বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
এপীডা আৰু নাবাৰ্ডে বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে, এই বুজাবুজি চুক্তিৰ উদ্দেশ্য কৃষি আৰু কৃষিৰে জড়িত ক্ষেত্ৰসমূহৰ মাজত উন্নত সহযোগিতা সৃষ্টি কৰি সকলো সংলগ্ন হিতধাৰকক লাভবান কৰা
03 DEC 2020 2:59PM by PIB Guwahati
এপীডাই ধাৰাবাহিকভাৱে এই প্ৰয়াস কৰিছে যে তেওঁলোকে কৃষি ক্ষেত্ৰত সংগঠন, সংস্থা, বৃত্তিধাৰী, বিশেষজ্ঞ আৰু সম্পৰ্কিত পক্ষসমূহক উন্নত প্লেটফৰ্ম প্ৰদান কৰিব। যাৰ জৰিয়তে এই লোকসকলে কৃষি ক্ষেত্ৰৰ বিকাশ আৰু ইয়াৰ ৰপ্তানি ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ পাৰস্পৰিকভাৱে উন্নত সমন্বয় সৃষ্টিৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। এপীডাই এই পদক্ষেপ ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা ঘোষিত কৃষি ৰপ্তানি নীতিৰ জৰিয়তে কৰিছে। এপীডাই সদায় কৃষক কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। ইয়াৰ জৰিয়তে, তেওঁলোকে চেষ্টা চলায় যে এনেকুৱা লাভজনক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হওক, যাৰ ফলত কেৱল কৃষকৰ আয়েই বৃদ্ধি নহয়, বৰং তেওঁলোকে উৎপাদনৰ যোগানৰ সময়তো ন্যূনতম লোকচান ভৰিবলগীয়া হয়। ইয়াৰ জৰিয়তেই নীতি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে প্ৰত্যেক বাতাবৰণ অনুসৰি বিভিন্ন ক্লাষ্টাৰত এনেকুৱা উৎপাদন সক্ষম কৰি তোলা হওক, যি সেই ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে অনুকূল হয়। ইয়াৰ বাবে নীতি, যোগান সম্পৰ্কীয় বিষয়বিলাকো নিষ্পত্তি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। ইয়াৰ জৰিয়তে মাটিৰ তলত থকা পোষক তত্ত্বৰ ব্যৱস্থা, অধিক উৎপাদনশীলতা, বজাৰৰ চাহিদাৰ ওপৰত আধাৰিত ফচলৰ উৎপাদন, উচ্চ মানদণ্ডৰ কৃষি পদ্ধতি আদিৰ প্ৰয়োগ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
কৃষি ৰপ্তানি নীতিৰ ৰূপায়ণৰ বাবে এপীডাই একেৰাহে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি আছে। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰ প্ৰদেশ, কেৰালা, নগালেণ্ড, তামিলনাডু, অসম, পঞ্জাৱ, কৰ্ণাটক, গুজৰাট, ৰাজস্থান, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, তেলেংগানা, মণিপুৰ, ছিক্কিম আৰু উত্তৰাখণ্ডই ৰাজ্য আধাৰিত একচন প্লেন প্ৰস্তুত কৰিছে।ইয়াৰ বিপৰীতে অন্য ৰাজ্যও একচন প্লেন প্ৰস্তুত কৰাৰ অন্তিম পৰ্যায়ত আছে। এনেদৰেই ২৮খন ৰাজ্য আৰু ৪খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশে নোডেল এজেঞ্চিও নামকৰণ কৰিছে। লগতে ২১খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ মুখ্য সচিবসকলৰ অধ্যক্ষতাত ৰাজ্যস্তৰীয় তত্বাৱধান সমিতিও গঠন কৰা হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও পঞ্জাৱ, উত্তৰ প্ৰদেশ (দুখন জিলা)ত আলুৰ বাবে ২০খন ক্লাষ্টাৰ স্তৰৰ সমিতি গঠন কৰা হৈছে। এনেদৰে ৰাজস্থানত ইছবগোল, মহাৰাষ্ট্ৰত কমলা, ডালিম, আঙুৰ, কলৰ বাবে তিনিখন জিলা, তামিলনাডু আৰু কেৰালাত কলৰ বাবে, উত্তৰ প্ৰদেশত আম, গুজৰাট আৰু উত্তৰ প্ৰদেশত ডেইৰী উৎপাদন, কৰ্ণাটকত গোলাপ, পিঁয়াজৰ বাবে, উত্তৰ প্ৰদেশত সজীৱ পাচলিৰ বাবে, কমলা আৰু আলুৰ বাবে গুজৰাট (দুখন জিলা)ত ক্লাষ্টাৰ সমিতি গঠন কৰা হৈছে। সকলো ক্লাষ্টাৰত সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহৰ সৈতে, দুটা পৰ্যায়ৰ আলোচনাও কৰা হৈছে। যাৰ উদ্দেশ্য, যোজনাৰ প্ৰতি সজাগতা বিয়পোৱা আৰু জৰুৰী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা।
এই লক্ষ্যসমূহত উপনীত হ'বলৈ এপীডা আৰু নাবাৰ্ডে নিজৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ত বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছে। এই কাৰ্যক্ৰম ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমত আয়োজন কৰা হয়। নতুন বুজাবুজিৰ উদ্দেশ্য হৈছে কৃষি আৰু কৃষিৰে জড়িত ক্ষেত্ৰসমূহৰ মাজত উন্নত সহযোগিতা সৃষ্টি কৰি সকলো সংলগ্ন পক্ষক লাভবান কৰা।
