Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's Opening Remarks at the India-Uzbekistan Virtual Summit
11 DEC 2020 12:01PM by PIB Delhi
Excellency, Namaskar!
First of all, I wish to congratulate you for entering your 5th year of office on 14th December.
I was looking forward to visit Uzbekistan this year. Due to the COVID-19 pandemic my visit could not materialize, but I am happy that in this era of "Work From Anywhere" we are meeting virtually today.
Excellency,
India and Uzbekistan are two historic civilizations. We have been maintaining regular contacts since ancient times.
There is immense resemblance in our understanding and approach to the challenges and opportunities of our region. And thus our bonding has always been strong.
During your visits to India in 2018 and 2019, we had the opportunity to discuss many issues, which gave new momentum to our relations.
Excellency,
We have similar concerns about extremism, fundamentalism and separatism. We both stand firmly together against terrorism. We also have an identical approach on regional security issues.
We both agree that the Afghan peace process must be Afghan-led, Afghan-owned and Afghan-controlled. It is essential that the gains of the last two decades are preserved.
India and Uzbekistan together took the initiative of India-Central Asia Dialogue which commenced its journey from Samarkand last year.
Excellency,
Over the last few years our economic partnership has also strengthened.
We also want to further intensify our development partnership with Uzbekistan.
I am glad to know that many projects are being considered under the Indian Line of Credit.
We are ready to share India's expertise and experience in compliance with your development priorities.
India has immense potential in areas such as infrastructure, IT, education, health, training and capacity building, which can be of much use to Uzbekistan. The establishment of a Joint Working Group on Agriculture between our two countries is a notable and positive step. This shall facilitate opportunities to expand our mutual agricultural trade helping the farming community of both the countries.
Excellency,
Our security partnership is becoming a strong pillar of bilateral relations.
Last year our armed forces had their first joint military exercise. We are jointly moving ahead in the areas of space and atomic energy too.
It is also a matter of satisfaction that during this difficult time of the COVID-19 pandemic, both countries have fully supported each other. Whether it’s related to supply of medicines or safe repatriation of each other's citizens.
Cooperation among our States is also increasing. Cooperation between Haryana and Fargana is now being outlined based on the successful model of Gujarat and the Andijan.
Excellency,
Uzbekistan is undergoing significant reforms under your able leadership and in India too we are moving ahead on the path of reforms.
This will expand the possibilities of mutual cooperation between us in the post-COVID era.
I am sure that our discussion today will provide new direction and energy to this effort.
Excellency,
Now it is my honor to invite you for your Opening Remarks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-উজবেকিস্তান ভর্চুএল সমিৎতা পীখিবা পি.এম.গী হৌদোক ৱারোল
11 DEC 2020 12:01PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সী, খুরুমজরি।
অহানবদা ঐ দিসেম্বর ১৪দা অদোমগী থবক পাইরকপা ৫শুবা চহিদা খোং থাংজিল্লকপগীদমক্তা নুংঙাইবা অমদি য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
