সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
শ্রীনিভসা রমানুজনগী মপোক কুমওন পাল্লন তৌনবা ইন্তরনেস্নেল সাইন্স লিতরেচর ফেস্তিবেল –বিজ্ঞানিকা শিনখ্রে
‘ৱুমেন সাইন্তিস্তস এন্দ ওন্তোপ্রিনোর্স কনক্লেব’, ৱেলনেস কনক্লেব, ফিলোসোফী এন্দ সাইন্স, অমসুং ইন্দস্ত্রী একাদেমিয়া কনক্লেবদা চাউনা শরুক য়াখ্রে
23 DEC 2020 11:19AM by PIB Imphal
আই.আই.এস.এফ.-২০২০
শ্রীনিভসা রমানুজনগী মপোক কুমওন পাল্লন তৌবা ওইনা আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী অহৌবা নুমিৎতা ভর্চ্যুএল প্লেৎফোর্মদা আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয় (এম.ও.ই.এস.)কী সি.এস.আই.আর.-নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স কম্ম্যুনিকেসন এন্দ ইনফোর্মেসন রিসোর্সেস (সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.) অমসুং বিজনানা ভারত্তি (বিভা)না পুন্না বিজ্ঞানিকা – ইন্তরনেস্নেল আইন্স লিতরেচর ফেস্তিবেলগী হৌদোকপগী সেসন শিনখ্রে। শরুক য়ারিবশিং অমসুং ইনবাইতীশিংদা ৱা ঙাংলদুনা সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর. অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস.কী দিরেক্তর, দা. রঞ্জনা অগর্ৱালনা হায়খি থৌরম অসিনা মীয়ামদা সাইন্স অমসুং লিতরেচর য়ৌহন্নবা অমদি মরোমদোম লেপচনবা অমসুং মালেমগী য়াইফনবা সাইন্স কম্ম্যুনিকেসনগী তোঙান তোঙানবা হিরমশিং শীজিন্ননবা লালোংশিং উৎথোক্নবা পান্দম থমখি। মরু ওইবা ৱারোল পীখিবা দি.এস.আই.আর.গী সেক্রেতরী অমসুং কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চকী দিরেক্তর জেনরেল দা. শেকর সি. মন্দেনা ‘বিজ্ঞানিকা’ থৌরমগী খুত্থাংদা প্রজা মীয়ামদা সাইন্তিফিক লিতরেচর য়ৌহনবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। হৌজিক থেংনরিবা কোবিদ-১৯ ‘ইনফোদেমিক’ অমসুং অরানবা পাউশিং অসি লান্থেংনবদা সাইন্স কম্ম্যুনিকেসনগী মরু ওইবা অদু মহাক্না থমখি। হৌদোকপগী সেসন অসিেসন গী হান্নগী গভর্নর শ্রী তাথস্ত্রএলেপচনবা মেঘালয় অমসুং ত্রিপুরাগী হান্নগী গভর্নর শ্রী তথাগতা রোইনা হায়খি ঐখোয়গী সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন অসিদা লান্না থাজনবনা অকাইবা পীরি অমসুং লান্নবা থাজনবশিং অমসুং ঐখোয়গী ধর্নগ ৱাখল্লোন অসিগী মরক্তা খেৎনবা অমা লৈহনবা তাই।
থৌরম মপুগী ৱারোল পীখিবা দিপার্তমেন্ত ‌ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা সাইন্সকী য়ুনিভর্সেলিতী হেনগৎহনবদা মরু ওইবা অমসুং মসিনা ভারত চাউখৎহন্নবা সাইন্তিফিক তেম্পর, হ্যুমেনিজম অমসিং ইনক্বেরী অমদি ইনফোর্ম চাউখৎহন্নবা ভারতকী কন্সতিত্যুসনদা য়াওরিবা দিরেক্তিবা অসি করম্না থুংহন্নবা হোৎনবগে হায়বা অদু থমখি। সাইন্তিস্ত লোইননা মীয়ামগীদমক্তা সাইন্স কম্ম্যুনিকেসনগী কান্নবা অদু থম্লদুনা মহাক্না ‘বিজ্ঞানিকা’গী থৌরম অসিগী মরু ওইবা অদু ফোঙদোকখি। অথোইবা মীথুংলেন ওইখিবা বিজনানা ভারত্তিগী প্রসিদেন্ত দা. বিজে পি. ভতকরনা লোল কয়া লৈবা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা সাইন্স কম্ম্যুনিকেসন অসি রিজনেলগী লোলশিংদা থম্নবা অমসুং য়োকখৎনবা তেক্নোলোজীগা লোইননা লোকেল লোলশিং ইন্তিগ্রেৎ তৌবা য়াহনবা তঙাই ফদে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ইন্দোনেসিয়াগী সীয়র কম্ম্যুনিকেসনগী এ.এ.এস.এস.