প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-উজবেকিস্তানৰ ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী ভাষণ
11 DEC 2020 12:01PM by PIB Guwahati
Excellency, নমস্কাৰ।
সকলোতকৈ আগতে মই ১৪ ডিচেম্বৰত আপোনাৰ কাৰ্যকালৰ ৫ম বছৰত প্ৰৱেশৰ বাবে অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মই চলিত বৰ্ষত উজবেকিস্তান ভ্ৰমণৰ বাবে উসুক আছিলো।
কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ ফলত মোৰ যাত্ৰা হ'বলৈ নাপালে, কিন্তু মই আনন্দিত যে 'work from anywhere'ৰ এই সময়ছোৱাত আমি আজি ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমত লগ হৈছো।
Excellency,
ভাৰত আৰু উজবেকিস্তান দুটা সমৃদ্ধ সভ্যতা। আমাৰ প্ৰাচীন কালৰে পৰা নিৰন্তৰ পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ক আছে।
আমাৰ ক্ষেত্ৰৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসমূহৰ বিষয়ে আমাৰ উপলব্ধি আৰু approachত বহুত সমতা আছে। আৰু সেইবাবেই আমাৰ সম্বন্ধ সদায় বহুত শক্তিশালী হৈ আছে।
২০১৮ আৰু ২০১৯ত আপোনাৰ ভাৰত যাত্ৰাৰ সময়ত আমি কেইবাটাও বিষয়ৰ ওপৰত চৰ্চা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো, যাৰ ফলত আমাৰ সম্পৰ্কত এটা নতুন গতি পৰিলক্ষিত হৈছে।
Excellency,
উগ্ৰপন্থা, কট্টৰবাদ তথা বিচ্ছিন্নতাবাদৰ বিষয়ে আমাৰ একেই ধাৰণা।
আমি উভয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে দৃঢ়তাৰে একেলগে থিয় দি আছো। ক্ষেত্ৰীয় সুৰক্ষাৰ বিষয়তো আমাৰ একেই দৃষ্টিভংগী।
আমি একমত যে আফগানিস্তানত শান্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ এনে এটা প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰয়োজন যি নিজে আফগানিস্তানৰ অগ্ৰগতি, স্বামীত্ব আৰু নিয়ন্ত্ৰণত হওক। যোৱা দুটা দশকৰ উপলব্ধিক সুৰক্ষিত ৰখাও দৰকাৰ।
ভাৰত আৰু উজবেকিস্তানে মিলি India-Central Asia Dialogueৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল। ইয়াৰ আৰম্ভণি যোৱা বছৰ সমৰকন্দৰ পৰা হৈছিল।
Excellency,
যোৱা কেইটামান বছৰত আমাৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাও শক্তিশালী হৈছে।
আমি উজবেকিস্তানৰ সৈতে নিজৰ development partnershipকো আৰু ঘনিষ্ঠ কৰিব বিচাৰো।
মই এই কথা জানি আনন্দিত যে ভাৰতীয় Line of Creditৰ অন্তৰ্ভুক্ত কেইবাটাও projectsৰ ওপৰত বিচাৰ কৰি থকা হৈছে।
আপোনাৰ বিকাশ প্ৰাথমিকতা অনুসৰি আমি ভাৰতৰ expertise আৰু experience প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰস্তুত।
Infrastructure, IT, শিক্ষা, স্বাস্থ্য, training আৰু capacity buildingৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ভাৰতত যথেষ্ট সক্ষমতা আছে, যি উজবেকিস্তানৰ কামত আহিব পাৰে। আমাৰ মাজত কৃষি সম্পৰ্কীয় Joint Working Groupৰ প্ৰতিষ্ঠা এটা মহত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। ইয়াৰ জৰিয়তে আমি নিজৰ কৃষি বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰাৰ সুযোগ বিচাৰিব পাৰো যাৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ কৃষকসকলে সহায় পাব।
Excellency,
আমাৰ সুৰক্ষা সহযোগিতা দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এটা শক্তিশালী স্তম্ভ হৈ গৈ আছে।
যোৱা বছৰ আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সকলোতকৈ আগতে সংযুক্ত সৈন্য অনুশীলন হয়।
Space আৰু Atomic energyৰ ক্ষেত্ৰতো আমাৰ সংযুক্ত প্ৰয়াস বাঢ়ি আছে।
এইটোও সন্তুষ্টিৰ বিষয় যে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ এই কঠিন সময়ত দুয়োখন দেশে পৰস্পৰে পৰস্পৰক পূৰ্ণ সহযোগ কৰিছে। লাগে ঔষধৰ যোগানৰ বাবেই হওক বা পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ নাগৰিকক সুৰক্ষিতভাৱে ঘৰলৈ ওভোতাই পঠোৱাতে হওক।
আমাৰ প্ৰদেশসমূহৰ মাজতো সহযোগিতা বাঢ়ি আছে। গুজৰাট আৰু অন্দিজোঁৰ সফল সহযোগিতাৰ মডেলৰ ওপৰত এতিয়া হাৰিয়ানা আৰু ফৰগানাৰ মাজত সহযোগিতাৰ ৰূপৰেখা গঢ়ি উঠিছে।
Excellency,
আপোনাৰ নেতৃত্বত উজবেকিস্তানত মহত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন সাধন হৈছে আৰু ভাৰততো আমি reformsৰ পথত অগ্ৰসৰ।
ইয়াৰ ফলত Post-Covid কালত আমাৰ মাজত পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনা আৰু বাঢ়িব।
