হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
“২০২০ ফাওবগী মনুং অসিদা মসি লোইশিলহল্লসি”: চহী অসিগী লোইশিল্লকপা শরুক্তা কোবিদ শন্দোরকপা অসি থিংননবা প্রধান মন্ত্রীগী জন অন্দোলন মাই পাক্না চৎন্নবা দা.হার্শ বর্ধননা দিল্লীদা হায়খ্রে
জিলা ৬দা পোজিতিভিতী রেত হেঙ্গৎলকপা অসি চেকশিন্না য়েংশিননিংঙাই ওই
আর.এ.তি. নেগেতিব ওইরবা মীওইশিং করিগু্ম্বা মখোয়দা সিম্তোম উৎলকপা তারবদি মখোয় পুম্নমক শুংশোই শোইদনা তেস্ত তৌনবা খঙহনখ্রে
05 NOV 2020 5:17PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা দিল্লীগী এল.তি. রাজ্যপাল শ্রী অনিল বাইজাল অমসুং দিল্লীগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং, মেয়রশিং, মুনিসিপাল কম্মিস্নরশিং অমসুং দিস্ত্রিক মেজিসত্রেতশিং য়াওদুনা দিল্লীগী হকশেলগী মন্ত্রী এস.ঐচ. সতয়েন্দ্র কুমার জেনগা ঙসি ৱরি শানখ্রে৷
মাক্স উপ্পগী কান্নবশিং, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং অমসুং খুৎ-শা হাম্বগী কান্নবশিং অদু লাস্ত সিতিজনশিংদা খঙগল্লিবাী দন অন্দোলন অসি হৌদোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু থাগৎলদুনা দা. হার্শ বর্ধননা সরকার অসিনা পাইখৎলিবা চেকশিন থৌরাংশিং অসিনা লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ মাই পাক্না থেংনবদা অসিদা মতেং পাংলগনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷ হিরম অসিগী মতাংদা কোবিদতা শিজিন্ননবা রিপর্পোজিং দ্রগশিং শাবদা সাইন্তিসকী মথৌ অমসুং অসিগুম্বা দ্রগ কেন্দিদেৎশিংগী বাইও-রিপোজিতরী শেম্বগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু মহাক্না শন্দোক্না তাকখ্রে৷ মীয়ামশিংগী মরক্তা কোবিদ এপ্রোপিয়েত বিহেবিয়রশিং অদু লৈহন্নবা অমসুং চহী অসিগী লোইশিল্লকপা শরুক্তা লাইনা-লাইচৎ অসি শন্দোকপা থিংনবা ওফিসরশিং অদুদা মহাক্না হায়খ্রে৷ ২০২১গী ময়াই চল্লকপা শরুক ফাওবগী মনুংদা ফ্রন্তলাইন হেল্থকেয়রদা লৈরিবশিং য়াওনা মীওই কোতি ২০-২৫ ভেক্সিন কাপ্নবা সরকার অসিনা হোৎনরিবা অসিসু মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷.
