PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
10 NOV 2020 6:04PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিং লীশিং ৪০দগী তানা রিপোর্ত তৌরকখি
• হৌখিবা পুং ২৪দা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংগী মশিং অসি ৩৮,০৭৩ ওইখি
• ঙসি নুমিৎ ৩৮শুবা ওইনা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কেস ৪২,০৩৩ নাবা ফগৎখিবগা লোইননা নাবা ফগৎখিবশিংনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংদগী হেনখ্রে
• ভারতকী অপুনবা পোজিতিব কেস অসি ৫.৮৮% ওইরি
• নাবা ফগৎলকপগী চাংসু ৯২.৬৪%দা হেনগৎখ্রে
• ঙসিগী ওইনা পুন্না নাবা ফগৎলকখিবা অসি ৭৯,৫৯,৪০৬ ওইখি
ভারতনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিং লীশিং ৪০দগী তানা রিপোর্ত তৌরকখি, এক্তিব কেসলোদ অমসুং নুংতিগী শীখিবশিং মখা তানা হন্থরক্লি
নুমিৎ তরুকনিগী মতুংদা ভারতনা নুংতিগী থেংনবা কেস ৪০,০০০দগী তানা রেজিস্তর তৌরকখি। হৌখিবা পুং ২৪দা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংগী মশিং অসি ৩৮,০৭৩ ওইখি। থংনা-থংননা নুমিৎ হুমনি শুবা ওইনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিং অসি ৫০,০০০দগী তানা লৈখি। মশিং য়াম্না হায়বদি হৌখিবা নুমিৎ ৩-৪ অসিদা নোংমদা কেস লাখ অমরোম রিপোর্ত তৌরক্লিবা লৈবাক খরগা য়েংনবদা মসি শীংথানীংঙাই ওই। হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি লেপ্তনা হন্থরকখি। ঙসি নুমিৎ ৩৮শুবা ওইনা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কেস ৪২,০৩৩ নাবা ফগৎখিবগা লোইননা নাবা ফগৎখিবশিংনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংদগী হেনখ্রে। এক্তিব কেসলোদ অসি ৫,০৫,২৬৫দা হন্থখ্রে। ভারতকী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংদা হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেসলোদ অসি ৫.৮৮% ওইদুনা লেপ্তনা হন্থরক্লি। মরম অসিনা নাবা ফগৎলকপগী চাংসু ৯২.৬৪%দা হেনগৎখ্রে। ঙসিগী ওইনা পুন্না নাবা ফগৎলকখিবা অসি ৭৯,৫৯,৪০৬ ওইখি। নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিং অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি হেনগৎতুনা ৭৪,৫৪,১৪১ ওইখ্রে। নৌনা নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিংগী ৭৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। নৌনা নাবা ফগৎখিবা কেস ৭,০১৪ ওইখিবগা লোইননা দিল্লীনা নোংমা খক্তদা নাবা ফগৎলকপগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্বগী রিপোর্ত তৌরকখি। কেরেলাদা মীওই ৫,৯৮৩ নাবা ফগৎখি মতুংদা ৱেস্ত বেঙ্গলনা ৪,৩৯৬ ওইদুনা মতুং ইনখি। অনৌবা কেসশিংগী ৭২%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০ফগী ওইখি। দিল্লীনা মখা তানা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেস ৫,৯৮৩ ওইদুনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না রিপোর্ত তৌরকখি; মসি মমাংগী নুমিৎতা অনৌবা কেস ৭,৭৪৫ থেংনখিবা অদুদগীদি তাখি। অনৌবা কেস ৩,৯০৭ ওইদুনা ৱেস্ত বেঙ্গলনা দিল্লীগী মতুং ইনখি। কেরেলাগী নুংতিগী থেংনবা কেস অসি ৩,৫৯৩দা হন্থরক্লে অমরোমদা মহারাস্ত্রনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিং রিপোর্ত তৌরকপদা অহুমশুবা অমসুং মরিশুবা মফমদা লৈজরবসু কেস ৩,২৭৭ ওইদুনা হন্থরকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ৪৪৮ শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি। নুমিৎ নিনিশুবা ওইনা শীখিবা ৫০০তগী তানা রিপোর্ত তৌরকপগা লোইননা মখা তানা হন্থরক্লি। ৭৮%রোমদি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শংঘাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন (এ.সি.ও.) সমিৎ ২০২০দা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না নবেম্বর ১২, ২০২০দা জে.এন.