এ. স্পেসিএল কম্মিতীগী ভাইস-চিয়র প্রোফেসর ফিনার্য়া লেগোনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা তমখিবা পরাশিং অমসুং মীওইবগী অকাং কনবা থৌনা-লিংজেলগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। সাইন্স কম্ম্যুনিকেসননা লাইচৎ অসিগী সোলুসন করম্না পীগনি অমসুং মসিনা লাইচৎ মনুংদা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরদা, এৱের্নেকী ই-পাউ পীনবা পোলিসী মচা খাইনা ফংহনদুনা থোরক্লিবা শীংনবশিং অসি হন্থহনবদা করম্না মতেং পাংবগে হায়বা অদু থমখি। ভোপালগী মখনলাল চতুর্বেদি নেস্নেল য়ুনিভর্সিতী ওফ জর্নেলিজম এন্দ কম্ম্যুনিকেসনগী ভি.সি. প্রোফেসর কে.জি. সুরেশনা ত্রেদিস্নেল কম্ম্যুনিকেসনগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি। মহাক্না দিজিতেল স্পেস ফংদবা মীয়াম অসি য়ৌশিন্নবা রিজনেল লোলশিং খক্তা নত্তনা দাইলেকশিং অমসুং মখল কয়াগী ফোকলোরদা সাইন্স কম্ম্যুনিকেসনগী তঙাই ফদবা অদু থমখি। “অঙাং ওইরিঙৈদা শেমহৌ” হায়নবা অদু পল্লদুনা মহাক্না নহা ওইরিবা ওদিয়ন্সশিংদা সাইন্তিফিক তেম্পরেমেন্ত য়াওহন্নবা সাইন্স অসি গ্লেমরাইজ তৌবা তঙাই ফদে হায়না ফোঙদোকখি।
য়ুনাইতেদ কিংদমগী স্পেসিএল এদভাইজর (সাইন্স এন্দ ইনভাইর্নমেন্ত), ক্লাইমেৎ রীএলিতীগী লুচিংবা, সাইন্স কম্ম্যুনিকেতর, কলমনিস্ত অমসুং অইবা দা. কানন পুর্কয়াস্থানা সাইন্তিফিক ফাইন্দিংশিংগী লৈরিবা তম্বা ঙমদবা অসিগী মতাংদা মতম চানা তর্গেৎ ওদিয়ন্সতা কম্ম্যুনিকেসন তৌনবগী অপাম্বশিং থমখি। সাউথ কোরিয়াগী সিয়র কম্ম্যুনিকেসনগী এ.এ.এস.এস.এ. স্পেসিএলকম্মিতীগী হান্নগী চিয়র অমসুং ফাউন্দর প্রোফেসর হক-সো কিমনা মরু ওইনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং অইং-অশাদা হোংলক্লিবা অসিগী মতাংদা অরানবা পাউ শন্দোক্তনবা সাইন্তিফিক ইনফোর্মেসন মপুং ফানা কম্ম্যুনিকেসন তৌনবা সাইন্তিস্তশিং অমসুং পোলিসীমেকরশিংগী মরক্তা থবক তৌমিন্নদুনা অমসুং ইন্তরদিসিপ্লিনরী তীমৱার্ক অসি হৌজিক য়াম্না তঙাই ফদবা ওইরে হায়না হায়খি। সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.গী চীফ সাইন্তিস্ত মিস্তর হসন জৱাইদ খান্না থাগৎ ৱারোল পীখি।
সাইন্স ফিল্ম মেকর, পুনেগী ফিল্ম এন্দ তেলিবিজন ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়াগী হান্নগী একাদেমিক কাউন্সিলগী মেম্বর মিস্তর নন্দন কুধ্যাদিনা ‘সাইন্স লিতরেচর ইন ইন্দিয়ন রিজনেল লেংগ্বেজ’কী সেসন অমদা ময়াই তাংবল লৌখি। হৌদোকপগী ৱারোলদা মহাক্না সাইন্স কম্ম্যুনিকেসনদা সাইন্স ফিক্সনগী কান্নবা অমসুং রিজনেল লোলশিংদা সাইন্স কম্ম্যুনিকেতরশিংনা সাইন্স পোপুলরাইজ তৌবা পাম্বগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। পুনেগী দিননাথ মঙ্গেশকর হোস্পিতালদা দেন্তিস্তকী শিনফম পাইরিবা দা. অশুতোশ জৱাদেকরনা মরাথিগী সাইন্স ফিক্সন অমসুং সাইন্তিফিক লিরেচরগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায় সাইন্স অমসুং লিরেচর অনি অসি পু্ন্নবা চৎমিন্নগদবনি অমসিং ভারতকী মখল কয়াগী মরাথি হেরিতেজ অসিবু থাগৎখি। মহাক্না সাইন্স ফিক্সনগী মরাথিগী শৈরেংগী লমদা অৱাৎপগী মতাংদা অমসুং মরাথি সাইন্স লিতরেচর রীদরশিপ ওন্নবা স্তেতিস্তিকেল এনালাইসিসকী মতাংদা মহাক্না ফোঙদোকখি।
