ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ରିଟେନରେ କୋଭିଡ-19ର ନୂଆ ଷ୍ଟ୍ରେନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପରୀକ୍ଷଣ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ରଣନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ଜାତୀୟ ଟାସ୍କଫୋର୍ସର ଆଲୋଚନା
26 DEC 2020 5:59PM by PIB Bhubaneshwar
ଆଇସିଏମଆର ପକ୍ଷରୁ ଆଜି କୋଭିଡ-19 ଉପରେ ଜାତୀୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ବୈଠକରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ ପ୍ରଫେସର ବିନୋଦ ପଲ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ବିଭାଗ ସଚିବ ତଥା ଆଇସିଏମଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ବଳରାମ ଭାର୍ଗବ ସହଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ଏମ୍ସ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ରଣଦୀପ ଗୁଲେରିଆ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଡିଜିଏଚଏସ), ଡ୍ରଗ କଣ୍ଟ୍ରୋଲର ଜେନେରାଲ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (ଡିସିଜିଆଇ), ଜାତୀୟ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆଇସିଏମଆରର ଅନ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସମେତ ସ୍ୱାଧୀନ ବିଷୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ନିକଟରେ ବ୍ରିଟେନରେ ସାର୍ସ କୋଭ-2ର ନୂଆ ଷ୍ଟ୍ରେନ ଦେଖାଦେବା ପରେ ପରୀକ୍ଷଣ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣରେ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଟାସ୍କଫୋର୍ସର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା। ଭାରିଆଣ୍ଟ ଷ୍ଟ୍ରେନରେ 14 ଟି ଅଣ-ସମକକ୍ଷ (ଆମିନୋ ଏସିଡ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ) ପରିବର୍ତ୍ତନ, 6 ଟି ସମକକ୍ଷ (ଅଣ ଆମିନୋ-ଏସିଡ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ) ଏବଂ 3 ଟି ବିଲୋପନ ଅଛି। ସ୍ପାଇକ୍ (ଏସ) ଜିନରେ ଆଠଟି ମ୍ୟୁଟେସନ(ପରିବର୍ତ୍ତନ) ଉପସ୍ଥିତ ଅଛି ଯାହା ଏସିଇ2 ରିସେପ୍ଟରଗୁଡିକର ବାଇଣ୍ଡିଂ ସାଇଟ୍ (ରିସେପ୍ଟର ବାଇଣ୍ଡିଂ ଡୋମେନ୍) ବହନ କରିଥାଏ, ଯାହା ହେଉଛି ମାନବ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାରେ ଜୀବାଣୁ ପ୍ରବେଶ କରିବାର ବିନ୍ଦୁ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସାର୍ସ କୋଭ-2 ପାଇଁ ରହିଥିବା ଜାତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି, ପରୀକ୍ଷଣ ରଣନୀତି ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ରଣନୀତି ସହିତ ବ୍ରିଟେନର ନୂଆ ଷ୍ଟ୍ରେନ ପାଇଁ କିପରି ରଣନୀତି ଅବଲମ୍ବନ କରାଯିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲା। ବ୍ରିଟେନରେ ଠାବ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟ୍ରେନର ସଂକ୍ରମଣ ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ରହିଥିବାରୁ ଏହାକୁ ଠାବ କରିବା ଏବଂ ଭାରତରେ ଏହାର ଦ୍ରୁତ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ଲାଗି ଏଥିରେ ସଂକ୍ରମିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଉପରେ ବୈଠକରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ନୂଆ ଷ୍ଟ୍ରେନ ଦେଖାଦେବା ସ୍ଥିତିରେ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ପକ୍ଷରୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ଆହୁରି, ଆଇସିଏମଆର ପକ୍ଷରୁ ସବୁବେଳେ ସାର୍ସ-କୋଭ-2 ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତତୋଧିକ ଜିନ ଆସେ ପରୀକ୍ଷଣ ସପକ୍ଷରେ ଜୋର ଦେଇଥିବା କାରଣରୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରୀକ୍ଷଣ ରଣନୀତିରେ ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ବିଫଳତା ସମ୍ଭାବନା ନାହିଁ।
ବିଶେଷ କରି ବ୍ରିଟେନରୁ ଆସୁଥିବା ନୂଆ ଷ୍ଟ୍ରେନକୁ ଦେଖି ବର୍ତ୍ତମାନର ନିରୀକ୍ଷଣ ରଣନୀତି ଅତିରିକ୍ତ ସାର୍ସ-କୋଭ-2 ପାଇଁ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଜେନୋମିକ ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯିବାକୁ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ପକ୍ଷରୁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି। ସାର୍ସ-କୋଭ-2ର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭୂତାଣୁ ବ୍ରିଟେନରେ ଠାବ କରାଯିବ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଦିଗରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଏନସିଡିସି ପକ୍ଷରୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭୂତାଣୁକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଅବରୋଧ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ରଣନୀତିର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
କ. ପ୍ରବେଶ ପଥରେ (ଭାରତର ସମସ୍ତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ):
• 21 ଡିସେମ୍ବର-23 ଡିସେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରିଟେନରୁ ଆସି ପହଞ୍ଚିଥିବା ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି।
• କେବଳ ଆରଟି-ପିସିଆର ପରୀକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲେ, ନେନେଟିଭ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ।
• ପଜିଟିଭ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ସଙ୍ଗରୋଧରେ ରଖାଯିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ନମୁନା ହୋଲ ଜେନୋମ ସିକୁଏନ୍ସି (ଡବ୍ଲୁଜିଏସ) ପାଇଁ ପଠାଯିବ।