মোৰ বিশ্বাস আছে যে আমাৰ এই চৰ্চাৰ জৰিয়তে এই প্ৰয়াসবিলাকে নতুন দিশ আৰু শক্তি লাভ কৰিব।
Excellency,
মই এতিয়া আপোনাক আপোনাৰ Opening Remarksৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনাইছো।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's Opening Remarks at the India-Uzbekistan Virtual Summit
11 DEC 2020 12:01PM by PIB Delhi
Excellency, Namaskar!
First of all, I wish to congratulate you for entering your 5th year of office on 14th December.
I was looking forward to visit Uzbekistan this year. Due to the COVID-19 pandemic my visit could not materialize, but I am happy that in this era of "Work From Anywhere" we are meeting virtually today.
Excellency,
India and Uzbekistan are two historic civilizations. We have been maintaining regular contacts since ancient times.
There is immense resemblance in our understanding and approach to the challenges and opportunities of our region. And thus our bonding has always been strong.
During your visits to India in 2018 and 2019, we had the opportunity to discuss many issues, which gave new momentum to our relations.
Excellency,
We have similar concerns about extremism, fundamentalism and separatism. We both stand firmly together against terrorism. We also have an identical approach on regional security issues.
We both agree that the Afghan peace process must be Afghan-led, Afghan-owned and Afghan-controlled. It is essential that the gains of the last two decades are preserved.
India and Uzbekistan together took the initiative of India-Central Asia Dialogue which commenced its journey from Samarkand last year.
Excellency,
Over the last few years our economic partnership has also strengthened.
We also want to further intensify our development partnership with Uzbekistan.
I am glad to know that many projects are being considered under the Indian Line of Credit.
We are ready to share India's expertise and experience in compliance with your development priorities.
India has immense potential in areas such as infrastructure, IT, education, health, training and capacity building, which can be of much use to Uzbekistan. The establishment of a Joint Working Group on Agriculture between our two countries is a notable and positive step. This shall facilitate opportunities to expand our mutual agricultural trade helping the farming community of both the countries.
Excellency,
Our security partnership is becoming a strong pillar of bilateral relations.
Last year our armed forces had their first joint military exercise. We are jointly moving ahead in the areas of space and atomic energy too.
It is also a matter of satisfaction that during this difficult time of the COVID-19 pandemic, both countries have fully supported each other. Whether it’s related to supply of medicines or safe repatriation of each other's citizens.
Cooperation among our States is also increasing. Cooperation between Haryana and Fargana is now being outlined based on the successful model of Gujarat and the Andijan.
Excellency,
Uzbekistan is undergoing significant reforms under your able leadership and in India too we are moving ahead on the path of reforms.
This will expand the possibilities of mutual cooperation between us in the post-COVID era.
I am sure that our discussion today will provide new direction and energy to this effort.
Excellency,
Now it is my honor to invite you for your Opening Remarks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s speech. Original speech was delivered in Hindi.