ন্যু দিল্লীগী বিজ্ঞান প্রসারগী সাইন্তিস্ত এফ. ওইরিবা দা. তি.ভি. বেঙ্কতেস্বরননা তামিলদা সাইন্স কম্ম্যুনিকেৎ তৌনবা তোঙান তোঙান মীদিয়াগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে। মসিগা ইরোইননা মহাক্না মহৈরোয়শিং অমসুং নহা ওইরিবশিংগীদমক্তা তামিল লিতরেচর অমসুং ফিম্মশিংগী ইতিহাস্তা তোঙান তোঙানবা সাইন্স ফিক্সনগী ৱারীশিংগী মতাংদা মহাক্না ৱা ঙাংখি। ঙসিগী কন্তেম্পররী ৱার্ল্দ অসিদা হর্দ (দাইদেক্তিক), স্পেসক্যুলেসন (ফন্তাস্তিক) অমসুং সোসিএল (ক্রিতিক) ওইনা কম্ম্যুনিকেসনগী ত্রেন্দশিং চৎনরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মাইসুরুগী সি.এস.আই.আর.-সেন্ত্রেল ফুদ তেক্নোলোজিকেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুতকী হান্নগী চীফ সাইন্তিস্ত মিস্তর এ.এস.কে.ভি.এস. শর্মনা মোর্দর্ন কন্নাদাদা সাইন্স ফিক্সনগী লমদা খুমাং চাউশিন্নবা অমসুং থবক পাইখৎপা তঙাই ফদে হায়না ৱাখল্লোন ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না ঙল্লিঙৈ মতম ১৯২৮তা ফোঙখিবা কন্নাদাগী অহানবা সাইন্স ফিক্সনগী ৱারী, পশুবলাগী মতাংদা পাউদমখি।
অসামগী গুৱাহাতিগী গৌহাতি মেদিকেল কোলেজ এন্দ হোস্পিতালগী দিপার্তমেন্ত ওফ ইমর্জেন্সী মেদিসিনগী হেদ অমসুং সর্জরীগী প্রোফেসর ওইরিবা প্রোফেসর (দা) দিপক কুমার সর্মনা অসামিজ সাইন্স লিতরেচরগী ইতিহাস অমসুং সাইন্স ফিক্সন অমসুং ফেন্তাসীগী লমদা মখোয়না চংশিল্লকপগী মতাংদা খন্নখি। লোকেল ভেল্যুশিং অমসুং ইথিক্স য়াওবা কন্নবা সাইন্স ফিক্সন ইবগী অমসুং খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংনা পাম্ননবা অমসুং সাইন্স ফিক্সনগী লমদা ত্রান্সলেসনগী থৌদাংগী মতাংদা মহাক্না ৱা ঙাংখি। রিজনেল লোলশিংদা সাইন্স কম্ম্যুনিকেৎ তৌবদা থেংনরিবা অচৌবা শীংনবশিং অমসুং সাইন্স কম্ম্যুনিকেৎ তৌবদা সাইন্স ফিক্সন অসিনা কান্নবা মীদিয়ম অমা ওইহনবদা লৈরিবা অৱাৎপশিং অদু মেনশিন্নবা তঙাই ফদবা থৌরাংশিংগী মতাংদা পেনেলিস্ত পুম্নমক্না খন্নখি।
‘ৱুমেন সাইন্তিস্ত এন্দ ওন্তোপ্রিনোর্স কনক্লেব’কী হৌদোকপগী সেসন্দা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি সম্রিতি ইরানিনা অখন্নবা মীথুংলেন ওইনা য়াওখি। কনক্লেব অসিগী অথোইবা মীথুংলেন অসি তেলঙ্গনাগী গভর্নর দা. তমিলিসাই সৌদরারজন্না ওইখি।
ৱেলনেস কনক্লেব অসিনা মীওইবগী হকশেল, হকচাং ফনা থম্বা অমসুং অনা-অয়েক য়াওহনদবা অসিদা মীৎয়েং চংলি। থৌরম অসিদা সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস.কী দিরেক্তর দা. রঞ্জনা অগরৱালনা তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীখি অমসুং আয়ুশকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী (আই/সি) শ্রী শ্রিপদ য়েসো নাইক্না থৌরম অসিগী অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। আয়ুশকী সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ কোতেচানা মরু ওইবা ৱারোল পীখি।
ৱেল তু দু কিতচন ফার্মাসী: ভিদিও কম্পিতিসন , হেপিনেস য়োগ: য়োগসনা কম্পিতিসন, আলিজ ৱেল: কবী সম্মেলন, অমসুং গেৎ ৱেল সুন অসি পুক্নিং চিংশিন্নীংঙাই ওইবা অমসুং অনা-অয়েক য়াওদনা লৈনবা সেসন খরা ওইখি। পেনেল দিস্কসন অমসু পাঙথোকখি মসিদা মরু ওইবা ৱা ঙাংলোইশিং অসি এস.ভি.ৱাই.এস.এ.গী চাঞ্চেলর প্রোফেসর ঐচ.আর. নগেন্দ্র; দি.এস.আর.আর.এ.য়ু.গী ভি.সি. প্রোফেসর অভিমন্যু কুমার; দবল্যু.ঐচ.ও.গী দা. জি গীতাকৃষ্ণন; বিভাগী শ্রী জয়ন্ত সহাসরবুধেনা ওইখি।