দিল্লীগী কোবিদ ত্রাজেক্তরী অসি লৈবাক অসিগী ত্রাজেক্তরীগা চাংদম্নদুনা দা. হার্শ বর্ধননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “লাইনা অসিদগী ফরকপগী চাং অসি ভারতকী ওইনা ৯২%নি অদুগা দিল্লীগী ওইনা ৮৯%নি৷ লৈবাক অসিনা ১.৪৯% শিবা মতমদা দিল্লীগী ওইনা শিবগী চাং অসি ১.৭১% ওইরি৷”
দিল্লীগী অৱাং, সেন্ত্রেল, অৱাং-নোংপোক, নোংপোক, অৱাং-নোংচুপ অমসুং খা-নোংপোক্কী জিলাশিংদা পোজিতিব ওইবা কেস মশিং হেঙ্গৎলকপা অসিদা হেন্না মীৎয়েং চংনবা দা. হার্শ বর্ধননা ফোংদোকখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিদা দিল্লীনা লেপ্পা লৈতনা আর.এ.তি. অমসুং আর.তি.-পি.সি.আর. রেসিয়ো চাং ৱাংনা লৈরি-তেস্ত অদুগী ৭৭%দি আর.এ.তি.দা বেস তৌই অদুগা অমরোমদা আর.তি.-পি.সি.আর. অসিদা অপুনবা তেস্তকী ২৩% খক্তমক য়াওদুনা লৈরি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ রিজল্তশিং নেগেতিব ওইরে হায়না লান্না থোক্লকপা অসিনা কোবিদ নারিবা মীওইশিংদা লান্না চৎহনখিবা য়াই, মরম অদুনা আর.এ.তি. নেগেতিব মীওই পুম্নমক মতুং তারকপদা আই.এল.আই./সারি সিম্তোমশিং উৎলকপা তারবদি শুংশোই শোইদনা তেস্ত তৌনবা মহাক্না খঙহনখ্রে৷
নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিস কন্ত্রোল(এন.সি.দি.সি)গী দাইরেক্তর দা. সুর্জিৎ সিংহনা দিল্লীগী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা কোবিদকী ত্রাজেক্তরী অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই পুম্নমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷ দিল্লীগী তোঙান তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা কোবিদনা মরম ওইদুনা শিবগী মাইক্রো এনালাইসিস অমা মহাক্না পুথোকখ্র৷ লাক্লিবা হরাউ- কুহ্মৈ অমসুং ৱিন্তর সিজন অসিদা স্তেত হেল্থ ওথোরিতীশিং য়াম্না চেকশিন্না লৈনবা মহাক্না খঙহনখ্রে অমসুং কোবিদ পোসেন্তশিংগী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত হেন্না ফনা পাংথোক্ননবগীদমক মেদিকেল এক্সপর্তশিংগী কম্মিতী অমা শেম্ননবগীদমক মহাক্না হায়জখ্রে৷
হরাউ-কুহ্মৈ সিজন অসি মতম শাংনা লৈবা অমসুং ইন্তর-স্তেত ত্রান্সপোর্ত মথৌ তৌরকপা অসিনা মরম ওইরগা থোকলকপা য়াবশিং অদুগীদমক এক্সপর্তশিংনা দিল্লীগী লৈঙাক শাশন য়াম্না চেকশিন্না লৈহনখ্রে হায়না শ্রী অনিল বাইজালনা ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ অসিদা আই.ই.সি. কেমপেন্দশিং অসিনা মাই পাক্না মীয়ামগী শাজৎ হোংহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্কী থাজবা অদু ফোংদোকখ্রে৷ লাইনা শন্দোরকপা অসি কা হেন্না ফনা লাকশিন্দুনা থম্ননবগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিংদা অহোংবা লাক্নবা লৈঙাক অসিনা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ন্যু দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস. অমসুং অতোপ্পা সেন্ত্রেল হোস্পিতালশিংদা হৌজিক লৈরিবা আই.সি.য়ু. ফমুং মশিং অসি চল্লক্তবা অসিনা মরম ওইদুনা ফমুং মশিং হেঙ্গৎনবা কেন্দ্রদা শ্রী সতয়েন্দ্র জেননা হায়জখ্রে৷
ইফেক্তিব ওইবা কন্ত্রেক ত্রেশিং অসি শোক্না শম্নরুবা মীওই ময়াম অমা ত্রেশিং তৌবা খক্তা নত্তনা অহানবা পুং ৭২ অদুগী মনুংদা এক্সর্সাইস মপুং ফানা তৌদুনা মশা মতোম্তা ত্রেশিং তৌবা য়াই হায়না কেন্দ্রগী হকশেলগী সেক্রেতরী শ্রী রাজেস ভুসননা ফোংদোকখ্রে৷ অরুবা ফিভমদা লৈরিবা পেসেন্তশিং ধৌলা-কোন্দা আই.সি.য়ু. ফমুং ১২৫ লৈরিবা দিফেন্স মেদিকেল হোস্পিতাল ফেসিলিতী অদুদা হোংদোক্নবা দিল্লী লৈঙাক্তা মহাক্না হায়জখ্রে৷
দিল্লীগী চীফ সেক্রেতরী শ্রী ভিজে কুমারনা মহাক্কী ওফিস্তগী ভর্চুয়েল্লী ওইনা শরুক য়াখ্রে৷ এদিস্নেল সেক্রেতরী(হেল্থ) শ্রীমতি আর্তি অহুজা অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াখি৷

Ministry of Health and Family Welfare
“Let’s end it by 2020”: Dr. Harsh Vardhan exhorts Delhi to implement Prime Minister’s Jan Andolan successfully to blunt the momentum of COVID by the end of the year
Rise in Positivity Rate across 6 districts key Point of Concern
Presses for mandatory testing of all RAT negative persons if they develop ILI/SARI symptoms
05 NOV 2020 5:17PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today interacted with Sh. Anil Baijal,Lt. Governor, Delhi and Sh. Satyendra Kumar Jain,Delhi Health Minister in presence of senior officials, Mayors, Municipal Commissioners and District Magistrates of Delhi.
