প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিজিলেন্স অমসুং এন্তি করপ্সনগী মতাংদা নেসনেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
ভারত্তা করপ্সন্দা জিরো তোলরেন্স এপ্রোচ লৈঃ প্রধান মন্ত্রী
প্যুনিতিব ভিজিলেন্সতগী প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্সনা হেন্না ফৈঃ প্রধান মন্ত্রী
এদমিনিস্ত্রেসন্না শেঞ্জা থুমজা থেংননবগীদমক মীয়ামদা মনুং মপান ফাওনা উহনগদবনি, থৌদাং মতীক চানা লৌগদবনি, থাজহনবা, পাউখুম পীগদবনিঃ প্রধান মন্ত্রী
চারোন কয়া শেঞ্জা থুমজা তৌরকপনা লৈবাক্কী চাউখৎলোন্দা থিন্থহন্নবগী মরুওইবা মরম্নিঃ প্রধান মন্ত্রী
27 OCT 2020 7:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা সতর্ক ভারত, সমৃদ্ধ ভারত (ভিজিলেন্ত ইন্দিয়া, প্রোস্পেরস ইন্দিয়া) হায়বসিদা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোঙদা ভিজিলেন্স অমসুং এন্তি করপ্সনগী মতাংদা নেসনেল কনফরেন্স অমা হৌদোকখ্রে। থৌরম অদু সেন্ত্রেল ব্যুরো ওব ইনভেস্তিগেসন্না মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা ভারতনা মীয়ামগী পুন্সিদা ইন্তিগ্রিতী অমসুং প্রোবিতী হেন্না লৈহন্নবগীদমক লৌরিবা থৌদাং অসি মীপুম তিংনা খঙহন্নবা অমসুং চেৎশিলহন্নবগী পান্দমদা শিনখিবনি।
কনফরেন্স অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সর্দার পতেলনা অপুনবা ভারত অমগী অমসুং লৈবাক অসিগী এদমিনিস্ত্রেতিব সিস্তেমগী আর্কিতেক্তনি। লৈবাক অসিগী ইহান হানবা গৃহ মন্ত্রী ওইদুনা মহাক্না লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাগী ওইবা অমসুং পোলিসীশিং অসি ইন্তিগ্রিতীদা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনবীখি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মতুং তারকপা চহী কয়াদা লুপা করোর কয়াগী শেঞ্জা থুমজা তৌবা, শেল কম্পেনী কয়া হাংদোক্লকপা , তেক্স হরাস্মেন্ত অমসুং তেক্স ইভেজন হৌরকপা তোঙানবা ফিবম অমা লাকখ্রে হায়রদুনা নুংনাংবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০১৪দা, লৈবাক অসিদা মরুওইবা অহোংবা অমা পুরক্নবা অমসুং অনৌবা মায়কৈ অমদা চৎনবা ৱারেপ লৌরকপা মতমদা, ফিবম অসিবু হোংনবা হোৎনবদা অচৌবা শিংনবা অমা লৈখি হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, সুপ্রিম কোর্তনা য়াথং পীজরবসু ব্লেক মনীগী মায়োক্তা কম্মিতী অমা শেম্বগী ফিবম অদু কাউথোক্নখিবগী ফিবমদা লৈখি। হায়রিবা কম্মিতী অদু সরকার অসিনা হেক শেম্বগা লিংখৎখি। সরকার অসিনা করপ্সনগী মায়োক্তা লেপ্লি হায়বসি মসিনা তাক্লে। মহাক্না হায়খি, ২০১৪দা, লৈবাক অসিনা বেঙ্কিং সেক্তর, হকশেলগী সেক্তর, এজুকেসন সেক্তর, লেবর, লৌউশিংউ অসিনচিংবা সেক্তরশিংদা রিফোর্ম কয়া অমা উখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি, হায়রিবা রিফোর্মশিং অসিদা, লৈবাক অসিনা আত্মনির্ভর কেম্পেন অসিবু মায় পাক্নবগীদমক মাংজিল থানা পাঙ্গল লৈনা চঙশিল্লি। মহাক্না ভারতপু মালেমদা লুচিংবা লৈবা অমা ওইনবগীদমক মীৎয়েং থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইদমিনিস্ত্রেসন সিস্তেম অসি মীয়ামদা মনুং মপান ফাওনা উহনবা, থৌদাং য়াবা, থাজবা পোকপা, পাউখুম পীবা ঙম্বা তঙাইফদবা লৈ হায়না পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মসিগী মায়োক্তা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা য়েক্নবা অসি শেঞ্জা থুমজা তৌবসিনি। নাকল অমরোমদনা, শেঞ্জা থুমজানা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা য়ৈখায় থিনগাইবা পীরি, অদুগা নাকল অমদনা মসিনা খুন্নাইগী খল অমসুং সিস্তেম অসিদা মীয়াম্না থমগদবা থাজবসু মাংহল্লি। অমসুং মরম অসিনা, মহাক্না হায়খি, শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎপা হায়বসি এজেন্সী নত্ত্রগা ইন্সতিত্যুসন অমহেক্তগী থৌদাং ওইবদা নত্তনা মসি মীপুম খুদিংগী থৌদাংনি হায়খি। মহাক্না হায়খি, শেঞ্জা থুমজা হায়বসি নাকল নাম্মা খক্তনা মুত্থৎপা ঙম্লোই।
