Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at launching of Ayushman Bharat PM-JAY SEHAT to extend coverage to all residents of Jammu & Kashmir
26 DEC 2020 4:21PM by PIB Delhi
Today, I had the opportunity to hear experience about the Ayushman Bharat Yojanafrom two beneficiaries of Jammu and Kashmir. These are not just your experiences for me. Sometimes, when we hear the words of contentment from those for whom we work, make decisions, those words become blessings for me. These blessings give me great strength to work more and harder for the poor. Incidentally, both the brothers from Jammu and Srinagar run a very small business, one is a driver and the other does something else, but this scheme is proving to be very handy in times of distress. I felt very good to hear from you. It is the commitment of our government that the benefits of development schemes reach the last man, the poorest of the poor and every nook and corner of the country.Present at this function today my cabinet colleague Home Minister Shri Amit Shah ji, Health Minister Dr Harsh Vardhanji, brother Jitendra Singhji, who is working with me as minister of state in PMO, Lieutenant Governor of Jammu-Kashmir Shri Manoj Sinha ji, all my other colleagues from Parliament, public representatives of Jammu and Kashmir and my dear brothers and sisters from Jammu and Kashmir.
Today is a very historic day for Jammu and Kashmir. Today, all the people of Jammu and Kashmir are going to get the benefit of AyushmanYojana. The SEHAT scheme is a very big step in itself. And, I am also very happy to see Jammu and Kashmir takingthis step for the development of its people, and, therefore, congratulations to Shri Manoj Sinhaji and his entire team, all the government employees and the citizens of Jammu and Kashmir, on my behalf. I wished that this programmewasheld yesterday.If it could have been heldon the 25th, on the birth anniversary of Atal ji, but due to some other engagements, I could not do it yesterday.So, I had to fix today's date. Atal ji had a special affection for Jammu and Kashmir. Atal ji had been consistently guiding us to work on the principles of Insaniyat (Humanity), Jamhooriyat(Democracy) and Kashmiriyat (Identity of the people of Kashmir). With these three mantras and strengthening the same spirit, Jammu and Kashmir is moving forward today.
Friends,
Before I go into the benefits of this scheme in detail, I would like to say since I have gotthe opportunity to be amongst you today, I congratulate the people of Jammu-Kashmir for strengthening democracy. Electionsto the District Development Council have written a new chapter. I was monitoring every phase of these elections to see how, despite such a biting cold and corona, the young, elderly and women were arriving at booths. They stood in queues for hours. I noticed a hope and a zeal for development on the face of every voter in Jammu-Kashmir. I have also seen in the eyes of every voter in Jammu-Kashmir the confidence of a better future, bidding adieu to the past.
Friends,
In these elections, the people of Jammu-Kashmir have worked to strengthen the roots of democracy and I would also like to say that the way the administration of Jammu-Kashmir and the security forces have conducted this election, these elections were held in a transparent way with noble intentions from all the parties. I feel so proud when I hear about free and fair elections from Jammu-Kashmir and our faith in the power of democracy getsstrengthened further. I also congratulate the administration and the security forces. You have not done a small job; you have done a great job. Had I been face to face with you today, my words of appreciation for you would have run short. You have done such a great job. You have created a new trust in the country and the entire credit goes to Manojji and his government and all the people of the administration. There is a moment of pride for India.
Friends,
This three-tier panchayat system in Jammu-Kashmir is, in a way, the dream of Mahatma Gandhi's Gram Swaraj. In a way, these elections have realized Gandhi’s dream of Gram Swaraj and today the Panchayati Raj system in the countryhas achieved perfection in the land of Jammu-Kashmir. This is the beginning of the leadership in the new decade and the new era. Over the years, we have tried day and night to strengthen grassrootsdemocracy, democratic institutions in Jammu-Kashmir. And the brothers and sisters of Jammu-Kashmir would know that there was a time when we were part of the Government of Jammu-Kashmir. We had our deputy chief minister, we had ministers, but we renounced that pleasure for power. We came out of the government. You know the issue on which we came out of the government. Our issue was we wanted panchayat elections and rights to citizens of the villages of Jammu-Kashmir. We wanted to give them power to make decisions of villages. On this issue, we left the government and hit the streets with you. And today I am happy that most of the people you have elected at the block, panchayat or district level live among you and they have won elections.They have also faced the same difficulties that you have. Their joys and sorrows, their dreams, their hopes are also fully in consonance with your happiness and sorrows, your dreams and expectations. These are the people who have been able to secure yourblessings not on the strength of their names but on the strength of their work and today you have given them the right to represent you. The youth who you have elected today will work with you and work for you. I also congratulate those who have been elected, and who have not been victorious this time, I would say that you should not be discouraged and should continue to serve the people. If not today, victory might be in your destiny tomorrow. This is what happens in a democracy.Who gets the opportunity should serve, who does not get a chance he should remain active always. You are also preparing them for big roles for your region as well as the country in the near future. These elections in Jammu-Kashmir have also exhibited how strong democracy is in our country. But I also want to share another pain with the country today. Jammu-Kashmir organized the three-tier Panchayati Raj elections peacefully and gave the people their rights within a year of becoming a Union Territory. Now, these elected people will decide the future of their villages, districts and blocks in Jammu-Kashmir.But there are some people in Delhi who keep cursing, criticizing and insulting Modi day in and day out and teach me new lessons on democracy every day. I want to hold up a mirror to them. Look at Jammu-Kashmir, within a short span of becoming a Union Territory; they proceeded to work with the three-tier Panchayati Raj system. But see the irony, on the other hand, despite the Supreme Court’s order in Puducherry, Panchayat and municipal elections have not happened. Those who teach me democracy every day, it is their party which is in power there. You will be surprised the Supreme Court has given this order in 2018. But the government there, which does not have any faith in democracy, is constantly avoiding the matter.
Friends,
After decades of waiting, the local body polls were held in Puducherry in 2006. The term of the people who were elected in this election ended in 2011. It also shows the big difference between the words and actions of some political parties, and how serious they are towards democracy. It has been so many years, Panchayat elections are not being allowed in Puducherry.
Brothers and sisters,
The central government is constantly trying that there should be a bigger role for the people of villages in the development of the villages. Panchayati Raj institutions are being given more power from planning to implementation.You have also seen how much the responsibility of panchayats has now increased to meet the needs of the poor. The benefit is also being seen in Jammu-Kashmir. Electricity has reached the villages of Jammu-Kashmir. The villages here have become open defecation free today. The entire administration under Manojji's leadership is also working very fast to construct roads in villages amidst difficulties. The mission of providing potable water to every household is proceeding at a rapid pace in Jammu-Kashmir. Efforts are being made to ensure piped drinking water to every household in the state in the next 2-3 years. The strengthening of local governance in Jammu-Kashmir will bring great impetus to development activities.