য়ু. কেম্পস্তা স্বামী বিবেকানন্দগী মীতম মায়খুম হাংদোক্লগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা নবেম্বর ১২গী নুমিদাং ৱাইরম পুং ৬.৩০ তাবা মতমদা জৱাহর্লাল নেহরু য়ুনিবর্সিতীগী কেম্পস্তা স্বামী বিবেকানন্দগী মপুং ফাবা মীতম মায়খুম হাংদোক্লগনি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীসু শরুক য়াগনি। প্রধান মন্ত্রীনা অদুমক হায়দুনা লাকখি মদুদি স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোনশিং অসি স্বামীগী পুন্সিদা চান্নখিবা অদুগুম্না ঙসিসু চান্নরি। প্রধান মন্ত্রী মশামক্না তোইনা হায়খি মীয়ামগী শেবা তৌবা অমসুং লৈবাক অসিগী হৌগৎলক্লিবা নহাশিং থৌনা হাপ্পনা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল, ৱাখল্লোন অমসুং পুক্নীং-ইহুল হেনগৎহল্লি লোইননা লৈবাক মিংচৎ অসি মালেমগী মমাংদা হেনগৎহল্লি। ভারতনা য়াইফবা ওইবা অমসুং শক্তি লৈবা অসি মীয়ামগী খুৎতা লৈ অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক থৌনা হাপ্পনা ভারতকী মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী অমত্তা ঙাইরবা পান্দম অদু ফংবা ঙম্নবা মায়কৈদা পুগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমন ১বা ব্রিক্স ফাইনান্স মিনিস্তরশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ক গভর্নরশিংগী মীফমদা শরুক য়াখ্রে
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমন্না ঙসি ব্রিক্স রসিয়ন চিয়র্মেনশিপকী মখাদা পাংথোকপা ১বা ব্রিক্স ফাইনান্স মিনিস্তরশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ক গভর্নরশিং (এফ.এম.সি.বি.জি.)গী মীফমদা শরুক য়াখ্রে। মীফম অসিগী এজেন্দাদা ২০২০দা জি ২০ সাউদী প্রসিদেন্সীগী ফলগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ন্যু দিবেলপমেন্ত বেঙ্ককী মেম্বরশিপ চাউথোকহনবগী মতাংদা পুক্নীং থৌগৎপা য়াওরি। শেল-থুম মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ব্রিক্স লৈবাক পুম্নমক্না মেম্বর ওইরিবা, জি ২০না চহি অসিদা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং খরা লৌখৎখি, মদুগী মনুংদা কোবিদ-১৯ মায়োক্ননবা জি ২০ এক্সন প্লান য়াওরি, মসিনা অৱাবগী মতম অসিদা অপুনবা গ্লোবেল রেস্পোন্স অমা নেবিগেৎ তৌনবা লমজিং-লমতাকখি। মসিগা লোইননা, জি ২০ দেব্ত সর্বিস সস্পেন্সন ইনিসিএতিবনা শেন্থোক নেম্বা লৈবাকশিংগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা খুদক্কী ওইবা তেংবাং ফংহনখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি শাহৌরক্লিবা শেন্মিৎলোনগী খন্ন-নৈনবশিংবু অনৌবা খোংথাংশিং অসিদা মতিক চানা মমি তাই হায়বদু খঙহন্দুনা ব্রিক্স মেম্বরশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি। দিজিতেল ইকোনোমীগী তেক্সেসনগী ইসু অসিগী পাম্বৈ পুথোক্নবা মালেম্না হোৎনরিবা অসিদা, শ্রীমতী সীতারমন্না হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অমত্তা ওইবা পাম্বৈনা মীচং-মীখাই নাইদবা, তুং কোইবা তেক্সেসন সিস্তেম পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং য়াগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কেন্দ্রগী কলচর মন্ত্রী (আই/সি) শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং হয়েংদগী হাংগদবা অসিগী মতাংদা শেম-শারিবশিং অসি য়েংশিন্নবা নেস্নেল ম্যুজিয়ম চৎতুনা য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্রগী কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং মন্ত্রালয়না থোকপা এস.ও.পি.