স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ব্ৰিটেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ অহা আৰু পজিটিভ পোৱা যাত্ৰীৰ স্থিতিৰ কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিবে ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ সৈতে সমীক্ষা কৰে
23 DEC 2020 7:51PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য সচিব শ্ৰী ৰাজেশ ভূষণে ব্ৰিটেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ অহা তথা মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, তেলেংগানা, তামিলনাডু, পশ্চিমবংগ, গোৱা, পঞ্জাৱ, গুজৰাট আৰু কেৰালা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশত পজিটিভ পোৱা যাত্ৰীসকলৰ স্থিতি তথা ইয়াৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতিৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ উপায় সম্পৰ্কে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত আয়োজিত এখন বৈঠকত সমীক্ষা কৰে। এই বৈঠকত আইচিএমআৰৰ মহানিৰ্দেশক, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ স্বাস্থ্য সচিব, এনএইচএম এমডি, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত সচিব শ্ৰীমতী আৰতী আহুজা, এনচিডিচিৰ নিৰ্দেশক ড৹ সুজীত সিংহ আৰু অন্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলো উপসক আছিল।
এই বৈঠকত ব্ৰিটেইনত পোৱা ছাৰ্ছ কোভ-২ৰ নতুন ভেৰায়েণ্ট বা প্ৰকাৰৰ সন্দৰ্ভত মন্ত্ৰালয়ৰ ফালৰ পৰা ২২-১২-২০২০ত জাৰি মহামাৰী নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিক্ৰিয়া মানক পৰিচালন প্ৰক্ৰিয়া (এছঅ'পি)ৰ বিষয়ে বিস্তৃতভাৱে আলোচনা কৰা হয়।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহক ব্ৰিটেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ উভতি অহা যাত্ৰীসকলৰ বিৱৰণ অনলাইন পৰ্টেল এয়াৰ-সুবিধা আৰু ব্যুৰ' অফ ইমিগ্ৰেচনৰ পৰা প্ৰাপ্ত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহৰ পৰা পজিটিভ পোৱা ব্যক্তিসকলৰ নমুনা জীনোম ছিকুৱেন্সিঙৰ বাবে চিহ্নিত গৱেষণাগাৰলৈ পঠিয়াবলৈও কোৱা হৈছে।
চিহ্নিত কৰা ছটা গৱেষণাগাৰৰ তালিকা সিবিলাকৰ নোডেল কাৰ্যালয়ৰ সম্পৰ্কীয় বিৱৰণসহ ৰাজ্যসমূহক অৱগত কৰা হয়। এই গৱেষণাগাৰসমূহ হৈছেঃ চিএছআইআৰ-ইনষ্টিটিউট অফ জীনোমিক্স এণ্ড ইণ্টেগ্ৰেটিভ বায়'লজী, নতুন দিল্লী; চিএছআইআৰ-চেণ্টাৰ ফৰ চেলুলাৰ এণ্ড মলিক্যুলাৰ বায়'লজী, হায়দৰাবাদ; ডিবিটি-ইনষ্টিটিউট অফ লাইফ ছাইঞ্চেজ, ভূবনেশ্বৰ; ডিবিটি- ইনষ্টেম এনচিবিএছ, বেংগালুৰু; ডিবিটি-নেচনেল ইনষ্টিটিউট অফ বায়'মেডিকেল জীনোমিক্স (এনআইবিএমজি), কল্যাণী, পশ্চিমবংগ আৰু চিএছআইআৰ-নেচনেল ইনষ্টিটিউট অফ বায়'লজী, পুণে। নিৰ্দিষ্ট কৰা গৱেষণাগাৰৰ সংখ্যা সময়ৰ লগে লগে বঢ়োৱা হ'ব আৰু সিবিলাকৰ বিৱৰণ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশক অৱগত কৰা হ'ব।
বৈঠকত ৰাজ্যসমূহৰ দ্বাৰা লজিষ্টিকছ আদিৰ বিষয়ে ব্যক্ত কৰা চিন্তাসমূহৰ সমাধান কৰা হয়। ৰাজ্যসমূহক এছঅ'পিৰ অনুসৰণ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিজৰ নিজৰ বিমান বন্দৰ স্বাস্থ্য কাৰ্যালয় (এপিএইচঅ') তথা নিজৰ ৰাজ্যসমূহৰ নিৰীক্ষণ বিষয়াসকলৰ সৈতে সমন্বয় সাধনৰো পৰামৰ্শ দিয়া হয়।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Secretary reviews the status of passengers coming from UK to India and found positive with 10 States/UTs where the flights from UK to India land
23 DEC 2020 7:51PM by PIB Delhi
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, reviewed the status of passengers coming from UK to India and found positive in the States/UTs of Maharashtra, Karnataka, Telangana, Tamil Nadu, West Bengal, Goa, Punjab, Gujarat and Kerala and their response measures in a meeting held through Video Conferencing today, in the presence of DG, ICMR, Health Secretaries from the States/UT, NHM MD,Ms Arti Ahuja, Additional Secretary, Ministry of Health , Dr Sujeet Singh, Director, NCDC, and other senior health officials.
The Standard Operating Procedure issued by this Ministry on 22.12.2020 for Epidemiological Surveillance and Response in the context of new variant of SARS-CoV-2 virus detected in United Kingdom was discussed in detail in the meeting.
The States/UTs were advised to access the details of passengers from UK to India from the online portal AIR-SUVIDHA and Bureau of Immigration. States/UTs were also asked to send the samplesof those found positive to the laboratories identified for genome sequencing.
The list of six identified Laboratories along with the contact details of their nodal officers was also shared with the states. the laboratories are: CSIR-Institute of Genomics and Integrative BiologyNew Delhi; CSIR- Centre for Cellular and Molecular Biology, Hyderabad; DBT- Institute of Life Sciences, Bhubaneswar; DBT-InStem-NCBS, Bangalore;DBT-National Institute of Biomedical Genomics (NIBMG), Kalyani, West Bengal; ICMR- National Institute of Virology, Pune. The number of such designated labs would increase over time and their details would be shared with the States/UTs.
The concerns related to logistics etc raised by the states were clarified in the meeting. The states were also advised to co-ordinate with the respective Airport Health Offices (APHOs) and surveillance officials in their state in order to ensure adherence to the SOPs.