হন্দক্কী চহি অসিদা হ্যুমেনিতিজগা নেচরেল সাইন্সেসকা পুনবা অনৌবা প্রোগ্রাম খরা আই.আই.এস.এফ.না হাপচিনখ্রে। আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী অসিগুম্বা থৌরম অমদি ফিলোসোফী এন্দ সাইন্স হায়বসিনি। মসিগী থৌরম অসিগী হৌদোকপগী সেসন্দা তরাম্না ওকপগী ৱারোল অদু দা. সুজিৎ বত্তচারিয়ানা পীখি। দা. সেখর সি. মান্দে, দি.জি. সি.এস.আই.আর. অমসুং প্রোফ. রামেশ চন্দ্র সিনহা, চিয়র্মেন ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ ফিলোসোফিকেল রিসর্চনা গেস্ত ওফ ওনর ওইখি। মসিগী থৌরম অসিদা সাইন্স-ফিলোসোফী ইন্তর্ফেস: ইন্দিয়ন পর্সপেক্তিবতা প্লেনরী সেসন অমা পাংথোকখি। অদুগা মসিগী সেসন অসিদা স্বামি অত্মপ্রিয়ানন্দা, ভাইস চাঞ্চেলর, আর.কে.এম.ভি.ই.আর.আই. (দীম য়ুনিবর্সিতী), বেলুর মাথ, ৱেস্ত বেঙ্গলনা প্লেনরী তোল্ক পীখি।
“হিস্ত্রী ওফ ইন্দিয়ন সাইন্স’’কী থৌরমদা কেরেলাগী গভর্নর শ্রী অরিফ মোহমেদ খান্না থৌরম অদুদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখি। “এন্সিএন্ত ইন্দিয়ন সাইন্স” হায়বা হীরমদা প্লেনরী লেকচর অমা পাংথোকখি অদুগা মসিগী লেকচর অসিগী স্পিকরনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজীগী দিপার্তমেন্ত ওফ ফীজিক্সকী সিনিয়র প্রোফেসর অমসুং ভাভা এতোমিক রিসর্চ সেন্তর, মুম্বাইগী কেমিকেল গ্রুপকী হান্নগী মমিং লৈরবা সাইন্তিস্ত অমসুং দিরেক্তর প্রোফ. বি.এন. জগতাপনা ওইখি।
জল শক্তী মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী কেবিনেৎ মিনিস্তর শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেলগী ‘ৱাতর’ ইভেন্ততা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখি।
মীয়াম্না পাম্নবা থৌরম অমা ওইরিবা ‘স্তুদেন্তস সাইন্স ভিলেজ’গী হৌদোকপগী থৌরম অমা শিনখি। বাইওলোজী লর্নিং সেসনগী অচম্বা দেমোশিংগী মতেংনা মীয়াম্না পাম্নবা সাইন্স লেকচর পাংথোকখি। মসিগী সেসনশিং অসিদা মশিং য়াম্লবা মহৈরোইশিং অমসুং এক্সপর্তশিংনা শরুক য়াখি।
ইন্দস্ত্রী একাদেমিয়া কনক্লেব (আই.এ.সি.)দা অখন্নবা ৱেবিনার অমা শিনখি। ৱেবিনার অদুগী হীরম্না “আই.পি.আর্স ওফ ইন্দস্ত্রী প্রদক্ত ৱিথ একাদেমিক নো-হাও’’ ওইখি অদুগা অখন্নবা মিৎয়েংনা স্পিকর দা. সিবনাথ মাইতীনা পুথোকখিবা সোলর অমসুং ৱিন্দ পাৱর্দ দিভাইসশিংদা ওইখি। দা. মাইতী অসি সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.আই.গী হান্নগী দিরেক্তর অমসুং পেতেন্ত দিজাইন এন্দ ত্রেদ মার্কসকী হান্নগী কন্ত্রোলর জেনরেল ওইরম্বা মীশক্নি।
ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেলগী অহানবা নুমিত্তা থৌরম কয়ামরুম শিনখ্রে। অতোপ্পা শিংথানিংঙাই ওইরবা থৌরমশিংদি ত্রেদিস্নেল ক্রাফস অমসুং আর্তিসন্স মীৎ, ইনর্জী, হেবিতেদ, ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স লিতরেচর ফেস্তিবেল- বিজ্ঞানিকা, সাইন্স দিপ্লোমেসি, ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফিল্ম ফেস্তিবেল ওফ ইন্দিয়া, সাইন্সকী অনৌবা শিংনবশিং মাইয়োং য়াবা অমসুং ন্যু এজ তেক্নোলোজী শোনি।
ইন্দিয়া ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল (আই.আই.এস.এফ.)গী ৬শুবা ইদিসন অসি ২০২০গী দিসেম্বর ২২দগী হৌখ্রে। মসিগী নুমিৎ মরিনি পাংথোক্কদবা প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ারিবশিং, দিগনিতরীশিং অমসুং প্রজা মীয়াম্না ভর্চ্যুল ইনভাইরন্মেন্ততা খ্বাইদগী চাওবা সাইন্স ফেস্তিবেল অমা উবা ফংলগনি। কোবিদনা ওইহল্লিবা ফীফম্না মরম ওইদুনা হন্দক চহিগী আই.আই.এস.এফ. অসি ওনলাইন ওইনা পাংথোক্লি অমসুং মশিং য়াম্লবা পার্তিসিপেন্তশিংনা (লাখ অমা হেনবা) মসিগী সাইন্স ফেস্তিবেল অসিদা শরুক য়াগনি।