মহাক্না হায়খি মদুদি, হায়রিবসি লৈবাক অসিনা হংবা ৱাহং ওইরকপা মতমদুদি, ভিজিলেন্সকী মীৎয়েং অসি পাক চাউথোক্লক্লে। শেঞ্জা থুমজা, শেন্মিৎলোনগী ওফেন্স, নিশাগী নেৎৱার্ক, শেল হুরানবা, তেরোরিজম, তেররদা শেল থাদবা ওইসনু, মখোয়শিং অসি অপুনবা ওইনা মরী লৈনবা তোইনা উরি।
মরম অসিনা শেঞ্জা থুমজা থেংননবগীদমক সিস্তেমেতিক ওইনা য়েংবা, মতীক চানা ওদিৎ তৌবা, অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং অপুনবা ওইনা ত্রেনিং পীবগী তঙাইফদবা লৈরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা পুক্নিং চিংশিল্লদুনা হায়খি মদুদি, হৌজিক হৌজিকমক য়াম্না তঙাইফদ্রিবসি এজেন্সী খুদিংমক্না পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং মতেং পাংনবগী ইথিল অদুনি।
কনফরেন্স অসি সতর্ক ভারত, সমৃদ্ধ ভারত (ভিজিলেন্ত ইন্দিয়া, প্রোস্পেরস ইন্দিয়া) ওইহন্নবা লম্বী তাকপা মতীক চাবা ফম্বাক অমা ওইরসনু হায়না আসা তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না ২০১৬গী ভিজিলেন্স এৱেয়র্নেস প্রোগ্রামদা লাইরবগী সমশ্যাবু লান্থেংনরিবা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা করপ্সনগী য়েত্তুম মতোন্দা পকপা লম মচেৎ অমফাওবা লৈতে হায়খিবদু নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহী তরারোম হেন্না, লাইরবশিংনা মখোয়না ফংজগদবা চাকথুংশিং ফংদনা লাকখি, অদুবু হৌজিক্তি দি.বি.তি.গী মপান্দগী লাইরবশিংনা মখোয়গী চাকথুংশিং হকথেংননা ফংজবা ঙম্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি দি.বি.তি.গী মপান্দগী লুপা করোর লাখ ১.৭ হেন্না অরানবা কনাগী খুত্তগী কনবা ঙম্লে।
মীয়াম্না ইন্সতিত্যুসনশিংদা থম্লম্বা থাজবশিং অমুক নৌহৌননা হঞ্জিল্লকপদা অপেনবা ফোংদোকখি।
মহাক্না পুক্নিং চিংশিল্লদুনা হায়খি মদুদি সরকারনা কা হেন্না খুৎ থিংজিনবা নত্ত্রগা সরকার য়াওদবা হায়বদু লৈররোই। সরকারগী থৌদাং অসি তঙাইফদবশিংদু খক্তদা লৈগদবনি। মীয়ামগী মফমদা সরকারনা কা হেন্না খুৎ থিংজিনবা নত্ত্রগা সরকার অসিনা তৌগদবা মতমদা মথৌ তৌদ্রে হায়না খলহল্লোইদবনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী খরসিদা আইন ১৫০০ হেন্না মুত্থৎখ্রে অমসুং অনৌবা পথাপ কয়া অমা লাইথোকহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি পেন্সন, স্কোলার্শিপ, পাস্পোর্ত, স্তার্তঅপ অসিনচিংবগী এপ্লিকেসন কয়া অমা ওনলাইন্দা থাজিন্দুনা মীচম প্রজাশিংদা অৱাবা পীবা কোকহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা "প্রকশালনাদ্ধি পংকস্য
দুরাৎ স্পশর্নম বরম।"
পনখি, মসিনা হায়রিবদি, কোন্না চাম্থোক্কদবগী মহুত্তা মোৎশিলহন্দবনা হেন্না ফৈ।
মাহক্না হায়খি, মসিগা মান্ননা প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্সনা প্যুনিতিব ভিজিলেন্সতগী হেন্না ফৈ। মহাক্না শেঞ্জা থুমজা লাকপা য়াবা তাংককশিং লৌথোকহৌবগী তঙাইফদবগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিনখি।
কৌতিলিয়ানা হায়খিবা
"না ফক্সয়ন্তি য়ে
ত্বর্থান ন্যাইতো বর্ধয়ন্তি চ।
নিত্যাধিকারাঃ কার্য়াস্তে রাগ্যঃ প্রিয়হিতে রতাঃ।। পনখি,
