Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at launching of Ayushman Bharat PM-JAY SEHAT to extend coverage to all residents of Jammu & Kashmir
26 DEC 2020 4:21PM by PIB Delhi
Today, I had the opportunity to hear experience about the Ayushman Bharat Yojanafrom two beneficiaries of Jammu and Kashmir. These are not just your experiences for me. Sometimes, when we hear the words of contentment from those for whom we work, make decisions, those words become blessings for me. These blessings give me great strength to work more and harder for the poor. Incidentally, both the brothers from Jammu and Srinagar run a very small business, one is a driver and the other does something else, but this scheme is proving to be very handy in times of distress. I felt very good to hear from you. It is the commitment of our government that the benefits of development schemes reach the last man, the poorest of the poor and every nook and corner of the country.Present at this function today my cabinet colleague Home Minister Shri Amit Shah ji, Health Minister Dr Harsh Vardhanji, brother Jitendra Singhji, who is working with me as minister of state in PMO, Lieutenant Governor of Jammu-Kashmir Shri Manoj Sinha ji, all my other colleagues from Parliament, public representatives of Jammu and Kashmir and my dear brothers and sisters from Jammu and Kashmir.
Today is a very historic day for Jammu and Kashmir. Today, all the people of Jammu and Kashmir are going to get the benefit of AyushmanYojana. The SEHAT scheme is a very big step in itself. And, I am also very happy to see Jammu and Kashmir takingthis step for the development of its people, and, therefore, congratulations to Shri Manoj Sinhaji and his entire team, all the government employees and the citizens of Jammu and Kashmir, on my behalf. I wished that this programmewasheld yesterday.If it could have been heldon the 25th, on the birth anniversary of Atal ji, but due to some other engagements, I could not do it yesterday.So, I had to fix today's date. Atal ji had a special affection for Jammu and Kashmir. Atal ji had been consistently guiding us to work on the principles of Insaniyat (Humanity), Jamhooriyat(Democracy) and Kashmiriyat (Identity of the people of Kashmir). With these three mantras and strengthening the same spirit, Jammu and Kashmir is moving forward today.
Friends,
Before I go into the benefits of this scheme in detail, I would like to say since I have gotthe opportunity to be amongst you today, I congratulate the people of Jammu-Kashmir for strengthening democracy. Electionsto the District Development Council have written a new chapter. I was monitoring every phase of these elections to see how, despite such a biting cold and corona, the young, elderly and women were arriving at booths. They stood in queues for hours. I noticed a hope and a zeal for development on the face of every voter in Jammu-Kashmir. I have also seen in the eyes of every voter in Jammu-Kashmir the confidence of a better future, bidding adieu to the past.
Friends,
In these elections, the people of Jammu-Kashmir have worked to strengthen the roots of democracy and I would also like to say that the way the administration of Jammu-Kashmir and the security forces have conducted this election, these elections were held in a transparent way with noble intentions from all the parties. I feel so proud when I hear about free and fair elections from Jammu-Kashmir and our faith in the power of democracy getsstrengthened further. I also congratulate the administration and the security forces. You have not done a small job; you have done a great job. Had I been face to face with you today, my words of appreciation for you would have run short. You have done such a great job. You have created a new trust in the country and the entire credit goes to Manojji and his government and all the people of the administration. There is a moment of pride for India.
Friends,
This three-tier panchayat system in Jammu-Kashmir is, in a way, the dream of Mahatma Gandhi's Gram Swaraj. In a way, these elections have realized Gandhi’s dream of Gram Swaraj and today the Panchayati Raj system in the countryhas achieved perfection in the land of Jammu-Kashmir. This is the beginning of the leadership in the new decade and the new era. Over the years, we have tried day and night to strengthen grassrootsdemocracy, democratic institutions in Jammu-Kashmir. And the brothers and sisters of Jammu-Kashmir would know that there was a time when we were part of the Government of Jammu-Kashmir. We had our deputy chief minister, we had ministers, but we renounced that pleasure for power. We came out of the government. You know the issue on which we came out of the government. Our issue was we wanted panchayat elections and rights to citizens of the villages of Jammu-Kashmir. We wanted to give them power to make decisions of villages. On this issue, we left the government and hit the streets with you. And today I am happy that most of the people you have elected at the block, panchayat or district level live among you and they have won elections.They have also faced the same difficulties that you have. Their joys and sorrows, their dreams, their hopes are also fully in consonance with your happiness and sorrows, your dreams and expectations. These are the people who have been able to secure yourblessings not on the strength of their names but on the strength of their work and today you have given them the right to represent you. The youth who you have elected today will work with you and work for you. I also congratulate those who have been elected, and who have not been victorious this time, I would say that you should not be discouraged and should continue to serve the people. If not today, victory might be in your destiny tomorrow. This is what happens in a democracy.Who gets the opportunity should serve, who does not get a chance he should remain active always. You are also preparing them for big roles for your region as well as the country in the near future. These elections in Jammu-Kashmir have also exhibited how strong democracy is in our country. But I also want to share another pain with the country today. Jammu-Kashmir organized the three-tier Panchayati Raj elections peacefully and gave the people their rights within a year of becoming a Union Territory. Now, these elected people will decide the future of their villages, districts and blocks in Jammu-Kashmir.But there are some people in Delhi who keep cursing, criticizing and insulting Modi day in and day out and teach me new lessons on democracy every day. I want to hold up a mirror to them. Look at Jammu-Kashmir, within a short span of becoming a Union Territory; they proceeded to work with the three-tier Panchayati Raj system. But see the irony, on the other hand, despite the Supreme Court’s order in Puducherry, Panchayat and municipal elections have not happened. Those who teach me democracy every day, it is their party which is in power there. You will be surprised the Supreme Court has given this order in 2018. But the government there, which does not have any faith in democracy, is constantly avoiding the matter.
Friends,
After decades of waiting, the local body polls were held in Puducherry in 2006. The term of the people who were elected in this election ended in 2011. It also shows the big difference between the words and actions of some political parties, and how serious they are towards democracy. It has been so many years, Panchayat elections are not being allowed in Puducherry.
Brothers and sisters,
The central government is constantly trying that there should be a bigger role for the people of villages in the development of the villages. Panchayati Raj institutions are being given more power from planning to implementation.You have also seen how much the responsibility of panchayats has now increased to meet the needs of the poor. The benefit is also being seen in Jammu-Kashmir. Electricity has reached the villages of Jammu-Kashmir. The villages here have become open defecation free today. The entire administration under Manojji's leadership is also working very fast to construct roads in villages amidst difficulties. The mission of providing potable water to every household is proceeding at a rapid pace in Jammu-Kashmir. Efforts are being made to ensure piped drinking water to every household in the state in the next 2-3 years. The strengthening of local governance in Jammu-Kashmir will bring great impetus to development activities.
Friends,
Today, the development of the people of Jammu and Kashmir is one of the top priorities of our government. Our government is making every decision for the betterment of the state whether it is women empowerment, opportunities for youth, the welfare goals of dalits, victims and the underprivileged or constitutional and basic rights of the people. Today, democratic institutions like Panchayati Raj are spreading this positive message of hope. Today, we have succeeded in instilling confidence among the people that change is possible and these changes can be brought about by their chosen representatives. We are giving opportunities to the aspirations of the people by introducing democracy at the grassroots level. Jammu-Kashmir has its own great heritage and its illustrious people are adopting ways and suggesting new ways to empower their region.