আই.আই.এস.এফ.কী খোংচৎ অসি ইংকুমজা ২০১৫দগী হৌখিবনি। য়াম্না পীক্না হৌরকখিবা মসিগী সাইন্স ফেস্তিবেল অসি সমাজগী সেক্সন খুদিংমক্কী অচৌবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরকখি। আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী মরুওইবা নুংগী ওইবা ৱারোলদি “সাইন্স ফোর সেল্ফ রিলেন্ত ইন্দিয়া এন্দ গ্লোবেল ৱেলফিয়র’’নি।

Ministry of Science & Technology
International Science Literature Festival – VIGYANIKA organized to mark the birth anniversary of Srinivasa Ramanujan
‘Women Scientists and Entrepreneurs Conclave’, Wellness Conclave, Philosophy and Science, and Industry Academia Conclave draw large participation
23 DEC 2020 11:19AM by PIB Delhi
IISF-2020
CSIR-National Institute of Science Communication and Information Resources (CSIR-NISCAIR), Ministry of Earth Sciences (MOES) and Vijnana Bharati (VIBHA) jointly organised the inaugural session of Vigyanika-International Science Literature Festival on the opening dayof IISF 2020 on the virtual platform to mark the birth anniversary of Srinivasa Ramanujan.Addressing the participants and invitees, Dr Ranjana Aggarwal, Director, CSIR-NISCAIR & CSIR-NISTADS stated that the event is aimed to take science and literature to the masses and showcase strategies to employ various aspects of science communication to promote self-reliance and global welfare. Dr Shekhar C. Mande, Secretary, DSIR and Director General, Council of Scientific & Industrial Research, who delivered the keynote address, expressed his excitement for taking the scientific literature to the general public through the event ‘Vigyanika’. He highlighted the importance of science communication in fighting the current COVID-19 ‘infodemic’ and fake news. Shri Tathagata Roy, former Governor of Meghalaya and Tripura who was the chief guest of the inaugural session said the superstition meddles with our scientific thinking and there must be a distinction between superstitions and our religious outlook.
Prof. Ashutosh Sharma, Secretary, Department of Science and Technology, who delivered the presidential address emphasized the importance of IISF to amplify universality of science and how it seeks to fulfil the directive in Indian constitution to develop the scientific temper, humanism and inquiry and inform so that India can progress. He highlighted the importance of the event ‘Vigyanika’, stating the importance of science communication for scientists as well as for the public. Dr Vijay P. Bhatkar, President, Vijnana Bharati, was the Guest of Honour exhorted the need for enabling integration of local languages with technology to sustain and preserve science communication in regional languages in our multilingual country.