মসিনা হায়নিংলিবদি, সরকারগী শেল চিংথোক্তনা মীয়ামগীদমক য়াইফনবা হোৎনরিবশিংবু স্তেৎকীদমক মরুওইবা ফম হাপকদবনি।
মহাক্না হায়খি, মমাংঙৈদদি ত্রান্সফর অমসুং পোস্তিংগীদমক য়াম্না ফত্ত্রগা ইন্দস্ত্রী অমা লৈরম্মি। হৌজিক্তি সরকার অসিনা পোলিসীগী ৱারেপ কয়া অমা লৌখ্রে, অমসুং অসিগুম্বা ফিবম অসি হোংনবা মশক অমা উৎখ্রে অমসুং ফম কানবগীদমক ৱানোম্বগী থবক লেপখ্রে। সরকার অসিনা গ্রুপ বি অমসুং সিগী ফমশিংগী ইন্তর্ভ্যু মুত্থৎখ্রে। মহাক্না হায়খি, বেঙ্ক বোর্দ ব্যুরো শেম্বনা বেঙ্কশিংদা অৱাংবা ফম হাপ্পদা মনুং মপান ফাওনা উহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লিগেল রিফোর্ম কয়া অমা লৌখৎখ্রে অমসুং অনৌবা আইন কয়া শেমদুনা লৈবাক অসিগী ভিজিলেন্স সিস্তেম কলহল্লগনি। মহাক্না ব্লেক মনী, বেনামি প্রোপর্তীশিংগী মায়োক্তা লৈগদবা সিজিলেন্স সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎনবা শেমখিবা অনৌবা আইনশিংবু পনখি। ফ্যুজিতিব ইকোনোমিক ওফেন্দর্স এক্ত। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি ফেস–লেস তেক্স এসেস্মেন্ত সিস্তেম লৈবা মালেমগী লৈবাক খরগী মরক্তা চল্লে। ভারত অসি শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎনবগীদমক তেক্নোলোজী হেন্না হেন্না শীজিন্নরিবা লৈবাক খরগী মরক্তা চল্লে। মহাক্না হায়খি, সরকার অসিনা য়াম্না লুম্না লৌরিবসি অফবা তেক্নোলোজী পীবা, কেপাসিতী বিল্দিং, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইক্বিপমেন্তশিং ভিজিলেন্সকা মরী লৈনবা এজেন্সীশিংদা পীদুনা অফবা ফল পুথোকপা ঙম্নবা হেন্না মতীক চানা হোৎনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুক্নিং চিংশিনখি মদুদি শেঞ্জা থুমজাগী মায়োক্তা চত্থবা কেম্পেন অসি নোংমা খক্কী নত্ত্রগা চয়োল অমগী থবক নত্তে।
চারোল কয়াদগী চত্থরকপা শেঞ্জা থুমজানা নোংম-নোংমগী মপাঙ্গল কনখৎখিদুনা লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহী খরসিদা মপাঙ্গল লৈরবা ফিবম অমা ওইখ্রে। মহাক্না চারোল কয়াদগী চত্থরকপা শেঞ্জা থুমজাবু চারোল অমদগী চারোল অমদা খুত্থাং ওইনা চৎহৌরি হায়না শন্দোক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি, করিগুম্বা শেঞ্জা থুমজা তৌবা চারোল অমগী মীওইশিংবু মতীক চানা চৈরাক পীহৌদ্রবদি, অনিশুবা চারোলগী মীশিংনা হেন্না থৌনা লৈনা শেঞ্জা থুমজা তৌই। শ্রী মোদীনা হায়খি, মসিনা মরম ওইদুনা, রাজ্য কয়াদা হায়রিবসি রাজনিতীগী চৎনবী অমা ওইহৌরে। মহাক্না হায়খি, চারোল কয়াদগী লৈরক্লবা শেঞ্জা থুমজা অমসুং শেঞ্জা থুমজাগী দাইনাস্তীনা লৈবাক অসিবু পুংহো হোহল্লে। মহাক্না হায়খি, অসিগুম্বা ফিবম অসিনা লৈবাক অসিনা চাউখৎনবা হোৎনবদা, নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইহন্নবা হোৎনবদা খুদি থিহল্লি। মহাক্না হায়রিবা হীরম অসি নেসনেল কনফরেন্সশিংদা খন্নবগী অপাম্বা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা শেঞ্জা থুমজাগা মরী লৈনবা পাউশিংদা মীৎয়েং চঙবীনবা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি, করিগুম্বা শেঞ্জা থুমজাগী মায়োক্তা মতীক চাবা থবক লৌখৎপগী পাউশিংনা নম্না ফোংলকপা মতমদা, মসিনা মীয়ামগী থাজবা হেলহনগনি অমসুং শেঞ্জা থুমজা তৌরুবা হায়বসি নান্থোকপা য়াদে হায়বগী পাউজেল অমা পীগনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা লৈবাক অসিনা শেঞ্জা থুমজাবু মায়থিবা পীবা ঙম্লবদি হেন্না মপাঙ্গল লৈগনি অমসুং ভারতপু নুংঙাই য়াইফবা ওইহন্দুনা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্দুনা সর্দার পতেলগী মংলানবু মংফাওনবা ঙমহনগনি।