Friends,
Today, the development of the people of Jammu and Kashmir is one of the top priorities of our government. Our government is making every decision for the betterment of the state whether it is women empowerment, opportunities for youth, the welfare goals of dalits, victims and the underprivileged or constitutional and basic rights of the people. Today, democratic institutions like Panchayati Raj are spreading this positive message of hope. Today, we have succeeded in instilling confidence among the people that change is possible and these changes can be brought about by their chosen representatives. We are giving opportunities to the aspirations of the people by introducing democracy at the grassroots level. Jammu-Kashmir has its own great heritage and its illustrious people are adopting ways and suggesting new ways to empower their region.
Friends,
Before Ravi, Beas and Sutlej, there are many other sub-rivers which merge into the Jhelum River, which is called the lifeline of Jammu-Kashmir, and then all these rivers are immersed in the Great Indus River. The great Indus River is synonymous with our civilization, our culture and development journey. Similarly, the revolution of development also comes with many ideologies like sub-rivers and tributaries and becomes one big ideology. With this thought, we are trying to bring about a change in the health sector also. Our government has launched a number of schemes like many small streams and everyone has the same goal --to revolutionize the health sector. When we provided gas connections to the sisters and daughters of the country under the UjjwalaYojana, it should not be seen as a scheme to provide fuel only. We tried to liberate our sisters and daughters from smoke, to improve the health of the whole family. Even during the pandemic, about 18 lakh gas cylinders were refilled in Jammu-Kashmir. Similarly, you take the example of Swachh Bharat Abhiyan. More than 10 lakh toilets were constructed in Jammu-Kashmir under the campaign. But the aim is not only confined to building toilets; it is also an attempt to improve the health of the people. There is cleanliness through toilets and many diseases have also been prevented. Now, as part of this, the Jammu-Kashmir Ayushman Bharat-SEHAT Scheme has been launched today. You think, when everybody in the state gets free treatment of Rs. 5 lakhs under this scheme, how much convenience will be there in their lives. So far, the Ayushman Bharat Scheme was being availed by about 6 lakh families in the state. Now, after the SEHAT scheme, the same benefit will be available to about 21 lakh families.
Friends,
In the last two years, more than 1.5 crore poor people have benefited from the Ayushman Bharat Yojana. This has also given a lot of relief to the people of Jammu-Kashmir in times of difficulty. About one lakh poor patients have been treated free of cost up to Rs 5 lakh in the hospitals. The diseases that are being treated the most are cancer, heart and ortho related diseases. These are the diseases, the expenditure on which can cause sleepless nights to any poor man. We have seen how a poor family, which has worked hard to come up a little bit or the middle class people movingup, get back into the cycle of poverty if there is a disease in the family.
Brothers and sisters,
The air in the valleys of Jammu-Kashmir is so pure, the pollution is so less that everyone wants it, and I would definitely like you to always be healthy. Yes, now I am satisfied that in the event of sickness, Ayushman Bharat-SEHAT scheme will be a companion to you.
Friends,
There will be another benefit of the scheme which needs to be mentioned again and again. Your treatment will not be confined to government and private hospitals in Jammu-Kashmir only. But you will also get this facility in the country where thousands of hospitals are linked under this scheme. Assume, you have gone to Mumbai and suddenly if you need it, this card will also be of your help in Mumbai. If you go to Chennai, it will also be helpful there and the hospital there will also serve you for free. Butif you have gone to Kolkata, there will be a problem because their government is not part of the Ayushman scheme. Some people are like this, but what can be done. There are more than 24,000 hospitals across the country where you will be able to get treatment under the SEHAT scheme. No restriction, no hindrance. No commission to anybody and there is no issue of any cut, no recommendation, no corruption. By showing the SEHAT scheme card, you will get treatment everywhere.
Friends,
Jammu and Kashmir is now marching on the path of the development of the country side by side. The work that has been done in the state in regard to corona is commendable. I am told that more than 3,000 doctors, more than 14,000 paramedical staff, ASHA workers, were busy day and night and still engaged. You also prepared the state hospitals in the fight against corona in a very short time. Because of such arrangements, we have succeeded in saving more and more patients of the corona.
Brothers and sisters,
The health sector in Jammu-Kashmir has never been given as much attention as it is today. Under the Ayushman Bharat Yojana, there is a target of creating more than 1100 health and wellness centres in the state. Out of this, work on more than 800 such centreshas been completed. The availability of medicines at Jan Aushadhicentres at very low prices and the facility of free dialysis have also benefited thousands of people. Two cancer institutes are also being set up in Jammu and Srinagar division. The work for two AIIMS is also progressing at a fast pace. Work is in progress to ensure more opportunities for the youth in Jammu-Kashmir itself for medical and paramedical education. Seven new medical colleges have been sanctioned in Jammu-Kashmir. This is going to create more than double the MBBS seats. In addition, 15 new nursing colleges which have been approved will create new opportunities for the youth. In addition, setting up of IIT and IIM in Jammu would also provide better opportunities for higher education to the youth. The projects that have been launched to enhance sports facilities in the state will help to showcasethe local talent in the world of sports.
Brothers and sisters,
Along with health, the new Jammu-Kashmir is moving fast in other infrastructure sectors. Hydro power is one of the best examples of how it has accelerated in the last 2-3 years. In seven decades, 3,500 MW of power capacity was generated in Jammu-Kashmir. In the last 2-3 years, we have added 3,000 MW more capacity. The work on projects under the Prime Minister’s Development Package is also happening very fast now. In particular, connectivity projects are going to change both the picture and fortune of the state. I have seen pictures of the spectacular railway bridge on Chenab and perhaps everybody of the country would have seen it on social media. Whose heads will not be held high in pride by looking at those pictures? The Railways are geared up to connect the Valley with the rail network in the next 2-3 years. There has been considerable progress on the light rail transit Metro project in Jammu and Srinagar. Efforts are on to complete the BanihalTunnel by next year. The government is also engaged in the completion of the semi ring road in Jammu at the earliest.
