হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীনা আই.আই.তি. রোপারগী পার্মনেন্ত কেম্পস লৈবাক মীয়ামদা শিন্নখ্রে
শ্রী পোখ্রিয়ালনা মহৈরোইশিংদা লৈবাক্কী চাওখৎলোন্দা মতেং পাংনবা তকশনখি
22 OCT 2020 5:49PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক'না ঙসি আই.আই.তি. রোপারগী পার্মনেন্ত কেম্পস লৈবাক মীয়ামদা শিন্নখ্রে। শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেসু থৌরম অদুদা শরুক য়াদুনা মপুং ফাহনখি। প্রোফেসর সরিৎ কে. দাস, দিরেক্তর, আই.আই.তি. রোপার অমসুং শ্রী রবিন্দর কুমার, রিজিস্ত্রার, আই.আই.তি. রোপার অমসুং অতোপ্পা দিগনিতরীশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
শরুক য়ারিবশিংগী মফমদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী পোখ্রিয়ালনা আই.আই.তি. রোপারগী ফ্রেতর্নিতীবু হরাউবা ফোংদোকখি অমসুং মহৈরোইশিং অমসুং রিসর্চরশিংবু মাংজিল থানা চঙশিন্দুনা ভারতপু মপাঙ্গল কনবা অমসুং মালেমদা মশক থোকপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা হোৎনমিন্ননবা পুক্নিং চিংশিনখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা তকশিনখি মদুদি ভারত অসি অরিবা মতমদগী ফংহৌবা লৌশিংনা য়োম্বা লৈবাক অমনি অমসুং মালেমদা হেরিতেজ অমসুং কলচর ইনাক খুনবা লৈবাক অমনি হায়না লৌনরি। মহৈরোইশিংবু "লৈবাকসিগী লান্মীশিংনি" হায়রদুনা, মহাক্না মখোয়বু লৈবাক অসিগী চাওখৎলোন্দা মতেং পাংনবগীদমক পুক্নিং চিংশিনখি।
শ্রী পোখ্রিয়ালনা আই.আই.তি. রোপারনা চাং নাইনা লৈবাকসিগী অমসুং মপানগী মকোক থোংবা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মনুং চনবা ঙম্লি হায়না ফোংদোকখি। আই.আই.তি. রোপারনা আই.আই.এস.সি. বেঙ্গলোরগী মথংদা লৈদুনা তাইমস হায়র এজুকেসন ৱার্ল্দ য়ুনিবর্সিতী রেঙ্কিং ২০২১দা রেঙ্ক ৩৫১-৪০০তা লৈদুনা ভারত্তা মকোক্তা চেল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা, আই.আই.তি. রোপার অসি সিসর্চ সাইতেসন্দা মালেমগী মকোক্তা লৈ হায়খি। এন.আই.আর.এফ.তা, আই.আই.তি. রোপারনা ভারত পুম্বগী ইঞ্জিনীয়রিং ইন্সতিত্যুসনেল রেঙ্কিং ২০১৯-২০দা ২৫শুবা মফম কনখি। ক্যু.এস. ইন্দিয়া রেঙ্কিং ২০২০দনা ভারতকী মপুং ওইবা রেঙ্কতা ২৫শুবদা তাদুনা আই.আই.তি. রোপারনা রিসর্চ ক্বালিতীদা আই.আই.তি. পুম্বদগী পেপর অমমমদা খ্বাইদগী ৱাংনা সাইতেসন ফংলি।
মন্ত্রীনা এন.ই.পি. ২০২০গী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা এন.ই.পি. ২০২০দা য়াওরিবা ক্রেদিৎ বেঙ্ককী মতাংদা পনখি, হায়রিবসি গ্লোবেল এজুকেসন প্রোগ্রামগা চুন্ননা চৎলি। মসিনা ভারতপু মরোমদোম লেপচনবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগদবা এন.ই.পি. ২০২০দা ভোকেসনেল কোর্সশিং হাপচিল্লগনি অমসুং ভারতকী মহৈরোইশিংবু মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা এজুকেসন সেক্তর অসিবু অনৌবা মাইয়োন্দা পুরক্কনি।
"এন.ই.পি. ২০২০ অসিনা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী য়ুম্বী ওইগনি অমসুং মসিনা আত্মনির্ভর ভারতকী অশেংবা পান্দম অদু ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি," হায়না এজুকেসন মন্ত্রীনা শঙ্গাবগী থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা হায়খি।
