হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিন সর্ভিস ইসঞ্জীভানি কন্সল্তেসন লাখ ৭ শুখ্রে
নোংমদা পেসেন্ত-দোক্তর ১০,০০০ হেন্না কন্সল্তেসন তৌবা মমাংগী ত্রেন্দ অসিনা নুমিৎ ১১নিদা লাখ ১গী ফিগর য়ৌবা ঙমখ্রে
07 NOV 2020 3:42PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না হৌদোরক্লিবা নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস ইসঞ্জীভানি ঙসিদি কন্সল্তেসন লাখ ৭ মপুং ফাখ্রে৷ খ্বাইদগী ইরোই লোইবা কন্সল্তেসন লাখ অমা অদু নুমিৎ ১১নিদা য়ৌবা ঙমখি৷ ও.পি.দি. সর্ভিসশিং ভর্চুয়েল্লী ওইনা ফংহন্নবা হোৎনরিবা মসিগী নোদেল দিজিতেল মোদেলিতী অসি য়াম্না থুনা মীৎচৎ তানখ্রে৷ নোংমদা ইসঞ্জীভানিদা কন্সল্তেসন ১০,০০০ কন্সল্ত তৌবগী রেকোর্দ লৈদুনা মসিনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাওবা ও.পি.দি. সর্ভিসশিংদা ওন্থোরক্লি৷
হেল্থ সর্ভিসশিং তৌবা ঙম্নবা ইন্নোভেতিব ইন্তরভেন্সন অমা ওইনা ইসঞ্জীভানিনা অপিকপা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা শাফু পীবা হৌখ্রে৷ তেলিমেদিসিন অসিনা পেসেন্তশিংদা কান্নবা পীবা খক্তা নত্তনা মসিনা তেলিমেদিসিন প্রেক্তিস তৌরিবা দোক্তরশিংগীদমক্তসু কান্নবা পীরি৷ ইসঞ্জীভানি অসিনা অখন্নবা মফম অমদা সর্ভিসশিং পীনবা দোক্তরগী অৱাৎপা অদু লৈহন্দ্রে অমসুং মসিনা জিওগ্রাফিকেল এরিয়া য়াম্না পাক চাওবা রাজ্যশিংদা মখোয়গী হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী হেন্না ফনা মেনেজমেন্ত তৌবা ঙমহল্লি৷ ইসঞ্জীভানিগী খুৎথাংদা মেদিকেল কন্সল্তেসন তৌবা পাম্লিবা পেসেন্তশিং অদু ভর্চুয়েল ক্যুদা লৈহল্লি অমসুং মখোয়গী ত্রন য়ৌরকপা মতমদা অতোপ্পা সহর অমদগী ওইরবসু অফংবা দোক্তর অমা হেক্তগা ভর্চুয়েল্লী ওইনা তান্নবা য়াগনি৷ ওনলাইন ও.পি.দি. কন্সল্তেসন খুদিংমক্না হিদাক লাংথকশিং নত্রগা দাইয়েগ্নোস্তিক ইনভেস্তিগেসনশিং তৌবা য়ানবা ইপ্রেস্ক্রিপসন অমা পী৷ কেরলা অমসুং তামিল নাদু রাজ্যশিংদা ইপ্রেসক্রিপসনশিং অসি নিংথীজনা চৎননবা সরকারগী ওদরশিং মাংজৌননা থোকখ্রে৷
মমাংগী মতম খরা অসিদা মধ্য প্রদেশ, গুজরাত অমসুং কর্নতাক রাজ্যশিংদা ইসঞ্জীভানি শিজিন্নবা অসি অসুক্কী মতিক কান্নবা ফংখ্রে৷ তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ. কেরলা অমসুং উত্তরাখন্দ রাজ্যশিংদা ইসঞ্জীভানি শিজিন্নবা অসি হান্নদগী হৌনা অসু্ক্কী মতিক ৱাংখ্রে অমসুং মমাংগী থা খরা অসিদা চাং নাইনা শিজিন্নখ্রে৷ ইসঞ্জীভানি অমসুং ইসঞ্জীভানি ও.পি.দি. প্লেতফোর্মশিংদা খ্বাইদগী ৱাংনা কন্সল্ত তৌবগী রেজিস্তর তৌখ্রবা মকোক থোংবা রাজ্য তরা অদুদি তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, কেরলা, হিমাচল প্রদেশ, আন্দ্র প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, গুজরাত, উত্তরাখন্দ, কর্নতাকা অমসুং মহারাস্ত্রনি৷ সেন্তর ফোর দিভেলপমেন্ত ওফ এদভান্স কমপ্যুতিং(মোহালি)গা লোইননা ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রাসয়না লেপ্পা লৈতনা কেপাবিলিতীশিং হেঙ্গহল্লি অমসুং রাজ্যগী এদমিনিস্ত্রেসনগা কন্সল্ত তৌবা মতমদা ইসঞ্জীভানিদা অনৌবা ফঙ্কসনশিং হাপচিল্লি৷
ইসঞ্জীভানি অসিনা জেনেরেল ফিজিসিয়নশিং অমসুং মেদিকেল স্পিসিয়েলিস্তশিংগা লোইননা ওনলাইন কন্সল্তেসন মখল অনি সপোর্ত তৌই, মখোয়শিং অদুদি দোক্তর-দগী-দোক্তর(ইসঞ্জীভানি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.) অমসুং পেসেন্ত-দগী দোক্তর (ইসঞ্জীভানি ও.পি.দি.) তেলি কন্সল্তেসন অদুবুনি৷ মমাংগী ভেরিয়েন্ত অদু ২০১৯গী নবেম্বর থাদা হৌদোকখ্রে অমসুং মসি অয়ুশমান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর(এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.) প্রোগ্রামগী য়াম্না মরু ওইবা পিল্লর অমা ওই৷ ইসঞ্জীভানি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. অসি ২০২২গী দিসেম্বর থা ফাওবগী মনুংদা ‘হব অমসুং স্পোক’ মোদেল অমদা হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর লাখ ১.৫দা চৎনগদৌরি৷ ‘স্পোক’শিং হায়বদি হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর(ঐচ.দবল্যু.সি.)দা তেলি কন্সল্তেসন সর্ভিসশিং ফংহন্নবা মেদিকেল কোলেজ অমসুং দিস্ত্রিক হেস্পিতালশিংদা দেদিকেতেদ ‘হব’শিং শেমগৎনবা রাজ্যশিংনা তঙাই ফদ্রে৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিদা ও.পি.দি.শিং হাংখিদবা মতমদা মহানবা লোকদাউনগী মতমদা চহী অসিগী এপ্রীল থাদা পেসেন্ত-দগী দোক্তর তেলি কন্সল্তেসন তৌবা য়ানবা অনিশুবা ভেরিয়েন্ত অমা ওইবা ইসঞ্জীভানি ও.পি.দি. হকশেলগী মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে৷
