Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI develops Sustainable Municipal Solid Waste Processing Facility
“Besides achieving Decentralised Decimation of Solid Wastes, it also helps create value-added end-products”: Prof. (Dr.) Harish Hirani
Equipped with Advanced Segregation techniques, the Bio-Digestion process adopted has minimum pollution factor
This CSIR-CMERI MSW Technology envisions a Zero-Landfill and a Zero Waste City in addition to developing Job-Creation opportunities
18 OCT 2020 11:58AM by PIB Delhi
The changing ecological scenarios requires special attention to address the issue of ‘Sustainable Processing of Municipal Solid Waste’. This is not only a necessary component of converting waste into useful end products but also to maintain a cleaner environment and to safeguard contamination of soil, air and water.
To throw more light on the subject, Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI, Durgapur, deliberated on the issue in his Keynote address at programme ‘KrishiJagran’, live-streamed on its Facebook Page on Saturday. He charted out the historical development of traditional Waste Processing Techniques and demonstrated how the present scenario demands special customized attention towards the processing of Municipal Solid Wastes.
Prof. Hirani said that “Ineffective processing of Wastes are the root of all diseases as the dumped Landfills become the Contamination Hubs for Pathogens, Bacteria and Viruses. Besides, they also become the cauldron for emission of Methane Gas, especially during the churning mechanisms deployed during Composting processes. Composting also does not yield impactful economic returns for the entrepreneurs. The mixed nature of wastes in the current scenario can easily lead to infiltration of heavy metals into agricultural produce, through the indiscriminate creation of Composts. The CSIR-CMERI developed Municipal Solid Waste Processing Facility has not only helped achieving Decentralised Decimation of Solid Wastes, but has also helped create value-added end-products from abundantly available redundant stuffs such as Dry Leaves, Dry Grass etc. The primary focus of CSIR-CMERI is to unburden the common households from the segregation responsibilities through Advanced Segregation techniques. The Bio-Digestion process adopted has minimum pollution factor. The MSW facility has been equipped with special capabilities to deal with a diverse range of waste including Masks, Sanitary Napkins, Diapers etc. The MSW facility has been with special disinfection capabilities to help Break the COVID Chain through UV-C Lights and Hot-Air Convection methods. We have also achieved optimum Energy Sufficiency in the MSW facility by adding the Solar energy technology, which can also feed the surplus Energy Supply onto a Mini-Grid.”
“Decentralised Waste Management technology developed by CSIR-CMERI can result in drastic reduction of expenditure related to Transportation Logistics and can help reductions in CO2 emissions, by reducing fossil fuel usage. The Scientifically Decentralised Waste Processing Hubs will help multiply outreach for various locations and will also boost the manufacturing potential for the residents of the region. This CSIR-CMERI MSW Technology envisions a Zero-Landfill and a Zero Waste City in addition to developing Job-Creation opportunities. This technology will also help create a revived Green Energy reliant India”.
The Institute developed Solid Waste Disposal using Plasma Arc converting wastes into plasma state for proper disposal. The residues generated having good carbon content are used in agriculture as fertilizer and non-usable are utilized to make bricks for construction purposes. Thus, it is creating wealth out of wastes through use of science. The technology pertains to the period 2013-16 and has some cost constraints. Thus, another solution provided by CSIR-CMERI which is more cost effective is Mechanized Segregation Process. The existing Windrow Composting procedure has some drawback as it requires more land space, pasteurization is required for effective disinfection, it is labour intensive and has restricted utilization due to presence of heavy metals. During the rainy season its management is difficult due to presence of moisture. The alternative solution is Bio-methanation Plant. CSIR-CMERI has started an innovative technology of producing the Biogas from grass and weeds and Vermi-composting of Slurry of the plant process. A mechanized system has been developed to utilize saw dust, shredded leaves, biogas slurry and produces briquettes. The Smokeless Stove has also been developed to utilize these briquettes. Such stoves have the benefits of Reduction in import of LPG and reduction in pollution.