সেন্ত্রেল ব্যুরো ওব ইনভেস্তিগেসন্না হায়রিবা নেসনেল কনফরেন্স অসি ভিজিলেন্স এৱেয়র্নেস ৱীক'কা মরী লৈননা পাঙথোকখিবনি, হায়রিবসি ওক্তোবর ২৭তগী নবেম্বর ২ ফাওবা পাঙথোক্কদবনি। কনফরেন্স অসিগী থবকশিং অসি মীয়াম্বু শরুক য়াহন্দুনা ভারতনা মীয়ামগী পুন্সিদা ইন্তিগ্রিতী অমসুং প্রোবিতী হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবসি মীপুম তিংনা খঙহন্নবগীদমক ভিজিলেন্সকা মরী লৈনবা হীরমশিংদা পান্দম থমগনি।
নুমিৎ হুম্নি চুপ্না পাঙথোক্কদবা কনফরেন্স অসিদা ফোরেন জুরিসদিক্সন্দা ইনভেস্তিগেৎ তৌবদা থেংনবা শিংনবশিং, প্রিভেন্তিব ভিজিলেন্সপু শেঞ্জা থুমজা য়েংশিন্নবা সিস্তেমেতিক চেক ওইনা শীজিন্নবা, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং বেঙ্ক ফ্রোদ থিংবদা সিস্তেমেতিক ওইনা ফগৎহনবা, চাউখৎলোনগী ইঞ্জিন ওইনা ওদিৎ মতীক চানা তৌবা, প্রিভেন্সন ওব করপ্সন এক্ততা খ্বাইদগী নৌনা শেমদোকখিবশিংবু শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎনবা পাম্বৈ ওইনা শীজিন্নবা, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিং, হেন্না থুবা অমসুং হেন্না মতীক চাবা ইনভেস্তিগেসনগীদমক মলতি এজেন্সী কোওর্দিনেসন, ইকোনোমিক ওফেন্সতা হৌজিক্কানগী চৎলিবা ত্রেন্দ, ক্রিমিনেল ইনভেস্তিগেস্তিব এজেন্সীশিংদা খ্বাইদগী ফরবা কন্ত্রোল অমসুং একচেঞ্জগীদমক সাইবর ক্রাইম অমসুং ত্রান্সনেসনেল ওর্গনাইজ ক্রাইম মেজরশিংগী মরমদা খন্ন নৈনগনি।
কনফরেন্স অসিনা পোলিসী মেকর অমসুং প্রেক্তিসনরশিংদা অমত্তা ওইবা ফম্বাক অমা পীরগনি অমসুং মসিনা শেঞ্জা থুমজাবু সিস্তেমেতিক ওইনা ফগৎলবা অমসুং প্রিভেন্তিব ওইবা খোঙথাংদা থেংনবা ঙমহনগনি, অদুগা অফবা লৈঙাক্লোন মসুং থাজনিংঙাই ওইরবা এদমিনিস্ত্রেসন অমা পুরক্কনি। হায়রিবসি ভারত্তা থবক পায়খৎপা মতমদা হেন্না লায়হন্নবা মশক থোকপা মচাক অমা ওইরগনি।
কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা, এন্তি করপ্সন ব্যুরোক্সকী লুচিংবা, ভিজিলেন্স ব্যুরোক্স, রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদগী ইকোনোমিক ওফেন্স ৱিংস নত্ত্রগা সি.আই.দি., সি.ভি.ও., সি.বি.আই.গী ওফিসিএলশিং য়াওখি অমসুং কেন্দ্রগী এজেন্সীশিংদগী মীহুৎশিংসু শরুক য়াখি। হৌদোকপগী থৌরম অদুদা রাজ্য অমসুং য়ূ.তি.শিংদগী চীফ সেক্রেতরী অমসুং দি.জি.পি.শিংসু শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister inaugurates National Conference on Vigilance and Anti Corruption
India has Zero Tolerance Approach to Corruption: PM
Preventive Vigilance is better than Punitive Vigilance : PM
Administration should be transparent, responsible, accountable, answerable to the public inorder to fight corruption: PM
Corruption across generations a major hurdle in the progress of the country: PM
27 OCT 2020 7:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister inaugurated the National Conference on Vigilance and Anti Corruption on the theme सतर्क भारत, समृद्ध भारत (Vigilant India, Prosperous India) today through video conferencing. The event was organized by the Central Bureau of Investigation focusing on Vigilance issues aimed at raising awareness and reaffirming India’s commitment to promotion of integrity and probity in public life through citizen participation.
