and affordable fuel in the form of Piped Natural Gas (PNG) to households and Compressed Natural Gas (CNG) to the transportation sector. It will also supply Natural Gas to commercial and industrial units across the districts along the pipeline. Consumption of cleaner fuel will help in improving air quality by curbing air pollution.