Vice President's Secretariat
Vice President briefed about new COVID-19 strains found in UK and South Africa
CCMB Director informs Vice President that new strains are less likely to change efficacy of vaccines
No evidence of worse outcomes for patients although strains are more infective
24 DEC 2020 5:31PM by PIB Delhi
The Director of the Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), Dr. Rakesh Mishra today met the Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu in Hyderabad and briefed him about the new strains of SARS-Cov-2 found in the United Kingdom and South Africa recently.
Shri Mishra apprised the Vice President that the mutations in the new strains are less likely to change the efficacy of the vaccines under development. Besides, there is no evidence that suggests the strains are associated with worse outcomes for the patients, although they are more infective. The same disease management strategies are expected to work for the variants too.
The Vice President sought to know about the likely impact of the new strains in India and the work being carried out on various aspects of the novel corona virus at CCMB. Dr. K. Lakshmi Rao, senior principal scientist at CCMB was also present.
Dr. Mishra informed the Vice President that investigations were underway to find out whether the new strains are present in India.
Making a presentation to the Vice President on the work being done at the CCMB on SARS-CoV-2, he said that the new strain was 71% more infectious than the other strains. A parallel strain identified in South Africa suggests that it affects younger people more, though more thorough research is required, he explained.
He explained that the analysis of the genomes sequenced by CCMB and other researchers in the country has revealed that the initial spread of the virus in India was mainly due to novel India specific clade, named I/A3i clade. The I/A3i clade had likely entered India from other Southeast Asian countries. The analysis by CCMB had further revealed that, with time, the weaker A3i clade was eventually replaced by the A2a clade, which is also the globally prevalent strain.
He said CCMB was the first non-ICMR lab to start testing samples for the novel coronavirus SARS-CoV-2. It also established SoPs for other research institutes and universities for testing. It has trained more than 200 personnel from medical hospitals and other testing centres on the testing protocols. CCMB itself has tested more than 50,000 samples so far by RT-PCR method. Together, all CSIR labs have tested more than 7,00,000 samples thus far.
Dr. Mishra also said that CCMB’s dry swab Direct RT-PCR method has been approved by ICMR. With partners like Apollo Hospitals, the kits will be manufactured in large numbers and they will reach masses through Spice Health’s mobile testing labs.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রস্ত্রপতিদা য়ু.কে. অমসুং খা অফ্রিকাদা থেংনবা অনৌবা কোবিদ-১৯গী স্ত্রেনশিংগী মতাংদা পাউদমখ্রে