Friends,
When connectivity is better, it gives impetus to both tourism and industry. Tourism has also been the mainstay of Jammu and Kashmir. The schemes related to connectivity which the government is working on will also benefit Jammu and Kashmir. From carpets to saffron, from apples to basmati, what is not there in Jammu and Kashmir? Even during the lockdown caused by corona, the government took care that the apple growers here have least of the problems. In order to ensure the arrival of goods in markets in a timely and proper manner, our government also decided a few months ago that the Market Intervention Scheme for apple procurement will continue as of last year. Under this, apple is being procured by the government through NAFED and directly from the farmers. The payment of the apple purchased is also being madedirectly to the farmers' bank accounts through Direct Benefit Transfer. Under the scheme, 12 lakh metric tonnesof apple have been procured and it has been a major facility to the farmers of Jammu-Kashmir. Our government has also approved NAFED to use the government guarantee of Rs. 2500 crores. The government has made steady progress on increasing transportation facilities to ensure modern marketing platforms for apple procurement. The farmers have also benefited immensely from the assistance that the government is providing for apple storage. The administration is making a continuous effort to create more and more new Farmer Producers'Organisations (FPOs). The new agricultural reforms have created new opportunities for the food processing industry, both in Jammu and also in the valley. It is going to provide employment and self-employment opportunities to thousands of people.
Brothers and sisters,
Today, while thousands of government jobs are being notifiedin Jammu-Kashmir on the one hand, steps are also being taken for self-employment on the other. The banks have now started providing loans to young businessmen of Jammu-Kashmir. Even our sisters, who are associated with self help groups, are coming forward in large numbers.
Friends,
Earlier, most of the schemes that were formulated in the country, the laws that were enacted, had except J and K written. Now it has become a matter of history. The path of peace and development on which Jammu and Kashmir is progressing has also opened up the way for new industries to come up in the state. Today, Jammu-Kashmir is contributing to the self-reliant India campaign. The more than 170 central laws, which were not applicable earlier, are now part of the administration. There is an opportunity for the rights of the citizens of Jammu-Kashmir.
Friends,
Following our government decisions, the general category poor of Jammu-Kashmir have got the benefit of reservation for the first time. For the first time, the hilly people have got the benefit of reservation. Our government has also given the benefit of 4 per cent reservation to those living on the international border. The implementation of the Forest Act has also given new powers to the people. This has given a legal right to the use of forest land to Gujjar Bakarwals, scheduled tribes and those who have been traditionally living around the jungles. Now, there is no scope for discrimination against anybody. Domicile Certificate is also being given to the friends who have been living for decades in Jammu- Kashmir. This is what SabkaSaath, SabkaVikas, SabkaVishwasall about.
Friends,
Cross-border shelling has always been a matter of concern. The work of constructing bunkers on the borders is being done at a fast pace to solve the problem of shelling. A large number of bunkers have not only been constructed at sensitive places like Samba, Poonch, Jammu, Kathua and Rajouri, but army and security forces have been given a free hand for the safety of civilians.
Friends,