• ନୂଆ ଷ୍ଟ୍ରେନରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇନଥିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବା ପରେ ହିଁ ଯାଇ ପ୍ରଚଳିତ ପରିଚାଳନା ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁଯାୟୀ ପଜିଟିଭମାନଙ୍କୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ସଙ୍ଗରୋଧ ଛାଡ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ମିଳିବ।
• ପଜିଟିଭ ମାମଲାର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସଙ୍ଗରୋଧ ସୁବିଧାରେ ରଖାଯିବ ଏବଂ ଆଇସିଏମଆର ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବ।
ଖ. ଗୋଷ୍ଠୀ ନିରୀକ୍ଷଣ :
• ବିଗତ 28 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରିଟେନରୁ ଆସିଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସୂଚନା ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଇମିଗ୍ରେସନ ବ୍ୟୁରୋ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
• 25 ନଭେମ୍ବର-20 ଡିସେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରିଟେନରୁ ଆସିଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଇଡିଏସପି ରାଜ୍ୟ ସର୍ଭିଲେନ୍ସ ୟୁନିଟ (ଏସଏସୟୁ) ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସର୍ଭିଲେନ୍ସ ୟୁନିଟ (ଡିଏସୟୁ) ପକ୍ଷରୁ ଟ୍ରାକ କରାଯାଉଛି।
• ଆଇସିଏମଆର ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ସବୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ସଂସ୍ଥାଗତ ସଂଗରୋଧରେ ରଖାଯାଉଛି।
• ସମସ୍ତ ପଜିଟିଭ ମାମଲାର ନମୁନା ଡବ୍ଲୁଜିଏସ ପାଇଁ ପଠାଯାଉଛି।
• ଏହି ପଜିଟିଭ ମାମଲାଗୁଡ଼ଇକର ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଂସ୍ଥାଗତ ପୃଥକବାସରେ ରଖାଯାଉଛି।
• 14 ଦିନ ପରେ ଦୁଇଟି ନମୁନା ନେଗେଟିଭ ଆସିବା ପରେ ପଜିଟିଭ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଛଡ଼ାଯାଉଛି।
ଗ. ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିରୀକ୍ଷଣ
• ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରୁ 5% ପଜିଟିଭ ମାମଲାର ଡବ୍ଲୁଜିଏସ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପଠାଯାଉଛି।
• 50 ଜଣ ବ୍ରିଟେନ ଫେରନ୍ତାଙ୍କ ନମୁନା ସିକୁଏନ୍ସିଂ ପାଇଁ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଯାଇଛି। ଏନସିଡିସିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ ଜେନମିକ ସର୍ଭିଲେନ୍ସ କନସୋର୍ସିଅମ, ଆଇଏନଏସଏସିଓଜି ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଏହି କନସୋର୍ସିୟମରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡ଼ିକ ହେଲେ : ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଡିଜିଜ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ; ସିଏସଆଇଆର-ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଜେନୋମିକ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟିଭ ବାୟୋଲୋଜି, ଦିଲ୍ଲୀ, ସିଏସଆଇଆର-ସେଣ୍ଟର ଫର ସେଲୁଲାର ଆଣ୍ଡ ମୋଲିକୁଲାର ବାୟୋଲୋଜି, ହାଇଦ୍ରାବାଦ; ଡିବିଟି-ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଲାଇଫସାଇନ୍ସେସ, ଭୁବନେଶ୍ୱର; ଡିବିଟି-ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ବାୟୋମେଡ଼ିକାଲ ଜେନୋମିକ୍ସ, କଲ୍ୟାଣୀ; ଡିବିଟି-ଇନଷ୍ଟେମ-ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ବାୟୋଲୋଜିକାଲ ସାଇନ୍ସେସ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ; ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ମେଣ୍ଟାଲ ହେଲ୍ଥ ଆଣ୍ଡ ନ୍ୟୁରୋସାଇନ୍ସେସ(ନିମହାନ୍ସ), ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ; ଆଇସିଏମଆର-ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଭାଇରୋଲୋଜି, ପୁଣେ।
ବ୍ରିଟେନର ସାର୍ସକୋଭ-2 ଷ୍ଟ୍ରେନକୁ ଆଗୁଆ ଠାବ ଏବଂ ଅବରୋଧ ନିମନ୍ତେ ଜେନୋମିକ ସର୍ଭିଲେନ୍ସ ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ତେବେ ସାର୍ସକୋଭ-2 ଭୂତାଣୁ ବାରମ୍ବାର ରୂପ ବଦଳାଉଥିବାରୁ ଅନ୍ୟ ଆରଏନଏ ଭାଇରସ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରି। ସାମାଜିକ ଦୂରତା, ହାତ ସଫା ରଖିବା, ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ହେଲେ ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ଟୀକା ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଭୂତାଣରୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ରୂପକୁ ଅବରୋଧ କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ।

Ministry of Health and Family Welfare
National Task Force Discusses testing, treatment and surveillance strategies for COVID-19 in view of the new virus strain from UK
26 DEC 2020 5:59PM by PIB Delhi
A meeting of the National Task Force (NTF) on COVID-19 was convened today by ICMR under co-chairpersonship of Prof. Vinod Paul, Member Niti Aayog and Prof. Balram Bhargava, Secretary, Deptt. of Health Research & Director General ICMR. The meeting was also attended by Prof. Randeep Guleria, Director, AIIMS; Director General Health Services (DGHS); Drug Controller General of India (DCGI); Director, National Center for Disease Control (NCDC); other representatives from Ministry of Health and ICMR as well as independent subject experts.
