বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন বঁটা, ২০২০ বিজয়ী হিচাপে ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়াৰ নাম ঘোষণা ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ
07 DEC 2020 7:20PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰসংঘ (UNCTAD) ই ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন সংস্থা- ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়াক ২০২০ ৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘ বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন বঁটা বিজয়ী হিচাপে ঘোষণা কৰিলে। জেনেভাস্থিত ইউএনচিটিএডিৰ সদৰ কাৰ্যালয়ত ৭ ডিচেম্বৰ, ২০২০ত বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হয়।
বিশ্বজুৰি বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন সংস্থা (IPA) সমূহৰ উল্লেখযোগ্য সফলতা আৰু উত্তম পন্থাৰ স্বীকৃতি আৰু শলাগৰ অৰ্থে এই বঁটা আগবঢ়োৱা হৈছে। ১৮০ টা বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন সংস্থাই কৰা কামত ইউএনচিটিএডিয়ে মূল্যায়ন কৰি এই স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিছে।
’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৱে বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন সংস্থাসমূহৰ সন্মুখত ভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰে। যাৰ বাবে এই সংস্থাসমূহে ধাৰ্য্য কৰা বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহনৰপৰা আঁতৰি আহি সংকট ব্যৱস্থাপনা, চৰকাৰী জৰুৰীকালীন নিৰ্দেশনা আৰু অৰ্থনৈতিক সাহাৰ্য্য ব্যৱস্থাৰে মোকাবিলা কৰিবলগীয়া হয়। সংকট সমৰ্থন সেৱাৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় ক’ভিড-১৯ বিজনেছ ৰেচপন্স প্ৰচেষ্টালৈ বৰঙণি যোগায়। সংস্থাসমূহৰ কাৰ্যালয় বন্ধ থকা সত্বেও এইসমূহ কাম সম্পাদন হয়। ইয়াৰ বাবে অনলাইনৰ জৰিয়তে সকলো বিষয়া-কৰ্মচাৰীয়ে ঘৰৰপৰাই কাৰ্য সম্পাদন কৰিবলগীয়া হয়। ২০২০ৰ মাৰ্চত, মহামাৰীটোৰ অৰ্থে আইপিএৰ সঁহাৰি নিৰীক্ষণৰ অৰ্থে ইউএনচিটিএডিয়ে এটা টীম গঠন কৰে। ইউএনচিটিএডিয়ে বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন সংস্থাসমূহৰ উত্তম পন্থাৰ কথা অৱগত হয় আৰু সেয়া ২০২০ৰ এপ্ৰিল আৰু জুলাইৰ আইপিএ অৱজাৰ্ভাৰ ত প্ৰকাশ পায়। মহামাৰীটোৰ প্ৰতি আইপিএৰ সঁহাৰিৰ ভিত্তিত ২০২০ ৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘ বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন বঁটাৰ বাবে মূল্যায়ন কৰা যায়।
ইউএনচিটিএডিয়ে ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়াই অৱলম্বন কৰা উত্তম পন্থাৰ কথা দ্য বিজনেছ ইমিউনিটি প্লেটফৰ্ম, এক্সক্লুছিভ ইনভেষ্টমেন্ট ফৰাম ৱেবিনাৰ চিৰিজত উল্লেখ কৰে। তদুপৰি ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়াই বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন, সমৃদ্ধকৰণৰ অৰ্থে দীৰ্ঘ্য-ম্যাদী কৌশল আৰু পন্থা শ্বেয়াৰ কৰি আহিছে।
এই ৰাষ্ট্ৰসংঘ বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন বঁটা বিনিয়োগ প্ৰোৎসাহন সংস্থাসমূহৰ বাবে অত্যন্ত ঈপ্সিত বঁটা হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে। ইউএনচিটিএডি হৈছে এটা কেন্দ্ৰীয় সংস্থা যিয়ে আইপিএসমূহৰ সফলতা নিৰীক্ষণ কৰে আৰু বৈশ্বিক উত্তম পন্থা চিনাক্ত কৰি উলিয়ায়। ইয়াৰ পূৰ্বে জাৰ্মানী, দক্ষিণ কোৰিয়া আৰু চিংগাপুৰে এই বঁটা লাভ কৰিছে।
ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়াৰ পৰিচালন সঞ্চালক ও মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী দীপক বাগলাই কয়, “এই বঁটাটি হৈছে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাৰতক পচ্ছন্দৰ বিনিয়োগ ক্ষেত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিৰ সাক্ষ্য। ই তেখেতৰ ইজ অৱ লিভিং, ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছ আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যক সমৃদ্ধ কৰিছে।

Ministry of Commerce & Industry
United Nations Declares Invest India The Winner of the Investment Promotion Award 2020
07 DEC 2020 7:20PM by PIB Delhi
The United Nations (UNCTAD) has declared Invest India- the National Investment Promotion Agency of India- as a winner of the 2020 United Nations Investment Promotion Award. The award ceremony took place on 7th December 2020 at UNCTAD Headquarters in Geneva.
The award recognizes and celebrates the outstanding achievements and best practices ofInvestment Promotion Agencies (IPAs) across the globe. The evaluation was based on UNCTAD’s assessment of work undertaken by 180 Investment Promotion Agencies.
The COVID-19 pandemic has led to numerous challenges for Investment Promotion Agencies forcing them to shift focus from routine investment promotion and facilitation towards crisis management, notification of government emergency and economic relief measures, provision of crisis support services, and contribution to national COVID-19 business response efforts. All this was being done while agencies had closed offices, moved functions online and asked staff to work from home. In March 2020, UNCTAD constituted a team to monitor the response of IPAs to the pandemic. UNCTAD reported best practices from Investment Promotion Agencies in the IPA Observer publications in April and July 2020. The response of IPAs to the pandemic became the basis for the evaluation of the 2020 United Nations Investment Promotion Award.
UNCTAD highlighted good practices followed by Invest India,such as theBusiness Immunity Platform, Exclusive Investment Forum webinar series, its social media engagement and focus COVID response teams (such as business reconstruction, stakeholder outreach and supplier outreach) created as a response to the pandemic, in its publications. Invest India has also shared long-term strategies and practices being followed for investment promotion, facilitation and retention at UNCTAD’s high-level brainstorming sessions.
This United Nations Investment Promotion Award is the most coveted award for Investment Promotion Agencies. UNCTAD is acentral agency that monitors performance of IPAs and identifies global best practices. Germany, South Korea and Singapore have been some of the past winners of the award.
Mr. Deepak Bagla, MD & CEO, Invest India said, “The award is a testament to the Hon’ble Prime Minister’s vision of making India a preferred investment destination. It bears testimony to his focus on Ease of Living, Ease of Doing Business and creating an Aatmanirbhar Bharat”.