লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
পাথ ব্রেকিং ওইরবা লেবর রিফোর্মশিং চৎন্ননবগীদমক ২০২০গী ওকুপেস্নেল সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসন্স কোদগী মখাদা কেন্দ্রগী লেবর মন্ত্রালয়না দ্রাফত রুলশিং ফোংখ্রে
দ্রাফত রুলশিং অসিনা সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসনশিং হেন্না ফহন্নবা অমসুং প্রোসিদ্যোরশিং লাইহন্নবা পান্দম থম্লি
20 NOV 2020 3:21PM by PIB Imphal
স্তেকহোল্দরশিংদগী ওবজেক্সনশিং অমসুং সজেসনশিং কৌদুনা ২০২০গী ওকুপেস্নেল সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসন্স কোদকী মখাদা ১৯.১১.২০২০দা লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না দ্রাফত রুলশিং ফোংখ্রে৷ অসিগুম্বা ওবজেক্সনশিং অমসুং সজেসনশিং অসি দ্রাফত রুলশিং অদু ফোংখিবা নুমিৎ অদুদগী হৌদুনা নুমিৎ ৪৫নিগী মনুংদা পীশিনগদবনি৷
২. দোক্ত ৱর্করশিং, বিল্দিং অমসুং কন্সত্রক্সন ৱর্করশিং, মাইন ৱর্করশিং, ইন্তর-স্তেত মাইগ্রেন্ত ৱর্কর, কন্ত্রেক লেবর, ৱর্কিং জর্নেলিস্ত, ওদিও-ভিজ্যুল ৱর্করশিং অমসুং সেল্স প্রোমোসন এমপ্লোইয়ীশিংগী সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসনশিং অসিগা মরী লৈননা ২০২০গী ওকুপেস্নেল সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসন্স কোদতা য়াওরিবা প্রোভিজনশিং অসি ওপরেস্নেলাইজ তৌনবা দ্রাফত রুলশিং অসিদা য়াওরি৷ দ্রাফত রুলশিং অসিদা য়াওরিবা ফিচরশিং অদুদি:
i. রুলশিং অসি চৎনরবা থা অহুমগী মনুংদা ইস্তাব্লিস্মেন্ত অমগী এমপ্লোইয়ী খুদিংমক্তা দিজাইনেসন, স্কিল কেতিগোরী, খুৎশুমল অমসুং খুৎশুমল ৱাংনা/ ফম ৱাংনা লৈননবা এভিন্যু য়াওনা প্রেস্ত্রাইব ফোর্মেততা এপোইন্তমেন্ত লেতর পীগদবনি৷ অনৌবা রুলশিং অসিগী মতুং ইন্না এমপ্লোইয়ী অমতনা ইস্তাব্লিস্মেন্ত অমা হেক্তদা এপোইন্তমেন্ত লেতর ফংদ্রিবফাওবা থবক তৌবা য়ারোই৷
ii. ফেক্তরী, দোক্ত, মাইন অমসুং বিল্দিং অমসুং কন্সত্রক্সন ৱর্কতা থবক তৌরিবা চহী ৪৫ শুরবা ৱর্কর পুম্নমক্কী ওইনা এমপ্লোইয়র অদুনা চহী খুদিংগী ওইনা লেম্না হেল্থ একজামিনেসন তৌগদবনি৷
iii. চত্থোক চশিন তৌরিবা অসিগীদমক চহী অমদা এলাউৱেন্স অমুরক পীনবা অমসুং ইন্তরস্তেত মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংগী অৱাবা খুদোংচাদবা অদু মতম চানা উবিবা ওইনা রুলশিং অসিদা প্রোভিজনশিং শেমখ্রে৷
iv. ইস্তাব্লিস্মেন্ত অমগীদমক সিঙ্গল ইলেক্ত্রোনিক রেজিস্ত্রেসন, লাইসেন্স অমসুং এনুয়েল ইনতিগ্রেতেদ রিতর্ন৷
v. হৌজিক হৌজিক ৱর্ক ওদর বেস লাইসেন্সিং লৈনা-লৈনা চহী মঙাগী ওইনা রাজ্য অমদগী হেন্না কন্ত্রেক লেবর সপ্লাই তৌরিবা কন্ত্রেক্তরশিংগীদমক ইন্দিয়া পুম্বা শিজিন্নবা য়ারবা সিঙ্গল লাইসেন্স পীখ্রে৷
vi. ইস্তাব্লিস্মেন্ত অমগী কোর এক্তিবিতীশিংগীদমক কন্ত্রেক লেবরশিংনা থবক শুবদা অথিংবা থম্বগী রুলশিং অমসুং কোর অমসুং নন-কোর এক্তিবিতীশিং খাইদোকপা অসি ২০২০গী ওকুপেস্নেল সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসন্স কোদতা য়াওরে৷
vii. কন্তেক লেবরশিংদা পীরিবা খুৎশুমল (a) কন্ত্রেক্তর অদুনা ৱেজ পেরিয়র্দশিং অদু লেপ্পা য়ারগনি অমসুং ৱেজ পেরিয়র্দ অমতনা থা অমা হেনবা য়ারোই৷ (b) ইস্তাব্লিস্মেন্ত অমদা কন্ত্রেক লেবর অমা ওইনা থবক তৌরিবা মীওই খুদিংমক্কী ৱেজেস অদু ৱেজ পেরিয়র্দ অদুগী অরোইবা নুমিৎ অদুগী মতুংদা নুমিৎ তরেৎনি শুদ্রিঙৈদা পীগদবনি৷ (c) ৱেজেস অদু বেঙ্ক ত্রান্সফর নত্রগা ইলেক্ত্রোনিক মোদ খক্তদা পীগদবনি৷
viii. ওকুপেস্নেল সেফতী অমসুং হেল্থ মেতরশিংদা ৱর্করশিং অসিগী তঙাই ফদবা অদু উৎনবা ৱর্করশিং অসিগীদমক খুদোংচাবা অমা ফংহন্নবা ৱর্কর ৫০০ নত্রগা ৫০০ হেনবা ইস্তাব্লিস্মেন্ত খুদিংমক্কী ওইনা সেফতী কম্মিতীশিং শেমখ্রে অমসুং সেফতী কম্মিতীশিং অসিগী কম্পোজিসন অমসুং ফঙ্কসনশিং অসিগীদমক রুলশিংসু ফোংখ্রে৷
ix. ইস্তাব্লিস্মেন্ত পুম্নমক্তা পুং ৬ এ.এম.গী মমাং অমসুং ৭ পি.এম.গী মতুংদা শুরিবা থবক মখল পুম্নমক থবক শুরিবা নুপীশিং অদুগী সেফতী ওইননবা মখোয় মখোয়গী অয়াবগী মতুং ইন্না ফিভম অদু য়েংলগা রুলশিং শেমখ্রে৷
x. নুমিৎ অমদা হেক্তা শুরিবা থবক্কী মতম অদু য়েংলগা, পুং অমগী শরুক মচা অমা ওইরিবা ১৫-৩০ মিনিৎ অসি ৩০ মিনিৎনি হায়না লৌরগনি, হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা ৩০ মিনিৎতগী তারিবা মতম অসি ওভরতাইম অমা ওইনা লৌদে৷
xi. মাইন্স রুলশিং অদুসু লাইথোকহল্লে অমসুং ওকুপেস্নেল সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসন্স রুলশিংগা পুনশিন্নখ্রে৷
xii. অসুম্না ইস্তাব্লিস্মেন্তশিংদা সেফতী, হেল্থ অমসুং ৱর্কিং কন্দিসনশিং ফহন্নবা, প্রোসিদ্যোরশিং অমসুং প্রোতোকোলশিং লাইহন্নবা, রেজিস্তরশিং মেন্তেন তৌবদা ইলেক্ত্রোনিক মোদ শিজিন্নবা য়ানবা, রিতর্নশিং রেকোর্দ অমসুং ফর্নিস তৌবা য়ানবা দ্রাফত রুলশিং অসিনা পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা ৱর্কিং কন্দিসনশিং হেন্না ফনা, হেল্দী ওইনা অমসুং সেফত ওইনা লৈহল্লগনি৷