There has been a big mistake of those who have ruled our country for decades that they have completely neglected the development of the border areas of the country. This mindset of their governments has compelled these areas to remain in backwardness, whether it is Jammu-Kashmir or North East. The basic needs of life, the needs of a dignified life and the needs of development did not reach the common man as much as it should have reached. Such a mindset can never lead to a balanced growth of the country. Such negative thinking has no place in our country. Neither near the border, nor far from the border! It is the commitment of our government that no region of the country will be deprived of development anymore. A better life for the people in such areas will also strengthen India's unity and integrity.
Friends,
We have to work continuously for the development of every region of the country, Jammu and Kashmir. Once again, I would like to congratulate ShriManoj Sinhaji and his team today.When I was listening to Manojji's speech, he spelt out the number of works that has been accomplished and that too in the midst of the people of Jammu-Kashmir. The speed at which worksare going on will create a new confidence and a new hope within the entire country, and I am confident that the work of the citizens of Jammu-Kashmir, which has been incomplete for many decades, will be completed by Manojji and his administrative team before time. I have full faith in it. Once again, I congratulate all of you for the SEHAT scheme and the Ayushman Bharat Yojana. May the grace of Mata Vaishno Devi and Baba Amarnath remain with all of us!With that expectation, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জম্মু-কশ্মীরদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা আয়ুশ্মান ভারত পি.এম.-জয় সেহৎ হৌদোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
26 DEC 2020 4:21PM by PIB Imphal
ঙসি ঐনা জম্মু-কশ্মীরগী বেনিফিসরী অনিদগী আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মতাংদা মখোয়দগী তাজবগী তাঞ্জা ফংজখি। ঐগীদমক্তদি মসি শুপ্নগী অদোম্না খঙলু-উরুবা অদুখক নত্তে। করিগুম্বদা থবক তৌবদা, ৱারেপ লৌবদা, মখোয়গীদমক্তা তৌরিবশিংদগী পেঞ্জবগী ৱাহৈ ফংলকপদা, ৱাহৈ অদু ঐগীদমক্তদি থৌজালগী মশক্নি। ঐনা লাইরবশিংগীদমক্তা হেন্না থবক তৌবদা, অমসুং কন্না হোৎনজবদা অমসুং চেঞ্জবদা, অদোমগী থৌজাল অসিনা থৌনা য়াম্না হাপ্পী অমসুং চান্নরুদগী মসি য়েংবীয়ু জম্মুদা লৈবা মীওইসু অমসুং কশ্মীরগীসু, মখোয়গী অপীকপা কারবারশিং কনানা দ্রাইবর ওইবা কনানা করি করি, অদুবু অৱাবগী মতমদা স্কিম অসি মখোয়গী পুন্সিদা কয়াদা অচৌবা থবক ওইরিবনো। অদোমগী ৱাফম তারুরগা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী কান্নবা অরোইবা মীশক অদু ফাওবা য়ৌহনবা লাইরবদগী লাইরবা ফাওবা য়ৌহনবা, মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংমক য়ৌহনবা, পুম্নমক্তা য়ৌহনবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী কম্মিৎমেন্তনি। ঙসি থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা ঐগী মন্ত্রী পরিশদকী খোঙলোই গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহজী, হকশেল মন্ত্রী ভাই দোক্তর হর্শবর্ধনজী, পি.এম.ও.দা ঐগা লোইননা রাজ্য মন্ত্রী ওইনা থবক তৌমিন্নরিবা ভাই জিতেন্দ্র সিংহজী, জম্মু-কশ্মীরগী লেফতিনেন্ত গোভর্নর শ্রীমান মনোজ সিনহাজী, সংসদকী ঐগী অতৈ খোঙলোই পুম্নমক, জম্মু-কশ্মীরগী মীহুৎশিং অমসুং ঐগী জম্মু-কশ্মীরগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসি জম্মু কশ্মীরগীদমক্তা য়াম্না পুৱারী ওইরি। ঙসিদগী জম্মু কশ্মীরগী মীপুম খুদিংমক আয়ুশ্মান য়োজনাগী কান্নবা ফংগদৌরি। হকশেলগী স্কীম – মসি মশানা য়াম্না চাউরবা খোঙথাং অমা ওইজরি। অমসুং জম্মু-কশ্মীরনা মখোয়গী মীয়ামগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক খোঙথাং অসি লৌখৎপা উবদা, ঐসু য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই অমসুং মরম অসিনা শ্রীমান মনোজ সিনহাজী অমসুং মহাক্কী তীম অপুনববু, সরকারগী শিন্মী পুম্নমকপু, জম্মু-কশ্মীরগী মীয়াম্বু ঐগী মায়কৈদগী হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐনা পামজরম্বদি থৌরম অসি ঙারাংমক পাংথোকপনি, করিগুম্বা তাং ২৫দা অতলজীগী মপোক নুমিত্তা মসি পাংথোকপা ঙম্লম্লবদি অদুবু ঐগী অচিনবা খরদগী ঙরাং ঐ মসি পাংথোকপা ঙমখিদ্রে অদুনা ঙসিগী তাং অসি লেপ্পা তাখি। অতলজীনা জম্মু-কশ্মীরবু অখন্ননা নুংশিজখি। অতলজীনা ইন্সানিয়ৎ (মীওই লোনচৎ), জমহুরিয়ৎ (জমুগী মচৎ) অমসুং কশমীরিয়ৎ (কশমীরগী মচৎ)কী মতাংদা ঐখোয় ময়ামদা মথংগী থবক্কীদমক মতম পুম্বদা মায়কৈ তাকপীদুনতা লাকখি। মন্ত্র অহুম অসিবু শোঞ্জদুনা ঙসি জম্মু-কশ্মীর, ৱাখল্লোন অসিবু চেৎশিলহঞ্জরদুনা মাংদা চখৎলি।
মরূপশা,