Towards targeting a Zero landfill, the latest technology being used by Institute is Pyrolysis process wherein conversion of plastics into gas and fuel are done. This is an environment-friendly process and produces within permissible toxins as conversion happens in the anaerobic chamber. Heavy oil, gas being used in pyrolysis helps in obtaining self-sustainability. Through Plasma Gasification Process also eco-friendly disposal of solid wastes is processed without formation and reformation of toxic dioxins and furans. The Decentralized Solid Waste Management Plant developed by CSIR-CMERI has all the potentials to managing any contaminants available in the wastes.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.না তুং কোইনা চৎপা য়াবা ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত প্রোসেসিং ফেসিলিতী পুথোকখ্রে
"সোলিদ ৱেস্তপু দিসেন্ত্রেলাইসজ দেসিমেসন মায় পাক্না তৌবগী মথক্তা মসিনা মমল লৈবা এন্দ-প্রদক্ত পুথোকপদা মতেং পাংই": প্রোফেসর (দা.) হরিশ হিরানি
এদভান্স সেগ্রেগেসন তেক্নিক হাপতুনা, পায়খৎলিবা বাইও-দাইজেসনগী থৌওং অসি পোলুসনগী চাং নেম্না থোকহল্লি
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই. এম.এস.দব্ল্যু. তেক্নোলোজীনা থবক্কী খুদোংচাবা পীবগী মথক্তা জিরো-লেন্দফিল অমসুং জিরো ৱেস্ত সিতী অমা ওইহনবগী পান্দম থম্লি
18 OCT 2020 11:58AM by PIB Imphal
হোংলক্লিবা ইকোলোজীগী ফিবম অসিনা 'তুং কোইনা চৎপা ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত প্রোসেসিং' তৌনবগী মতাংদা অখন্নবা মীৎয়েং অমা চঙবগী তঙাইফদবা লাক্লি। মসি ফত্ত-হাউথীবু কান্নবা পোৎশক অমা ওইনা ওন্থোক্নবগীদমক তঙাইফদবা পোৎচাক অমা ওইবতা নত্তনা হেন্না লু নানবা ইনভাইরোন্মেন্ত অমা ওইনবা অমসুং লৈহাও, নুংশিৎ অমসুং ঈশিং মোৎশিনবা থিংনবসু ওইরি।
হীরম অসিগী মতাংদা অহেনবা ৱাফম ফোংদোক্লদুনা, প্রোফেসর (দা.) হরিশ হিরানি, দিরেক্তর, সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা মসিগী ফেসবুক পেজদা থাংজ নুমিত্তা লাইব স্ত্রিমিং তৌখিবা 'কৃশিজগ্রন' থৌরমগী মরুওইবা ৱাফম ফোংদোকপা মতমদান হীরম অসিগী মতাংদা কুপ্না নৈনদুনা ঙাংখি। মহাক্না ৱেস্ত প্রোসেসিং তেক্নিকশিংগী মমাংদগী চত্থদুনা লাকপা মওংশিং পুথোকখি অমসুং হৌজিক্কী ওইরক্লিবা ফিবম অসিনা অখন্নবা শেমদোক্লবা মওং অমদা ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্তশিং প্রোসেস তৌবগী তঙাইফদবা লাক্লিবসিগী মতাংদা পনখি।
