মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী অৱাবা লাকশিন্নবা এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়না লৌখৎপা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাংশিং অমসুং খোঙথাংশিংনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী অপাম্বদা কনাবা ফংহনবা ঙমখ্রে
খোঙথাং অসিনা হেন্দ সেনিতাইজর য়াওনা মেদিকেলগী ওইবা পোৎলমশিংগী মমল হন্থহনখ্রে
মসিনা ইম্পোর্ত তৌবা হন্থহল্লি অমসুং কোবিদকা মরী লৈনবা মেদিকেলগী পোৎলম অমসুং ওজিলরী কয়া এক্সপোর্ত তৌবা ওইথোকহল্লি
19 NOV 2020 12:08PM by PIB Imphal
এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গী অৱাবা অসি লাকশিন্নবা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাং অমসুং খোঙথাং মশিং কয়া লৌখৎখ্রে। মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী অপাম্বদা কনাবা ফংহনবা ঙমখ্রে। থৌরাংশিং অমসুং খোঙথাংশিং অসিগী মতেংনা লৈবাক অসিনা হৌজিক খঙহেন হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ পুম্নমক থুংহন্নবা হেন্দ সেনিতাইজর বোত্তল দিস্পেন্সরশিং (পম্প/ফ্লিপ) শাবা খক্তা নত্তনা হায়রিবা অসি এক্সপোর্ত তৌনবা থৌরাং তৌহনখ্রে। মখোয়না ভারতপু হেন্দ-সেনিতাইজিং মেতরিএলশিং (লিক্বিদ/জেল)দা মীপাল তাংদবা ঙমহল্লি অমসুং মাস্কশিং, ফেস-শিল্দশিং, পি.পি.ই. কিৎশিং, সেনিতাইজর বোক্স, তেস্তিং ফেসিলিতীশিং অসিনচিংবা ওজিলরীগী পোৎমশিং দিবেলপ তৌবা/পুথোপা চাউনা ঙমখ্রে।
থৌরাংশিং অমসুং মাই পাকপা ঙমখিবশিং অসিদা এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীনা এম.এস.এম.ই.গী তিমবু থাগৎখ্রে।
হেন্দ সেনিতাইজর বোত্তল দিস্পেন্সরশিং (পম্প/ফ্লিপ):
কোবিদ-১৯গী মনুংদা, হেন্দ সেনিতাইজর অমসুং মসিগী বোত্তলশিং অসিগী দিমান্দ অসি চাউনা হেনগৎখ্রে। মসিগী মতুং তারকপা ওইনা, বোত্তল দিস্পেন্সর (পম্পশিং)গী দিমান্দ অসি শরুক কয়া হেনগৎখ্রে (নোংমদা লাখ ৫০)। লৈবাক অসিদা কোবিদ লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা বোত্তল দিস্পেন্সরশিং/পম্পশিং শাবগী চাং অসি নোংমদা লাখ ৫রোম ওইরমখি। দিমান্দ অসি থুংহনবা ঙম্নবা চিনাদগী মশিং য়াম্লবা দিস্পেন্সরশিং ইম্পোর্ত তৌনবা হোৎনখি। অদুম ওইনমক মপাল লৈবাক্তগী সপ্লাই তৌবগী চেন অসিদা চাউনা অকাইবা থোকখি, মসিনা অসিগুম্বা দিস্পেন্সরশিংগী মমল অসি লৈবাক অসিদা খঙহেন হেনগৎলকখি (দিস্পেন্সর অমদা লুপা ৩০)। মসিনা মরম ওইরগা ভারতকী কৈথেলদা সেনিতাইজরশিংগী মমল ৱাংখৎলকখি।
• সেনিতাইজর বোত্তল দিস্পেন্সর অসি সেনিতাইজরগী মেতরিএল লৌথোক্নবা অমসুং সেনিতাইজরগী বোত্তলগী মখুম খুম্বদা শীজিন্নবা প্লাস্তিক কেপ য়াওবা প্লাস্তিক এপ্পারেতস অমনি।
• দিস্পেন্সর অসি মখল ৩ ওইবা য়াই মদুদি স্প্রেগী পম্পশিং, জেলগী ফ্লিপ কেপ, লিক্বিদকী ফ্লিপ কেপ।
• দিস্পেন্সরদা অপীকপা মচাক ১১ রোম এসেম্বল তৌদুনা য়াওরি। বোল, স্প্রিং আমসুং তুবিংগী মচাক খরা অসি নত্তনা লেমহৌরিবা কম্পোনেন্তশিং অসি ইঞ্জেক্সন মোল্দিং মেছিনশিংদা শাই।
• মপুং ফানা মথৌ তৌনবা পম্পগী পার্ত পুম্নমক এসেম্বল তৌবা অসি অৱাবা অমনি। অমরোমদা, ওতোমেতিক এসেম্বব্লী লাইন অসিদি মমল ৱাংঙি।
• অসিগুম্বা দিস্পেন্সরশিং অসি এফ.এম.সি.জি. সেক্তরদসু চাউনা শীজিন্নরি দিস্পেন্সরশিং অসিগী সপ্লাইয়রশিংনা এফ.এম.সি.জি. কম্পনীশিংগা লোইননা মতম চাংনা সপ্লাই তৌনবা য়ানখি। মরম অসিনা কোবিদ লাইচৎ হৌরকপদা মালেম পুম্বগী ওইনসু সেনিতাইজর সেগমেন্তদা চাং য়ামদনা খরা খক্তা থাদোকপা নত্ত্রগা সপ্লাই তৌবা ঙমখি।
এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়গী খোংথাং:
সমস্যা অসি খঙলদুনা ২০২০গী মেগী অহৌবা শরুক্তা এম.এস.এম.ই.গী সেক্রেতরীনা মন্ত্রালয় অসিগী ওফিসিএলশিং অমসুং তুল রুমশিং (তি.আর.শিং) অমসুং তেক্নোলোজী সেন্তরশিং (তি.সি.শিং) য়াওনা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা মীফম কয়া পাঙথোকখ্রে। দিস্পেন্সরশিংগী লোকেল মেন্যুফেকচরিং করম্না হেনগৎহনগদবগে হায়বা খঙনবা ওল প্লাস্তিক মেন্যুফেকচর্রস এসোসিএসন (এ.আই.পি.এম.এ.), ওল ইন্দিয়া মেদিকেল দিভাইসেস মেন্যুফেকচরিং এসোসিএসন অসিনচিংবা য়াওনা ইন্দস্ত্রীগা লোইননা মীফমশিং পাঙথোকখ্রে। কেপাসিতীশিং হেনগৎহন্নবা লনাই সেক্তরদা থৌনা হাপখি। অদুম ওইনমক মেন্যুফেকচরিংদা খঙহেন হেনগৎহনবা হায়বা অসি ওইথোক্তে হায়বা খঙখি। মসিগী ফীভম অসিগী মরমদি লৈবাক অসিদা মোল্দশিং লৈতে। হৌজিক ফাওবদা ইন্দস্ত্রীনা মোল্দশিংসু ইম্পোর্ত তৌদুনা লাক্লি।
এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না তেক্নোলোজী সেন্তরশিং থৌনা হাপখি (তি.সি.শিং):
• তি.সি.শিংনা অৱাবা কোকহন্নবা অমসুং থবক পাইখৎনবা থৌনা হাপখি। দিস্পেন্সরগী মচাকশিং শানবা মোল্দ তরেৎ মথৌ তাখি।
• মন্ত্রালয়নসু তি.সি.শিং তোঙান তোঙানবা প্রদক্তশিংগী লুপা করোর ২৬ ওইগদবা অনৌবা মেছিনরী লৈনবা শেন্থং অয়াবা পীখি।
• তি.সি.শিংনা লৈবাক অসিদা মল্তি-কেবিতী (কেবিতী ১৬ নত্ত্রগা ২৪) মোল্দশিং শাদবা অসিনা দিস্পেন্সরশিংগী মোল্দশিং শানবা থবক হৌখি।
• তি.সি.মশিং কয়াদা চপ মান্না মোল্দ তরেৎ অসি য়েন্থোকখি।
ফল:
• খোয়গী তি.সি.শিং ইন্দস্ত্রীদা মেন্যুফেকচর তৌনবা সেনিতাইজর পম্পশিংগী মোল্দগী সেৎ অনি পীখি।
• তি.সি. লুধিয়ানানা ৩০ এম.এম অমসুং ২৪ এম.এম.গী ফ্লিপ কেপ মোল্দশিংসু দেবেলপ তৌখি।
• মসিনা ইথিল পীদুনা, লনাইগী তুল রুম খরনা মোল্দশিং মেন্যুফেকচর তৌরি।
লৈবাক অসিদা হোংলকখিবা:
• মথক্তা পনখ্রিবা অসিনা মরম ওইরগা ঙসি ঐখোয়না দিস্পেন্সর মেন্যুফেকচর তৌবদা মীপাল তাংদবা ঙম্লক্লে।
• হৌজিক চাউরাক্না মেন্যুফেকচর তৌবা (দাইনামিক্কী খুত্থাংদা) অসি নোংমদা লাখ ৪০ য়ৌরে।
• এপ্রিল-মে ২০২০দা মমল অসি লুপা ৩০ ওইরম্বদগী লুপা ৫.৫০ হন্থখ্রে।
• ভারতকী কম্পনী কয়ানা মেন্যুফেকচরিং তৌবা হৌখ্রে অমসুং স্তোক চাউনা লৈরবা য়াই।
• এ.আই.পি.এম.এ.গা লোইননা খন্ন-নৈনখিবশিংগী মতুং ইন্না হৌজিক নোংমদা দিস্পেন্সর লাখ ৫০গী মথক্তা শীজিন্নরি (হৌজিক্তি মীয়াম্না রিফিলশিংসু লৈনরে)।
হৌজিক্তি এক্সপোর্ত তৌনবা শেম-শারে:
• মমাংদা স্প্রে পম্প য়াওবা সেনিতাইজরশিংদা অথিংবা থম্লম্বা অদু হৌজিক্তি লৌথোকখ্রে মসিনা হায়বদি হৌজিক ঐখোয়না এক্সপোর্ত তৌবা য়ারগনি হায়বনি।
