আয়ুশ
স্ত্রেতেজিক পোলিসী য়ুনিৎঃ আয়ুশ মন্ত্রালয়না আয়ুশ সেক্তরবু তুংগী শাম শানবগীদমক লৌখৎলকপা খোঙথাংশিংগী মনুংদা অমা
01 NOV 2020 1:33PM by PIB Imphal
আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং এম./এস. ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা আয়ুশ সেক্তরবু প্লান তৌরবা সিস্তেমেতিক ওইনা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক "স্ত্রেতেজিক পোলিসী অমসুং ফেসিলিতেসন ব্যুরো (এস.পি.এফ.বি.)" কৌবা স্ত্রেতেজিক পোলিসী য়ুনিৎ অমা শেম্নবগীদমক অপুনবা খোঙথাং অমা লৌমিন্নগনি। হায়রিবসি আয়ুশ সেক্তরগী স্তেক হোল্দিং গ্রুপশিংগা লোইননা তুংদা মখা তানা চঙশিনবা য়ানবগীদমক মন্ত্রালয় অসিনা লৌখৎলকপা খোঙথাংশিংগী মনুংদা অমনি।
এস.পি.এফ.বি. লিংখৎপগী থবক অসি আয়ুশ সিস্তেম অসি তুংগী শেম শাদুনা লৈহনগদবা মাংজিল থানা য়েংবা খোঙথাং অমনি। হায়রিবা ব্যুরো অসিনা মন্ত্রালয় অসিবু স্ত্রেতেজিক অসুং পোলিসী শেম্বগী খোঙথাংদা মতেং পাংদুনা সেক্তর অসিগী তৌবা ঙম্বদা মপুং ফাহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি অমসুং গ্রোথ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনগনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মালেমগী মীয়ামগী পুন্সিরোলদা অহোংবা অমা পুরক্নবা মুত্থৎপা য়াদ্রবা খোঙ্গুল অমা থম্লকপা মতমদা অসিগুম্বা লাল্লোং অসি আয়ুশ সেক্তরগী স্তেকহোল্দিং গ্রুপশিংদা চাউনা মতেং পাংগনি।
প্রোজেক্ত অসিগী মপাং অমা ওইনা, এম./এস. ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা মন্ত্রালয় অসিগা হীরম কয়াদা ব্যুরো অসিগী থবক্কী প্লান য়াৎপদা পুনগনি অমসুং মসিগী অতেনবা অমসুং অশাংবা মতমগী পান্দম লেপকনি। ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা য়াম্না ত্রেন তৌরবা অমসুং এক্সপর্ত রিসোর্স কয়া থাদদুনা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী প্লান কয়া পায়খৎকনি।
এস.পি.এফ.বি.না পায়খৎপা থৌরাংশিংগী মনুংদাঃ
১. নোলেজ ক্রিএসন অমসুং মেনেজমেন্ত,
২. স্ত্রেতেজিক অমসুং পোলিসী শেম্বদা মতেং পীবা,
৩. স্তেৎ পোলিসী বেঞ্চ মার্কিং: ভারত্তা আয়ুশ সেক্তরগা মরী লৈননা মান্নবা চৎন-পথাপ/কাংলোন শেম্নবা স্তেৎ পোলিসী বেঞ্চ মার্কিং লৌখৎপা,
৪. ইনভেস্তমেন্ত ফেসিলিতেসনঃ ইনভেস্তমেন্ত কেস অমসুং এম.ও.য়ু.শিংগী য়েংশিনবা অমসুং য়ানবা পুরকপা, অমসুং তোঙান-তোঙানবা বিভাগ, ওর্গনাইজেসন অমসুং রাজ্যশিংগা খুৎশম্নবা।
৫. খুদোংচাদবা কোকহনবাঃ ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা কম্পেনী অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংগা রাজ্য অমসুং অতোপ্পা সব সেক্তরশিংগী খুদোংচাদবা কয়াদা থবক পায়খৎকনি।
ব্যুরো অসিনা পায়খৎপা য়াবা অখন্নবা থবকশিংগী মনুংদা ইন্তর মিনিস্তরিএল গ্রুপশিংগী প্রোজেক্ত য়েংশিনবা, স্কিল দিবেলপমেন্তকী খোঙথাংশিং, ত্রেতেজিক ইন্তেলিজেন্স রিসর্চ য়ুনিৎ লিংখৎপা অমসুং ইন্নোবেসন প্রোগ্রাম লৌখৎপনি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না ব্যুরো অসিদা ইনভেস্তমেন্ত প্রোপোজেলশিংদা, খুদোংচাদবা অমসুং ৱাহংশিংদা, অমসুং পীরিবা থবকশিং অসি পায়খৎনবা ইনভেস্ত ইন্দিয়াদা শেল থাদবদা মতেং পাংগনি। মন্ত্রালয় অসিনা ব্যুরো অসিবু তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং হায়বদি ইন্দস্ত্রী এসোসিএসন, মন্ত্রালয় অসিগী এফিলিএৎ বোদীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎশিংগা মরী শেমগৎনবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি।
এস.পি.এফ.বি. অসি মতীক চাবা আই.তি.গী শৌঙাক অমা ওইরিবা সেক্তর খুদিংমক্কী আয়ুশ গ্রিদ লিংখৎপা, আয়ুশ এজুকেসনবু মোদর্ন লাইনশিংদা পুশিনবা, আই.সি.দি. ফ্রেমৱার্ক্তা দাইগ্নোস্তিক্স অমসুং তর্মিনোলোজীগী মালেমগী থাক্তা শেমগৎপা অমসুং আয়ুশ দ্রগ কন্ত্রলোলগী ভর্তিকেল অমা শেমগৎপগুম্বা তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী নৌবা মন্ত্রালয় অসিনা আয়ুশ সিস্তেম্বু ২১শুবা চহী চাদা হকশেলগী থবকশিংগী ময়োলদা চঙবা ঙম্নবা লৌখৎপা খোঙথাংনি, হায়রিবসিগী মনুংদা কয়া অমনি খুমাং চাউশিনখ্রে অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপগী তাংকক্তা লৈখ্রে।
২০১৪দা আয়ুশ সিস্তেম তরেৎকী তোঙানবা মনীং তম্বা মন্ত্রালয় অমা শেমখিবনা হায়রিবা ভারতকী মেদিসিন সিস্তেম অসি খুমাং চাউন্নবগী লম্বেলদা পুরকখ্রে। মসিগী মতুং চহী তরুক অসিনা ভারতকী মীয়ামগী হকশেলদা চাউনা মতেং পাংবগী মশক উবা ফংখ্রে। তোঙান-তোঙানবা নৈনবা কয়াদগী অমসুং রিপোর্তশিংদগী ফংবা আয়ুশ সেক্তরগী হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা ফংবা মশক্না তাক্লে মদুদি মমল হঙবা অমসুং লায়না ফংবা আয়ুশ সিস্তেমগী পাম্বৈ অসি খুন্নাই অসিগী অয়াম্বা শরুক্না হকশেলগী পেন্নিংঙাই ওইবা থাক অমা ফংহনবদা উপাই ওইরি।