Friends,
Before Ravi, Beas and Sutlej, there are many other sub-rivers which merge into the Jhelum River, which is called the lifeline of Jammu-Kashmir, and then all these rivers are immersed in the Great Indus River. The great Indus River is synonymous with our civilization, our culture and development journey. Similarly, the revolution of development also comes with many ideologies like sub-rivers and tributaries and becomes one big ideology. With this thought, we are trying to bring about a change in the health sector also. Our government has launched a number of schemes like many small streams and everyone has the same goal --to revolutionize the health sector. When we provided gas connections to the sisters and daughters of the country under the UjjwalaYojana, it should not be seen as a scheme to provide fuel only. We tried to liberate our sisters and daughters from smoke, to improve the health of the whole family. Even during the pandemic, about 18 lakh gas cylinders were refilled in Jammu-Kashmir. Similarly, you take the example of Swachh Bharat Abhiyan. More than 10 lakh toilets were constructed in Jammu-Kashmir under the campaign. But the aim is not only confined to building toilets; it is also an attempt to improve the health of the people. There is cleanliness through toilets and many diseases have also been prevented. Now, as part of this, the Jammu-Kashmir Ayushman Bharat-SEHAT Scheme has been launched today. You think, when everybody in the state gets free treatment of Rs. 5 lakhs under this scheme, how much convenience will be there in their lives. So far, the Ayushman Bharat Scheme was being availed by about 6 lakh families in the state. Now, after the SEHAT scheme, the same benefit will be available to about 21 lakh families.
Friends,
In the last two years, more than 1.5 crore poor people have benefited from the Ayushman Bharat Yojana. This has also given a lot of relief to the people of Jammu-Kashmir in times of difficulty. About one lakh poor patients have been treated free of cost up to Rs 5 lakh in the hospitals. The diseases that are being treated the most are cancer, heart and ortho related diseases. These are the diseases, the expenditure on which can cause sleepless nights to any poor man. We have seen how a poor family, which has worked hard to come up a little bit or the middle class people movingup, get back into the cycle of poverty if there is a disease in the family.
Brothers and sisters,
The air in the valleys of Jammu-Kashmir is so pure, the pollution is so less that everyone wants it, and I would definitely like you to always be healthy. Yes, now I am satisfied that in the event of sickness, Ayushman Bharat-SEHAT scheme will be a companion to you.
Friends,
There will be another benefit of the scheme which needs to be mentioned again and again. Your treatment will not be confined to government and private hospitals in Jammu-Kashmir only. But you will also get this facility in the country where thousands of hospitals are linked under this scheme. Assume, you have gone to Mumbai and suddenly if you need it, this card will also be of your help in Mumbai. If you go to Chennai, it will also be helpful there and the hospital there will also serve you for free. Butif you have gone to Kolkata, there will be a problem because their government is not part of the Ayushman scheme. Some people are like this, but what can be done. There are more than 24,000 hospitals across the country where you will be able to get treatment under the SEHAT scheme. No restriction, no hindrance. No commission to anybody and there is no issue of any cut, no recommendation, no corruption. By showing the SEHAT scheme card, you will get treatment everywhere.
Friends,
Jammu and Kashmir is now marching on the path of the development of the country side by side. The work that has been done in the state in regard to corona is commendable. I am told that more than 3,000 doctors, more than 14,000 paramedical staff, ASHA workers, were busy day and night and still engaged. You also prepared the state hospitals in the fight against corona in a very short time. Because of such arrangements, we have succeeded in saving more and more patients of the corona.
Brothers and sisters,
The health sector in Jammu-Kashmir has never been given as much attention as it is today. Under the Ayushman Bharat Yojana, there is a target of creating more than 1100 health and wellness centres in the state. Out of this, work on more than 800 such centreshas been completed. The availability of medicines at Jan Aushadhicentres at very low prices and the facility of free dialysis have also benefited thousands of people. Two cancer institutes are also being set up in Jammu and Srinagar division. The work for two AIIMS is also progressing at a fast pace. Work is in progress to ensure more opportunities for the youth in Jammu-Kashmir itself for medical and paramedical education. Seven new medical colleges have been sanctioned in Jammu-Kashmir. This is going to create more than double the MBBS seats. In addition, 15 new nursing colleges which have been approved will create new opportunities for the youth. In addition, setting up of IIT and IIM in Jammu would also provide better opportunities for higher education to the youth. The projects that have been launched to enhance sports facilities in the state will help to showcasethe local talent in the world of sports.
Brothers and sisters,
Along with health, the new Jammu-Kashmir is moving fast in other infrastructure sectors. Hydro power is one of the best examples of how it has accelerated in the last 2-3 years. In seven decades, 3,500 MW of power capacity was generated in Jammu-Kashmir. In the last 2-3 years, we have added 3,000 MW more capacity. The work on projects under the Prime Minister’s Development Package is also happening very fast now. In particular, connectivity projects are going to change both the picture and fortune of the state. I have seen pictures of the spectacular railway bridge on Chenab and perhaps everybody of the country would have seen it on social media. Whose heads will not be held high in pride by looking at those pictures? The Railways are geared up to connect the Valley with the rail network in the next 2-3 years. There has been considerable progress on the light rail transit Metro project in Jammu and Srinagar. Efforts are on to complete the BanihalTunnel by next year. The government is also engaged in the completion of the semi ring road in Jammu at the earliest.
Friends,
When connectivity is better, it gives impetus to both tourism and industry. Tourism has also been the mainstay of Jammu and Kashmir. The schemes related to connectivity which the government is working on will also benefit Jammu and Kashmir. From carpets to saffron, from apples to basmati, what is not there in Jammu and Kashmir? Even during the lockdown caused by corona, the government took care that the apple growers here have least of the problems. In order to ensure the arrival of goods in markets in a timely and proper manner, our government also decided a few months ago that the Market Intervention Scheme for apple procurement will continue as of last year. Under this, apple is being procured by the government through NAFED and directly from the farmers. The payment of the apple purchased is also being madedirectly to the farmers' bank accounts through Direct Benefit Transfer. Under the scheme, 12 lakh metric tonnesof apple have been procured and it has been a major facility to the farmers of Jammu-Kashmir. Our government has also approved NAFED to use the government guarantee of Rs. 2500 crores. The government has made steady progress on increasing transportation facilities to ensure modern marketing platforms for apple procurement. The farmers have also benefited immensely from the assistance that the government is providing for apple storage. The administration is making a continuous effort to create more and more new Farmer Producers'Organisations (FPOs). The new agricultural reforms have created new opportunities for the food processing industry, both in Jammu and also in the valley. It is going to provide employment and self-employment opportunities to thousands of people.
Brothers and sisters,
Today, while thousands of government jobs are being notifiedin Jammu-Kashmir on the one hand, steps are also being taken for self-employment on the other. The banks have now started providing loans to young businessmen of Jammu-Kashmir. Even our sisters, who are associated with self help groups, are coming forward in large numbers.
Friends,
Earlier, most of the schemes that were formulated in the country, the laws that were enacted, had except J and K written. Now it has become a matter of history. The path of peace and development on which Jammu and Kashmir is progressing has also opened up the way for new industries to come up in the state. Today, Jammu-Kashmir is contributing to the self-reliant India campaign. The more than 170 central laws, which were not applicable earlier, are now part of the administration. There is an opportunity for the rights of the citizens of Jammu-Kashmir.
Friends,
Following our government decisions, the general category poor of Jammu-Kashmir have got the benefit of reservation for the first time. For the first time, the hilly people have got the benefit of reservation. Our government has also given the benefit of 4 per cent reservation to those living on the international border. The implementation of the Forest Act has also given new powers to the people. This has given a legal right to the use of forest land to Gujjar Bakarwals, scheduled tribes and those who have been traditionally living around the jungles. Now, there is no scope for discrimination against anybody. Domicile Certificate is also being given to the friends who have been living for decades in Jammu- Kashmir. This is what SabkaSaath, SabkaVikas, SabkaVishwasall about.
Friends,
Cross-border shelling has always been a matter of concern. The work of constructing bunkers on the borders is being done at a fast pace to solve the problem of shelling. A large number of bunkers have not only been constructed at sensitive places like Samba, Poonch, Jammu, Kathua and Rajouri, but army and security forces have been given a free hand for the safety of civilians.
Friends,
There has been a big mistake of those who have ruled our country for decades that they have completely neglected the development of the border areas of the country. This mindset of their governments has compelled these areas to remain in backwardness, whether it is Jammu-Kashmir or North East. The basic needs of life, the needs of a dignified life and the needs of development did not reach the common man as much as it should have reached. Such a mindset can never lead to a balanced growth of the country. Such negative thinking has no place in our country. Neither near the border, nor far from the border! It is the commitment of our government that no region of the country will be deprived of development anymore. A better life for the people in such areas will also strengthen India's unity and integrity.
Friends,
We have to work continuously for the development of every region of the country, Jammu and Kashmir. Once again, I would like to congratulate ShriManoj Sinhaji and his team today.When I was listening to Manojji's speech, he spelt out the number of works that has been accomplished and that too in the midst of the people of Jammu-Kashmir. The speed at which worksare going on will create a new confidence and a new hope within the entire country, and I am confident that the work of the citizens of Jammu-Kashmir, which has been incomplete for many decades, will be completed by Manojji and his administrative team before time. I have full faith in it. Once again, I congratulate all of you for the SEHAT scheme and the Ayushman Bharat Yojana. May the grace of Mata Vaishno Devi and Baba Amarnath remain with all of us!With that expectation, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জম্মু-কাশ্মীৰৰ সকলো আবাসীকে সামৰি ল’ব লগা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত পিএম-জেএওৱাই চেহত আঁচনি’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
26 DEC 2020 4:21PM by PIB Guwahati
আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ দুগৰাকী হিতাধিকাৰীৰ পৰা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি’ৰ বিষয়ে তেওঁলোকৰ অনুভৱ শুনাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো। মোৰ বাবে এয়া কেৱল আপোনালোকৰ অনুভৱেই নহয়। কাৰোবাৰ বাবে যেতিয়া কিবা কৰা হয়, কোনো সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়, কিন্তু যাৰ বাবে কৰা হয়, যদি তেওঁৰ পৰা সন্তুষ্টিৰ অভিব্যক্তি শুনিবলৈ পোৱা যায়, তেতিয়া সেয়া মোৰ বাবে আশীৰ্বাদ হৈ উঠে। দুখীয়াজনৰ কাৰণে আৰু অধিক কৰাৰ বাবে, আৰু দৌৰিবলৈ, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে বহুত শক্তি প্ৰদান কৰে। আৰু কাকতালীয়ভাবে কথাটো চাওকচোন, দুয়োগৰাকী ভাতৃয়েই জম্মুৰো হয় আৰু কাশ্মীৰৰো হয়। তেনেই সৰু ব্যৱসায়, কোনোবাই হয়তো গাড়ীৰ ড্ৰাইভাৰী কৰে, কোনোবাই