Main objective of the NTF was to discuss evidence-based modifications in testing, treatment and surveillance strategies for SARS-CoV-2 in view of the recent reports of emergence of a new variant strain of the virus from UK. The variant strain has 14 non-synonymous (amino acid altering) mutations, 6 synonymous (non amino-acid altering), and 3 deletions. Eight mutations are present in the Spike (S) gene which carries the binding site (Receptor Binding Domain) of the ACE2 receptors, which are the point of entry of the virus into the human respiratory cells.
NTF deliberated in detail on aspects related to current National Treatment Protocol, testing strategy and surveillance of SARS-CoV-2 vis-à-vis the UK variant strain. It was emphasized that since the UK variant strain is implicated to cause increased transmissibility of the virus, it is critical to identify individuals infected with this strain and adequately contain them to prevent its transmission in India.
NTF concluded that there is no need to change the existing Treatment Protocol in view of mutations emerging in the strain. Further, since ICMR has always advocated use of two or more gene assays for testing SARS-CoV-2, it is unlikely to miss infected cases using the current testing strategy.
NTF recommended that in addition to the existing surveillance strategies, it is critical to conduct enhanced genomic surveillance for SARS-CoV-2 specially in incoming passengers from UK. Besides, it will also be critical to conduct genome sequencing in samples where there is dropout of the S gene in lab diagnosis, proven cases of re-infections etc. Routine genomic surveillance of SARS-CoV-2 from representative samples all across the samples needs to be a continuous and well planned activity.
NCDC informed that Government of India has taken cognizance of the reports of mutant variant of SARS-CoV-2 reported from UK and the response of other Countries to these reports. The situation is being monitored proactively. A strategy has been put under place to detect & contain the mutant variant.
The salient features of the strategy are:
A. At points of entry (All International Airports in India):
* All passengers who had arrived from UK between 21st December - 23rd December 2020 have been tested at the Airports
* Only after the RT-PCR test result are available, the negative passengers are permitted to exit the airports
* All positively tested passengers are put under institutional isolation and their samples sent for Whole Genome Sequencing (WGS)
* Only after the confirmation of the non-mutant variant upon WGS result, the positive cases are permitted to leave institutional isolation as per the existing management protocol
* All the contacts of the positive cases are also put under facility quarantine and are tested as per the ICMR guidelines
B. Community Surveillance:
* List of all UK arrivals during the last 28 days has been shared by Bureau of Immigration with the concerned States
* All passengers who had arrived from UK between 25th November - 20th December 2020 are being tracked by the IDSP State Surveillance Units (SSUs) and District Surveillance Units (DSUs)
* Testing as per the ICMR guidelines of these passengers is being pursued and all positive cases are put under mandatory facility isolation
* Samples of all positive cases are being sent for WGS
* Enhanced contact tracing of these positive cases is being undertaken and these contacts are also put under facility quarantine
* Discharge of positive cases only after ensuring two samples testing negative after 14 days
C. Prospective surveillance:
* 5% of the positive cases from all States/UTs will be tested for WGS
* A genomic surveillance consortium, INSACOG, has been formed under the leadership of NCDC, New Delhi for laboratory and epidemiological surveillance of circulating strains of SARS-CoV-2 in the Country.Further, more than 50 samples of UK returnees are currently under sequencing at the designated laboratories. Other laboratories in the consortium are: National Centre for Disease Control, Delhi; CSIR-Institute of Genomics and Integrative Biology, Delhi; CSIR- Centre for Cellular and Molecular Biology, Hyderabad; DBT- Institute of Life Sciences, Bhubaneshwar; DBT-National Institute of Biomedical Genomics, Kalyani; DBT-InStem-National Centre for Biological Sciences, Bengaluru; National Institute of Mental Health & Neurosciences (NIMHANS), Bengaluru; ICMR- National Institute of Virology, Pune.
It is proposed to continue enhanced genomic surveillance for early detection and containment of the UK variant SARS-CoV-2 strains. However, it is important to understand that like all other RNA viruses, SARS-CoV-2 will continue to mutate. The mutated virus can also be contained by measures like social distancing, hand hygiene, wearing masks and also by an effective vaccine, as and when available.