শেল-থুম মন্ত্রালয়
রাজস্থান্না ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী অহোংবা মপুং ফানা পুরকপা ৬শুবা স্তেত অডইরে; লুপা করোর ২,৭৩১গী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা পীখ্রে
ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী অহোংবা পুরকপগীদমক স্তেত ৬তা হৌজিকফাওবদ লুপা করোর ১৯,৪৫৯গী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা পীখ্রে
26 DEC 2020 11:00AM by PIB Imphal
রাজস্থান্না দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচর, শেলথুম মন্ত্রালয়না শেমখিবা “ইজ ওফ দুইং বিজিনেস”কী অহোংবা মায় পাক্না পুরকখিবা লৈবাকসিগী ৬শুবা স্তেত ওইরে‍। অসুম্না স্তেত অসিনা ওপন মার্কেত বোরোৱিংদগী লুপা করোর ২,৭৩১গী অহেনবা শেলথুমগী মচাক লৌনবগী অয়াবা ফংখ্রে‍। মসিগী অয়াবা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচরনা দিসেম্বর ২৪, ২০২০দা পীখ্রে‍। হায়রিবা ফীভম অসি ফংলবা স্তেত মঙা মমীং ওইনা পল্লবদা অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ, তামিল নাদু অমসুং তেলঙ্গনাগী মথক্তা রাজস্থানসু অমা ওইরে‍। লল্লোন ইতিক তৌবদা কোমহনবগী অহোংবা অসি মপুং ফানা পুরক্লবা মতুংদা হায়রিবা স্তেত তরুকসিদা অহেনবা শেন্ফম লুপা করোর ১৯,৪৫৯ পুবগী অয়াবা পীখ্রে‍।
লল্লোন ইতিক তৌবদা কোমহনবা হায়বসি লৈবাকসিদা লল্লোন ইতিক্কী লমদা শেল থাদবা নুংঙাইবা ফীভম পুরক্নবগী মরুওইবা ইন্দিকেতর অমনি‍। ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী ফীভম ফগৎহনবনা স্তেতশিংগী শেন্মিৎলোনগী ফীভম তুংদা থুনা ফগৎহনবা ঙমগনি‍। মরম অসিনা ভারত লৈঙাক্না মে ২০২০দা লল্লোন ইতিক তৌবদা কোমহন্নবা অহোংবা পুরকখিবা স্তেতশিংদা অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা পীনবা ফিরেপ লৌখিবনি‍। হায়রিবা কাঙলুপসিদা পুরক্কদবা অহোংবশিংদি:
(১) ‘দিস্ত্রিক্ত লেভেল বুজিনেস রিফোর্ম এক্সন প্লান’গী অহানবা এসেসমেন্ত লোইশিনবা
(২) তোঙান তোঙানবা এক্তশিংগী মখাদা বিজিনেসশিংনা ফংখ্রবা রেজিস্ত্রেসন সর্তিফিকেত/এপ্রুভেল/লাইসেন্সশিং অমু্ক নৌনা তৌবগী মথৌ তাবা লৌথোকখিবা
(৩) ইন্সপেক্তর এলোকেসন কেন্দ্রদগী তৌরকপা এক্তশিংগী মখাদা কম্প্যুতরাইজ সেন্ত্রেল রেন্দম ইন্সপেক্সন সিস্তেম চৎনহনবা, হায়রিবা ইন্সপেক্তর অদু চপ মান্নবা য়ুনিত্তা থংনবা চহীশিংদা হন্না এসাইন তৌদবা, বিজিনেস মপুশিংদা ইন্সপেক্সন নোতিস মাঙজৌননা পীবা, অমদি ইন্সপেক্সন রিপোর্ত ইন্সপেক্সন তৌখ্রবা মতুং পুং ৪৮গী মনুংদা থাগৎলকপা অসিনি‍।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শিংনবশিং থেংনবা ঙম্নবগীদমক চঙগদবা মচাকশিংগী য়েংলগা ভারত লৈঙাক্না মে ১৭, ২০২০দা স্তেতশিংগী শেল পুবগী চাং মখোয়গী জি.এস.দি.পি.গী চাদা ২ হেনগৎহনখ্রে‍। হায়রিবা অসিগী তংখায় অমদি মীয়ামগীদমক কান্নগদবা অহোংবশিং স্তেতশিংনা পুরকপগা মরী লৈনহল্লি‍। মশ্ক খঙদোক্লবা অহোংবা পুরক্কদবা মীয়ামগী য়াইফনবা হীরমশিংদি (ক) ৱন নেসন ৱন রেসন কার্ত সিস্তেম, (খ) ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রিফোর্ম, (গ) অর্বান লোকেল বোদী/য়ুতিলিতী রিফোর্ম অমসুং (ঘ) পৱার সেক্তর রিফোর্মনি‍।
হৌজিকফাওবদা স্তেত ১০না ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ সিস্তেম চৎনহনখ্রে, স্তেত ৬না ইজ ওফ দুইং বিজিনেস চৎনহনখ্রে অমদি স্তেত ২না লোকেল বোদী রিফোর্ম পুরকখ্রে‍। হায়রিবা অহোংবশিং অসি পুরকখিবা স্তেতশিংদা অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা পীখিবা অপুনবা শেন্ফমদি লুপা করোর ৫০,২৫৩নি‍।

Ministry of Finance
Rajasthan becomes 6th State to complete ease of doing business reforms ; Additional borrowing permission of Rs. 2,731 crore issued
Additional borrowing permission of Rs.19,459 crore granted so far to 6 States for ease of doing business reforms
26 DEC 2020 11:00AM by PIB Delhi
Rajasthan has become the 6th State in the country to successfully undertake “Ease of Doing Business” reform stipulated by the Department of Expenditure, Ministry of Finance. Thus, the State has become eligible to mobilise additional financial resources of Rs. 2,731 crore through Open Market Borrowings. Permission for the same was issued by the Department of Expenditure on 24th December, 2020. Rajasthan has now joined the five other States namely, Andhra Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Telangana, who have achieved this feat. On completion of reforms facilitating ease of doing business, these six States have been granted additional borrowing permission of Rs.19,459 crore.
The ease of doing business is an important indicator of the investment friendly business climate in the country. Improvements in the ease of doing business will enable faster future growth of the state economy. Therefore, the Government of India had in May 2020, decided to link grant of additional borrowing permissions to States who undertake the reforms to facilitate ease of doing business. The reforms stipulated in this category are:
(i) Completion of first assessment of ‘District Level Business Reform Action Plan’
(ii) Elimination of the requirements of renewal of registration certificates/approvals/licences obtained by businesses under various Acts.
(iii) Implementation of computerized central random inspection system under the Acts wherein allocation of inspectors is done centrally, the same inspector is not assigned to the same unit in subsequent years, prior inspection notice is provided to the business owner, and inspection report is uploaded within 48 hours of inspection.
In view of the resource requirement to meet the challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Government of India had on 17th May, 2020 enhanced the borrowing limit of the States by 2 percent of their GSDP. Half of this special dispensation was linked to undertaking citizen centric reforms by the States. The four citizen centric areas for reforms identified were (a) Implementation of One Nation One Ration Card System, (b) Ease of doing business reform, (c) Urban Local body/ utility reforms and (d) Power Sector reforms.
So far 10 States have implemented the One Nation One Ration Card System, 6 States have done ease of doing business reforms, and 2 States have done local body reforms. Total additional borrowing permission issued so far to the States who have done the refoms stands at Rs.­­­50,253 crore.