শিংগী মতুং ইন্না হয়েং নবেম্বর ১০দগী অমুক হন্না হাংগদবা অসিগী মতাংদা শেম-শারিবশিং অসি য়েংশিন্নবা ঙসি নেস্নেল ম্যুজিয়ম চৎতুনা য়েংশিনখ্রে। খোঙচৎ অসিদা মন্ত্রীনা হায়খি হয়েংদগী ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংদোক্নবা অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা চৎন-পথাপশিং থোকখ্রে। হিরম অসিদা নেস্নেল ম্যুজিয়মনা শেম-শারিবশিং অসি য়েংশিন্নবা ৱারেপ লৌখি। শেম-শারিবশিং অসিদা অপেনবা পোক্লদুনা মহাক্না তিম পুম্নমকপু মসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। ওনলাইন্দা তিকেৎশিং থাবা, অতোপ্পা মীওইশিংগী চংফমদা তেম্পরেচর স্ক্রীনিং তৌবা অসিগুম্বা চেকশিল থৌরাংগী খোংথাং কয়া নেস্নেল ম্যুজিয়মনা লৌখৎখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শেম-শারিবশিং অসি মখা তানা ফগৎহন্নবা মীয়াম্না পাউতাকশিং পীনবা মহাক্না হায়খি অমসুং মসিদা মীয়াম্না মতেং পাংনবসু মহাক্না হায়খি। নেস্নেল ম্যুজিয়ম, নই দিল্লী অসি ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংনা পীবা গাইদলাইন পুম্নমক ঙাক্তুনা হয়েং হায়বদি নবেম্বর ১০, ২০২০দগী মীয়ামগীদমক্তা অমুক হন্না হাংলগনি। কলচর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা অতোপ্পা ম্যুজিয়মশিংসু হায়রিবা অসি ঙাক্না চৎকনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মুখতার অবাস নাখভিনা পিতমপুরাগী দিলিহততা “হুনার হাত” হৌদোক্কদৌরি
কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা থা ৭মু্ক্কী চাংদা লেপলুরবা মতুং অসিদা অমুক হন্না হয়েংদগী হুনার হাত হৌরগনি৷ “ভোকেল ফোর লোকেল” থীমগা লোইননা পিতমপুরাগী দিলিহততা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাসনা “হুনার হাত” হৌদোক্লগনি৷ মসিদা “মাতি (ক্লে), মেতল অমসুং মচিয়া(উ অমসুং জ্যুত পোত্থোকশিং)”দগী শেম্বা ইন্দিজিনিয়র্স এক্সক্বুইসাইত প্রদক্তশিং অসিনা মপুং ওইবা পুক্নিং চিংশিনফম ওইরগনি৷ ২০২০গী নবেম্বরগী তাং ১১দগী ২২ ফাওবা পিতমপুরাগী দিল্লী হাততা পাংথোক্কদৌরিবা “হুনার হাত” অসিদা ক্লে, তোঙান তোঙানবা উগী অমসুং মেতলগী পোত্থোকশিং, চু-ৱাদগী শেম্বা পোত্থোকশিং, ফজরবা পোতরী ৱর্ক অদু ময়ামদা উৎনবা অমসুং য়োন্নবা ফংহল্লগনি হায়না শ্রী মুখতার অবাস নাখভিনা ঙসি ফোংদোকখ্রে৷ লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক ইন্দিজিনিয়র্স পোত্থোকশিং অসিগী ত্রেদিস্নেল অমসুং এঞ্চেস্ত্রেল লিগেসী লৈ হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷ মুৎখিদৌরবা অসিগুম্বা লিগেসী অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা “স্বাদেশি” পাংথোকখিবদগী অসু্ক্কী মতিক ফগৎলকখ্রে৷ “ভোকেল ফোর লোকেল” ফংনবা প্রধান মন্ত্রী সপোর্ত তৌখ্রবা মতুং অসিদা ইন্দিয়ন ইন্দিজিনিয়র্স ইন্দিস্ত্রী অসি অসুক্কী মতিক চাওখৎলকখ্রে৷ অসিগুম্বা ইন্দিজিনিয়র্স পোত্থোকশিং অসি শেম্বদা য়াওরিবা আর্তিসনশিং “স্বাদেশি প্রদক্তশিং”গী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা পেকেজিং তৌন্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুৎথাংদা মতেং পীরি৷ মসিনা “অত্ম নির্ভার ভারত”কী মিসন অসি মাই পাকহল্লগনি৷ মসিগী “হুনার হাত” অসিদা স্কেল ১০০ হেন্না শেমখ্রে হায়না শ্রী নাখভিনা ফোংদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারগী লুচিং মখাদা প্রোজেক্ত ২৯গী অয়াবা পীখ্রে
কেন্দ্রগী ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারগী লুচিং মখাদা ইন্তর-মিনিস্ত্রিয়েল এপ্রুবেল কমিতী (আই.এম.এ.সি.)গী মীফম্না ঙসি লুপা করোর ৪৪৩ চংগদবা প্রোজেক্ত ২১গী অয়াবা পীখ্রে, মখোয়শিং অসি ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন অমসুং ভেল্যু এদিসন স্কিমগী মখাদা লুপা করোর ১৮৯গী ইনভেস্তমেন্ততা কান্নবা ফংগনি। শ্রী তোমারগী লুচিং মখাদা পাংথোকখিবা মীফম অমদা প্রোজেক্ত নিপাল অমগী অয়াবা পীখি। প্রোজেক্তশিং অসিদা লুপা করোর ৬২গী ইনভেস্তমেন্তকী কান্নবা ফংগনি অমসুং মসিগীদমক্তা বি.এফ.এল. স্কিমগী মখাদা লুপা করোর ১৫গী গ্রান্তকী অয়াবা পীখ্রে। মীফম অদুদা এফ.পি.আই.গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামেশ্বর তেলীসু শরুক য়াখি। শ্রী তোমারনা হায়খি মদুদি প্রোজেক্তশিং অসিদগী লৌমীশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংনা কান্নবা ফংলগনি। মখোয়না ওফিসরশিংদা প্রোজেক্তশিং অসি থবক পাংথোকপদা খোংজেল য়াংশিন্নবা খঙহনখি। প্রোজেক্ত ২১ অসিদগী চাউরাক্না মীওই ১২,৬০০ থবক ফংবা অমসুং লৌমী ২,০০,৫৯২দা কান্নবা ফংবগী ওইথোকপা লৈ। প্রোজেক্তশিং অসি রাজ্য ১০ – আন্ধ্র প্রদেশ, গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু-কশ্মীর, কেরলা, নাগালেন্দ, পঞ্জাব, তেলঙ্গনা, উত্তরাখন্দ, উত্তর প্রদেশতা শন্দোক্লি। ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন অমসুং ভেল্যু এদেদ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী স্কিমগী পান্দম অসি হোর্তিকলচর অমসুং নন-হোর্তিকলচরগী পোৎথোকশিংগী লৌ খাওরবা মতুংদা ওইরক্কদবা অমাং-অতাশিং থিংবা অমসুং লৌমীশিংদা কান্নবা মমল ফংহনবনি। অতোপ্পা মীফম অমদা অয়াবা পীখ্রবা প্রোজেক্ত ৮ অসিনা চাউরাক্না মীওই ২,৫০০দা থবক পীবগী ওইথোকপা লৈ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: নিংথৌকাবা নুমিত্তা মহারাস্ত্রদা কোবিদ-১৯গী কেসশিং হন্থরকপগী ত্রেন্দ অসি অদুমক লেপ্তনা চত্থরক্লি। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩,২৭৭ থেংনখি, হায়রিবা অসি জুন ২৩গী মতুং তারকপদা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা ওইখি। মুম্বাইদা অনৌবা কেস ৫৯৯ থেংনখি। পুনেসু নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কেস ৬৩১ থেংনখিবগা লোইননা মশিং য়াম্না হন্থরকখিবা লৈখি।
গুজরাত: রাজ্যগী হকশেল দিপার্তমেন্তকী দেতাগী মতুং ইন্না গুজরাত্তা অনৌবা কেস ৯৭১ থেংনখিবগা লোইননা নিংথৌকাবা নুমিত্তা কোরোনাভাইরসকী অপুনবা মশিং অদু চাউরাক্না লাখ ১.৮২ য়ৌখ্রে। নুমিৎ অসিমক্তদা মেহসানাদগী অমা য়াওনা মীওই মঙা ভাইরল উইনফেক্সন অসিনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রে, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু পুন্না ৩,৭৬৮ য়ৌখ্রে। গুজরাত্তা নিংথৌকাবা নুমিত্তা য়ামদ্রবদা পেসেন্ত ১,০০০ দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত লাখ ১.৬৫ ফগৎখ্রে।
রাজস্থান: দিৱালিগী মমাংদা, এক্তিব কোবিদ-১৯ কেসশিং অমসুং নোংমদা লৈখিবা ইনফেক্সনশিংগী মশিং অদু ওক্তোবরগী সেকন্দ হাফতা য়াম্না য়াংনা হন্থখ্রবা মতুংদা অমুক হন্না হেনগৎলকপা হৌখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১৬,৫৪২দা হেনগৎলকখিবগা লোইননা রাজ্য অসিনা নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কেস ১,৮৫৮ থেংনখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা নিংথৌকাবা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৮০৯ থেংনখি, মসিনা ইনফেক্সন তৌখিবশিংগী মশিং অদু ১,৭৮,১৬৮ য়ৌহনখিবগা লোইননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৩,০৩৪ য়ৌহনখ্রে। হৌকিবা পুং ২৪ অসিদা হোসপিতালশিংদগী পুন্না পেসেন্ত ৬৮১ দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা ফগৎখিবশিংগী মশিং অদু ১,৬৭,০৮৪ য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ৮,০৫০।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগর সরকারনা নিংথৌকাবা নুমিত্তা ওফিসিয়েলশিংদা পোৎ-চৈ য়োনবা মতমদা নেস্নেল গ্রীন ত্রাইব্যুনল (এন.জি.তি.)গী ওর্দর অদু য়াম্না চাকশিন্না চৎনহন্নবা খঙহল্লকখ্রে অমসুং ফায়রক্রেকরশং শিজিন্নবগী মতাংদা, মসি হেন্না শিজিন্নবনা এয়র পোল্যুশন থোকহনগনি, মসিনা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপদা হেনগৎল্লকনি। ছত্তিসগরদা হৌজিক ফাওবদা এক্তিব কোবিদ কেস ২১,২২১ লৈরি।
অসাম: অসামদা পোজিতিব ওইবগী চাং ১.১৫% ওইখিবগা লোইননা ঙসি পাংথোকখিবা তেস্ত ২৮,৫২৬গী মনুংদা কেস ৩২৮ থেংনখি। পেসেন্ত ৫০৮ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং অপুনবা কেসশিং অদু ২,০৯,১১৭ য়ৌখ্রে হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা ত্বীত তৌরকখি।
