Prime Minister's Office
Prime Minister chairs meeting on the COVID-19 pandemic situation and vaccine delivery, distribution and administration.
PM calls for speedy access to vaccines for citizens once ready.
PM suggests vaccine delivery system to be developed on the lines of conduct of elections, involving all levels of governments and citizen groups.
Indian Scientists and Research Teams are collaborating and strengthening the research capacities in neighbouring countries.
Clear decline in daily cases, growth rate and number of deaths over the past 3 weeks.
Prime Minister appeals for social distancing, Covid appropriate behaviour, and self-restraint in the upcoming festival season
PM calls upon the scientific fraternity, industry including IT industry and academia of India, to work for the entire mankind.
17 OCT 2020 4:32PM by PIB Delhi
PM Shri Narendra Modi, today reviewed the Covid-19 pandemic situation in the country and the preparedness of vaccine delivery, distribution, and administration. The meeting was attended by Union Health Minister, Shri Harsh Vardhan, Principal Secretary to PM, Member (Health) NITI Aayog, Principal Scientific Advisor, Senior Scientists, officers of PMO, and other Departments of Government of India.
The Prime Minister noted the steady decline in the daily Covid cases and growth rate.
Three vaccines are in advanced stages of development in India, out of which 2 are in Phase II and one is in Phase-III. Indian Scientists and Research Teams are collaborating and strengthening the research capacities in neighbouring countries viz., Afghanistan, Bhutan, Bangladesh, Maldives, Mauritius, Nepal and Sri Lanka. There are further requests from Bangladesh, Myanmar, Qatar and Bhutan for clinical trials in their countries. In an effort to help the global community, the Prime Minister further directed that we should not limit our efforts to our immediate neighbourhood but also reach out to the entire world in providing vaccines, medicines and IT platforms for vaccine delivery system.
National Expert Group on Vaccine Administration for Covid-19 (NEGVAC) in consultation with State Governments and all relevant stakeholders have prepared and presented a detailed blueprint of vaccine storage, distribution, and administration. The Expert Group in consultation with the States is working actively on vaccine prioritization and distribution of vaccine.
The Prime Minister further directed that keeping in view the geographical span and diversity of the country, the access to the vaccine should be ensured speedily. The Prime Minister stressed that every step in the logistics, delivery, and administration should be put in place rigorously. It must include advanced planning of cold storage chains, distribution network, monitoring mechanism, advance assessment, and preparation of ancillary equipment required, such as vails, syringes etc.
He further directed that we should make use of experience of successful conduct of elections and disaster management in the country. The Prime Minister said that in a similar manner vaccine delivery and administration systems should be put in place. This should involve the participation of States / UTs / District Level functionaries, civil society organisations, volunteers, citizens, and experts from all necessary domains. The entire process should have a strong IT backbone and the system should be designed in such a manner so as to have a lasting value to our healthcare system.
Two Pan India studies on the Genome of SARSCoV-2 (Covid-19 virus) in India conducted by ICMR and D/o Bio-Technology (DBT) suggest that the virus is genetically stable and there is no major mutation in the virus.
The Prime Minister concluded by cautioning against complacency at the decline and keeping up efforts to contain the pandemic. He insisted on continued social distancing, Covid appropriate behaviour such as wearing the mask, regularly washing hands and sanitation etc. especially in the wake of upcoming festival season.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিবম অমসুং তিকা য়েন্থোক্নবা অমসুং ফংহন্নবা অশিন-অরাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা মীফম পাংথোকখ্রে
থৌরাং হেক লোইবগা অথুবদা মীয়ামদা তিকাশিং ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি
থাক খুদিংমক্কী সরকারশিং অমসুং মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা মীখলশিং পাংথোক্কদৌরিবা অসি য়েংলগা তিকা ফংহন্নবা থবক পায়খৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখ্রে
ভারতকী সাইন্তিস্তশিং অমসুং রিছর্স কাংবুনা য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা মতেং পাংলি অমসুং রিছর্সকী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি
হৌখিবা চয়োল অহুমদা নোংমগী কেস মশিং, হেগৎলকপগী চাং অমসুং শিবা মশিং তশেংনা হন্থরে
লাক্লিবা কুম্মৈ-হরাও মতমদা থাপ্না লৈনবা, কোবিদকা চুনবা লমচৎ-শাজৎ ইন্নবা অমসুং ইশানা ইশাবু লাকশিন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা অপীল তৌরি
ভারতকী সাইন্সকী,আই.তি ইন্দস্ত্রি য়াওনা ইন্দস্ত্রি অমসুং লাইরিক-লাইশুগী মীওইশিং মীওইবা খুন্নাইগী থবক পাংথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা তকশিল্লি
17 OCT 2020 4:32PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিবম অমসুং তিকা য়েন্থোক্নবা অমসুং ফংহন্নবা অশিন-অরাংগী থবকশিং ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হন্না য়েংশিনখ্রে। মীফম অদুদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভর্ধন, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি, নিতি অয়োগকী মেম্বর(হেল্থ),প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর, সেনিয়র সাইন্তিস্তশিং, প্রধান মন্ত্রী ওফিসকী ওফিসারশিং অমসুং ভারত সরকারগী অতোপ্পা বিভাগশিংগী ওফিসারশিং শরুক য়াখি।
নুমিৎ খুদিংগী কোবিদ কেস মশিং অমসুং হেনগৎলকপগী চাং তপ্না তপ্না হন্থরক্লিবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
ভারত্তা তিকা অহুম পুথোক্নবা খুমাং চাউশিল্লবা তাঙ্ককশিংদা লৈরে, তিকা ২ অনিশুবা তাঙ্কক্তা অমসুং তিকা অমনা অহুমশুবা তাঙ্কক্তা লৈরি। য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিং হায়বদি অফগানিস্থান, ভুতান, বঙ্গলাদেস, মালদিবস, মোরিসিয়স, নেপাল অমসুং শ্রী লঙ্কাদা ভারতকী সাইন্তিস্তশিং অমসুং রিছর্স কাংবুনা মতেং পাংলি অমসুং রিছর্সকী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।মখোয়গী লৈবাকশিংদা ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলশিং পাংথোক্নবা বঙ্গলাদেস, ম্যান্মার, ক্বাতর অমসুং ভুতান্না মখা তানা হায়জরক্লে। মালেমগী লৈবাকশিং মতেং পাংনবা থবক অমা ওইনা, ঐখোয়গী য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা ঐখোয়গী থবকশিং মতেং পাংবদা ঐখোয়না পনখৈ থমদনবা অমসুং তিকা, হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবা অমসুং তিকা ফংহনবগী থবকশিংদা আই.তি প্লেতফোর্মশিং শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা খঙহনখি।
তিকা পৈদুনা থম্বা, য়েন্থোকপা অমসুং অশিন-অরাংগী মতাংদা নেসনেল এক্সপার্ত গ্রুপ ওন ভেকসিন এদমিনিস্ত্রেসন ফোর কোবিদ-১৯(নেগভাক)না রাজ্য সরকারশিং অমসুং মরী লৈনবশিংনা থৌরাং তৌরে অমসুং অকুপ্পা থৌরাং অমা পুথোক্লে। তিকা হান্না থাগদবা মরুওইবা কাংলুপ মশক খঙদোক্নবা অমসুং তিকা য়েন্থোক্নবগী মতাংদা এক্সপার্ত গ্রুপ অসিনা রাজ্যশিংগা লোয়ন্না নিংথিনা থবক তৌমিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী লম্মিৎ-তুমিৎকী পাক-চাউবা অমসুং খেন্নবশিং অসি য়েংলগা তিকা ফংহনবগী থবক য়াংনা পায়খৎকদবনি। পুথোক-পুনশিন, য়েন্থোকপা অমসুং অশিন-অরাংগী থবকশিং য়াংনা পায়খৎকদবনি। কোল্দ স্তোরেজ চেনশিং, য়েন্থোক্নবা নেতৱার্ক, য়েংশিনবগী থবক, অৱাংবা থাক্কী য়েংশিনবা অমসুং ভেলশি, সিরিঞ্জশিং য়াওনা দরকার ওইবা পোৎলমশিংগী মাংজৌন্না থৌরাং তৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা মাইপাক্না মীখলশিং পাংথোকখিবা অমসুং অৱা-অনা তারকপা মতমদা থেংনখিবশিং অদুগী লৌশিং ঐখোয়না শীজিন্নগদবনি। মদুগা মান্নবা মওংদা তিকা য়েন্থোকপা অমসুং মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং পাংথোক্কদবনি। তিকা য়েন্থোকপগী থবকশিংদা রাজ্যশিং, য়ু.তিশিং, জিলা থাক্কী লৈঙাকশিং, সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিং, ভোলুন্তিয়রশিং, মীয়াম অমসুং দরকার ওইবা হিরমশিংগী অখঙ-অহৈশিং শরুক য়াহনগদবনি। থবক পুম্নমক অসিগী অকনবা আই.তিগী ঙাক্লৌ অমা লৈগদবনি অমসুং ঐখোয়গী অনা-লায়েংগী থবকশিংদা তুংকোইনা কান্নবা অমা ফংহৌনবা মওং অমদা থবক পায়খৎকদবনি।
ভারত্তা আই.সি.এম.আর অমসুং বাইও-তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা সার্সকোভ-২(কোবিদ-১৯ ভাইরস)কী জেনোম থিজিনবদা ভাইরস অসি জিনদা অহোংবা লৈত্রি হায়রি অমসুং ভাইরস অসিদা অচৌবা অহোংবা(মিউতেসন)অমতা লৈতে।
কেস মশিং হন্থরকপা অসিদা পেন্থোক্তনবা অমসুং লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হেন্না থবক পায়খৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা চেকশিনৱা থমখি। লাক্লিবা কুম্মৈ-ফিয়োং মতম মনুংদা কোবিদকা চুনবা লমচৎ-শাজৎশিং হায়বদি থাপ্না লৈবা, মাক্স উপ্পা, য়াম্না ওইনা খুৎ-শা হাম্বা অমসুং লু-নান্না লৈবা অসি মখা তানা পাংথোক্নবা মহাক্না তকশিনখি।