AYUSH
Strategic Policy Unit: One among the steps initiated by the Ministry of AYUSH to make the Ayush sector future-ready
01 NOV 2020 1:33PM by PIB Delhi
Ministry of AYUSH and M/s Invest India will form a collaboration to set up a strategic policy unit called “Strategic Policy & Facilitation Bureau (SPFB)” to facilitate planned and systematic growth of the Ayush Sector. This is among the various steps which the Ministry has initiated to chart future directions along which the stake-holding groups of the Ayush Sector can move.
Setting up of the SPFB is a forward-looking step which will make the Ayush systems future-ready. This Bureau will support the Ministry in strategic and policy making initiatives that shall help pave the way to reach the full potential of the Sector and stimulate growth and investment. At a time when the Covid-19 pandemic is leaving indelible imprints in the health-seeking behaviours of people around the world, such a strategy unit can be of immense support to the stake-holding groups of the Ayush Sector.
As a partner in the project, M/S Invest India would collaborate extensively with the Ministry to frame the work plan of the Bureau and define its short-and long-term targets. Invest India would deploy highly trained and expert resources to implement and execute the plans of the Ministry of AYUSH.
The activities to be undertaken by the SPFB would include :
1. Knowledge Creation and Management,
2. Strategic & Policy-Making Support,
3. State Policy Bench marking: Undertaking State Policy bench marking to formulate uniform guidelines/regulations regarding AYUSH sector in India,
4. Investment Facilitation: Follow up and facilitation of investment cases and MoUs, and coordination among different Department, organisations and States.
5. Issue Resolution: Invest India would work with companies and other institutions on issue resolution across States and among various sub-sectors.
Some of the Specific Deliverables of Bureau would include project monitoring for Inter-Ministerial Groups, Skill Development Initiatives, setting up Strategic Intelligence Research Unit and initiating an Innovation Program.
The Ministry of AYUSH would assist the Bureau in responding to investment proposal, issue and queries and fund Invest India for undertaking activities assigned. The Ministry will also support the Bureau in building links with various stakeholders such as industry associations, affiliate bodies of Ministry and Industry representation.
The SPFB is the latest in a series of steps – like setting up the comprehensive IT backbone called Ayush Grid for the entire Sector, streamlining of Ayush Education on modern lines, evolving global standards for Ayush systems for diagnostics and terminologies in the ICD framework and setting up a vertical for Ayush Drugs Control – initiated by the Ministry to enable the Ayush systems to move into the centre-stage of healthcare activities in the 21st century, many of which have already progressed into the implementation phase.
Carving out an independent Ministry for the seven Ayush systems in 2014 has put these Indian Medicine Systems on a trajectory of accelerated growth. The six years that followed have seen the potential of these being tapped on an unprecedented scale to address some of the long-standing challenges of public health in India. The picture that emerges from various studies and reports on the Ayush Sector in this period indicates that the affordable and easily accessible solutions of Ayush systems are a boon to large sections of the society in their pursuit of maintaining satisfactory levels of health.