প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রী কেশুভাই পতেলনা নোঙ্গাখিবদা প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেলগী ৱারোল
29 OCT 2020 4:20PM by PIB Imphal
ঙসি লৈবাক অসিগী, গুজরাত লমদমগী অথোইবা মচা অমা ঐখোয় ময়াম পুম্নকপু থাদোক্লম্লগা য়াম্না লাপ্না চৎখ্রে। ঐখোয় খুদিংমক্কী নুংশিজরবা, ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা কেশুভাই পতেলজীনা নোঙ্গাখিবা অসি ঐহাক য়াম্না নুংঙাইজদে, চপ লেপ্তুনা লৈরে। কেশুভাইনা থাদোক্তুনা চৎখিবা অসি ঐহাক্কী ইপামক্না থাদোক্তুনা চৎখিবগুম্লে। মহাক্না লৈখিদবা অসিদা কৈদৌনুংদা অমুক হন্না মপুং ফাবা ঙম্লরোইদবা মাংজবনি। চহি ৬০মুক্কী ওইনা মীয়ামগী ওইনা হিংবা পুন্সি অমদি অমত্তা ওইবা মওংদা অমত্তা ওইবা পান্দম-লৈবাকপু নুংশিবা, লৈবাক্কী ফনবা অসি ওইরি।
কেশুভাই অসি অথোইবা মওংদা মীতিক-মীরৌ ফবগী মতিক-ময়াই চেল্লম্মি। মওং অমদা য়াম্না ইং-তপ্পা হৌন-লোনচৎ চৎপা অমদি মায়কৈ অমদনা ৱারেপ লৌনবগীদমক্তা চপ য়ুংনা লেপ্পা ঙম্বগী ৱাখল্লোন চেনবা অসি মহাক্কী থোইদোক-হেন্দোকপা মতিক-ময়াই ওইরম্মি। মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী মিৎকুপ খুদিং খুন্নাইগীদমক্তা, খুন্নাইগী মীওই কাংলুপ খুদিংগী থৌগল তৌবগীদমক্তা কত্থোক্লমখি। মহাক্কী থবক খুদিংমক অসি গুজরাতপু চাউখৎনবগীদমক্তা তৌরম্মি, মহাক্কী ৱারেপ খুদিংমক গুজরাতকী মীওইশিংবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা ওইরমখি। য়াম্না অচম্বা লৌমীগী ইমুংদগী থোরকপা ঐখোয়গী কেশুভাই অসি, লৌমীগী, লাইরবগী অৱাবা খঙবিরমখি। লৌমীশিংগী য়াইফনবা তৌবনা খ্বাইদগী মরুওইনা লৌরম্মি। এম.এল.এ. ওইরিঙৈদা, সাংসদতা লৈনা-লৈনা মন্ত্রী নত্রগা মুখ্যমন্ত্রী ওইনা-ওইনা কেশুভাইনা মহাক্কী স্কীমশিং শেম্বদা, মাগী ৱারেপ লৌবদা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিংনা খ্বাইদগী হেন্না মরুওইনা লৌখি। খুঙ্গং, লাইরবা, লৌমীগী পুন্সি অসি লায়হন্নবগীদমক্তা মহাক্না থবক তৌখি, মরৈবাক নুংশিবগীদমক্তা অমদি মীবু নুংশিবিবগী ফীদমশিংগা লোয়ননা পুন্সি চুপ্পা হিংলবদি, মীরোল কয়া মথং-মথং ইথীল অদুম্মক পীখিগনি।
কেশুভাইনা গুজরাতপু য়াম্না নিংথিনা অমদি য়াম্না হকচিন্না খঙলম্মি। মহাক্না জনসঙ্ঘ অমদি ভাজপা অসি গুজরাতকী মফম খুদিং য়ৌহল্লম্মি, হিরম খুদিং ফগৎহল্লম্মি। ইমর্জেন্সীগী নুমিৎশিংদা কেশুভাইনা মতৌ করম্না লৈঙাক অসি ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক্তা লান্থেংনবদা অঙম্বা থাদুনা হোৎনখিবা অদু ঐহাক নিংশিংলি।
কেশুভাইনা ঐগুম্বা অচম্বা থৌমী কয়াশিংবু য়াম্না তাকপি-তম্বিরমখি, মতম পুম্নমক্তা লমজিং-লমতাকপিরমখি। প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদসু ঐহাক্কা মখা তানা পাও ফাওনখি। গুজরাত্তা চৎপা মতমদা তাঞ্জা হেক ফংবগা মহাক্কী য়াইফ-থৌজাল লৌনবা চৎখি।
হন্দক য়চোল খরগী মমাং অসিমক্তদা সোমনাথ ত্রস্তকী ভর্চুএল ওইবা মীফমদসু য়াম্না কুইনা ৱারী শান্নখি অদুগা য়াম্না হরাওনসু উখি। কোরোনাগী মতম অসিদা ফোন্দা কয়ারক হন্না মহাক্কা ৱারী শান্নখি, ঐহাক্না মহাক্কী হকশেলগী মতাংদা হংখি। চাউরাক্না চহি ৪৫মুক নক্না খঙনদুনা লোইনদুনা লুপ তৌমিন্নরকপা ওইরো, লান্থেংনবা ওইরো, সিস্তেমগী হিরমদা ওইরো, থৌদোক কয়া অমা ঙসি পুল্লপ ওইনা নিংশিংলক্লি।
ঙসি ভাজপাগী থৌমী খুদিংমক ঐহাক্কুম্না য়াম্না নুংঙাইত্রি। ঐহাক্না কেশুভাইগী ইমুং-মনুংদা মীনুংশি উৎচবগা লোয়ননা মহাক্কীদমক্তা ৱাবিরিবশিংগীদমক্তা লেপচরি। ৱারবা মতম অসিদা ঐহাক্না মহাক্কী ইমুংগা লেপ্তনা পাও ফাওনরি।