Prof. FinaryaLegoh, Vice-Chair, AASSA Special Committee on SHARE Communication, Indonesia talked about lessons learnt during COVID-19 pandemic and the resilient nature of human spirit. She emphasized on how science communication can provide solutions to pandemic and to help mitigate consequent challenges during the pandemic by providing policy briefs to different stakeholder, information for awareness. Prof. K.G. Suresh, VC, Makhanlal Chaturvedi National University of Journalism and Communication, Bhopal gave his views on traditional communication. He highlighted the need of science communication to accommodate not just regional languages, but dialects and rich folklore to reach the population deprived of digital space. Stating the saying, “Catch them young”, he exhorted the need for glamourizing science to attract a young audience to inculcate scientific temperament among them.
Dr KananPurkayastha, Special Advisor (Science and Environment), Climate Reality Leader, Science Communicator, Columnist and Author, United Kingdom shared concerns for timely communication to the target audience regarding the uncertainty around scientific findings. Prof. Hak-Soo Kim, Former Chair & Founder, AASSA Special Committee on SHARE Communication, South Korea said that cooperative and interdisciplinary teamwork among scientists and policymakers is the need of the hour for effective communication of scientific information to tackle misinformation, especially regarding COVID-19 pandemic and climate change.Mr Hasan Jawaid Khan, Chief Scientist, CSIR-NISCAIR proposed the vote of thanks.
A session on ‘Science literature in Indian regional languages’ was chaired by Mr Nandan Kudhyadi, Science film maker, Ex-member of Academic council of the Film & Television Institute of India, Pune. In his introductory remarks, he talked about the importance of science fiction in science communication and passion of science communicators to popularize science in regional languages. Dr Ashutosh Jawadekar, a dentist by profession who is associated with Dinanath Mangeshkar Hospital, Pune talked about science fiction and scientific literature in Marathi. He said science and literature go hand in hand, and complements the rich Marathi heritage of India. He addressed the lacuna in the field of science fiction Marathi poetry and statistical analysis to gauge the Marathi science literature readership.
Dr T.V. Venkateswaran, Scientist F, Vigyan Prasar, New Delhi shared about different media to communicate science in Tamil. Moreover, he talked about different science fiction stories in the history of Tamil literature and movies for students and young adults. He summarized the communication trends observed in the contemporary world today as hard (didactic), speculation (fantastic) and social (critique). Mr ASKVS Sharma, Former Chief Scientist, CSIR-Central Food Technological Research Institute, Mysuru opined on the need for more growth and efforts in the field of science fiction in modern Kannada. He took us back to the very first science fiction story in Kannada, Pashubala published in 1928.
