প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রান্দ চেলেঞ্জেসকী চহিগী মীফম ২০২০দা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে
সাইন্স অমসুং ইনোবেসন্দা ইনবেস্ত তৌবা খুন্নাইশিংনা তুংলমচৎ শেমগনি: পি.এম.
ঐখোয়গী প্রজাশিংগী ইম্ম্যুনাইজেসন তৌনবা ভারতনা মপুং ফানা ইস্তাব্লিশ তৌরবা ভেক্সিন দেলিবরী সিস্তেম অমা চৎনবা হৌনবা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে
19 OCT 2020 10:36PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গ্রান্দ চেলেঞ্জেসকী চহিগী মীফম ২০২০গী থৌরমদা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সাইন্স অমসুং ইনোবেসন্দা ইনবেস্ত তৌরিবা খুন্নাইশিংনা তুংলমচৎ শেম্বা ঙমগনি। মতম খরগী ওইবা এপ্রোচ লৌখৎপগী মহুতা মাংজৌননা ইনবেস্ত তৌদুনা সাইন্স অমসুং ইনোবেসনগী কান্নবশিং অসি মতম চানা ফংবা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ইনোবেসনশিং অসি চুংশিন্নদুনা অমদি মীয়াম পুন্না শরুক য়াদুনা শেমগদবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি খুৎশম্ননা চৎমিন্নদ্রবদি সাইন্সনা কৈদৌনুংদা চাউখৎপা ঙমলোই অমসং গ্রান্দ চেলেঞ্জেস প্রোগ্রাম অসিনা হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসি মমুৎ তানা খঙই। তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংনা মালেমগী থাক্তা য়াওরিবা প্রোগ্রাম অসিগী কান্নবা অসিগী মতাংদা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং এন্তিমাইক্রোবিএল রেজিস্তেন্স, মেতর্নেল অমসুং চাইল্দ হেল্থ, লৌউ-শিংউ, মচি ওইবা চীঞ্জাক, ৱাশ – (ৱাতর, সেনিতেসন এন্দ হাইজিন) অমসুং অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা সমস্যাশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী ওইবা লায়চৎ অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়দা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী কান্নবা অদু খঙহনবা ঙমহল্লি। মহাক্না হায়খি লাইনাশিং অসিদা লমগী ঙমখৈশিং অমসুং ধর্ম, কাংলুপ, জেন্দর নত্ত্রগা কুচুদা য়ুম্ফম ওইরবা খেন্নবা লৈতে। মহাক্না হায়খি লাইনাশিং অসিদা মীয়ামদা নাহল্লিবা তোঙান তোঙান কম্ম্যুনিকেবল অমসুং নন-কম্ম্যুনিকেবল লাইনাশিংসু য়াওরি। মহাক্না হায়খি মরু ওইনা হৌখিবা থা খরা অসিদা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনবদা ভারত্তা লৈরিবা অফবা পাঙ্গল কনবা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতী অমসুং অফবা সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা ভারতকী অচৌবা লন ওইখি । মহাক্না হায়খি মখোয়না লাকশিনবদগী হৌরগা কেপাসিতী বিল্দিংদা অঙকপা ফংনা মাই পাকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়ামগী শক্তি অমসুং মীয়ামগী ওইবা খোঙথাংনা মরম ওইরগা মীশিং য়ামজরবসু ভারত্তা কোবিদ-১৯দগী শিবগী চাং অসি য়াম্না তাই। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ঙসি নোংমদা থেংনবা কেসশিংগী মশিং অসি হন্থরে, কেসশিংগী গ্রোথ রেৎতা হন্থরে অমসুং চাদা ৮৮ ওইদুনা নাবা ফগৎপগী চাং খ্বাইদগী ৱাংবা অমা ওইরে। মহাক্না হায়খি মসি ওইরকপগী মরমদি ভারত: অসিনা শেমদোক-শেমজিন য়াবা লোকদাউন অমা থমখিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অহানবা ওইখি, মাস্কশিং শীজিন্নবা থৌগৎপা অহানবা ওইখি, কন্তেক্ত-ত্রেসিং তৌবদা মপুং ফানা থবক পায়খৎপা অমসুং রেপিদ এন্তিজেন তেস্তশিং ঙন্না শীজিন্নবা হৌখিবননি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক ভারত অসি কোবিদকী ভেক্সিন পুথোকপদা মাং থাদুনা হোৎনরি। মহাক্না লৈবাক অসিদা মশানা পুথোকচবা ভেক্সিন ৩০ হেন্না দিবেলপ তৌরে হায়না লাওথোকখি অমসুং মসিগী মনুংদা অহুম অমনা খুমাং চাউশিল্লবা তাঙ্কক অমদা লৈরে। মহাক্না হায় ভারত অসি মপুংফানা ইস্তাব্লিশ তৌরবা ভেক্সিন দিলিবরী সিস্তেম অমা চৎনবা হৌনবা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে অমসুং দিজিতেল হেল্থ আই.দি.গা লোয়ননা মসিগী দিজিতাইজ তৌরবা নেৎৱার্ক অসিনা ঐখোয়গী প্রজাশিংদা ই্ম্যুনাইজেসন ফংহনবদা শীজিন্নগনি। মহাক্না হায়খি ভারত অসি ক্বালিতী লৈবা অমসুং অহোংবা মমলদা হীদাক লাংথক পুথোকপদা মশক খঙনরি। মালেমগী ইম্ম্যুনাইজেসনগী ভেক্সিনগী চাদা ৬০ হেনবনা ভারত্তা পুথোকই। মহাক্না হায় ভারতকী এক্সপিরিএন্স অমসুং রিসর্চকী হৈ-শিংবনা মালেমগী হেল্থক্যের ওইবা থৌরাংশিংদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং লৌরগনি অমসুং মসিগী সেক্তরশিং অসিদা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা মখোয়গী কেপসিতীশিং হেনগৎহনবদা মতেং পাংবগী অপাম্বা লৈরি।
হৌখিবা চহি ৬ অসিদা সেনিতেসন ফগৎনবা, লুনানবা হেনগৎনবা, অমাংশঙ লৈবা হেনগৎনবা অসিগুম্বা খোঙথাং কয়া লৌখৎতুনা হেল্থক্যেরগী সিস্তেমদা ফগৎহনবদা মতেং পাংখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, মসিনা নুপীশিং, লাইরবা অমসুং শোত্থরবা কয়াদা মতেং পাংদুনা লাইনাশিং থোকহনবা হন্থহনখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি সরকারনা লাইনা অসি হন্থহন্নবা অমসুং থক্নবা অফবা ঈশিং য়ুমথোং খুদিংদা পায়প পুদুনা ফংহন্নবা, খুঙ্গংগী মফমশিংদা মেদিকেল কোলেজশিং লিংখৎনবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা হেল্থ ইনসুরেন্স স্কিম চৎনহন্নবা অসিগুম্বা অসিনা খুঙ্গংশিংদা অফবা হেল্থক্যের ফংহন্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংমক থৌনা হাপনবা অমসুং পুম্নমক্কী য়াইফনবা অপুনবগী ওইবা থৌবা লিংজেল শীজিন্ননবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মহৈ ফংগদবা অমসুং কান্নগদবা থৌরাংশিংগী অপাম্বা ফোঙদোকখি অমদি গ্রান্দ চেলেঞ্জেস প্লেৎফোর্ম অসিদগী অফবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা অনৌবা সোলুসন কয়া পুরকপা ঙমগনি হায়না আশা তৌরি।

