শেল-থুম মন্ত্রালয়
অওনবা পুরকপগা মরী লৈনবা শেল পুবগী অয়াবা পীখিবনা স্তেতশিংদা মীয়ামগী তোঙান তোঙানবা অওনবা পুরকপা ঙম্লে
স্তেত ৯না লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমগী অওনবা মায় পাক্না পুরকখ্রে
হায়রিবা স্তেতশিং অসিদা লুপা করোর ২৩,৫২৩গী শেন্ফম অওনবগা পুরকপগা মরী লৈননা পুবা য়াহনখি
09 DEC 2020 10:55AM by PIB Imphal
শেলথুমগী মচাকশিং শীজিন্নবদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শিংনবা অসিগী য়েংলগা ভারত লৈঙাক্না তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংগী খুত্থাঙদা স্তেতশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লে‍। মসিদা ইং ২০২০-২১দা গ্রোস স্তেত দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)গী চাদা ২গী অহেনবা শেন্ফম পুবা য়াবগী অয়াবা পীবা য়াওরি‍। মসিনা স্তেতশিংদা লাইচৎ অসি থেংননবা অমদি মীয়ামদা সর্ভিস পীবগী মতিং চাং কায়দনা থম্নবা অহেনবা শেলথুমগী মচাকশিং শীজিন্নবা ঙমহল্লি‍। অদুম ওইনমক অশাংবা মতমগী দেব্ত সস্তেনেবিলিতী লৈনবা অমদি তুংদা খুদোং চাদবা ফীভম থোরক্তনবা অহেনবা শেন্ফম পুবগী শরুক অমদি মীয়ামদা সর্ভিস য়ৌহন্নবগী মরুওইবা সেক্তরশিংদা অওনবা পুরক্লিবা স্তেতশিংদা মরী লৈনহল্লি‍।
অওনবা পুরক্নবা শকখঙলবা সেক্তরশিংগী মরক্তা অমদি পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম্নি‍। জি.এস.দি.পি.গী চাদা ২গী অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবগী মনুংদা চাদা ০.২৫তি “ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ সিস্তেম” চৎনহনবগী মরী লৈনহল্লি‍। মসি নেসনেল ফুদ সিক্যুরিতী এক্ত (নফসা) অমদি অতৈ য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী বিনিফিসিয়রীশিং, মরুওইনা লংফৈদা লৈবা শিন্মীশিং অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ফেয়র প্রাইস সোপশিংদগী চেং-হৱাই লৈবা য়াহন্নবনি‍। পুরক্নিংলিবা অওনবা অসিগী অতৈ পান্দমশিংদি হেন্না ফবা মওংদা বিনিফিসিয়রীশিং তার্গেত তৌদুনা, শাজিন্নবা/অনি থোকপা/ চৎনবা য়ারোইদবা রেসন কার্দশিং লৌথোক্তুনা য়াইফ থৌরাং হেনগৎহন্নবা অমদি পোৎ মাঙবা হন্থহন্নবনি‍। মসিগীদমক্তা অওনবা অসিগী মখাদা রেসন কার্দ খুদিংমক্কী আধার সীদিং, বিনিফিসিয়রীশিংগী বাইওমেত্রিক ওথেন্তিফিকেসন অমদি স্তেতশিংদা লৈরিবা ফেয়র প্রাইস সোপশিং ওতোমেসন তৌগদবনি‍।
হৌজিক ফাওবদা স্তেত মাপন্না পি.দি.এস.তা মায় পাক্না অওনবা পুরক্তুনা ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ সিস্তেম চৎনহনখ্রে‍। হায়রিবা স্তেতশিং অদুদি: অন্ধ্র প্রদেশ, গোৱা, হরিয়ানা, কর্নাতকা, কেরলা, তেলঙ্গনা, ত্রিপুরা অমসুং উত্তর প্রদেশনি‍। অওনবা অসি পুরক্লবা মতুংদা মখোয়দা অহেনবা শেন্ফম লুপা করোর ২৩,৫২৩ পুবগী অয়াবা পীখ্রে‍। ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ সিস্তেম চৎনহনবগীদমক অহেনবা শেন্ফম পুবগী অয়াবা পীখিবা স্তেত স্তেতশিংগী ওইবা শেন্ফম মখাদা পীরি:
স্তেত মমীং
অয়াবা পীখ্রবা শেন্ফম
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
অন্ধ্র প্রদেশ
২,৫২৫.০০
গোৱা
২২৩.০০
উজরাত
৪,৩৫২.০০
হরিয়ানা
২১৪৬.০০
কর্নাতকা
৪,৫০৯.০০
কেরলা
২,২৬১.০০
তেলঙ্গনা
২,৫০৮.০০
ত্রিপুরা
১৪৮.০০
উত্তর প্রদেশ
৪,৮৫১.০০
অপুনবা
২৩,৫২৩.০০
কঞ্জুমর এফ্যার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসননা অওনবা অসিগী থম্লিবা কন্দিসনশিং স্তেত অমনা মপুং ফানা পায়খৎলে হায়বা তাক্নবা নোদেল দিপার্তমেন্তনি‍। অহেনবা শেন্ফম পুবা য়াননবগীদমক, স্তেতশিংনা অওনবা অসি দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা পুরক্কদবনি‍। স্তেত অতৈ কয়াসু হায়রিবা অপীবা মতম অসিগী মনুংদা অওনবা অসি মপুং ফানা পুরকখিগনি হায়না থাজরি‍।
ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দকী মথক্তা অহেনবা শেন্ফম পুবা য়ানবগী লৈফম থোকপা ফীভমদা পল্লিবা পুরক্কদবা অওনবশিংদি: লল্লোন ইতিক তৌবদা লায়থোকহনবগী অওনবা, অর্বান লোকেল বোদী/য়ুতিলিতীগী অওনবা অমসুং পৱার সেক্তরগী অওনবা অসিনি‍।

Ministry of Finance
Reform linked borrowing permissions lead to various citizen centric reforms in the States
9 States have successfully completed One Nation One Ration Card Reform
Reform linked borrowing permission of Rs.23,523 crore issued to these States
09 DEC 2020 10:55AM by PIB Delhi
In view of the challenges posed by the COVID 19 pandemic for mobilisation of financial resources, the Government of India has strengthened the hands of the States through multiple measures. These included grant of additional borrowing permission of 2% of the Gross State Domestic Product (GSDP) in the year 2020-21. This has enabled the States to mobilise additional financial resources to fight the pandemic and maintain the standards of service delivery to the public. However, to ensure long-term debt sustainability and prevent any adverse impact on future, a part of the additional borrowing was linked to the States carrying out reforms in the sectors critical for service delivery to the citizens.
One of the sectors identified for reforms is the Public Distribution System. Out of the additional borrowing limit of 2% of GSDP, 0.25% is linked to implementation of “One Nation One Ration Card system”. This was aimed to ensure that the beneficiaries under the National Food Security Act (NFSA) and other welfare schemes, especially the migrant workers and their families, get ration from any Fair Price Shop (FPS) across the country. Other aims of the intended reform were to better target beneficiaries, elimination of bogus/ duplicate/ ineligible ration cards and thus enhance welfare and reduce leakage. For this, the reform conditions stipulated Aadhar Seeding of all Ration Cards, biometric authentification of beneficiaries and automation of all the Fair Price Shops (FPS) in the State.
So far nine States have successfully completed reforms in PDS and implemented One Nation One Ration System. These States are : Andhra Pradesh, Goa, Haryana, Karnataka, Kerala, Telangana, Tripura and Uttar Pradesh. On completion of reforms, additional borrowing permission of Rs.23,523 crore has been issued to them. The State-wise amount of additional borrowing permitted on account of implementing One Nation One Ration Card system is as under :
Name of the State
Amount of Permission accorded
(Rupees in crore)
Andhra Pradesh
2,525.00
Goa
223.00
Gujarat
4,352.00
Haryana
2146.00
Karnataka
4,509.00
Kerala
2,261.00
Telangana
2,508.00
Tripura
148.00
Uttar Pradesh
4,851.00
Total
23,523.00
Department of Food and Public Distribution in the Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution is the Nodal Department to certify that a State has met the conditions stipulated for this reform. Further, to become eligible for additional borrowing, the States have to complete the reforms by 31st December, 2020. It is expected that many more States will complete this reform before the stipulated date.
In addition to the One Nation One Ration Card, other reforms specified as a precondition to avail additional borrowing are : ease of doing business reform, urban local body/ utility reforms and power sector reforms.