সি.সি.এম.বি.গী দিরেক্তরনা উপ রাস্ত্রপতিদা অনৌবা স্ত্রেন অসিনা বেক্সিনগী মথৌ তৌবদা অহোংবা পুরকপা য়াবগী চাং হন্থৈ হায়না খঙহনখি
স্ত্রেন অসি শন্দোকপগী চাং হেল্লবসু পেসেন্তশিংদা ফীভম হেন্না শোকচিনবগী খুদম ফংদে
24 DEC 2020 5:31PM by PIB Imphal
সেন্তর ফোর সেলুলর এন্দ মোলিক্যুলর বাইওলোজী (সি.সি.এম.বি.)গী দিরেক্তর, দা. রাকেশ মিশ্রানা ঙসি হাইদ্রবাদতা ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি শ্রী এম বেনকৈয়া নাইদুগা উন্নখ্রে অমসুং হন্দক্তা য়ুনাইতেদ কিংদম অমসুং খা অফ্রিকাদা থেংনখিবা অনৌবা সার্স-কোব-২গী স্ত্রেনশিং অসিগী মতাংদা মঙোন্দা পাউদমখি।
শ্রী মিশ্রানা উপ রাস্ত্রপতিদা অনৌবা স্ত্রেনদা ম্যুতেসনশিং তৌবা অসিনা বেক্সিনশিংনা মথৌ তৌবদা অহোংবা পুরকপা য়াবগী চাং হন্থৈ হায়না পাউদমখি। মসিগী মথক্তা স্ত্রেন অসি শন্দোকপগী চাং হেল্লবসু মসিনা পেসেন্তশিংদা ফীভম হেন্না শোকচিনবগী খুদম ফংদে। লাইনা অসিগী চপ মান্নবা লাকশিনবগী লালোংশিং অসি বেরাইন্তশিং অসিদসু লৌখৎপা য়াগনি হায়না পান্নরি।
উপ রাস্ত্রপতিনা ভারত্তা অনৌবা স্ত্রেনশিং অসিনা ওইহল্লকপা য়াবা খুদোংথিবগী মতাংদা অমসুং সি.সি.এম.বি.দা নোবেল কোরোনা ভাইরসকী তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা পাইখৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা খঙনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি । সি.সি.এম.বি.দা মকোক থোংবা প্রিন্সিপল সাইন্তিস্ত দা. কে লক্ষ্মী রাওসু য়াওখি।ংবা প্রিন্সিপল সাইন্তিস্ত দা. কে লক্ষ্ম
দা. মিশ্রানা উপ রাস্ত্রপতিদা অনৌবা স্ত্রেনশিং অসি ভারত্তা লৈরবরা খঙদোক্নবা থিজিনবগী থবক পাইখৎলি হায়না খঙহনখি।
উপ রাস্ত্রপতিদা সি.সি.এম.বি.দা সর্স-কোব-২.দা পাঙথোক্লিবা থবক অসিগী প্রজেন্তেসন অমা উৎতুনা মহাক্না হায় অনৌবা স্ত্রেন অসি অতোপ্পা স্ত্রেনদগী ৭১% হেন্না শন্দোক্কলি। মসিগা মান্ননা খা অফ্রিকাদা থেংনখিবা স্ত্রেন অসিনা অঙাংশিংদনা হেন্না শোকহল্লবা য়াই, অদুবু হেন্না কুপথনা রিসর্চ তৌবদি মথৌ তারি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
সি.সি.এম.বি.না অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা রিসর্চরশিংনা জিনোমশিং সিক্বেন্স তৌবগী এনলাইসিস অসিনা ভারত্তা ভাইরস অসিগী অহানবা শন্দোকখিবা অসি মপুং ওইনা নোবেল ইন্দিয়া স্পেসিফিক ক্লেদ, মমিং আই/এ৩আই ক্লেদ কৌবা অসিনা মরম ওইখি। আই/এ৩আই ক্লেদ অসি অতোপ্পা খানোংপোক থংবা এসিয়াগী লৈবাকশিংদগী ভারত্তা চংলকখি। সি.সি.এম.বি.না এনলাইসিস তৌবা অসিনা মখা তানা মতমগা ইরোইননা অশোনবা এ৩আই ক্লেদ অসি এ২এ ক্লেদনা মহুৎ শিনখি, হায়রিবা অসি হৌজিক মালেমদা লৈরিবা স্ত্রেনসু ওইরি।
মহাক্না হায়খি সি.সি.এম.বি. অসি নোবেল কোরোনাভাইরস সার্স-কোব-২গী সেম্পলশিং তেস্ত তৌবা হৌখিবা অহানবা নন-আই.সি.এম.আর. লেব ওইখি। মসিনা অতোপ্পা রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংনা তেস্ত তৌবগী এস.ও.পি.শিং শেমখি। মসিনা তেস্ত তৌবগী প্রোতোকলগী মতাংদা মেদিকেল হোস্পিতালশিং অমসুং অতোপ্পা তেস্তিং সেন্তরশিংদগী পর্সনেল ২০০গী মথক্তা ত্রেন তৌখি। সি.সি.এম.বি.না হৌজিক ফাওবদা আর.তি.-পি.সি.আর. মেথদনা সেম্পল ৫০,০০০গী মথক্তা তেস্ত তৌখ্রে। পুন্না সি.এস.আই.আর. লেব পুম্নমক্তা হৌজিক ফাওবদা সেম্পল ৭,০০,০০০গী মথক্তা তেস্ত তৌখ্রে।
দা. মিশ্রানসু সি.সি.এম.বি.গী দ্রাই স্বাব আর.তি.-পি.সি.আর. মেথদ অসি আই.সি.এম.আর.না অয়াবা পীখ্রে। এপোলো হোস্পিতালশিংগুম্বা পার্তনরশিংগা লোইননা কিৎশিং অসু মশিং য়াম্না শাগনি অমসুং স্পাইস হেল্থকী মোবাইল তেস্তিং লেবশিংগী খুত্থাংদা প্রজাশিংদা য়ৌহনগনি।