Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
FM lauds concerted efforts resulting in higher procurement and payment of over Rs 21000 crore to MSMEs upto November
Government’s aggressiveness for economic betterment of MSMEs shows result
Procurement from and payment to MSMEs on the rise
MSME sector on the upswing
10 DEC 2020 3:35PM by PIB Delhi
Union Minister of Finance Smt Nirmala Sitharaman reviewed the situation about payment to the MSMEs and expressed satisfaction and appreciation on the excellent work done by the Ministry of MSME. As part of Prime Minister of India’s vision the Finance Minister had announced Atma Nirbhar Bharat package in May, 2020, it was also stated that the MSME dues should be paid in 45 days.
Since the month of May 2020, regular follow-up and concerted efforts have been made by Government of India, particularly by the MSME Ministry for payment of these dues. Particular focus was placed on Central Public Sector Enterprises (CPSEs) and the Central Government Agencies for payment of dues to MSMEs. As a result, over Rs 21000 crore of MSME dues have been paid in past 7 Months since May 2020 by the Central Govt Agencies and CPSEs. The highest level of Procurement was achieved in October of over Rs 5100 crore and payment of over Rs 4100 crore. Going by the reports received in first 10 days for November 2020, this level of performance is expected to be surpassed as Procurement of about Rs 4700 crore and payment of about Rs 4000 crore have already been reported. Following table provides details in this regard:
Efforts made in respect of clearing MSME dues include several round of letters written to the GoI Ministries and CPSEs by the Secretary, MSME, followed by personal talks and persuasions. The efforts of the MSME Ministry found strong support from PMO and Cabinet Secretary, who wrote letters to the CPSEs and Government agencies. An on-line reporting system was developed by the Ministry for the CPSEs and Government of India Ministries to report details of total transactions, total payment as well as pending dues at the end of every month.
Report of seven months (May-November, 2020) indicates that:-
● Procurement by Central Government Agencies and CPSEs from MSMEs is on the rise and in fact, it has gone up by almost 2.5 times since May 2020;
● Payments to MSMEs have also gone up proportionately;
● The pendency of payment has gone down in terms of percentage against procurement value;
● The report for October had shown maximum transactions since May;
● However, reports in December show better trend in November as per just 10 days of reporting.
The Ministry of MSME has complimented the Government of India Ministries, Departments and the CPSEs for their support to the MSMEs. This support was important particularly in the months of September and October. Because with these cash flows, the MSMEs were supposed to produce goods and services which could be particularly sold during the festival time. MSME Ministry had requested the Corporate sector to help the MSMEs during the festival season because the earning during these festivals would sustain many MSMEs for the whole year. This support has also helped many MSMEs and Village Industries to do better business than even the previous year.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
নবেম্বর থা ফাওবদা এম.এস.এম.ই.শিংদা লুপা কোতি ২১০০০ হেন্না পেমেন্ত তৌহনখিবা অমসুং প্রোক্যোর্মেন্ত ৱাংনা তৌহনখিবা কন্সর্তেদ ইফর্তশিংবু এফ.এম.না থাগৎখ্রে
এম.এস.এম.ই.শিংগী শেল-থুম হেন্না ফননবগীদমক সরকারগী এগ্রেসিবনেস রিজল্ত উৎলকখ্রে
এম.এস.এম.ই.শিংদগী প্রোক্যোর্মেন্ত লৌবা অমসুং পেমেন্ত থীবগী চাং হেঙ্গৎলকখ্রে
এম.এস.এম.ই. সেক্তর হেন্না ফগৎলক্লি
10 DEC 2020 3:35PM by PIB Imphal