হয়তো আন কিবা, কিন্তু সংকটৰ সময়ত এই যোজনাই তেওঁলোকৰ জীৱনত কিমান ডাঙৰ কাম কৰে! আপোনালোকৰ কথা শুনি মোৰ খউব ভাল লাগিছে। বিকাশমূলক আঁচনিৰ লাভ যাতে মানুহৰ কাষ পাইগৈ, দুখীয়া-দৰিদ্ৰক স্পৰ্শ কৰিবগৈ পাৰে, ধৰাৰ শেষ বিন্দু পৰ্যন্ত স্পৰ্শ কৰেগৈ এয়াই আমাৰ চৰাকৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা। আজি এই সামাৰোহত উপস্থিত থকা মোৰ কেবিনেট সতীৰ্থ গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ জী, স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী ড০ হৰ্ষ বৰ্দ্ধন জী, পিএমঅ’-ত মোৰ সৈতে ৰাজ্যমন্ত্ৰীৰ ৰূপত কাম কৰি থকা মোৰ ভাই শ্ৰী জিতেন্দ্ৰ সিংহ জী, জম্মু-কাশ্মীৰৰ লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ শ্ৰীমান মনোজ সিন্হা জী, সংসদৰ মোৰ সকলো সহযোগী, জম্মু-কাশ্মীৰৰ জন প্ৰতিনিধিগণ আৰু মোৰ জম্মু-কাশ্মীৰৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আজিৰ দিনটো জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাবে নিতান্তই ঐতিহাসিক দিন। আজিৰে পৰা জম্মু-কাশ্মীৰৰ সকলো লোকে ‘আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি’য়ে আগবঢ়াব লগা সকলোখিনি সা-সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। ‘চেহত আঁচনি’-আক্ষৰিক অৰ্থতে এক অতিকে বৃহত্ পদক্ষেপ। আৰু জম্মু-কাশ্মীৰক, নিজৰ মানুহখিনিৰ উন্নয়ণৰ বাবে খোজ আগবঢ়োৱা দেখি, মোৰো বহুত ভাল লাগিছে আৰু সেয়ে শ্ৰীমান মনোজ সিন্হা জী আৰু তেওঁ গোটেই ‘টীম’টোক, চৰকাৰৰ সকলো বিষয়ববীয়াক, জম্মু-কাশ্মীৰৰ নাগৰিকক মোৰ ফালৰ পৰা বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। দৰাচলতে মোৰ এই আঁচনিখন কালি শুভাৰম্ভ কৰাৰ ইচ্ছা কৰিছিলো। ২৫ ডিচেম্বৰ তাৰিখে, অটল জীৰ জন্মদিনৰ দিনা যদি আঁচনিখনৰ শুভাৰম্ভ হ’লহেতেন, পিচে, মোৰ কিছু ব্যস্ততাৰ বাবেই কালি এয়া সম্ভৱ নহ’ল, সেয়ে মই আজিৰ তাৰিখত এয়া কৰাৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব লগা হ’ল। জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰতি অটল জীৰ এক বিশেষ স্নেহ আছিল। অটল জীৰ ‘ইনছানিয়ত, জমুৰীয়ত ঔৰ কাশ্মীৰীয়ত’ৰ কথাই আমাক কাম কৰি যোৱাৰ বাবে দিক-দৰ্শন কৰি আহিছে। তেওঁৰ তিনি মন্ত্ৰক আওঁৰায়েই আজি জম্মু-কাশ্মীৰে, এই ভাৱনাকে শক্তিশালী কৰি আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
যোজনাখনৰ বিষয়ে সবিস্তাৰে কোৱাৰ আগতে মই আজি, আপোনালোকৰ মাজলৈ অহাৰ বাবে মই সুযোগ পাইছো য়েতিয়া মই ক’ব বিচাৰিম, জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ ৰাইজক লোকতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। ‘জিলা উন্নয়ণ পৰিষদ’ৰ নিৰ্বাচনত আপোনালোকে নতুন অধ্যায় লিখিলে। মই এই নিৰ্বাচনৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়েই ভালকৈ নিৰীক্ষণ কৰিছিলো। আপোনালোকে কেনেকৈ ইমান ঠাণ্ডাৰ মাজতো, ক’ৰোনাৰ সংকটৰ মাজতো, ন-জোৱান, বয়সষ্ঠ, মহিলাসকল বুথত গৈ উপস্থিত হৈছিলগৈ। ঘণ্টাৰ পিচত ঘণ্টা ধৰি শাৰী পাতি থাকিছিল। জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰতিগৰাকী ভোটাৰৰ মুখত মই বিকাশৰ বাবে, উন্নয়ণৰ কাৰণে এক আশাৰ কিৰণ দেখিবলৈ পাইছিলো। জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰতিগৰাকী ভোটাৰৰ চকুত মই অতীতক পিচত থৈ, সুন্দৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি উদগ্ৰীৱ হোৱা এক বিশ্বাস দেখিবলৈ পাইছিলো।
বন্ধুসকল,
এই নিৰ্বাচনত জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৰাইজে গণতন্ত্ৰৰ মূলাধাৰক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰিলে আৰু মই এইবুলিও ক’ব বিচাৰিম যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ প্ৰশাসন, নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহে যেনেকৈ নিৰ্বাচনৰ পৰিচালনা কৰিলে আৰু প্ৰতিটো দলৰ সহযোগিতাৰে নিৰ্বাচন নিতান্তই স্বচ্ছতাৰে অনুষ্ঠিত হৈ গ’ল, নিকা ভাবে সম্পন্ন হ’ল। এই কথা মই যেতিয়া শুনিবলৈ পালো, মোৰ মন গৌৰৱবোধৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ উঠিছিল। জম্মু-কাশ্মীৰত নিৰ্বাচন-প্ৰক্ৰিয়া নিৰপেক্ষ হোৱা, স্বতন্ত্ৰ ব্যৱস্থাৰে সম্পন্ন হোৱা, আৰু এই কথা জম্মু-কাশ্মীৰৰ পক্ষৰ পৰাই যেতিয়া শুনিবলৈ পাও, তেতিয়া গণতন্ত্ৰৰ শক্তিৰ প্ৰতি আমাৰ বিশ্বাস আৰু অধিক শক্তিশালী হৈ উঠে। মই প্ৰশাসনক, নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহকো অনেক ধন্যবাদ দিছো। আপোনালোকে সাধাৰণ কাম কৰা নাই। আপোনালোকে দৰাচলতেই বহুত ডাঙৰ কাম সম্পন্ন কৰিলে। আজি যদি মই সন্মুখা-সন্মুখী হ’ব পাৰিলোহেতেন প্ৰশাসনৰ সকলো লোককে যিমান প্ৰশংসা কৰিলোহেতেন, মোৰ চাগৈ শব্দৰে নাটনি হৈ গ’লহেতেন! ইমানেই ডাঙৰ কাম আপোনালোকে কৰি দেখুৱালে। আপোনালোকে দেশত এক নতুন বিশ্বাসৰ ধাৰা জন্ম দিলে আৰু তাৰ সম্পূৰ্ণ শ্ৰেয়ঃ মনোজ জী আৰু তেওঁৰ চৰকাৰৰ, প্ৰশাসনৰ সকলো ব্যক্তিৰ বুলিয়েই ক’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰত এই ত্ৰি-স্তৰীয় পঞ্চায়ত ব্যৱস্থা একপ্ৰকাৰ মহাত্মা গান্ধীৰ গ্ৰাম-স্বৰাজৰে সপোন। একপ্ৰকাৰ এই নিৰ্বাচন গান্ধীৰ সপোনৰেই জয় আৰু দেশত যি পঞ্চায়ত ব্যৱস্থা আছে, সিয়ে আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ ভূমিত পূৰ্ণতাকে প্ৰাপ্ত কৰিলে। এইটো নতুন দশকত, নতুন যুগৰ, নতুন নেতৃত্বৰ শুভাৰম্ভ হৈছে। বিগত বছৰসমূহত