"এন.ই.পি. ২০২০ অসিগা লোইননা ভারতনা এজুকেসনগী শক্তি লৈরবা ময়োল লম অমা ওইনা হৌরক্লগনি অমসুং মন্ত্রালয় অসিনা হায়রিবা পান্দম অসি লৈবাক অসিগী অসিগী হেরিতেজশিংবু শক্তাক্তুনা মালেমগী মহৈরোইশিংবু ভারত্তা চিংশিনবগা লোইননা পান্দম অসি ফংনবগীদমক মাইকৈ কয়াদা কন্না হোৎনরি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মন্ত্রীনা আই.আই.তি. রোপারনা কোবিদ-১৯ লাংফমগী মনুংদা লৌখৎখিবা থবকশিংগীদমক থাগৎখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি তেক্নোলোজীশিংগী মরক্তা কোবিদ-১৯না আইসোলেসন ৱার্দ অমসুং তেস্তিং লেবশিংদা নুংশিত্তা শন্দোক্তনবগীদমক নেগেতিব প্রেসর রুম য়াওরি, অসুম্না মেদিকেল স্তাফশিংবু লাইনা অসিনা নাহনবদগী ঙাকথোক্লি। মসিদা কোবিদ-১৯ নারবা মীওই অমবু পুবা মুতমদা এম্বুলেন্সতা মখোয়বু সেবা তৌরিবা য়াওরিবা হেল্থ ৱার্করশিংদা অকায়বা পীদনবা নেগেতিব প্রেসর এম্বুলেন্স য়াওরি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি আই.আই.তি. রোপারদা য়ুনিক য়ু.ভি.জি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা রুম দিসইনফেক্তেন্ত দিভাইস অমা পুথোকখি। অখন্নবা পেতেন্ত লৌরবা দিজাইন অসিনা জিরো-সেদো ৩৬০­­­­­­দিসইনফেক্তেন্ত পীবা ঙম্মি অমসুং হায়রিবসি আই.পি.এল. দুবাইদা শীজিন্নরি। মমল নেম্বা লমদম অসিদা শাজবা ওতোনোমস ওইবা কোবিদ অনাবশিংগী অনাবা মীওইগা হেল্থ কেয়র ৱার্করশিংগা শোক্নবা হন্থনবগীদমক অমসুং অকোইবদা কন্তামিনেৎ তৌবা হন্থহনগদবা অনৌবা গারী অনী, "মেদি-সাথি' অমসুং "এ.আই. পাৱর্দ ত্রোলী" অমসু মন্ত্রীনা পনখি। মন্ত্রীনা আই.আই.তি. রোপারনা লেপ্পা লৈতনা ইন্নোবেসন অমসুং রিসর্চতা মীৎয়েং চঙদুনা "মেক ইন ইন্দিয়া" ইনিসিএতিবকীদমক লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগীদমক শিংথাখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেনা হায়খি মদুদি, "আই.আই.তি.শিং অসি মালেমগী থাক্তা একাদেমিক এক্সিলেন্স ফংবগীদমক প্রেমিয়র ইন্সতিত্যুৎনি হায়না শকখঙনরি। মহাক্না মসিমসু হায়খি মদুদি মন্ত্রালয় অসিনা আই.আই.তি.শিং অসিনা মালেমগী রেঙ্কিংদা মকোক থোংনবগীদমক আই.আই.তি.শিংগী মীৎয়েং ফগৎনবগীদমক হোৎনরি।"
শ্রী ধোত্রেনা আই.আই.তি. রোপারনা দি.এস.তি.দগী "লৌউশিংউ অমসুং ঈশিং, পাইওনিয়রিং অমসুং য়ুনিক্কী লমদা তেক্নোলোজী ইন্নোবেসন হব (তি.আই.ঐচ.)শাগৎনবা লুপা করোর ১১০গী শেন্থং ফংখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি, হায়রিবা সেত অপ অসি নেসনেল মিসন ওন ইন্তর্দিসিপ্লিনরী সাইবর ফিজিকেল সিস্তেম (এন.এম.-আই.সি.পি.এস.)কী ফ্রেমৱার্ক্কী শরুক অমা ওইনা হৌদোকখিবনি।
প্রোফেসর সরিৎ দাস, দিরেক্তর আই.আই.তি. রোপারনা ইন্সতিত্যুৎ অসিগী চগী তরা হেন্না লেপ্পা লৈতনা কেম্পস মাস্তর প্লানগী মরুওইবা মচাক অমা ওইবগী মায় পাকপগী ৱারী তমখি। মহাক্না তুং কোইনা চৎপা য়াবা, সোলার পাৱর, ইকো ফ্রেন্দলী কম্ম্যুৎ ওপসন, ইফিসেন্ত ৱাতর মেনেজমেন্ত, হেল্দি ৱেস্ত মেনেজমেন্ত প্রেক্তিস, জিরো-দিসচার্জ, অমসুং অতোপ্পা খোঙথাং কয়াদা মরুওইবা মীৎয়েং চংবা অশংবা কেম্পস অমগী ভিদিও পুথোকখি। আই.আই.তি. রোপার কেম্পস অসি কেম্পস প্লানগী ইন্তিগ্রেতেদ হেবিতেৎ এসেস্মেন্ত ফোর লার্জ দিবেলপমেন্ত (গৃহ এল.দি.)