মনিোউর: মনিপুরদা, চুর্চান্দপুর দোক্তরশিংনা পেসেন্তশিংগী মশিং অদু হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা মখোয়গী শেনগাওদগী কোবিদ-১৯ ও.তি. লিংখৎখ্রে।
মঘালয়া: মেঘালয়াদা, এক্তিব কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অদু ১,০২৪ য়ৌখ্রে, ফগৎখিবা কেসশিংগী মশিং অদু ৯,১১২ ওইখি অমসুং অনৌবা কেসশিংগী মশিংনা ২৮ ওইখি।
মিজোরাম: নেস্নেল হাইৱে ৩০৬তা নুমিৎ ১১নি ব্লোকেদ থম্লুরবা মতুংদা, অসাম পুলিসনা মিজোরামদা ত্রক ২০ হেন্না এসকোর্ত তৌখি।
নাগালেন্দ: নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কেস ২৯ থেংনখিবগা লোইননা, নাগালেন্দগী কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসশিংগী মশিং অদু ৯,৫০৩ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেসশিংগী মশিংনা ৯৪১ ওইখি অদুগা ফগৎখিবশিংগী মশিংনা ৮,৪২৩ ওইখি।
সিক্কিম: সিক্কিমগী কোবিদ-১৯ ফিভম অসি ৩,৮৩৯ ফখ্রে অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রে, এক্তিব কেসশিং-৩০৫, অনৌবা কেসশিং- ৫১; হৌজিক ফাওবদা লৈরিবা অপুনবা কেসশিং অসি ৪,৩০৮নি।
কেরলা: লোকল বোদী ইলেক্সন্না য়াম্না নক্না লৈরবদা, দেমোক্রেতিক এক্সরসাইজ অসিনা কেরলাদা অতোপ্পা কোবিদ-১৯ ৱেব অমা লাকহল্লগদ্রা হায়বগী মতাংদা রাজ্যগী হেল্থ দিপার্তমেন্তনা পাখৎপা ফাওখি। পোল অসি য়ৈথোক্নবা সুপ্রীম কোর্ত্তা ইন্দিপেন্দেন্ত এম .এল.এ. অমনা ফাইল তৌরকখিবা প্লী অদুগী ফল অদুদা মিৎয়েং থম্লি , হায়রিবা অসি মথংগী নিংথৌকাবা নুমিত্তা হিযরিং তৌবা য়ানা লৈ। রাজ্যগী কোবিদ-১৯ এক্সপার্ত কমিতীনা ‘ওনম ক্লস্তরশিং অদুগুম্না ‘ইলেক্সন ক্লস্তরশিং শেম্লোই হায়বা লৈতে হায়বদুসু উবা ফংখি।
তামিল নাদু: তামিল নাদুগী স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোকপা: পেরেন্তশিংগা উন্নবগী মতাংদা অকক্নবা ৱাফম অমা পুরকপা ঙমখিদে; তি.এন.দা নিংথৌকাবা নুমিত্তা স্কুল ১২,০০০গী মথক্না ক্লাস ৯ দগী ১২ ফাওবগী মহৈরোইশিংগীদমক্তা স্কুলশিং অমুক হন্না হাংদোক্নবগী মতাংদা স্তেকহোল্দরশিংগী ৱাখল্লোনশিং অসদু খংদোক্নববা রাজ্য শিনবা থুংনা কন্সল্তেশন অমা পাংথোকখ্রে। তামিল নাদুদা ঙরাং কোবিদ-১৯না ওইরগা ১৮ শিখিবা লৈখি হায়রিবা অসি থা মঙা অসিদা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা ওইখি।
কর্নাতকা: হায়র এজুকেশনগী দিপার্তমেন্তনা রাজ্য অসিদা নবেম্বর ১৭তগী দীগ্রীশিং , ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং দিপ্লোমা কোলেজশিং হাংদোকপগী মতাংদা য়েংলগা য়ু.জি.সি.গী গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না এস.ও.পি.শিং শেমখ্রে। কে.এস.আর.তি.সি.না হন্দক্কী কুম্হৈগী পন্থা অসিদা অহেনবা বস ১০০০ অমা চেল্লগনি; কর্নাতকা অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগীদমক্তা কাউন্তস ৭০৬কী খুত্থাংদা কে.এস.আর.তি.সি.গী বসশিংগী অকন্নবা অমসুং সেদ্যুল তৌরবা বসশিংগীদমক্তা মাংজৌননা রিজার্ভেশন তৌহনখ্রে। কুম্হৈগী পন্থা অসিনা মরম ওইরগা য়াম্না খোংথাং য়াম্না য়াংশিল্লবা ফাওবদা, বেঙ্গলুরু সিতী না ঙরাং অনৌবা কেস ৯৭৮ থেংনখি, হাবরিবা অসি হৌখিবা থা মরিদা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা ওইখি।
অন্ধ্র প্রদেশ: সরকার অসিনা কোবিদ ভেক্সিন য়েন্থোক্নবা রাজ্যগী থাক্তা লৈবা স্তীয়রিং কমিতী অমা শেমখ্রে। পুন্না মেম্বর ১৮ লৈবা স্তীয়রিং কমিতী অমা শেম্নবগী দমক্তা ওর্দর থোকখ্রে। অন্ধ্র প্রদেশকী জিলা নিপান্দা ঙরাং কোবিদ-১৯গী কেস ১০০গী মখাদা লৈখি, মরক অসিদা মতম অসিমক্তদা পেসেন্ত ১৫৪৯দি ইনফেক্সনদগী ফগৎখ্রে অদুগা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ২১,২৩৫তা হন্থহনখ্রে। রাজ্য অসিদা পুন্না মীওই লাখ ৮.১৬ কোবিদ-১৯গীদমক্তা পোজিতিব ওইখরবা মতুং ফগৎখ্রে।
