আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়
ই-আদালত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে ২৯৯২খন আদালতক দ্ৰুত বেগী ৱাইড এৰিয়া নেটৱৰ্ক (ডব্লিউ এ এন)ৰে সংলগ্ন কৰাৰ লক্ষ্যত দেশজুৰি ২৯২৭টা আদালত পৰিসৰক নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংলগ্ন কৰা হৈছে
দূৰৱৰ্তী অঞ্চলত প্ৰযুক্তিগতভাৱে সংলগ্ন কৰিব নোৱৰা (টিএনএফ) স্থানক আৰএফ, ভিছেট আদিৰ দৰে বিকল্প মাধ্যমেৰে সংলগ্ন কৰা হৈছে
আন্দামান নিকোবাৰ দ্বীপপুঞ্জৰ পাঁচটা টিএনএফ স্থানৰে নৱস্থাপিত ছাবমেৰিণ (সমুদ্ৰৰ তলত কেবল)ৰ জৰিয়তে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰা হ'ব
11 DEC 2020 12:13PM by PIB Guwahati
ই-আদালত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে দেশজুৰি প্ৰায় ২৯২৭টা আদালত চৌহদক এতিয়ালৈকে দ্ৰুত বেগী ৱাইড এৰিয়া নেটৱৰ্ক (ডব্লিউ এ এন)ৰে সংলগ্ন কৰা হৈছে। পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে ২৯৯২টা আদালত চৌহদক দ্ৰুত বেগী ডব্লিউ এ এনৰে সংলগ্ন কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰা হৈছিল, যাৰ ৯৭.৮৬% সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। বিধি বিভাগে বিএছএনএলৰ সৈতে লগ হৈ বাকী থকা আদালত পৰিসৰসমূহকো সংলগ্ন কৰাৰ কামত লাগি আছে। ই-আদালত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে বিধি বিভাগে বিশ্বৰ এক সবাতোকৈ ডাঙৰ ডিজিটেল নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল আৰু ইয়াৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ই-সমিতিৰ সৈতে লগ হৈ দেশজুৰি ২৯৯২টা আদালত চৌহদক দ্ৰুত বেগী ৱাইড এৰিয়া নেটৱৰ্ক (ডব্লিউএ এন)ৰে সংলগ্ন কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰিছিল। এই আদালত পৰিসৰসমূহক অপ্টিক ফাইবাৰ কেবল (অ'এফচি), ৰেডিঅ' ফ্ৰিকুয়েন্সি (আৰএফ), ভেৰী স্মল এপাৰ্চাৰ টাৰ্মিনেল (ভিছেট) ইত্যাদিৰে সংলগ্ন কৰিব লাগিছিল। মে', ২০১৮ত এই সকলো চৌহদক মেনেজড এমপিএলএছ-ভিপিএন সেৱাৰে সংলগ্ন কৰাৰ কাম বিএছএনএলক দিয়া হৈছিল, যাৰ ওচৰত আধুনিকতম ষ্টেট অফ দ্য আৰ্ট প্ৰযুক্তিৰ লগতে আধুনিক দূৰসংযোগ আন্তঃগাঁথনি আৰু ট্ৰান্সমিছন উপকৰণ আছে আৰু যাৰ দেশজোৰা উপস্থিতি আছে। বিএছএনএলৰ নেটৱৰ্ক পূৰ্বোত্তৰ ক্ষেত্ৰ, জম্মু-কাশ্মীৰ, উত্তৰাখণ্ড আৰু আন্দামান নিকোবাৰ দ্বীপপুঞ্জৰ লগতে সমগ্ৰ দেশতে আছে।
ই-আদালত পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে আহিবলগীয়া বহুতো আদালত চৌহদ এনেকুৱা দূৰৱৰ্তী অঞ্চলত আছে য'ত সম্পৰ্ক প্ৰাপ্ত কৰাবৰ বাবে স্থলীয় কেবলৰ ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰি। এনেকুৱা অঞ্চলক প্ৰযুক্তিগতভাৱে সংলগ্ন কৰিব নোৱৰা (টিএনএফ) বোলা হয় আৰু বিভিন্ন বিভাগে এই ডিজিটেল ডিভাইড সমাপ্ত কৰিবৰ বাবে এই টিএনএফ স্থানসমূহত আৰএফ বা ভিছেট আদিৰ দৰে বিকল্প মাধ্যমেৰে সম্পৰ্ক উপলব্ধ কৰাইছে। বিভাগে বিএছএনএল আৰু আদালতসমূহৰ লগতে সকলো হিতধাৰকৰ সৈতে পৰামৰ্শ, বৈঠক আৰু সমন্বয় কৰাৰ পিছত এনেকুৱা মুঠ টিএনএফ স্থানৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰি ২০২০ত ১৪লৈ আনিবলৈ সফল হৈছে, ২০১৯ত ইয়াৰ সংখ্যা আছিল ৫৮ আৰু এনেকৈয়ে ই জনসাধাৰণৰ ধন ৰাহি কৰিবলৈ সফল হৈছে, কিয়নো ভিছেটৰ দৰে বিকল্প মাধ্যমৰ ব্যৱহাৰ কৰি সম্পৰ্ক উপলব্ধ কৰোৱাত বহু বেছি খৰচ হয়। বিধি বিভাগে আন্দামান আৰু নিকোবাৰ দ্বীপপুঞ্জত থকা পাঁচটা টিএনএফ স্থানক নৱস্থাপিত ছাবমেৰিণ (সমুদ্ৰৰ তলত) কেবলৰ জৰিয়তে সম্পৰ্ক উপলব্ধ কৰোৱাৰো সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিস্থিতিত যোগাযোগৰ মহত্ব বহুত বেছি, কিয়নো আদালতত গোচৰৰ অনলাইন শুনানি গ্ৰহণ কৰাৰ গধুৰ হেঁচা পৰি আছে। বিধি বিভাগে ইয়াৰ বাবে বিএছএনএল, এনআইচি, ই-কমিটী আদিৰ প্ৰতিনিধিৰ এখন শক্তিশালী সমিতি গঠন কৰিছে, যি এই পৰিৱৰ্তিত পৰিস্থিতিত বেণ্ড উইথৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সমীক্ষা কৰিব। বিধি বিভাগে ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ই-সমিতিৰ সৈতে লগ হৈ ডিজিটেল ব্যৱস্থাপনাৰ দিশত এক মহত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু ন্যায়তন্ত্ৰত পৰিৱৰ্তন তথা সাধাৰণ জনতাৰ ন্যায় প্ৰাপ্তি সুনিশ্চিত কৰিবৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ সফলতাপূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ই-প্ৰশাসন যোজনাৰ অংশ হিচাপে ই-আদালত পৰিকল্পনা এটা সমন্বিত মিছনভিত্তিক পৰিকল্পনা, যাক 'ভাৰতীয় ন্যায়তন্ত্ৰত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ প্ৰযুক্তি তন্ত্ৰ বলৱ কৰাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি আৰু কৰ্মনীতি'ৰ আধাৰত ভাৰতীয় ন্যায়তন্ত্ৰৰ আইচিটি বিকাশৰ বাবে ২০০৭ চনৰ পৰা বলৱ কৰা হৈছে।
চৰকাৰে ই-আদালত পৰিকল্পনাৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত (২০০৭ৰ পৰা ২০১৫)ৰ সময়ত ১৪,২৪৯খন জিলা আৰু অধীনস্থ আদালতক কম্পিউটাৰীকৰণৰ মঞ্জুৰী দিছিল। ই-আদালত পৰিকল্পনাৰ লক্ষ্য বাদী, উকীল আৰু ন্যায়তন্ত্ৰক দেশজুৰি জিলা আৰু অধীনস্থ আদালতত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ প্ৰযুক্তি (আইচিটি)ৰ জৰিয়তে উচিত ন্যায় প্ৰাপ্তিৰ বাবে সেৱা উপলব্ধ কৰোৱা। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই দেশৰ সকলো আদালতৰ পূৰ্ণ কম্পিউটাৰীকৰণৰ জৰিয়তে ভৱিষ্যতে আৰু অধিক আইচিটি প্ৰাপ্তি বঢ়োৱাৰ পৰিকল্পনা কৰাৰ লগতে দ্বিতীয় পৰ্যায়ক জুলাই, ২০১৫ত মঞ্জুৰী দিছিল। এই কাম ১৬৭০ কোটি টকাৰ ব্যয় সাপেক্ষে কৰিবলগীয়া আছিল আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে ১৬৮৪৫খন আদালতৰ কম্পিউটাৰীকৰণ কৰাৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰা হৈছিল।

Ministry of Law and Justice
2927 Court complexes across country have been connected by a high-speed Wide Area Network (WAN) as against target of 2992 under e-Courts Project
Connectivity being established at far flung (Technically Not Feasible- TNF) sites using alternative means like RF, VSAT etc.