ঐ চহি অসিদা উজবেকিস্তান্দা লাকপা পামজখি।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎনা মরম ওইদুনা ঐ লাকপদি ঙমখিদ্রে অদুবু “ৱর্ক ফোর্ম এনিৱেয়র”গী মতম অসিদা ঐখোয় ঙসি ভর্চুএল ওইনা উন্নবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
এক্সিলেন্সী,
ভারত অমসুং উজবেকিস্তানগী ৱাৎত-পাদবা সিবিলাইজেসনশিং লৈজৈ। ঐখোয়গী থাইনা মমাংঙৈদগী হৌনা মরী লৈনরক্লি।
ঐখোয়গী লমদমগী শিংনবশিং অমসুং তাঞ্জাশিংগী মতাংদা ঐখোয়না খঙবা অমসুং এপ্রোচ অদু য়াম্না মান্নৈ। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়গী মরী অসি মতম পুম্নমক্তা মপাঙ্গল কন্দুনা লৈরি।
২০১৮ অমসুং ২০১৯দা অদোমগী ভারতকী খোংচৎশিংগী মনুংদা ঐখোয়না ৱাফম কয়ামরুমদা খন্ন-নৈনবগী তাঞ্জা ফংজখি, মদুনা ঐখোয়গী মরীদা অনৌবা খোংজেল অমা উবা ফংলে।
এক্সিলেন্সী, এক্সত্রিমিজম, ফন্দামেন্তেলিজম অমসুং সেপরেতিজমগী মতাংদা ঐখোয়না মান্ননা অৱাবা মায়োক্নরি।
ঐখোয় অনিমক্না তেরিরিজমগী ময়োক্তা অচেৎপা খোংফমদা পুন্না লেপমিন্নরি। লমদম অসিগী ঙাক-শেলগী মতাংদসু ঐখোয়গী মান্নবা মিৎয়েং লৈরি।
ঐখোয়না অমত্তা ওইনা য়ারি মদুদি অফগানিস্তান্দা শান্তি হঞ্জিল্লক্নবা অফগানিস্তান্না লুচিংবা, মপু ওইবা অমসুং লাকশিনবা থৌওং অমগী মথৌ তাই। হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অনিদা ফংলকখিবশিং অদু চেকশিন্না থম্বসু তঙাইফদে।
ভারত অমসুং উজবেকিস্তান্না পুন্না ইন্দিয়া-সেন্ত্রেল এসিয়া দাইলোগ হৌদোকখি। মসি হৌখিবা চহিদা হৌদোকখি।
এক্সিলেন্সী,
হোখিবা চহি খরদা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী পার্তনরশিপসু মপাঙ্গল কনশিনখি।
ঐখোয়না উজবেকিস্তানগা লোইননা ঐখোয়গী দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপসু হেন্না চেৎশিলহনবা পাম্মি।
ঐনা মসি খঙবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ভারতকী লাইন ওফ ক্রেদিৎকী মনুংদা প্রোজেক্ত কয়ামরুমদা খন্নরি।
অধোমগী চাউখৎ-থৌরাংদা মরুওইবা ওইনা লৌদুনা ঐখোয় ভারতকী এক্সপর্তাইজ অমসুং এক্সপিরিএন্স শিয়র তৌনবগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈরি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর, আই.তি., মহৈ-মশিং, হকশেল, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অসিনচিংবা লমশিংদা ভারত্তা তেলেন্ত য়াম্না লৈ, মসি উজবেকিস্তান্দা কান্নবা ওইবা য়াই। ঐখোয়গী মরক্তা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপ লিংখৎখিবা অসি য়াম্না মরুওইবা অফবা খোংথাং অমনি। মসিদগী ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবগী তাঞ্জা থিবা য়ারগনি মসিনা লৈবাক অনিগী লৌমীশিংনা মতেং ফংলগনি।
এক্সিলেন্সী,
ঐখোয়গী ঙাক-শেলগী শরুক য়ামিন্নরিবা লৈবাক অনিগী ওইবা মরী অসি অচেৎপা য়ুম্বী অমা ওইরক্লি।
হৌখিবা চহিদা ঐখোয়গী আর্ম ফোর্সশিংগী খ্বাইদগী চাউবা অহানবা জোইন্ত মিলিতরী এক্সসর্সাইস পাংথোকখি।
স্পেস অমসুং এতোমিক ইনর্জীগী লমদসু ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নবা হেনগৎলি।
মসি পেন্নীং ঙাই ওইবা ৱাফম্নি মদুদি কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অরুবা মতম অসিদা লৈবাক অনিনা অমনা অমগী মতেং নীংথিজনা পাংনরি। হিদাক-লাংথক সপ্লাই তৌববু ওইরো নত্ত্রগা অমনা অমগী মীওইশিং শোইদা ঙামদনা য়ুমদা থিনববু ওইরো।
ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী মরক্তসু তেংবাং পীনবা হেনগৎলক্লি। গুজরাৎ অমসুং অন্দিজোংনা মায় পাক্না শরুক য়াবগী মোদেলদা হরিয়ানা অমসুং ফরগনাগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী মশক-মতৌ শেম্লি।
এক্সিলেন্সী,
অদোমগী লমজিং মখাদা উজবেকিস্তান্দা মরুওইবা অহোংবা পুরক্লি, অমসুং ভারত্তসু ঐখোয় রিফোর্মগী লম্বীদা খোঙ থাংজিল্লি।
মসিদগী পোস্ত-কোবিদকী মতমদা ঐখোয়গী মরক্তা অমনা অমগী তেংবাং পীনবগী ওইথোকপশিং অমুক্কা হেনগৎলগনি।
ঐনা থাজৈ মদুদি ঙসিগী ঐখোয়গী ৱারী-ৱাতাই অসিদগী হোৎনরিবশিং অসিদা অনৌবা মায়কৈ অমসুং থৌনা ফংলগনি।
এক্সিলেন্সী,
হৌজিক ঐনা অদোম্বু হৌদোক ৱারোল পীবীরনবা কৌশিঞ্জরি।