এম.ভি.
ঐচ.এফ.দবল্যু./ ইসঞ্জীভানি লাখ ৭/ নবেম্বর ৭ ২০২০/২

Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry’s telemedicine service eSanjeevani completes 7 lakh consultations
Recent Trend of over 10,000 Patient-Doctor Consultations per day helped reach the Last
1 lakh figure in 11 days
07 NOV 2020 3:42PM by PIB Delhi
eSanjeevani, the national telemedicine service set up by the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India, has completed 7 lakh consultations today. The last one lakh consultations have come up in 11 days. This novel digital modality to deliver OPD services virtually has been rapidly gaining popularity. With over 10,000 consultations being recorded on eSanjeevani per day, it is shaping into the largest OPD services set up in the country.
An innovative intervention to deliver health services, eSanjeevani has started making impact in smaller towns and rural areas. While telemedicine is beneficial for the patients, it also is favourable for the doctors practicing telemedicine as it limits the contact with patients who are present virtually. eSanjeevani has removed the requirement of doctor to be at a specific location to provide services, it enables States specially the ones with large geographical area, to better management of their human resources. Through eSanjeevani, patients desirous of seeking medical consultations are placed in a virtual queue and upon their turn can see a doctor who is available virtually but present in another city. Each online OPD consultation generates an ePrescription which can be used to buy medicines or go for diagnostic investigations. States like Kerala and Tamil Nadu have already issued government orders to ensure that ePrescriptions are honored.
Utilisation of eSanjeevani in States like Madhya Pradesh, Gujarat and Karnataka has gone up significantly in the recent past. In Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Kerala and Uttarakhand the utilisation of eSanjeevani has already been high and steady for past few months. The top ten States which have registered highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevaniOPD platforms are Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Kerala, Himachal Pradesh, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat, Uttarakhand, Karnataka and Maharashtra. Ministry of Health and Family Welfare, Government of India along with Centre for Development of Advanced Computing (Mohali) is consistently enhancing the capabilities and adding new functionalities in eSanjeevani in consultation with State Administrations.
eSanjeevani supports two types of online consultation with general physicians and medical specialists, these are Doctor-to-Doctor (eSanjeevani AB-HWC) and Patient-to-Doctor (eSanjeevani OPD) Tele-consultations. The former variant was rolled out in November 2019 and it is an important pillar of the Ayushman Bharat Health and Wellness Centre (AB-HWCs) programme. eSanjeevani (AB-HWC) is to be implemented in all the 1.5 lakh Health and Wellness Centres in a 'Hub and Spoke' model, by December 2022. States need to set up dedicated 'Hubs' in Medical Colleges and District hospitals to provide tele-consultation services to 'Spokes', i.e. Health & Wellness Centres (HWC). The Health Ministry rolled out eSanjeevaniOPD i.e. the second variant to enable patient-to-doctor teleconsultations in April this year during first lockdown when the OPDs across the country were closed owing to the COVID-19 pandemic.