গী স্তার ৫গী গ্রীন রেতিং ফংখ্রে। ইন্সতিত্যুৎ অসিনা রেংকিংদা মনা কয়া অমা ফংখ্রে অমসুং হৌজিকসু রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তদা শরুক য়াদুনা হৌবদগী হোৎনরক্লি। ইন্সতিত্যুৎ অসিনা তোঙান-তোঙানবা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা কোবিদ-১৯গী লাংফম থেংননবা থৌরাং কয়া পুথোকখ্রে অমসুং মসিনা মখোয়দা খুন্নাই অসিনা কান্নগদবা কয়া পীখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব তেক্নোলোজী রোপার অসি ২০০৮তা লিংখৎখিবনি অমসুং হায়রিবসি সুৎলেজ তুরেল ময়াদা লৈ। কেম্পস অসি লম একর ৫০০ পাক চাউই। ইন্সিতিত্যুৎ অসিগী পার্মনেন্ত কেম্পসকী লম অসি ২০০৮তা খুৎশিন্নখি, শাবনা জনুৱারী ১৫, ২০১৫দা হৌখি অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অসিনা মশাগী পার্মনেন্ত কেম্পস্তা ২০১৭দা অনৌবা বিল্দিং অমসুং লেবশিংগা লোইননা হোংজিনখি। মহৈরোই ২৩২৪, ফেকলতী ১৭০ অমসুং স্তাফ মেম্বর ১১৮না লৈনবা য়াওরবা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোইননা লম স্ক্বার মিতর লাখ ১.৩৭ অসিদা, অচৌবা চঙফম, খ্বাইদগী নৌবা লেবোরেতরী, লাইব্রারী, শান্নখোৎনবগী খুদোংচাবা, অতোপ্পা এক্সত্রা কো-করিক্যুলার এক্তিবিতীশিংগী লম অমসুং অখন্নবা হোস্তেলগী দিজাইন লৈবা অচৌবা ময়ামগী মফম অমা লৈবা ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইনা থোক্লকখি। ইন্সতিত্যুৎ অসি ২০২১ ফাওবদা মহৈরোই ২৫০০, ফেকলতী ২২০ অমসুং স্তাফ মেম্বর ২৫০গী লৈফম পীগদবা লম স্ক্বার মিতর লাখ ২.৩২গী জগা অমা অথুবদা লোইশিন্নবা হোৎনরি।
সুপর একাদেমিক ব্লোক অমসু একাদেমিক দিপার্ত্মেন্ত ৭ লৈদুনা অপুনবা লম স্ক্বার ফিৎ লাখ ৪.৭৬কী মফম অমা শাগৎলগনি। মীওই ৮০০না ফম্বা চনবা সেন্ত্রেল লাইব্রারী অমসুং ওদিতোরিয়মসু ২০২০গী নিংথম্থা ফাওবদা লোইশিল্লবা য়াই। আই.আই.তি. রোপার অসি ২০১৭দা তাকপী তম্বীবদা ইন্তর্দিসিপ্লিনরী ওইবা, হ্যুমেনিতীদা চাউনা য়ুম্ফম থোনবা, খুন্নাইগী শরুক য়াওবা অমসুং প্রোজেক্ততা য়ুম্ফম ওইবা তম্বীবগী মওংগা লোইননা ইন্নোবেতিব অমসুং অখন্নবা করিক্যুলম অমা ওইনা শকতাকখি।

Ministry of Education
Union Minister of Educationdedicates the permanent campus of IIT Ropar to the Nation
Shri Pokhriyalurges students to contribute to the Nation's development
22 OCT 2020 5:49PM by PIB Delhi
Union Education MinisterShri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ today dedicated permanent campus of IIT Ropar to the nation. Minister of State for Education, Shri Sanjay Dhotre also graced the occasion. Prof. Sarit K Das, Director, IIT Ropar and Shri Ravinder Kumar, Registrar, IIT Ropar and the other dignitaries also participated in the event.
While addressing the participants Shri Pokhriyal congratulated the IIT Ropar fraternity and complimented the students and researchers for stepping towards converting India to a strong and vibrant Nation in the world. The Union minister emphasized that India is a nation enriched with knowledge from ancient times and known globally as a country of rich heritage and culture. Terming students as "warriors of the nation", he urged them to contribute to the Nation's development.
