ৰেল মন্ত্ৰালয়
ৰে'লৱে ব’ৰ্ডৰ নতুন অধ্যক্ষ আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া হিচাপে দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰে শ্ৰী সুনীত শর্মাই
01 JAN 2021 10:53AM by PIB Guwahati
শ্ৰী সুনীত শর্মাই ৰে'লৱে ব’ৰ্ড (ৰে'ল মন্ত্ৰালয়)ৰ নতুন অধ্যক্ষ আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া (চিইঅ’) আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ পদেন মুখ্য সচিবৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে। কেবিনেটৰ নিযুক্তি সমিতিয়ে শ্ৰী সুনীত শর্মাক ৰে'লৱে ব'ৰ্ডৰ অধ্যক্ষ আৰু চিইঅ’ হিচাপে নিযুক্তিৰ অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ আগতে, শ্ৰী সুনীত শর্মাই ইষ্টাৰ্ণ ৰে'লৱেৰ মহা প্ৰৱন্ধক হিচাপে কাম কৰিছিল।
শ্ৰী সুনীত শর্মাই ১৯৭৯ চনত আই আই টি কানপুৰত ইঞ্জিনীয়াৰিং পঢ়ি থকা সময়ত ভাৰতীয় ৰে'লৱেত বিশেষ শ্ৰেণীৰ এপ্ৰেণ্টিছ হিচাপে যোগদান কৰিছিল। মেকানিকেল আৰু ইলেক্ট্ৰিকেল ইঞ্জিনীয়াৰিঙৰ স্নাতক শৰ্মাৰ ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ বিভিন্ন ক্ষমতাত সেৱা কৰাৰ ৪০ বছৰৰ অধিক অভিজ্ঞতা আছে। তেওঁ মুম্বাইৰ পেৰেল ৱৰ্কশ্বপৰ মুখ্য ৱৰ্কশ্বপ মেনেজাৰ আছিল য'ত তেওঁ পাৰ্বত্য ৰে'লৱেৰ বাবে নেৰ’ গজ লক’মোটিভ নিৰ্মাণত ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছিল। তেওঁ মুম্বাইৰ ওচৰৰ ঐতিহাসিক মাথেৰান লাইনৰ বাবে পুৰণি নেৰ’ গজ ভাপ ইঞ্জিন পুনৰুদ্ধাৰ কৰিছিল। ২০০৬ চনৰ মুম্বাই উপ-নগৰীয় ৰেল বিস্ফোৰণৰ সময়ত তেওঁ সেই দলৰ অংশ আছিল যিয়ে সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ কেইঘণ্টামানৰ ভিতৰত উপ-নগৰীয় নেটৱৰ্কটো ভাল কৰিছিল। মুম্বাই চিএছটিৰ এডিআৰএম হিচাপে তেওঁক উপ-নগৰীয় নেটৱৰ্কৰ সেৱা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে কৃতিত্ব প্ৰদান কৰা হয়, যাক মুম্বাইৰ জীৱন-ৰেখা বুলি গণ্য কৰা হয়। ২০০৮ চনৰ মুম্বাইৰ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ ঘটনাৰ সময়তো তেওঁ সেই দলৰ অংশ আছিল যি চেণ্ট্ৰেল ৰে'লৱেৰ মুম্বাই চিএছটিত হোৱা আক্ৰমণৰ পাছৰ পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছিল। তেওঁৰ নেতৃত্বত অভিলেখ সময়ত আৰু বিশ্বৰ যিকোনো স্থানত প্ৰথমবাৰ ডিজেলক বৈদ্যুতিক লক’মোটিভলৈ ৰূপান্তৰ কৰা হৈছিল।
ৰায়বেৰেলীৰ মডাৰ্ণ কোচ ফেক্টৰীৰ মহা প্ৰৱন্ধক হিচাপে, তেওঁ এটা বছৰত বহু প্ৰয়োজনীয় আধুনিক যাত্ৰীবাহী ডবাৰ নিৰ্মাণ দুগুণ কৰি অভিলেখ ৰচিছিল।
ইষ্টাৰ্ণ ৰে'লৱেৰ মহা প্ৰৱন্ধক হিচাপে, তেওঁ সামগ্ৰী কঢি়ওৱা ট্ৰেইনৰ গতি অভিলেখ স্তৰলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু নতুন লাইন আৰু বৈদ্যুতিকৰণৰ ভালেসংখ্যক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে উদ্যোগ লৈছিল যাৰ ফলত কেৱল কাৰ্যকৰী দক্ষতাই নহয়, স্থানীয় অঞ্চলবোৰ বিকশিত হৈছিল। কাম সহজতৰ কৰা আৰু প্ৰশাসনিক সংস্কাৰৰ বাবে প্ৰণালীগত পৰিৱৰ্তন অনাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ জনাজাত।
কেৰিয়াৰৰ সময়ত তেওঁ বহুতো পেছাদাৰী বঁটা লাভ কৰিছে। মহা প্ৰৱন্ধক(আধুনিক প্ৰশিক্ষক কাৰখানা, ৰায়বেৰেলী) আৰু মুখ্য মেকানিকেল অভিযন্তা(বেনাৰছ ল’কোমটিভ ৱৰ্কছ)হিচাপে কাম কৰাৰ সময়ত কাৰখানাবোৰে শ্ৰেষ্ঠ উত্পাদন ইউনিটৰ বাবে এই বঁটা লাভ কৰিছিল।
সুনীত শর্মাই জাৰ্মানী আৰু ফ্ৰান্সত বৃত্তিগত প্ৰশিক্ষণত অংশগ্ৰহণ কৰিছে আৰু তেওঁ আমেৰিকাৰ কাৰ্নেগি মেলন বিশ্ববিদ্যালয়ত এক উন্নত নেতৃত্ব আৰু ব্যৱস্থাপনা পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ কৰিছে। তেওঁ ল’কোমটিভছ নিৰ্মাণৰ বাবে পৰামৰ্শদাতা হিচাপে ইৰান ভ্ৰমণ কৰিছিল।
তেওঁ এজন উত্সাহী খেলুৱৈ আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক স্তৰত বিলিয়াৰ্ডছ আৰু স্নুকাৰ খেলিছে। তেওঁ গল্ফ আৰু বেডমিণ্টন আৰু স্কোৱাছ খেলুৱৈ হিচাপেও জনাজাত।

