জল শক্তি মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী রিজর্ভর ১২৮গী লাইব স্তোরেজগী স্তেতস
04 DEC 2020 5:03PM by PIB Imphal
চয়োলগী য়ুম্ফম ওইদুনা সেন্ত্রেল ৱাতর কমিশন্না লৈবাক অসিগী রিজর্ভর ১২৮গী লাইব স্তোরেজ স্তেতস য়েংশিল্লি। রিজর্ভরশিং অসিগী মনুংদা রিজর্ভর ৪৪গীদি মেগাৱাত ৬০দগী হেনবা কেপাসিতী ইন্সতোল তৌদুনা কান্নবা ফংহল্লবা হাইদ্রোপাৱরশিং লৈ। রিজর্ভর ১২৮ অসিগী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী অসি লৈবাক অসিদা শেমখিবা ওইগনি হায়না পান্নবা বি.সি.এম. ২৫৭.৮১২গী লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাদা ৬৬.৭৭রোম ওইবা বি.সি.এম. ১৭২.১৩২নি। দিসেম্বর ৩, ২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী অসিগী চাদা ৮০ ওইবা বি.সি.এম. ১৩৬.৮৬৬নি। অদুম ওইনমক হৌখিবা চহিদা মসিগী মতম অসিগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিগী লাইব স্তোরেজ অসি বি.সি.এম. ১৪৬.০২৪ ওইখি অমদি হৌখিবা চহি ১০গী লাইব স্তোরেজগী চাংচৎ অসি বি.সি.এম. ১১৪.৪৩৯ ওইখি। মতৌ অসিগুম্না ০৩.১২.২০২০গী রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ভর ১২৮দা লৈরিবা লাইব স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মতম অসিদা ওইখিবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৯৪ অদুগা হৌখিবা চহি তরাগী চাংচৎকী স্তোরেজগী চাদা ১২০নি। লম-লমশিংগী ওইবা স্তোরেজগী স্তেতসকী মরিক চুম্বা ৱারোল অসি মখাদা পীরিঃ
অৱাংথংবা লমদমশিংদা হিমাচল প্রদেশ, পঞ্জাব অমসুং রাজস্থান য়াওরি। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা বি.সি.এম. ১৯.১৭গী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী লৈবা রিজর্ভর ৮ লৈ। দিসেম্বর ৩, ২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৫৬ ওইরিবা বি.সি.এম. তরা.৬৬নি। হৌখিবা মতম অসিগী ওইবা স্তোরেজ অসি চাদা ৭৮নি অমদি রিজর্ভরশিং অসিগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাংচৎ অসিগী চাদা ৬৯নি।
নোংপোক থংবা লমদমশিং অসিদা ঝারখন্দ, ওড়িশা, নোংচুপ বঙ্গাল, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দ য়াওরি। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা বি.সি.এম. ১৯.৬৫গী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী লৈবা রিজর্ভর ১৯ লৈ। দিসেম্বর ৩, ২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৭১ ওইরিবা বি.সি.এম. ১৩.৯০নি। হৌখিবা মতম অসিগী ওইবা স্তোরেজ অসি চাদা ৭৮নি অমদি রিজর্ভরশিং অসিগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাংচৎ অসিগী চাদা ৭২নি।
নোংচুপ থংবা লমশিংদা গুজরাত অমসুং মহারাস্ত্র য়াওই। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা বি.সি.এম. ৩৫.২৪গী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী লৈবা রিজর্ভর ৪২ লৈ। দিসেম্বর ৩, ২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৮৯ ওইরিবা বি.সি.এম. ৩১.৩৯নি। হৌখিবা মতম অসিগী ওইবা স্তোরেজ অসি চাদা ৯৪নি অমদি রিজর্ভরশিং অসিগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাংচৎ অসিগী চাদা ৬৬নি।
ময়ায়থংবা লমশিংদা উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, মধ্য প্রদেশ অমসুং ছতিশগড় য়াওই। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা বি.সি.এম. ৪২.২৭গী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী লৈবা রিজর্ভর ২৩ লৈ। দিসেম্বর ৩, ২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৮৩ ওইরিবা বি.সি.এম. ৩৭.৬৪নি। হৌখিবা মতম অসিগী ওইবা স্তোরেজ অসি চাদা ৮৬নি অমদি রিজর্ভরশিং অসিগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাংচৎ অসিগী চাদা ৭০নি।
খা থংবা লমশিংদা অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, এ.পি. অমসুং তি.জি.(রাজ্য অনিমক অসিগী অপুনবা প্রোজেক্ত ), কর্নাতকা, কেরলা অমসুং তমিল নাদু য়াওই। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা বি.সি.এম. ৫২.৮১গী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী লৈবা রিজর্ভর ৩৬ লৈ। দিসেম্বর ৩, ২০২০গী রিজর্ভর স্তোরেজ রিপোর্তকী মতুং ইন্না রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসি রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৮২ ওইরিবা বি.সি.এম. ৪২.২৮নি। হৌখিবা মতম অসিগী ওইবা স্তোরেজ অসি চাদা ৮৩নি অমদি রিজর্ভরশিং অসিগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাংচৎ অসিগী চাদা ৬১নি।

