Prime Minister's Office
Prime Minister to participate in the Ekta Diwas Celebrations at Kevadia, Gujarat on 31st October
To Administer Ekta Pledge and participate in the Ekta Diwas Parade
Shri Narendra Modi to interact with Officer Trainees of Indian Civil Services in the second edition of the Integrated Foundation Course, ”Aarambh”
To inaugurate various projects under Integrated Development of Kevadia on 30th and 31st October
28 OCT 2020 5:48PM by PIB Delhi
To commemorate 145th birth anniversary of Sardar Patel on 31 October 2020 as Rashtriya Ekta Diwas the Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Kevadia in Gujarat to pay homage to the great leader at the Statue of Unity. The Prime Minister will participate at the Ekta Diwas Parade and administer the Rashtriya Ekta Pledge.
Police forces of Gujarat State and Central Reserve Armed Force, Border Security Force, Indo-Tibetan Border Police, Central Industrial Security Forces and National Security Guards will participate in the Parade. The Prime Minister will also witness a Rifle drill by female officers of CRPF. As part of Ekta Diwas celebrations a cultural show of tribal heritage is also being organized at Kevadia. To mark the solemn occasion, Indian Air Force will perform a Fly-past.
Thereafter, the Prime Minister will interact with and address 428 Officer Trainees belonging to various Civil Services currently undergoing the 95th Foundation Course at Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, Mussoorie through videoconference as a culmination of Aarambh 2020.
The theme of Aarambh 2020 is “Governance in India @ 100” with three subthemes -
1. Ek Bharat - Shresth Bharat: Cultural diversity and synergy in India as an Influencer; Economic diversity and oneness as strength
2. Atma Nirbhar Bharat : in Energy, Health and building large systems for handling black swan events
3. Naveen Bharat: Research & Innovation in Education, Industry and Administration.
Intense deliberations were held from 14th October 2020 during which National and international experts shared their thoughts and experiences. Mr. Axel Van Trotsenberg, MD, World Bank is slated to address the officer trainees before their interaction with the Prime Minister. The officer trainees will share their learnings during Aarambh 2020 with the Hon’ble Prime Minister. A special Volume of ‘Administrator’- a publication of LBSNAA will be released during the program.
As a part of the Integrated Development of Kevadia the Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate various projects on the 30th and 31st October 2020.
These include the flag-off of the Ekta Cruise Service to the Statue of Unity, the inauguration of the Ekta Mall and Children Nutrition Park there. Shri Narendra Modi will also unveil the website of Statue of Unity in all the UN official languages and will launch the Kevadia App, at the Unity Glow Garden.
Ekta Cruise Service
Through the Ekta Cruise Service one can experience the viewing of Statue of Unity through the Ferry Boat Service from Shrestha Bharat Bhavan to Statue of Unity by covering a distance of 6 km. The 40 min ride can be covered by a boat which can ferry 200 passengers at a time. New Gora Bridge is built especially for the operation of the ferry service. Boating Channel is constructed to provide boating services to tourists visiting the Statue of Unity.
Ekta Mall
The Mall displays a diverse range of handicrafts and traditional items from all over India symbolizing unity in diversity and is spread over 35000 sq ft. The mall consists of 20 Emporia each representing a specific state in India and is built in just 110 days.
Children Nutrition Park
It is the world’s first ever technology driven nutrition park for children and is spread over an area of 35000 sq ft. A Nutri Train runs across the park to various exciting theme based stations namely ‘Phalshaka Griham’, ‘Payonagari’, ‘Annapoorna’, ‘Poshan Puran’, and ‘Swastha Bharatam’. It will raise nutritional awareness through various edutainment activities like Mirror Maze, 5D Virtual reality theatre and Augmented reality games.
Aarambh 2020
Aarambh is an initiative to bring all the probationers of All India Service, Group-A Central Service and Foreign Service together for a Common Foundation Course (CFC) with the vision to break the silos of departments and services from the very beginning of the career of a civil servant. Aarambh aims at making the civil servants capable of leading the transformation and work seamlessly across departments and fields.
“Aarambh” was started as part of the 94th Foundation Course in 2019 where Officer Trainees(OTs) from 20 Services participated in a week-long programme at the Statue of Unity, Kevadia, Gujarat. It culminated into a presentation to the Hon’ble Prime Minister, an interaction with him followed by his address to the Officer Trainees.
