জল শক্তি মন্ত্রালয়
নেস্নেল জল জীবন মিসন্না থক্নবা ঈশিংগী ক্বালিতী চাংয়েং তৌনবা পোর্তেবল দিভাইসশিং পুথোক্নবা ইন্নোবেসন চেলেঞ্জ হৌদোকখ্রে
25 DEC 2020 2:05PM by PIB Imphal
নেস্নেল জল জীবন মিসন্না দিপার্তমেন্ত ওফ প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদকা খুৎশম্নরগা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা পোর্তেবল দিভাইসশিং পুথোক্নবা ইন্নোবেসন চেলেঞ্জ অমা হৌদোকখ্রে। থবক অসিগী মরুওইবা পান্দমদি থক্নবা ঈশিং খুদক্তা, লায়না অমসুং চপ চাবা মওংদা চাংয়েং তৌনবা য়ুম-য়ুমদা শীজিন্নবা য়াবা পোর্তেবল দিভাইসশিং পুথোক্নবা ইনোবেসন, মোদ্যুলর, অমসুং কোস্ত ইফেক্তিব সোলুসন অমা পুরকপনি।
ঈশিংগী ক্বালিতী চাংয়েং তৌবা অসি কেন্দ্র সরকারগী ফ্লেগশীপ প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা জল জীবন মিসনগী মখাদা অহানবা মীৎয়েং চংনবগী পান্দম থম্লিবশিংগী মরক্তা অমনি। ইনোবেসন চেলেঞ্জ অসিগী পান্দমদি ঈশিংগী সোর্সশিং অসি তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা, তোঙান তোঙানবা থাকশিংদা চাংয়েং তৌহনবা অসিনি; মসিনা পোলিসী শেম্লিবশিংনা ঈশিং কন্তামিনেসনগী সমস্যাশিং কোকহন্না প্রোগ্রামশিং দিজাইন তৌবদা মতেং পাংলগনি।
জল জীবন মিসন লাউথোকখিবদগী হৌদুনা দিসেম্বর ২৩, ২০২০ ফাওবদা য়ুমথোং করোর ২.৯০দা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংহনখ্রে, অসুম্না তোতি ঈশিং সপ্লাই তৌবা অসি অগস্ত ২০১৯দা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর ৩.২৩ (১৭%)দগী করোর ৬.১৩ (৩২%)দা হেনগৎহল্লি। মখা তানা লৈবাক অসিগী জিলা ২০দা, ব্লোক ৪২৫দা, গ্রাম পঞ্চায়ৎ লিশিং ৩৪দা অমসুং খুঙ্গং লিশিং ৬৪দা লৈবা য়ুমথোং খুদিংদা হৌজিক তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংহনখ্রে।
য়ুমদা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংলিবা মীওইশিংনা তোতিদা লাক্লিবা ঈশিং অদু থকপা য়াবরা হায়না চাংয়েং তৌনবা পাম্বৈ লৈতে। মসিনা মরম ওইরগা য়াম্না তোইনা থেংনবা ফীভম অমদা মীয়াম্না তোতি ঈশিং অসি হকথেংননা শীজিন্নবদা নুংঙাইতবা পোক্লি। সহরগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়াম্নসু অহেনবা চাদিং তৌদুনা য়ুমগী ঈশিং ত্রীৎমেন্ত য়ুনিৎশিং ইনস্তোল তৌরি। চেলেঞ্জ অসিনা ইন্নোবেতিব ওইবা, মোদ্যুলর ওইবা অমসুং শেল চংদবা মওংদা সমস্যাশোং অসি কোকহন্নবা পান্দম থম্লি।
খুঙ্গংগী মফমশিংদা থক্নবা ঈশিং সপ্লাই তৌরিবা অসি গ্রাউনৱাতর (৮০%) অমসুং সর্ফেস ৱাতর (২০%) অনিমক্তগীনি। অদুম ওইনমক গ্রাউন্দৱাতরগী লেবেল হন্থরকপনা মরম ওইরগা মরু ওইনা এরিদ অমদি সেমি-এরিদ রিজনশিংদা সর্ফেস ৱাতর শীজিন্নবা ৱাংঙি। গ্রাউনৱাতর অমসুং সর্ফেস ৱাতর অনিমক্তা য়ুম্ফম ওইবা খুঙ্গংগী থক্নবা ঈশিং সপ্লাই তৌবগী সিস্তেমশিংগীংগস্তেমই তইবা খুঙ্গংগী থক্নবা ঈাং্ত েসনগ্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্র ওইনা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা এরিয়া-স্পেসিফিক কন্তেনমেন্তশিংগা মরী লৈনবা খোঙথাং লৌখৎপা মরু ওই। দি য়ুনিফোর্ম দ্রিঙ্কিং ৱাতর ক্বালিতী প্রোতোকল, ২০১৯না বি.আই.এস. আই.এস. ১০৫০০:২০১২ অসুং মরী লৈনবা এমেন্দমেন্তশিংগী মতুং ইন্না থক্নবা ঈশিং থকপা য়াহন্নবা মরু ওইবা পেরামিতর খরা মোনিতর তৌনবা খঙহনখি।
জল জীবন মিসন অসি ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংহন্নবা রাজ্যশিংগা চুংশিন্নদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবনি। মিসন অসিগী পান্দমদি চাং নাইনা অমদি মতম শাংনা থবক্নবা তোতি ঈশিং মরাং কাইনা অমসুং অফবা ক্বালিতীদা ফংহনবা অসিনি। নেস্নেল জল জীবন মিসন্না এপ্লিকেন্তশিংনা ঈশিং চাংয়েং তৌনবা পোর্তেবল দিভাইস পুথোক্নবা ইন্নোবেসন চেলেঞ্জ য়াওনবা অমদি পুন্সিবু অহোংবা পুরক্লিবা জন অন্দো পুরক্লিবা জন ওনবা অমদি পুন্সিবু ৫০০লনদা য়াওনবা বর্তন তৌরি। চেলেঞ্জ অসিগী অকুপ্পা মরোলগীদমক অমসুং ওনলাইন্দা এপ্লাই তৌনবা, মসিদা নম্বীয়ু: http://bit.ly/37JpBHv

Ministry of Jal Shakti
National Jal Jeevan Mission Launches Innovation Challenge for Developing Portable Devices to Test Drinking Water Quality
25 DEC 2020 2:05PM by PIB Delhi
The National Jal Jeevan Mission has launched an innovation challenge in partnership with Department of Promotion of Industry and Internal Trade to develop portable devices for water testing. The main objective of the exercise is to bring an innovative, modular, and cost-effective solution to develop portable devices that can be used at the household level to test the drinking water quality instantly, easily and accurately.
Water quality testing is one of the priority areas under Jal Jeevan Mission, the flagship programme of Union Government. The aim of the innovation challenge is to ensure that water sources are tested at various locations, at different levels; thereby, helping the policy framers to design programs which address the water contamination issues.
Since announcement of the Jal Jeevan Mission, till 23rd December, 2020, so far 2.90 Crore households have been provided tap water connections, thus increasing the tap water supply from 3.23 Crore (17%) in August, 2019 to 6.13 Crore (32%) rural households of the country. Further, every household in 20 districts, 425 blocks, 34 thousand Gram Panchayats and 64 thousand villages of the country now have access to tap water connection.
People receiving piped water supply in their homes do not have any means to test the potability of water coming from their taps. This leads to a situation wherein, quite often, people are reluctant to consume tap water directly. People in urban areas also end up installing household water treatment units incurring additional expenditure. The challenge aims to address these issues in an innovative, modular and cost-effective manner.
Drinking water supply in rural areas is from both from groundwater (80%) and surface water (20%) sources. However, due to the depleting groundwater level, especially in arid and semi-arid regions, the use of surface water is on the rise. For both groundwater and surface waterbased rural drinking water supply systems, it is important to measure relevant area-specific contaminations to ensure access to potable water. The Uniform Drinking Water Quality Protocol, 2019 has specified some important parameters to be monitored for assuring portability of drinking water as per BIS IS 10500:2012 and subsequent amendments.
Jal Jeevan Mission is under implementation in partnership with the States to enable every rural home to have tap water connection by 2024. The aim of the mission is to provide every rural household potable tap water in adequate quantity and of prescribed quality on a regular and long-term basis. The National Jal Jeevan Mission invites applicants to join the Innovation Challenge to develop portable devices for water testing and become a part of this life changing Jan Aandolan. For more details on the challenge & to apply online, Click Here: http://bit.ly/37JpBHv