Prime Minister's Office
PM Modi delivers keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020
The future will be shaped by societies that invest in science and innovation : PM
India is already working on putting a well-established Vaccine delivery system in place to ensure immunisation of our citizens : PM
19 OCT 2020 10:36PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the future will be shaped by societies that invest in science and innovation. He said the benefits of science and innovation can be reaped at the right time by investing in it well in advance, instead of having a short sighted approach. He said the journey to these innovations must be shaped by collaboration and public participation. He added science will never prosper in silos and the Grand Challenges Programme has understood this ethos well. He commended the scale of this programme wherein several nations were engaged globally and addressed diverse issues such as Antimicrobial Resistance, Maternal and Child Health, Agriculture, Nutrition, WaSH - (Water, Sanitation and Hygiene), and many others.
The Prime Minister said the global pandemic has made us realise the importance of teamwork. He said the diseases do not have geographic boundaries and do not discriminate on the grounds of faith, race, gender or colour. He added these diseases also include several communicable and non-communicable diseases that are impacting people. He said a strong & vibrant scientific community and good scientific institutions in India have been India’s greatest assets, especially during the last few months, while fighting COVID-19. He added they have achieved wonders from containment to capacity building.
The Prime Minister said COVID-19 death rate in India is very low in spite of the large population due to the people powered and people driven approach. He added today, there is a decline in the number of cases per day, decline in the growth rate of cases and has one of the highest recovery rates of 88 percent. He said this happened because India: was one of the first countries to adopt a flexible lockdown, was one of the first to encourage the usage of masks, actively began to work on effective contact-tracing and was one of the earliest to deploy the rapid antigen tests.
The Prime Minister remarked India is now at the forefront of vaccine development for COVID. He announced more than 30 indigenous vaccines are being developed in our country and three of them are in an advanced stage. He said India is already working on putting a well-established Vaccine delivery system in place and this digitised network along with digital health ID will be used to ensure immunisation of our citizens. He pointed that India is known for its proven capacity to produce quality medicines and vaccines at low cost. More than 60 percent of the Vaccines for Global Immunisation are being manufactured in India. He said with India’s experience and research talent, India will be at the centre of global healthcare efforts and desires to help other nations enhance their capacities in these sectors.
The Prime Minister listed many interventions made in the last 6 years like better sanitation, improved cleanliness, more toilet coverage which has contributed to a better healthcare system. He said this has helped the women, poor & under-privileged and led to a reduction in diseases. He further listed the efforts of the Government in ensuring disease reduction and bringing better healthcare to the villages like providing piped drinking water to every household, setting up medical colleges in rural areas and running the world’s largest health insurance scheme.
The Prime Minister urged to keep using the collaborative spirit for individual empowerment and collective well-being. He wished for fruitful and productive deliberations and hoped to see many exciting and encouraging new solutions coming out from this Grand Challenges platform.