তেলঙ্গনা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১২৬৭ থেংনখি, ১৮৩১ ফগৎখি অমসুং ৪ শিখি, কেস ১২৬৭গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২০১ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৫২,৪৫৫; এক্তিব কেসশিং: ১৮,৫৮১; শিখিবশিং: ১৩৮৫; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯২.০৯ ওইখিবগা লোইননা ২,৩২,৪৮৯ দিসচার্জ তৌখ্রে, অদুগা লৈবাক পুমবগী ওইবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯২.৬০ ওইখি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
10 NOV 2020 6:04PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India reports less than 40K Daily New Cases, Active Caseload and Daily Fatalities continue to shrink
India has registered less than 40,000 daily new cases after six days. The number of daily new cases in the last 24 hours is 38,073. For the third day in a row, daily new cases have been sustained below the 50,000 mark. This assumes significance in the context of some countries reporting a very number i.e. as high as one lakh cases per day since the last 3-4 days. There has been a sustained decrease in the number of active cases over the past few weeks. For the 38th day today, recoveries have exceeded the daily new cases with 42,033 cases recovering in the last 24 hours. The Active Caseload has shrunk to 5,05,265. Present contribution of Active Caseload to India’s total positive cases stands at 5.88%, following a declining curve. The Recovery Rate has also, as a consequence, increased to 92.64%. Total Recoveries as of today is 79,59,406. The gap between recovered cases and active cases has widened to 74,54,141. 78% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Delhi has reported the maximum number of single day recoveries with 7,014 newly recovered cases. 5,983 people recovered in Kerala followed by 4,396 in West Bengal. 72% of the new cases are from 10 States and UTs. Delhi continues to report the highest daily new cases; 5,983, which is less than its previous day tally of 7,745 new cases. Delhi is followed by West Bengal with 3,907 new cases. Kerala’s daily case has declined to 3,593 while Maharashtra’s new cases have declined to 3,277 cases although they occupy the third and fourth spot in reporting daily new cases.448 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Fatalities have continued to decrease with less than 500 fatalities reported for the second day. Ten States/UTs account for nearly 78%.
For details:
Prime Minister’s remarks at Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Summit 2020
For details:
PM to unveil statue of Swami Vivekananda at JNU campus on 12th November 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi will unveil the life-size statue of Swami Vivekananda at the campus of Jawaharlal Nehru University on 12th November at 6:30 PM via video conferencing. Union Minister for Education will also be present on the occasion. The Prime Minister has always said that the ideals of Swami Vivekananda are as relevant today as they were during the life of Swami ji. The Prime Minister himself has often emphasized that serving the masses and empowering the youth of the nation strengthens the country physically, mentally, and spiritually as well as enhances the global image of the Nation. Prosperity and power of India reside in its people and, therefore, empowering all alone will take the nation towards achieving the solemn goal of a self-reliant India.