Ministry of Railways
Shri Suneet Sharma takes over the charge of new Chairman & CEO of Railway Board
01 JAN 2021 10:53AM by PIB Delhi
Shri SuneetSharma, has taken over the charge of new Chairman & Chief Executive Officer (CEO), Railway Board (Ministry of Railways) and ex-officio Principal Secretary to Government of India. The appointments committee of the Cabinet has approved the appointment of Shri Suneet Sharma as Chairman & CEO of Railway Board. Prior to this, Shri Suneet Sharma worked as General Manager, Eastern Railway.
Shri Suneet Sharma joined the Indian Railways in 1979 as a Special Class Apprentice while he was studying engineering at IIT Kanpur. A graduate in Mechanical and Electrical Engineering he has more than 40 years of experience serving in the Indian Railways in various capacities. He has done stints in Operational working, maintenance in Sheds, Depots and Workshops. He was Chief Workshop Manager, Parel workshop in Mumbai where he was instrumental in manufacturing narrow gauge locomotives for hill railways. He also restored old steam narrow gauge locomotive for the heritage Matheran line near Mumbai. During the 2006 Mumbai suburban train blasts, he was part of the team which put the suburban network on track within a few hours after the terror attack. As ADRM, Mumbai CST, he is credited with increasing the services of the suburban network, which is considered the life-line of Mumbai. During the 2008 Mumbai terror attacks, he was part of the team that managed the aftermath of the attacks at Mumbai CST, Central Railway. As DRM, Pune he was instrumental in adding infrastructure which brought about operational efficiency. As Chief Mechanical Engineer diesel locomotive works Varanasi he was team leader for starting electric locomotive production. Conversion of diesel to electric locomotives took place under his leadership in record time and for the first time anywhere in the world.
As General Manager Modern Coach Factory, Raebareli he set a record by doubling the out turn of the much required modern passenger coaches in one year.
As General Manager Eastern Railway, he took initiative in increasing the speed of goods trains to a record level and for completing a number of infrastructure projects of new lines and electrification which not only resulted in operational efficiency but developed the local areas. He is known for bringing about systemic changes for ease of working and administrative reforms.
During the course of his career, he has won many professional awards. As General Manager (Modern Coach Factory Raebareli) and Chief Mechanical Engineer (Banaras Locomotive Works)) the factories won the award for best production units.
Suneet Sharma has attended professional training in Germany and France and he has done an advanced leadership and management course at Carnegie Mellon University in USA. He has visited Iran as a consultant for manufacture of locomotives.
He is an avid sportsman and has played Billiards and Snooker at competitive level. He is also a keen golfer and a badminton and squash player.