ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଅବସରରେ ଇ-ବିବରଣୀ ପୁସ୍ତିକା ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଉନ୍ମୋଚିତ
26 NOV 2020 6:28PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ, ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବେସିତ ଇ-ବିବରଣୀ ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଜାଭଡେକର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଇ-ବିବରଣୀ ପୁସ୍ତିକା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସନନ୍ଦ । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ପିଆଇବି)ର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ରଚନାଗୁଡିକ ବହୁ ଲବ୍ଧ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଲେଖା ଯାଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର ଆମ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଦେଶର ବୃହତମ ଧାର୍ମିକ ପୁସ୍ତକ ବୋଲି କହିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସକୁ ପାଳନ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ପରିଣାମ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସମ୍ବିଧାନର ଗୁରୁତ୍ଵ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ସବୁଠାରୁ ଅସାଧାରଣ । ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଓ ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ସମାନ ନ୍ୟାୟ ଦେବାର ବିଷୟରେ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ଏହି ପୁସ୍ତକ https://static.pib.gov.in/WriteReadData/ebooklat/Flip-Book/ constfiles/index.htmlରେ ୱେବସାଇଟରେ ପାଇପାରିବେ ।
ଇ-ବିବରଣୀ ପୁସ୍ତିକା ବିଷୟରେ ପଦେ-
ଏହି ଇ-ପୁସ୍ତିକା 32ଟି ରଚନା ଦ୍ଵାରା ସମୃଦ୍ଧ । ବିଚାରପତିଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ କଳାକାରଙ୍କ ରଚନା ଏଥିରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛି । ଲେଖକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନନ୍ଦ ମହିନ୍ଦ୍ରା, ଆଟର୍ଣ୍ଣୀ ଜେନେରାଲ କେ କେ ଭେନୁଗୋପାଳ ଏବଂ ସୋନାଲ ମାନସିଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଥମେ କଫି ଟେବୁଲ ପୁସ୍ତକ ଭାବେ ଯୋଜନା ହୋଇଥିବା ଏହି ପୁସ୍ତିକା ଇ-କମ୍ପେଡିୟମ ବା ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ସହ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନରେ ସନ୍ନିବେଶିତ ମୌଳିକ ଅଧିକାର ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଉପରେ ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଦେଶର ଏକତା, ଅଖଣ୍ଡତା ଓ ଜନସାଧାରଙ୍କ ଜୀବନ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ବିଧାନର ଭୂମିକା ନେଇ ବର୍ଣ୍ଣନାମାନ ରହିଛି ।

Ministry of Information & Broadcasting
Shri Prakash Javadekar unveils e-compendium on Constitution Day
26 NOV 2020 6:28PM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Prakash Javadekar unveiled an e-compendium of articles on the Constitution, Fundamental Rights and Fundamental Duties here today.
Speaking on the occasion the Minister said “the compendium released today is an important piece of document and I would like to congratulate the Press Information Bureau and Ministry of Information and Broadcasting for this initiative. He added that the compilation by Press Information Bureau (PIB) has articles penned by eminent personalities and will act as a single point reference book for related content.
The Minister recalled the message by Prime Minister Shri Narendra Modi that the Constitution was the biggest religious text of the country. He added that the idea of celebration of Constitution Day was envisioned by the Prime Minister.
Shri Javadekar underlined the importance of the Constitution saying this unparalleled document has enshrined rights of all people alike and brought into existence system for equal justice to all sections of society.
The book can be accessed at:
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/ebooklat/Flip-Book/constfiles/index.html
About the e-compendium:
The e-book contains thirty-two articles by eminent personalities from various walks of life including justices, industrialists and artists.Prominent contributors include Anand Mahindra, K KVenugopal, Attorney General and SonalMansingh. The book, originally planned as a coffee table book has been released as an e-compendium for a wider reach. The compendium focusses on Fundamental Rights and Fundamental Duties prescribed under the Constitution and also the enormous role played by the Constitution in upholding the national Integrity and in upliftment of the people.