স্কিম অসিগী কান্নবগী মতাংদা শন্দোক্না হায়দ্রিঙৈদা ঐ ঙসি, ঐনা অদোমগী নাক্তা লাকপগী তাঞ্জা ফংজরিঙৈ অসিদা ঐনা হায়জরি মদুদি ঐনা জম্মু-কশ্মীরগী মীয়াম্বু দেমোক্রেসী অসি মপাঙ্গল কলহনবগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, দিস্ত্রিক্ত দিবেলপমেন্ত কাউন্সিলগী মীখলনা অনৌবা তাঙ্কক অমা ইরে, ঐনা মীখলগী ফেজ খুদিংমক্তা উরি মদুদি অসুক য়াম্না ইংখ্রবা মতম অসিদসু, কোরোনা অসিদসু, নহা, অহল, নুপীশিংনা বুথ তম্না লাক্নরি। পুং কয়া পরেংদা লেপ্তুনা লেরি। জম্মু কশ্মীরগী ভোতর খুদিংমক্কী মায়থোংদা ঐনা চাউখৎপগী, দিবেলপমেন্তকী আশা উরি, অপাম্বা উরি। জম্মু কশ্মীরগী ভোতর খুদিংমক্কী মিৎলুদা ঐনা হৌখ্রবা মতমবু তুংওইনরমদুনা, হেন্না ফবা তুংলমচৎকী থাজবা উরি।
মরূপশা,
জম্মু-কশ্মীরদা মীখলশিং অসিনা মসিসু উৎখ্রে মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক্তা দেমোক্রেসী কয়াদা মপাঙ্গল কল্লিবনো অমসুং ঐনা মসিসু হায়জনীংই মদুদি জম্মু-কশ্মীরগী লৈঙাক, সেক্যুরিতী ফোর্সনা মতৌ অসুম্না মীখল শিনখিবা অসিদা দল পুম্নমক্কী মায়কৈদগী মীখল অসি য়াম্না ত্রান্সপরেন্ত ওইনা পাংথোকখি, পুচেল শেংনা পাংথোকখি। পুমনমক অসি ঐনা তারুবদা অদুক্কী মতিক চাউথোকচবা পোকচখি মদুদি জম্মু-কশ্মীরগী মীখল চুম্না পাংথোকপা, মনীং তম্না পাংথোকপা, ৱাফম অসি জম্মু-কশ্মীরগী মায়কৈদগী তারুবদা দেমোক্রেসীগী মপাঙ্গলদা ঐখোয়না থাজবা হেন্না কনশিল্লি। ঐনা লৈঙাকপুসু, সেক্যুরিতী ফোর্সপুসু হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অদোম্না তৌখিবদু থবক মচা নত্তে, য়াম্না চাউখ্রবা থবক্নি। ঙসি ঐনা করিগুম্বা হকথেংননা উন্নরম্বা ওইরম্লবদি লৈঙাক্কী মীওইশিংদা অদুক্কী মতিক থাগৎলমগনি, ৱাহৈতনা ৱাৎহৌগনি। অসুক চাউখ্রবা থবক অমা অদোম্না পাংথোক্লে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা অনৌবা থাজবা অমা পোকহল্লে অমসুং মসিগী মপুং ফানা ক্রেদিৎ অসি মনোজজী অমসুং মহাক্কী সরকারগী, লৈঙাক্কী মীপুম খুদিংমক্তা পীরি। ভারতকীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাইগী মিৎকুপ্নি।
মরূপশা,
পুদুচেরীদা চহি তরাগী খুজিং কয়া ঙাইরবা মতুংদা ২০০৬তা লোকেল বোদী পোল্স পাংথোকখি। মীখলশিং অদুদা খনখিবশিং অদুগী থবক তৌবগী মতম ২০১১দা লোইখ্রে। রাজনীতি দল খরগী হায়দোকখিবা অমদি তৌথোরকপদা কয়াদা খেন্নিরিবনো, দেমোক্রেসীগী মায়কৈদা মখোয়না কয়াম লুম্না লৌরিবা, মসি ৱাফম অদুদগীসু খঙবা ঙম্মি। চহি কয়া হৌখ্রবসু, পুদুচেরীদা পঞ্চায়ৎনচিংবগী মীখল তৌহন্দ্রি।
ইচিল-ইনাওশা,
কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি মদুদি খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংদা, খুঞ্জাশিংগী থৌদাং খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াবা। প্লানিংদগী হৌরগা পাংথোকপা অমদি য়েংশিনবা ফাওবা পঞ্য়াতী রাজগী মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুৎশিংদা হেন্না পাঙ্গল হাপ্লি। অদোম্নসু উবীরমগনি, লাইরবশিংগা মরী লৈনবা মথৌ তাবশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা পঞ্চায়তশিংগী থৌদাং হৌজিক কয়াদা চাউরিবনো। মসিগী কান্নবা জম্মু কশ্মীরদসু উবা ফংলে। জম্মু কশ্মীরগী খুঙ্গং খুঙ্গংদা ইলেক্ত্রিক য়ৌরে। মফম অসিগী খুঙ্গং ঙসিদি লমহাংদা মাংশিনবা তৌকখ্রে। খুঙ্গং খুঙ্গং ফাওবা শরক য়ৌহন্নবগীদমক মনোজজীগী মিৎয়েং মখাদা লৈঙাক অপুনবনা অরুবশিংগী মরক্তসু খোঙজেল য়াংনা মাংদা চখৎলি। মথংগী চহি ২-৩ অসিদা রাজ্যগী য়ুমথোং খুদিংদা পাইপ্তগী ঈশিং য়ৌহন্নবা কন্না হোৎনরি। জম্মু-কশ্মীরদা লোকেল গোভর্নেন্স মপাঙ্গল কলহনবনা, দিবেলপমেন্তকী থবক্তা খোঙজেল হেন্না য়াংহনগনি।
মরূপশা,
ঙসি জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ামগী চাউখৎপা অসি ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা মরুওইবশিংগী মনুংদা অমনি। নুপীদা শক্তি শিন্নববু ওইরো, নহাশাংদা তাঞ্জা ফংহনবগী ৱাফম্বু ওইরো, দলিৎশিং-শোৎথরিবশিংগী – তুহৎপীরবা-লাইরবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী পান্দম্বু ওইরো নত্ত্রগা মীয়ামগী কন্সতিত্যুস্নেল অমসুং ফন্দামেন্তেল রাইৎ, ঐখোয়গী সরকারনা রাজ্য সরকারগী কান্ননবগীদমক ৱারেপ লৌরি। ঙসি পঞ্চায়তী রাজগুম্বা ইন্সতিত্যুৎশিংনা থাজবগী মতিং লৈরবা পাউজেল অসি শন্দোক্লি। ঙসি ঐখোয়না মীয়ামদা মসি থাজহনবা ঙম্লে মদুদি অহোংবা পুরকপা ওইথোকই অমসুং অহোংবা অদু মখোয়গী খল্লবা পামজবা মীহুৎনা পুরকপা ঙমগনি। মখোঙদগী হৌবা দেমোক্রেসী পুরক্তুনা ঐখোয়না মীয়ামগী অপাম্বশিং অদুদা তাঞ্জা পীরি। জম্মু-কশ্মীরগী মসিগী চাউরবা লন-থুম অমসুং মসিগী নীংথিজরবা মীয়াম্না মখোয়গী লমদম অসিবু মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক পাম্বৈশিং শিজিন্নরি, অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্লি।
মরূপশা,
