AYUSH
Ayurveda has some positive news for Sleep-deprived
03 NOV 2020 12:31PM by PIB Delhi
If you have come across the recent spate of news stories about the terrible effects of long-term sleep deprivation and are worried about you yourself missing out on the recommended 7 to 8 daily hours of shut-eye, there is some re-assurance coming your way from India’s traditional healthcare wisdom. The broad area of study called ‘anidra’ in Ayurveda deals with sleep-deprivation and related conditions, and it offers some time-tested solutions.
A recent case study published in AyuHom, the research journal of North Eastern Institute of Ayurveda & Homeopathy, Shillong has brought out new evidence in support of Ayurveda’s efficacy in resolving anidra- related issues. The case study is authored by Gopesh Mangal, Associate Professor & Head, PG Department of Panchkarma, National Institute of Ayurveda (NIA), Jaipur along with Nidhi Gupta and Pravesh Srivastava, both PG Scholars in the PG Department of Panchkarma at the NIA.
Medical Science has linked inadequate sleep to a number of health problems ranging from obesity to lowering of immunity. Ayurveda also considers nidra or sleep as extremely significant to health. It is, in fact, described as one among the trayoupastambha or the three supportive pillars of life. Ayurveda also considers nidra as one of the essential dimensions for happiness and good life. Nidra leads to a relaxed mental state. Anidra can be clinically corelated with Insomnia which is a common sleep problem worldwide. According to World Health Organization (WHO), health is a state of complete physical, mental or social well being and not merely the absence of disease, and sleep is one its essential pre-requisites. In the present times of erratic lifestyles, stress and other unpredictable environmental factors, quality of sleep has deteriorated for a large number of people. According to the estimates of the National Sleep Foundation of America, 1/3rd of people the world over suffer from sleep disorders.
Against this backdrop, the potential of traditional Panchkarma therapy of Ayurveda to resolve the problems of anidra cannot be over-emphasised. Returning to the case study, its results provide evidence to the effectiveness of the Ayurveda.
The study report states that the Ayurveda treatment led to a remarkable improvement in the patient’s condition in terms of sleep. The study included thorough examination and assessment grading before and after treatment of all the symptoms which were selected for assessment. This included Yawning, Drowsiness, Fatigue, Quality of Sleep etc., and improvements were noticed in all the parameters.
The case study, thus, puts forward another instance of Shirodhara with Ashwagandha Taila accompanied by Shamana Chikitsa playing a beneficial role in the management of anidra.
Reference: AYUHOM (ISSN 2349-2422) (Vol 6, Issue 1), a peer reviewed bi-annual research journal of Ayurveda & Homoeopathy published by North Eastern Institute of Ayurveda & Homoeopathy (NEIAH), Shillong, Meghalaya-793018.

আয়ুশ
তুম্বা ৱাৎপা মীওইশিংগীদমক্তা আয়ুর্বেদনা নুংঙাইবা পাউ পুরক্লি
