নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
কাংলুপশিং অমা ওইনা পুনশিনবা মতমদা স্পোর্তস অসিনা শক্তি লৈরবা মেদিয়ম অমা ওই: শ্রী কিরেন রিজিজু
ফিজিকেল এদজুকেসন অমসুং স্পোর্তকী মতাংদা পাংথোকখিবা ৱেবিনার হৌদোকপগী থৌরমদা স্পোর্তস মন্ত্রী শরুক য়াখ্রে
27 OCT 2020 7:17PM by PIB Imphal
নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভরসিতী, মনিপুর অমসুং ত্রিবন্দ্রমদা লৈরিবা স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়াগী লক্সমিবাই নেস্নবেল কোলেজ ওফ ফিজিকেল এদজুকেসন(এল.এন.সি.পি.ই.)না পুন্না খুৎশম্নদুনা পাংথোকখিবা “ফিজিকেল এদজুকেসন অমসুং স্পোর্তস: লৈরিবা কাংলুপশিং অসি পুনশিন্ননবা পৱার” হায়নী মমিং থোনবা নুমিৎ নিনিগী ইন্তরনেস্নেল ৱেবিনার অদু হৌদোকপগী থৌরম অদুদা স্পোর্তসকী মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা থৌরম মপু ওইনা শরুক য়াখ্রে৷ নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস-চ্যান্সেলর আর. সি. মিশ্রা( আই.এ.এস. রিতাইয়র্দ) অমসুং ইন্তরনেস্নেল ফেদেরেসন ওফ ফিজিকেল এদজুকেসন, স্লোভেকিয়াগী ভাইস- প্রসিদেন্ত প্রোফেসর ব্রেনিস্লেব এন্তলানা ৱেবিনারগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷ পুং অমা হেন্না শাংবা ৱেবিনার অসিদা সমাজ অসিদা ফিজিকেল এদজুকেসনগী কান্নবা মরু ওইবশিংগী মতাংদা অমসুং লৈবাক অসি খক্তা নত্তনা মালেম অসিদা লৈরিবা কাংলুপ খুদিংমক অমতা ওইনা পুনশিনবদা স্পোর্তসনা মতৌ করম্না মতেং পাংবগে হায়বদুগী মতাংদা ৱাঙাংলোইশিং অদুনা ৱা ঙাংখি৷
“ৱেবিনার অসিগী থীম অসি ফিজিকেল এক্তিবিতী খক্তা নত্তনা সমাজ অসিদা য়াম্না মরু ওইবা য়ার্দস্তিক অমা ওই৷ শান্ন-খোৎনবা অসিদা মাই পাক্লবা মতমদা মফম অমা চাওখৎকনি অমসুং কাংলুপ অমা হেন্না হেন্না চাওখৎপা ঙমগনি৷ ভারততা লৈরিবা নুপীশিংদা থৌনা পীরিবা ৱল্দ চেমপিয়নশিপ মেদল নিপানলক লৌবা ঙমখ্রবী অমসুং মমা অমা ওইরবা মতুংদা মেদল মরিরক লৌখ্রবী এম.সি. মেরী কোমবু খুদম ওইরি৷ মমা ওইরবা মতুংদা নখোয় মাই পাকপা য়াই হায়বা অসি মহাক্না নুপীশিংদা পীবা অচৌবা থৌনা লৌশিং অসিনা ওইরি৷ মালেমগী থাক্তসু মশাগী লৈবাক ব্রজিল খক্তা নত্তনা মালেম পুম্নমক অসিবু থৌনা লৌশিং পিরিবা পেলেগুম্বা শান্নরোই কয়ামরোম লৈ৷ কাংলুপ অমা হেন্না এমপৱার তৌবগী অচৌবা খুদম অমা জেসী ওৱেন্সনা ওই৷ স্পোর্তিং এচিভমেন্তশিং অসিনা স্পোর্তকী ৱাংমদা অতোপ্পা থবক থৌরম কয়ামরোম উৎলি৷”
ভারতনা স্পোর্তকী পৱার হাউস অমা ওইনবা হোৎনবদা ময়াম পুন্না শরুক য়ামিন্নবগী তঙাই ফদবশিং অমসুং ফিৎ ইন্দিয়া অমসুং খেলো ইন্দিয়াগী থৌদাং অদুগী মতাংদা শ্রী রিজিজুনা ফোংদোকখ্রে, স্পোর্ত অমসুং ফিজিকেল এদজুকেসন অসি চপ মান্নৈ, খেলো ইন্দিয়ানা নাকল অমদা অমসুং ফিৎ ইন্দিয়ানা নাকল অমদা লৈ হায়না ইহৌ অসিদা পি.এম.না ফোংদোকখ্রে৷ ফিৎ ইন্দিয়াগী খুৎথাংদা মীপুম খুদিংমক ফিৎ ওইনা লৈনবা ঐখোয়না এৱেয়র্নেস পাংথোকপা পাম্মী৷ ফিৎ ইন্দিয়ানা ভারত অসি স্পোর্তকী পৱার হাউস অমা ওইহনবা ঙম্গনি৷ ঐখোয়না মীয়াং পুম্নমক পাক শন্না শরুক য়াবা পাম্মী অমসুং ঐখোয়গী ওবজেক্তিবশিং অসি পুনশুন্নখিবা তারবদি ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থংনা লৈবদা কনা অমতনা ভারতপু মাইথীবা পীবা ঙম্লোই৷ ভারতকী মীশিং অসি মালেমগী মশিংদা য়াওহন্দুনা ভারততা লৈরিবা মীওইশিং ফিৎ ওইবা হায়বসি মালেম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং ফিৎ ওই হায়বনি৷ খেলো ইন্দিয়া অসিদা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা শান্নবা য়াগনি৷”
“ৱেবিনার অসিগী থীম অসি সরকার অসিনা অনৌবা এদজুকেস্নেল পোলিসী লোঞ্চ তৌরকপা অসিগা মরী লৈনৈ৷ পি.ই. অমসুং স্পোর্তসনা কুরিকুলম অসিগী প্রোমিনেন্ত ওইবা শরুক অমা ওইখ্রে৷ স্পোর্তসনা কাংলুপশিংগী সস্তেনেবল গ্রোথ লৈহল্লগনি অমসুং মীয়ামশিংবু লাইনাশিংদগী ঙাকথোক্নবা, হেন্না ফিৎ ওইনা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা হোৎনবদা স্পোর্তসনা লমজিংলগনি৷ স্পোর্ত অসি সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত ইন্দিকেতর অমা ওই অমসুং শান্তি হেন্না ফংহল্লি৷ স্পোর্তনা তীমৱর্ক, ফিৎনেস অমসুং থকশি-খাশি য়োকখৎলি৷ মালেমগী লিদরশিংনা শান্তি অমসুং অপুনবগী শক্তম অসি শাগৎপদা স্পোর্ত শিজিন্নৈ,” হায়না মিশ্রানা ফোংদোকখ্রে৷