জম্মু-কশ্মীরগী পুন্সি লম্বী কৌনরিবা ঝেলম তুরেলদা, রাবী, ব্যাস, সতলুজনা ইতিন্নদ্রিঙৈ মমাংদা তুরেল মচা ময়াম অমসু তিল্লরি অমসুং মতুংদা তুরেল ময়াম অসি অচৌবা সিন্ধু তুরেলদা তিনখি। অচৌবা সিন্ধু তুরেল অসি ঐখোয়গী সভ্যতা, ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চাউখৎপগী খোঙচৎকী খুদম্নি। মতৌ অসুম্না চাউখৎপগী খোঙজংসু তুরেল মচাশিংনা, মতেং পাংবা তুরেল ওইনা ইচেল কয়াদা চেন্থরি অমসুং অচৌবা ইচেল অমা শেম্মি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না হকশেলগী লমদসু অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী চৎনবীনা অপীক অপীকপা ইচেল কয়াগুম্না স্কিম কয়া হৌদোক্লি অমসুং পুম্নমক্কী পান্দম অমখক থম্লি – হকশেলগী লমদা য়াওলগী ওইবা অহোংবা পুরকপা। ঐখোয়না উজ্জ্বলা য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিগী ইচলশিংদা, ইচা নুপীশিংদা গ্যাস কনেক্সন পীখিবদা, শুপ্নগী শিং ফংহন্নবা স্কিম অমখক ওইনা উরোইদবনি। ঐখোয়না মসিগী থোংদা ঐখোয়গী ইচল-ইচাশিংবু মৈখুদগী কনখি, ইমুং অপুনবগী হকশেলবু ফগৎহন্নবা হোৎনখি। লাইচৎকী মনুংদসু জম্মু-কশ্মীর অসিদা চাউরাক্না গেস সিলিন্দর লাখ ১৮ রিফিল তৌহনখি। মতৌ অসুম্না স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী খুদম য়েংবীয়ু। খোঙজং অসিগী মখাদা জম্মু কশ্মীরদা লাখ ১০দগী হেনবা তোইলেৎ শাখ্রে। অদুবু মসিগী পান্দম শুপ্নগী অমাঙশঙ শাবদা লোইদে, মসিনা মীয়ামগী হকশেলবু হোংদোক্নবসু হোৎনখি। অমাঙশঙদগী লুবা নানবদি ওইরক্লে, লাইনা কয়ামরুম অমসু থিংবা ঙম্লে। হৌজিক মসিগী মখা চৎথরকপা ওইনা ঙসি জম্মু-কশ্মীরদা আয়ুশ্মান ভারত-হকশেলগী স্কিম হৌদোক্লে। অদোম খনবীয়ু, স্কিম অসিনা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবা ফংলগদি পুন্সিদা কয়াদা চাউনা খুদোংচাবা ফংলগদবা। হৌজিক আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী কান্নবা রাজ্যগী চাউরাক্না ইমুং লাখ ৬না ফংলি। হকশেলগা থৌরাংগী মতুংদসু কান্নবা অসি ইমুং লাখ ২১না ফংগনি।
মরূপশা,
হৌখিবা চহি ২রোমদা, লাইরবা করোর অনি মখাইদগী হেনবনা আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী কান্নবা লৌখ্রে। মসিদগী জম্মু কশ্মীরগী মীয়ামসু অৱাবগী মতমদা তেংবাং য়াম্না ফংখ্রে। মফম অসিগী চাউরাক্না লাইরবা অনাবা লাখ অমরোমগী হোস্পিতালদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়েংখ্রে। মদুদসু খ্বাইদগী য়াম্না লায়েংলিবা লাইনাশিং অদুগী মনুংদা কেন্সর, হার্ত অমসুং তাং চিকপা-নাবগা মরী লৈনবা লাইনাশিংনা খ্বাইদগী হেল্লি। মসি লায়েংবদা কনাগুম্বা লাইরবা অমগী নুং-পান ওনগদবা লাইনাশিংনি অমসুং ঐখোয়নদি উরে মদুদি কনাগুম্বা লাইরবা ইমুং অমনা ৱানা হোৎনদুনা খরা কাখৎচরকপদা অমসুং ময়াই ওইবা থাক্কী কাংবুনা খরগা হেন্না কাখৎচরকপদা ইমুংদা কনাগুম্বনা নারকপা মতমদদি অমুক হন্না মখোয় লাইরবগী চাগোইনুংদা উংদুনা লৈ।
ইচিল-ইনাওশা,
জম্মু-কশ্মীরগী নুংশিৎ অসি অদুক্কী মতিক শেংই, নুমিৎকী মোৎপা অদুক্কী মতিক হন্থৈ মদুদি মহৌশাদগী পুম্নমক্না পাম্নৈ অমসুং ঐদি অদোম মতম পুম্বদা হকচাং ফনা লৈবা অসি পাম্মি। হোয়, হৌজিক্তি ঐ মসিদা থাজবা ফংলে মদুদি অনাবগী ফিভমদা আয়ুশ্মান ভারত-হকশেলগী স্কিম্না অদোমগী খোঙলোই অমা ওইনা লৈরগনি।
মরূপশা,
স্কিম অসিগী অতোপ্পা কান্নবা অমগা লৈরি মসিগী মতাংদা হন্না হন্না পনবা মথৌ তাই। অদোমগী লাইয়েং অদু শুপ্নগী জম্মু কশ্মীরগী সরকারগী অমসুং প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিং খক্তদা অকক্নবা লৈরোই। লৈবাক অসিদা স্কিম অসিগী মখাদা য়াওরিবা হোস্পিতাল লিশিং কয়া অসিগী কান্নবসু অদোম্না ফংগনি। খনবীয়ু অদোম মুম্বৈদা চৎলি অমসুং খঙহৌদনা মথৌ তারক্লবদি কার্দ অসিনা মুম্বৈদসু অদোমগী থবক তৌগনি। অদোম্না চেন্নৈদা চৎপদা মফম অদুদসু মসি কান্নগনি, মফম অদুগী হোস্পিতালসু লেম্না অদোমগী সেবা তৌগনি। অদোম্না কোলকতা চৎলবদি, মফম অদুদা অৱাবা ওইগনি মরমদি মফম অদুগী সরকার আয়ুশ্মান য়োজনাগা মরী লৈনদে, খরদি অদুম য়াওই করি তৌরুনি। লৈবাক শিনবা থুংনা লিশিং ২৪দগী হেনবা হোস্পিতাল হৌজিক লৈরি, মফম অদুদা হকশেলগী স্কিমগী মখাদা অদোম্না লায়েংবা য়াগনি। অপনবা অমত্তা লৈতে, অথিংবা অমত্তা লৈতে। কনাদসু কমিশন পীরোই, কৎকীদি মমিং ফাওবা য়াওদে, হায়জ-নোঞ্জবা অমত্তা তৌরোই, শেঞ্জা-থুমজা অমত্তা লৈতে। হকশেলগী স্কিমগী কার্দ উৎলগা, অদোম্না মফম খুদিংদা লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংগনি।
মরূপশা,
জম্মু-কশ্মীর হৌজিক লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগা লোইননা লেংজুম লেংজুম ঙাননা চৎমিন্নরি। কোরোনাগীবু ওইরবসু মতৌ অসুম্না রাজ্যদা থবক পায়খৎলিবা অসি শিংথানীংঙাইনি। ঐঙোন্দা তমখি মদুদি লিশিং ৩দগী হেনবা দোক্তরশিং, লিশিং ১৪দগী হেনবা পেরামেদিকেল স্তাফ, আশা ৱাকরশিংনা অহিং-নুংথিল লেপ্তনা থবক তৌরি। মসিগী তেল্লবা মতমগী মনুংদা রাজ্যগী হোস্পিতালশিংদা কোরোনাগা মায়োক্ননবসু শেম-শাখি। অসিগুম্বা থৌরাংশিংনা মরম ওইদুনা কোরোনাদগী অনাবা কয়া কনবদা ঐখোয় মায় পাকপা ফংলি।