এই উপলক্ষে এপীডাৰ অধ্যক্ষ ড৹ এম অংগমুথু আৰু নাবাৰ্ডৰ অধ্যক্ষ ড৹ জি আৰ চিন্তালাও উপস্থিত আছিল। দুয়োজনে কৃষি ৰপ্তানি নীতিৰ বাবে এপীডা আৰু নাবাৰ্ডৰ সহযোগিতাক বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুলি উল্লেখ কৰি, ইয়াৰ জৰিয়তে হ'বলগীয়া মুনাফাৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ এপীডাৰ সচিব ড৹ সুধাংশু আৰু নাবাৰ্ডৰ চীফ জেনেৰেল মেনেজাৰ শ্ৰী নিলয় ডি কাপুৰে কৰে। সংস্থাসমূহৰ কাম-কাজ আৰু তেওঁলোকৰ দ্বাৰা সমন্বয়ৰ জৰিয়তে হ'বলগীয়া কামৰ সংক্ষিপ্ত তথ্যঃ
নাবাৰ্ড
ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি আৰু গ্ৰামীণ বিকাশ বেংক (নাবাৰ্ড)ৰ গঠন কৃষিৰ বিকাশৰ বাবে ঋণ দিয়া বেংকৰ ৰূপত হৈছে যি প্ৰধানকৈ কৃষি, গ্ৰামীণ স্তৰত ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটীৰ উদ্যোগ, হস্তশিল্প আৰু গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰৰে সম্পৰ্কযুক্ত কাম-কাজৰ বাবে ঋণ দিয়ে। যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে সামগ্ৰিকভাৱে গাঁৱৰ বিকাশ সাধন কৰা। যাৰ জৰিয়তে গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰত সম্পন্নতা বৃদ্ধি পাব। নাবাৰ্ড এক্ট-১৯৮১,য়ে নাবাৰ্ডক বিভিন্ন সংস্থাৰ সৈতে লগ হৈ কৃষি আৰু গ্ৰামীণ বিকাশক উদগণি দিয়াৰ অধিকাৰ দিয়ে। নাবাৰ্ডে কৃষকক সহযোগিতা কৰিবলৈ বিভিন্ন যোজনা আৰু কাৰ্যক্ৰম চলাই আছে। যাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশতে কৃষকে সহযোগিতা লাভ কৰি আছে।
সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰ
১। এপীডা আৰু নাবাৰ্ডে মিলি সংশ্লিষ্ট হিতধাৰকৰ ক্ষমতা বিকাশত যোগদান কৰিব।
২৷ এপীডা আৰু নাবাৰ্ডে মিলি মানুহৰ ওচৰ পাবলৈ বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰিব। সজাগতা কাৰ্যক্ৰম চলাব। লগতে সংশ্লিষ্ট হিতধাৰকৰ বাবে কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰিব।
৩৷ ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা কৃষকৰ আয় দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্য সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আয় বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব।
৪৷ নাবাৰ্ড আৰু এপীডাই এফপিঅ'ৰ বিকাশৰ বাবে জৰুৰী যোজনা আৰু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব, যাৰ জৰিয়তে কৃষকে অধিক মুনাফা অৰ্জন কৰিব পাৰে।
৫৷ এপীডাই নাবাৰ্ডৰ সৈতে মিলি এটা কাৰ্যক্ৰম প্ৰস্তুত কৰিব যি সহকাৰী সমিতি, এফপিঅ'ক টেকনিকেল সহযোগিতা কৰিব। এই কাৰ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে এপীডাৰ দ্বাৰা ৰপ্তানি উৎসাহিত কৰিবৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত উৎপাদনৰ বাবে দোৱাৰ পিছত, আধাৰভূত সংৰচনাৰ বিকাশ হ'ব।
৬৷ দুয়োটা সংস্থা মিলি ৰাজ্যসমূহত ক্লাষ্টাৰ চিনাক্ত কৰিব। এপীডাই এফপিঅ'ৰ দ্বাৰা বনোৱা উৎপাদনৰ ৰপ্তানিক উৎসাহিত কৰিবৰ বাবে সহযোগিতা কৰিব, য'ত নাবাৰ্ডেও গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।

Ministry of Commerce & Industry
APEDA and NABARD sign MoU to work together to synergize the activities in the interest of agriculture and allied sectors for bringing better value to the stakeholders
03 DEC 2020 2:59PM by PIB Delhi
APEDA has been focusing on collaborative approach to bring synergy with number of organisations and institutions having inherent professional and specialised expertise in different areas for capacity building of various stakeholders and providing solutions for addressing some of the identified interventions for the development of Agriculture and its export enhancement, in consonance with the objectives set under Agri Export Policy announced by Government of India. The Agriculture Export Policy was framed with a focus on agriculture export-oriented production, export promotion, better price realization to farmer and synchronization within policies and programmes of Government of India. It focuses on “Farmers’ Centric Approach” for improved income through value addition at source itself to help minimize losses across the value chain. Policy therefore suggests to adopt the approach of developing product specific clusters in different agro climatic zones of the country to help in dealing with various supply side issues viz., soil nutrients management, higher productivity, adoption of market oriented variety of crop, use of Good Agriculture Practices etc.