“ভারত সরকার অসিনা অফবা ইন্নিসিয়েতিবশিং খুদম ওইনা জুন থাদগী সাই এল.এন.সি.পি.ই. ওনলাইন ক্লাস পাংথোক্তুনা লাক্লি৷ ইন্নিসিয়েতিব অসি মালেম অসিগী একাদেমিক্স ৬০না সপোর্ত তৌখ্রে৷ নেস্নেল স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতীনা ভারতকী মীওই ময়াম অমা হেন্না হেন্না ত্রেন তৌরক্কনি হায়না ঐনা খল্লি৷” হায়না প্রোফেসর ব্রেনিস্লাব এন্তলানা ফোংদোকখ্রে৷

Ministry of Youth Affairs and Sports
Sports is a powerful medium to bring communities together: Shri Kiren Rijiju
Sports Minister attends the inaugural session of webinar on Physical Education and Sport
27 OCT 2020 7:17PM by PIB Delhi
Sports Minister Shri Kiren Rijiju was the chief guest at the inaugural session of the two-day international webinar titled “Physical Education and Sport: The power to unite communities” organised jointly by the National Sports University, Manipur and Sports Authority of India’s Laxmibai National College of Physical Education (LNCPE) in Trivandrum. RC Mishra (IAS Retd.) Vice-Chancellor of the National Sports University and Professor Branislav Antala, Vice President, International Federation of Physical Education (FIEP), Slovakia were also part of the webinar . Over the hour-long webinar, the speakers spoke about the importance of physical education in society and also how sports helps in uniting communities not just within the country but globally as well.
Shri Kiren Rijiju said, “The theme of the webinar is such an important yardstick not just for physical activity but for society. Through sporting success, an area prospers, an entire community achieves much more. In India there is the example of MC Marykom, who is such an inspiration to women, having won eight world championship medals and four times since becoming a mother. She is a big inspiration towards women that you can be successful after motherhood. Globally too we have sportspersons like Pele whose success went beyond Brazil and inspired the whole world. Jesse Owens is a big symbol of empowering an entire community. Sporting achievements show many things beyond sport.”
Shri Rijiju also spoke about the importance of mass participation and the role of Fit India and Khelo India in helping India becoming a sporting powerhouse, “Sport and physical education is the same thing, PM Modi has given impetus to this movement, Khelo India on one side and Fit India on the other. Through Fit India, we want to create awareness that everyone should be fit. Fit India can make India a sporting powerhouse. We must ensure mass participation, once we are united in our objectives there is nothing that can stop India from reaching the top. Given the contribution of India’s population to global numbers, India becoming fit means the world becoming fit. With Khelo India, people from every nook and corner of the country can play.”
RC Mishra said, “The theme of the webinar is relevant in the wake of the government launching their new education policy. PE and Sports has been included as a prominent part of the curriculum where it will be mainstreamed with regular education. Sports will lead to sustainable growth of communities as well as helping people becoming fitter and healthier to avoid risk of diseases. Sport is a sustainable development indicator and promote peace and tolerance. Sport also promotes teamwork, fitness and discipline. World leaders use sport to promote peace and unity.”
Professor Branislav Antala said, “The Government of India has taken some very good initiatives like the online classes that have been conducted by SAI LNCPE since June. The initiative has been supported by 60 academics from around the world. I hope National Sports University will train many more people from India.”