ঐহাক্না ঈশ্বরগী মফমদা কেশুভাইবু মহাক্কী খুয়াখাদা চংজফম পীবিনবা, মহাক্কী থৱাই-মীরেল অদু ইংনা-চিক্না থম্বিনবা খুরুমজরি।
ওম শান্তী!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message on the demise of Shri Keshubhai Patel
29 OCT 2020 4:20PM by PIB Delhi
Today, a great son of the country and of the Gujarat has left us. I am saddened and shocked by the passing away of our beloved Keshubhai Patel. The passing away of Keshubhai is like the departure of a father figure to me. His death is such a great loss to me; and this void can never be filled. In about 6 decades of his public life, he had a single goal: nationalism - welfare of the country.
Keshubhai was rich in terms of his personality. On the one hand, he was very soft and humble in his behaviour and on the other hand, his determination to take decisions was pretty strong. He had dedicated his life to the society and to serve every section of the society. His every task was for the development of Gujarat and his decision was to empower every Gujarati.
Our Keshubhai, who belonged to a very simple farmer family, understood the sufferings of the farmers and the poor. The welfare of the farmers was paramount for him. Keshubhai, as an MLA, as an MP, as a Minister or as the Chief Minister, had always given the topmost priority to the interests of farmers in his decisions and policies. The work he had done to make the lives of the villagers, the poor and the farmers better and the ideals of nationalism and public devotion that he carried throughout his life would continue to inspire several generations.
Keshubhai was familiar with every part of Gujarat. He had taken the Jana Sangh and the BJP to every corner of Gujarat, strengthening it in every region. I still remember how during the Emergency, Keshubhai had fought with all his efforts to save democracy.
Keshubhai had taught and always guided several ordinary workers like me a lot. I had remained in constant contact with him even after becoming the Prime Minister. Whenever I had the opportunity to visit Gujarat, I used to go and seek his blessings.
Just a few weeks ago, I had a very long conversation with him during the virtual meeting of Somnath Trust and he looked very happy. During this period of Corona, I also had several conversations with him over the phone; I used to keep asking about his health. Nearly 45 years of knowing him closely, be it the organization, struggle, or about the system; today various incidents and events are flashing through my memory.
Today every BJP worker is in grief just like me. My condolences are with Keshubhai's family and his well-wishers. At this moment of grief, I am in constant touch with his family.
I pray to God to give Keshubhai a place at his feet and may the departed soul rest in peace.
Om Shanti!!!