For details:
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman attends 1st BRICS Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman participated in the 1st BRICS Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under the BRICS Russian Chairmanship yesterday. The agenda of the meeting included discussions on the outcomes of G20 Saudi Presidency in 2020, a digital platform to encourage infrastructure investments and expansion of the membership of the New Development Bank. The Finance Minister observed that the G20, of which all BRICS countries are members, has delivered some very significant initiatives this year including the G20 Action Plan in response to COVID-19 which has provided broad guidance to navigate a collective global response to the crisis. Additionally, the G20 Debt Service Suspension Initiative ensured immediate support to address the liquidity needs of low-income countries. She further noted that BRICS members have played an important role in ensuring that concerns of emerging economies are appropriately reflected in these initiatives. On the ongoing international efforts to find a solution to the issue of taxation of digital economy, Smt. Sitharaman said that a consensus solution will play an important role in ensuring fairness, equity and sustainability of tax systems.
For details:
Union Minister of Culture (I/C) Shri Prahlad Singh Patel visits National Museum to review the preparations regarding re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions
Shri Prahlad Singh Patel, Union Minister of State for Culture (Independent Charge) visited National Museum yesterday to review the preparations regarding re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions from today, as per the SoPs issued by the Ministry.During the visit the Minister said that detailed directions have been issued to re-open the Museums, Art Galleries and Exhibitions from tomorrow. In view of this it was decided to review the arrangements made by National Museum. He expressed satisfaction with the preparations and complimented the entire team for the same. He mentioned that National Museum has taken several precautionary measures such as online tickets, temperature screening at the entrance among others. He urged all to provide their suggestions to improve the arrangement further and sought people’s cooperation in the process.National Museum, New Delhi will be re-opened for public from today,10 November, 2020 by following all the guidelines issued by various Ministries of Govt. of India. Other museums under Ministry of Culture will also follow the same.
For details:
Mukhtar Abbas Naqvi to inaugurate HunarHaat” at DilliHaat, Pitampura
HunarHaat will restart from tomorrow after a gap of about 7 months due to the Corona pandemic. Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi will inaugurate the HunarHaat at Delhi Haat at Pitampura with thetheme of “Vocal for Local” where indigenous exquisite products made from “Maati (clay), Metal and Machiya (wooden & jute products)” will be the major attraction. Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said that rare exquisite products made from clay, different metals and wooden products, products made from cane-bamboo, mesmerising pottery work etc will be available for display and sale at “HunarHaat”, being organised at Delhi Haat, Pitampura from 11th to 22nd November, 2020. The Indian indigenous industry has got tremendous boost after Shri Modi advocated to get “Vocal for Local”. The artisans involved in making these indigenous products are also being extended help through various institutions for attractive packaging of “Swadeshi products”. This is strengthening the mission of “AatmaNirbhar Bharat”. Shri Naqvi said that more than 100 stalls have been set up at this “HunarHaat”.
For details:
Startups offering medical equipment & aids catering to doctors’ safety during pandemic in the new normal
Can medical equipment be designed in a manner that it can keep doctors safe and cater to unique emergency requirements of the COVID 19 crisis? Several start-ups supported by the Department of Science and Technology (DST) are showing the way with stethoscopes that doctors can use without touching the patient, oxygen concentrator that can help the hospitals generate their in-house oxygen and portable and app-controlled IoT (Internet of Things) based ventilator system. Several Indian medical devices manufacturers and indigenous automation companies took up the pandemic as a challenge and came up with innovative designs of ventilators, portable respiratory aids or devices for contactless diagnosis and monitoring of the patients. Department of Science and Technology (DST), Government of India through its Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH) initiative scouted, evaluated and supported promising ventilator, respiratory aids and other vital medical equipment from 5 companies who have now taken their products to deployment stage.
For details:
29 Projects Approved Under Chairmanship of Shri Narendra Singh Tomar
Inter-Ministerial Approval Committee (IMAC) meeting chaired by Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for Food Processing Industries yesterday approved 21 projects, leveraging investment worth Rs 443 crores supported with a grant of Rs. 189 Crores under the Scheme for Integrated Cold Chain and Value Addition. 8 projects leveraging investment worth Rs 62 crores with grants of Rs. 15 cr under the BFL Scheme were approved in another meeting chaired by Union FPI Minister. Shri RameswarTeli, MoS, FPI was also present in the meeting. Shri Tomar said that these projects would benefit farmers and consumers. He urged the officers to expedite the implementation of approved projects. 21 projects are likely to generate employment for nearly 12600 people and benefit 200592 farmers. These projects are spread across the 10 states of Andhra, Gujarat, HP, J&K, Kerala, Nagaland, Punjab, Telangana, UK, UP. The Scheme for Integrated Cold Chain and Value addition infrastructure aims at arresting post-harvest losses of horticulture & non-horticulture produce & providing remunerative price to farmers. 8 projects approved in another meeting are likely to generate employment for nearly 2500 people.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
· Maharashtra: The downward trend of COVID-19 cases continued in Maharashtra on Monday. The state reported 3,277 new COVID-19 cases, which is the lowest since the June 23rd. Mumbai reported 599 new cases. Pune also recorded a significant dip at 631 new cases reported on Monday.