এম.এস.এম.ই.শিংদা পেমেন্ত থীবগী ফিভম অদু শেল-থুমগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা য়েংশিনখ্রে অমসুং এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয় অসিনা পাংথোক্লিবা অফবা থবক অসিদা অপেনবা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷ ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী ভিজনগী শরুক অমা ওইনা ২০২০গী মে থাদা শেল-থুমগী মন্ত্রী অসিনা অত্ম নির্ভর ভারত পেকেজ লাওথোকখ্রে অমসুং এম.এস.এম.ই. দ্যুশিং অদু নুমিৎ ৪৫নিগী মনুং অসিদা পীথোক্কদবনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷
২০২০গী মে থাদগী হৌদুনা হায়রিবা দ্যুশিং অসি পীখৎলক্নবা ভারত সরকারনা মরু ওইনা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না চাং নাইনা ইনগদবা অমসুং কন্সর্তেদ ইফর্তশিং শেমখ্রে৷ এম.এস.এম.ই.শিংদা দ্যুশিং পীখৎলক্নবগীদমক সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেস(সি.পি.এস.ই.শিং) অমসুং কেন্দ্র সরকারগী এজেন্সীশিং অসিদা অখন্নবা মীয়েং থমখ্রে৷ মসিনা মরম ওইরগা এম.এস.এম.ই. দ্যুগী লুপা কোতি ২১০০০ হেনবা শেনফম ২০২০গী মে থাদগী হৌদুনা থা ৭ অসিদা কেন্দ্র সরকারগী এজেন্সীশিং অমসুং সি.পি.এস.ই.শিং অসিনা থীরকখ্রে৷ ওক্তোবর থাদা লুপা কোতি ৪১০০ হেন্না পেমেন্ত তৌদুনা অমসুং লুপা কোতি ৫১০০ হেন্না প্রোক্যোর্মেন্ত তৌদুনা প্রোক্যোর্মেন্তগী খ্বাইদগী ৱাংবা লেভেল অদু য়ৌবা ঙমখি৷ ২০২০গী নবেম্বর থাগী অহানবা নুমিৎ ১০নি অসিদা লুপা কোতি ৪০০০রোমগী পেমেন্ত তৌরকখিবা অমসুং লুপা কোতি ৪৭০০রোমগী শেনফম প্রোক্যোর্মেন্ত তৌরকখি হায়না ফংলিবা রিপোর্তকী মতুং ইন্না মসিগী পর্ফোমেন্স অসি হেল্লগনি হায়না থাজনরি৷ মখাগী তেবল অসিনা হিরম অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পীরি:
Description: https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/1S2RT.jpg
এম.এস.এম.ই. দ্যুশিং শেংদোকপগা মরী লৈননা শিজিন্নরিবা ইফর্তশিং অসিগী মনুং চনখিবশিং অদুদি সরকারগী মন্ত্রালয়শিংদা অমসুং সি.পি.এস.ই.শিং অসিদা এম.এস.এম.ই.গী সেক্রেতরী অসিনা ইখিবা চিথী কয়ামরোম অমসুং পর্সোনেল ৱারি শান্নখিবশিং অসিনি৷ এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়গী ইফর্ত অসিদা সি.পি.এস.ই.শিং অমসুং সরকারগী এজেন্সীশিং অসিদা চিথীশিং ইখিবা কেবিনেত সেক্রেতরী অমসুং পি.এম.ও.দগী য়াম্না কনবা সপোর্ত ফংখি৷ থা খুদিংগী অরোইবা শরুক্তা অপুনবা ত্রান্সেক্সনশিং, অপুনবা পেমেন্ত অমসুং পেন্দিং লৈরিবা দ্যুশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু পীখৎলক্নবা সি.পি.এস.ই.শিং অমসুং ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিং অসিগীদমক মন্ত্রালয় অসিনা ওনলাইন রিপোর্তিং সিস্তেম অমা শেমখ্রে৷
থা তরেৎকী রিপোর্ত(২০২০গী মে-নবেম্বর) অসিনা উৎলে মদুদি:-
কেন্দ্র সরকারগী এজেন্সীশিং অমসুং সি.পি.এস.ই.শিংনা এম.এস.এম.ই.শিং অসিদগী লৌখৎলিবা প্রোক্যোর্মেন্ত অদু হেঙ্গৎলক্লে অমসুং ২০২০গী মে থাদগী হৌদুনা শরুক ২.৫ য়ৌনা ৱাংখৎখ্রে;
এম.এস.এম.ই.শিং অসিদা থীরিবা পেমেন্তশিং অসিসু চান্নবা মওং অমদা ৱাংখৎলে;
প্রোক্যোর্মেন্ত ভেল্যুগী পর্সেন্তেজ অসিগা য়েংনবদা পেমেন্তগী পেন্দেন্সী অসি হাইথরকখ্রে;
ওক্তোবর থাগী রিপোর্ত অসিনা মে থাদগী হৌদুনা খ্বাইদগী য়াম্বা ত্রান্সেক্সনশিং উৎখ্রে;
অদুমওইনমক দিসেম্বরদা লাকপা রিপোর্তশিং অসিগী মতুং ইন্না নুমিৎ ১০নিগী রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না নবেম্বর থাদা হেন্না ফবা ত্রেন্দ উৎলি৷
ভারত সরকারগী মন্ত্রালয়শিং, দিপার্তমেন্তশিং অমসুং সি.পি.এস.ই.শিং অসিনা এম.এস.এম.ই.শিং অসিদা সপোর্ত পীবিরিবা অসিগীদমক এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয় অসিনা থাগৎখ্রে৷ মসিগী সপোর্ত অসি মরু ওইনা সেপ্তেম্বর অমসুং ওক্তোবর থাদনা হেন্না মরু ওইখি৷ অসিগুম্বা কেস ফ্লো অসিনা মরম ওইরগা এম.এস.এম.ই.শিং অসিনা ফেস্তিবেলগী মতমদা গুদস অমসুং সর্ভিসশিং পুথোকপা ঙম্লিবনি৷ ফেস্তিবেল সিজনগী মতমদা এম.এস.এম.ই.শিং অসিবু মতেং পাংবিনবা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয় অসিনা কোর্পোরেত সেক্তর অসিদা হায়জখ্রে৷ অসিগুম্বা ফেস্তিবেলগী মতম অসিদা তালহৌবা শেল অদুনা এম.এস.এম.ই. কয়ামরোম চহী অসি শিনবা থুংনা চলাইগদৌরিবনি৷ মসিগী সপোর্ত অসিনা মমাংগী হৌখিবা চহীশিং অসিদগী হেন্না ফবা করবার তৌবা ঙম্নবা এম.এস.এম.ই. কয়ামরোম অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিংদসু মতেং পাংখ্রে৷