Shri Pokhriyal highlighted that IIT Ropar has featured consistently among the top-ranking educational institutions in the country and abroad. IIT Ropar has shared the top place in India after IISc Bangalore with its position in the 351-400 rank in Times Higher Education World University Rankings 2021, he added. He further highlighted that IIT Ropar has been ranked as number one in the world in research citations. In NIRF, IIT Ropar stood 25th in all India Engineering institutional ranking 2019-20. In QS India Rankings 2020 with an overall rank of 25th in India, IIT Ropar is ahead of all IITs in research quality, scoring highest in Citations per Paper, he added.
The Minister while talking about NEP 2020, highlighted the credit bank in the NEP 2020, which is in accordance with Global Education Programme. Also bringing vocational courses with the NEP 2020 that will play a key role in creating a self-reliant India and open up the education sector for facilitating greater global exposure for Indian students.”
“NEP 2020 will prove to be the base of a self-reliant India and help us achieve the goal of Aatmanirbhar Bharat in the true sense,” said Minister of Education, while addressing during the inauguration ceremony.
“With the NEP 2020 India will emerge as an education power centre and the ministry has been working on several fronts to achieve this goal together with promoting the country's heritage to attract students from across the world,” he said.
The Minister appreciated the initiatives taken by IIT Ropar during Covid-19 crisis.He informed that the technologies include Negative Pressure Room to prevent the transmission of COVID-19 through air at isolation wards and testing labs, thus protecting the medical staff from getting infected. It also has Negative Pressure Ambulance to carry people infected with COVID-19 without posing the threat to the health workers serving them in the ambulance. He further informed that a unique UVGI based Room Disinfection Device, UVSAFE is founded in IIT Ropar. The unique patented design ensures zero-shadow 360o disinfection and is being in use at IPL, Dubai. Two state-of-the art low cost autonomous vehicles, “Medi-Sarathi’ and “Al-Powered Trolley” for COVID patients with an intent to minimize healthcare workers' contact with infected patients and contaminated surroundings, he added.The Minister applauded the initiatives taken by IIT Ropar towards ''Make in India'' initiative through a consistent focus on innovation and research.
Speaking on the occasion Shri Sanjay Dhotre said that, “IITs are recognised worldwide as premier institutes of academic excellence. He also stated that the Ministry is working towards increasing the perception of IITs so that IITs are ranked top in world rankings.”
Shri Dhotre applauded the recent grant received by IIT Ropar of Rs 110 Crore from DST to set up "Technology Innovation Hub (TIH) in the domain of Agriculture & Water.Pioneering and unique, this setup is part of the framework of National Mission on Interdisciplinary Cyber Physical Systems (NM-ICPS).
Prof. Sarit K Das, Director, IIT Ropar shared the success story of the Institute with a decade of Sustainability that has been an essential feature of the campus master plan. He also shared a video of the green campus that places a lot of emphasis on various sustainability features, including solar power, eco-friendly commute options, efficient water management, healthy waste management practices, zero-discharge, and many other measures. IIT Ropar campus has received a 5-star Green Rating for Integrated Habitat Assessment for Large Developments (GRIHA LD) for campus master plan.The Institute has won several accolades in Rankings and has been actively involved in research and development right from the beginning. The institution has developed various technology-based solutions to combat COVID-19 crisis and has shared them with the society at large, he added.
Indian Institute of Technology Ropar was founded in 2008 and is located on the river Satluj. The campus sprawls on 500 acres of land. The land for the permanent campus of the institute was handed over in 2008, construction commenced on 15th January 2015 and the Institute moved to its permanent campus in 2017 with State-of-the-Art buildings and labs. With a state-of-the-art infrastructure on a built-up area of 1.37 lakh sq.mt comprising housing for 2324 students, 170 faculty and 118 staff members, a magnificent entrance, cutting-edge laboratories, libraries, sports facilities, spaces for other extra and co-curricular activities and the unique design of the hostels with large common spaces, the Institute has come alive. The Institute is on track towards completing 2.32 lakh sq.mt of construction by the year 2021 to provide accommodation for 2,500 students, 220 faculty and 250 staff members.
A Super Academic Block is coming up to house 7 academic departments in a total area of 4. 76 lacs sq.ft area. The Central library and Auditorium with a seating capacity of 800 will be ready by the winter of 2020.IIT Ropar in 2017 introduced a rather innovative and unique curriculum which emphasized on Interdisciplinary approach to teaching, with strong grounding on Humanities, societal content and project-based learning.