ইচিল-ইনাওশা,
জম্মু কশ্মীরদা হেল্থ-সেক্তরদা ঙসি অদুক্কী মতিক পুক্নীং চিংশিল্লিবা অসিগুম্না হান্না অমুক্তা তৌখিদ্রি। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা রাজ্য অসিদা ১১০০দগী হেনবা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর শাননবা পান্দম থম্লি। মসিগী মনুংদা ৮০০দগী হেন্না থবক মপুং ফাখ্রে। জন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা য়াম্না অতাবা মমলদা ফংলিবা হিদাকশিং অমসুং ফ্রী দায়লাইসিসকী খুদোংচাবা অসিনসু মীওই লিশিং কয়াদা কান্নবা ফংহল্লে। জম্মু অমসুং শ্রীনগর দিবিজন্দা মফম অনিদা কেন্সর ইন্সতিত্যুৎ ২সু শাগৎলি। এম্স অনিগী থবকসু খোঙজেল য়াংনা পায়খৎলি। নহাশিংবু মেদিকেল অমসুং পেরামেদিকেল এজুকেসনগীদমক্তা জম্মু কশ্মীর মক্তদা খ্বাইদগী হেন্না তাঞ্জা ফংনবগীদমক্তসু থবক পায়খৎলি। জম্মু কশ্মীরদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৭কী অয়াবা ফংখ্রে। মসিদগী এম.বি.বি.এস.কী সীৎ শরুক অনিদগী হেন্না ফংগদৌরি। মসিদা নত্তনা অয়াবা পীখ্রবা অনৌবা নর্সিং কোলেজ ১৫ অসিদগী, নহাশিংগীদমক্তা অনৌবা তাঞ্জা শেম্লগনি। মসিদা নত্তনা জম্মুদা আই.আই.তি. অমসুং আই.আই.এম. লিংখৎপা অসিনসু মফম অসিগী নহাশিংদা হাইয়র এজুকেসনগী হেন্না ফবা তাঞ্জা ফংহল্লগনি। রাজ্য অসিদা স্পোর্ত ফেসিলিতীগীদমক্তা প্রোজেক্তশিং হৌদোক্লি, মসিনা মফম অসিগী তেলেন্ত অসি স্পোর্তকী তাইবঙদা মকা ফোংবদা মতেং পাংগনি।
ইচিল-ইনাওশা,
হেল্থকা লোইননা অতোপ্পা ইনফ্রাস্ত্রকচরদসু জম্মু কশ্মীরগী খোঙথাং খোঙজেল য়াংনা মাংদা থাংজিল্লি। হৌখিবা চহি ২-৩ অসিদা মসিগী মতমদা করম্না খোঙজেল য়াংশিনখিবা, মসিগী হেন্না ফবা খুদম হাইদ্রো পাৱরনি। চহি তরাগী খুজিং ৭তা জম্মু কশ্মীরদা ইলেক্ত্রিক মেগাৱাৎ লিশিং ৩ মখাইগী কেপাসিতী শেম-শাখি। হৌখিবা চহি ২-৩রোম অসিদা মেগাৱাৎ লিশিং ৩গী কেপাসিতী অমক্কা হাপচিনখি। প্রাইম মিনিস্তর দিবেলপমেন্ত পেকেজগী মখাদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিংদসু হৌজিক খোঙজেল য়াম্না য়াংনা থবক পায়খৎলি। মরুওইনা কনেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংদগী রাজ্যগী মশক অমসুং মরাইবক অনিমক হোংদোক্কদৌরি। ঐনা চিনাবতা শারিবা হেন্না ফবা রেলৱে ব্রিজগী শক্তমশিং উরে অমসুং ঙসি ঙরাং অসি সোসিএল মীদিয়াদা হিন্দুস্তানগী মীপুম খুদিংমক্না উবীরম্বা য়ারে। শক্তমশিং অদুবু উরুরগা করম্বা মীওইনা চাউথোকচবা পোক্লোইদবগে। মথংগী চহি ২-৩দা ৱৈলীগা কনেক্ত তৌননবা রেলৱেনা কন্না হোৎনরি। জম্মু অমসুং শ্রীনগরদা লাইৎ রেল ত্রাঞ্জিৎ মেত্রোগী মতাংদসু ৱারী খুমাং চাউশিল্লি। বনিহাল তনেলবুসু মথংগী চহি ফাওবগী মনুংদা মপুং ফাহন্নবগীদমক হোৎনরি। জম্মুদা পায়খৎলিবা সেমি রিং রোদকী থবক অসিসু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা সরকারনা হোৎনরি।
মরূপশা,
কনেক্তিবিতী হেন্না ফবা ওইরবদি মদুদগী তুরিজম অমসুং ইন্দস্ত্রী অনিমক্তা পাঙ্গল হাপ্পি। তুরিজম জম্মুগীসু পাঙ্গল ওইরি অমসুং কশ্মীরগীসু পাঙ্গল ওইরি। কনেক্তিবিতীগী স্কিমশিং অসিদা সরাকরনা থবক তৌরি, মদুদগী জম্মুসু কান্নবা ফংগনি অমসুং কশ্মীরসু কান্নবা ফংগনি। কারপেত্তগী হৌরগা কেসর ফাওবা, সেমদগী হৌরগা বাসমতী ফাওবা জম্মু কশ্মীরদা করিবু লৈতবগে? কোরানাগী মরমদগী তৌখিবা লোকদাউনগী মতমদসু সরকারনা ৱাফম অসিদা পুক্নীং চংখি মদুদি মফম অসিগী এপ্পলনা লৌমীশিংগী অৱাবা ঙম্লিবমখৈ হন্থহনবা। কৈথেলদা অচুম্বা মওংদা মতম চানা পোৎ য়ৌহন্নবা, ঐখোয়গী সরকারনা থা খরগী মমাংদা ৱারেপ অসিসু লৌখি মদুদি এপ্পল লৈনবগীদমক্তা মার্কেৎ ইন্তর্ভেন্সন স্কিম অদু হৌখিবা চহিগুম্না হন্দক্কী চহিদসু চৎনখিগনি। মসিগী মখাদা সরকারনা এপ্পল লৈবগী থবক, নাফেদকী থোংদা অমসুং লৌমীশিংদগী হকথেংননা পাংথোক্লি। লৈরিবা এপ্পলশিং অদুগী পেমেন্তসু দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী থোংদা হকথেংননা লৌমীগী একাউন্ততা য়ৌহল্লি। স্কিম অসিগী মখাদা এপ্পল মেত্রিক তন লাখ ১২ লৈবা ঙম্মি অমসুং মসি জম্মু-কশ্মীরগী লৌমীশিং অমরোমদা য়াম্না চাউবা কান্নবা অমা ওইরি। ঐখোয়গী সরকারনা নাফেদপু ৱাফম অসিগীদমকসু অয়াবা পীরে মদুদি মখোয়না লুপা করোর ২৫০০গী সরকারগী গরেন্তী শিজিন্নবা য়ারগনি। এপ্পল লৈনবগীদমক্তা, অনৌবা মার্কেতিং প্লেৎফোর্ম ফংহন্নবগীদমক্তা, ত্রান্সপোর্তেসনগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবদা সরকারনা লেপ্তনা খুমাং চাউশিল্লি। এপ্পলগী স্তোরেজগীদমক্তা সরকারনা পাংলিবা মতেং অসিদগীসু লৌমীশিংনা য়াম্না কান্নবা ফংলে। মফম অসিদা অনৌবা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন – এফ.পি.ও. শেম্নবা, মশিং য়াম্না শেম্নবা, মসিগীদমক্তসু লেপ্তনা লৈঙাক্না হোৎনরি। অনৌবা লৌউ-শিংউগী রিফোর্মশিংনা জম্মুদসু অমসুং তম্পাক্তসু, মফম অনিমক্তা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগীদমক্তা অনৌবা তাঞ্জা শেম্লে। মসিদগী মীওই লিশিং কয়ানা, থবক ফংবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবগী খুদোংচাবা ফংগদৌরি।