Addressing the Conference, the Prime Minister said Sardar Patel is the architect of United India as well the country’s administrative systems. As the first home minister of the country, he made efforts to build such a system which is meant for the common man of the country and where the policies are based on integrity. Shri Narendra Modi lamented that the following decades witnessed a different situation which lead to scams worth thousands of crores of rupees, establishment of shell companies, tax harassment and tax evasion,
The Prime Minister said in 2014, when the country decided to make a major change and to move in a new direction, there was a big challenge in changing this environment. He added the constitution of the committee against black money was in limbo despite the Supreme Court’s directions. The committee was formed immediately after formation of this Government. This shows the commitment of the government against corruption. He said since 2014 the country witnessed reforms in many sectors including banking sector, health sector, education sector, Labour, Agriculture, etc. He said based on these reforms, the nation is now moving ahead with its full strength to make the AtmaNirbhar Bharat campaign successful. He envisioned making India one of the leading countries of the world.
The Prime Minister stressed the necessity for the administrative systems to be transparent, responsible, accountable, answerable to the public. He added that the biggest enemy against this is any form of corruption. He said one hand corruption hurts the development of the country and on the other it destroys the social balance as well as the trust that people should have in the system. And therefore, he said tackling corruption is not just the responsibility of any single agency or institution but that it is a collective responsibility. He said corruption cannot be dealt with a stand-alone approach.
He said When it is the question of the country, then the scope of vigilance becomes very expansive. Be it corruption, economic offences, drug networks, money laundering, terrorism, terror funding, it has been seen quite often that they are all linked.
He said hence there is a need for systematic checks, effective audits, and capacity building and training with a holistic approach to fight corruption. The Prime Minister emphasized that it is the need of the hour that all agencies work with synergy and a cooperative spirit.
He wished the conference to emerge as an effective platform to suggest new ways to make सतर्क भारत, समृद्ध भारत (Vigilant India, Prosperous India).
The Prime Minister recalled what he said during the 2016 Vigilance awareness program that corruption does not have even an iota of place in our country which is fighting poverty. He said that for decades, the poor did not get their entitlements but now owing to the DBT the poor are directly receiving their benefits. He said owing to DBT alone more than Rs 1.7 lakh crore are being saved from getting into wrong hands.