Lauding Prime Minister Sh. Narendra Modifor starting the Jan Andolan to make the last citizen aware of the virtues of wearing masks, physical distancing and hand washing, Dr. Harsh Vardhan highlighted that the whole of government approach has helped the country curb the COVID crisis effectively.In this regard, he detailed about the role of scientists for repurposing drugs for use in COVID and formation of bio-repository of such drug candidates. He urged the officers to instil COVID appropriate behaviour among the masses and blunt the momentum of the infectious disease by the end of the year, so that it loses its potency.He also reiterated the government’s commitment to vaccinate 20-25 Crore citizens including those involved in frontline healthcare by mid-2021.
Comparing the COVID trajectory of Delhi with that of the country, Dr. Harsh Vardhan said, “The recovery rate of India is currently more than 92% while that of Delhi is 89%. Against a national case fatality rate of 1.49%, Delhi continues to have a fatality rate of 1.71%.”
Dr. Harsh Vardhan expressed particular concern over the surge in number of cases and thehigh positivity rate in the North, Central, North East, East, North West and South East districts of Delhi. The Union Minister was also informed in this respect that Delhi continues to have a highly skewed RAT to RT-PCR ratio - 77% of the tests are RAT based while RT-PCR comprises only 23% of the total tests. Noting that false negative results might give way to complacency among the COVID infected, he pressed for mandatory testing of all RAT negative persons if they develop ILI/SARI symptoms afterwards.
Dr. Sujeet Singh, Director, National Centre for Disease Control (NCDC) apprised everybody present on the trajectory of COVID in the various districts of Delhi. He also presented a micro-analysis of COVID deaths in the various hospitals of Delhi. He cautioned the State health authorities to be alert inthe forthcoming festive and winter season and requested for the formation of a committee of medical experts for better clinical management of COVID patients.
Sh. Anil Baijal noted that Delhi administration has been cautioned by experts about possible surges because of ongoing festive season and facilitation of inter-state transport. He expressed hope that the IEC campaigns would be successful in changing public behaviour towards COVID. He also informed that the administration is working to inculcate changes in Standard Operating Procedures for more efficient containment of the disease spread.
Sh. SatyendarJain requested the Centre to increase the number of ICU beds in AIIMS New Delhiand other Central Hospitals to augment the present capacity which has come under strain.
Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretarynoted that effective contact tracing is achieved by not only by tracing a large number of contacts but also by completing the exercise within the first 72 hours itself. He requested the Delhi Administration to shift patients requiring critical care to the Defence Medical Hospital Facility in Dhaula-Kuan that has provision for 125 ICU beds.
Sh. Vijay Kumar Dev, Chief Secretary, Delhi attended the meeting virtually from his office. Smt. Arti Ahuja, Addl. Secretary (Health) and other senior officials of the Ministry were also present in the meeting.