প্রোফেসর হিরানিনা হায়খি মদুদি "ফত্ত-হাউথীশিংবু কান্নবা ফংদবা মওংদা প্রোসেস তৌবনা লেন্দফিলশিং অসি পেথোজেন, বেক্তরিয়া অমসুং ভাইরসশিংগী তুংশিনফম ওইরকপনা লায়না কয়া পোক্লকপগী মরুওইবা মরম অমা ওইরি। মসিগী নাকন্দনা মখোয় অসি কম্পোস্তিংগী থৌওং চত্থনবা চর্নিং মেকানিজমশিং পায়খৎপা মতমদা মিথেন গ্যাসকী খাংজাউ অমা ওইরক্লি। কম্পোস্তিং তৌবনা ওন্ত্রপ্রিনরশিংদা মহৈ য়ানবা শেন্মিৎলোন পীবা ঙমদে। হৌজিক্কী মতমগী ফত্ত-হাউথীশিং অসিগী য়ানশিন্নবগী মওং অসিনা লৌউশিংউগী পোত্থোকশিংদা হেভী মেতলশিংবু তোখাই-তোখাই খাইদোক্তনা কম্পোস্ত শেম্বনা ইরাই লায়না য়ানশিনবা য়াহল্লি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত প্রোসেসিং ফেসিলিতী অমা পুথোকপসিনা সোলিদ ৱেস্তশিংবু দিসেন্ত্রেলাইজ দেসিমেসন ফংহন্নবা হোৎনবগী মথক্তা অকংবা উনা, অকংবা নাপীশিংদগী মরাং কায়না মমল লৈবা পোত্থোক কয়া পুথোকপা য়াহল্লি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী মরুওইবা পান্দমদি এদভান্স সেগ্রেগেসন তেক্নিক শীজিন্নদুনা সেগ্রেগেসনগী থৌদাং লৌবগী পোৎলুম হন্থহনবনি। পায়খৎলিবা বাইও-দাইজেসনগী থৌওং অসি পোলুসনগী চাং নেম্না থোকহল্লি। এম.এস.দব্ল্যু.গী ফেসিলিতীদা মাস্ক, সেনিতরী নেপকিন, দাইপর অসিনচিংবশিং য়াওনা পায়খৎপা য়াবগী খুদোংচাবা পীরি। এম.এস.দব্ল্যু. ফেসিলিতী অসিদা কোবিদ চেনবু য়ু.ভী.-সি. লাইৎ অমসুং হোৎ এয়র কনভেন্সন মেথদ শীজিন্নদুনা অখন্নবা দিসইনফেক্তেন্ত কেপেবিলিতীশিংসু হাপ্লি। ঐখোয়না এম.এস.দব্ল্যু. ফেসিলিতীদা খ্বাইদগী ইনর্জী শীজিন্নদনা পায়খৎপা য়ানবা সোলার ইনর্জী তেক্নোলোজী হাপ্লে, মসিনা মিনি-গ্রিদ অমদা অহেনবা ইনর্জী সপ্লাই পীবা ঙম্মি।"
"সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না পুথোকপা দিসেন্ত্রেলাইজ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত তেক্নোলোজী অসিনা পুথোক পুশিন্দা চঙবা শেলগী চাংসু কা হেন্না হন্থহল্লি অমসুং মসিনা ফোসিল ফ্যুল শীজিন্নবা হন্থহন্দুনা কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহল্লি। সান্তিফিক ওইনা য়েংবদা, দিসেন্ত্রেলাইজ ৱেস্ত প্রোসেসিং হবশিং অসিনা মফম কয়াদা য়ৌহনবা ঙম্মি অমসুং মসিনা লমদম অসিদা লৈরিবা মীয়ামদসু পুথোকপা ঙম্বগী শক্তি পীরি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই. এম.এস.দব্ল্যু. তেক্নোলোজীনা থবক্কী খুদোংচাবা পীবগী মথক্তা জিরো-লেন্দফিল অমসুং জিরো ৱেস্ত সিতী অমা ওইহনবগী পান্দম থম্লি। মসিগী তেক্নোলোজী অসিনা গ্রীন ইনর্জীদা তাংজবা ভারত অমা অমুক হন্না ওইহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংলগনি।"