· Gujarat: Gujarat’s Coronavirus tally touched nearly 1.82 lakh cases on Monday with 971 fresh cases as the state Health Department data. Five persons, including one in Mehsana, succumbed to the viral infection on the day, taking the overall death toll to 3,768. At least 1,000 patients were discharged across Gujarat on Monday. So far, 1.65 lakh Covid-19 patients have recovered in the state.
· Rajasthan: Ahead of Diwali, active Covid-19 cases and daily new infections have started to rise again after declining rapidly in the second half of October. The state reported 1,858 new cases on Monday, as the number of active cases climbed to 16,542.
· Madhya Pradesh: Madhya Pradesh on Monday reported 809 fresh COVID-19 cases, taking the count of infections to 1,78,168, while six fatalities pushed the death toll to 3,034. A total of 681 patients were discharged from hospitals in the last 24 hours, taking the tally of recoveries to 1,67,084. Number of active cases in the state is 8,050.
• Chhattisgarh: The Chhattisgarh government on Monday directed officials to strictly implement the order of the National Green Tribunal (NGT) on the sale and use of firecrackers observing that excessive fireworks may trigger air pollution that could increase the spread of COVID-19. A state government order has restricted the period for bursting of crackers during festivals to only two hours. Chhattisgarh has 21,221 active Covid cases as on date.
• Assam: In Assam, 328 cases detected out of 28,526 tests conducted today, with positivity rate of 1.15%. 508 patients discharged & total cases are 2,09,117, State Health Minister tweeted.
· Manipur: In Manipur, Churachandpur doctors set up COVID-19 OT from own pocket due to a surge in number of patients.
· Meghalaya; In Meghalaya, total active COVID-19 cases are 1,024, total recovered cases 9,112 & new cases 28.
· Mizoram: After 11 days blockade on National Highway 306, Assam police escorted more than 20 trucks to Mizoram.
• Nagaland: With 29 new cases on Monday, Nagaland's COVID-19 positive cases reach 9,503. Active cases are 941 while recoveries are 8,423.
• Sikkim: Sikkim COVID-19 status is- cured & discharged- 3,839, active cases- 305, new cases- 51; Total cases till date are 4,308.
• Kerala: With local body elections around the corner, the State health department is worried whether the democratic exercise could trigger another Covid-19 wave in Kerala. All eyes are on the outcome of a plea filed by an independent MLA at the Supreme Court to postpone the poll, which is expected to be heard on next Monday. State expert committee for Covid-19 have observed that the possibility of formation of ‘election clusters’ similar to that of ‘Onam clusters’ could not be ruled out. Meanwhile, with the two-month long Sabarimala pilgrimage season is to commence from November 16, the government has issued health advisory to ensure strict compliance by pilgrims to standard protocols while trekking the hill shrine to prevent the spread of Covid-19.
• Tamil Nadu: Reopening of Tamil Nadu schools: Meeting with parents ends in deadlock; over 12,000 schools in TN on Monday, held a State-wide consultation to ascertain stakeholders’ opinion on reopening schools for students in classes 9 to 12. Tamil Nadu govt issues SOPs as museums reopen from November 10; the number of visitors to be allowed for entry per hour to be ascertained considering the physical distancing of six feet. Tamil Nadu reported 18 Covid-19 fatalities yesterday, lowest in nearly five months.
• Karnataka: The department of higher education has formulated the SOPs as per UGC guidelines, in view of the opening of degree, engineering, and diploma colleges in the state from Nov 17. KSRTC to run 1000 extra buses this festive season; advance reservation of tickets for the special and scheduled buses of KSRTC can be booked through 706 counters within Karnataka and in other states. Despite high footfall due to festival season, Bengaluru City reported 978 cases yesterday, which is the lowest in last 4 months.
• Andhra Pradesh: The government has set up a state-level steering committee to chalk out distribution of Covid vaccine. Orders have been issued for setting up a steering committee with a total of 18 members. Chief Secretary Neelam Sahni will be the Chairperson of the Committee; while Principal Chief Secretary of Health Department will act as Convener. Healthcare workers will be the first to be vaccinated against the novel coronavirus whenever a vaccine is ready for the public. Eight districts of Andhra Pradesh record less than 100 Covid-19 cases yesterday; meanwhile, 1,549 patients getting cured from the infection in the same period brought down active cases to 21,235. Overall, more than 8.16 lakh persons who tested positive for Covid-19 have recovered in the state.
• Telangana: 1267 new cases, 1831 recoveries & 4 deaths reported in the last 24 hours; out of 1267 cases, 201 cases reported from GHMC. Total cases: 2,52,455; Active cases: 18,581; Deaths: 1385; Discharges: 2,32,489 with a recovery rate of 92.09 per cent, while the countrywide recovery rate is 92.60 per cent.