Prof. (Dr) Dipak Kumar Sarma, Professor of Surgery & Head of the Department of Emergency Medicine, Gauhati Medical College & Hospital, Guwahati, Assam discussed the history of Assamese science literature and its development towards the field of science fiction and fantasy. He talked about effective science fiction writing with local values and ethics, making it acceptable to different parts of the society and the role of translation in the field of science fiction. All the panelists discussed the major challenges in communicating science in regional languages and measures needed to fill up the lacunae for making science fiction an effective medium to communicate science.
In the inaugural session of ‘Women Scientists and Entrepreneurs Conclave’, Smt. Smriti Irani, Union Minister, attended as the Special Guest. The Chief Guest of this Conclave was Governor of Telangana, Dr. Tamilisai Soudararajan.
Wellness Conclave is focusing on the health, fitness and wellness of human being. In this event, Dr. Ranjana Aggarwal, Director, CSIR-NISTADS gave welcome address and Shri Shripad Yesso Naik, Union Minister (I/C) of AYUSH was the Chief Guest of this event. Keynote Address was given by Shri Rajesh Kotecha, Secretary AYUSH.
Well to do kitchen pharmacy: Video Competition, Happiness Yoga: Yogasana Competition, Aaliz well: Kavi Sammelan, and Get well soon were a few interesting and wellness centric sessions. A panel discussion was also organized in which key speakers were Prof. H R Nagendra, Chancellor SVYSA; Prof. Abhimanyu Kumar, VC, DSRRAU; Dr. G Geetakrishnan, WHO; Shri Jayant Sahasrabudhe, VIBHA.
This year IISF has incorporated a few new programs which integrate humanities with the natural sciences. Philosophy and Science is one such event of IISF 2020. The welcome address on inaugural session of this event was delivered by Dr. Sujit Battacharya. Dr. Shekhar C. Mande, DG, CSIR and Prof. Ramesh Chandra Sinha, Chairman Indian Council of Philosophical Research were the Guest of Honour. On this occasion, a Plenary Session on Science-Philosophy Interface: Indian Perspective was also organized. And in this session, Swami Atmapriyananda, Vice-Chancellor, RKMVERI (Deemed University), Belur Math, West Bengal gave the Plenary Talk.
In the event ‘History of Indian Science’, Shri Arif Mohammed Khan, Governor of Keralagraced the program as the Chief Guest. A Plenary lecture on the topic “Ancient Indian Science” was organized and the speaker for this lecture was Prof B N Jagtap, Senior Professor, Department of Physics, Indian Institute of Technology, Bombay and former Distinguished Scientist and Director, Chemical Group at Bhabha Atomic Research Centre, Mumbai.
Union Cabinet Minister in Ministry of Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat attended the ‘Water’ event of the India International Science Festival as the Chief Guest.
Inauguration function of a popular event ‘Students’ Science Village’ was organized. Popular science lecture and with the help of simple demos biology learning session were organized. In these sessions, large number of students and experts participated.
In the Industry Academia Conclave(IAC), a special webinar session was organized. The topic of the webinar was “IPRs of Industry Products with Academic Know-How” and the special focus was solar and wind powered devices invented by the speaker Dr. SibhnathMaity. Dr. Maity is the former Director of CSIR-CMERI and former Controller General of Patent Design and Trade Marks.
First day of India International Science Festival, a number of events organized. Other prominent events were Traditional Crafts and Artisans Meet, Energy, Habitat, International Science Literature Festival-Vigyanika, Science Diplomacy, International Science Film Festival of India, Face to face in New Frontiers in Science and New Age Technology Show.
The 6th edition of India International Science Festival (IISF) commenced from 22 Dec. 2020. In this four day long program, a spectrum of the participants, dignitaries and general public will be going to witness the largest science festival on virtual environment. Due to Covid situation, this year’s IISF is being organized online and a large number of participants (more than one lakh) will participate in this science festival.
The journey of IISF was started in the year 2015. From a small beginning, this science festival has become a huge platform for every section of the society. The central theme of the IISF 2020 is “Science for Self-Reliant India and Global Welfare”.