আমি জম্মু-কাশ্মীৰত তৃণমূলৰ গণতন্ত্ৰক, তৃণমূল পৰ্যায়ত গণতান্ত্ৰিক সংস্থাসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দিনে-নিশাই প্ৰয়াস কৰিছিলো। জম্মু-কাশ্মীৰৰ ভাই-ভনীসকলে চাগৈ নিশ্চয় জানিব যে এটা সময় আছিল আমি জম্মু-কাশ্মীৰৰ চৰকাৰৰ অংশীদাৰ আছিলো। আমাৰ উপ মুখ্য মন্ত্ৰী আছিল, আমাৰ মন্ত্ৰী আছিল, পিচে আমি সেই সত্তা-সুখ ত্যাগ কৰিছিলো। আমি চৰকাৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাই আহিছিলো। কি সিদ্ধান্তৰ আধাৰত আহিছিলো সেই কথা আপোনালোকৰ চাগৈ মনত আছেই নহয়জানো, আমি পঞ্চায়তৰ নিৰ্বাচন হোৱাটো বিচাৰিছিলো। জম্মু-কাশ্মীৰৰ গাঁৱৰ ৰাইজক তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্যখিনি দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰক। তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ গাঁৱৰ প্ৰসংগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবে ক্ষমতা প্ৰদান কৰক। এই সিদ্ধান্তকে সাৰোগত কৰি আমি চৰকাৰ ত্যাগ কৰি আপোনালোকৰ সৈতে ৰাস্তাত খাড়া হ’লোহি আৰু আজি মোৰ ভাল লাগিছে যে ব্লক পৰ্যায়ত, পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত অথবা জিলা পৰ্যায়ত আপোনালকে যিসকল লোকক নিৰ্বাচিত কৰিলে তেওঁকৰ সৰহ সংখ্যকেই আপোনালোকৰ মাজতে থাকে, তেওঁলোকে আপোনালোকৰ মাজৰ পৰাই গৈ নিৰ্বাচনত বিজয় সাব্যস্ত কৰিছে। আপোনালোকে যি সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল, সেই একেই সমস্যা তেওঁলোকেও অতিক্ৰম কৰিবলগীয়া হৈছিল। তেওঁলোকৰ সুখ-দুখ, তেওঁলোকৰ সপোন আপোনালোকৰ সপোন আৰু বিশ্বাসৰ সৈতে সম্পূৰ্ণ ৰূপেই মিলে। এওঁলোক এনে ব্যক্তি যি কেৱল নামৰ বলত নহয়, বৰং কামৰ বলতহে তেওঁলোকে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আদায় কৰিব পাৰিছে আৰু আজি আপোনালোকে তেওঁলোকক আপোনালোকক প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰদান কৰাৰ অধিকাৰ দিছে। আজি আপোনালোকে যিসকল যুৱক-যুৱতীক নিৰ্বাচিত কৰিছে, তেওঁলোকে আপোনালোকৰ সৈতে কাম কৰিব আৰু যিসকল ব্যক্তি নিৰ্বাচিত হৈছে মই তেওঁলোককো বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো আৰু যিসকলে এইবাৰ বিজয় সাব্যস্ত কৰিব নোৱাৰিলে তেওঁলোককো মই ক’ম যে আপোনালোক নিৰাশ নহ’ব, জনতাৰ সেৱা আপোনালোকে নিৰন্তৰ কৰি যাওক। আজি নহ’লেও কালিলৈ আপোনালোকৰ কপালতো বিজয় সম্ভৱ হ’বগৈ পাৰে। গণতন্ত্ৰত যিয়েই সুযোগ পাই তেৱেঁই সেৱা কৰিব পাৰে। যিসকলে সেই সুযোগ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম নোহোৱাৰ পিচতো ৰাইজক সেৱা কৰাৰ পৰা পিচ ভৰি নিদিয়ে তেওঁলোকে নিৰন্তৰ ভাবে ৰাইজৰ সেৱাত নিমজ্জিত থাকে। আপোনালোকে আগন্তুক সময়ত তেওঁলোকক আপোনালোকৰ অঞ্চলৰ লগতে দেশৰ বাবে ডাঙৰ ভূমিকাৰ বাবে সাজু কৰাই ৰখাৰ প্ৰায়স কৰিব। আমাৰ দেশত গণতন্ত্ৰ বুনিয়াদ কিমান মজবুত জম্মু-কাশ্মীৰৰ এই নিৰ্বাচনে ইয়াকো প্ৰতিপন্ন কৰিলে। পিচে, মই আজি দেশৰ সন্মুখত আৰু এক আক্ষেপো ব্যক্ত কৰিব বিচাৰিছো। জম্মু-কাশ্মীৰেতো কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল গঠনৰ এবছৰ নৌহওতেই ত্ৰি-স্তৰীয় পঞ্চায়তী ৰাজ ব্যৱস্থাৰ নিৰ্বাচন সম্পন্ন কৰিলে, নিতান্ত শান্তিপূৰ্ণ ভাবেই সম্পন্ন কৰালে এই নিৰ্বাচন। আৰু ৰাইজক তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য প্ৰদান কৰিলে। এতিয়া এই নিৰ্বাচিতসকলে জম্মু-কাশ্মীৰৰ গাঁও, নিজৰ জিলাৰ, নিজৰ ব্লকসমূহৰ ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰিব। পিচে, দিল্লীত কিছুসংখ্যক লোকে পুৱা-গধূলি, দিনে-ৰাতিয়ে মোডীৰ দোষ-খুচৰি থাকে, হোৱাই-নোহোৱাই তিৰস্কাৰ কৰি থাকে, গালি-গালাজ কৰে। মোক গণতন্ত্ৰ শিকোৱাৰ বাবে নতুন নতুন পাঠ পঢ়োৱাৰ অপচেষ্টা কৰে। মই সেইসকল লোকক আজি অকণমান আইনা দেখুৱাব খুজিছো। এই জম্মু-কাশ্মীৰলৈ চাওক, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল গঠনৰ ইমান কম দিনৰ ভিতৰতে তেওঁলোকে ত্ৰি-স্তৰীয় পঞ্চায়তী ৰাজ ব্যৱস্থাক স্বীকাৰ কৰি লৈ কাম আগবঢ়াই নিছে। কিন্তু আনফালৰ বিড়ম্বনা চাওক, পডুচেৰীত উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ আদেশৰ পিচতো পঞ্চায়ত আৰু পৌৰসভাৰ নিৰ্বাচন হোৱাই নাই আৰু মোক ইয়াত যিসকলে নিতৌ গণতন্ত্ৰৰ পাঠ পঢ়াই থাকে তেওঁলোকৰে পাৰ্টীয়ে তাত শাসন চলাই আছে। আপোনালোকে শুনি আচৰিত হ’ব, উচ্চতম ন্যায়ালয়ে ২০১৮চনতে আদেশ দিছিল। কিন্তু তাত যি চৰকাৰ আছে, যিসকলৰ গণতন্ত্ৰ প্ৰতি কিঞ্চিত মানো ভৰসা নাই, তেওঁলোকে এই কথা নিৰন্তৰ পিচুৱাই আহিছে।
বন্ধুসকল,
পুডুচেৰীত কেবাটাও দশকৰ অপেক্ষাৰ পিচত ২০০৬ চনত স্থানীয় নিকায়সমূহৰ নিৰ্বাচন হৈছিল। এই নিৰ্বাচনত যিসকল নিৰ্বাচিত হৈছিল, তেওঁলোকৰ কাৰ্যকাল ২০১১ চনতেই অন্ত পৰিছিল। কিছু সংখ্যক ৰাজনৈতিক দলৰ কোৱা কথা আৰু কৰা কামৰ মাজত আকাশ-পাতল পাৰ্থক্য পৰিলক্ষিত হয়। গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি তেওঁলোক দৰাচলতে কিমান গম্ভীৰ, সেয়া এই কথাৰ পৰাও গম পাব পাৰি। ইমান বছৰ হৈ গ’ল, পুডুচেৰীত পঞ্চায়ত আদিৰ নিৰ্বাচন আজিলৈকে হ’বলৈ দিয়া নাই।
ভাই-ভনীসকল,
