স্তীল মন্ত্রালয়
শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না হায়রি, লৈবাক অসিদা মীকোক অমদা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবগী চুপ্লি ভারতকী খুঙ্গংনা পায়রি
‘অত্মনির্ভর ভারত: খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন-লৌউ-শিংউ, খুঙ্গং চাউখৎহনবা, শা-ষন লোইবা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা, চীঞ্জাক শেম-শাবদা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহনবা’ হিরমদা ৱেবিনার পাংথোকখ্রে
20 OCT 2020 2:45PM by PIB Imphal
ঙসি কনফিদেরেসন ওফ ইন্দিয়ান ইন্দস্ত্রি(সি আই আই)গা লোয়ন্না স্তিল মিনিস্ত্রিনা শীনবা ‘অত্মনির্ভর ভারত: খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন-লৌউ-শিংউ, খুঙ্গং চাউখৎহনবা, শা-ষন লোইবা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা, চীঞ্জাক শেম-শাবদা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহনবা’ হায়বা ৱেবিনার অমদা স্তিল অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মিনিস্তর শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান্না ৱা ঙাংখ্রে অমসুং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং চাউখৎহনবা অমসুং ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনহনবা অমসুং মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ঙম্নবা হোৎনবদা ভারতকী স্তিলগী সেক্তরগী থৌদাংগী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা রুরেল দিবলপমেন্ত, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মর ৱেলফিয়ারগী মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা গেস্ত ওফ ওনর ওইনা শরুক য়াখি। স্তিলগী রাজ্য মন্ত্রী ফাগান সিংহনা থৌরম অদুদা অখন্নবা ৱারোল পীখি। স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা খুঙ্গংদা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি হায়না থৌরমগী চীফ গেস্ত ওইখিবা শ্রী প্রধান্না ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি মসিগী ৱেবিনার অসিদা স্তিল, লৌউ-শিংউ, খুঙ্গং চাউখৎহনবা, শা-ষন লোইবা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা, চীঞ্জাক শেম-শাবগী লমদা থবক তৌরিবা মরী লৈনবশিং শরুক য়াবা উবদা ঐ হরাওই। অনৌবা হিরমশিংদা সরকারনা লুপা করোর ১০,০০০গী এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ য়েন্থোকপা হৌরে। ঐখোয়না লৈবাক শীনবা থুংনা কমপ্রেস বাইও-গ্যাস(সি বি জি) ৫০০০ শেমগৎলি। হন্দক মরুওইবা হিরমদা রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা সি.বি.জি হাপচিল্লে। চেংদগী ইথানোল পুথোক্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। মী খুদিংমক য়ুম লৈহন্নবা, খুঙ্গংগী লম্বীশিং শেম্বা, রেলৱেজগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহনবা অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিং হেনগৎহনবা অসিনা স্তিল দরকার ওইবা হেনগৎহনগনি। লৈবাক অসিদা মী অমনা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবগী চুপ্লি ভারতকী খুঙ্গংনা পায়রি।মসিনা খুন্নাই, খুঙ্গং চাউখৎহনবা অমসুং থবক ফংহনবা হেনগৎহনগনি।
নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি অত্মানির্ভর খুঙ্গংশিংগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অত্মানির্ভর ভারত থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি। ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং মশাগী ওক্নবা পুথোকচনবা থৌনা পীবদা স্তিলনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। হৌখিবা চহি খর অসিদা খুঙ্গংদা শীজিন্নবগী চাং হেনগৎলক্লে। থৌশিলনা মতেং পাংবা, চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং, লোন কোকপা, মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ ৱাংখৎলকপা, দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর অমসুং খুঙ্গংদা মিৎয়েং থম্বা বজেৎকী থবকশিংনা খুঙ্গংগী মীয়াম্না পোৎ-চৈ লৈবা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎলে। স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা খুঙ্গংদা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরে। খুঙ্গংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা অসিনা স্তিল হেন্না শীজিন্নবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা, জল জিবন মিসন, এম.এস.পিনা পুন্সি মহিং ফগৎহল্লে অমসুং খুঙ্গংগী শেন-থুমগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লে অমসুং স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎলে।
মহাক্না হায়খি খুঙ্গংশিংদা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহনবদা অতোপ্পা হিরমশিং হায়বদি ইনর্জি, শঙ্গোম পুথোকপা, ঙা য়োকপা, চীঞ্জাক শেম-শাবা, লৌউ-শিংউগী খুৎলায়শিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। খুঙ্গংদা স্তিল দরকার ওইবা য়েংশিন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা স্তিল পুথোকপা হেনগৎহন্নবা ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেমগদবনি। মসিনা খুঙ্গংশিংদা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎপা ঙমহনগনি। ঙসি খন্নরিবা ৱাফমশিং অসিনা খুঙ্গংদা লৈবাক অসিদা পুথোকপা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা মরমশিংগী মতাংদা খন্নগনি হায়না থাজবা থম্লি।
মিনিস্তর ফাগান সিংহ কুলাস্তেনা হায়খি খুঙ্গংগী অওনবশিং পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা ঐখোয়গী সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা আইরন অমসুং স্তিলগী য়াম্লবা খুদোংচাবশিং লৈরিবা অসি লৌনবা ‘অত্মানির্ভর ভারত: খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা স্তিল শীজিন্নবা’ হায়বা হিরমদা ৱেবিনার পাংথোকখ্রে।
মহাক্না হায়খি ৱেবিনার অসিনা ইন্দস্ত্রি অমসুং মরী লৈনবশিং হায়রিবা হিরমশিং অসিদা তুংদা স্তিল দরকার ওইরকপা ফংহনবা ঙম্নবা ৱা খন্ননবা মফম অমা পীরগনি। মহৈ-মরোংশিগী এম.এস.পি হেনগৎলকপা, নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি এক্তকী মখাদা থবক শুবা হেনগৎলকপা অমসুং সরকারগী অতৈ স্কিমশিংনা মরম ওইদুনা খুঙ্গংদা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলক্লে অমসুং মসিনা খুঙ্গংদা স্তিল শীজিন্নবা হেনগৎলকপদা মতেং চাউনা পাংলে।
