ব্যক্তি, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়
‘জি-২০’ দেশৰ ‘মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ দুৰ্নীতি-বিৰোধী কৰ্মগোট’ৰ প্ৰথমখন সন্মিলন সম্বোধন কৰিলে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে
ড০ সিঙে কয়, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে দুৰ্নীতি আৰু হিচাপ বৰ্হিভূত ধনৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰা শূণ্য সহণশীলতাৰ নীতি অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ’
22 OCT 2020 7:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত দুৰ্নীতি নিবাৰণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰিলে ভাৰতে। প্ৰথম বাৰৰ বাবে অনুষ্ঠিত ‘জি-২০ দেশৰ মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ দুৰ্নীতি বিৰোধী কৰ্মগোট’ৰ সন্মিলন সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় উত্তৰ-পূব উন্নয়ণ বিভাগৰ স্বতন্ত্ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী তথা প্ৰধানমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়, কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা ওজৰ-আপত্তি, পেন্সন, আণৱিক শক্তি আৰু মহাকাশ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ জিতেন্দ্ৰ সিঙে এই প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰি কয় যে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বৰ ভাৰতে দুৰ্নীতি আৰু হিচাপ বৰ্হিভূত ধনৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰা শূণ্য সহণশীলতাৰ নীতি অক্ষুণ্ণ ৰখাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ’। এই লক্ষ্যৰে মোডী চৰকাৰে বিগত ৬টা বছৰত এলানি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
ভাষণ প্ৰসংগত তথ্য দাঙি ধৰি তেওঁ কয় যে ১৯৮৮ চনৰ ‘ভাৰতৰ দুৰ্নীতি নিবাৰক আইন’খনত উত্কোচ লোৱাই নহয়, দিয়া কাণ্ডকো অপৰাধ হিচাপে চিহ্নিত কৰাৰ লগতে তেনে কৰ্ম-কাণ্ডৰ পৰা জনসাধাৰণৰ লগতে কৰ্পোৰেট গোষ্ঠীসমূহক বিৰত ৰখাৰ বাবে বিভিন্ন দফা সন্নিৱিষ্ট কৰাৰ লক্ষ্যৰে মোডী চৰকাৰে সুদীৰ্ঘ ৩০বছৰৰ পিচত যোৱা ২০১৮ চনত আইনখন সংশোধন কৰিছিল।
শীৰ্ষ পৰ্যায়ত সংঘটিত দুৰ্নীতি নিৰ্মূল কৰাৰ লগতে কৰ্পোৰেট খণ্ডৰ উত্কোচৰ লেন-দেনৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ পক্ষত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে গ্ৰহণ কৰা নীতিকে সাৰোগত কৰি বৰ্তমানৰ আইনখন যুগুতোৱাৰ লগতে ৰূপায়ণৰ দিহা কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰে ড০ সিঙে। ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰকৃত উত্কোচ দিওতাৰ স্বৰূপ উদঙাই দিব পৰাকৈ এক প্ৰতিনিধিত্বমূলক দায়বদ্ধতা সাব্যস্ত কৰিব খোজা হৈছে।
শাসন-প্ৰক্ৰিয়ালৈ অধিক স্বচ্ছতা অনা, অধিক নাগৰিক স্বাৰ্থকেন্দ্ৰিক হিচাপে ব্যৱস্থাসমূক গঢ়ি তোলা, অধিক দায়বদ্ধ শাসন ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ বাবে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰা ড০ সিঙে কয় যে সৰ্বোচ্চ পৰ্যায়ৰ দুৰ্নীতি নিৰ্মূলৰ বাবে ‘লোকপাল ব্যৱস্থা’ কাৰ্যান্বিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে গ্ৰহণ কৰা নিৰ্ণায়ক উদ্যোগে বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ এই প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাকে প্ৰতীয়মান কৰিছে।
জি-২০ দেশৰ সন্মিলনলৈ অহা প্ৰতিনিধিসকলক সঁকীয়াই দি তেওঁ কয় যে পৃথিৱীয়ে আজি পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আৰু বহু দেশজুৰি ব্যাপ্ত সা-সম্পত্তিৰ এক নব্য প্ৰত্যহ্বানৰে মোকাবিলা কৰিবলগীয়া পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে। প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ, ২০১৮ চনত ভাৰতে বলবত্ কৰা ‘পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আইন’-য়ে সংশ্লিষ্ট প্ৰাধিকাৰীসমূহক দুৰ্নীতিগ্ৰস্থ তথা পলাতক অৰ্থনৈতিক অপৰাধীৰ সা-সম্পত্তিৰ ‘অবিশ্বাস আধাৰিত সংলগ্নীকৰণ’ তথা ‘অপৰাধী কাৰ্যকলাপ ৰোধ কৰাৰ লগতে সা-সম্পত্তি আৰু স্থাৱৰ-অস্থাৱৰ সম্পদ বাজেয়াপ্ত কৰা’ৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে বুলি তথ্য দাঙি ধৰে।
ড০ সিঙে কয়, যিসকল অভিযুক্তই বিদেশত আশ্ৰয় গ্ৰহণ কৰিছে আৰু অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰহণ কৰিব খোজা প্ৰক্ৰিয়া বাধাগ্ৰস্থ কৰিব বিচাৰিছে তেনে ব্যক্তিৰ বিৰুদ্ধেও আমি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। তেওঁ ‘জি-২০ দেশৰ দুৰ্নীতি বিৰোধী কৰ্মগোটে’ অন্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সৈতে সহযোগিতাৰে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে অব্যাহত যুঁজখনক সঠিক পথেৰে আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