This year, the second edition of Aarambh 2020 is taking place in LBSNAA from 14th to 31st October, 2020, in which 428 Officers Trainees from eighteen Services and three Royal Bhutan Services are participating. However, due to the prevailing pandemic situation, this year the Aarambh 2020 is a virtual one, with the focus on cultural diversity and synergy in India as an influencer, economic diversity and oneness as strength, Atmanirbhar in Energy, Health, Building large systems for Black Swan events, Research and Innovation in Education, Industry and Administration.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅକ୍ଟୋବର 31ରେ ଗୁଜରାଟର କେୱାଡିଆଠାରେ ଏକତା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଏକତା ଶପଥପାଠ କରାଇବା ସହ ଏକତା ଦିବସ ପରେଡରେ ଭାଗ ନେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ ଫାଉଣ୍ଡେସନ କୋର୍ସ ‘ଆରମ୍ଭ’ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ସିଭିଲ ସେବାର ଶିକ୍ଷାନବୀଶ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କରିବେ ଆଲୋଚନା
• କେୱାଡିଆ ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅକ୍ଟୋବର 30 ଓ 31 ଦୁଇଦିନ ଧରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହେବ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
28 OCT 2020 5:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଲୌହ ପୁରୁଷ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଚଳିତ ମାସ (ଅକ୍ଟୋବର) 31 ତାରିଖରେ ଗୁଜରାଟର କେୱାଡ଼ିଆଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକତା ଦିବସ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟରେ ପୁଷ୍ପାର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ଲୌହ ପୁରୁଷଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସେଠାରେ ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଏକତା ଶପଥ ପାଠ କରାଇବା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକତା ଦିବସ ପରେଡରେ ଭାଗ ନେବେ ।
ସେହିଦିନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେୱାଡିଆରୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମସୌରୀ ସ୍ଥିତ ଲାଲବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଏକାଡେମୀର ଭାରତୀୟ ସିଭିଲ ସେବାର ଶିକ୍ଷାନବୀଶ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । 2019ରେ ପ୍ରଥମକରି ପ୍ରଚଳିତ ହୋଇଥିବା ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ ଫାଉଣ୍ଡେସନ କୋର୍ସ ‘ଆରମ୍ଭ’ର ଏହା ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ।
କେୱାଡିଆର ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ଅଂଶସ୍ୱରୂପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅକ୍ଟୋବର 30 ଓ 31 ତାରିଖ ଦୁଇଦିନ ଧରି ସଂପନ୍ନ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚୂଡାନ୍ତ ହୋଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଏକତା କ୍ରୁଜ ସେବା ଅନ୍ୟତମ । ସେହିଭଳି ଏକତା ମଲ୍‌ ଓ ସେଠାରେ ନିର୍ମିତ ଶିଶୁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟର ୱେବସାଇଟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବ । ଏହି ୱେବସାଇଟରେ ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ସବୁ ସରକାରୀ ଭାଷା ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛି । ୟୁନିଟ ଗ୍ଲୋ ଗାର୍ଡେନରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେୱାଡିଆ ଆପ୍‌କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଏକ ସି ପ୍ଲେନ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ । ଏହି ସି ପ୍ଲେନ କେୱାଡିଆକୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ସାବରମତୀ ରିଭର ଫ୍ରଣ୍ଟ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ଏକତା କ୍ରୁଜ ସର୍ଭିସ
ଏକତା କ୍ରୁଜ ସର୍ଭିସ ସହାୟତାରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଫେରିବୋଟରେ ବସି ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟକୁ ଦେଖିବାର ଆନନ୍ଦ ନେଇପାରିବ । ଏହି ସେବା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଭବନରୁ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 6 କିମି ଯାଏଁ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହି ଦୂରତ୍ୱକୁ 40 ମିନିଟରେ ବୋଟ ଦ୍ୱାରା ଅତିକ୍ରମ କରିହେବ । ସଂପୃକ୍ତ ବୋଟରେ ଏକ ସମୟରେ 200 ଯାତ୍ରୀ ଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହି ଫେରିସେବା ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ ନୂଆ ଗୋରାବ୍ରିଜ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟର ପରିଦର୍ଶନର ସୁଯୋଗ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଟିଂ ଚାନେଲ ତିଆରି ହୋଇଛି ।
ଏକତା ମଲ୍‌
ଏକତା ମଲ୍‌ରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ହସ୍ତତନ୍ତ ଉପକରଣ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ସାମଗ୍ରୀ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନତାରେ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରେ । ଏହି ମଲ୍‌ଟି 35 ହଜାର ବର୍ଗଫୁଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ 20ଟି ଏମ୍ପୋରିଆ ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟଭାବେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଏମ୍ପୋରିଆ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ମାତ୍ର 110 ଦିନରେ ଏହି ମଲ୍‌ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ।
ଶିଶୁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାର୍କ
କେୱାଡିଆ ନିକଟରେ ଯେଉଁ ଶିଶୁ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ତାହା ଟେକ୍ନୋଲଜି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଏବଂ ପ୍ରଥମ । ଟେକ୍ନୋଲଜି ପରିଚାଳିତ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ପାର୍କ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପୋଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଜନସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହି ପାର୍କର ମୋଟ ପରିସୀମା ୩୫ ହଜାର ବର୍ଗଫୁଟ । ଏକ ନ୍ୟୁଟ୍ରି ଟ୍ରେନ ଏହି ପାର୍କରେ ଚଳାଚଳ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ଯେଉଁସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଏହି ଟ୍ରେନ ରହିବ ସେସବୁ ଷ୍ଟେସନର ନାମକରଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଧାରରେ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର ନାମ ହେଲା ଫଳଶକା ଗୃହମ୍, ପାୟୋନଗରୀ, ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା, ପୋଷଣ ପୂରଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭାରତମ୍‌ । ଏହି ପାର୍କ ଶିଶୁ କୁପୋଷଣ ବିରୋଧରେ ଜନସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଥିରେ ମିର୍‌ର ମେଜ, ଫାଇଭ ଡି ଭର୍ଚୁଆଲ ରିଏଲିଟି ଥିଏଟର ଏବଂ ଅଗ୍‌ମେଣ୍ଟେଡ ରିଏଲିଟି ଗେମ୍‌ସ ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଶିକ୍ଷଣୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି ।
‘ଆରମ୍ଭ’ 2020
ସର୍ବଭାରତୀୟ ସେବା, ଗ୍ରୁପ ଏ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସେବା ଏବଂ ବିଦେଶ ସେବା ଆଦି ସବୁ ବିଭାଗର ଶିକ୍ଷାନବୀଶ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମିଶାଇ ‘ଆରମ୍ଭ’ ନାମରେ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହିସବୁ ବର୍ଗର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କମନ୍‌ ଫାଉଣ୍ଡେସନ କୋର୍ସ ବା ସାଧାରଣ ମୌଳିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସର୍ବଭାରତୀୟ ସେବାର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ଓ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଜୀବନ ଆରମ୍ଭ ପୂର୍ବରୁ ସିଭିଲ ସେବାର ଅଧିକାରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ ବିଭାଗର ସଂକୁଚିତ ପରିସର ବାହାରକୁ ଯାଇ କିପରି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବାର ଅଧିକାରମାନଙ୍କ ସହ ଉତ୍ତମ ବୁଝାମଣା ଓ ସହଯୋଗଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ଏହା ତାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ‘ଆରମ୍ଭ’ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସିଭିଲ ସେବା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାରେ ଦକ୍ଷ କରିବା ଏବଂ ବିଭାଗ ଓ କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ବିଶେଷରେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତରଭାବେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବା ।
2019ରେ ‘ଆରମ୍ଭ’ 94ତମ ଫାଉଣ୍ଡେସନ କୋର୍ସ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ 20ଟି ସେବାର ତାଲିମ ନେଉଥିବା ଅଧିକାରୀମାନେ ଏକ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହା ଗୁଜରାଟର କେୱାଡିଆଠାରେ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍‌ ୟୁନିଟ ନିକଟରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅନ୍ତିମ ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ପରେ ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସଂପୃକ୍ତ ଶିକ୍ଷାନବୀଶ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ।
ଚଳିତବର୍ଷ ‘ଆରମ୍ଭ’ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ କେୱାଡିଆ ପରିବର୍ତ୍ତେ ମସୌରୀସ୍ଥିତ ଲାଲବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ଏକାଡେମୀରେ ଅକ୍ଟୋବର 14 ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହା ଅକ୍ଟୋବର 31ରେ ଉଦ୍‌ଯାପିତ ହେବ । ଏଥିରେ ଦେଶର 18ଟି ସର୍ବଭାରତୀୟ ସେବାର 428 ଜଣ ଶିକ୍ଷାନବୀଶ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ରୟାଲ ଭୁଟାନ ସର୍ଭିସର 3ଟି ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ କରୋନା ମହାମାରୀକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଥର ‘ଆରମ୍ଭ’ 2020 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ଆରମ୍ଭର ଯେଉଁ ଥିମ୍‌ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ତାହାର ନାମ ରଖାଯାଇଛି ‘ଗଭର୍ଣ୍ଣାସ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଟ୍‌ ଦି ରେଟ୍‌ 100 ।’ ଏହାର ଯେଉଁ ସବ୍‌ଥିମ୍‌ ରହିଛି ତାହା ହେଲା ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଏବଂ ନବୀନ ଭାରତ’ । ଏହାଛଡା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ଓ ସମନ୍ୱୟ, ଆର୍ଥିକ ବିଷମତା ଓ ଏକକତ୍ତ୍ୱର ଶକ୍ତି, ଊର୍ଜ୍ଜା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଅତି ବିରଳ ଅଘଟଣର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ଓ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ, ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ପ୍ରଶାସନ ଆଦି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି ।