ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଉଦଘାଟିତ
ସୂଚନା ଯୁଗରେ ଗତି ଅପେକ୍ଷା ଗୁଣବତ୍ତା ଅଧିକ ଗୂରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ବୈଷୟିକ ସମାଧାନକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାର ସମୟ ଉପନୀତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
19 NOV 2020 12:16PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡ଼ିଓ କନ୍ଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସମିତି, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସରକାରଙ୍କ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଭିନ ଗ୍ରୁପ, ସପ୍ଟୱେୟାର ଟେକ୍ନୋଲଜି ପାର୍କସ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏସଟିପିଆଇ) ଏବଂ ଏମଏମ ଆକ୍ଟିଭ ସାଇନ୍ସ ଟେକ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ସ ମିଳିତ ଭାବେ ଏହାର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟ ରଖାଯାଇଛି ଦି ନେକ୍ସଟ ଇଜ୍ ନାଓ । କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଆଇଟି, ଦୂର ସଂଞ୍ଚାର ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଏସ ୟେଦ୍ୟୁରାପ୍ପା ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କେବଳ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପରେ ସୀମିତ ହୋଇ ରହିନାହିଁ ବରଂ ଏହା ବିଶେଷ କରି ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ସରକାରରେ ଯେଉଁମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଏକ ଜୀବନଧାରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥିରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଗୁ ଆମ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଏକ ମାନବୀୟ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବହୁଳ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବା ସହ ଏହାର ସୁଫଳ ସର୍ବଜନବିଦିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡିଜିଟାଲ ଓ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ସରକାର କେବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଏହା ସମସ୍ତ ଯୋଜନାର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇପାରିଛି । ସେ ପୁଣି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସରକାର ବୈଷୟିକ ମଡେଲ ପ୍ରଶାସନରେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଫଳରେ ଏହା କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦେବା ସହ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଜନା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଇପାରିଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁ ଦେଶର ଗରିବ ଜନସାଧାରଣ ଉପଯୁକ୍ତ ଓ ଶୀଘ୍ର ସହାୟତା ଲକଡାଉନ କାଳରେ ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ଏହି ସଫଳତାର କେହି ସମକକ୍ଷ ନୁହଁନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାଙ୍କ ସରକାର ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣକୁ ଆଧାର କରି ଦକ୍ଷତା ସହ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇ ପାରିଛନ୍ତି । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଫାଇଲ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ନହୋଇ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ । ଟୋଲବୁଥ ଗୁଡିକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବା ସହ ଖୁବ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଟୀକାକରଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ସାହସ ମିଳିଛି ।
ମହାମାରୀ କାଳରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଯେଭଳି ନମନୀୟତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ଯୁଗରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ଯେତିକି ଉପଯୋଗ ହୋଇନଥିଲା ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ତାହା କିପରି ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଯେ କୌଣସି ଜାଗାରୁ କାମ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଧାରାରେ ପଡିଯାଇଛି ଓ ଏହା ବଳବତ୍ତର ମଧ୍ୟ ରହିବ । ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ବଜାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଅଧିକ ପ୍ରୟୋଗ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶିଳ୍ପ ଯୁଗର ସଫଳତା ବର୍ତ୍ତମାନ ଅତୀତରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୂଚନା ଯୁଗର ମଧ୍ୟ ଭାଗରେ ଅଛେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶିଳ୍ପ ଯୁଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଖୁବ ମନ୍ଥର ହୋଇଥିବାବେଳେ ସୂଚନା ଯୁଗରେ ଏହା ଦୃତ ହୋଇଛି । ଶିଳ୍ପ ଯୁଗରେ କିଏ ଆଗକୁ ଯିବ ତାହାକୁ ମହତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୂଚନା ଯୁଗରେ କିଏ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବ ତାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେ କେହି ଯେ କୌଣସି ସମୟରେ କିଛି ଜିନିଷ ତିଆରି କରିପାରିବ, ଯାହାକି ବଜାରର ସ୍ଥିତିରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସୂଚନା ଯୁଗରେ ଭାରତ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଭାରତର ଉତ୍ତମ ମେଧା ଓ ବିଶାଳ ବଜାର ରହିଛି । ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ସୂତ୍ର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି । ସରକାରଙ୍କର ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତି ଉଦ୍ଭାବନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସପକ୍ଷରେ ରହିଛି । ନିକଟରେ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପର ଅସୁବିଧା ଲାଘବ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତିମାନ ନିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶିଳ୍ପରେ ଭାରତ ସରକାର ସବୁବେଳେ ଭାଗିଦାରିତାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି । ଯେପରି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତ ଗଠିତ ହେବ ସେହି ଅନୁସାରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି ।