Connectivity to 5 TNF sites in Andaman and Nicobar Islands to be provided connectivity with Newly inaugurated submarine (under sea cable)
11 DEC 2020 12:13PM by PIB Delhi
As many as 2927 Court complexes across India have been connected so far by a high-speed Wide Area Network (WAN) under e-Courts Project. It has led to completion of 97.86 % sites out of 2992 sites conceived to be connected with high speed WAN under the project. Department of Justice (DoJ) along with BSNL is working relentlessly on connecting the remaining sites. Under e-Courts Project, one of the largest digital networks of the world was conceived by Department of Justice along with the e-Committee of the Supreme Court of India to connect the 2992 court complexes located all over India by a high-speed Wide Area Network (WAN) via different modes of connectivity such as Optical Fiber Cable (OFC), Radio Frequency (RF), Very Small Aperture Terminal (VSAT) etc. In May 2018 the mandate of providing Managed MPLS VPN services to all these sites was entrusted to the BSNL, which has pan India presence with latest state-of-the-art technology and high-end telecom infrastructure and transmission equipment. The BSNL also has presence at all corners of India, including NE region, J&K, Uttarakhand, A&N Islands, etc.
Many courts under the e-Courts project are located in far flung areas where terrestrial cable cannot be used for providing connectivity. Such areas are termed as Technically Not Feasible (TNF) and in DoJ’sendeavor to bridge the digital divide; connectivity is being established at TNF sites using alternative means like RF, VSAT etc. With persistent deliberations, meetings and coordination with different stakeholders including BSNL and the Courts, the Department has been able to reduce the total TNF sites from 58 in 2019 to 14 in 2020, thus leading to saving of public money as the cost of providing connectivity through alternative means like VSAT is much higher. Department of Justice has also decided to use the newly inaugurated submarine (under sea) cable for providing connectivity to 5 TNF sites in Andaman and Nicobar Islands.
In the COVID-19 pandemic scenario importance of connectivity becomes greater as suddenly courts are under huge pressure for on-line hearing of cases. The DoJ has therefore constituted a high powered committee with representatives from the BSNL, NIC, e-Committee etc to review the bandwidth requirement in the changed scenario. The Department of Justice, along with the e-Committee of the Supreme Court of India has taken a major leap towards digital transformation and its success in leveraging digital technologies for transforming the Judiciary and providing access to justice to ordinary citizens is being appreciated at all levels.
As part of National e-Governance Plan, e-Courts Project is an Integrated Mission Mode Project under implementation since 2007 for the ICT development of the Indian Judiciary based on the ‘National Policy and Action Plan for Implementation of Information and Communication Technology in Indian Judiciary’.
The Government approved the computerization of 14,249 district & subordinate Courts under the e-Courts Phase I project ( 2007-2015). The objective of the e-Courts project is to provide designated services to litigants, lawyers and the judiciary by universal computerization of district and subordinate courts in the country by leveraging Information and Communication Technology (ICT) for improved justice delivery. Envisaging further ICT enhancement through universal computerization of all the courts, the Phase II of the project was approved by the Cabinet in July 2015 with a cost of Rs 1670 crore under which 16,845 courts have been computerized.