ক’ৰোনাৰ সংকটৰ মাজতো এনে এখন সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা বাবে ‘জি-২০ দুৰ্নীতি বিৰোধী কৰ্মগোট’ৰ প্ৰয়াসৰ শলাগ লোৱা ড০ সিঙে কয় যে ‘দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে আৰম্ভ হোৱা আমাৰ ধৰ্মযুদ্ধখনক আনকি ক’ভিড-১৯ দৰে মহামাৰীয়েও নিৰস্ত্ৰ কৰিব নোৱাৰে’।
তেওঁ, প্ৰতিস্থাৰ দশম বৰ্ষিকীত ‘জি-২০ মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ সন্মিলন’ এখন অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে অধ্যক্ষ-দেশ ছৌদী আৰৱকো অভিনন্দন জনায়। দুৰ্নীতিৰ দৰে সমাজৰ ব্যাধি নিৰ্মূলৰ বাবে সমগ্ৰ পৃথিৱীয়েই মাৰ বান্ধি আগবাঢ়ি আহিব বুলিও আশা প্ৰকাশ কৰে ড০ সিঙে।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr. Jitendra Singh addresses the 1stever Ministerial Meetingof G-20 Anti-Corruption Working Group
Dr. Jitendra Singh says, India under Prime Minister Shri Narendra Modi is committed to the policy of zero tolerance against corruption and unaccounted money
22 OCT 2020 7:28PM by PIB Delhi
India today reiterated its commitment for eradication of corruption under Prime Minister Shri Narendra Modi. Speaking at the 1st ever Ministerial Meeting of G-20 Anti-Corruption Working Group, Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said thatIndia under Shri Modi is committed to the policy of zero tolerance against corruption and unaccounted money. In pursuance of this, he said, a range of initiatives have been taken by the Modi government over the last 6 years.
Dr Jitendra Singh referred to the India’s Prevention of Corruption Act, 1988, which the Modi government amended after 30 years in 2018 to introduce a number of new provisions including criminalizing the act of giving bribe also in addition to taking bribe and at the same time putting in place an effective deterrence for such actions by individuals as well as corporate entities.
Dr Jitendra Singh said the present Act brought on the direction of Prime Minister Narendra Modi aims at checking corruption in big places and striking hard against corporate bribery. It seeks to establish a vicarious liability so that the actual bribe giver is also exposed.
The commitment of the present government, said Dr Jitendra Singh is to bring in more transparency, more citizen centricity and more accountability in governance and is indicated by its decisive initiatives to operationalize the institution of the Lokpal in the country to check corruption at high places.
Reminding the G20 Meeting Delegation that the world is presently combating serious emerging challenges of Fugitive Economic Offenders and Assets which flee across national jurisdiction. He said, India’s Fugitive Economic Offenders Act, 2018 empowers authorities for non-conviction based attachments and confiscation of proceeds of crime and properties as well as assets of a Fugitive Economic Offender.
We have also ceased the issue of the accused taking shelter in the foreign country and concealing the proceeds of crime, said Dr Jitendra Singh and conveyed India's appreciation that the G20 Anti-Corruption Working Group together with the help of international organizations is taking this fight ahead in the right direction.
Lauding the efforts of G20 Anti-Corruption Working Group to organize the event under the shadow of Corona, Dr. Jitendra Singh said that even the COVID cannot deter our fight and crusade to eradicate corruption.
Dr Jitendra Singh congratulated the Presidency Saudi Arabia for organizing the G20 Ministerial Meeting on its 10th Anniversary year and wished that the world will come together for a steadfast and a strong movement to combat the menace of corruption.