ইন্সতিত্যুৎ অসিনা মফম চানা মাংহনবা য়ানবগীদমক ফত্তবশিংবু প্লাজমা স্তেৎ ওইবা মওং অমদা ওন্থোক্নবা সোলিদ ৱেস্ত দিস্পোজেলশিংবু প্লাজমা আর্ক শীজিন্ননবা পুথোক্লে। কার্বোন কন্তেন্ত চাং ৱাংনা য়াওবা অরেম্বশিং অসি লৌউশিংউদা ফর্তিলাইজর ওইনা শীজিন্নৈ অমসুং শীজিন্নবা য়াদ্রবশিংদুবুনা কন্সত্রক্সনগীদমক চেক শাবদা শীজিন্নৈ। অসুম্না, মসিনা সাইন্স শীজিন্নদুনা অরেম্বা ফত্তবশিংদগী লন ওন্থোকহল্লে। ২-১৩দগীনা ১৬ ফাওবদা লৈরম্বা তেক্নোলোজী অদু শেল চঙবগী চাং য়াম্না ৱাংলম্মি। মরম অসিনা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না পীরিবা মমল কা হেন্না চঙদবা অতোপ্পা উপাই অসিনা মেকানাইজ সেগ্রেগেসন প্রোসেস্নি। হৌজিক লৈরিবা ৱিন্দ্রো কম্পোস্তিং প্রোসিজ্যুর অসিদা লম কা হেন্না চঙবা, দিসইনফেক্সন তৌনবগীদমক পেত্যুরাইজেসন চঙবা, লেবর চঙবা, অমসুং হেভী মেতলশিং চঙবনা শীজিন্নবদা নুংঙাইতবা খরা লৈ। নোংজুগী মতমদা, হায়রিবসি মথৌ তৌহন্নবা হোৎনবা মতমদা ঈশিং মনিল লৈবনা অরুবা ওই। মিসগী অতোপ্পা উপাই হায়বা তারবদি বাইও-মিথেনেসন প্লান্তনি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না নাপী অমসুং ৱীদতগী বাইওগ্যাস পুথোকপা অমসুং প্লান্ত প্রোসেস অসিগী স্লরীদগী ভর্মি কম্পোস্তিং তৌবগী অনৌবা তেক্নোলোজী অমা পুথোক্লে। উকুপ, মকুম তাহল্লবা উনা, বাইওগ্যাস স্লরী শীজিন্নদুনা চেক পুথোক্নবা হৌদকখ্রে। মৈখু চেন্দবা স্তোব অমসু হায়রিবা চেকশিং অসি শীজিন্ননবা পুথোকখ্রে। অসিগুম্বা স্তোবশিং অসিনা এল.পি.জি. পুশিল্লকপা হন্থহন্নবা অমসুং পোলুসন থোকহনবা হন্থহনবগী খুদোংচাবা পীরি।
জিরো লেন্দফিলগী পান্দম ফংনবা মায়কৈদা ওনশিল্লদুনা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা খ্বাইদগী নৌনা শীজিন্নরিবা তেক্নোলোজীদি পাইরোলাইসিস প্রোসেসনি, মসিদা প্লাস্তিকপু গ্যাস অমসুং ফ্যুল ওইনা ওন্থোকপগী থবক পায়খৎলি। হায়রিবসি অকোইবদা অকায়বা পীদবা থৌওং অমনি অমসুং ওন্থোকপগী থবক অসি এনারোবিক চেম্বরদা পাঙথোকপনা মরম ওইদুনা অকায়বা পীদবা তোক্সিনগী চাং ফাওবদা পুথোকই। পাইরোলাইসিস তৌবদা শীজিন্নরিবা হেভী ওইল, গ্যাসশিং অসি ইরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবদা মতেং পাংই। প্লাজমা গ্যাসিফিকেসনগী থৌওংগী থোংদা অকোইবদা অকায়বা পীদবা সোলিদ ৱেস্ত প্রোসেস তৌবগী থৌওং অসি তোক্সিক দাইওক্সিন অমসুং ফুরানশিং শেম্বা অমসুং নৌনা শেম্বগী থৌওং য়াওদনা পাঙথোকই। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না পুথোক্লিবা দিসেন্ত্রেলাইজ সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত প্লান্ত অসিদা ফত্তবদা য়াওরিবা কন্তামিনেন্ত অমহেক্তবু মেনেজ তৌবগী শক্তি লৈ।