APEDA has been relentlessly engaged with State Govts. for the implementation of AEP. The States of Maharashtra, U.P., Kerala, Nagaland, Tamil Nadu, Assam, Punjab, Karnataka, Gujarat, Rajasthan, Andhra Pradesh, Telangana, Manipur, Sikkim and Uttarakhand have finalized the State specific Action Plan while the action plans of other States are at different stages of finalization. 28 States & 4 UTs have nominated Nodal agencies. State level Monitoring Committees under the Chairmanship of State Chief Secretary have been formed in 21 States & 1 UT.
Twenty Cluster level committees have been formed in the cluster district(s) of Potato in Punjab, U.P. (two separate districts), Isabgol in Rajasthan, Orange, Pomegranate, Grapes, Banana (3 districts) in Maharashtra, Banana in Tamil Nadu, Kerala, Mango in U.P., Dairy products in Gujarat, U.P., Rose onion in Karnataka, Fresh vegetables in U.P., Orange in M.P. and Potato in Gujarat (2districts). Two rounds of meetings have been conducted in the clusters for sensitization of the stakeholders and discussion on the interventions required.
It is in this perspective, APEDA and NABARD have signed MoU at their respective Head offices through online virtual mode to utilise their expertise by mutually working together to synergize the activities in the interest of agriculture and allied sectors for bringing better value to the stakeholders.
Dr. M. Angamuthu, Chairman, APEDA and Dr. G.R. Chintala, Chairman, NABARD graced the occasion and delivered an address highlighting the need and advantages of collaboration between APEDA and NABARD for implementation of Agri export policy . The MoU was signed by Dr. Sudhanshu, Secretary APEDA and Mr. Nilay D. Kapoor, Chief General Manager, NABARD. A brief about the institution and salient feature of the areas of cooperation are as follows:
NABARD
National Bank for Agriculture and Rural Development is established as a development bank for providing credit for promotion of agriculture, small scale, cottage and village industries, handicrafts and other allied activities in rural areas, with a view to promote integrated rural development and securing prosperity of the rural areas and for matters connected therewith or incidental thereto. The NABARD Act, 1981, empowers NABARD to associate with various institutions for various developmental functions in the field of agriculture and rural development. NABARD has various schemes and programmes to assist farmers and has a field force spread across the country to regularly guide and support farmers.
Areas of Cooperation:
1. APEDA and NABARD would jointly work towards capacity development of various stakeholders.
2. APEDA and NABARD would jointly come towards organizing outreach programs, awareness programs and workshops for stakeholders.
3. To enhance farmers income for doubling the farmers’ income as set out by the Government of India.
4. Extending benefit of relevant schemes/other initiatives of NABARD & APEDA for development of FPOs.
5. APEDA would formulate program in association with NABARD to provide technical knowhow to cooperatives/FPOs to upscale infrastructure created for post-harvest management for APEDA scheduled products to promote exports.
6. To jointly identify clusters in various States for scaling up. APEDA will facilitate exports by the FPOs assisted/promoted by NABARD.