Ministry of Labour & Employment
Union Labour Ministry notifies Draft Rules under the Occupational Safety, Health and Working Conditions Code, 2020 towards operationalising path braking labour reforms
Draft Rules are aimed at enhancing safety, health and working conditions and simplifying procedures
20 NOV 2020 3:21PM by PIB Delhi
Union Ministry of Labour and Employment has notified the draft rules under the Occupational Safety, Health and Working Conditions Code, 2020 on 19.11.2020 inviting objections and suggestions, if any, from the stakeholders. Such objections and suggestions are required to be submitted within a period of 45 days from the date of notification of the draft rules.
2. The draft rules provide for operationalization of provisions in the Occupational Safety, Health and Working Conditions Code, 2020 relating to safety, health and working conditions of the Dock Workers, Building or other construction workers, Mines workers, Inter-State Migrant worker, Contract labour, Working journalist, Audio-visual workers and Sales promotion employees. The salient features of the draft rules include:
i. Appointment letter in prescribed format including designation, category of skill, wages, avenue for achieving higher wages/higher position etc. to every employee of an establishment within three months of coming into force of the rules. As per new rules no employee shall be employed in any establishment unless he has been issued a letter of appointment.
ii. Annual health examination to be conducted by the employer free of cost for every worker of factory, dock, mine and building or other construction work, who has completed 45 years of age.
iii. Provision has also been made in the rules regarding journey allowance once in a year for to & fro journey and Toll Free Helpline number for interstate migrant worker with a view to address their concerns and grievances in a timely manner.
iv. Single electronic registration, license and annual integrated return for an establishment.
v. An all India single license for contractor supplying or engaging contract labour in more than one State for five years has been provided as against work order based licensing at present.
vi. Rules for prohibition of employment of contract labour for core activity of an establishment and the classification of core and non-core activities is laid down in the Occupational Safety, Health and Working Conditions Code, 2020.
vii. Payment of wages to contact labour (a) the contractor shall fix the wage periods and no wage period shall exceed one month. (b) The wages of every person employed as contract labour in an establishment or by the contactor shall be paid before the expiry of seventh day after the last day of the wage period. (c) The wages shall be disbursed through bank transfer or electronic mode only.
viii. Safety committees have been made mandatory for every establishment employing 500 or more workers to provide an opportunity for the workers to represent their concern on occupational safety and health matters and rules have been provided for composition and functions of safety committees.
ix. The rules has been made regarding conditions relating to safety of women employment in all establishment for all type of work before 6 a.m. and beyond 7 p.m. with their consent.
x. In calculating overtime on any day, a fraction of an hour between 15 to 30 minutes shall be counted as 30 minutes, at present less than 30 minutes is counted as no overtime.
xi. Mines rules have also been simplified and integrated with the Occupational Safety, Health and Working Conditions rules.
xii. Thus, the draft Rules are aimed at enhancing safety, health and working conditions in establishments, simplifying the procedures and protocols, allowing electronic mode of maintaining registers, records and furnishing returns, thus ensuring safe, healthy and decent working conditions.