ইচিল-ইনাওশা,
ঙসি জম্মু-কশ্মীরদা নাকল অমরোমদা সরকারগী থবক লিশিং কয়া নোতিফাই তৌরি, অদুগা নাকল অমরোমদনা সেল্ফ-ইম্প্লোইমেন্তকীদমক্তসু খোঙথাং পায়খৎলি। বেঙ্ককশিংগী খুৎথাংদা হৌজিক জম্মু কশ্মীরদা ললোন ইতিক তৌবা নহারোলশিংনা লাইনা লোন ফংবা হৌরে। মসিদসু ঐখোয়গী ইচলশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনরিবশিংনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না মাংদা থোরক্লি।
মরূপশা,
মমাংদা লৈবাক অসিগীদমক শেমখিবা স্কিম অয়াম্বা, শেমখিবা কাংলোন, মদুদা ইনরম্মি – এক্সেপ্ত জে. অমসুং কে. হৌজিক মদু পুৱারী ওইরে। জম্মু অমসুং কশ্মীরনা চংশিল্লিবা শান্তি অমসুং চাউখৎপগী লম্বী অসিনা রাজ্য অসিদা অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লাক্নবগী লম্বীসু শেম্লি। ঙসি জম্মু-কশ্মীরনা আত্মনির্ভর ভারতকী খোঙজংদা মখোয়গী থৌদাং য়ারি। হান্না এপ্লিকেবল ওইরমদবা অদু হৌজিক এদমিনিস্ত্রেসনগী শরুক ওইরে। জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ামগী হক্কী তাঞ্জানি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী সরকারনা ৱারেপশিংগী মতুংদা, অহানবা ওইনা জম্মু কশ্মীরগী লাইরবা মীচমগী কাংলুপ্না রিজর্বেসনগী কান্নবা ফংলে। অহানবা ওইনা চিংগী মীওইশিংনা রিজর্বেসনগী খুদোংচাবা ফংলে। ইন্তর্নেস্নেল বোর্দরদা লৈরিবশিংবুসু চাদা ৪গী রিজর্বেসনগী কান্নবা ঐখোয়গী সরকারনা পীরে। ফোরেস্ত এক্ত চৎনহনখিবদগীসু মীয়াম্না অনৌবা হক ফংলে। মসিদগী গুজ্জর বকরৱাল, সেদ্যুল ত্রাইবশিং অমসুং ত্রেদস্নেল ওইবা মওংদা উমংশিংগী অকোইবদা লৈরিবশিংনা উমংগী লম শিজিন্নবগী কাংলোনগী ওইবা হক ফংলে। হৌজিক কনাদসু খেন্নবগী ৱাফম থমদ্রে। জম্মু কশ্মীরদা মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা মরূপশিংদা দোমিসাইল সর্তিফিকেৎসু পীরে। মসিবুনি সবক সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস হায়রিবসে।
মরূপশা,
ঙমখৈ ৱাংমদগী তৌরকপা শেলিংনা মতম পুম্নমক্তা অৱাবগী মরম অমা ওইহল্লি। শেলিংগী অৱাবা অসিগী পাম্বৈগীদমক্তা বোর্দরদা বঙ্কর শাবগী থবক খোঙজেল য়াংনা পায়খৎলি। সাম্বা, পুঞ্ছ, জম্মু, কথুআ অমসুং রাজৌরীগুম্বা সেন্সিতিব ওইবা মফমশিংদা মশিং য়াম্না শুপ্নগী বঙ্কর শাবতা নত্তনা মীয়ামগী ঙাক-শেলগীদমক্তা লান্মী অমসুং সেক্যুরিতী ফোর্সশিংসু মনীং তম্বা পীরি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা চহি কয়া লৈঙাকলম্বা মখোয়গী, য়াম্না চাউবা অশোইবা অমদি মসিসুনি মদুদি মখোয়না ঙমখৈ হায়বদি ঙমখৈগী মনাক্তা লৈবা মফমশিংগী চাউখৎ-থৌরাং অদু মপুং ফানা থৌশাখিদে। মখোয়গী সরকারগী ৱাখল্লোন অসিনা জম্মু-কশ্মীর ওইরো নত্ত্রগা নোর্থ ইস্ত ওইরো, লমদম অসোম্না শোৎথনা লৈবা তাখি। পুন্সিগী য়ুম্ফম ওইবা মথৌ তাবশিং, ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা পুন্সি অমগী মথৌ তাবশিং, চাউখৎ-থৌরাংগী মথৌ তাবশিং, মীচম মীয়াম ফাওবদা য়ৌশিনফম থোকপা অদু ফাওবা য়ৌশিনবা ওইখিদে। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা কৈদৌঙৈদসু লৈবাক্কী মান্নবা চাউখৎপা পুরকপা ঙমদে। অসিগুম্বা শেরান্নবা ৱাখল্লোন অসিগী মফম ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈতে। ঙমখৈগী মনাক্তা নত্ত্রগা ঙমখৈদগী লাপ্পা মফমদা। ঐখোয়গী সরকারগী ফিরেপ্তি লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তা চাউখৎপগী ইচেলদা হৌজিক চিৎথবা লৈহল্লরোই। অসিগুম্বা মফমশিংদা মীয়ামগী হেন্না ফবা পুন্সিনা ভারতকী অমত্তা ওইবা অমদি মখল-মখা অসিসু মপাঙ্গল কলহনগনি।
মরূপশা,
লৈবাক্কী মফম খুদিংমক চাউখৎনবা, জম্মুগী চাউখৎনবা, কশ্মীরগী চাউখৎনবা, ঐখোয়না লেপ্তনা মসিগীদমক থবক তৌগদবনি। ঐনা অমুক্কা হন্না শ্রীমান মনোজ সিনহাজীবু অমসুং মহাক্কী তীম্বু ঙসি শোইদনা নুংঙাইবা ফোংদোকচবা পামজৈ হৌজিক মনোজজীগী ৱারোল তারুবদা, থবক কয়ামরুমগী মহাক্না গিনার অমসুং জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ামগী মরক্তা লেপ্তুনা মশিং থিখি। অদুক্কী মতিক খোঙজেল য়াংনা থবক পায়খৎলিবা অদুনা, লৈবাক অপুনবা অসিদা অনৌবা থাজবা, অনৌবা আশা পোকহল্লগনি অমসুং ঐনা থাজৈ জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ামদা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী মপুং ফাদনা লৈরক্লবা থবক অদু মনোজজী অমসুং মতম অসিগী লৈরিবা এদমিনিস্ত্রেতিবকী তীম অসিগী থোংদা শোইদনা মপুং ফাহল্লগনি, মতমগী মমাংদা মপুং ফারগনি। অসুম্না ঐনা মপুং ফানা থাজৈ। অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমক্তা হকশেলগী স্কিমগীদমক্তা, আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগীদমক্তা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ইমা বৈশনবী দেবী অমসুং বাবা অমরনাথকী থৌজাল ঐখোয় পুম্নমক্তা পীনবীবা ওইসনু। নীংজবা অসিগা লোইননা হন্না হন্না থাগৎচরি!