Ministry of Jal Shakti
Live Storage Status of 128 Reservoirs in The Country
04 DEC 2020 5:03PM by PIB Delhi
Central Water Commission is monitoring live storage status of 128 reservoirs of the country on weekly basis. Out of these reservoirs, 44 reservoirs have hydropower benefit with installed capacity of more than 60 MW. The total live storage capacity of these 128 reservoirs is 172.132 BCM which is about 66.77% of the live storage capacity of 257.812 BCM which is estimated to have been created in the country. As per Reservoir Storagereport dated 3rd December, 2020, live storage available in these reservoirs is 136.866 BCM, which is 80% of total live storage capacity of these reservoirs. However, last year the live storage available in these reservoirs for the corresponding period was 146.024 BCM and the average of last 10 years live storage was 114.439 BCM. Thus, the live storage available in 128 reservoirs as per 03.12.2020 reportis 94% of the live storage of corresponding period of last year and 120% of storage of average of last ten years. Details of region wise storage status are as under:
Northern Region includes States of Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan. There are 8 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 19.17 BCM. As per Reservoir Storage reportdated 3rd December, 2020, the total live storage available in these reservoirs is 10.66 BCM which is 56% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 78% and average storage of last ten years during corresponding period was 69% of live storage capacity of these reservoirs.
Eastern Region includes States of Jharkhand, Odisha, West Bengal, Tripura and Nagaland. There are 19 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 19.65 BCM. As per Reservoir Storage report dated 3rd December, 2020, the total live storage available in these reservoirs is 13.90 BCM which is 71% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 78% and average storage of last ten years during corresponding period was 72% of live storage capacity of these reservoirs.
Western Region includes States of Gujarat and Maharashtra. There are 42 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 35.24 BCM. As per Reservoir Storagereport dated 3rd December, 2020, the total live storage available in these reservoirs is 31.39 BCM which is 89% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 94% and average storage of last ten years during corresponding period was 66% of live storage capacity of these reservoirs.
Central Region includes States of Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh and Chhattisgarh. There are 23 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 45.27 BCM. As per Reservoir Storagereport dated 3rd December, 2020, the total live storage available in these reservoirs is 37.64 BCM which is 83% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 86% and average storage of last ten years during corresponding period was 70% of live storage capacity of these reservoirs
Southern Region includes States of Andhra Pradesh, Telangana, AP&TG (2combined projects in both states), Karnataka, Kerala and Tamil Nadu. There are 36reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 52.81 BCM. As per Reservoir Storagereport dated 3rd December, 2020, the total live storage available in these reservoirs is 43.28 BCM which is 82% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 83% and average storage of last ten years during corresponding period was 61% of live storage capacity of these reservoirs.