হেন্দ-সেনিতাইজিংগী মেতরিএলশিংদা মীপাল তাংদবা ঙম্বা:
অতোপ্পা অচৌবা থৌরাংশিংগী শরুক ওইনা, এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা হেন্দ সেনিতাইজিং মেতরিএল (লিক্বিদ/জেল) উথোকপদা মীপাল তাংদবা ঙম্লে। মসিনা মহৌশাগী ওইবা এরোমা শীজিন্নদুনা আয়ুর্বেদিক/কোস্মেতিক সেনিতাইজরশিং দিবেলপ ঔবগী মথক্তা সেনিতাইজর তেস্তিং ফেসিলিতীসু শেমখ্রে। হিরম অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি:
• কোবিদ-১৯ শেন্দোরকপগা লোইননা হেন্দ সেনিতাইজরগী দিমান্দ অসি চাউনা হেনগৎলকখি। সেনিতাইজরগী রিতেল মার্কেৎকী রেৎশিং অসি খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি। চাউনা অৱাৎপা লৈখি। ভারত সরকারনা সেনিতাইজরশিং মেন্যুফেকচর তৌবগী লাইসেন্স অসি লিবরেলাইজ তৌখি। চিনিগী মিলশিং, দিস্তিলরীশিং, এফ.এম.সি.জি.দা সেনিতাইজরশিং মেন্যুফেকচরিং তৌবা হৌনবা ইনোৎ হাপখি।
• এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়গী তেক্নোলোজী সেন্তর অমা ওইরিবা মমিং ওইনা পল্লবদা কন্নোজকী ফ্রেগ্রেন্স এন্দ ফ্লেবর দিবেলপমেন্ত সেন্তর (এফ.এফ.দি.সি.) অসিদা সেনিতাইজর অমসুং অলকোহোলগী লাইসেন্স লৌদুনা সেনিতাইজর মেন্যুফেকচর তৌনবা হায়খি। মসিনা দবল্যু.ঐচ.ও.গী স্তেন্দর্দশিংগী মতুং ইন্না হেন্দ সেনিতাইজরশিং দিবেলপ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌখি অমসুং কন্নোজকী অমসুং অকোইবদা লৈরিবা হেল্থকিয়র সিস্তেমদা সপ্লাই তৌখি।
• এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না পেকেজ তৌনবা অমসুং অতোপ্পা ইক্বিপমেন্ত লৈনবা এফ,এফ,দি.সি.দা শেন্থং পীথখি। এফ.এফ.দি.সি.না সেনিতাইজর শাবগী এন.পি.পি.এ.গী মমলগী গাইদলাইনশিং ঙাক্না চৎখি।
• এফ.এফ.দি.সি.না হেন্দ সেনিতাইজরগী বত্তল ৯০,০০০ অমসুং কেন ৪০০গী মথক্তা য়োনখি অমসুং নোর্থন রেলৱেশিং, বেঙ্ক অসিনচিংবদা সরকারগী তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংদা সপ্লাই তৌখি।
• সেনিতাইজর তেস্তিং ফেসিলিতীসু লিংখৎখি অমদি তেস্ত তৌবা হৌখি। মখা তানা আয়ুর্বেদিক/কোস্মেতিক সেনিতাইজরগী সেম্পল অসি মহৌশাগী ওইবা এরোমা শীজিন্নদুনা দিবেলপ তৌখি অমদি মসি তেস্তিং তৌরি (সি.এস.আই.আর- নেস্নেল বোতানিকেল রিসর্চ ইন্সতিত্যূত, লক্ষনৌ)। সেনিতাইজরগী মনম চেন্নবসু দিবেলপ তৌখি।
• হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিদা সেনিতাইজরগী মেতরিএলশিং মরাং কাইনা ফংলে।
৩. অতোপ্পা প্রদক্তশিং:
I. রামনগরদা লৈবা ঐখোয়গী তি.সি.না য়ু.ভি. সেনিতাইজর বোক্সশিং দিজাইন তৌখি অমসুং মেন্যুফেকচর তৌখি অমসুং দিজাইন অসি ইন্দস্ত্রীদা পীখি;
II. এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়গী তেক্নোলোজী সেন্তরশিংনসু ফেস-শিল্দশিং অমসুং মাস্কশিং অসিগী অৱাৎপা চাউনা মায়োক্নরিঙৈ মতমগী মনুংদা মসি শাবা হৌখি (কে.ভি.আই.সি.নসু শাখি)। ঙসিদি লৈবাক অসি মাস্কতা মীপাল তাংদ্রে।
III. মসিগা মান্ননা তি.সি. চেন্নাইনা হোৎ তেপ সীলিং মেছিন শীজিন্নদুনা ক্লোস-ওল পি.পি.ই. শাখি।
IV. তি.সি. মীরুৎনা পি.পি.ই. কিৎ তেস্ত তৌনবা ব্লদ পেনিত্রেসন তেস্তিং ইক্বিপমেন্ত ইন্সতোল তৌখি। মসিগা মান্নবা/মরী লৈনবা তেস্তিং ফেসিলিতীশিংসু মন্ত্রালয় অসিগী ওখলা তি.সি.দা গ্লোবশিং অমসুং ক্লোস-ওল পি.পি.ই. কিৎশিংগীদমক্তা লিংখৎখি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Technology based Initiatives & Interventions of MSME Ministry to tackle COVID-19 challenge leads to Effective response to Prime Minister’s call of Atmanirbhar Bharat & Make in India
The Step Results in lowering the cost of Medical items including Hand Sanitizer;
It leads to reducing imports and making exports possible of several COVID related medical items and auxiliaries
19 NOV 2020 12:08PM by PIB Delhi
Union Ministry of MSME has taken a number of Technology based Initiatives & Interventions to tackle COVID-19 challenge. These have resulted in effective response to Prime Minister’s call of Atmanirbhar Bharat & Make in India. With help of these initiatives and interventions, country is now not only manufacturing enough Hand Sanitizer Bottle Dispensers (Pump/Flip) for meeting almost all its sharply increased demand but also poised to export the same. They have also helped India in achieving Self-sufficiency in Hand-sanitizing materials(liquid/gel) and have contributed immensely in developing/producing auxiliary items like masks, face-shields, PPE Kits, sanitizer box, testing facilities etc.
MSME Minister Shri Nitin Gadkari has complimented the Team MSME on these initiatives and achievements.
Hand Sanitizer Bottle Dispenser (Pump/Flip):
During COVID-19, the demand for hand sanitizer and its bottles increased dramatically. Accordingly, the demand for Bottle Dispenser (pumps) increased manifold (50 lakh per day). The pre-covid manufacturing capacity of bottle dispensers/ pumps in the country was at around 5 lakh per day. To meet the demand, efforts were being made to import lot of dispensers from China. However, the supply chain from abroad was totally disturbed, which led to huge price rise (Rs 30 per dispenser) for such dispensers in the country. This resulted in hike of the prices of sanitizers in the Indian market.
• Sanitizer Bottle Dispenser is a plastic apparatus with plastic cap used for dispensing (taking out) the sanititzer material and capping the sanitizer bottle.
• Dispenser can be of 3 types viz. Pumps for spray, Flip cap for gel, Flip cap for liquid.
• Dispenser is having around 11 small components which are assembled. Barring a few components like ball, spring and tubing, remaining components are made on injection moulding machines.
