রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
চাকা অনি পানবগী হেলমেৎ বি.আই.এস. স্তেন্দার্দ শেমদোকখ্রে
27 NOV 2020 4:32PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজ মিনিস্ত্রীনা এস.ও. ৪২৫২ (ই) তাং ২০২০গী নবেম্বরগী ২৬তা ‘হেলমেৎ ফোর রাইদরস ওফ তু হ্বীলর মোতোর ভেহিকলস (ক্বালিতি কন্ত্রোল) ওর্দর ২০২০’ ইশু তৌখ্রে। তু হ্বীলর রাইদরসকী প্রোতেক্তিব হেলমেৎ অসি বি.আই.এস. সর্তিফিকেসনগী মখাদা শোইদবা ওইগদবনি অমসুং ক্বালিতি কন্ত্রোল ওর্দরগী পব্লিকেসন্দা চনগদবনি।
সুপ্রীম কোর্ত কম্মিতিনা রোদ সেফতিগী মখাদা পীবা দাইরেক্তসনগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী ফীবম অসিগা চান্ননবা অয়াংবা হেলমেৎ ওইহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী প্রজাশিং অসি শোইদনা উপহন্নবা কম্মিতি অমা শেমখ্রে। কম্মিতি অসি হীরম কয়গী অখঙ-অহৈ য়াওরি, হায়রিবা অসিদা এ.আই.আই.এম.এস.গী হৈরবা দোক্তরশিং অমসুং বি.আই.এস.শিংশু য়াওরি।
কম্মিতিনিনা হায়রিবা মতুং ইন্না, বি.আই.এস.না হেলমেৎ অসি হেন্না য়াংবা মওংদা ওইনবা খল্লি। ইন্দিয়গী মার্কেৎতা চাংদম্নরগা অমসুং হেলমেৎ শাবাশিং য়েংলগা, হেলমেৎ অসি য়াম্না ফবা অমসুং অয়াংবা পুথোকপা ঙম্লগনি।
চহি অমদা ইন্দিয়ানা পুথোক্লিবা তু-হ্বীলরগী অপুনবা মশিং অসি করোর ১.৭নি।
ক্যু.সি.ও. অসিনা হায়রিবা অসি বি.আই.এস. সর্তিফাইত ওইবা তু-হ্বীলর হেলমেৎ খক্তমক শাগনি অমসুং অমসুং লৈবাক অসিদা তু-হ্বীলরগীদমক য়োনগনি। মসিনা ক্বালিতি য়াওদবা তু-হ্বীলর হেলমেৎ লৈবাক য়োনবা থিংলগনি অমসুং হায়রিবা অসিনা প্রজাশিংবু তু-হ্বীলরগা মরী লৈনবা শিবা য়াবা খুদোংথিবা কয়াদগী ঙাকথোক্লগনি।

Ministry of Road Transport & Highways
BIS standards revised for two wheeler helmets
27 NOV 2020 4:32PM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways through S.O. 4252 (E) dated 26th November 2020 has issued the ‘Helmet for riders of Two Wheelers Motor Vehicles (Quality Control ) Order, 2020.’Protective Helmets for Two Wheeler Riders have been included under compulsory BIS certification and the publication of the Quality Control Order.
As per the directions of the Supreme Court Committee on Road Safety for considering lighter helmets in India suiting the country's climatic conditions and that for ensuring compliance amongst citizen to wear the helmets, a Committee wasformulated. The Committee had experts from different fields, including expert doctors from AIIMS and also from BIS. The Committee in March 2018 after detailed analysis in itsreport recommended lighter helmetsin the Country, and Ministry accepted the report.
As per the recommendations of the Committee, the BIS has revised specifications through which it is expected to make lighter helmets.With good competition in the Indian markets and with numerous helmet manufacturers, now it is expected that the competition would enable for good quality and lighter helmets demand.
The total number of two-wheelers being manufactured in India annually is nearly 1.7 crore.
QCO would mean that only BIS certified two wheeler helmets would be manufactured and sold in the Country for two wheelers. This would help in avoiding sale of low quality two wheeler helmets in the Country which would in turn help in protecting citizens involved in two wheeler accidents from fatal injuries.