রেলৱে মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা হোস্পিতাল মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেমগী ত্রাইয়েল প্রোজেক্ত হৌদোকখ্রে
ত্রাইয়েল প্রোজেক্ত হৌদোকখিবা অসি খা ময়াই রেলৱেদনি
11 DEC 2020 2:54PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন রেলৱেজনা অতোপ্পা মরুওইবা আই.তি. খোঙথাং অমা মখোয়গা থবক্তা ফগৎনবা হায়দুনা হৌদোকখ্রে। হোস্পিতাল মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (ঐচ.এম.আই.এস.) অসি ঙসি হায়বদি ২০২০গী দিসেম্বরগী ১১দা রেলৱে বোর্দকী, রেলৱে হেলথ সর্বিসেসকী, দাইরেক্তর জেনেরেল, দাঃ বি.পি. নন্দানা খা ময়াই রেলৱেগী, জেনেরেল মেনেজর, শ্রী গজানান মাল্লায়া য়াওনা হৌদোকখিবনি। রেল তেল কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া, চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর শ্রী পুনীৎ চৌলা, এস.সি.আর, পি.সি.এম.দি., দাঃ প্রসান্না কুমারনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা দাঃ বি.পি. নন্দানা হায়খি মদুদি শীন্মিশিংদা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী মতেং লৌদুনা খ্বাইদগী ফবা হকশেলগী খুদোংচাবা পীবা অসি মংফাওনরে। ঐচ.এম.আই.এস. অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেনা পায়খৎলিবা হকশেলগী চেকশিমবগী মতৌ অসি ফিদমনিঙাই অমা ওইরগনি। অনৌবা সিস্তেম অসিনা হকশেলগী ফিবম অদুক্কা মতিক হেনগৎহল্লগনি। শ্রী নন্দানা খা সেন্ত্রেল রেলৱেবু মখোয়না ইন্দিয়ন রেলৱেগী মথক্তা য়ুনিক মেদিকেল আইদেন্তিফিকেসন (য়ু.এম.আই.দি.) অসি হৌদোকপদা অমসুং অনৌবা আই.তি. ঐচ.এম.আই.এস. হৌদেকপা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি।
এস.সি.আর.গী জেনেরেল মেনেজর শ্রী গজানান মাল্লায়া হায় মদুদি. ঐচ.এম.আই.এস. শরুক অমা ওইবা হায়বা অসি এস.সি.আর.গী চাওথোকচনিংঙাই অমনি, হায়বদি ইন্দিয়ন রেলৱেদা আই.তি. এপ্লিকেসন অমগসু হৌদোক্তুনা মশিং য়াম্লবা শিন্মীশিং অমসুং অমসুং বেনেফিসরিশিংদা কান্নবা পীরি। এস.সি.আর. অসিনা আই.তি. মখল কয়া অমা হৌদোক্তুনা হায়বদি ই-ওফিস, ই-দ্রোৱেইং এপ্রোবেল সিস্তেম, য়ু.এম.আই.দি., অসিনচিংবা অসিনি হায়রিবা অসি রেলৱেশিংদা শিজিন্নবনি। মহাক্না মত পীরি মদুদি ঐচ.এম.আই.এস. শিজিন্নবা অসিনা দেতা (ইলেক্ত্রোনিক মেদিকেল রেকোর্দগুম্বা) অসি চাওখৎলক্কনি।
রোলতেল কোরপোরেসনগী চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর শ্রী পুনীৎ চৌলানা হায়খি মদুদি ঐচ.এম.আই.এস. শিজিন্নবা অসিনা থৌবু অসিদা কান্নবা পীগনি লোয়ননা হোস্পিতালগী হেদ ক্বাতর অমসুং এন্সিল্লারি সেন্তরশিং অসিনি। প্রোজেক্ত অসি মোদ্যুল ২০ হেন্না লৈবা য়াই অমসুং মসিনা য়াম্না হেন্না কান্নগনি।
রেলৱেজদা ঐচ.এম.আই.এস.গী মরমদা:
রেলৱেজদা ঐচ.এম.আই.এস. অসি ইন্দিয়ন রেলৱেজনা রেলতেল কোরপোরেসন লিমিতেৎগা খুৎশম্নদুনা চাওখৎলক্লি। ঐচ.এম.আই.এস.গী পান্দম অসি হোস্পিতাল এদমিনিস্ত্রেসন থৌওং হায়বদি ক্লিনিকেল, দাইগ্নোস্তিক, ফার্মাসি, একজামিনেসন, ইন্দস্ত্রীএলগী ওইবা হকশেল অসিনচিংবা। তুংগী ওইবা মরুওইবা পান্দম অদুদি:
• হকশেলগী ওইবা খুদোংচাবা অমসুং মসিগী রিসোর্স অসি মফম চানা শিনবা
• হোস্পিতালগী মফমশিংদা এদমিনিস্ত্রেসন চেনেলশিং য়েংশিনবা
• মসিগী বেনেফিসরিশিংদা মগুন লৈবা হকশেলগী চেকশিন থৌরাং পীবা
• অনাবাশিংগী হোংদোকপগী মতম ফগৎহনবা
• অনাবাশিং পুম্বগী ই.এম.আর. (ইলেক্ত্রোনিক মেদিকেল রেকোর্দ) চৎনহনবা অমসুং লৌশিন্দুনা থম্বা
হৌজিক্কী ওইনা ঐচ.এম.আই.এস.গী মোদ্যুল ৩ – রেজিস্ত্রেসন, ও.পি.দি. দোক্তর দেস্ক অমসুং ফার্মাসি – অসি লৌখৎক্লগনি। হায়রিবা মোদ্যুল ৩ লাল্লাগুদা সেন্ত্রেল হোস্পিতালদা ত্রাইয়েল ওইনা শিজিন্নরি।

Ministry of Railways
Indian Railways Launches Hospital Management Information System Trial Project
The trail project has been launched over South Central Railway
11 DEC 2020 2:54PM by PIB Delhi