He expressed satisfaction that peoples faith in the institutions is being restored again.
He stressed that there should be neither any strong interference from the government nor an absence of Govt. Government's role should be limited to the extent that is needed. People should not feel that the Govt is unnecessarily interfering or that the govt is not acting when needed.
Shri Modi said that over the last few years more than 1500 laws have been abolished and many rules simplified. He said that many applications for pension, scholarship, passport, startup, etc. have been made online to reduce the hassle to the common people.
The Prime Minister quoted a saying
“'प्रक्षालनाद्धि पंकस्य
दूरात् स्पर्शनम् वरम्'।”
meaning, it is better not get dirty rather than trying to clean it later
He said similarly preventive vigilance is better than punitive vigilance. He urged the need to remove the circumstances that lead to corruption.
He quoted Kautilya’s saying
“न भक्षयन्ति ये
त्वर्थान् न्यायतो वर्धयन्ति च ।
नित्याधिकाराः कार्यास्ते राज्ञः प्रियहिते रताः ॥”
meaning, those who do not siphon government money but try to utilize it for public good, should be appointed to important posts in the interest of the state.
He said earlier there was a nefarious industry to lobby for transfer & postings. Now the government has taken many policy decisions, has shown the will to change this situation and the lobbying for appointments to higher posts has ended. The Government has abolished the interview for the post of Group B & C. He said the formation of the Bank Board Bureau, has ensured the transparency in appointments to senior positions in banks.
The Prime Minister said many legal reforms were undertaken and new laws introduced to strengthen the vigilance system of the country. He cited the new laws enacted to strengthen the vigilance system like laws against Black money, Benami properties. Fugitive Economic Offenders Act. He said India is among the few countries in the world where a face-less tax assessment system has been implemented. India is among those few countries where technology is being used more and more to prevent corruption. He said the priority of the government has been to provide better technology, capacity building, latest infrastructure and equipment to agencies related to vigilance so that they can work more effectively and deliver better results.
The Prime Minister stressed that this campaign against corruption is not just a one-day or just a one-week affair.
He mentioned generational corruption as a major challenge that has been gradually growing in the past decades and has taken a formidable form in the country. He explained generational corruption as the corruption transferred from one generation to another. He said when a generation of corrupt people does not get the right punishment, then the second generation commits corruption with more vigour. Mr Modi said, due to this, it became part of political tradition in many states. He said, this corruption and dynasty of corruption from generation to generation makes the country hollow. He said this situation is a major hurdle in the development of the country, for a prosperous India and a self reliant india. He wished that this topic would also be discussed in the national conference.
The Prime Minister urged to pay attention to the corruption related news. He said when examples of strong timely action against corruption are shown prominently it would increase the trust of the people and sends a message that it is difficult for the corrupt to escape.
He said that the country gets strengthened if it can defeat corruption and achieve the dream of Sardar Patel by making India prosperous and self reliant.
The Central Bureau of Investigation organizes this National Conference coinciding with Vigilance Awareness Wee’, which is observed in India every year from 27th October to 2nd November. Activities in this conference would be focused on Vigilance issues aimed at raising awareness and reaffirming India’s commitment to promotion of integrity and probity in public life through citizen participation.
The three day conference would discuss the Challenges in investigation in foreign jurisdictions, Preventive Vigilance as a Systemic Check against Corruption, Systemic improvements for financial inclusion and prevention of bank frauds, Effective Audit as an Engine of Growth, Latest amendments to the Prevention of Corruption Act as an impetus to the fight against corruption, Capacity Building and Training, Multi Agency Coordination-an enabler for faster and more effective Investigation, Emerging Trends in Economic Offences, Cyber Crimes and Transnational Organized Crime-measures to Control and Exchange of Best Practices among Criminal Investigative Agencies.
The Conference shall bring policy makers and practitioners on a common platform and will act as an enabler to combat corruption through systemic improvements and preventive vigilance measures, thereby ushering in good governance and accountable administration. This is a significant contributing factor for enabling ease of doing business in India.
The participants of the Conference include Heads of Anti-Corruption Bureaux, Vigilance Bureaux, Economic Offence Wings or CID from States and UTs, CVO’s, CBI officials and representatives from various Central agencies will also participate. The inaugural session was also attended by Chief Secretaries and DGsP of States and UTs.