ଯେ କୌଣସି ସାମଗ୍ରୀର ସଫଳତା ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ୟୁପିଆଇ, ନ୍ୟାସନାଲ ଡିଜିଟାଲ ହେଲଥ ମିଶନ, ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଇତ୍ୟାଦି ଏ ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ବଳିଷ୍ଠ ପଦକ୍ଷେପ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ତେବେ ତଥ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବୈଷୟିକ ପ୍ରୟୋଗ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏକ ମଜବୁତ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ଓ ସାଇବର ଏବଂ ଭାଇରସ ଆକ୍ରମଣରୁ ଡିଜିଟାଲ ବସ୍ତୁଗୁଡିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ସେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜୈବ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଇଂଜିନିୟରିଂ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭାବନର ଭୂମିକା ଖୁବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଉଦ୍ଭାବନ ବିକାଶର ଚାବିକାଠି ହୋଇଥିବାବେଳେ ଭାରତରେ ଆମ ଯୁବଶକ୍ତିର ମେଧା ଓ ଉତ୍ସାହ ଏ ଦିଗରେ ଖୁବ ସହାୟକ ହେବ । ଆମ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସୀମ ଦକ୍ଷତା ରହିଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ଏ ଦିଗରେ ନିୟୋଜିତ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ । ଆମର ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ଆମକୁ ଗର୍ବିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶାପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Bengaluru Tech Summit
In the Information era, first-mover does not matter, the best-mover does : PM
It is time for tech-solutions that are Designed in India but Deployed for the World :PM
19 NOV 2020 12:16PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Tech Summit in Bengaluru today via video conference. The summit is organised by the Government of Karnataka along with Karnataka Innovation and Technology Society (KITS), Karnataka government’s Vision Group on Information Technology, Biotechnology & StartUp, Software Technology Parks of India (STPI) and MM Activ Sci-Tech Communications. The theme of this year’s summit is "Next is Now". Shri Ravi Shankar Prasad, Union Minister of Electronics & IT, Communications and Law & Justice and Chief Minister of Karnataka Shri BS Yeddyrupa were present on the occasion.
The Prime Minister expressed happiness that today Digital India is no longer being seen as any regular Government initiative rather it has become a way of life particularly, for the poor, marginalised and for those in Government.
Addressing the Tech Summit, the Prime Minister said due to Digital India, our nation has witnessed a more human centric approach to development. He said using technology on such a large scale has brought about several changes for the citizens and the benefits are clearly visible. He said the government has not only created a market for digital and tech solutions, but also made it a key part of all schemes. He added his governance model is technology first and through technology human dignity has been enhanced like crores of farmers receiving monetary support in one click and successfully operating the world's largest Healthcare scheme, Ayushman Bharat. He stressed that technology ensured India’s poor received proper & quick assistance even at the peak of the lockdown. He said the scale of this relief has few parallels.
The Prime Minister said the Government has used the power of data analytics to ensure better service delivery and efficiency. He remarked technology is the prime reason our schemes have transcended files and changed the lives of the people at such a speed and scale. He said due to technology we are able to provide electricity to all, cross toll booths faster, gives us confidence to vaccinate a large population in a short period of time.
The Prime Minister praised the tech sector for showing its resilience during this pandemic. He highlighted that the amount of tech adoption that would not have happened in a decade, happened in just a few months. Work from anywhere has become the norm and is going to stay. He said a high amount of tech adoption will be seen in the fields of education, health, shopping, etc.
The Prime Minister said achievements of the industrial era are past, and now we are in the middle of the information era.He said in the industrial era, change was linear but in the information era, change is disruptive. He stressed that unlike the industrial era, first-mover does not matter, the best-mover does matter in the information era. He said anyone can build a product any time that disrupts all existing equations of the market.
The Prime Minister said India is uniquely positioned to leap ahead in the information era. He said India has the best minds as well as the biggest market. He pointed out that our local tech solutions have the potential to go global. He stressed that it is time for tech-solutions that are designed in India to be deployed for the world. He said the policy decisions of the Government are always aimed at liberalising the tech & innovations industry like the easing of compliance burden on the IT industry done recently. He said the Government always tries to engage with stakeholders in the tech industry and chart out future-proof policy frameworks for India.
The Prime Minister stressed that a framework-level mindset has the potential to build an eco-system of multiple successful products. He listed out the initiatives with a framework-level mindset like UPI, National Digital Health Mission, Swamitva Scheme, etc. He said technology is setting the pace for the defence sector to evolve. He stressed on the need of data protection as well as cyber security with the rapid increase of tech use. He proposed the youth can play a big role in devising robust cyber security solutions which can effectively vaccinate digital products against cyber attacks and viruses.
The Prime Minister said the scope and need for innovation is relevant in the fields of science like bio-sciences, engineering, etc. He said Innovation is the key to progress and India has a clear advantage when it comes to innovation because of the talent of our youth and their zeal to innovate. He added the potential of our youth and possibilities of technology are endless. It is time, we give our best and leverage them. He expressed confidence that our IT sector will keep making us proud.