03 NOV 2020 12:31PM by PIB Imphal
করিগুম্বা অদোমনা মতম শাংনা তুম্বা ৱাৎপনা মরম ওইরগা থোকহল্লকবা য়াবশিংগী মরমদা হন্দক ফোঙখিবা মশিং য়াম্লবা ‌ই-পাউ কয়া তাখ্রবা ওইরবদি অমসুং নোংমদা পুং ৭তগী ৮ ফাওবা তুমগদবা অসিদা কাইরকপা অসিনা ৱাখল ৱারবদি, ভারতকী য়েলহৌঙৈদী লৈরক্লবা হেল্থকিয়রগী লৌশিং অসিদগী অদোমগী মতেং পাংনবা লম্বী থোরক্লি। আয়ুর্বদনা স্তদী তৌরিবা ‘অনিদ্রা’ কৌবা হিরম অসিনা তুম্বা ৱাৎপা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা কন্দিসনশিংগী মতাংদা নৈনরি অমসুং মসিনা কান্নরবা সোলুসন খরা পীরি।
নোর্থ ইস্তর্ন ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ এন্দ হোমিওপেথী, শিল্লোংগী রিসর্চ জর্নেল, আয়ুহোমদা হন্দক্তা ফোঙখিবা কেস স্তদী অমনা অনিদ্রা- মরী লৈনবা সমস্যাশিং কোকহনবদা আয়ুর্বেদনা মাই পাকপা ঙমখিবগী অনৌবা খুদম-চাদম পুথোরকখি। কেস স্তদী অসি জাইপুরগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদা (এন.আই.এ.)গী পঞ্চকর্মগী পি.জি. দিপার্তমেন্তগী এসিসিএৎ প্রোফেসর অমসুং হেদ ওইরিবা গোপেশ মঙ্গল অমদি এন.আই.এ.গী পঞ্চকর্মগী পি.জি. দিপার্তেন্তগী পি.ই. স্কোলর ওইরিবা নিধি গুপ্তা অমসুং প্রবেশ স্রিবাস্তবা অনিগা লোয়ননা ইখিবনি।
মেদিকেল সাইন্সনা তুম্বা ৱাৎপা অসি ওবেসিতীদগী হৌরগা ইম্ম্যুনিতী শোনবা অসিগুম্বা মখল কয়াগী হকশেলগী সমস্যা কয়াগা মরী লৈনহল্লি। আয়ুর্বেদনসু নিদ্রা নত্রগা তুম্বা অসি হকশেলদা য়াম্না চাউনা মরু ওই হায়না লৌরি। তশেংবদি মসি ত্রয়োপস্তম্ভ নত্ত্রগা পুন্সিগী য়ুম্বী অহুমগী মরক্তা অমনি হায়না ফোঙদোক্লি। আয়ুর্বেদনা নিদ্রা অসি হরাও-তয়াম্বা অমসুং অফবা পুন্সি মহিং অমদা হিংনবা তঙাই ফদবা হিরম অমনি হায়নসু লৌরি। নিদ্রানা ৱাখলবু পোথাহল্লি। অনিদ্রা অসি ক্লিনিকেল ওইনা মালেম পুম্বদা থেংনরিবা তুম্বা য়াদবগী সমস্যা অমা ওইরিবা ইনসোম্নিয়াগা মরী লৈনৈ। ৱর্ল্দ হেন্দ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী মতুং ইন্না হকশেল হায়বা অসি হকচাং, ৱাখল নত্ত্রগা হরাও নুংঙাইবা পুন্সি অমগী ফীভম অদুবুনি অমসুং মসি লাইনা নাদবা অদু খক্তা নত্তে মসিদা তুম্বা হায়বা অসি তঙাই ফদবা মচাক অমা ওইরি। হৌজিক মতম অসিদা করি থোক্কনি তম্বা ঙমদবা পুন্সি মহিং, ৱাখল ৱাবা অমসুং মহৌশাগী ওইবা তম্বা ঙমদবা ফেক্তরশিং অসিনা অয়াম্বা মীওই কয়াগী তুম্বদা অকাইবা থোকহল্লি। নেস্নেল স্লীপ ফাউন্দেসন ওফ অমেরিকাগী মতুং ইন্না মালেমগী মীওই ১/৩দি তুম্বগা মরী লৈনবা অনাবশিং নারি।
খুদোংচাদবা অসি য়েংলগা আয়ুর্বেদকী য়েলহৌঙৈদগী লৈরক্লবা পঞ্চকর্মগী থেরাপী অসিনা অনিদ্রাগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা পোতেন্সিএল অদু হেন্না মরু ওইনা লৌশিনবদি য়াদে। অদুবু কেস স্তদী অসিগী ফলশিং অসিনা আয়ুর্বেদকী কান্নবগী খুদম-চাংদম অদু উৎলি।
স্তদী অসিগী রিপোর্তনা হায়রি মদুদি আয়ুর্বেদগী লায়েং অসিনা অনাবা মীওইগী তুম্বগী মওং-মতৌদা চাউনা ফংগৎলকপা ঙমহনখি। স্তদী অসিদা কুপ্না একজামিনেসন তৌবা অমসুং এসেসমেন্ত তৌনবা খনগৎলবা লাইওং পুম্নমক লায়েংবা হৌদ্রিঙৈদা অমসুং লোইরবা মতুংদা তাঙ্কক নাইনা এসেসমেন্ত তৌবা য়াওরি। মসিদা হকাম চনবা, উইবা, হকচাং চোকথবা, তুম্বগী ক্বালিতী অসিনচিংবা য়াওরি অমসুং পেরামিতর পুম্নমক্তা ফগৎলকপশিং অদু য়েংশিনখি।
কেস স্তদী অসিনা শিরোধারাগা অশ্বগন্ধা তেল লোয়ননা শামন চিকিতসানা অনিদ্রা ফহনবদা কান্নরবা থৌদাং অমা লৌরি হায়নসু তাক্লি।
রিফরেন্স: নোর্থ ইস্ত্রন ইন্সিতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ এন্দ হোমিওপেথী (এন.ই.আই.এ.এচ.) শিল্লোং, মেঘলয় – ৭০৩০১৮না ফোঙবা আয়ুর্বেদ অমসুং হোমিওপেথীগী বাই-এন্যুএল রিসর্চ জর্নেলগী পীয়র রিভ্যু অমা ওইরিবা আয়ুহোম (আই.এস.এস.এন ২৩৪৯-২৪২২) (ভোল্যুম ৬, ইসু ১)