ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିଦ୍ୟୁତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆକଳନ କ୍ୟାବିନେଟରେ ଅନୁମୋଦିତ
ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ 6ଟି ରାଜ୍ୟର ଆନ୍ତଃପ୍ରାଦେଶିକ ବିଦ୍ୟୁତ ପରିବହନ ଓ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ ହେବ
16 DEC 2020 3:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିଦ୍ୟୁତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉନ୍ନତି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସଂଶୋଧିତ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆକଳନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ସଂଶୋଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଏନ୍‌ଇଆରପିଏସ୍‌ଆଇପି) ପାଇଁ 6700 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ; କାରଣ ଏହାଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ ପରିବହନ ଓ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି ଯୋଜନାଟି ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ପାୱାରଗ୍ରୀଡ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ପାୱାରଗ୍ରୀଡ କେନ୍ଦ୍ର ଉର୍ଜ୍ଜା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ । ଏହା ସହିତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର 6ଟି ଯଥା ରାଜ୍ୟ ଆସାମ, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଓ ତ୍ରିପୁରା ସହଯୋଗଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ । 2021 ଡିସେମ୍ବର ସୁଦ୍ଧା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଏହାର ମାଲିକାନା ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଦାୟିତ୍ୱ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡିକଙ୍କ ଅଧୀନରେ ରହିବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରକୁ ପୂରଣ କରିବା ଓ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ବିଜୁଳି ପରିବହନ ତଥା ଆବଣ୍ଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା । କହିବା ବାହୁଲ୍ୟ ଯେ ବିଜୁଳି ବା ଶକ୍ତି ବିନା ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏକ ପ୍ରକାର ଅସମ୍ଭବ । ତେଣୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ବିକାଶ ଓ ଭାଗ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି କହିଲେ ଚଳେ । ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ପାୱାରଗ୍ରୀଡ ମିଳିବ ଏବଂ ଉଚ୍ଚମାନର ବିଜୁଳି 24 ଘଣ୍ଟା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହାର ସୁଯୋଗ ସବୁ ବର୍ଗର ଖାଉଟି ଓ ହିତାଧିକାରୀ ପାଇବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ମୁଣ୍ଡପିଛା ବିଜୁଳି ବ୍ୟବହାର ବଢିବ ଏବଂ ଏହା ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିୟୋଜିତ କରୁଛି । ଏହା ଫଳରେ ଉଭୟ କୁଶଳୀ ଓ ଅଣକୁଶଳୀ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ୍‌ ଭଲ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଏହାର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଓ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଲୋକଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ । ଫଳରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଛଅଟି ଯାକ ରାଜ୍ୟରେ ଏହା ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଉର୍ଜ୍ଜା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଟି 2014ରେ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଥିବାବେଳେ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଏ ବାବଦରେ ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରୁଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 50:50 ଅନୁପାତରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ପରେ ଏହାର ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ ତାହା ମୂଳ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ ନାହିଁ । ଏ ବାବଦରେ ମୋଟ 89 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ସେ ବାବଦ ସମସ୍ତ ଅର୍ଥ ଭାରତ ସରକାର ବହନ କରିବେ ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves revised cost estimate of North Eastern Region Power System Improvement Project for six States for strengthening of the Intra-State Transmission and Distribution Systems
16 DEC 2020 3:35PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the Revised Cost Estimate (RCE) of North Eastern Region Power System Improvement Project (NERPSIP) at an estimated cost of Rs. 6,700 crore. This is a major step towards economic development of North Eastern Region through strengthening of Intra - State Transmission and Distribution systems.
The scheme is being implemented through POWERGRID, a Public Sector Undertaking (PSU) under Ministry of Power in association with six beneficiary North Eastern States namely, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, and Tripura and is targeted to be commissioned by December 2021. After commissioning, the project will be owned and maintained by the respective North Eastern State Utilities.
The main objective of the project is Government commitment for the total economic development of North Eastern Region and to strengthen the Intra-State Transmission & Distribution Infrastructure in the North East Region.
Implementation of this scheme will create a reliable power grid and improve NER States' connectivity to the upcoming load centers, and thus extend the benefits of the grid connected power to all categories of consumersof beneficiaries in North Eastern Region.
The scheme shall also increase the per capita power consumption of these States, and shall contribute to the total economic development of the North-Eastern Region.
Implementing agencies are hiring a considerable number of local manpower during their construction works, generating a lot of employment for skilled and unskilled manpower of North-Eastern Region.
Further after completion, additional manpower will be required for Operation & Maintenance of these newly created assets as per standard norms, generating considerable additional employment opportunities for North Eastern Region States.
Background:
The Scheme was initially approved in December 2014 as a Central Sector Plan Scheme of Ministry of Power and is being funded with the assistance of World Bank fund and by the Government of India through the Budget support of Ministry of Power on 50:50 basis (World Bank: Gol) except for the capacity building component for Rs 89 crore, which will be entirely funded by the Government of India (Gol).