গাঁওসমূহৰ উন্নয়ণৰ প্ৰতিটো কাম-কাজত ৰাইজৰ ভূমিকা সকলোতকৈ অধিক হোৱাৰ কথাটোত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছে। প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনাৰ পৰা ইয়াৰ ৰূপায়ণ, চোৱাচিতা কৰাৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়তে পঞ্চায়তী ৰাজৰে জড়িত নিকায়সমূহক অধিক শক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। আপোনালোকেও চাগৈ মন কৰিছে, দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰে জড়িত প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণ কৰাৰ বাবে পঞ্চায়তসমূহৰ এতিয়া দায়িত্ব কিমান বাঢ়িছে। ইয়াৰ সুফল জম্মু-কাশ্মীৰতো লাভ কৰা পৰিলক্ষিত হৈছে। জম্মু-কাশ্মীৰ গাঁওসমূহত বিজুলী উপলব্ধ হৈছে। ইয়াৰ গাঁওসমূহ এতিয়া মুকলিত শৌচ কৰাৰ পৰা মুক্ত হৈছে। গাঁওসমূহলৈ উন্নত পথ নিৰ্মাণৰ কাম কৰাৰ বাবে মনোজ জীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে বিভিন্ন সমস্যাকো নেওঁচি নিৰন্তৰ দ্ৰুতগতিৰে কাম কৰি আছে। প্ৰতিখন ঘৰলৈ নিৰ্মল পানী যোগান ধৰাৰ বাবেও অভিযান জম্মু-কাশ্মীৰত দূৰন্ত গতিত আগবাঢ়ি আছে। আগন্তুক ২-৩ বছৰত ৰাজ্যৰ প্ৰতিখন ঘৰলৈ নল-সংযোজিত পানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়াস চলাই থকা হৈছে। জম্মু-কাশ্মীৰত স্থানীয় প্ৰশাসনক শক্তিশালী কৰিব পাৰিলেই উন্নয়ণৰ প্ৰক্ৰিয়াও অধিক গতিৰে ত্বৰান্বিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ নাগৰিকসকলৰ উন্নয়ণ, আমাৰ চৰকাৰৰ সবাটোতকৈ প্ৰাথমিকতাপূৰ্ণ কামসমূহৰ অন্যতম বুলি গণ্য কৰা হৈছে। সেয়া লাগিলে মহিলাৰ সবলীকৰণেই হওক কিম্বা যুৱ-প্ৰজন্মক কৰ্ম-সংস্থাপনৰ ব্যৱস্থাই হওক, দলিত-পীড়িত-শোষিত-বঞ্চিতসকলৰ কল্যাণ সাধনৰ লক্ষ্যই হওক অথবা নাগৰিকসকলৰ সাংবিধানিক আৰু বুনিয়াদী অধিকাৰেই হওক, আমাৰ চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ ভালৰ বাবেই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত মনোনিৱেশ কৰিছে। আজি পঞ্চায়তী ৰাজৰ দৰে গণতান্ত্ৰিক নিকায়ৰ বিশ্বাসে এই ইতিবাচক বাৰ্তাকে আগুৱাই আনিছে। আজি আমি ৰাইজক এই বিশ্বাসকে প্ৰদান কৰাত সাফল্য লাভ কৰিছো যে পৰিৱৰ্তন নিতান্তই সম্ভৱ আৰু এই পৰিৱৰ্তন তেওঁলোকে নিৰ্বাচিত কৰা পচন্দৰ প্ৰতিনিধিসকলে আনিব পাৰিব। তৃণমূল পৰ্যায়ত গণতন্ত্ৰ প্ৰতিস্থা কৰি আমি ৰাইজৰ আকাংক্ষাসমূহক পূৰণ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছো। জম্মু-কাশ্মীৰৰ মহান ঐতিহ্য আছে আৰু ইয়াৰ দক্ষ লোকসকলে নিজৰ অঞ্চলটোক সমৃদ্ধ কৰাৰ পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিছে, নতুন পদ্ধতিক আকোৱালি লৈছে।
বন্ধুসকল,
জম্মু আৰু কা্শ্মীৰৰ আয়ুসৰেখা সদৃশ ঝিলাম নদীত, ৰাৱী, ব্যাস, সতলুজ নদী মিলিত হোৱা আগতে বহুকেইখন উপনৈয়ো মিলিত হয় আৰু এইসকলো নদীয়েই মহান সিন্ধু নদীত সমৰ্পিত হয়গৈ। মহান সিন্ধু নদী আমাৰ সভ্যতা, আমাৰ সংস্কৃতি আৰু বিকাশ যাত্ৰাৰ পৰ্যায়। সেইদৰেই বিকাশৰ ক্ৰান্তিও উপনদী, সহায়ক নদীসমূহৰ দৰেই বহু ধাৰাৰে আহি এক বৃহত ধাৰাৰ ৰূপ ধাৰণ কৰে। এই চিন্তাৰেই স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰতো পৰিৱৰ্তন অনাৰ প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে বহুবোৰ সৰু সৰু ধাৰাৰ দৰেই যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে আৰু এইসকলোবোৰৰে একেই লক্ষ্য-স্বাস্থ্যখণ্ডলৈ পৰিৱৰ্তনৰ ধাৰা প্ৰবাহিত কৰা। আমি ‘উজ্জ্বলা যোজনা’ৰ আধাৰত দেশৰ বাই-ভনীসকলক, জীয়ৰীসকলক ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ দিয়াৰ কথাটোক কেৱল ইন্ধন যোগানৰ এক আঁচনি বুলিয়েই চোৱা উচিত নহয়। আমি ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ বাই-ভনীসকলক ধোঁৱাৰ পৰা মুক্তি দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিছো, সমগ্ৰ পৰিয়ালৰে সুস্থতা নিশ্চিত কৰিব বিচাৰিছো। মহামাৰীৰ সংকটৰ সময়তো জম্মু-কাশ্মীৰত প্ৰায় ১৮ লাখ গেছৰ চিলিণ্ডাৰ ৰিফিল কৰা হৈছিল। সেইদৰেই আপোনালোকে ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰে উদাহৰণ গ্ৰহণ কৰকচোন। এই অভিযানৰ জৰিয়তে জম্মু-কাশ্মীৰত ১০লাখৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। পিচে, ইয়াৰ উদ্দেশ্য কেৱল শৌচালয় নিৰ্মাণতে সীমিত নাছিল, ইয়ে ৰাইজৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰো প্ৰয়াস কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিগত দুটা বছৰত ডেৰ কোটিৰো অধিক দুখীয়া ব্যক্তিয়ে ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ৰ লাভ আদায় কৰিবলৈ সুযোগ লাভ কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৰাইজেও বিপদৰ সময়ত বহুত সকাহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। ইয়াৰ প্ৰায় ১লাখ দুখীয়া ৰোগীয়ে চিকিত্সালয়ত ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিত্সা সেৱা লাভ কৰিবলৈ সুবিধা লাভ কৰিলে। আৰোগ্য লাভ কৰা সকলৰ ভিতৰত সৰহ সংখ্যকেই আছিল কেন্সাৰ, হৃদৰোগ আৰু হাঁড়ৰ অসুখৰে আক্ৰান্ত ৰোগী। এইবোৰ এনে ৰোগ যে যাৰ চিকিত্সাৰ বাবে বহু পৰিমাণৰ ধন ব্যয় কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়। সেয়ে এনে ৰোগৰ চিকিত্সা কৰাবলৈ গৈ সৰ্বস্বান্ত হবলগীয়া হয় দুখীয়া-দৰিদ্ৰসকল। এনে খৰছৰ সন্মুখীন হোৱাসকলৰ চকুৰ টোপনি নোহোৱা হৈ পৰে।