স্তিল ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবশিং, স্তিল মিনিস্ত্রি, রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রি, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মর ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি, পঞ্চয়াতি রাজ মিনিস্ত্রি, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রি অমসুং ফিসরিজ মিনিস্ত্রিগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং য়ু.পি, বিহার, কর্নাতাকা অমসুং মহারাস্ত্রা রাজ্যশিংগী সরকারশিংগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং অমসুং সি.আই.আইগী মীওইশিং ৱেবিনার অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Steel
Rural India holds key to enhancing per-capita steel usage in the country, says Shri Dharmendra Pradhan
Webinar on ‘Atmanirbhar Bharat: Fostering steel usage in Rural Economy-Agriculture | Rural Development | Animal Husbandry and Dairying | Food Processing’ held
20 OCT 2020 2:45PM by PIB Delhi
Union Minister for Steel and Petroleum & Natural Gas, Shri Dharmendra Pradhan addressed a webinar on ‘Atmanirbhar Bharat: Fostering steel usage in Rural economy-Agriculture | Rural Development | Animal Husbandry and Dairying | Food Processing’ organized by Ministry of Steel in association with Confederation of Indian Industry (CII) here today and shared his views on the role of India’s steel sector in the growth and prosperity of our villages and in making our rural economy strong and self-reliant. Sh. Narendra Singh Tomar, Minister of Rural Development, Agriculture and Farmers Welfare, Panchayati Raj and Food Processing Industries also graced the occasion as the Guest of Honour. Sh. Faggan Singh Kulaste, Minister of State for Steel delivered the special address at the event. Speaking on the occasion as the Chief Guest Shri Pradhan stated that there are immense opportunities in the rural sector to foster steel demand. He said, “I am glad to see stakeholders from steel, agriculture, rural development, animal husbandry and dairy coming together for this webinar”. The minister informed that government has started disbursing Rs. 1,00000 cr Agriculture Infrastructure Fund with many new sectors being included in the priority sector. “We are developing 5000 Compressed Bio-Gas (CBG) plants across the country. Reserve Bank of India has recently included CBG in the priority sector. We are working on to make ethanol from rice. The mission to ensure housing for all, investments in rural roads, railway infra augmentation and impetus to agriculture will all create greater steel demand. Enhancing per-capita steel consumption is in the interest of all,” he said. Shri Pradhan mentioned that rural India holds key to enhancing per-capita steel usage in the country. It will bring greater strength to society, ensure rural development and create jobs.
In his address, Sh. Narendra Singh Tomar said that the path to realizing the clarion call of Aatmanirbhar Bharat given by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi goes through Aatmanirbhar villages. He mentioned that Steel as a strength giving material has to play an important role in making our villages strong and self-reliant. Shri Tomar said that the shift in rural demand during the last few years has been encouraging. He said that ability of rural consumers spending has improved by policy support, development efforts, farm loan waivers, higher minimum support prices, Direct Benefit Transfer (DBT), and a rural development-focused budgetary process. “There are immense opportunities available in rural sector covering rural infrastructure development projects, food processing, rural housing, food storage, agriculture equipment manufacturing etc. to foster steel usage. Rising rural economy is opening up new opportunities for greater steel usage. Key Government missions like PM Awas Yojana, Jal Jeevan Mission, MSP are improving lives and strengthening rural economy also involve greater steel usage”. He stated that Growth in other areas like energy, dairying, fisheries, food processing, agri-equipments etc. will also have a positive bearing on the steel consumption in rural areas. He also suggested formation of a working group to look into the requirement of steel in the rural sector and map it to the domestic steel production. This will enable better co-ordination, planned approach to co-creating framework for greater use of domestic steel in rural areas. Shri Tomar expressed hope that the discussions today will provide useful insights about key growth drivers, issues, challenges and opportunities for fostering domestic steel usage in the rural sector.
Speaking on the occasion, Sh. Faggan Singh Kulaste said that our Government under the leadership of Hon’ble Prime Minister. has taken several initiatives to transform the rural landscape: webinar on ‘Atmanirbhar Bharat: Fostering Steel Usage in Rural Economy’ has been organized to tap the vast potential available for Iron and Steel sector in rural economy which is growing at a much faster rate. He said that the webinar will provide a much needed and effective platform to the industry and stakeholders to deliberate upon future need of steel in these sectors because of government focus on rural economy. He highlighted that strong rural liquidity sustained by higher minimum support price (MSP) for crops and supporting prices of agricultural produce; enhanced employment opportunities under National Rural Employment Guarantee Act (NREGA) and other Government schemes; adequate credit availability; and replacement demand all are helping to improve Rural economy and consequently increasing steel demand from rural sector.
Captains of Steel industry, Senior officials of the Ministries of Steel, Rural Development, Agriculture and Farmers Welfare, Panchayati Raj and Food Processing Industries and Fisheries and senior officials of State Goverments of UP, Bihar, Karnataka and Maharashtra and CII participated in the webinar.