• Assembly of all parts of pump is a challenge for proper functioning. On the other hand, Automatic Assembly line is costly.
• Such dispensers have wide applications in FMCG sector as well. The suppliers of dispensers have long term supply commitments with FMCG companies. Therefore, even globally only little capacities could be spared or supplied for sanitizer segment at the start of covid pandemic.
Ministry of MSME's Intervention:
Realizing this problem, in the beginning of May, 2020, Secretary, MSME held several rounds of meetings with the stakeholders including Ministry’s officials and Tool Rooms (TRs) and Technology Centers (TCs). Meetings were also held with the industry including All India Plastic Manufacturers Association (AIPMA), All India Medical Devices Manufactures Association etc. to understand how to ramp up local manufacturing of dispensers. The private sector was motivated to expand the capacities. However, it was realized that sudden increase in manufacturing is not possible. This situation was because the moulds were not available in the country. So far, the industry was importing moulds also.
MSME Ministry Motivated its Technology Centers (TCs):
• The TCs were motivated to take up this challenge and activity. Seven moulds were required for manufacturing the dispenser components.
• Ministry also approved grant for TCs for purchase of new machinery worth Rs. 26 crore for various products.
• TCs took the challenge of manufacturing the moulds for dispensers as Multi cavity (16 or 24 cavity) moulds were not being manufactured in the country.
• To reduce the timelines, the required seven moulds were parallelly distributed to a number of TCs located at various places (Ahmadabad, Ludhiana, Aurangabad, Jamshedpur, Hyderabad, Mumbai).
The Outcome:
• Two sets of the moulds of sanitizer pumps have been provided by our TCs to the industry for manufacturing
• Flip cap moulds of 30 mm and 24 mm were also developed by TC Ludhiana.
• Inspired by this, now, some private tool rooms are also manufacturing moulds.
National Impact:
• Because of the above, today, we are almost self sufficient in dispenser manufacturing.
• The current approx. manufacturing (though dynamic) is 40 lakh per day.
• Cost has come down to about Rs. 5.50 from about Rs. 30 in April-May 2020.
• Many Indian companies have started manufacturing and may have surplus stock.
• As per discussions with AIPMA, the current consumption is over 50 lakh dispensers per day (now people are also buying refills).
It is now ready for Export:
• Earlier there was ban on export of sanitizers with spray pump, which is now lifted, which means that we are now in a position to export.
Achieving Self-sufficiency in Hand-sanitizing materials:
As part of its other major initiatives, MSME Ministry contributed towards country achieving Self-sufficiency in production of Hand Sanitizing Material (Liquid/gel). It also created senitizer testing facility besides developing Ayurvedic/Cosmatic Senitizers using natural aroma. The details in this regard are as below:
• With the spread of COVID 19, the demand for hand sanitizer increased exponentially. The rates for retail market of sanitizer soared to highest level. There was huge shortage. The Government of India liberalized licensing for manufacturing of the sanitizers. Sugar Mills, Distilleries, FMCG were motivated to start manufacturing sanitizers.
• One Technology Centre of the Ministry of MSME namely Fragrance & Flavour Development Centre (FFDC), at Kannauj was asked to take license for sanitizer and alcohol to manufacture sanitizer. It developed and manufactured the hand sanitizers as per WHO standards and supplied to the healthcare system in and around Kannauj.
• The Ministry of MSME provided funds to FFDC for purchase of packaging line and other equipment. FFDC followed the pricing guidelines of NPPA for the sanitizer.
• FFDC sold more than 90,000 bottles & 400 cans of Hand Sanitiser and supplied to the various Govt. Organization like Northern Railways, Banks etc.
• Sanitizer testing facility was also created and testing has been started. Further, sample for Ayurvedic/ cosmetic Sanitizer have been developed using natural aroma which are under testing (CSIR-National Botanical Research Institute, Lucknow). Fragrance for sanitizer has also been developed.
• At present, the availability of the sanitizer material is sufficient in the country.
3. Other Products:
I. UV Sanitizer Boxes were also designed and manufactured by our TC at Ramnagar and the design was given to the Industry;
II. MSME Ministry’s Technology Centres also started manufacturing face shields and masks (also KVIC) during the period when the country was facing peak shortage in these items. Today, the country is self sufficient in masks.
III. Similarly, TC Chennai fabricated close-all PPE using hot tape sealing machine.
IV. TC Meerut installed blood penetration testing equipment for testing PPE kit. Similar / related testing facilities are also set up at Ministry’s Okhla TC for gloves and close-all PPE kits.