ভাই-ভনীসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰ উপত্যকাৰ বায়ু ইমানেই নিৰ্মল, ইমানেই প্ৰদূষণ মুক্ত যে স্বাভাৱিকতেই প্ৰতিগৰাকীয়েই বিচাৰে আৰু মইতো নিশ্চিত ভাবে বিচাৰো যে আপোনালোক সদায়ে সুস্থ হৈ থাকক। এৰা, এতিয়া মোৰ এটা কথাতে ভাল লাগিছে যে অসুখৰ সময়ত ‘আয়ুষ্মান ভাৰত-চেহত আঁচনি’ সুহৃদ বান্ধৱৰ ৰূপত আপোনালোকৰ সহচৰ হ’ব।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰে এতিয়া দেশৰ অন্য প্ৰান্তৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই আগুৱাইছে। ক’ৰোনাৰ সংকটৰ ক্ষেত্ৰতো ৰাজ্যখনত যেনেদৰে কাম কৰা হৈছে, সেয়া নিতান্তই প্ৰশংসাযোগ্য। মোক জনোৱা মতে ৩ হাজাৰৰো অধিক চিকিত্সক,১৪ হাজাৰৰো অধিক পেৰা মেডিকেল কৰ্মী, আশা-কৰ্মীয়ে দিনে-নিশাই ৰোগী শুস্ৰূষাৰ কামত জড়িত আছিল আৰু এতিয়াও জড়িত হৈ আহিছে। নিচেই কম সময়তে ৰাজ্যখনে ক’ৰোনাৰে যুঁজাৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰি ল’ব পাৰিছে। এনে প্ৰয়াসৰ সুবাদতে ৰাজ্যখনত ক’ৰোনাক নিয়ন্ত্ৰিত কৰাৰ বাবে বিশেষ সাফল্য অৰ্জন কৰিব পৰা গৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰত আজি স্বাস্থ্যখণ্ডত যিমান প্ৰয়াস কৰা হৈছে, সিমান প্ৰয়াস ইয়াৰ পূৰ্বে কেতিয়াও কৰা হোৱা নাছিল। ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ৰ জৰিয়তে ৰাজ্যত ১১০০ৰো অধিক ‘স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’ স্থাপনৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰে ৮০০ৰো অধিক কেন্দ্ৰৰ কাম ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈয়ো উঠিছে। ‘জন-ঔষধী কেন্দ্ৰ’সমূহৰ পৰা তেনেই কম দামতে উপলব্ধ হোৱ ঔষধ আৰু ডায়েলিছিছৰ সুবিধাই সহস্ৰজনক উপকৃত কৰিছে। জম্মু আৰু শ্ৰীনগৰত দুখন কেন্সাৰ প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। দুখন ‘এইমছ’-ৰ কামো দ্ৰুত গতিৰে চলি আছে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ মেডিকেল আৰু পেৰা-মেডিকেল শিক্ষাৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰতে যাতে অধিক সা-সুবিধা প্ৰদান কৰিব পৰা যায় সেই কথা নিশ্চিত কৰাৰ বাবেও কাম অব্যাহত আছে। ইতিমধ্যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ বাবে ৭ খন নতুন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়ৰ অনুমোদন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ‘এমবিবিএছ’ৰ আসনৰ সংখ্যা দুগুণতকৈয়ো অধিক হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। ইয়াৰ উপৰি ইতিমধ্যে অনুমোদন জনোৱা ১৫খন ‘নাৰ্ছিং কলেজ’ৰ পৰাও জম্মু-কাশ্মীৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সুবিধা আদায় কৰিব পাৰিব। সেইদৰে ‘আইআইটি’ আৰু ‘আইআইএম’ৰ দ্বাৰাও ইয়াৰ নতুন প্ৰজন্মই উচ্চ শিক্ষাৰ উন্নত সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। ৰাজ্যত ক্ৰীড়া সংসাধন বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পৰিকল্পনাও আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়ে অঞ্চলটোৰ ক্ৰীড়া প্ৰতিভাধৰসকলক ক্ৰীড়া পৰিমণ্ডলত দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰাত সহযোগিতা আগবঢ়াব।
ভাই-ভনীসকল,
স্বাস্থ্যৰ পিচতে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো জম্মু-কাশ্মীৰত দ্ৰুত-গতিৰে কাম অব্যাহত আছে। বিগত ২-৩ বছৰত কেনেদৰে অগ্ৰগতি লাভ কৰিব পৰা গৈছে তাৰ উত্কৃষ্ট উদাহৰণ হ’ল জল-বিদ্যুত প্ৰকল্প। বিগত ৭ দশকত জম্মু-কাশ্মীৰত ৩ হাজাৰ মেগাৱাট বিদ্যুতৰ উত্পাদন সম্ভৱ হৈছিল। পিচে বিগত ২-৩টা বছৰতে আমি ইয়াৰ সৈতে আৰু ৩ হাজাৰ মেগাৱাট বিদ্যুতৰ উত্পাদনশীলতা সংযোজিত কৰিবলৈ সক্ষম হ’লো। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী উন্নয়ণ পেকেজ’ৰ আধাৰত চলি থকা প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰি তোলাৰ বাবেও এতিয়া দ্ৰুতগতিৰে কাম আগবঢ়াই থকা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত হ’লে ইয়ে পৰ্যটন আৰু উদ্যোগ উভয় খণ্ডকে বাৰুকৈয়ে উপকৃত কৰে। দীৰ্ঘদিন ধৰি পৰ্যটন জম্মু-কাশ্মীৰৰ শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে। যোগাযোগ ব্যৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে যিবোৰ প্ৰকল্পৰ কাম হাতত লৈছে তাৰ দ্বাৰা জম্মু আৰু কাশ্মীৰ উভয়ৰে সুফল লাভ হ’ব। ‘কালীনৰ পৰা কেশৰ’লৈকে, ‘আপেলৰ পৰা বাছমতি চাউল’লৈকে জম্মু-কাশ্মীৰত কি নাই? ক’ৰোনাৰ সংকটৰ সময়তো আপেল-উত্পাদকসকল যাতে বিপদত পৰিবলগীয়া নহয় তাৰ প্ৰতি চৰকাৰে দৃষ্টি ৰাখিছিল। আপেল ক্ৰয়ৰ বাবে ৰূপায়িত ‘মাৰ্কেট ইণ্টাৰ্ভেনশ্যন স্কিম’খন এইবাৰো বলবত্ কৰা হৈছিল। আপেল উত্পাদকসকল তেওঁলোকৰ ধন প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰে দিয়া ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। এই আঁচনিৰ অধীনত ১২লাখ মেট্ৰিকটন আপেল ক্ৰয় কৰা হৈছে আৰু ইয়ে জম্মু-কাশ্মীৰৰ কৃষকসকলক বাৰুকৈয়ে উপকৃত কৰিছে। জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ কৃষকসকলক উপকৃত কৰিব পৰাকৈ ‘নাফেড’-ক ২৫০০ কোটি টকাৰ চৰকাৰী গেৰেণ্টীও প্ৰদান কৰা হৈছে। আপেল ক্ৰয়ৰ বাবে আধুনিক পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে উন্নত পৰিবহণৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবেও চৰকাৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