Indian Railways has launched another major IT initiative towards according priority for the well-being of its work force. TheHospital Management Information System (HMIS) has been launched by Dr. B. P Nanda, Director General, Railway Health services, Railway Board through virtual meanstoday i.e. on 11th December, 2020 in the presence of Sri Gajanan Mallya, General Manager, South Central Railway. Sri Puneet Chawla, Chairman and Managing Director, Rail Tel Corporation of India, Dr. Prasanna Kumar, PCMD, SCR participated in the programme.
Speaking on the occasion, Dr. B.P.Nanda stated that the dream of providing best health care facilities to the work force with the help of information technology has come true. The HMIS will bring a paradigm shift in the health care systems maintained by Indian Railways. The new system will improve the quality of health services and aid in utilization of resources in a transparent manner. Patients waiting time at the hospitals will be minimized and medical records will be available to the team of doctors at all the times. Shri Nanda appreciated the efforts of South Central Railway for its pioneering contribution in the launch of Unique Medical Identification (UMID) over Indian Railways and the launch of new IT initiative HMIS.
Shri Gajanan Mallya, General Manager, SCR stated that it is a proud moment for SCR to be part of HMIS project, which is one more IT application being launched on Indian Railways for the benefit of the huge workforce and their beneficiaries. SCR pioneered several IT initiatives like e-Office, e-Drawaing Approval System, UMID, etcwhich have been implemented across the Railways. He opined that implementation of HMIS will develop good amount of data (like Electronic Medical Records) and will help the medical fraternity not only in curative procedures but also preventive medical systems. It is expected to economize the drug management and better utilization of resource management.
Shri Puneet Chawla, Chairman and Managing Director, RailTel Corporation stated that implementation of HMIS will benefit all the stake holders with the integration of head quarter hospitals and ancillary centres. The project is likely to have more than 20 modules and will immensely benefit the medical fraternity and hospital beneficiaries.
About HMIS IN Railways:
The HMIS in Railways has been developed by Indian Railways in coordination with RailTel Corporation Limited. The objective of the HMIS is to provide a single window of clearance of hospital administration activity such as clinical, diagnostics, pharmacy, examinations, industrial health etc.The primary objectives of envisaged solution are:
• Effectively manage all the health facilities & its resources
• Monitor performance of hospitals across the administrative channel
• Impart quality health care services to its beneficiaries
• Improve the patient turn-around time
• Generate and maintain EMR (electronic medical records) of all patients
Presently, 3 Modules of HMIS – Registration, OPD Doctor Desk & Pharmacy – arebeing taken up implemented. These three modules are going to be implemented on trial basis at Central Hospital, Lallaguda and will progressively be implemented across all Health Units over SCR. Registration Module covers the integration of UMID with automatic validation of beneficiary in a seamless manner without any difficulty to the patient. OPDDesk Module covers all the process of Patient Examination and Diagnosis details which will help in generating the Electronic Medical Records. The Pharmacy Module seamlessly connects to easily dispense the medicines prescribed by the doctor and optimise inventory management.