আজি জম্মু-কাশ্মীৰত এফালে হাজাৰৰ সংখ্যাৰে চৰকাৰী চাকৰিৰ জাননী জাৰি কৰা হৈছে, আনফালে আকৌ জীৱিকাৰ আন পথৰো সন্ধান দিয়াৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বেংকসমূহৰ জৰিয়তে এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰৰ উদীয়মান ব্যৱসায়ীসকলে সহজেই ঋণ লাভ কৰিব পৰা হৈছে। ইয়াতো আমাৰ বাই-ভনীসকলে, যিসকল আত্ম সহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে, তেওঁলোকে আটাইতকৈ অধিক সংখ্যাত আগবাঢ়ি অহা পৰিলক্ষিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আগতে দেশৰ নামত যিমানবোৰ আঁচনি যুগুতোৱা হৈছিল, যিবোৰ আইন যুগুতোৱা হৈছিল, সেইসমূহৰ অধিকাংশতে ‘একচেপ্ট জে এণ্ড কে’ বুলি লিখা হৈছিল। এতিয়া এই পৰম্পৰা ইতিহাস হৈছে। শান্তি আৰু উন্নয়ণৰ যিটো বাটেৰে আজি জম্মু আৰু কাশ্মীৰে বাট বুলিবলৈ লৈছে, সেই বাটে ৰাজ্যখনলৈ নতুন উদ্যোগৰ আগমণৰ বাটো প্ৰশস্থ কৰি তুলিছে। আজি জম্মু-কাশ্মীৰে ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান’কো নিজৰ অৰিহণা আগবঢ়াইছে। ১৭০ খনতকৈ অধিক কেন্দ্ৰীয় আইন, যিবোৰ আগতে জম্মু-কাশ্মীৰত বলবত্ কৰা হোৱা নাছিল সেয়া এতিয়া প্ৰশাসনৰ অংগ হৈ উঠিছে। জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৰাইজৰ অধিকাৰৰ সুযোগ হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তৰ পিচত, প্ৰথমবাৰৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰৰ দুখীয়া সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ লোকসকলে সংৰক্ষণৰ লাভ আদায়ৰ সুযোগ পাইছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ ৰাইজসকলে সংৰক্ষণৰ লাভ আদায় কৰিব পাৰিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত বসবাস কৰা ৰাইজসকলকো আমাৰ চৰকাৰে ৪%সংৰক্ষণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। বন আইন বলবত্ কৰাৰ ফলতো নাগৰিকসলে নতুন অধিকাৰ উপভোগ কৰাৰ সুযোগ পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা গুজ্জৰ, বকৰৱাল, অনুসূচিত জনজাতি আৰু পাৰম্পাৰিক ভাবে বনাঞ্চলৰ আশে-পাশে বসবাস কৰাসকলক বনাঞ্চলৰ ভূমিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে আইনগত অধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। এতিয়া আৰু কাৰো সৈতে মতভেদৰ অৱকাশ নাথাকিব। জম্মু-কাশ্মীৰত দশকৰ পিচত দশক ধৰি বসবাস কৰি অহা বন্ধুসকলকো ‘ডমিচিল চাৰ্টিফিকেট’ প্ৰদান কৰা হৈছে। এয়াই হৈছে ‘সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশ, সকলোৰে বিশ্বাস’।
বন্ধুসকল,
সীমান্তৰ সীপাৰৰ পৰা চলি থকা গুলীয়াগুলীয়ে আমাক সদায়ে চিন্তিত কৰি আহিছে। এনে গুলীয়া গুলীৰ সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে সীমান্তত ‘বংকাৰ’ সজাৰ কাম দ্ৰুত গতিৰে আগবঢ়াই থকা হৈছে। ছাম্বা, পুঞ্চ, জম্মু,কাথোৱা আৰু ৰাজৌৰীৰ দৰে সংবেদনশীল ঠাইসমূহত বৃহত পৰিমাণে ‘বাংকাৰ’ নিৰ্মাণেই নহয় বৰঞ্চ নাগৰিকসকলৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সেনা আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহকো উচিত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যিসকল লোকে আমাৰ দেশ বহু দশক ধৰি শাসন কৰি আহিছিল, তেওঁলোকৰ এটা ভুল এয়াও আছিল যে তেওঁলোকে দেশৰ সীমান্তবৰ্তী অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়ণক সম্পূৰ্ণ ৰূপেই উপেক্ষা কৰি আহিছিল। তেওঁলোকৰ চৰকাৰসমূহৰ এই মানসিকতাৰ বাবেই জম্মু-কাশ্মীৰেই হওক অথবা ‘নৰ্থ-ইষ্ট’-য়েই হওক, এইবোৰ অঞ্চলক পিচ পৰি থাকিবলৈ বাধ্য কৰাই আহিছিল। জীৱনৰ বুনিয়াদী প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ, উন্নয়ণৰ প্ৰয়োজনীয়তা, আনকি সাধাৰণ মানুহে সিমানখিনি পোৱাই নাছিল, দৰাচলতে যিমানখিনি তেওঁলোকে পোৱা উচিত আছিল। এনে মানসিকতাই কেতিয়াও দেশক সন্তুলিত উন্নয়ণ প্ৰদান কৰিব নোৱাৰে। এনেকুৱা নেতিবাচক চিন্তাৰ আমাৰ দেশত এতিয়া কোনো স্থান নাই। সীমান্তৰ সমীপবৰ্তীয়েই হওক কিম্বা দূৰৰে হওক, কোনো স্থানতে নাই। দেশৰ যিকোনো স্থানেই এতিয়া আৰু উন্নয়ণৰ ধাৰাৰ পৰা বঞ্চিত হ’বলগীয়া নহয়। এয়া আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি, আমাৰ চৰকাৰৰ পণ। এনেবোৰ ঠাইৰ নিবাসীসকলৰ উন্নত জীৱনে ভাৰতৰ একতা আৰু অখণ্ডতাকো শক্তি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চলৰে উন্নয়ণ হওক, জম্মুৰ বিকাশ হওক, কাশ্মীৰৰ বিকাশ হওক, আমি নিৰন্তৰ গতিৰে এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে কাম কৰিব লাগিব। আকৌ এবাৰ মই শ্ৰীমান মনোজ সিন্হা জী আৰু তেওঁৰ ‘টীম’টোক আজি নিশ্চয় অভিনন্দন জনাব বিচাৰিম। মই অলপ আগতে দিয়া মনোজ জীৰ ভাষণ শুনি থাকোতে তেওঁ কিমানবোৰ কামৰ কথা উল্লেখ কৰিলে শুনি আছিলো। তেওঁ এইবোৰৰ উল্লেখ জম্মু-কাশ্মীৰৰ ৰাইজৰ মাজত উপস্থিত থাকি কৰিছিল। যিমান দ্ৰুত গতিৰে কামবোৰ সম্পন্ন হৈছে যে সমগ্ৰ দেশৰ ভিতৰতে এক নতুন বিশ্বাস, নতুন আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিব আৰু মই বিশ্বাস কৰো যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ নাগৰিকসকলৰ যিবোৰ কাম বিগত বহুকেইটা দশক ধৰি আধৰুৱা হৈ আহিছিল মনোজ জী আৰু তেওঁৰ দলটোৱে আৰু বৰ্তমানৰ প্ৰশাসনে সেইবোৰ অৱশ্যেই পূৰণ কৰিব, সময়ৰ আগতেই সেইবোৰ সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব। এই কথা মই নিতান্তই বিশ্বাস কৰো। আকৌ এবাৰ ‘চেহত আঁচনি’ৰ বাবে, ‘আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি’ৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি, আই বৈষ্ণো দেৱী আৰু বাবা অমৰনাথৰ কৃপা যাতে আমাৰ সকলোৰে প্ৰতি অটুত থাকে এই কামনাকে কৰি আজিলৈ সামৰিলো। বহুত বহুত ধন্যবাদ!